Οικονομική κρίση 2022

Ειδήσεις, προβλήματα και προτάσεις
Άβαταρ μέλους
ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ
Δημοσιεύσεις: 21306
Εγγραφή: 28 Ιουν 2018, 23:56
Phorum.gr user: ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ

Re: Οικονομική κρίση 2022

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ » 07 Ιουν 2022, 16:07

talaipwros έγραψε:
07 Ιουν 2022, 15:39
ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ έγραψε:
07 Ιουν 2022, 15:33
talaipwros έγραψε:
07 Ιουν 2022, 15:31


ποια πεινα και κακουχιες; παρτυ και κραιπαλη λεει εχουμε ο υδραργυρος
ναι και ο λογαριασμός έρχεται οσονούπω
οκ, οποτε και εσυ συμφωνεις οτι την ωρα που ο πλανητης ειναι σε cost of living crisis, στην Ελλαδα του Κυριακου Μητσοτακη, εχουμε παρτυ και κραιπαλη.
Ρε συ μη το πας κομματικά
αυτό γίνεται ανέκαθεν στην Ελλάδα αλλά και στα περισσότερα μέρη του κόσμου
μία μικρή κάστα πάντα θα κάνει πάρτι και κραιπάλη σε βάρος της μάζας
αλλά γενικά η μεγάλη μάζα του λαού όχι, δεν κάνει πάρτι, αγωνίζεται να επιβιώσει
"Ο φασισμός δεν είναι ιδεολογία, είναι νοοτροπία."
Τζίμης Πανούσης

Άβαταρ μέλους
Eθνικοκοινωνιστης
Δημοσιεύσεις: 39720
Εγγραφή: 05 Μάιος 2018, 12:13

Re: Οικονομική κρίση 2022

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Eθνικοκοινωνιστης » 07 Ιουν 2022, 16:14

ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ έγραψε:
07 Ιουν 2022, 16:07
talaipwros έγραψε:
07 Ιουν 2022, 15:39
ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ έγραψε:
07 Ιουν 2022, 15:33


ναι και ο λογαριασμός έρχεται οσονούπω
οκ, οποτε και εσυ συμφωνεις οτι την ωρα που ο πλανητης ειναι σε cost of living crisis, στην Ελλαδα του Κυριακου Μητσοτακη, εχουμε παρτυ και κραιπαλη.
Ρε συ μη το πας κομματικά
αυτό γίνεται ανέκαθεν στην Ελλάδα αλλά και στα περισσότερα μέρη του κόσμου
μία μικρή κάστα πάντα θα κάνει πάρτι και κραιπάλη σε βάρος της μάζας
αλλά γενικά η μεγάλη μάζα του λαού όχι, δεν κάνει πάρτι, αγωνίζεται να επιβιώσει
στα σοβαρα ασχολεισαι με τον τρολαιπωρα? :102:
"Καλύτερα να φορέσω το κράνος του Κόκκινου Στρατού παρά να φάω χάμπουργκερ στα mc Donald's"

Αλαιν ντε Μπενουα

Άβαταρ μέλους
Leporello
Δημοσιεύσεις: 14049
Εγγραφή: 07 Αύγ 2018, 19:09
Phorum.gr user: Leporello

Re: Οικονομική κρίση 2022

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Leporello » 07 Ιουν 2022, 20:42

Eθνικοκοινωνιστης έγραψε:
07 Ιουν 2022, 15:59
Leporello έγραψε:
07 Ιουν 2022, 15:47
Eθνικοκοινωνιστης έγραψε:
07 Ιουν 2022, 15:24
https://www.cnn.gr/oikonomia/story/3154 ... ependyseis

οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 10,5% της συνολικής τελικής καταναλωτικής δαπάνης και στην αύξηση κατά 12,7% των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου

αναπτυξη με αυξηση της καταναλωσης (που δικαιολογειται απο τον δραστικο περιορισμο της επι 2 χρονια λογω κορονοιου) ποσοστιαια στο ιδιο επιπεδο με τις επενδυσεις (που αφορουν σε πολυ μεγαλο βαθμο τον τουριστικο κλαδο),επιδοτησεις και αυξηση του δημοσιου χρεους (ειτε υπολογισμενο ως προς το αεπ ειτε ονομαστικα)

οι δε εξαγωγες παραμενουν αναιμικες και η οποια αυξηση τους εχει να κανει με τα πετρελαικα προιοντα που διυλιζουν οι εφοπλιστες σας (τα οποια παραλαμβανουν απο τις δικτατορες εναντιον των οποιων γαυγιζετε)

εκτοξευση :giggle:
Τελικά δεν είχαμε ύφεση -20%; :smt017
Δεν μου απάντησες όμως, τέτοια γράφεις και γιά το ποδόσφαιρο;

Α, και τι μπανάλ λόγος γιά ανάπτυξη η αύξηση των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 12,7%!
για σωρευτικη υφεση 2 ετων μιλησα,η οποια αφαιρουμενων των επιδοτησεων και ενισχυσεων φτανει σε αυτα επιπεδα
Σωρευτική των ετών 2020-2021, έτσι; Αφού η πραγματική ήταν -0,7% γιά να φθάσουμε σε αυτό που λες εσύ, συμπεραίνουμε ότι επιδοτήσεις και ενισχύσεις προσέθεσαν 19,3%; :o
Eθνικοκοινωνιστης έγραψε:
07 Ιουν 2022, 15:59
αν με ακουγατε για το ποδοσφαιρο δεν θα φτανατε να πανηγυριζετε τρελλα ενα κυπελλακι ως αλαφουζιακος :102:
Γιά ποιόν με πέρασες; Ολος ο κόσμος το ξέρει ότι είμαι ΑΕΚ.
1.
hellegennes έγραψε:
13 Οκτ 2022, 21:35
Γνωρίζω πολύ καλύτερα στατιστική από σένα
2. Η λέξη υδρόφιλος είναι σύνθετη από δύο ελληνικές λέξεις το ύδωρ που σήμαινε νερό και το φίλος που σήμαινε φίλος.

Άβαταρ μέλους
Αρχέλαος
Δημοσιεύσεις: 6711
Εγγραφή: 03 Απρ 2018, 19:01

Re: Οικονομική κρίση 2022

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρχέλαος » 10 Ιουν 2022, 19:39

Σφυροκόπημα των ελληνικών ομολόγων στις αγορές

Της Ελευθερίας Κούρταλη



Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου είναι στο 4,3% και έχει πλέον ξεπεράσει το επίπεδο που είχε κορυφωθεί το πρωί της 18ης Μαρτίου του 2020 όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενεργοποίησε το PEPP, ενώ το spread αγγίζει τις 290 μ.β. και είναι σε υψηλά 26 μηνών, καθώς τον Μάρτιο του 2020 λόγω της αρνητικής ακόμη απόδοσης που είχαν τα 10ετή γερμανικά ομόλογα είχε σκαρφαλώσει στις 430 μ.β. Αν και η υπόλοιπη αγορά ομολόγων της ευρωζώνης δείχνει σήμερα πιο ήρεμη μετά το χθεσινό ισχυρό sell-off που πυροδότησαν οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ και η έλλειψη κάποιου νέου στοιχείου σχετικά με την πιθανή εφαρμογή ενός νέου προγράμματος στήριξης, η Ελλάδα εμφανίζεται πολύ πιο ευάλωτη. Άλλωστε το γεγονός ότι δεν διαθέτει ακόμα επενδυτική βαθμίδα είναι κρίσιμο καθώς σε φάσεις αναταραχής της αγοράς ουσιαστικά "αποκαλύπτεται" ποια χώρα ενέχει και το μεγαλύτερο ρίσκο και αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, λόγω αξιολόγησης, θεωρείται επενδυτικά, υψηλού ρίσκου.



Με μπαράζ εκθέσεών τους οι διεθνείς αναλυτές προβλέπουν από χθες ότι η επιθετικότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ - καθώς πλέον του Ιουλίου αποτιμώνται αυξήσεις επιτοκίων πάνω των 25 μ.β. στις προσεχείς συνεδριάσεις - καθώς και η απουσία ενός νέου εργαλείου στήριξης της αγοράς, αναμένεται να οδηγήσουν τους επενδυτές να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ και να ασκήσουν πιέσεις στα πιο ευάλωτα σημεία της αγοράς, πρώτον στα ιταλικά ομόλογα, καθώς και στα ελληνικά τα οποία σήμερα βλέπουν τις αποδόσεις τους να σκαρφαλώνουν στα υψηλότερα επέιδα από τις αρχές του 2019.



Όπως σημειώνει η Schroders, είναι μια τεράστια πρόκληση για την ΕΚΤ να συσφίξει την πολιτική της χωρίς να πυροδοτήσει κρίση χρέους στην περιφέρεια της Ευρώπης. Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι θέσεις της στα κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν να επανεπενδυθούν με ευελιξία για να σταματήσει οποιαδήποτε σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού για τις κυβερνήσεις της περιφέρειας. Ωστόσο, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν, υποδηλώνοντας ότι η ανακοίνωση της ΕΚΤ ήταν πιο επιθετική από ό,τι αναμενόταν. Δεύτερον, τα spreads αυξήθηκαν περαιτέρω. Αυτό υποδηλώνει ότι οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον κίνδυνο νέας κρίσης χρέους στην ευρωπεριφέρεια. "Αν και είναι ακόμη νωρίς, αλλά με τις κρίσιμες εκλογές στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα το επόμενο έτος, ο πολιτικός κίνδυνος μπορεί να επιστρέψει και πάλι για να παρέμβει στον τρόπο με τον οποίο η ΕΚΤ πρέπει και μπορεί να καθορίσει τη νομισματική πολιτική", όπως καταλήγει η Schroders.



Και η Citi σημείωσε πως ο κίνδυνος οι επενδυτές να δοκιμάσουν το όριο πόνου της ΕΚΤ αυξάνεται, γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσθετους αντίθετους ανέμους οικονομικά και πολιτικά ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους. Η Λαγκάρντ δεν ενίσχυσε ουσιαστικά τη ρητορική της έναντι των ευρύτερων spreads μεταξύ των χωρών του πυρήνα και της περιφέρειας και η Citi εκτιμά πως το Δ.Σ είτε δεν ανησυχεί ακόμη για τη διεύρυνση των spreads είτε δεν μπόρεσε να συμφωνήσει για τον τρόπο αντιμετώπισης τους.



Σύμφωνα με αναφορές πάντως, η μεγάλη πλειοψηφία του Δ.Σ. τέθηκε κατά της ανακοίνωσης ενός νέου εργαλείου αντιμετώπισης του κατακερματισμού. Και όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η ΕΚΤ πρώτα θα εξαντλήσει το εργαλείο των επανεπενδύσεων και μετά θα κοιτάξει προς κάποιο νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.



Σε ομιλία του σε συνέδριο στο Παρίσι, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρντ και senior fellow στο Peterson Institute for International Economics, δήλωσε ότι ανησυχεί πως η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη τα εργαλεία που θα πείσουν τους επενδυτές ότι ο κατακερματισμός είναι διαχειρίσιμος. Ο Μπλανσάρντ υπολόγισε ότι το είδος της νομισματικής σύσφιξης που ήταν πιθανό να χρειαζόταν η ΕΚΤ για να ελέγξει τον πληθωρισμό ήταν μικρότερο από αυτό που απαιτούσε η Fed -καθώς οι αγορές εργασίας ήταν πολύ πιο σφιχτές στις ΗΠΑ, και επομένως η σύσφιξη της ΕΚΤ δεν θα έπρεπε θεωρητικά να αποτελεί πρόβλημα για τη βιωσιμότητα του χρέους.



Ωστόσο, είπε ότι οι επενδυτές ομολόγων πρέπει ακόμα να πειστούν γι' αυτό, επειδή μια υπερβολική αύξηση του μακροπρόθεσμου κόστους δανεισμού θα μπορούσε από μόνη της να αλλάξει αυτές τις μετρήσεις βιωσιμότητας και να δημιουργήσει ένα "αυτοεκπληρούμενο" πρόβλημα που θα έπρεπε τελικά να αντιμετωπίσει η ΕΚΤ.



"Η κύρια ανησυχία μου για την ΕΚΤ είναι ότι για να πείσεις τους επενδυτές ότι το spread θα παραμείνει χαμηλό, πρέπει να τους πείσεις ότι θα κάνεις ό,τι χρειάζεται", δήλωσε ο Μπλανσάρντ και πρόσθεσε πως "εάν οι επενδυτές πιστεύουν ότι αυτό που θα κάνει είναι λίγο και όχι αρκετό, θα εξακολουθήσουν να απαιτούν υψηλότερο spread". Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά "ανησυχώ σε αυτό το στάδιο ότι η ΕΚΤ δεν έχει μια διαδικασία με την οποία μπορεί να παρέμβει επαρκώς για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και υποψιάζομαι ότι αυτό θα είναι ένα ζήτημα για τα επόμενα ή δύο χρόνια".



Σε πρόσφατη ανάλυσή του ο οίκος Moody’s είχε προειδοποιήσει πως ένα λάθος στην πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθιστά πιο πιθανή μια κρίση δημόσιου χρέους, αλλά δεν αποτελεί από μόνο του επαρκή αιτία για να την προκαλέσει. Το θέμα είναι ότι καθώς τα επιτόκια θα αυξάνονται, τα βουνά χρέους που εκδόθηκαν από τα κράτη τα τελευταία χρόνια θα γίνονται όλο και πιο ακριβά, μεταβάλλοντας τη βιωσιμότητα αυτού του χρέους. Υπό το φως των αυξανόμενων spreads, μίας πιο επιθετικής ΕΚΤ και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης του ΑΕΠ (λόγω των σοκ του πληθωρισμού και της προσφοράς), ο κίνδυνος μίας νέας κρίσης χρέους στην ευρωζώνη έχει αυξηθεί, όπως σημείωσε.



Κάτι ανάλογο έχει επισημάνει και η Deutsche Bank τονίζοντας πως "εάν οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης αυξηθούν απότομα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορεί κάλλιστα να βρεθούμε αντιμέτωποι με την Ευρωκρίση 2.0".



Σύμφωνα με υπολογισμούς της Société Générale το 4% σε ό,τι αφορά την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, είναι το επίπεδο που αρχίζει και γίνεται ανησυχητικό καθώς το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αρχίζει και αποσταθεροποιεί τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ.

https://www.capital.gr/forum/thread/7503304?page=1
"Πως μπορεί να είμαστε 20 χρόνια πίσω από την Αμερική, χωρίς αυτή να είναι 20 χρόνια μπροστά από εμάς;"

Άβαταρ μέλους
Υδράργυρος
Δημοσιεύσεις: 25473
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 17:47

Re: Οικονομική κρίση 2022

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Υδράργυρος » 30 Ιουν 2022, 08:20

Σολτς: Οι ηγέτες της G7 ανησυχούν για μια παγκόσμια οικονομική κρίση
«Καμπανάκι» για νέα παγκόσμια κρίση από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στη σύνοδο της G7.


Δημοσιεύθηκε: 26 Ιουνίου 2022 - 17:14


Όλοι οι ηγέτες της G7 ανησυχούν για μια διαφαινόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται και ο πληθωρισμός ανεβαίνει, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά από συνεδρίαση για την παγκόσμια οικονομία στη φετινή ετήσια σύνοδο της G7.


«Όλα τα μέλη ανησυχούν για την κρίση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι - την πτώση του ρυθμού ανάπτυξης σε κάποιες χώρες, την άνοδο του πληθωρισμού, τις ελλείψεις σε πρώτες ύλες, τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες - πρόκειται για σημαντικές προκλήσεις» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ο Σολτς.
https://www.euro2day.gr/news/world/arti ... 1656282689

Όλο και πιο επίσημα

Άβαταρ μέλους
Πρετεντέρης
Δημοσιεύσεις: 11617
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 14:13
Phorum.gr user: Φωτιά στα τόπια
Τοποθεσία: Μακεδονία ξακουστή

Re: Οικονομική κρίση 2022

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πρετεντέρης » 01 Ιούλ 2022, 13:32

Θα μας σώσουν οι ζαίοι, όπως το 15.

Ψυχραιμία.
Ο χρήστης που γκρέμισε τον Τσιπρισμό.

Άβαταρ μέλους
AlienWay
Δημοσιεύσεις: 22703
Εγγραφή: 08 Οκτ 2019, 13:15
Phorum.gr user: AlienWay

Re: Οικονομική κρίση 2022

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από AlienWay » 08 Ιούλ 2022, 20:43

Inflation : Παντού στα @@ τους.

Ζούμε σε μια οικονομία.

likosmokeses
Δημοσιεύσεις: 1537
Εγγραφή: 04 Μαρ 2019, 23:18

Re: Οικονομική κρίση 2022

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από likosmokeses » 10 Ιούλ 2022, 14:05

Μα πού είναι ο Φωτόπουλος;
Ερχεται η μητέρα όλων των κρίσεων: Πού είναι τα συνδικάτα; :smt005:


Ολα δείχνουν ότι η ανθρωπότητα έχει μπει σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη ιστορική φάση. Ο κόσμος χωρίζεται σε ανταγωνιστικούς πόλους και οι χώρες καλούνται να διαλέξουν στρατόπεδο.
Μέσα στο εύφλεκτο γεωπολιτικό σκηνικό έχει ήδη ξεκινήσει μία από τις χειρότερες οικονομικές περιόδους της μεταπολεμικής περιόδου. Ερχεται εκτεταμένη φτωχοποίηση, η οποία θα προέλθει από την ακρίβεια, που μειώνει το πραγματικό εισόδημα, σε συνδυασμό με την οικονομική ύφεση και την αύξηση της ανεργίας, την οποία θα προκαλέσουν συνειδητά οι κεντρικές τράπεζες.

Οι τελευταίες έχουν την ευθύνη να ρυθμίζουν τη νομισματική πολιτική με βασικό εργαλείο τα επιτόκια και είναι εντελώς ανεξάρτητες καθώς δεν λογοδοτούν σε κανέναν για τις αποφάσεις τους, ούτε καν στις κυβερνήσεις που διορίζουν τις ηγεσίες τους.

Την περασμένη εβδομάδα οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανακοίνωσαν επισήμως ότι η εποχή του χαμηλού πληθωρισμού τελείωσε.

Για να σταματήσουν, λοιπόν, τις πληθωριστικές πιέσεις, ανήγγειλαν ότι ετοιμάζονται να «δώσουν πόνο» αυξάνοντας απότομα το κόστος του χρήματος (με υψηλότερα επιτόκια) προκειμένου να «σκοτώσουν» την οικονομική ανάπτυξη, προκαλώντας συνειδητά στασιμότητα, ύφεση και ανεργία. Ο στόχος τους είναι να πλήξουν την κατανάλωση, έτσι ώστε να περιοριστεί η ζήτηση αγαθών που βρίσκεται σε ανισορροπία με την προσφορά και προκαλεί άνοδο των τιμών (πληθωρισμός). :lol:

Η μεγάλη «αγωνία», μάλιστα, των κεντρικών τραπεζών είναι να μην περάσουν αυξήσεις μισθών στην οικονομία, διότι εάν συμβεί αυτό η ζήτηση θα αυξηθεί και οι πληθωριστικές πιέσεις θα ενισχυθούν αντί να καταπολεμηθούν. Θεωρείται, μάλιστα, θετικό το γεγονός ότι η διαπραγματευτική δυνατότητα των εργαζομένων έχει υποχωρήσει τις τελευταίες δεκαετίες και τα συνδικάτα δεν είναι σε θέση να διεκδικήσουν μισθολογικές αυξήσεις για να καλύψουν τις απώλειες αγοραστικής δύναμης που προκαλεί ο πληθωρισμός.

Με απλά λόγια, οι κεντρικές τράπεζες με την απότομη αύξηση επιτοκίων που αναγγέλλουν εργαλειοποιούν τη φτωχοποίηση, την ανεργία και τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων. Προειδοποιούν, μάλιστα, ότι εάν δεν το κάνουν ο πληθωρισμός θα ξεφύγει και εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα χρειαστεί να αυξήσουν τα επιτόκια σε επίπεδα της τάξεως του 20%, όπως είχε κάνει το 1980 η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) επί προεδρίας Πολ Βόλκερ.
Ο Βόλκερ πέρασε στην Ιστορία ως ο άνθρωπος που νίκησε τον πληθωρισμό, αλλά η ύφεση που προκάλεσε στην οικονομία έριξε στο καναβάτσο τη μεσαία τάξη καθώς και ολόκληρους βιομηχανικούς κλάδους στις ΗΠΑ οι οποίοι ποτέ δεν ανέκαμψαν.

Η αλήθεια είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν χάσει την αξιοπιστία τους. Δεν διέγνωσαν έγκαιρα το εύρος και το μέγεθος του προβλήματος του πληθωρισμού και τώρα επικαλούνται τον πόλεμο και το τέλος της παγκοσμιοποίησης ως έκτακτες καταστάσεις οι οποίες δεν υπήρχαν μέχρι το τέλος του 2021, όταν όλοι μαζί ακόμη αναφωνούσαν ότι... ο πληθωρισμός ήταν παροδικός. Πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούσαν για το αντίθετο, αλλά οι κεντρικοί τραπεζίτες τούς αγνόησαν. Τώρα που οι κεντρικές τράπεζες οδηγούνται σε υπεραντίδραση, πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο να γίνει ζημιά στην οικονομία και να επέλθει νέος κύκλος ύφεσης από την οποία δεν θα υπάρχει διέξοδος.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, μάλιστα, έκανε λόγο για επικίνδυνο... σαδο-μονεταρισμό. Το βέβαιο είναι ότι τις συνέπειες της σκληρής νομισματικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί θα τις πληρώσουν οι πιο αδύναμοι κρίκοι, οι οποίοι είναι οι εργαζόμενοι και γενικότερα τα μεσαία στρώματα. Δεν είναι δε καθόλου απίθανο οι συνέπειες να είναι πολύ χειρότερες από εκείνες της προηγούμενης κρίσης.

Ουδείς μπορεί να προβλέψει αν η νέα νομισματική πολιτική παρά το δεδομένο υψηλό κόστος θα επιτύχει να σταματήσει τον πληθωρισμό.
Είναι σαφές, όμως, ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων και των απλών ανθρώπων λείπουν από την εξίσωση της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής την οποία υποτίθεται ότι επιλύουν κάποιοι «σοφοί» τεχνοκράτες που διαπραγματεύονται πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς διαφάνεια και χωρίς λογοδοσία - και με πολλά λάθη στο παθητικό τους.

Οι απλοί άνθρωποι καλούνται να υποστούν τις συνέπειες των επιλογών αυτών αδιαμαρτύρητα, χωρίς αντιδράσεις και διαδηλώσεις, αλλά και να θεωρούν εαυτούς ευτυχείς εάν παρότι φτωχότεροι και ίσως πεινασμένοι... καταφέρουν τουλάχιστον να βρεθούν έξω από τα θέατρα των πολεμικών συγκρούσεων που επωάζονται ανά τον πλανήτη.
Ο Πούτιν φταίει....


Άβαταρ μέλους
Αρχέλαος
Δημοσιεύσεις: 6711
Εγγραφή: 03 Απρ 2018, 19:01

Re: Οικονομική κρίση 2022

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρχέλαος » 26 Νοέμ 2022, 15:09

George J. Prokopakis
2 ώρ. ·
Το χρέος
Βρίσκω ιδιαίτερα διασκεδαστικές τις αναφορές στο χρέος από τους κυβερνητικούς. Μέχρι το 2017-18 το μοναδικό μέτρο για το χρέος μιάς χώρας ήταν το κλάσμα <χρέος/ΑΕΠ>, ας το πούμε "δείκτη χρέους". Μπήκαμε στα μνημόνια με δείκτη χρέους 128% και βγήκαμε κατ' αρχάς με 180% το 2018 και από την ενισχυμένη εποπτεία φέτος με 170%. Εν τω μεταξύ, μετά από αγώνα (του ΔΝΤ κυρίως) μπήκε - και σωστά - το κριτήριο βιωσιμότητας του χρέους. Αδιάφορο ποιός είναι ο δείκτης χρέους, αυτό κρίνεται βιώσιμο εάν οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες (τόκοι και χρεολύσια) παραμένουν μακροπρόθεσμα κάτω από 20% του ΑΕΠ.
Κανείς δεν μιλούσε για τον δείκτη χρέους της Ελλάδας. Τα πάντα όλα ήταν η βιωσιμότητα και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις των μνημονίων. Όταν πριν ενάμισυ χρόνο ο δείκτης μας είχε ξεπεράσει το 200%, η κυβέρνηση μιλούσε για τη βιωσιμότητα. Τώρα που το ΑΕΠ πήρε τα πάνω του (και με τη βοήθεια του πληθωρισμού) ανακαλύφθηκε ξανά ο δείκτης χρέους. Πανηγύρια που αυτός πέφτει ραγδαία. Να ρε, είδατε τι οικονομική πολιτική κάνουμε! Το ότι ο δείκτης για τον οποίο πανηγυρίζουμε είναι σαράντα ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ πάνω από τον εφιάλτη του 129% που μας έχωσε στα μνημόνια. Η εικόνα που τους ενδιαφέρει δεν είναι αυτή της πραγματικότητας, αλλά η δική τους. Γι' αυτό και επικοινωνιακά συσκοτίζουν τις έννοιες χρέος και δείκτης χρέους.
Αφορμή για το σημείωμα το άρθρο του Υπουργού Αναπληρωτή κ. Σκυλακάκη στα σημερινά ΝΕΑ ΣΚ, 26-27/11. Μας λέει πως όχι μόνο αντιμετωπίσθηκαν αποτελεσματικά οι προκλήσεις των κρίσεων, αλλά μείωσαν και το χρέος. Είναι ήδη μικρότερο από αυτό που παρέλαβαν, λέει. Ενώ μιλάει για χρέος, όλες οι αναφορές στις επιδόσεις γίνονται με τον δείκτη χρέους. Τόσα χρόνια αδιαφορούσαμε, τώρα το κάνουμε σημαία, κι ας είναι υψηλότερος κατά πολύ του εφιαλτικού 129% του 2010. Επικοινωνιακά με μπουρδούκλωμα είπαμε!
Η πραγματικότητα είναι πως το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά περίπου €30 δις. Για να αυξηθεί μόνο τόσο, αναλώθηκαν περίπου €21 δις από τα διαθέσιμα των φορέων του δημοσίου - δημόσια περιουσία δηλαδή. Αντί να ευχαριστεί τον Τσακαλώτο που τον έβγαλε από τη δυσάρεστη θέση να συγκρουσθεί με το βαθύ κράτος για να τους πάρει τα λεφτά να κάνει τη δουλειά του, προσπαθεί να του τη βγει. Το κορόιδο ήταν ο ΓΑΠ που δεν τόλμησε να χρησιμοποιήσει τα λεφτά των φορέων για να καθυστερήσει τη χρεοκοπία (δεν την γλυτώναμε με τίποτε) για να καταλήξουμε με πιο επεξεργασμένο μνημόνιο.
"Πως μπορεί να είμαστε 20 χρόνια πίσω από την Αμερική, χωρίς αυτή να είναι 20 χρόνια μπροστά από εμάς;"

Άβαταρ μέλους
lonelyrider
Δημοσιεύσεις: 3709
Εγγραφή: 28 Ιούλ 2018, 00:12
Phorum.gr user: lonelyrider
Τοποθεσία: Τόπος ζώντων

Re: Οικονομική κρίση 2022

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από lonelyrider » 01 Δεκ 2022, 20:53

Η Λαγκάρντ λέει μαλλον από 15δεκ22 θα αυξησει κι αλλο τα επιτοκια κατα μισή μονάδα ή 0.75%. Πανε καλά?
Λυπαμαι αυτους που εχουν στεγαστικα. Κυριως αυτους.
"Οἶδά σου τὰ ἔργα, ὅτι οὔτε ψυχρὸς εἶ οὔτε ζεστός· ὄφελον ψυχρὸς ἦς ἢ ζεστός, οὕτως ὅτι χλιαρὸς εἶ, καὶ οὔτε ζεστὸς οὔτε ψυχρός, μέλλω σε ἐμέσαι ἐκ τοῦ στόματός μου." (Αποκάλυψη 3,15-16)

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Οικονομία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών