Ενεργειακή Κρίση

Ειδήσεις, προβλήματα και προτάσεις
Who is The 4th man
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 4465
Εγγραφή: 11 Απρ 2018, 17:44

Re: Ενεργειακή Κρίση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Who is The 4th man » 10 Μάιος 2022, 01:44

Οι ιδιαιτερότητες της σύνδεσης ρουβλίου-χρυσού
Συνεχίζοντας, η σύνδεση του ρουβλίου με το χρυσό, εν πρώτοις για το περιορισμένο χρονικό διάστημα που αναφέραμε (αν και υπάρχει διάσταση απόψεων, με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να δηλώνει πως δεν θα ανταλλάσσεται το ρούβλι με χρυσό, ενώ ο εκπρόσωπος του Putin είπε πως συζητείται, πηγή), ήταν η τελευταία σε μία σειρά κινήσεων που σχετίζονται με το ρούβλι από τους Ρώσους – με αφετηρία την ανακοίνωση στις 23 Μαρτίου πως θα δέχονται μόνο ρούβλια, για τις εξαγωγές ενέργειας στην Ευρώπη. Πρόθεση της πάντως φαίνεται να είναι η απαίτηση εξόφλησης σε ρούβλια όλων των εμπορευμάτων που εξάγει – όπως σιτάρι, νικέλιο, εμπλουτισμένο ουράνιο, αλουμίνιο και ΝΕΟΝ.

Ο βασικός στόχος αυτών των κινήσεων είναι αφενός μεν η εξασφάλιση της αξιοπιστίας του ρουβλίου, αφετέρου η αποδυνάμωση της κυριαρχίας του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα – σε συνεργασία βέβαια με την Κίνα που έχει ήδη δρομολογήσει το πετρογουάν (ανάλυση). Προφανώς δε η απεξάρτηση της από το δυτικό σύστημα του χρέους (άρθρο) – βασικό «συστατικό» του οποίου είναι το δολάριο.

Βέβαια, η ενδεχόμενη υιοθέτηση του κανόνα του χρυσού από τη Ρωσία θα συνοδευόταν από ορισμένους κανόνες που θα έπρεπε να τηρήσει – κυρίως να είναι πρόθυμη να ανταλλάξει το χρυσό με ρούβλια, σε όποιον θελήσει να το κάνει. Αυτό ακριβώς έκαναν οι Η.Π.Α. την εποχή του Bretton Woods – ενώ το σύστημα κατάρρευσε, όταν τα αμερικανικά ελλείμματα αυξήθηκαν με τον πόλεμο του Βιετνάμ.
Εικόνα
Τότε οι κάτοχοι δολαρίων ανησύχησαν για την αξία του, κυρίως οι Γερμανοί και προσπάθησαν να το ανταλλάξουν με χρυσό – ενώ η απόφαση του Νίξον να σταματήσει τη μετατρεψιμότητα προήλθε από το φόβο του πως οι Η.Π.Α. θα έχαναν το χρυσό τους, γεγονός που θα κατέστρεφε εντελώς την αξιοπιστία του δολαρίου. Από τότε όμως που ο πλανήτης έχει υιοθετήσει το σύστημα των κυμαινομένων συναλλαγματικών ισοτιμιών, τα χρήματα χωρίς αντίκρισμα (Fiat Money), η τιμή του χρυσού αυξάνεται σταθερά (γράφημα, όλα τα γραφήματα μεγεθύνονται πατώντας επάνω) – αφού όλα τα νομίσματα έχουν γίνει πιο αδύναμα.

Θα ήταν δε πολύ πιο υψηλή, εάν δεν χειραγωγούταν μέσω των «χάρτινων αγορών» – ενώ το σύστημα δεν θα υπήρχε καν, εάν δεν είχε υποστηριχθεί από τη συμφωνία που έκλεισαν οι Αμερικανοί στις αρχές της δεκαετίας του 1970 για να αγοράσουν πετρέλαιο από τους Σαουδάραβες.
Ευρύτερα παρέχοντας τους στρατιωτική υποστήριξη, με αντάλλαγμα οι Σαουδάραβες να χρησιμοποιήσουν τα δολάρια για να αγοράσουν αμερικανικά κρατικά ομόλογα – καθώς επίσης να συνδέσουν όλες τις πετρελαϊκές εξαγωγές τους με το δολάριο (πετροδολάριο, ανάλυση). Επί πλέον, από τη συμφωνία Smithsonian

Στο θέμα της Ρωσίας, η βιωσιμότητα της σύνδεσης του ρουβλίου με το χρυσό, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ζήτηση της ρωσικής ενέργειας – όπου, εάν η Δύση αρνηθεί να πληρώνει με ρούβλια, πόσο μάλλον εάν υποκαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, τότε δεν θα τα καταφέρει η Ρωσία. Εκτός εάν βέβαια μπορέσει να αναπληρώσει τις εξαγωγές της στην ΕΕ – κάτι πολύ δύσκολο, με κριτήριο την εξαγωγική σημασία της ΕΕ (γράφημα).
Εικόνα
(Σημείωση: Η Ολλανδία (NL) εμφανίζεται τόσο ψηλά, επειδή είναι διαμετακομιστικός κόμβος.)

Η εξάρτηση πάντως της Γερμανίας, του μεγαλύτερου πελάτη της Ρωσίας, είναι πολύ μεγάλη – ειδικά όσον αφορά το φυσικό αέριο (γράφημα). Μπορεί δε να υπάρχουν μελέτες που ισχυρίζονται ότι θα τα καταφέρει, χάνοντας λιγότερο από το 3% του ΑΕΠ της εάν επιβάλει ολοκληρωτικό εμπάργκο στη Ρωσία (πηγή), αλλά θα φανεί στην πράξη – αφού δεν αντιμετωπίζει μόνο αυτό το πρόβλημα, ειδικά όσον αφορά τη βιομηχανία της.
Εικόνα

Πόσο μάλλον εάν η Ινδία και η Κίνα αγοράζουν ενέργεια σε πολύ χαμηλότερες τιμές, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Ρωσίας – γεγονός που θα αύξανε σε μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστικότητα τους, εις βάρος κυρίως των εξαγωγών της ΕΕ, ειδικά εάν τροφοδοτείται με το ακριβότερο αμερικανικό LNG (γράφημα). Εάν υποθέσουμε φυσικά πως αρκούν οι ποσότητες του LNG και τα πλοία που το μεταφέρουν – μόλις περί τα 600 συνολικά.
Εικόνα
(Εξέλιξη τιμών LNG)

Τέλος, οι Η.Π.Α. φυσικά διασώζουν με τον πόλεμο και τις ευρωπαϊκές κυρώσεις τη σχιστολιθική τους βιομηχανία που δεν ήταν ανταγωνίσιμη με το ρωσικό φυσικό αέριο – ενώ το πουλούν πια ακριβότερα, ακολουθώντας την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου (γράφημα). Προδιαγράφονται δε τεράστια κέρδη και για άλλες χώρες που εξάγουν LNG, όπως κυρίως η Αυστραλία και το Κατάρ (πηγή) – καθώς επίσης των εφοπλιστών που το μεταφέρουν.
Εικόνα
Εξέλιξη της τιμής του φυσικού αερίου

συνεχεια
Αυτομπαναρισμενος επ αόριστον

Who is The 4th man
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 4465
Εγγραφή: 11 Απρ 2018, 17:44

Re: Ενεργειακή Κρίση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Who is The 4th man » 10 Μάιος 2022, 01:49

Τα προβλήματα του δολαρίου
Περαιτέρω, οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς είναι καθαροί αγοραστές χρυσού από το 2010 – έχοντας προβληματισθεί από την κρίση του 2008 και την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης που εγκαινίασαν πρώτες οι ΗΠΑ, πλημμυρίζοντας την αγορά με νέα δολάρια. Μία πολιτική που ακολουθήθηκε από πολλά κράτη – ενώ διογκώθηκε ακόμη περισσότερο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Πρόσφατα δε, μετά την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και την κατάχρηση γενικότερα των δυτικών κυρώσεων (ανάλυση), πολλά κράτη σκέφτονται να μειώσουν την εξάρτηση τους από το δολάριο, φοβούμενα ανάλογες συνέπειες – αφού δεν έχει νόημα να διατηρούν δολάρια στα συναλλαγματικά τους αποθέματα, όταν μπορούν οι Η.Π.Α. να τα παγώσουν ή να τα κατασχέσουν (ανάλογα και τα ευρώ).

Ειδικότερα, η στρατηγική χρησιμοποίηση του δολαρίου για την ανταμοιβή φίλων και την τιμωρία εχθρών, είναι πλέον φανερή σε όλους – ενώ η χρήση του ως όπλο και ο μη περιορισμός του έστω σε εμπορικούς και νομισματικούς πολέμους, έχει τρομοκρατήσει πολλές χώρες.

Πόσο μάλλον όταν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αλλαγή καθεστώτων – δημιουργώντας υπερπληθωρισμό, οπότε νομισματικές υποτιμήσεις (όπως σήμερα στην Αργεντινή και στην Τουρκία), τραπεζικές καταστροφές και εμφυλίους πολέμους, στις χώρες που στοχεύουν οι Η.Π.Α.

Λογικά λοιπόν κυοφορούνται τεκτονικές αλλαγές και μεγάλες αντιδράσεις εναντίον του δολαρίου, όχι μόνο από χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν που έχουν υποφέρει από τις κυρώσεις πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας – κυρίως δε από την Κίνα, η οποία έχει τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα σε δολάρια και ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου.

Το στημένο παιχνίδι του χρυσού
Συνεχίζοντας, προς το παρόν δεν υπάρχει ένα ενιαίο παγκόσμιο νόμισμα που να είναι σε θέση να αντικαταστήσει το δολάριο – ως το κορυφαίο αποθεματικό νόμισμα. Εν τούτοις, υπάρχει ένα νομισματικό περιουσιακό στοιχείο, ο χρυσός, ο οποίος θα μπορούσε να αντικαταστήσει το δολάριο στα συναλλαγματικά αποθεματικά – αν και δεν εκδίδεται από μία κεντρική τράπεζα.

Εν προκειμένω, ο χρυσός είναι η παλαιότερη μορφή χρήματος – ενώ αποτελεί τον ιδανικό τρόπο αποφυγής του οικονομικού πολέμου των Η.Π.Α. Είναι φυσικός, δεν μπορεί να χακαρισθεί, είναι ανταλλάξιμος και δεν μπορεί να εντοπισθεί, εάν ένα κράτος δεν το θέλει – ενώ η αστάθεια του, οι διακυμάνσεις που παρουσιάζει, προέρχονται μόνο επειδή η τιμή του αναγράφεται σε δολάρια.

Ειδικότερα, όταν ο χρυσός πέφτει, οφείλεται στο ότι το δολάριο ανεβαίνει – όπως σήμερα, λόγω του πολέμου και της αδυναμίας του ευρώ. Όταν δε ο χρυσός ανεβαίνει, οφείλεται μόνο στο ότι το δολάριο πέφτει – ενώ το βασικό του μειονέκτημα είναι το στημένο παιχνίδι της χειραγώγησής του.

Η χειραγώγηση του γίνεται κυρίως μέσω της «χάρτινης αγοράς» που αναφέραμε προηγουμένως – από παράγοντες της, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, τα ETF κλπ. Ο ευκολότερος όμως τρόπος χειραγώγησης του είναι μέσω της νοθείας της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (παράγωγα) – όπου, για παράδειγμα, περιμένει κανείς και, λίγο πριν το κλείσιμο των συναλλαγών, υποβάλει μία μαζική εντολή πώλησης που βέβαια δεν προλαβαίνει εκτελεσθεί.

Με τον τρόπο αυτό τρομάζει η άλλη πλευρά της αγοράς και μειώνει την τιμή πώλησης – οπότε αυτή η χαμηλότερη τιμή στη συνέχεια διαφημίζεται ως η «τιμή κλεισίματος του χρυσού», αποθαρρύνοντας τους δυνητικούς αγοραστές. Εκτός αυτού, η πτώση της τιμής τρομάζει τα hedge funds και τα οδηγεί σε πωλήσεις dumping του χρυσού – αφού φτάνουν στα όρια των θέσεων τους (stop loss).

Συμπερασματικά λοιπόν, προκαλείται μία αυτοεκπληρούμενη δυναμική – με την έννοια πως οι πωλήσεις προκαλούν περισσότερες πωλήσεις και η τιμή πέφτει χωρίς ουσιαστικό λόγο, απλά και μόνο επειδή η αγορά χειραγωγείται. Έτσι προστατεύεται το δολάριο από την ανταγωνιστική απειλή του χρυσού – αφού είναι το μοναδικό νομισματικό στοιχείο που μπορεί σήμερα να το αντικαταστήσει, όσον αφορά κυρίως τα συναλλαγματικά αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίλογος
Ολοκληρώνοντας, η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα που ξεκίνησε έναν φανερό και κατά μέτωπο πόλεμο εναντίον του δολαρίου – με την ενδεχόμενη χρησιμοποίηση του χρυσού, όπου είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως (παράγει το 83% του ευρωπαϊκού χρυσού), με πρώτη την Κίνα και τρίτη την Αυστραλία (πηγή). Προφανώς ο λόγος είναι ο πόλεμος της Ουκρανίας – ο οποίος απειλεί να εξελιχθεί σε πυρηνικό, ειδικά εάν η Φινλανδία και η Σουηδία επιμείνουν στην ένταξη τους στο ΝΑΤΟ (άρθρο).

Οι Η.Π.Α. εν προκειμένω, εκτός του ότι είναι εν πρώτοις οι μεγάλοι κερδισμένοι αυτού του πολέμου (ο μεγάλος χαμένος εκτός της δύστυχη Ουκρανία είναι ήδη η ΕΕ), διακινδυνεύουν πάρα πολλά – γεωπολιτικά, οικονομικά, νομισματικά και χρηματοπιστωτικά. Επομένως θα κάνουν τα πάντα για να ηττηθεί η αυταρχική Ρωσία – με την επίσης αυταρχική Κίνα όμως να καιροφυλακτεί, γνωρίζοντας τι διακυβεύεται για την ίδια. Σε κάθε περίπτωση, βιώνουμε μία πραγματική καταιγίδα των καταιγίδων – με τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο που ήδη μαίνεται σε άλλα μέτωπα (νομισματικό, εμπορικό κλπ.), να είναι πιθανότερος από ποτέ.

Η Ρωσική επίθεση στο δολάριο – The Analyst

Αυτομπαναρισμενος επ αόριστον

Who is The 4th man
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 4465
Εγγραφή: 11 Απρ 2018, 17:44

Re: Ενεργειακή Κρίση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Who is The 4th man » 08 Αύγ 2022, 18:23

Γιώργος Αδαλής: Η παραπληροφόρηση για τις ΑΠΕ και οι γεωοικονομικές προεκτάσεις



Γ. Αδαλής: Τι έρχεται; Εφ'όλης της ύλης -"Στην Αιχμή του Δόρατος με τον Α. Λαμπρόπουλο - 3/8/22
Αυτομπαναρισμενος επ αόριστον

Who is The 4th man
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 4465
Εγγραφή: 11 Απρ 2018, 17:44

Re: Ενεργειακή Κρίση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Who is The 4th man » 27 Αύγ 2022, 13:57

Η Γερμανία αδιαφορεί για τις παράλληλες επιπτώσεις της ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου που έχει πυροδοτήσει η ίδια, με τις υπερβολικές ποσότητες που αγοράζει – για τον πληθωρισμό δηλαδή που μπορεί να εκτοξευθεί σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη από τα σημερινά, όταν οι νέες αυξημένες ενεργειακές τιμές θα ενσωματωθούν στις τιμές των διαφόρων προϊόντων. Πρόκειται λοιπόν για μία ακόμη απόδειξη του γεγονότος ότι, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, με ευθύνη της Γερμανίας που έχει μετατρέψει την ΕΕ σε γερμανική, είναι ένας μεγάλος μύθος – ο οποίος φαίνεται καθαρά ως τέτοιος, όταν εμφανίζονται κρίσεις στην ΕΕ που ανέκαθεν η Γερμανία εκμεταλλεύεται ιδιοτελώς, προς όφελος της. Άλλωστε το διαπιστώσαμε καθαρά εμείς οι Έλληνες, με τα μνημόνια που μας επιβλήθηκαν χωρίς λόγο – με τη συνεργασία βέβαια των εγχωρίων «Εφιαλτών» που έχουν ακόμη το θράσος να ισχυρίζονται πως τα μνημόνια ήταν αναπόφευκτα, ενώ ωφέλησαν την Ελλάδα. Το διαπιστώσαμε ιδίως από το έγκλημα του PSI, με το οποίο, μεταξύ άλλων δεινών, υποθηκεύθηκε για 99 χρόνια η χώρα μας στους ξένους – με αποτέλεσμα να καταλήξουν οι περισσότεροι Έλληνες εξαθλιωμένοι σκλάβοι χρέους, σε ένα «τουριστικό προτεκτοράτο» που αλλάζει σταδιακά το ιδιοκτησιακό του καθεστώς.

Άποψη

Έχουμε ήδη αναφερθεί στον «μη αλληλέγγυο» τρόπο, με τον οποίο χειρίζεται η Γερμανία την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση (ανάλυση) – επεξηγώντας παράλληλα πού οφείλεται η παράδοξη άνοδος των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου εντός του καλοκαιριού, με την εκτόξευση τους σήμερα πάνω από τα 315 €/MWh. Στα πλαίσια αυτά, μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το ότι, μόλις πρόσφατα έγινε κατανοητό από την Ιταλία – όπου η ιταλική Confindustria γράφει τα εξής:
«Η Γερμανία θα αγοράζει τώρα φυσικό αέριο από μη Ρώσους προμηθευτές, σε πολύ υψηλότερες τιμές, από αυτές που αναγράφονται στο ΤΤF….το Βερολίνο υπονομεύει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη….πρόκειται για μία πραγματικότητα που διαλύει τις ευρωπαϊκές ιδεολογίες και τις ψεύτικες αλήθειες».

Με δεδομένο τώρα το ότι, η εκτιμώμενη αύξηση του ενεργειακού κόστους για την Ιταλία είναι της τάξης μεταξύ 5,7 και 6,8 δις € σε μηνιαία βάση, ενώ μόνο για τον μεταποιητικό τομέα η αντίστοιχη αύξηση υπολογίζεται μεταξύ 2,3 και 2,6 δις € (πηγή), η χώρα φοβάται εύλογα πως θα υποστεί ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα η ανταγωνιστικότητα της που μειώνεται συνεχώς μετά την υιοθέτηση του ευρώ – ειδικά όσον αφορά τους κύριους ανταγωνιστές της, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Εν προκειμένω, εκτιμάται πως η επίπτωση του ενεργειακού κόστους θα μπορούσε να φτάσει στο 8% του κόστους παραγωγής της ιταλικής βιομηχανίας, από 4% την περίοδο πριν την πανδημία – όταν στη Γερμανία στο 7,2% από επίσης 4% προηγουμένως και στη Γαλλία 4,8% από 3,9% λόγω των πυρηνικών της εργοστασίων (γράφημα).
Εικόνα

Οι Ιταλοί λοιπόν ανακάλυψαν πως οι Γερμανοί, διαθέτοντας φυσικά την οικονομική δυνατότητα (όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η αναπτυξιακή τους τράπεζα, η KfW, δάνεισε 15 δις € σε μία μικρή εταιρία για να προβεί σε αγορές, πηγή), αγοράζουν φυσικό αέριο σε οποιεσδήποτε τιμές βρουν – με αποτέλεσμα να αυξάνονται κατακόρυφα οι τιμές, σε επίπεδα που θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και γενικότερα των υπολοίπων εταίρων τους.
Εικόνα

Προφανώς αδιαφορούν για όλα τα άλλα κράτη, αφού αυτό που τους ενδιαφέρει είναι μόνο η χώρα τους – ενώ θεωρούν πως έχουν μία ακόμη ευκαιρία, για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα τους απέναντι στα άλλα κράτη της ΕΕ, όπως άλλωστε με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Θυμίζουμε εδώ πως η Γερμανία είναι η μοναδική χώρα που κατάφερε να μειώσει το δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ της από το 82% το 2010, στο 58,9% το 2019 (γράφημα) – οπότε είχε περιθώρια να το αυξήσει την περίοδο της πανδημίας, καθώς επίσης σήμερα (στο 69,3% το 2021).

Παρεμπιπτόντως, το TTF (Title Transfer Facility), είναι μία πλατφόρμα διαπραγμάτευσης και συναλλαγών χονδρικής του φυσικού αερίου που λειτουργεί στην Ολλανδία από το 2003 – η μεγαλύτερη της Ευρώπης, με κριτήριο τον όγκο των συναλλαγών. Ως εκ τούτου, οι τιμές του φυσικού αερίου στο TTF, όπου διαπραγματεύονται συμβόλαια φυσικής παράδοσης φυσικού αερίου και προθεσμιακά μελλοντικής εκπλήρωσης (παράγωγα) σε €/MWh, θεωρούνται τιμές αναφοράς (Benchmark) ολόκληρης της Ευρώπης – ενώ όλες οι χώρες της ΕΕ συναλλάσσονται σε αυτήν την πλατφόρμα, έχοντας τη δυνατότητα των κοινών τιμών.

Συνεχίζοντας, η Γερμανία αγοράζει ήδη σε τιμές υψηλότερες από αυτές του TTF, σκουπίζοντας κυριολεκτικά τις διεθνείς αγορές – για να εξασφαλίσει τις ποσότητες που χρειάζεται. Την ίδια στιγμή δε ο καγκελάριος της είχε το θράσος, σε συνεργασία με την Κομισιόν, να ζητήσει τη μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου κατά 15% από όλα τα κράτη της ΕΕ, για να στηριχθεί η χώρα του – κάτι που δεν συνέβη, αφού υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις.

Προφανώς, ο Γερμανός αδιαφορεί για τις παράλληλες επιπτώσεις της ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου που έχει πυροδοτήσει ο ίδιος, με τις υπερβολικές ποσότητες που αγοράζει – για τον πληθωρισμό δηλαδή που μπορεί να εκτοξευθεί σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη από τα σημερινά, όταν οι νέες αυξημένες ενεργειακές τιμές θα ενσωματωθούν στις τιμές των διαφόρων προϊόντων.

Πρόκειται λοιπόν για μία ακόμη απόδειξη του γεγονότος ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, με ευθύνη της Γερμανίας που έχει μετατρέψει την ΕΕ σε γερμανική (ανάλυση), είναι ένας μεγάλος μύθος – ο οποίος φαίνεται καθαρά ως τέτοιος, όταν εμφανίζονται κρίσεις στην ΕΕ που ανέκαθεν η Γερμανία εκμεταλλεύεται προς όφελος της.

Άλλωστε το διαπιστώσαμε καθαρά εμείς οι Έλληνες, με τα μνημόνια που μας επιβλήθηκαν χωρίς λόγο – με τη συνεργασία βέβαια των εγχωρίων «Εφιαλτών» που έχουν ακόμη το θράσος να ισχυρίζονται πως τα μνημόνια ήταν αναπόφευκτα, ενώ ωφέλησαν την Ελλάδα.

Το διαπιστώσαμε ιδίως από το έγκλημα του PSI (ανάλυση) με το οποίο, μεταξύ άλλων δεινών, υποθηκεύθηκε για 99 χρόνια η χώρα μας στους ξένους – με αποτέλεσμα να καταλήξουν οι περισσότεροι Έλληνες εξαθλιωμένοι σκλάβοι χρέους, σε ένα «τουριστικό προτεκτοράτο» που αλλάζει σταδιακά το ιδιοκτησιακό του καθεστώς.

Σε κάθε περίπτωση οι βόρειες χώρες, ως συνήθως υπό την ηγεσία της Γερμανίας, έχουν ήδη απορρίψει τις προτάσεις των νοτίων για μία κοινή ενεργειακή πολιτική – έτσι ώστε να στηριχθούν οι Ευρωπαίοι Πολίτες εξίσου, καθώς επίσης οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, αδιαφορούν στην ουσία για το μέλλον τόσο της ΕΕ, όσο και της Ευρωζώνης – τεκμηριώνοντας ξανά πως είναι ανόητο να αναφερόμαστε σε μία αλληλέγγυα Ευρώπη, με τη Γερμανία εντός της.

Β.Βιλιάρδος
https://analyst.gr/2022/08/25/i-germaniki-aliteia/
Αυτομπαναρισμενος επ αόριστον

Who is The 4th man
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 4465
Εγγραφή: 11 Απρ 2018, 17:44

Re: Τα στενά του Μαλακα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Who is The 4th man » 13 Σεπ 2022, 04:49

Αυτομπαναρισμενος επ αόριστον

Who is The 4th man
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 4465
Εγγραφή: 11 Απρ 2018, 17:44

Re: Τα στενά του Μαλακα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Who is The 4th man » 13 Σεπ 2022, 18:02

Who is The 4th man έγραψε:
13 Σεπ 2022, 04:49
για 25δις οί άσχετοι κρετίνοι των βρυξελών θυσιάζουν 17τρις,
ή συμφωνία για το τρίγωνο ρωσία-κινα-ινδία καί οι δρόμοι της αρκτικής,επισης ή σημασία των στενων "Μαλακα",
εδω με κλειστα τα ματια στίς ΑΠΕ καί στα αγγλοσαξωνικα συμφέροντα....
δύσκολοι οί χειμώνες τουλάχιστον μεχρι το 2029....
έφυγε ή σελ απο τη σαχαλίνη,ή BP μεταβιβάζει τίς μετοχές της μέσα από αλλη θυγατρική της εταιρεία καί
συνεχίζουν την επένδυση ιαπωνικές κ' νοτιοκορεατικές εταιρείες....ναί αλλά αυτές δεν είναι σύμμαχοι των δυτικών
στίς κυρώσεις;; :smt005:





Δημοκράτη φερε και τον τάρας μπούλμπα...έχω στερητικό σύνδρομο γιατί μού λείψατε :cry
Αυτομπαναρισμενος επ αόριστον

Who is The 4th man
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 4465
Εγγραφή: 11 Απρ 2018, 17:44

Re: Ενεργειακή Κρίση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Who is The 4th man » 28 Σεπ 2022, 03:40

Ιωάννης Μπασιάς :Η εκδίκηση του πετρελαίου - Στα σκουπίδια κατέληξε η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ
Αυτομπαναρισμενος επ αόριστον

Who is The 4th man
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 4465
Εγγραφή: 11 Απρ 2018, 17:44

Re: Ενεργειακή Κρίση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Who is The 4th man » 13 Νοέμ 2022, 17:09

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για έναρξη ερευνών νοτιοδυτικά της Κρήτης, έχουν προκαλέσει την αίσθηση ότι πολύ σύντομα η Ελλάδα θα μπορέσει να εκμεταλλευθεί ένα μέρος από τους υδρογονάνθρακες που διαθέτει… Φαίνεται ότι η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και δεν μας τη λένε.
Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδης ,λέει τα πράγματα ως έχουν και δυστυχώς δεν είναι ευχάριστα.
Δεν είναι μόνο η πολύχρονη καθυστέρηση, είναι κυρίως η προοπτική που φαίνεται ότι είναι ανύπαρκτη! Γιατί; Όπως εξηγεί ο κ.Ζεληλίδης κάποιοι εντός της χώρας δεν ήθελαν ,δεν θέλουν και δεν θα θελήσουν η Ελλάδα να εκμεταλλευθεί ότι διαθέτει από υδρογονάνθρακες. Ποιοι είναι αυτοί; «Όσοι μεταφέρουν ενέργεια από το εξωτερικό στην Ελλάδα», λέει ο καθηγητής Γεωλογίας.
Ο κ.Ζεληλίδης υπενθυμίζει όσες δηλώσεις έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν για το θέμα. Θυμίζει όσα έχουν πει υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο κ.Σκρέκας και ο κ.Δένδιας. Υπενθυμίζει ότι δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση στο non paper από ΗΠΑ που «βύθιζε» τον EastMed! Αυτή η επιλογή έδιωξε όλες τις εταιρείες ,μεταξύ των οποίων και την Exxon για την οποία τώρα πανηγυρίζουμε που επιστρέφει…
Και η Ευρώπη; Δεν θέλει η Ευρώπη να απεξαρτηθεί όπως λέει από τη ρωσική ενέργεια; Ο κ.Ζεληλίδης εξηγεί ότι οι Ευρωπαίοι θα προτιμήσουν να πεινάσουν και να παγώσουν παρά να δώσουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να γίνει ενεργειακός παραγωγός και «να σηκώσει κεφάλι».

Ο κ.Ζεληλίδης μιλά για «κίνδυνο πισώπλατο μέσα στην χώρα» και το εξηγεί με συγκεκριμένα περιστατικά! Υποστηρίζει ότι γνωρίζει ότι τα όσα λέει αποτελούν εμπόδιο, αλλά «δεν μπορούν να με αγγίξουν, γιατί είμαι πανεπιστημιακός».
Τα όσα λέει προβληματίζουν,τουλάχιστον.

Ο Αβραάμ Ζεληλίδης είναι Καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι ειδικός στην Ανάλυση Ιζηματογενών Λεκανών, στην Στρωματογραφία Ακολουθιών και στη Γεωλογία Πετρελαίων. Έχει εκπονήσει διάφορα ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την αξιολόγηση των υδρογονανθράκων για τις πετρελαϊκές εταιρείες, χρησιμοποιώντας δεδομένα από την επιφάνεια του εδάφους αλλά και υπεδαφικά, και επίσης πραγματοποίησε πολλά σεμινάρια υπαίθρου σε στελέχη εταιρειών πετρελαίου. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 100 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, περισσότερες από τις οποίες επικεντρώνονται στη πιθανότητα ανάπτυξης πεδίων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και παρουσίασε πολλές από αυτές τις εργασίες σε διεθνή συνέδρια σε όλο τον κόσμο (Ιαπωνία, Ευρώπη, Αφρική και Αμερική). Ήταν επιβλέπων καθηγητής σε δέκα Διδακτορικές διατριβές, που σχετίζονται με τη γεωλογία πετρελαίων. Έχει εργαστεί στον Κόλπο του Σουέζ και έχει δημοσιεύσει εργασίες που συνδέουν την γεωλογική εξέλιξη στον κόλπο του Σουέζ, στην Αίγυπτο, με περιοχές της Ελλάδας, με διεθνές ενδιαφέρον.
Αυτομπαναρισμενος επ αόριστον

Who is The 4th man
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 4465
Εγγραφή: 11 Απρ 2018, 17:44

Re: Ενεργειακή Κρίση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Who is The 4th man » 15 Νοέμ 2022, 04:13

Αυτομπαναρισμενος επ αόριστον

Άβαταρ μέλους
Αρχέλαος
Δημοσιεύσεις: 6711
Εγγραφή: 03 Απρ 2018, 19:01

Re: Ενεργειακή Κρίση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρχέλαος » 28 Νοέμ 2022, 22:14

Ευ. Μυτιληναίος: "Αυτοκτονική" η αδράνεια της ΕΕ για την ενεργειακή κρίση
Ευ. Μυτιληναίος: "Αυτοκτονική" η αδράνεια της ΕΕ για την ενεργειακή κρίση

FacebookTwitterLinkedIn




Η ΕΕ δεν έκανε αρκετά για να βοηθήσει τους παραγωγούς μετάλλων, τονίζει από τη θέση του νέου προέδρου της Eurometaux, της μεγαλύτερης ένωσης βιομηχανιών μη σιδηρούχων μετάλλων της Ε.Ε., ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε συνέντευξή του στο Politico.

Ο κ. Μυτιληναίος περιέγραψε την αποτυχία αυτή ως "αυτοκτονική" με τη δυνατότητα να επεκταθεί σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή βιομηχανία, καθώς οι επιχειρήσεις μετάλλων αναδιπλώθηκαν ή μετέφεραν την έδρα τους. Αναφέρθηκε ακόμα στην πολιτική της Ε.Ε., την αποβιομηχάνιση και την ενεργειακή κρίση.

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης:

Πώς έχει επηρεάσει η ενεργειακή κρίση τη βιομηχανία μετάλλων της Ευρώπης;

EM: Από τον Σεπτέμβριο του 2021, η Ε.Ε. παρατηρεί την περικοπή και διακοπή λειτουργίας του 50% της παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου και ψευδαργύρου λόγω της ενεργειακής κρίσης — σε ορισμένες περιπτώσεις απειλώντας την επιβίωση ολόκληρων εγκαταστάσεων. Οι μόνιμες απώλειες θέσεων εργασίας είναι μέχρι στιγμής χαμηλές, με εξαίρεση ένα μεταλλουργείο στη Σλοβακία και ένα ολλανδικό εργοστάσιο που κλείνουν οριστικά. Ορισμένα προσωρινά κλεισίματα θα γίνουν μόνιμα εάν οι συνθήκες δεν βελτιωθούν σύντομα. Η Ε.Ε. παρήγαγε 2 εκατομμύρια τόνους αλουμινίου το 2021, αλλά αυτό θα είναι λιγότερο από 1 εκατομμύριο φέτος.

Ποιες είναι οι συνέπειες αυτού του γεγονότος και ποιοι ευρύτεροι κίνδυνοι αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες της ΕΕ;

EM: Όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν να κινηθούν προς τον εξηλεκτρισμό, έναν βασικό σύμμαχο της απανθρακοποίησης – μέσω αντλιών θερμότητας, με ηλεκτρικά οχήματα και "πράσινο" υδρογόνο - αλλά για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται εκατομμύρια τόνοι μετάλλων. Είτε θα τα παράγουμε στην Ευρώπη, είτε θα τα αγοράσουμε από αλλού όπου η παραγωγή έχει πολύ βαρύτερο αποτύπωμα CO2, όπως στην Ινδονησία, το Ιράν ή την Ινδία. Μόνο οι εισαγωγές αλουμινίου προς αντικατάσταση της Ευρωπαϊκής παραγωγής έχουν προσθέσει 6 εκατομμύρια έως 12 εκατομμύρια τόνους ετήσιων εκπομπών CO2. Έτσι, αυτοκτονούμε ως Ήπειρος αν κλείσουμε τις βιομηχανίες μας και μεταφέρουμε την παραγωγή αλλού. Είναι μια αυτοκτονική πολιτική και περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξυπνήσει και να κάνει κάτι για αυτό.


Αναμένετε ότι οι εταιρείες μετάλλων θα αρχίσουν να μετακινούνται μόνιμα αλλού;

EM: Δεν περιμένω από τις εταιρείες μετάλλων να μετακινηθούν αλλού - είμαι σίγουρος για αυτό. Η κίνηση του γερμανικού χημικού κολοσσού BASF να συρρικνωθεί σε μόνιμη βάση στην Ευρώπη και να επικεντρωθεί στην επέκταση στην Κίνα ήταν ένα απόλυτο σοκ για τη βιομηχανία μετάλλων. Αυτό οφειλόταν στο κόστος των κανονισμών για την ενέργεια και τους ρύπους, οι οποίοι στην Ευρώπη είναι μακράν οι αυστηρότεροι παγκοσμίως. Θέλω να επαινέσω τον νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού που βασίζεται στην ομοσπονδιακή υποστήριξη - στην Ευρώπη δεν το κάνουμε αυτό. Βρισκόμαστε σε πολύ μειονεκτική θέση σε σχέση με τους Αμερικανούς και τους Κινέζους.

Ποια είναι η είναι η γνώμη σας για την αντίδραση της Ε.Ε. στην ενεργειακή κρίση μέχρι στιγμής;

EM: Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στο ενεργειακό πρόβλημα της βιομηχανίας ήταν εντελώς ανεπαρκής, αν όχι ανύπαρκτη. Πάνω από το 90% των εσόδων από τους έκτακτους φόρους στην Ε.Ε. πηγαίνουν στα νοικοκυριά. Επί του παρόντος, η βιομηχανία βρίσκεται στο περιθώριο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση στις επιστολές μας προς την Επιτροπή. Θα πρέπει να μειώσουν τις υπερβολικές τιμές ενέργειας, να βελτιώσουν και να ενθαρρύνουν την ταχύτερη εφαρμογή του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, να εφαρμόσουν προσωρινά την πρόληψη του υπερβολικού κόστους άνθρακα μέσω αντιστάθμισης και να πιέσουν για μαζική ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

https://www.capital.gr/epixeiriseis/368 ... dium=forum
"Πως μπορεί να είμαστε 20 χρόνια πίσω από την Αμερική, χωρίς αυτή να είναι 20 χρόνια μπροστά από εμάς;"

Άβαταρ μέλους
nyxtovios
Δημοσιεύσεις: 12796
Εγγραφή: 15 Ιουν 2018, 19:14

Re: Ενεργειακή Κρίση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nyxtovios » 29 Νοέμ 2022, 12:40

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/ ... dgbSfD4D0U

Κοιτάξετε από τι μας γλίτωσε ο Κυριάκος

Άβαταρ μέλους
La Bourgeoisie
Δημοσιεύσεις: 826
Εγγραφή: 17 Μαρ 2021, 09:43

Re: Ενεργειακή Κρίση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από La Bourgeoisie » 05 Δεκ 2022, 09:57

Διαβάζω - που? - στο militaire.gr, ότι οι φορολογούμενοι επιδοτήσαμε φέτος τις εταιρίες ενέργειας με 5 δις, ενώ θα μπορούσαμε να ελέγχουμε τις τιμές μέσω κρατικής ΔΕΗ.
Και δεν φτάνει μόνο αυτό, παραχωρούμε Κρήτη, Πελοπόννησο, Ιόνιο σε εταιρίες για έρευνες φυσικού αερίου, υποσχόμενοι, προεκλογικά, λαγούς με πετραχήλια, ότι δήθεν σε 3 χρόνια θα εξάγουμε κι όλας!
Γελάνε και τα τσιμέντα, λέει στο άρθρο χαρακτηριστικά. Γιατί δεν ξέρουμε τι και αν θα βρούνε και ακόμη κι αν βρουν, θα χρειάζονταν 10 χρόνια για εκμετάλλευση.
Εξ άλλου την προσπάθεια εγκατέλειψε το 2019 η EXCON ως αμφίβολη.
Ο τραγέλαφος δεν σταματά εδώ, γιατί αφενός διαθέτουμε λιγνίτη, που εγκαταλείψαμε, αν και θα επαρκούσε και με το παραπάνω. Αφετέρου και οι θαλάσσιες εξορύξεις, ορυκτά καύσιμα είναι, ΜΗ ΣΥΜΒΑΤΑ με την υποχρέωση για καθολική χρήση ΑΠΕ μέχρι το 2030, που η ίδια η κυβέρνηση διακηρύσσει.
Ο Σκρέκας κορδώνεται για τα θαλάσσια κοιτάσματα.
Ο Κούλης κορδώνεται για τις ΑΠΕ παντού.
Πιστέψτε τους.
Οι μόνοι που τρίβουν τα χέρια τους είναι οι εταιρίες (διανομής ενέργειας, εξορύξεων και ΑΠΕ) που θησαυρίζουν και θα θησαυρίζουν.

Άβαταρ μέλους
nostromos
Δημοσιεύσεις: 23434
Εγγραφή: 12 Ιούλ 2018, 22:06
Phorum.gr user: nostromos

Re: Ενεργειακή Κρίση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nostromos » 30 Δεκ 2022, 00:42

η προσοχη μας στο Καστελοριζο

Άβαταρ μέλους
Bill Hicks
Δημοσιεύσεις: 4798
Εγγραφή: 14 Μάιος 2018, 22:48

Re: Ενεργειακή Κρίση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Bill Hicks » 30 Δεκ 2022, 16:58

oMesosOros έγραψε:
SpoilerShow
τι εννοεί ο κ. MesosOros; να βγει «κάποιος σχετικός από την κυβέρνηση» να εξηγήσει στον κάθε στόκο προσωπικά πώς λειτουργεί η αγορά ενέργειας και ότι δεν ευθύνεται η κυβέρνηση για την ημερήσια "day ahead" τιμή χονδρικής;

π.χ. στις 11/12/2022 όταν ο χάρτης ήταν έτσι:
Εικόνα
έπρεπε να είχε βγει «κάποιος σχετικός από την κυβέρνηση» να εξηγήσει γιατί η Ελλάδα είχε σχεδόν την χαμηλότερη τιμή χονδρικής στην Ευρώπη εκείνη την μέρα;

και την επόμενη που έγινε αυτό:
Εικόνα
έπρεπε να είχε βγει «κάποιος σχετικός από την κυβέρνηση» να εξηγήσει πώς διπλασιάστηκαν οι τιμές χονδρικής σε μία μέρα;

άσε που αν τον έκοφτε τόσο πολύ κι έκανε μια αναζήτηση πριν γράψει πίπες στο τουίτερ, θα έβρισκε απάντηση στην απορία του στην Ναυτεμπορική: Γιατί η Ελλάδα παρουσιάζει την υψηλότερη τιμή ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά

1. «σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου» η παραγωγή ρεύματος από φ.α. στην Ελλάδα ενσωματώνει "month ahead" τιμές αερίου ενώ οι άλλες χώρες έχουν "spot market". δεν το βρίσκω πολύ πειστικό χωρίς περαιτέρω ανάλυση, αλλά παίζει να έχει μια δόση αλήθειας καθώς η Ελλάδα φαίνεται να έχει κάποιο lag και στην άνοδο και στην πτώση τής τιμής.

2. αυτό που σίγουρα ισχύει είναι αυτό που είπε «κάποιος σχετικός από την κυβέρνηση» («πηγές του ΥΠΕΝ») ότι η σύγκριση γίνεται με βάση τον μέσο όρο τού μήνα και εκεί η Ελλάδα έχει όντως από τις υψηλότερες τιμές χονδρικής, αλλά όχι (πάντα) την υψηλότερη. επίσης βλέπουμε ότι στις χώρες που συναγωνιζονται με την Ελλάδα για την υψηλότερη τιμή χονδρικής συμπεριλαμβάνονται, εκτός από την γείτονα και διασυνδεμένη Ιταλία, η Γερμανία που μάς ξεγέλασε και δεν έκλεισε τα λιγνιτικά και η Γαλλία με την πυρηνική ενέργεια.

Εικόνα

αλλά ούτε αυτό δείχνει όλη την εικόνα καθώς, όταν η εγχώρια τιμή χονδρικής είναι υψηλή σχετικά με διασυνδεμένες χώρες, αυξάνονται οι εισαγωγές. όταν εισάγεις 40% τής ζήτησης από την Βουλγαρία στο 1/2 ή 1/4 τής εγχώριας τιμής, ο πραγματικός μ.ο. χονδρικής είναι 70% ή 60% τής εγχώριας τιμής.

Εικόνα

από 'κει και πέρα, υψηλή τιμή χονδρικής δεν σημαίνει απαραίτητα υψηλή τιμή λιανικής/πραγματικό κόστος νοικοκυριών. σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τής ΕΕ για το πρώτο 6μηνο '22, λαμβάνοντας υπόψη τις ελαφρύνσεις (= αρνητικός φόρος), η Ελλάδα στις τιμές για νοικοκυριά ήταν λίγο κάτω από τον μ.ο. τής ΕΕ σε απόλυτες τιμές και λίγο πάνω σε PPS.

EURO:
Εικόνα
Εικόνα

PPS:
Εικόνα

δεν τα πήγε τόσο καλά στις βιομηχανικές/υψηλές παροχές όπου είχε τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη.

Εικόνα

αυτό οφείλεται στην τιμολογιακή πολιτική τής ΔΕΗ που φαίνεται να συνεχίζεται από όλους τους παρόχους (αυξημένη χρέωση για υψηλή κατανάλωση, το αντίθετο συμβαίνει αλλού), αλλά και στο γεγονός ότι ο σοσιαληστής Κούλης ανακούφισε περισσότερο τα λαϊκά νοικοκυριά (πρπ €0.09/kWh) απ'ό,τι τους μοβόρους βιομήχανους (πρπ €0.06/kWh) που το χρειάζονταν περισσότερο. :smt005:

έντιτ: να υπογραμμίσουμε ότι η Ελλάδα ήταν μία από 4 χώρες που έκαναν ελαφρύνσεις είτε σε νοικοκυριά είτε σε επιχειρήσεις και η μόνη χώρα που έκανε και τα δύο.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Bill Hicks την 30 Δεκ 2022, 17:07, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
I have taken drugs before and I had a real good time... didn’t murder anybody, didn’t rob anybody, didn’t rape anybody... didn’t lose ONE fuckin’ job, laughed my ass off... and went about my day! :smt033

Άβαταρ μέλους
Bill Hicks
Δημοσιεύσεις: 4798
Εγγραφή: 14 Μάιος 2018, 22:48

Re: Ενεργειακή Κρίση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Bill Hicks » 30 Δεκ 2022, 16:59

I have taken drugs before and I had a real good time... didn’t murder anybody, didn’t rob anybody, didn’t rape anybody... didn’t lose ONE fuckin’ job, laughed my ass off... and went about my day! :smt033

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Οικονομία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών