Νέο ιστορικό ρεκόρ - Στο 1,57% το ελληνικό δεκαετές

Ειδήσεις, προβλήματα και προτάσεις
Άβαταρ μέλους
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσιεύσεις: 17016
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:44

Νέο ιστορικό ρεκόρ - Στο 1,57% το ελληνικό δεκαετές

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ » 04 Σεπ 2019, 18:48

Εικόνα
Θεαματική υποχώρηση στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου – Οι δηλώσεις Λαγκάρντ για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ενίσχυσαν το θετικό κλίμα
Στο νέο ιστορικό ρεκόρ του 1,57% υποχώρησε η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, έναντι 1,61% χθες το απόγευμα.

Μειωμένη είναι και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου η οποία κυμαινόταν πριν από λίγο στο 0,941% από 0,951% χθες.

Το θετικό κλίμα στην αγορά ενίσχυσαν οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκαραντ ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου. Η αντικαταστάτρια του Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποστήριξε ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% ΑΕΠ στον οποίον έχει δεσμευτεί η Ελλάδα πρέπει να επανεξεταστεί με μεγάλη προσοχή. Όπως είπε χαρακτηριστικά «η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία στοχεύαμε.Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή».

Νωρίτερα, την πάγια θέση της για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στην Ελλάδα, αλλά με προσοχή, επανέλαβε η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια ακρόασής της στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ως μέλλουσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Λαγκάρντ ανέφερε ότι οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% στους οποίους η Ελλάδα έχει δεσμευτεί πρέπει «να επανεξεταστούν με μεγάλη προσοχή».

Ερωτηθείσα σχετικά με την πάγια θέση του ΔΝΤ για τα ελληνικά πλεονάσματα και το κατά πόσο θα την υπερασπιστεί από τη θέση της προέδρου της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε: «Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία στοχεύαμε. Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή».

Παράλληλα, η Λαγκάρντ χαιρέτισε την αναθεώρηση του ρόλου της ΕΚΤ στα προγράμματα σταθερότητας σημειώνοντας ότι πλέον η ΕΚΤ περιορίζει τον έλεγχό της στους τομείς που έχει αρμοδιότητα.

H μέλλουσα πρόεδρος της ΕΚΤ, όμως, υπερασπίσθηκε τo ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα κατά τη σημερινή ακρόασή της ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.


Απαντώντας σε ερώτηση που αναφερόταν στην κριτική που έχει ασκήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ΔΝΤ για τις πολιτικές λιτότητας, η Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε: «Δε θέλω να ανοίξω το Κουτί της Πανδώρας για το ποιος έκανε τι στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά ειδικά στο τελευταίο μέρος του προγράμματος το ΔΝΤ είχε εκφράσει επίσημα την άποψη ότι οι απαιτήσεις από την Ελλάδα ήταν υπερβολικές, δεδομένων των δυνατοτήτων της και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα πρέπει να αντικατασταθεί με στόχο μεταξύ 1,5% και 2% μάξιμουμ», επισήμανε.



Επίσης, υπενθύμισε ότι στο επίκεντρο της αξιολόγησης του προγράμματος βρισκόταν η τρόικα και ότι «πολλές αποφάσεις ελήφθησαν από πολλούς εμπλεκόμενους», επισημαίνοντας, ωστόσο ότι επρόκειτο για μια «κοινή προσπάθεια» προκειμένου να ανταποκριθούν στην έκκληση βοήθειας από την Ελλάδα. «Αλλά είναι αλήθεια ότι υπέφερε ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας», παραδέχτηκε.



Συγχρόνως, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με τους λάθος πολλαπλασιαστές του ΔΝΤ, η Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι το ΔΝΤ αναγνώρισε ότι υποτίμησε τον αντίκτυπο του πρoγράμματος και έλαβε σχετικά μέτρα ενώ παράλληλα προσάρμοσε τους στόχους και τα μέτρα που ζητούσε.



Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι «δίκαιο» να αναφέρει κανείς ότι πολλές από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβανόταν στο πακέτο του προγράμματος δεν έχουν εφαρμοστεί, εκφράζοντας την ελπίδα η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει και να εμβαθύνει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, χαιρετίζοντας παράλληλα την επιστροφή της ανάπτυξης και την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας.
https://www.protothema.gr/economy/artic ... s-omologo/
Αρίστος for Tsirpas
Eχουμε ΔΙΠΛΗ πολιτειακη εκτροπη
Μια γιατι ο πρωθυπουργος επραξε αντιθετα στο ΟΧΙ του δημοψηφισματος...
Και δευτερη γιατι μεσω του Ταμειου Ξεπουληματος Χωρας παρεδωσε την εθνικη κυριαρχια και τον εθνικο πλουτο στους δανειστες


Άβαταρ μέλους
Υδράργυρος
Δημοσιεύσεις: 25542
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 17:47

Re: Νέο ιστορικό ρεκόρ - Στο 1,57% το ελληνικό δεκαετές

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Υδράργυρος » 05 Σεπ 2019, 08:13

Υπάρχει φούσκα με τα κρατικά ομολογα παγκοσμίως. Και πανηγυρίζουνε οι δεξιούληδες.

Άβαταρ μέλους
Υδράργυρος
Δημοσιεύσεις: 25542
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 17:47

Re: Νέο ιστορικό ρεκόρ - Στο 1,57% το ελληνικό δεκαετές

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Υδράργυρος » 05 Σεπ 2019, 08:27

Ομόλογα: Μήπως τελικά έχουμε νέα φούσκα στην αγορά;
Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2019 13:29
UPD:14:01
REUTERS/LUCAS JACKSON

Της Νατάσας Στασινού
nstas@naftemporiki.gr

Οι τιμές των ομολόγων επιδίδονται σε ένα ξέφρενο ράλι και το κόστος δανεισμού των χωρών ανά τον πλανήτη υποχωρεί σε επίπεδα, που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί έως και πριν από λίγους μήνες. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί χαμόγελα στα οικονομικά επιτελεία των κυβερνήσεων από τη μία και εντεινόμενους φόβους από την άλλη: τόσο για μία ύφεση στην παγκόσμια οικονομία όσο και για φούσκα στην αγορά. Πόσο δικαιολογημένοι είναι οι φόβοι αυτοί;

Για την ύφεση δεν μπορεί παρά να κοιτάξει κανείς τα ολόενα και πιο απογοητευτικά μακροοικονομικά δεδομένα, όπως και τη διαφαινόμενη στροφή στην δημοσιονομική πολιτική οικονομικών που επέλεγαν σχεδόν εμμονικά την πειθαρχία, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Γερμανίας. Και πάλι όμως αρκεί αυτό για να βλέπει η Ιταλία την απόδοσή του ομολόγου αναφοράς στο 0,9%, η Ελλάδα κοντά στο 1,6%, η Ισπανία και η Πορτογαλία στο μηδέν; Οι επενδυτές εμφανίζονται αχόρτααγοι και για εταιρικό χρέος. Στην πλατφόρμα Tradeweb διαπραγματεύονται εταιρικά ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης της Ευρωζώνης με συνολική αξία 3,4 τρισ. ευρώ. Εξ αυτών ομόλογα αξίας 1,68 τρισ. ευρώ ή το 49,51% έφεραν αρνητική απόδοση στα τέλη Αυγούστου, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της πλατφόρμα. Το ποσοστό ήταν μόλις 12% τον Ιανουάριο. Η εκτίναξή του άλλους εντυπωσιάζει και άλλους τρομάζει.

Η μεγάλη πηγή ανησυχίας είναι η ελεύθερη πτώση στις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων και η αντιστροφή της καμπύλης. Οι επενδυτές πληρώνουν αντί να απαιτούν τόκο για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε τίτλους δέκα ή ακόμη και τριάντα ετών. Ωστόσο μερίδα επενδυτών εξακολουθεί να καθησυχάζει. Δεν είναι τόσο η άμεση απειλή της ύφεσης όσο το γεγονός ότι τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι επενδυτές, που δεν προτιμούν το ρίσκο, αγοράζουν ομόλογα «στον αυτόματο πιλότο». Οι τοποθετήσεις τους γίνονται με βάση προκαθορισμένα μοντέλα ανάλυσης ρίσκου και χάραξης στρατηγικής και αυτά τους υπαγορεύουν αυτή τη στιγμή πως δεν υπάρχει επιλογή, όπως εξηγούν ειδικοί στην Wall Street Journal.

Σημειώνουν επίσης ότι καθώς τα επιτόκια στα δάνεια έχουν μειωθεί αισθητά, οι Αμερικανοί δανειολήπτες προχωρούν μαζικά σε αναχρηματοδότηση των στεγαστικών δανείων τους. Αυτό σημαίνιε ότι τα συνδεόμενα με υποθήκες ομόλογα αποπληρώνονται πιο γρήγορα από ό,τι είχε υπολογιστεί. Οι οργανισμοί που είχαν στην κατοχή τους τα ομόλογα αυτά (τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων κτλ) στρέφονται έτσι με το ρευστό που έχουν στη διάθεσή τους σε μακρύτερης διάρκειας κρατικά ομόλογα. Το ράλι κατά συνέπεια αποκτά ακόμη μεγαλύτερη ορμή.

Σε αρκετούς οι εξελίξεις στις αγορές ξυπνούν μνήμες από το 2007 ή και την παλαιότερη φούσκα στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Σημειώνουν δε ότι πρόκειται για μία φούσκα, που "σιγοβράζει" εδώ και 30 χρόνια, αφού το πάρτι του κρατικού χρέους διαρκεί με μικρά (και κάποιες φορές οδυνηρά) διαλείμματα για τρεις δεκαετίες. Οι αποδόσεις υποχωρούν σταθερά από τη δεκαετια του 1980 έως σήμερα. «Με βάση την ονομαστική τους αξία, πραγματικά δεν είναι καθόλου δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με μία φούσκα» ομολογεί ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics. Ωστόσο οι οικονομικές συνθήκες είναι τέτοιες ώστε η μαζική στροφή των επενδυτών στο κρατικό χρέος να είναι δικαιολογημένη και όχι ένδειξη φούσκας εκτιμά ο ίδιος.

Ο αναλυτής υπενθυμίζει ότι στη δεκαετία του 1980 η πτώση των ονομαστικών αποδόσεων αντανακλούσε την απομάκρυνση από τη σφιχτή νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ. Στις αρχές εκείνης της δεκαετίας η Fed πάλευε με σταθερά υψηλά επιτόκια να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Όταν η προσπάθεια απέδωσε καρπούς χαλάρωση τη στάση της και ήρθε το ράλι στα κρατικά ομόλογα. Τις επόμενες δεκαετίες ωστόσο μεγάλος μέρος της υποχώρησης στο κόστος δανεισμού είχε να κάνει με δομικές δυνάμεις, όπως η εξάπλωση της παγκοσμιοποίησης και η σταθερή πτώση των πραγματικών επιτοκίων ισορροπίας (equilibrium interest rates).

Όπως εξηγεί στο σημείωμα της CE o Shearing η πτώση των επιτοκίων οφείλεται σε δύο κατηγορίες παραγόντων, αυτούς που αύξησαν την επιθυμία για αποταμίευση και εκείνος, που περιόρισαν την επιθυμία για επένδυση. Η γήρανση του πληθυσμού στον ανεπτυγμένο κόσμο και η πιο προσεχτική πολιτική των αρχών στον αναδυόμενο κόσμο στνο απόηχο της κρίσης του '90 αύξησαν για παράδειγμα τα ποσοστά αποταμίευσης. Η πτώση στο κόστος των κεφαλαιουχικών αγαθών και η αυξανόμενη σπουδαιότητα του τομέα υπηρεσιών, όπως και οι χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, μείωσαν από την άλλη τις επενδύσεις.

Υπό τις συνθήκες αυτές η στροφή στα ομόλογα, έστω και στην υπερβολή της, δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί φούσκα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να προετοιμάζονται για μία μεγάλη διόρθωση- αυτή όμως μάλλον θα είναι στις αγορές μετοχών και εμπορευμάτων.
https://www.naftemporiki.gr/finance/sto ... stin-agora

Άβαταρ μέλους
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσιεύσεις: 17016
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:44

Re: Νέο ιστορικό ρεκόρ - Στο 1,57% το ελληνικό δεκαετές

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ » 05 Σεπ 2019, 08:44

Υδράργυρος έγραψε:
05 Σεπ 2019, 08:27
Ομόλογα: Μήπως τελικά έχουμε νέα φούσκα στην αγορά;
Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2019 13:29
UPD:14:01
REUTERS/LUCAS JACKSON

Της Νατάσας Στασινού
nstas@naftemporiki.gr
Νατάσα Στασινού, Author at iskra
https://iskra.gr/author/natasa-stasinou/
Αρίστος for Tsirpas
Eχουμε ΔΙΠΛΗ πολιτειακη εκτροπη
Μια γιατι ο πρωθυπουργος επραξε αντιθετα στο ΟΧΙ του δημοψηφισματος...
Και δευτερη γιατι μεσω του Ταμειου Ξεπουληματος Χωρας παρεδωσε την εθνικη κυριαρχια και τον εθνικο πλουτο στους δανειστες

Άβαταρ μέλους
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσιεύσεις: 17016
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:44

Re: Νέο ιστορικό ρεκόρ - Στο 1,57% το ελληνικό δεκαετές

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ » 05 Σεπ 2019, 08:45

Υδράργυρος έγραψε:
05 Σεπ 2019, 08:13
Υπάρχει φούσκα με τα κρατικά ομολογα παγκοσμίως. Και πανηγυρίζουνε οι δεξιούληδες.
Ναι το επιβεβαιωνει αυτη που γραφει στο site του δρχμοΛαφαζανη
Αρίστος for Tsirpas
Eχουμε ΔΙΠΛΗ πολιτειακη εκτροπη
Μια γιατι ο πρωθυπουργος επραξε αντιθετα στο ΟΧΙ του δημοψηφισματος...
Και δευτερη γιατι μεσω του Ταμειου Ξεπουληματος Χωρας παρεδωσε την εθνικη κυριαρχια και τον εθνικο πλουτο στους δανειστες

Άβαταρ μέλους
Υδράργυρος
Δημοσιεύσεις: 25542
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 17:47

Re: Νέο ιστορικό ρεκόρ - Στο 1,57% το ελληνικό δεκαετές

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Υδράργυρος » 05 Σεπ 2019, 08:50

Έδειχναν στον ηλίθιο το φεγγάρι και αυτός κοίταζε το δάχτυλο. Τέσπα, ο συνωστισμός κεφαλαίων στην αγορά κρατικού χρέους μόνο στρέβλωση μπορεί να σημαίνει. Τρίζει η μούμια του Λένιν.


Άβαταρ μέλους
Dwarven Blacksmith
Δημοσιεύσεις: 43067
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:08
Τοποθεσία: Maiore Patria

Re: Νέο ιστορικό ρεκόρ - Στο 1,57% το ελληνικό δεκαετές

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dwarven Blacksmith » 12 Σεπ 2019, 21:31

Έχουμε να δούμε ακόμα πράγματα και θαύματα.
Παίζει σε λίγο να μας βάζουν πρόστιμο αν έχουμε πλεόνασμα αντί να ενισχύουμε την κατανάλωση.
🔻I would have lived in peace. But my enemies brought me war.🔻


Άβαταρ μέλους
Chainis
Δημοσιεύσεις: 21282
Εγγραφή: 03 Απρ 2018, 19:39
Phorum.gr user: Chainis

Re: Νέο ιστορικό ρεκόρ - Στο 1,57% το ελληνικό δεκαετές

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chainis » 17 Σεπ 2019, 17:51

Υδράργυρος έγραψε:
05 Σεπ 2019, 08:13
Υπάρχει φούσκα με τα κρατικά ομολογα παγκοσμίως. Και πανηγυρίζουνε οι δεξιούληδες.
:smt005:
Που πριν 4 μήνες δεν υπήρχε γι αυτό το Εληνικό είχε το επιτόκιο που έπρεπε, δηλαδή 3,5%.
Όπου δεν κατάφερε να επικρατήσει ο ΕΛΑΣ εξοντωνοντας τις άλλες αντιστασιακες οργανώσεις δεν υπήρξαν και τάγματα ασφαλείας

Μάργκαρετ Θάτσερ:
Ο σοσιαλισμός είναι πολύ καλός μέχρι να τελειώσουν τα λεφτά των αλλων

Άβαταρ μέλους
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσιεύσεις: 17016
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:44

Re: Νέο ιστορικό ρεκόρ - Στο 1,57% το ελληνικό δεκαετές

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ » 17 Σεπ 2019, 17:52

Βρεχει τζαμπα χρημα με Κυριακο
Ζαιοι παρτε ομπρελες
Αρίστος for Tsirpas
Eχουμε ΔΙΠΛΗ πολιτειακη εκτροπη
Μια γιατι ο πρωθυπουργος επραξε αντιθετα στο ΟΧΙ του δημοψηφισματος...
Και δευτερη γιατι μεσω του Ταμειου Ξεπουληματος Χωρας παρεδωσε την εθνικη κυριαρχια και τον εθνικο πλουτο στους δανειστες

Άβαταρ μέλους
πήζον bot
Δημοσιεύσεις: 18187
Εγγραφή: 25 Ιαν 2019, 20:31

Re: Νέο ιστορικό ρεκόρ - Στο 1,57% το ελληνικό δεκαετές

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από πήζον bot » 17 Σεπ 2019, 17:59

ειδες τι κανει το φθηνο το κρανακι τελικα? αμ τη φθηνη λιμουζινα που την πας?
βζιιννννν, απογειωθηκε η οικονομια.

νταξει ειναι και η κοψοτητα βεβαια και η σοβαροτητα του ηγετου.
Εικόνα

Εικόνα

Άβαταρ μέλους
OANNHSEA
Δημοσιεύσεις: 8488
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 11:27

Re: Νέο ιστορικό ρεκόρ - Στο 1,57% το ελληνικό δεκαετές

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από OANNHSEA » 17 Σεπ 2019, 20:01

Υδράργυρος έγραψε:
05 Σεπ 2019, 08:27
Ομόλογα: Μήπως τελικά έχουμε νέα φούσκα στην αγορά;
Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2019 13:29
UPD:14:01
REUTERS/LUCAS JACKSON

Της Νατάσας Στασινού
nstas@naftemporiki.gr

Οι τιμές των ομολόγων επιδίδονται σε ένα ξέφρενο ράλι και το κόστος δανεισμού των χωρών ανά τον πλανήτη υποχωρεί σε επίπεδα, που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί έως και πριν από λίγους μήνες. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί χαμόγελα στα οικονομικά επιτελεία των κυβερνήσεων από τη μία και εντεινόμενους φόβους από την άλλη: τόσο για μία ύφεση στην παγκόσμια οικονομία όσο και για φούσκα στην αγορά. Πόσο δικαιολογημένοι είναι οι φόβοι αυτοί;

Για την ύφεση δεν μπορεί παρά να κοιτάξει κανείς τα ολόενα και πιο απογοητευτικά μακροοικονομικά δεδομένα, όπως και τη διαφαινόμενη στροφή στην δημοσιονομική πολιτική οικονομικών που επέλεγαν σχεδόν εμμονικά την πειθαρχία, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Γερμανίας. Και πάλι όμως αρκεί αυτό για να βλέπει η Ιταλία την απόδοσή του ομολόγου αναφοράς στο 0,9%, η Ελλάδα κοντά στο 1,6%, η Ισπανία και η Πορτογαλία στο μηδέν; Οι επενδυτές εμφανίζονται αχόρτααγοι και για εταιρικό χρέος. Στην πλατφόρμα Tradeweb διαπραγματεύονται εταιρικά ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης της Ευρωζώνης με συνολική αξία 3,4 τρισ. ευρώ. Εξ αυτών ομόλογα αξίας 1,68 τρισ. ευρώ ή το 49,51% έφεραν αρνητική απόδοση στα τέλη Αυγούστου, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της πλατφόρμα. Το ποσοστό ήταν μόλις 12% τον Ιανουάριο. Η εκτίναξή του άλλους εντυπωσιάζει και άλλους τρομάζει.

Η μεγάλη πηγή ανησυχίας είναι η ελεύθερη πτώση στις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων και η αντιστροφή της καμπύλης. Οι επενδυτές πληρώνουν αντί να απαιτούν τόκο για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε τίτλους δέκα ή ακόμη και τριάντα ετών. Ωστόσο μερίδα επενδυτών εξακολουθεί να καθησυχάζει. Δεν είναι τόσο η άμεση απειλή της ύφεσης όσο το γεγονός ότι τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι επενδυτές, που δεν προτιμούν το ρίσκο, αγοράζουν ομόλογα «στον αυτόματο πιλότο». Οι τοποθετήσεις τους γίνονται με βάση προκαθορισμένα μοντέλα ανάλυσης ρίσκου και χάραξης στρατηγικής και αυτά τους υπαγορεύουν αυτή τη στιγμή πως δεν υπάρχει επιλογή, όπως εξηγούν ειδικοί στην Wall Street Journal.

Σημειώνουν επίσης ότι καθώς τα επιτόκια στα δάνεια έχουν μειωθεί αισθητά, οι Αμερικανοί δανειολήπτες προχωρούν μαζικά σε αναχρηματοδότηση των στεγαστικών δανείων τους. Αυτό σημαίνιε ότι τα συνδεόμενα με υποθήκες ομόλογα αποπληρώνονται πιο γρήγορα από ό,τι είχε υπολογιστεί. Οι οργανισμοί που είχαν στην κατοχή τους τα ομόλογα αυτά (τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων κτλ) στρέφονται έτσι με το ρευστό που έχουν στη διάθεσή τους σε μακρύτερης διάρκειας κρατικά ομόλογα. Το ράλι κατά συνέπεια αποκτά ακόμη μεγαλύτερη ορμή.

Σε αρκετούς οι εξελίξεις στις αγορές ξυπνούν μνήμες από το 2007 ή και την παλαιότερη φούσκα στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Σημειώνουν δε ότι πρόκειται για μία φούσκα, που "σιγοβράζει" εδώ και 30 χρόνια, αφού το πάρτι του κρατικού χρέους διαρκεί με μικρά (και κάποιες φορές οδυνηρά) διαλείμματα για τρεις δεκαετίες. Οι αποδόσεις υποχωρούν σταθερά από τη δεκαετια του 1980 έως σήμερα. «Με βάση την ονομαστική τους αξία, πραγματικά δεν είναι καθόλου δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με μία φούσκα» ομολογεί ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics. Ωστόσο οι οικονομικές συνθήκες είναι τέτοιες ώστε η μαζική στροφή των επενδυτών στο κρατικό χρέος να είναι δικαιολογημένη και όχι ένδειξη φούσκας εκτιμά ο ίδιος.

Ο αναλυτής υπενθυμίζει ότι στη δεκαετία του 1980 η πτώση των ονομαστικών αποδόσεων αντανακλούσε την απομάκρυνση από τη σφιχτή νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ. Στις αρχές εκείνης της δεκαετίας η Fed πάλευε με σταθερά υψηλά επιτόκια να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Όταν η προσπάθεια απέδωσε καρπούς χαλάρωση τη στάση της και ήρθε το ράλι στα κρατικά ομόλογα. Τις επόμενες δεκαετίες ωστόσο μεγάλος μέρος της υποχώρησης στο κόστος δανεισμού είχε να κάνει με δομικές δυνάμεις, όπως η εξάπλωση της παγκοσμιοποίησης και η σταθερή πτώση των πραγματικών επιτοκίων ισορροπίας (equilibrium interest rates).

Όπως εξηγεί στο σημείωμα της CE o Shearing η πτώση των επιτοκίων οφείλεται σε δύο κατηγορίες παραγόντων, αυτούς που αύξησαν την επιθυμία για αποταμίευση και εκείνος, που περιόρισαν την επιθυμία για επένδυση. Η γήρανση του πληθυσμού στον ανεπτυγμένο κόσμο και η πιο προσεχτική πολιτική των αρχών στον αναδυόμενο κόσμο στνο απόηχο της κρίσης του '90 αύξησαν για παράδειγμα τα ποσοστά αποταμίευσης. Η πτώση στο κόστος των κεφαλαιουχικών αγαθών και η αυξανόμενη σπουδαιότητα του τομέα υπηρεσιών, όπως και οι χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, μείωσαν από την άλλη τις επενδύσεις.

Υπό τις συνθήκες αυτές η στροφή στα ομόλογα, έστω και στην υπερβολή της, δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί φούσκα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να προετοιμάζονται για μία μεγάλη διόρθωση- αυτή όμως μάλλον θα είναι στις αγορές μετοχών και εμπορευμάτων.
https://www.naftemporiki.gr/finance/sto ... stin-agora
Είναι αυτό που γράφω πάντα: ότι οι φελλοί επιπλέουν και γράφουν άρθρα σε εφημερίδες!!!
α) Δεν είναι φούσκα ρε - φούσκα σημαίνει ότι κάτι είναι υπερεκτιμημένο!!!
β) Οι επενδύσεις στη δύση έχουν πέσει, γιατί σχεδόν τα πάντα εισάγονται από άλλες χώρες!!! Ποίος στο διάολο θα φτιάξει π.χ. μία υφασματουργεία όταν η Ευρώπη εισάγει σε μηδενικές σχεδόν τιμές τα υφάσματα της από το Μπαγκλαντές;
γ) Τα ομόλογα πωλούνται με μειοδοσία στο επιτόκιο!!! Άρα ποιοί είναι αυτοί που επιλέγουν να μειοδοτήσουν με τόσο μικρά επιτόκια; Το μόνο σίγουρο για αυτό είναι ότι δεν υπάρχει έλλειψη χρημάτων!!!!΄
δ) Το τι κάνει μία χώρα με τα επιτόκια της είναι εντελώς ανεξάρτητο από τα επιτόκια των ομολόγων - δείτε την Τουρκία!!!
ε) Ας μας εξηγήσει επίσης, όσο μπορεί ο μικρός της εγκέφαλος, γιατί η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμάζεται να εκδώσει 50ετές ομόλογο...

Η πραγματική αιτία των χαμηλών επιτοκίων είναι η φούσκα στις μετοχές και το ρευστό που υπάρχει στην υφήλιο!!!
Πρώτον γιατί οι μετοχές πουλούνται σε πακέτα και κάθε πακέτο έχει βαθμό επικινδυνότητας - πως μειώνουν την έκθεση; Μα βάζοντας στα πακέτα και κρατικά ομόλογα!!! Όταν όμως σχεδόν όλοι παίζουν με αυτά τα πακέτα, είναι λογικό οι απαιτήσεις σε ομόλογα να είναι τεράστιες και άρα να πέφτουν τα επιτόκια τους!!!
Δεύτερον, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, όπως οι άλλες κεντρικές τράπεζες σε λιγότερο όμως βαθμό, κόβουν χρήμα σαν παλαβές, αλλά στις ΗΠΑ και στην Κίνα κυριότερα χειραγωγούν τον πληθωρισμό!!! Με λίγα λόγια βγάζουν μικρότερο πληθωρισμό από αυτόν που πραγματικά τρέχει!!! Να που βρίσκονται τα τεράστια αποθέματα ρευστού, ακόμα και εάν υπάρχουν γιγαντιαία ποσά σε offshore!!!!

Είναι όμως λογικό να πιστεύεις την άσχετη αρθρογράφο, όντας και εσύ άσχετος με τα οικονομικά...

.
Bellum omnium contra omnes
Ου παντός πλειν εις Κόρινθον...


Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Οικονομία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών