επιπτώσεις του ιού στην οικονομία

Ειδήσεις, προβλήματα και προτάσεις
Άβαταρ μέλους
Αρχέλαος
Δημοσιεύσεις: 6711
Εγγραφή: 03 Απρ 2018, 19:01

Re: επιπτώσεις του ιού στην οικονομία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρχέλαος » 27 Ιουν 2020, 03:45

Όποιος δεν μπορεί, ας πάει σπίτι του

Του Άγη Βερούτη



Το συνδικαλιστικό όργανο των υπαλλήλων επισιτιστικών επιχειρήσεων είπε χθες σε ένα τηλεοπτικό δελτίο ότι ξεκίνησαν να μοιράζουν τρόφιμα σε μέλη τους σε διάφορα νησιά της χώρας που ήδη μετράει αύξηση της ανεργίας του κλάδου κατά 225.000 χαμένες θέσεις εργασίας.



Στη Ρόδο προχθές το κοριτσάκι μιας άνεργης ξενοδοχοϋπαλλήλου λιποθύμησε από την πείνα.



Η Ειρήνη έχει εδώ και 25 χρόνια Ταξιδιωτικό Γραφείο με τρεις υπαλλήλους. Μου είπε ότι τον Απρίλιο έκανε τζίρο υπηρεσιών €18, ενώ τώρα που έχει έναν υπάλληλο σε αναστολή και δυο να δουλεύουν εναλλάξ πρέπει να πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές ολόκληρου του μηνός κάθε υπαλλήλου που απασχολεί μόνο τις μισές ημέρες του μήνα. Ο τζίρος της έχει μειωθεί περισσότερο από 90% και "καίει" από τις οικονομίες μιας ζωής για να κρατήσει τη δουλειά της ανοιχτή. Ελπίζει να επεκταθεί το μέτρο της αναστολής ως τις αρχές του επόμενου έτους ώστε να μην αναγκαστεί να απολύσει κανέναν από τους υπαλλήλους που της πήρε χρόνια ολόκληρα να εκπαιδεύσει.


https://www.capital.gr/forum/thread/6824544?page=1


Ο Κωνσταντίνος δουλεύει 20 χρόνια σε τουριστικό γραφείο με μισθό και προμήθεια. Τώρα εργάζεται τις μισές ημέρες και ο μισός του μισθός συν τα χρήματα που παίρνει από τη "Συν-εργασία" δεν αρκούν για το φαγητό, το σπίτι, και τα έξοδα των δυο γιών του σε ηλικία φροντιστηρίων.



Ο Γιάννης που νοικιάζει το σπίτι του στην Κρήτη για 60 ημέρες κάθε καλοκαίρι και πάει στο χωριό για να αφήσει το σπίτι στους ενοικιαστές, έχασε τις 3 κρατήσεις που είχε ενώ χρειάστηκε και να επιστρέψει τις προκαταβολές όταν το υπουργείο τουρισμού δήλωσε ότι οι δυο χώρες από τις οποίες ο Γιάννης είχε τις 3 κρατήσεις είναι "κόκκινες", ενώ δυο μέρες μετά ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι προσωρινό και στο τέλος του μήνα θα ανοίξουν. Πολύ αργά για τον Γιάννη.



Τα συστήματα τρεις μήνες μετά την έναρξη του κορονοϊού ανοίγουν την ημέρα του τέλους των προθεσμιών ενώ συχνά δίδονται πρόσθετες προθεσμίες που όμως δεν καλύπτουν την περίοδο της καθυστέρησης.



Κανείς δεν φταίει για την πανδημία.
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι αν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα του lockdown που ορθώς πήραμε θα είχαμε πολλαπλάσιους νεκρούς.
Κανείς δεν αμφισβητεί επίσης ότι το πλήγμα στις επιχειρήσεις δεν είναι προϊόν ανικανότητας των επιχειρηματιών αλλά αποτέλεσμα της συνειδητής επιλογής του ελληνικού κράτους να πράξει ως έπρεπε για να προστατέψει τον πληθυσμό.



Όμως οι βαριά πληττόμενοι εργαζόμενοι και επιχειρήσεις από το παγκόσμιο lockdown δεν είναι σωστό να αφεθούν στην κακή τύχη τους τώρα, ούτε να σέρνονται οι αποφάσεις για εκεινους ώσπου να έχουν μισο-καταστραφεί όλοι.



Όσοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό ας πάνε σπίτι τους και ας αφήσουν άλλους που μπορούν να πάρουν τις αποφάσεις εγκαίρως, πριν πάρουν στον λαιμό τους περισσότερο από ένα εκατομμύριο Έλληνες που δουλεύοντας στον τουρισμό κράτησαν όρθια τη χώρα στα πόδια της την περασμένη δεκαετία της κρίσης.



www.facebook.com/a.veroutis,



www.twitter.com/agissilaos, agissilaos@gmail.com
"Πως μπορεί να είμαστε 20 χρόνια πίσω από την Αμερική, χωρίς αυτή να είναι 20 χρόνια μπροστά από εμάς;"

Άβαταρ μέλους
Αρχέλαος
Δημοσιεύσεις: 6711
Εγγραφή: 03 Απρ 2018, 19:01

Re: επιπτώσεις του ιού στην οικονομία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρχέλαος » 05 Ιούλ 2020, 15:17

Για όσα αναμένει η Ελλάδα από τη Σύνοδο Κορυφής


"Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε καταλήξει σε συμφωνία μέχρι τις 20 Ιουλίου. Και η συμφωνία πρέπει, κατ’ εμέ, να μοιάζει πάρα πολύ με την πρόταση της Επιτροπής. Η Επιτροπή έκανε μια τολμηρή πρόταση για ένα Ταμείο επόμενης γενιάς ύψους 750 δις, αποτελούμενο κατά 2/3 από επιχορηγήσεις και κατά 1/3 από δάνεια, χρηματοδοτούμενο μέσω της Επιτροπής, η οποία θα μπορέσει να αντλήσει χρήματα από τις αγορές για λογαριασμό των κρατών μελών, με σαφή εστίαση στις μεταρρυθμίσεις και στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Κατά τη γνώμη μου, χρειάζεται μεγαλύτερος χρονικός ορίζοντας, τουλάχιστον τεσσάρων ετών, για να έχει αποτελέσματα το Ταμείο αυτό".



"Δεν είμαι διατεθειμένος να αποδεχθώ καμία πρόσθετη αυστηρή προϋπόθεση πέραν του φυσιολογικού πλαισίου του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Εφαρμόζουμε ένα πλαίσιο για την παρακολούθηση των επιδόσεων των εθνικών οικονομιών και στο βαθμό που αυτό θα ισχύει για όλους, δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητη η επιβολή επιπλέον σκληρών προϋποθέσεων. Πρέπει κάποια στιγμή να εμπιστευθούμε ο ένας τον άλλο, και στο επίπεδο του Συμβουλίου. Ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις αυτές είναι επειδή μακροπρόθεσμα, ακόμη και μεσοπρόθεσμα, θα είναι θετικές για την οικονομία. Το να δαπανήσεις απλώς τα χρήματα αυτά θα ήταν το ευκολότερο πράγμα. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι αντίκτυπο θα είχαν τέτοιες πολιτικές. Δαπανήσαμε πολλά χρήματα για να διασφαλίσουμε τη στήριξη θέσεων εργασίας κατά την κρίση του κορονοϊού, αλλά δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης με το ίδιο τρόπο που, περιστασιακά, στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ. Αν κοιτάξουμε το συνολικό αποτύπωμα των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ για την Ελλάδα, θα έλεγα ότι κυμάνθηκε στο μέσο όρο η δουλειά που έγινε στην αξιοποίηση όσων μας προσφέρθηκαν".


Για τη βιωσιμότητα του χρέους


"Η Ελλάδα μπορεί να βγαίνει τακτικά στις αγορές και να δανείζεται με επιτόκια που θα ήταν αδιανόητα πριν από έναν χρόνο. Συνεπώς το προφίλ του χρέους μας έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, προφανώς έχουμε πληγεί επειδή έχει μειωθεί το ΑΕΠ μας, αλλά αν επιστρέψουμε σε πορεία ισχυρής ανάπτυξης, όπως σχεδιάζαμε πριν από τον κορονοϊό, δεν θεωρώ ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα αποτελέσει πραγματικό ζήτημα για την Ελλάδα. Μέχρι το 2032 δεν έχουμε κανένα πρόβλημα αναφορικά με το πρόγραμμα αποπληρωμής του χρέους".


Για τις Κινεζικές επενδύσεις και την ΕΕ


"Είμαστε ανοικτοί σε όλους τους αξιόπιστους επενδυτές. Μια μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, είτε μέσω ιδιωτικοποιήσεων, και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις παρά τα εμπόδια του κορονοϊού, είτε μέσω νέων παραγωγικών και πράσινων επενδύσεων. Ξέρουμε ότι πρέπει να αυξήσουμε τις επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ. Δεν έχουμε μεγάλη εξάρτηση από τις κινεζικές επενδύσεις. Πραγματοποίησαν μία μεγάλη επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, η οποία ήταν πολύ επιτυχημένη και έχουμε συμφωνήσει με την COSCO σε ένα σχέδιο για το πώς θα προχωρήσουν. Και φυσικά θα τηρήσουμε τις δικές μας δεσμεύσεις και εκείνοι θα τηρήσουν τις δικές τους. Βέβαια, η κατάσταση αναφορικά με το πώς αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση την Κίνα – και πιστεύω ότι πρέπει να υιοθετήσουμε μία ενιαία φωνή με σιγουριά- έχει ανακύψει ξαφνικά ως σημαντική γεωπολιτική πρόκληση για την ΕΕ. Δεν βλέπω όμως άλλες ευρωπαϊκές χώρες να σταματούν τη συνεργασία τους με την Κίνα ή να απαγορεύουν τις κινεζικές επενδύσεις. Η Κίνα είναι, προφανώς, σημαντική για εμάς, αποτελεί σημαντική αγορά για τον τουρισμό. Η Κίνα θα είναι πιθανώς η μεγαλύτερη αγορά του τουριστικού μας κλάδου για την επόμενη δεκαετία".

https://www.capital.gr/forum/thread/683 ... Id=6830547
"Πως μπορεί να είμαστε 20 χρόνια πίσω από την Αμερική, χωρίς αυτή να είναι 20 χρόνια μπροστά από εμάς;"

likosmokeses
Δημοσιεύσεις: 1537
Εγγραφή: 04 Μαρ 2019, 23:18

Re: επιπτώσεις του ιού στην οικονομία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από likosmokeses » 14 Ιούλ 2020, 14:21

Αναδρομικά για 11 μήνες αποφάσισε το ΣτΕ για τους συνταξιούχους
Δημοσιεύθηκαν σήμερα οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με τις εν λόγω αποφάσεις, οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά για το χρονικό διάστημα των 11 μηνών, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2016.

Επίσης, και όπως προβλέπεται χαρακτηριστικά, δικαιωμένοι βγαίνουν οι συνταξιούχοι που έχουν ήδη προσφύγει στο ΣτΕ διεκδικώντας αναδρομικά για τις περικοπές που έχουν υποστεί, για το παραπάνω χρονικό διάστημα.

Διευκρινίζεται ωστόσο πως όσοι δεν έχουν προσφύγει ακόμη, συνεχίζουν να διατηρούν το δικαίωμα διεκδίκησης και μπορούν να προσφύγουν στο μέλλον.

Σύμφωνα εξάλλου με ανώτατη δικαστική πηγή, το Ανώτατο Δικαστήριο επέλυσε νομικά ζητήματα και επομένως δεν περιλαμβάνει καμία ρητή αναφορά για τη δυνατότητα που έχουν όσοι συνταξιούχοι το αποφασίσουν τώρα, να προσφύγουν στο μέλλον.

Επίσης, και σε σχέση με τις αξιώσεις μετά το 2016 (όταν δηλαδή ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου), το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά.

Παράλληλα, για το χρονικό διάστημα από το 2013 ως και τον Ιούνιο του 2015, όταν και εκδόθηκε η απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ, που αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές μόνον μετά το 2012, με τις σημερινές αποφάσεις του Δικαστηρίου, επαναλαμβάνει πως αναδρομικά μπορούν να πάρουν μόνον οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει τότε, μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

Τέλος, η κυβέρνηση έχει δυνατότητα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και να δώσει αναδρομικά για την εξεταζόμενη περίοδο των 11 μηνών, και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια.

Το τελευταίο είναι κλείσιμο ματιού ενόψει εκλογών;

Το ΣΤΕ δίνει ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα του Μητσοτάκη στην Σύνοδο Κορυφής. :smt005:

Άβαταρ μέλους
Αρχέλαος
Δημοσιεύσεις: 6711
Εγγραφή: 03 Απρ 2018, 19:01

Re: επιπτώσεις του ιού στην οικονομία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρχέλαος » 15 Ιούλ 2020, 01:05

Οι επενδύσεις μειώθηκαν επί τρία τρίμηνα προ πανδημίας.
Με εξαίρεση τις κατοικίες, παντού αλλού είχαμε ρυθμό μείωσης.
Γενικότερα για τις επενδύσεις:
Γ τρίμηνο 2019 κατά -6,7%
Δ τρίμηνο 2019 κατά -5,4%
Α τρίμηνο 2020 κατά -3,9%
Kάτι που θα συνεχιστεί για όλο το 2020.

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών που έγινε είναι λογική αλλά από μόνη της δεν φτάνει.
Αρκετές επιχειρήσεις θα φροντίσουν να καρπωθούν τη διαφορά αντί να μειώσουν τις τιμές.
"Πως μπορεί να είμαστε 20 χρόνια πίσω από την Αμερική, χωρίς αυτή να είναι 20 χρόνια μπροστά από εμάς;"

likosmokeses
Δημοσιεύσεις: 1537
Εγγραφή: 04 Μαρ 2019, 23:18

Re: επιπτώσεις του ιού στην οικονομία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από likosmokeses » 26 Ιούλ 2020, 00:01

Καταρρέει η κατανάλωση στην Κρήτη, δυσοίωνες προβλέψεις και για το 2021

....τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου, όπου η συνολική αγορά εμφάνισε οριακή αύξηση 0,7%, οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ της Κρήτης υποχώρησαν κατά 14%.
.....Κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και ο Μανώλης Τσακαλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων του Νομού Ρεθύμνου. Όπως λέει στο Capital.gr, μόλις 4 στις 10 τουριστικές μονάδες έχουν ανοίξει, και οι πληρότητες είναι από 10% έως 30%. Για τον ίδιο, το πρόβλημα, πέρα από τη φετινή χρονιά που θεωρείται χαμένη, είναι τι θα γίνει το 2021. Τα πρώτα μηνύματα για την επόμενη τουριστική σεζόν δεν είναι ενθαρρυντικά
Panos αληθεύει;

Άβαταρ μέλους
panos291
Δημοσιεύσεις: 13980
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 19:36

Re: επιπτώσεις του ιού στην οικονομία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από panos291 » 29 Ιούλ 2020, 00:57

likosmokeses έγραψε:
26 Ιούλ 2020, 00:01
Καταρρέει η κατανάλωση στην Κρήτη, δυσοίωνες προβλέψεις και για το 2021

....τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου, όπου η συνολική αγορά εμφάνισε οριακή αύξηση 0,7%, οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ της Κρήτης υποχώρησαν κατά 14%.
.....Κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και ο Μανώλης Τσακαλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων του Νομού Ρεθύμνου. Όπως λέει στο Capital.gr, μόλις 4 στις 10 τουριστικές μονάδες έχουν ανοίξει, και οι πληρότητες είναι από 10% έως 30%. Για τον ίδιο, το πρόβλημα, πέρα από τη φετινή χρονιά που θεωρείται χαμένη, είναι τι θα γίνει το 2021. Τα πρώτα μηνύματα για την επόμενη τουριστική σεζόν δεν είναι ενθαρρυντικά
Panos αληθεύει;
Αλήθεια είναι όλα.

Εντωμεταξύ στην Σουηδία..

Εικόνα

την ίδια στιγμή που οι εγχώριοι μασκολαγνοι φαντασιωνονται τον Χαρδαλια να τους βουρδουλιζει τα κωλομερια τις νύχτες.

Άβαταρ μέλους
Αρχέλαος
Δημοσιεύσεις: 6711
Εγγραφή: 03 Απρ 2018, 19:01

Re: επιπτώσεις του ιού στην οικονομία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρχέλαος » 01 Αύγ 2020, 15:45


Κίνδυνος για νέα "θηλιά" 3,7 δισ. ευρώ από χρέη στα Ταμεία



Του Δημήτρη Κατσαγάνη



Με επιπλέον 3,7 δισ. ευρώ αναμένεται να επιβαρυνθούν τα Ταμεία, λόγω αδυναμίας των επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν στις ασήκωτες ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους έως το τέλος του χρόνου. Μοναδική διέξοδος θα ήταν η ανακοπή της τρέχουσας πτωτικής πορείας των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές λόγω κορονο-κρίσης και υψηλών εισφορών, η οποία όμως –σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου– δεν φαίνεται ικανή να συμβεί...



Το φιτίλι αυτής της "βόμβας" έχει ήδη πυροδοτηθεί, και μάλιστα πριν ξεσπάσει η κρίση του κορονοϊού, ενώ μετά το ξέσπασμα της εν λόγω κρίσης έχει λάβει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Ορόσημο για την πορεία του, από την οποία θα εξαρτηθούν, σε σημαντικό βαθμό, και οι αντοχές των Ταμείων φέτος, αλλά και το 2021, είναι ο ερχόμενος Σεπτέμβριος, οπότε λήγει η πρώτη παράταση πληρωμής τρεχουσών εισφορών για τους πληττόμενους επιχειρηματίες.



Νωρίτερα, στις 31 Αυγούστου, αν δεν υπάρξει περαιτέρω παράταση (π.χ. έως τέλος Οκτωβρίου), θα έχει λήξει η προθεσμία "παγώματος" των κατασχέσεων όχι μόνο για τους πληττόμενους επιχειρηματίες με ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά (ατύπως) και για τους μη πληττόμενους που αθέτησαν πρόσκαιρα, λόγω κορονο-κρίσης, τις υποχρεώσεις τους προς τα Ταμεία.


Η σύνθεση του νέου χρέους


Το παραπάνω χρέος στα Ταμεία (3,7 δισ. ευρώ) αναλύεται σε δύο μεγάλα μέρη:



- Το πρώτο μέρος αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) το α' τρίμηνο του 2020, δηλαδή πριν εκδηλωθεί η διπλή, υγειονομική και οικονομική, κρίση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι οφειλές αυξήθηκαν κατά πάνω από 930 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών προήλθε, μάλιστα, από αύξηση των οφειλών των ήδη "καταχωρισμένων" οφειλετών στο ΚΕΑΟ.



- Το δεύτερο μέρος του φορτίου αυτού των χρεών οφείλεται στις νέες οφειλές που γεννήθηκαν ιδίως μετά τον Μάρτιο, οπότε ξέσπασε η κορονο-κρίση, καθώς όχι μόνο παγιώθηκαν οι αρνητικές τάσεις στην είσπραξη τρεχουσών εισφορών από τους εργοδότες και τους αυτοπασχολούμενους από τις αρχές του έτους (οι οποίες, όμως, δεν πρόλαβαν να καταγραφούν στα "μητρώα" του ΚΕΑΟ έως τέλος του περασμένου Μαρτίου), αλλά οι τάσεις αυτές εκτινάχθηκαν στο τρίμηνο μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου λόγω των μέτρων καραντίνας. Ανεπίσημα, στο υπουργείο Εργασίας κατατίθενται πλέον από στελέχη των Ταμείων προβλέψεις για σωρευτικό έλλειμμα 2,8 δισ. ευρώ στον e-ΕΦΚΑ φέτος.



Πιο αναλυτικά, έλλειμμα 2 δισ. ευρώ αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, να έχει ο κλάδος της κύριας ασφάλισης, ενώ 800 εκατ. ευρώ προβλέπεται το έλλειμμα στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης.


Η "τρύπα" λόγω κορονο-κρίσης


Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η "τρύπα" αυτή οφείλεται συντριπτικά στη μείωση των εσόδων από τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, ιδίως λόγω της κορονο-κρίσης, και καθόλου στις δαπάνες, καθώς αυτές έπεσαν λόγω της μείωσης που έφερε η αύξηση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης εν μέσω της πανδημίας.



Ωστόσο, οι περισσότερες εκ των νέων οφειλών δεν έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμες. Και αυτό λόγω της εξάμηνης παράτασης την οποία έχει θεσπίσει η κυβέρνηση από τον περασμένο Μάρτιο για τις εισφορές Φεβρουαρίου-Μαΐου των πληττόμενων επιχειρηματιών, αλλά και της κάλυψης των εισφορών των υπό αναστολή μισθωτών από το κράτος.



Έτσι, αν και οι δύο αυτοί παράγοντες έχουν δημιουργήσει άμεσα "τρύπα" στον προϋπολογισμό των Ταμείων, δεν έχουν ακόμη καταγραφεί ως εκπρόθεσμες υποχρεώσεις και, έτσι, δεν έχουν ακόμη πάρει τον δρόμο για το ΚΕΑΟ. Όσον αφορά τις υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει το κράτος σε σχέση με τις εισφορές των εργαζομένων που βγήκαν ή θα βγουν σε αναστολή λόγω της κορονο-κρίσης, έχουν ήδη αποτιμηθεί, κατ' αρχάς, για τον Μάρτιο-Μάιο σε σχεδόν 420 εκατ. ευρώ και πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως έχει δρομολογηθεί η καταβολή τους.



Ωστόσο, το πρόβλημα για τα Ταμεία δεν θα σταματήσει με την ανάληψη από το κράτος της σχετικής υποχρέωσης, καθώς τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η αποτίμηση του κόστους των εισφορών των εν λόγω μισθωτών δείχνουν πως ο μέσος μισθός τους ανέρχεται μόλις σε 530 ευρώ, δηλαδή κάτω από τον κατώτατο μισθό πλήρους απασχόλησης. Αρμόδια στελέχη των Ταμείων επισημαίνουν πως, ακόμα και αν η μεγάλη μάζα αυτών επιστρέψει στη δουλειά, τα έσοδα που θα φέρει στα Ταμεία θα είναι πολύ χαμηλά.



Την ίδια ώρα, ο κύριος όγκος των απλήρωτων, για την ώρα (αλλά μη ληξιπρόθεσμων), εισφορών αφορά εκείνες που έλαβαν παράταση. Στελέχη των Ταμείων εκφράζουν στο Capital.gr εντονότατες επιφυλάξεις για το αν οι εργοδότες, αλλά και οι επαγγελματίες, θα μπορέσουν έως τα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου –δηλαδή σε μόλις δύο μήνες από σήμερα– να πληρώσουν τις τρέχουσες εισφορές του Φεβρουαρίου του 2020, μαζί και τις τρέχουσες εισφορές του Αυγούστου.



Ήδη στην κυβέρνηση εξετάζουν το σενάριο της θέσπισης ρύθμισης 12-24 δόσεων και για τις υπό αναστολή ασφαλιστικές υποχρεώσεις των πληττόμενων επιχειρηματιών, όπως ισχύει ήδη για τις υπό αναστολή φορολογικές υποχρεώσεις. Αν το σενάριο αυτό επαληθευτεί, τότε θα ενισχυθεί το σενάριο (κόντρα στην άποψη που έχουν ανώτεροι κύκλοι στο υπ. Εργασίας) που βλέπει "παγίωση" της μεγάλης υστέρησης εσόδων από εισφορές, η οποία εμφανίστηκε στο διάστημα Φεβρουαρίου-Μαΐου και μετά τον Σεπτέμβριο.



Ωστόσο, η έως τώρα στάση της κυβέρνησης δείχνει πως ενδεχομένως να περιμένει να περάσει και ο Αύγουστος, αν όχι και ο Σεπτέμβριος, προκειμένου να δει αν θα προχωρήσει στην εν λόγω ρύθμιση, αφού δει το εάν και σε ποιο βαθμό οι εργοδότες και οι επαγγελματίες πληρώσουν τις υπό αναστολή εισφορές του Φεβρουαρίου έως τέλος Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, οι επικρατούσες εισηγήσεις στο υπ. Εργασίας λένε πως από Σεπτέμβριο θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις εισπράξεις εισφορών, κατά τον μεγαλύτερο βαθμό, και έτσι θα περιοριστεί το έλλειμμα 300 εκατ. ευρώ που έχει ήδη διαμορφωθεί κατά μέσο όρο (μηνιαίως) εδώ και 5 μήνες στον e-ΕΦΚΑ.

https://www.capital.gr/forum/thread/684 ... Id=6844882
"Πως μπορεί να είμαστε 20 χρόνια πίσω από την Αμερική, χωρίς αυτή να είναι 20 χρόνια μπροστά από εμάς;"

Άβαταρ μέλους
Sothan
Δημοσιεύσεις: 1482
Εγγραφή: 02 Αύγ 2020, 15:31
Phorum.gr user: Galactic DM

Re: επιπτώσεις του ιού στην οικονομία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Sothan » 10 Αύγ 2020, 13:40

Η οικονομία μας έχει πολλά παράλογα. Εχετε δει ας πούμε τι γίνεται με τις χρυσές λίρες αγγλίας; Στην ουσία 3 λίρες = 1 καλό laptop computer. Στο μυαλό μου έρχεται το εξής: 4.000 πχ = 2020 μχ.
In the darkness between the stars the weak and the faithless find no deliverance.

likosmokeses
Δημοσιεύσεις: 1537
Εγγραφή: 04 Μαρ 2019, 23:18

Re: επιπτώσεις του ιού στην οικονομία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από likosmokeses » 17 Αύγ 2020, 16:17

Η "τάση" του Αυγούστου υποχρεώνει το ΥΠΟΙΚ να... στραφεί στο "μαξιλάρι" των 30 δισ.
Οι τάσεις σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής δραστηριότητας και κυρίως τουρισμού και εξαγωγών στο δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου επιβεβαιώνουν το "αδύναμο” σενάριο ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας μετά την "κάθετη” βουτιά του β΄ τριμήνου.

Τα στατιστικά στοιχεία του β΄ τριμήνου βρίσκονται ακόμα υπό επεξεργασία στην ΕΛΣΤΑΤ, αλλά οι προσωρινές εκτιμήσεις για τη βουτιά της οικονομικής δραστηριότητας στην περίοδο του lockdown, προδιαγράφουν την "εξαφάνιση” ενός ποσοστού του ΑΕΠ που ξεπερνά το 15%-16%. Και το οποίο έρχεται να αφαιρεθεί από το ΑΕΠ, μετά από την πτώση (σε τριμηνιαία βάση) κατα 1,6% στο α΄ τρίμηνο του έτους, πρό της πανδημίας...

Τα τελικά μεγέθη για το β΄ τρίμηνο όπως και οι προσωρινές ανεπίσημες εκτιμήσεις για το γ΄ τρίμηνο θα είναι δημοσιοποιήσιμα από την ΕΛΣΤΑΤ την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη.....
Στο ΥΠΟΙΚ ο στόχος της διατήρησης του "μαξιλαριού” στα 30 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020, συνδέεται με δύο ουσιαστικές επιδιώξεις/προϋποθέσεις.

Αφενός με την προϋπόθεση οτι η ύφεση συνολικά το 2020 δεν θα ξεπεράσει το 9%-10% του ΑΕΠ :lol: και αφετέρου με τη στόχευση της χρήσης του μισού μαξιλαριού (15 δισ. ευρώ) το α΄ εξάμηνο του 2021 αν η ύφεση συνεχισθεί
Τρώνε τα έτοιμα. ´Ερχεται πίτσα...


Άβαταρ μέλους
Αρχέλαος
Δημοσιεύσεις: 6711
Εγγραφή: 03 Απρ 2018, 19:01

Re: επιπτώσεις του ιού στην οικονομία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρχέλαος » 01 Σεπ 2020, 09:19

"Πως μπορεί να είμαστε 20 χρόνια πίσω από την Αμερική, χωρίς αυτή να είναι 20 χρόνια μπροστά από εμάς;"

Άβαταρ μέλους
dna replication
Δημοσιεύσεις: 30296
Εγγραφή: 16 Απρ 2018, 21:29
Phorum.gr user: dna

Re: επιπτώσεις του ιού στην οικονομία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dna replication » 08 Σεπ 2020, 12:12

Наше дело правое - победа будет за нами!

Άβαταρ μέλους
dna replication
Δημοσιεύσεις: 30296
Εγγραφή: 16 Απρ 2018, 21:29
Phorum.gr user: dna

Re: επιπτώσεις του ιού στην οικονομία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dna replication » 20 Σεπ 2020, 13:19

Наше дело правое - победа будет за нами!

Άβαταρ μέλους
dna replication
Δημοσιεύσεις: 30296
Εγγραφή: 16 Απρ 2018, 21:29
Phorum.gr user: dna

Re: επιπτώσεις του ιού στην οικονομία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dna replication » 24 Σεπ 2020, 13:57

άλλα €200δις στις τράπεζες

Наше дело правое - победа будет за нами!

Άβαταρ μέλους
dna replication
Δημοσιεύσεις: 30296
Εγγραφή: 16 Απρ 2018, 21:29
Phorum.gr user: dna

Re: επιπτώσεις του ιού στην οικονομία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dna replication » 12 Οκτ 2020, 15:32

Наше дело правое - победа будет за нами!

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Οικονομία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών