Τα καμπανάκια που εκπέμπουν ΣΟΣ για την ελληνική οικονομία

Ειδήσεις, προβλήματα και προτάσεις
Άβαταρ μέλους
Αρίστος
Δημοσιεύσεις: 21864
Εγγραφή: 13 Ιαν 2019, 16:44

Τα καμπανάκια που εκπέμπουν ΣΟΣ για την ελληνική οικονομία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρίστος » 23 Ιουν 2022, 05:40

Nεο μου αρθρο στο new economy.

Δειτε εδω μια διαφορετικη εικονα απο την εξωραισμενη των καναλιων.
Τα καμπανάκια που εκπέμπουν ΣΟΣ για την ελληνική οικονομία

Toυ Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου

Απροσδόκητα ευχάριστη έκπληξη είναι η ανάπτυξη 7% που κατέγραψε η ελληνική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο φέτος σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ. Όμως η ανάπτυξη αυτή προκύπτει μέσω σύγκρισης ανάμεσα σε μια οικονομία που λειτουργούσε κανονικά το 2022 ενώ υπολειτουργούσε λόγω lockdown το ίδιο διάστημα του 2021. Ενώ από την άλλη πρέπει κανείς να αξιολογήσει τους πραγματικούς κίνδυνους που απειλούν την πραγματική οικονομία και οι οποιοι δεν μπορούν να κρυφτούν αν οι ενδιαφερόμενοι ερευνήσουν προσεκτικότερα τις νέες στατιστικές.

Ξεκινώντας με τον πληθωρισμό παρατηρούμε με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ότι ανέβηκε στο 11,3% τον Μάϊο έναντι 10,2% του Απριλίου. Πρόκειται για τον υψηλότερο πληθωρισμό που γνώρισε η χώρα μετά το Δεκέμβριο του 1993! Το φυσικό αέριο ακρίβηνε κατά 172,7% σε σχέση με τον περσινό Μάϊο, ο ηλεκτρισμός κατά 80,2%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 65,1% και τα καύσιμα & λιπαντικά κατά 36,6%. Στα τρόφιμα είχαμε αυξήσεις 14,1% στα γαλακτοκομικά, 13,4% στο ψωμί και τα δημητριακά, 13,8% στα κρέατα και 23,2% στα έλαια. Πρόσφατα μίλησα με υπάλληλο σούπερ μάρκετ που μου έλεγε ότι σχεδόν καθημερινά βάζουν ετικέτες με αυξημένες τιμές σε κάποια είδη.

Τρεις μελέτες έρχονται να δείξουν το πως η έκρηξη του πληθωρισμού συντρίβει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η πρώτη είναι η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την οικονομία και την απασχόληση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της η Ελλάδα κατρακύλισε στη δεύτερη θέση της ΕΕ όσον αφορά τη φτώχεια και στην προτελευταία ως προς την αγοραστική δύναμη. Εξαιτίας του κύματος ανατιμήσεων οι κατώτατοι μισθοί έχασαν σε αγοραστική αξία από το 18% (για πλήρη απασχόληση) έως και 28% (για μερική απασχόληση). Με βάση τη μελέτη μόνο η Βουλγαρία είναι φτωχότερη χώρα από μας στην ΕΕ.

Τη σοβαρότητα της κατάστασης αναδεικνύει και η έρευνα της Eurostat που βγάζει την Ελλάδα πρώτη χώρα σε δαπάνες στέγασης στην ΕΕ. Η χώρα μας εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό νοικοκυριών που δαπανούν άνω του 40% του εισοδήματός τους σε δαπάνες που σχετίζονται με τη στέγαση, δηλαδή για το ενοίκιο, για τη δόση στεγαστικού δανείου και για τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ.

Η τρίτη μελέτη είναι η εξαμηνιαία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, η πρώτη για το 2022. Το συμπέρασμα της οφείλει να προκαλέσει συναγερμό σε όσα επιτελεία χαράζουν την οικονομική πολιτική της χώρας. «Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για λογαριασμούς ενέργειας, κάτι που υποδεικνύει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ένας ιδιαίτερα υψηλός αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λόγω της υπέρμετρης αύξησης του ενεργειακού κόστους». Είναι χαρακτηριστικό ότι το 77,5% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δήλωσε ότι οι ανατιμήσεις έχουν επηρεάσει πολύ ή/και αρκετά τη λειτουργία της επιχείρησής του, έναντι του 21,6% που δήλωσε ότι την έχει επηρεάσει λίγο ή/και καθόλου.

Ένα ακόμη καμπανάκι που φωνάζει ΣΟΣ ακούγεται από το ανοδικό ράλυ του επιτοκίου του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου. Από 3,85% που ήταν στις 8 Ιουνίου σκαρφάλωσε στο 4,39% μετά από δύο μέρες. Λίαν ανησυχητική εξέλιξη καθώς τέτοιες ανοδικές τιμές μας επιστρέφουν στα επίπεδα του 2017 και θα καταστήσουν προβληματικό ως αδύνατο το δανεισμό της χώρας αν φτάσουν στα επίπεδα του 5%-6%. Όταν μάλιστα αναμένεται αύξηση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούλιο κατά 0,25%.

Για όλους αυτούς τους λόγους και για να μην αποτελέσει η άνοδος 7% της ανάπτυξης μια παρένθεση και μόνο χρειάζεται η κυβέρνηση να τιθασεύσει το κύμα ακρίβειας αναθεωρώντας τις απόψεις της για την παραμονή του υπέρογκου φόρου καυσίμων και φροντίζοντας να καταργηθεί οριστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα αντί να επιδοτούνται (από τα δημόσια έσοδα) οι απώλειες των νοικοκυριών και επιχειρήσεων εξαιτίας της. Έτσι κι αλλιώς με τη ρήτρα αναπροσαρμογής η ΔΕΗ έγινε ξανά κερδοφόρα και μάλιστα λίαν. Αν λοιπόν ο στόχος επιτεύχθηκε καιρός για την κατάργησή της ρήτρας διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε φτωχοποίηση μεγάλου αριθμού νοικοκυριών και σε λουκέτα πολλών επιχειρήσεων. Οπότε όσα λεφτά κερδήθηκαν δημοσιονομικά μέσω της ρήτρας θα απωλεσθούν από χαμένους φόρους. Τα νεοφίλ επιτελεία που διοικούν τη χώρα μας αλλά και την ΕΕ πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι χωρίς την επιβίωση της κοινωνίας ούτε η οικονομία μπορεί να ανθήσει, ούτε τα οικονομικά του κράτους να διορθωθούν σε βάθος χρόνου.

https://new-economy.gr/2022/06/22/ta-ka ... EYKAWW99Ck

.Άβαταρ μέλους
Αρίστος
Δημοσιεύσεις: 21864
Εγγραφή: 13 Ιαν 2019, 16:44

Re: Τα καμπανάκια που εκπέμπουν ΣΟΣ για την ελληνική οικονομία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρίστος » 23 Ιουν 2022, 16:20

Υδράργυρος έγραψε:
23 Ιουν 2022, 08:04
Το καράβι πάει στα βράχια


Και καποιοι πανηγυριζουν για ισχυρη οικονομια.

.

Άβαταρ μέλους
Αρχέλαος
Δημοσιεύσεις: 5145
Εγγραφή: 03 Απρ 2018, 19:01

Re: Τα καμπανάκια που εκπέμπουν ΣΟΣ για την ελληνική οικονομία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρχέλαος » 25 Ιουν 2022, 16:48

Τα καμπανάκια» Κουτεντάκη και η στροφή

Ηχηρά «καμπανάκια» προς την κυβέρνηση έκρουσε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, παρά το γεγονός ότι η έκθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες ήταν ιδιαιτέρως ήπια σε σχέση με τις προηγούμενες.

Σχετικά με τους κινδύνους η έκθεση του επικεφαλής του Γραφείο αναφέρει ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ο δείκτης μισθολογικού κόστους μειώθηκε κατά 1,9% σε σχέση με πέρυσι, ενώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι σχεδόν δυόμισι φορές υψηλότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2021 (6,4 δισ. από 2,6 δισ.).

Παράλληλα, αναφέρεται και στον πληθωρισμό, ο οποίος, όπως αναφέρεται, αυξάνεται συστηματικά, καθώς τον Μάιο ο εναρμονισμένος δείκτης έφτασε το 10,5% και ο εθνικός δείκτης το 11,3%.

Πάντως, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο – προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ – κ. Κουτεντάκης πήγε με το…γάντι την κυβερνητική οικονομική πολιτική, ζητώντας να υπάρξει μεγάλη προσοχή στα μέτρα στήριξης για δημοσιονομικούς λόγους. Φαίνεται ότι έχει υπάρξει μια «στροφή», κατά το τελευταίο διάστημα, ιδίως μετά την προηγούμενη έκθεση του Γραφείο Προϋπολογισμού, η οποία προέβλεπε ακόμη και 11% πληθωρισμό για φέτος.


https://www.ot.gr/2022/06/24/inside-sto ... ypourgos/Η κοινωνική στέγη και τα τσουχτερά ενοίκια

Ίσως να μην έχει γίνει αντιληπτό στους αρμόδιους ότι το πρόβλημα των ενοικίων, ειδικά στην Αθήνα είναι μείζον. Και είναι και θέμα που κάνει ζημιά στην κυβέρνηση, ακόμη κι αν δεν ευθύνεται άμεσα για τα υψηλά ενοίκια.

Ωστόσο, χιλιάδες νέα ζευγάρια, φοιτητές κι όχι μόνο που ψάχνουν για σπίτι αυτή την περίοδο, έχουν αγανακτήσει με τα ποσά που τους ζητούνται.

Όταν γκαρσονιέρες ενοικιάζονται 400 ευρώ και δυάρια 500 και 600 ευρώ, και μάλιστα όταν πρόκειται για διαμερίσματα του ’70 και χωρίς ανακαίνιση, τότε υπάρχει σοβαρό θέμα.

Ειδικά από τη στιγμή που ο κατώτατος μισθός είναι λίγο πάνω από τα 700 ευρώ, επομένως μπορεί κάποιος να δουλεύει ένα μήνα για να πληρώσει μόνο το νοίκι.

Το πρόγραμμα της κοινωνικής κατοικίας που έχει εξαγγείλει και ο πρωθυπουργός δεν προχωρά όπως θα έπρεπε. Και γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν κάνει τίποτε στον τομέα αυτό. Σε αντίθεση, η Πορτογαλία προχωρά στην κατασκευή 26.000 κατοικιών που θα διατίθενται στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με πολύ χαμηλό αντίτιμο, 7.000 κατοικιών που θα διατίθενται προς ενοικίαση σε προσιτές τιμές και 2.000 κατοικιών για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων όπως η προσωρινή στέγαση θυμάτων βίας ή φυσικών καταστροφών.

Επίσης, έχουν διαμορφώσει ένα πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου διάρκειας 1 έως 5 ετών, το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους κάτω των 35 ετών, για να τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν στα πρώτα τους έξοδα.

Το θέμα της στέγασης θα απασχολήσει και έρευνα που διενεργείται για λογαριασμό του Eteron και θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες από την εταιρεία Aboutpeople.

Στην έρευνα παρουσιάζονται απόψεις των ενοικιαστών και ενοικιαστριών για τα βασικότερα προβλήματα ως προς τη στέγαση τους, τον τρόπο που η παρούσα κατάσταση επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή και τα σχέδια τους για το μέλλον καθώς και τα μέτρα που, κατά τη γνώμη τους, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος στο ενοίκιο.
"Πως μπορεί να είμαστε 20 χρόνια πίσω από την Αμερική, χωρίς αυτή να είναι 20 χρόνια μπροστά από εμάς;"

axilmar
Δημοσιεύσεις: 5611
Εγγραφή: 08 Απρ 2019, 11:48
Phorum.gr user: axilmar

Re: Τα καμπανάκια που εκπέμπουν ΣΟΣ για την ελληνική οικονομία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από axilmar » 27 Ιουν 2022, 11:40

Ας βαλουν επιτελους πλαφον στα ενοικια ανα κατηγορια κατοικιας. Απλο ειναι. Το ψωμι πως ειναι στην διατιμηση δλδ...

Άβαταρ μέλους
under
Δημοσιεύσεις: 16385
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 17:02

Re: Τα καμπανάκια που εκπέμπουν ΣΟΣ για την ελληνική οικονομία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από under » 27 Ιουν 2022, 11:45

Αρχέλαος έγραψε:
25 Ιουν 2022, 16:48
Ωστόσο, χιλιάδες νέα ζευγάρια, φοιτητές κι όχι μόνο που ψάχνουν για σπίτι αυτή την περίοδο, έχουν αγανακτήσει με τα ποσά που τους ζητούνται
Παιδια,στον πουτσο μας.Μην ξαναλεμε τα ιδια.
Δεν αποθνήσκουν οι θεοί. Η πίστις αποθνήσκει του αχαρίστου όχλου των θνητών.

Άβαταρ μέλους
foscilis
Δημοσιεύσεις: 19427
Εγγραφή: 21 Ιουν 2018, 11:42

Re: Τα καμπανάκια που εκπέμπουν ΣΟΣ για την ελληνική οικονομία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από foscilis » 27 Ιουν 2022, 11:51

έτσι κι αλλιώς θα φταίει ο Αντρέας που το 1982 έδωσε αύξηση στους εισπράκτορες των τρόλεϋ.

axilmar
Δημοσιεύσεις: 5611
Εγγραφή: 08 Απρ 2019, 11:48
Phorum.gr user: axilmar

Re: Τα καμπανάκια που εκπέμπουν ΣΟΣ για την ελληνική οικονομία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από axilmar » 27 Ιουν 2022, 12:05

under έγραψε:
27 Ιουν 2022, 11:45
Αρχέλαος έγραψε:
25 Ιουν 2022, 16:48
Ωστόσο, χιλιάδες νέα ζευγάρια, φοιτητές κι όχι μόνο που ψάχνουν για σπίτι αυτή την περίοδο, έχουν αγανακτήσει με τα ποσά που τους ζητούνται
Παιδια,στον πουτσο μας.Μην ξαναλεμε τα ιδια.
Ενταξει εσυ ισως εισαι βολεμενος, λογικο να μην σε νοιαζει. Γιατι ομως να μην νοιαζει και τους αλλους;

Άβαταρ μέλους
Parrot
Δημοσιεύσεις: 4753
Εγγραφή: 31 Ιούλ 2019, 19:48

Re: Τα καμπανάκια που εκπέμπουν ΣΟΣ για την ελληνική οικονομία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Parrot » 27 Ιουν 2022, 12:07

foscilis έγραψε:
27 Ιουν 2022, 11:51
έτσι κι αλλιώς θα φταίει ο Αντρέας που το 1982 έδωσε αύξηση στους εισπράκτορες των τρόλεϋ.
Ο Αγαμέμνων φταίει.. με την εκστρατεία του κατά της Τροίας υπερχρέωσε την οικονομία και ακόμα πληρώνουμε..

Άβαταρ μέλους
under
Δημοσιεύσεις: 16385
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 17:02

Re: Τα καμπανάκια που εκπέμπουν ΣΟΣ για την ελληνική οικονομία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από under » 27 Ιουν 2022, 12:43

axilmar έγραψε:
27 Ιουν 2022, 12:05
Ενταξει εσυ ισως εισαι βολεμενος, λογικο να μην σε νοιαζει. Γιατι ομως να μην νοιαζει και τους αλλους;
Ναι ε ; Τους αλλους τους ενοιαζε οταν εγω πληρωνα τοσα λεφτα στον ΕΝΦΙΑ και παραλληλα οι τιμες των ενοικιων ηταν στα χαμηλοτερα της ιστοριας ;
Πηγες εσυ στον ιδιοκτητη σου να του πεις "ρε φιλε,εχεις ΕΝΦΙΑ,εχεις εφορια,παιρνεις και χαμηλο ενοικιο,δεν κανουμε μια αυξηση" ;
Δεν αποθνήσκουν οι θεοί. Η πίστις αποθνήσκει του αχαρίστου όχλου των θνητών.

Άβαταρ μέλους
under
Δημοσιεύσεις: 16385
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 17:02

Re: Τα καμπανάκια που εκπέμπουν ΣΟΣ για την ελληνική οικονομία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από under » 27 Ιουν 2022, 22:35

Δεν αποθνήσκουν οι θεοί. Η πίστις αποθνήσκει του αχαρίστου όχλου των θνητών.

Άβαταρ μέλους
Ερμής
Δημοσιεύσεις: 14192
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 11:00
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Τα καμπανάκια που εκπέμπουν ΣΟΣ για την ελληνική οικονομία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ερμής » 27 Ιουν 2022, 22:44

under έγραψε:
27 Ιουν 2022, 11:45
Αρχέλαος έγραψε:
25 Ιουν 2022, 16:48
Ωστόσο, χιλιάδες νέα ζευγάρια, φοιτητές κι όχι μόνο που ψάχνουν για σπίτι αυτή την περίοδο, έχουν αγανακτήσει με τα ποσά που τους ζητούνται
Παιδια,στον πουτσο μας.Μην ξαναλεμε τα ιδια.
Αυτό εννοώ όταν λέω υπεροψία.
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"

Citroenakias
Δημοσιεύσεις: 1743
Εγγραφή: 19 Δεκ 2020, 17:07
Phorum.gr user: Citroenakias

Re: Τα καμπανάκια που εκπέμπουν ΣΟΣ για την ελληνική οικονομία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Citroenakias » 27 Ιουν 2022, 22:49

under έγραψε:
27 Ιουν 2022, 11:45
Αρχέλαος έγραψε:
25 Ιουν 2022, 16:48
Ωστόσο, χιλιάδες νέα ζευγάρια, φοιτητές κι όχι μόνο που ψάχνουν για σπίτι αυτή την περίοδο, έχουν αγανακτήσει με τα ποσά που τους ζητούνται
Παιδια,στον πουτσο μας.Μην ξαναλεμε τα ιδια.
Αυτή είναι η δεξιά. Στον πουτσο τους οι μη προνομιουχοι
21 Μαρ 2020, 18:31
Albrecht έγραψε:
21 Μαρ 2020, 18:31
Πιστεύω σε ενα μηνα θα είμαστε κομπλέ. Θα μιλάμε για Κορωνοιο και θα χαζογελαμε.

Άβαταρ μέλους
under
Δημοσιεύσεις: 16385
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 17:02

Re: Τα καμπανάκια που εκπέμπουν ΣΟΣ για την ελληνική οικονομία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από under » 27 Ιουν 2022, 22:56

Ερμής έγραψε:
27 Ιουν 2022, 22:44
under έγραψε:
27 Ιουν 2022, 11:45
Αρχέλαος έγραψε:
25 Ιουν 2022, 16:48
Ωστόσο, χιλιάδες νέα ζευγάρια, φοιτητές κι όχι μόνο που ψάχνουν για σπίτι αυτή την περίοδο, έχουν αγανακτήσει με τα ποσά που τους ζητούνται
Παιδια,στον πουτσο μας.Μην ξαναλεμε τα ιδια.
Αυτό εννοώ όταν λέω υπεροψία.
Δεν φαινεται εκει η υπεροψια.Μην επαναλαμβανομαστε.
Δεν αποθνήσκουν οι θεοί. Η πίστις αποθνήσκει του αχαρίστου όχλου των θνητών.

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Οικονομία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών