Απόλυτη τραπεζική τρέλα

Ειδήσεις, προβλήματα και προτάσεις
Άβαταρ μέλους
Αρχέλαος
Δημοσιεύσεις: 6711
Εγγραφή: 03 Απρ 2018, 19:01

Απόλυτη τραπεζική τρέλα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρχέλαος » 12 Απρ 2021, 23:22

Εικόνα

George J. Prokopakis
10 Απριλίου στις 6:39 μ.μ. ·
Απόλυτη τραπεζική τρέλα
Με τον παραπάνω τίτλο δημοσιεύεται στα ΝΕΑ 9-10/4 άρθρο του Νίκου Φιλιππίδη για ένα βασικό πρόβλημα των τραπεζών. Το πρόβλημα είναι ο αναβαλλόμενος φόρος. Ζημίες των τραπεζών μεταφέρονται μέχρι το 2039 και σταδιακά συμψηφίζονται με φόρο που θα έπρεπε να πληρώσουν για τα κέρδη τους. Εάν δεν έχουν κέρδη, ο αναλογούν εκείνη τη χρονιά φόρος καταβάλλεται ως μετοχικό κεφάλαιο από το δημόσιο το οποίο αυξάνει τη συμμετοχή του. Τα ξαναείπαμε: οι τράπεζες είναι κεφαλαιακώς επαρκείς, με κεφάλαια που δεν υπάρχουν, αλλά αναμένεται να υπάρξουν. Όμως, το ξεφόρτωμα των κόκκινων δανείων κοστίζει πραγματικά λεφτά, οπότε το ποσοστό του αναβαλλόμενου μεγαλώνει με την πρόοδο του ξεφορτώματος - έχει φτάσει στο 65% των κεφαλαίων. Για να μην παίρνει σταδιακά το κράτος τις τράπεζες με τις ζημίες από τα κόκκινα δάνεια, οι τράπεζες ψάχνουν να βρουν κερδοφορία από οπουδήποτε. Η κλασσική τραπεζική της χορήγησης δανείων, δεν αποφέρει τα κέρδη που χρειάζονται. Οπότε, προμήθειες, χρηματοοικονομικά κέρδη, κλπ. Τα λέει καλά και παραστατικά ο Φιλιππίδης. Τονίζει δε πως δεν αναμένεται να έχουν καθαρίσει με τον αναβαλλόμενο μέχρι το 2039 που προβλέπεται. Αυτά σημαίνουν πως ακόμη και με μειωμένα τα κόκκινα δάνεια, οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να παίξουν το ρόλο της ατμομηχανής.
Το άρθρο ουσιαστικά την πέφτει στην κυβέρνηση γιατί, ενώ δεν κάνει απολύτως τίποτε με το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου, ξορκίζει κάθε προσπάθεια που τον φέρνει στο χειρουργικό τραπέζι. Η πιο έγκριτη πρόταση, αυτή της ΤτΕ, χωρίς να έχει τυπικά απορριφθεί, έχει ήδη δαιμονοποιηθεί από τον αρμόδιο για τα τραπεζικά υφυπουργό.
Αυτοσυγκράτηση χαρακτηρίζει τον Φιλιππίδη. Η κυβέρνηση όχι μόνο αποτάσσεται μετά βδελυγμίας κάθε τι που θα πείραζε τον αναβαλλόμενο, αλλά βοηθάει στην μακροημέρευσή του. Τα κέρδη της Εθνικής το 2020 πρόερχονται κατά σχεδόν 70% από την υποτιμολόγηση του 30ετούς ομολόγου τον Ιανουάριο 2020. "Ταμειοποίηση" κερδών για όλες τις τράπεζες με τα swap Δεκεμβρίου 2020. Εγγυημένη χρηματορροή €175 εκατ για 30 χρόνια με το 30ετές ιδιωτικής τοποθέτησης. Η πλάκα είναι πως την 16/3 ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς είπε πως ό,τι μείνει από χρηματοδοτικό κενό θα το καλύψει με swap με το δημόσιο. Δηλαδή, η κυβέρνηση επειδή δεν θέλει να έχει συνεκτική πολιτική για τις τράπεζες, "καθαρίζει" για τις τράπεζες με κόστος και - δυστυχώς - με μπέρδεμα με τη διαχείριση του χρέους. Όταν θα φθάσει η ώρα να είναι επιτακτική η αλλαγή στην ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών, ποιός θα πληρώσει; Να σημειώσουμε πως η "ολιστική πρόταση" (δικός μου ο χαρακτηρισμός) της ΤτΕ προβλέπει την απαλλαγή από τον αναβαλλόμενο (μαζί με την μείωση των κόκκινων δανείων) χωρίς κόστος για τους φορολογούμενους. Η σειριακή επίλυση των προβλημάτων (εάν το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται κάτι τέτοιο) των κόκκινων πρώτα και του αναβαλλόμενου φόρου μετά, έχει διπλό κόστος για το δημόσιο. Αν δεν είναι σαφές, ο αναβαλλόμενος φόρος είναι φόρος που ΔΕΝ πληρώνουν κερδοφόρες επιχειρήσεις (πραγματικά ή με βοήθεια) και στα δημόσια ταμεία το μη έσοδο αναπληρώνεται με φόρους σε όλους τους υπόλοιπους.
Η τρέλα δεν είναι τραπεζική. Η τρέλα είναι πως η κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αναλαμβάνοντας κόστος και χρέος. Αντ´ αυτού, ο ΥΠΟΙΚ επαίρεται για "βέλτιστη διαχείριση διαθεσίμων" και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού περηφανεύεται πως επιλέγουν "δραστικές λύσεις". Κάποιος επόμενος θα το φορτωθεί ως πρόβλημα.

https://www.facebook.com/george.j.prokopakis
"Πως μπορεί να είμαστε 20 χρόνια πίσω από την Αμερική, χωρίς αυτή να είναι 20 χρόνια μπροστά από εμάς;"

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Οικονομία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών