Γιατί δεν ανεβαίνουν οι μισθοί;

Ειδήσεις, προβλήματα και προτάσεις
metarrythmistis
Δημοσιεύσεις: 197
Εγγραφή: 13 Φεβ 2023, 15:28

Re: Γιατί δεν ανεβαίνουν οι μισθοί;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από metarrythmistis » 05 Απρ 2023, 20:42

Esperos έγραψε:
16 Μαρ 2023, 09:19
metarrythmistis έγραψε:
17 Φεβ 2023, 17:39
Unique έγραψε:
15 Φεβ 2023, 11:51


1+1=2

:+1::goodpost::bravo:
Εδώ έχουμε τεχνητή αύξηση της προσφοράς εργασίας με σκοπό το σημείο τομής προσφοράς και ζήτησης να κατέβει στο ελάχιστο κατώτατο ημερομίσθιο.
{...Εδώ έχουμε τεχνητή αύξηση της προσφοράς εργασίας με σκοπό το σημείο τομής .... }

Και αυτό είναι μία σκέψη που προκύπτει από οικονομικό αναλφαβητισμό.
Πιθανότατα μπορούν να δημιουργηθούν "τεχνητές" αυξήσεις προσφορές κλπ, αν όμως ήταν τόσο απλό κάποιοι "συνωμότες" να κάνουν όλο αυτό για να κατέβει στο ελάχιστο κατώτατο το ημερομίσθιο του Έλληνα, γιατί δεν το σκέφτηκαν κάποιοι άλλοι να εφαρμόσουν τη ίδια τεχνική στην Γερμανία ή στην Ολλανδία για να επωφεληθούν αμύθητα ποσά από την πτώση του μεροκάματου του Γερμανού Ολλανδού ?
Κανένας δεν ενδιαφέρεται να μειωθούν γενικά και αόριστα τα μεροκάματα εδώ ή εκεί. Δεν εξασφαλίζει εξ ορισμού κέρδος κάτι τέτοιο.
Όλοι κοιτάνε να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα εργαλεία που τους προσφέρει η αγορά.
Αν η αγορά πάσχει από οξεία σοσιαλμανίτιδα σοσιαλφρενίτιδα, τότε και τα μεροκάματα θα πέφτουν και οι πολυεθνικές θα φεύγουν και το βιοτικό επίπεδο θα μειώνεται και θα αυγατίζουν και οι κάθε λογής ψέκες προβοκάτορες νεοναζίδες σταλινοφασίστες ρωσοτσολιάδες και λοιπά φρούτα οι οποίοι πάνε για ένα κουλουράκι, ένα μηδέν εξήντα τους φτάνει, διότι ο πολύς φθόνος στην ψυχή τους τους κάνει λιτοδίαιτους.
Σκεφτείτε ότι απ το 2008 ως τώρα, πόσο έχουν πέσει και τα μεροκάματα και πόσο έχει ανέβει η ανεργία, όμως δεν είδαμε τίποτα πολυεθνικές και επενδυτές να στριμώχνονται στη σειρά για να επενδύσουν, απεναντίας, και οι ελάχιστοι που είχαν ξεμείνει, φεύγουν άρον άρον.
Έκανα την εξής άσκηση reading comprehension στο GPT4 (το κείμενο είναι από την παράθεση της εφημερίδας στο OP)


Εικόνα

Εικόνα
SpoilerShow
Θα σου θέσω μια άσκηση Reading Comprehension με απαντήσεις σε multiple choice. Αρχικά θα σου παραθέσω ένα κείμενο και στην συνέχεια θα σου θέσω multiple choice ερώτηση για να δω εάν κατάλαβες το κείμενο.

Το κείμενο είναι το εξής:
«Οι κενές θέσεις εργασίας θα είναι φέτος περισσότερες από πέρυσι», εκτιμά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος. «Εχουν ήδη καταγραφεί συγκεκριμένες ανάγκες, 40.000 θέσεις στα ξενοδοχεία και 15.000 στον επισιτισμό. Το πιο σημαντικό είναι να προετοιμαστούμε ώστε να είμαστε καλά οπλισμένοι τουλάχιστον το 2024. Τα προηγούμενα χρόνια καλούσαμε εργαζόμενους από τα Βαλκάνια, κυρίως από τη Σερβία. Αυτή η αγορά όμως έχει σχεδόν κλείσει και είναι αδήριτη ανάγκη να ανοίξει η αγορά της Ασίας, αφού βεβαίως αναθεωρηθεί το νομικό πλαίσιο. Εμείς προτείναμε να συναφθούν συμβάσεις με τους αλλοδαπούς με χρονικό ορίζοντα 6-9 μηνών και να ισχύσουν οι όροι και οι αμοιβές της συλλογικής σύμβασης του κλάδου. Η Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προσαρμόσει τις νομοθεσίες τους και καλούν αλλοδαπούς. Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Σύμφωνα με τις μελέτες, υπάρχει ανάγκη να εισαχθούν 200.000 αλλοδαποί, 80.000 για τον τουρισμό και τουλάχιστον 120.000 για τον κατασκευαστικό κλάδο».
Σε επιστολή τους προς την κυβέρνηση, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και η ΠΟΞ ζητούν την εισαγωγή εργαζομένων από το εξωτερικό (τρίτες χώρες) προκειμένου να εργαστούν στα ξενοδοχεία και σε άλλους τομείς του τουρισμού, τονίζοντας ότι το 2022 δεν μπόρεσαν να καλυφθούν συνολικά 61.000 θέσεις, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί σε έναν «πλειστηριασμό» αμοιβών, αλλάζοντας εργοδότη κάθε τρεις και λίγο.

«Εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου του 2023», αναφέρει η επιστολή, «οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν ήδη επιδοθεί σε αγώνα δρόμου στην εσωτερική αγορά προκειμένου να προσελκύσουν προσωπικό, χωρίς τα επιθυμητά, όπως πληροφορούμαστε, αποτελέσματα. Το ίδιο συμβαίνει και σε όλες τις οικονομικά ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν πλέον στραφεί στην αναζήτηση οικονομικών μεταναστών από τρίτες χώρες για να καλύψουν τις σχετικές ανάγκες τους. Πρόκειται, δυστυχώς, για μια κατάσταση που παγιώνεται – ένα πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης».

Παράλληλα οι ξενοδόχοι ζητούν να τροποποιηθεί η διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 11 του Ν.4251/2014 ώστε να επιτραπεί και για τον τομέα του τουρισμού η μετάκληση εποχικά εργαζομένων από τρίτες χώρες, όπως συμβαίνει στις αγροτικές εργασίες. Τέλος, σημειώνουν, ο ξενοδοχειακός είναι ένας από τους ελάχιστους κλάδους της ελληνικής οικονομίας στον οποίο οι εργασιακές σχέσεις εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να ρυθμίζονται από κλαδική συλλογική σύμβαση που προβλέπει πολύ υψηλότερες αμοιβές από τον κατώτατο μισθό, καθώς και θεσμικές διασφαλίσεις για τους εργαζομένους.

Ερώτηση Multiple Choice:
Τι ζητάει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων

Επιλέξτε μια από τις παρακάτω απαντήσεις:
1) Ζητάει την αύξηση της προσφοράς εργασίας
2) Ζητάει την μείωση της προσφοράς εργασίας
3) Ζητάει την αύξηση της τιμής ανά διανυκτέρευσης των ξενοδοχείων στην Ελλάδα
4) Ζητάει την αύξηση της ζήτησης εργασίας
5) Ζητάει την αύξηση της ζήτησης υπερησιών
Παρακαλώ δώσε το νούμερο της σωστής απάντησης

1. Ζητάει την αύξηση της προσφοράς εργασίας
Το GPT4 απαντάει σωστά ότι οι εκπρόσωποι των Ξενοδόχων ζητάνε την αύξηση της προσφοράς εργασίας
Η κυβέρνηση με την κοινή Υπ. Απόφαση ΦΕΚ Β΄ 1314 ικανοποίησε το αίτημα των ξενοδόχων

Κατά την άποψη μου άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να κατανοήσουν το κείμενο που παρέθεσα στο GPT4 ΔΕΝ πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου.

Γράφεις "Πιθανότατα μπορούν να δημιουργηθούν "τεχνητές" αυξήσεις προσφορές κλπ, αν όμως ήταν τόσο απλό κάποιοι "συνωμότες" να κάνουν όλο αυτό για να κατέβει στο ελάχιστο κατώτατο το ημερομίσθιο του Έλληνα..."

Με κατηγορείς για συνωμοσιολογία, ενώ ΔΕΝ υπάρχει καμία συνωμοσία. Οι εκπρόσωπο των εργοδοτών ζήτησαν αύξηση της προσφοράς εργασίας με φανερό και κραυγαλέο τρόπο και η κυβέρνηση με την ΦΕΚ Β' 1314 μερικές εβδομάδες μετά ικανοποίησε το αίτημα. Για ποια συνωμοσία ή συνωμοσιολογία μιλάς. Το μόνο που απαιτείται είναι η κατανόηση ενός κειμένου.
Είναι προφανές ότι ισχύει το απόφθεγμα του Upton Sinclair: "είναι δύσκολο να κάνεις κάποιον να καταλάβει κάτι όταν η αμοιβή του εξαρτάται από το να μην το καταλάβει."

Βρίσκεσαι σε σύγχυση. Επίτρεψέ με να σε βοηθήσω.
Η υπανάπτυξη ενός κράτους οφείλεται στον προσοδοθηρισμό. Προσοδοθηρισμός είναι ακριβώς αυτό που έκαναν οι ξενοδόχοι. Μέσω λόμπυ στο κράτος διαμόρφωσαν την αγορά. Φυσικά οι ανίκανοι συνδικαλιστές το κατάπιαν. Με άλλα λόγια η υπανάπτυξη της Ελλάδας υπάρχει επειδή άτομα σαν εσένα που υποστηρίζουν προσοδοθηρισμό τέτοιου τύπου ψηφίζουν.

Μια άλλη λέξη που περιγράφει την Ελληνική Οικονομία είναι η λέξη "Γεωπροσοδισμός"

ΘΑ δώσω μερικές εικόνες που απεικονίζουν τις παραπάνω 2 έννοιες:



1) Εικόνα 1. Πλατεία Κολωνακίου 12:30 το μεσημέρι. Ένα ποσοστό που πίνει τον καφέ του εκεί είναι αυτό που ονομάζεται εισοδηματίες. Δηλαδή, άτομα που κληρονόμησαν ακίνητα και τα νοικιάζουν. Είναι αυτοί επιχειρηματίες; Όχι. Αυτό ονομάζεται Γεωπρόσοδος

2) Εικόνα 2: Σαντορίνη. Πλούσιοι Ρώσοι και Κινέζοι έχουν αγοράσει επαγγελματικά ακίνητα στην Οια (στο φαινόμενο αυτό βοήθησε και η "χρυσή βίζα"). Είναι οι Ρώσσοι επιχειρηματίες; Οχι φίλε. Αυτό ονομάζεται Γεωπροσοδος. Στην κυριολεξία. Νοικιάζουν σε κάποιον άλλον το ακίνητο και παίρνουν γεωπρόσοδο. Η ΦΕΚ Β' 1314 ουσιαστικά τους εξασφαλίζει εγγυημένη απόδοση στην επένδυσή τους στην Σαντορίνη, μετατρέποντας σε σκλάβους τους εργαζομένους. Που ακούστηκε ξανά εγγυημένη απόδοση μιας επένδυσης;

3) Είσαι αξιωματικός στην Σκύρο και αγοράζεις ενοικιαζόμενα. Είσαι επιχειρηματίας;

4) Εάν μια οικογένεια στα νησιά έχει ενοικιαζόμενα και είναι βιοπαλαιστές σημαίνει ότι όλη οικογένεια δουλεύει σε αυτά . Αυτούς δεν τους αφορά η αγορά εργασίας γιατί δουλεύουν οι ίδιοι στην μικροεπιχείρηση. Το ΦΕΚ Β' 1314 αφορά αυτούς που θέλουν να πλουτίσουν απασχολώντας άλλους. Θεμιτό, αλλά δεν επιτρέπεται να το κάνουν με προσοδοθηρία. Η ΦΕΚ Β' 1314 είναι ο ορισμός της προσοδοθηρίας
https://en.wikipedia.org/wiki/Rent-seeking

5) Παραδοσιακή ταβέρνα σε νησί. Η έννοια παροδοσιακή ταβέρνα σημαίνει ότι όσο πιο παλιές μεθόδους ψησίματος χρησιμοποιεί, τόσο πιο επιτυχημένη. Η αξία της ταβέρνα δεν βρίσκεται στην συνεχή ανανέωση και ανάπτυξη αλλά την γεωγραφική θέση του ακινήτου της ταβέρνας. Η αξία της ταβέρνας είναι "γεωπροσοδική"

Όλη η οικονομία της Σαντορίνης είναι γεωπροσοδική. Αυτός που έτυχε να έχει ο πατέρας του στάβλο στην Οια πάνω στον γκρεμό, έχει και την πιο επιτυχημένη επιχείρηση. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει η έννοια της επένδυσης και της ανάπτυξης αλλά της ανάκτησης της αξίας ενός κτηρίου μετά την απόσβεσή του.
Τώρα εσύ συγκρίνεις μια τέτοια επιχείρηση με την ASML της Ολλανδίας. Είναι το ακριβώς αντίθετο.

Όλη η οικονομία της Ελλάδας στηρίζεται στην εισαγωγή μεταναστών για να πέσουν οι αμοιβές. Εφόσον ο οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράζει ένα ακίνητο, να προσλαμβάνει μια καθαρίστρια και να βάζει το ακίνητο του στο airbnb, σημαίνει ότι εγγυημένη απόδοση μπορεί να υπάρξει ΜΟΝΟ με την συγκράτηση των αμοιβών. Εφόσον η προσφορά υπηρεσιών αυξάνει τόσο εύκολα (ειδικά μέσω airbnb) ο μόνος τρόπος για να συγκρατηθεί η απόδοση της επένδυσης είναι μέσω αύξηση της προσφοράς εργασίας. Η αύξηση της προσφοράς εργασίας είναι η πηγή του κέρδους σε αυτού του τύπου της οικονομίας και ο μόνος τρόπος για να έχεις συνεχή αύξηση της αγοράς εργασίας είναι η εισαγωγή μεταναστών.

Η ΦΕΚ Β' 1314 μεταφέρει πλούτο από τους βιοπαλαιστές στους ξενοδόχους. Γι' αυτήν την μεταφορά πλούτου την μόνη επιχειρηματική ενέργεια που έκαναν οι ξενοδόχοι ήταν επιτυχημένο λομπινγκ.

metarrythmistis
Δημοσιεύσεις: 197
Εγγραφή: 13 Φεβ 2023, 15:28

Re: Γιατί δεν ανεβαίνουν οι μισθοί;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από metarrythmistis » 20 Δεκ 2023, 11:47

metarrythmistis έγραψε:
05 Απρ 2023, 20:42
Esperos έγραψε:
16 Μαρ 2023, 09:19
metarrythmistis έγραψε:
17 Φεβ 2023, 17:39


Εδώ έχουμε τεχνητή αύξηση της προσφοράς εργασίας με σκοπό το σημείο τομής προσφοράς και ζήτησης να κατέβει στο ελάχιστο κατώτατο ημερομίσθιο.
{...Εδώ έχουμε τεχνητή αύξηση της προσφοράς εργασίας με σκοπό το σημείο τομής .... }

Και αυτό είναι μία σκέψη που προκύπτει από οικονομικό αναλφαβητισμό.
Πιθανότατα μπορούν να δημιουργηθούν "τεχνητές" αυξήσεις προσφορές κλπ, αν όμως ήταν τόσο απλό κάποιοι "συνωμότες" να κάνουν όλο αυτό για να κατέβει στο ελάχιστο κατώτατο το ημερομίσθιο του Έλληνα, γιατί δεν το σκέφτηκαν κάποιοι άλλοι να εφαρμόσουν τη ίδια τεχνική στην Γερμανία ή στην Ολλανδία για να επωφεληθούν αμύθητα ποσά από την πτώση του μεροκάματου του Γερμανού Ολλανδού ?
Κανένας δεν ενδιαφέρεται να μειωθούν γενικά και αόριστα τα μεροκάματα εδώ ή εκεί. Δεν εξασφαλίζει εξ ορισμού κέρδος κάτι τέτοιο.
Όλοι κοιτάνε να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα εργαλεία που τους προσφέρει η αγορά.
Αν η αγορά πάσχει από οξεία σοσιαλμανίτιδα σοσιαλφρενίτιδα, τότε και τα μεροκάματα θα πέφτουν και οι πολυεθνικές θα φεύγουν και το βιοτικό επίπεδο θα μειώνεται και θα αυγατίζουν και οι κάθε λογής ψέκες προβοκάτορες νεοναζίδες σταλινοφασίστες ρωσοτσολιάδες και λοιπά φρούτα οι οποίοι πάνε για ένα κουλουράκι, ένα μηδέν εξήντα τους φτάνει, διότι ο πολύς φθόνος στην ψυχή τους τους κάνει λιτοδίαιτους.
Σκεφτείτε ότι απ το 2008 ως τώρα, πόσο έχουν πέσει και τα μεροκάματα και πόσο έχει ανέβει η ανεργία, όμως δεν είδαμε τίποτα πολυεθνικές και επενδυτές να στριμώχνονται στη σειρά για να επενδύσουν, απεναντίας, και οι ελάχιστοι που είχαν ξεμείνει, φεύγουν άρον άρον.
Έκανα την εξής άσκηση reading comprehension στο GPT4 (το κείμενο είναι από την παράθεση της εφημερίδας στο OP)


Εικόνα

Εικόνα
SpoilerShow
Θα σου θέσω μια άσκηση Reading Comprehension με απαντήσεις σε multiple choice. Αρχικά θα σου παραθέσω ένα κείμενο και στην συνέχεια θα σου θέσω multiple choice ερώτηση για να δω εάν κατάλαβες το κείμενο.

Το κείμενο είναι το εξής:
«Οι κενές θέσεις εργασίας θα είναι φέτος περισσότερες από πέρυσι», εκτιμά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος. «Εχουν ήδη καταγραφεί συγκεκριμένες ανάγκες, 40.000 θέσεις στα ξενοδοχεία και 15.000 στον επισιτισμό. Το πιο σημαντικό είναι να προετοιμαστούμε ώστε να είμαστε καλά οπλισμένοι τουλάχιστον το 2024. Τα προηγούμενα χρόνια καλούσαμε εργαζόμενους από τα Βαλκάνια, κυρίως από τη Σερβία. Αυτή η αγορά όμως έχει σχεδόν κλείσει και είναι αδήριτη ανάγκη να ανοίξει η αγορά της Ασίας, αφού βεβαίως αναθεωρηθεί το νομικό πλαίσιο. Εμείς προτείναμε να συναφθούν συμβάσεις με τους αλλοδαπούς με χρονικό ορίζοντα 6-9 μηνών και να ισχύσουν οι όροι και οι αμοιβές της συλλογικής σύμβασης του κλάδου. Η Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προσαρμόσει τις νομοθεσίες τους και καλούν αλλοδαπούς. Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Σύμφωνα με τις μελέτες, υπάρχει ανάγκη να εισαχθούν 200.000 αλλοδαποί, 80.000 για τον τουρισμό και τουλάχιστον 120.000 για τον κατασκευαστικό κλάδο».
Σε επιστολή τους προς την κυβέρνηση, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και η ΠΟΞ ζητούν την εισαγωγή εργαζομένων από το εξωτερικό (τρίτες χώρες) προκειμένου να εργαστούν στα ξενοδοχεία και σε άλλους τομείς του τουρισμού, τονίζοντας ότι το 2022 δεν μπόρεσαν να καλυφθούν συνολικά 61.000 θέσεις, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί σε έναν «πλειστηριασμό» αμοιβών, αλλάζοντας εργοδότη κάθε τρεις και λίγο.

«Εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου του 2023», αναφέρει η επιστολή, «οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν ήδη επιδοθεί σε αγώνα δρόμου στην εσωτερική αγορά προκειμένου να προσελκύσουν προσωπικό, χωρίς τα επιθυμητά, όπως πληροφορούμαστε, αποτελέσματα. Το ίδιο συμβαίνει και σε όλες τις οικονομικά ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν πλέον στραφεί στην αναζήτηση οικονομικών μεταναστών από τρίτες χώρες για να καλύψουν τις σχετικές ανάγκες τους. Πρόκειται, δυστυχώς, για μια κατάσταση που παγιώνεται – ένα πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης».

Παράλληλα οι ξενοδόχοι ζητούν να τροποποιηθεί η διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 11 του Ν.4251/2014 ώστε να επιτραπεί και για τον τομέα του τουρισμού η μετάκληση εποχικά εργαζομένων από τρίτες χώρες, όπως συμβαίνει στις αγροτικές εργασίες. Τέλος, σημειώνουν, ο ξενοδοχειακός είναι ένας από τους ελάχιστους κλάδους της ελληνικής οικονομίας στον οποίο οι εργασιακές σχέσεις εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να ρυθμίζονται από κλαδική συλλογική σύμβαση που προβλέπει πολύ υψηλότερες αμοιβές από τον κατώτατο μισθό, καθώς και θεσμικές διασφαλίσεις για τους εργαζομένους.

Ερώτηση Multiple Choice:
Τι ζητάει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων

Επιλέξτε μια από τις παρακάτω απαντήσεις:
1) Ζητάει την αύξηση της προσφοράς εργασίας
2) Ζητάει την μείωση της προσφοράς εργασίας
3) Ζητάει την αύξηση της τιμής ανά διανυκτέρευσης των ξενοδοχείων στην Ελλάδα
4) Ζητάει την αύξηση της ζήτησης εργασίας
5) Ζητάει την αύξηση της ζήτησης υπερησιών
Παρακαλώ δώσε το νούμερο της σωστής απάντησης

1. Ζητάει την αύξηση της προσφοράς εργασίας
Το GPT4 απαντάει σωστά ότι οι εκπρόσωποι των Ξενοδόχων ζητάνε την αύξηση της προσφοράς εργασίας
Η κυβέρνηση με την κοινή Υπ. Απόφαση ΦΕΚ Β΄ 1314 ικανοποίησε το αίτημα των ξενοδόχων

Κατά την άποψη μου άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να κατανοήσουν το κείμενο που παρέθεσα στο GPT4 ΔΕΝ πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου.

Γράφεις "Πιθανότατα μπορούν να δημιουργηθούν "τεχνητές" αυξήσεις προσφορές κλπ, αν όμως ήταν τόσο απλό κάποιοι "συνωμότες" να κάνουν όλο αυτό για να κατέβει στο ελάχιστο κατώτατο το ημερομίσθιο του Έλληνα..."

Με κατηγορείς για συνωμοσιολογία, ενώ ΔΕΝ υπάρχει καμία συνωμοσία. Οι εκπρόσωπο των εργοδοτών ζήτησαν αύξηση της προσφοράς εργασίας με φανερό και κραυγαλέο τρόπο και η κυβέρνηση με την ΦΕΚ Β' 1314 μερικές εβδομάδες μετά ικανοποίησε το αίτημα. Για ποια συνωμοσία ή συνωμοσιολογία μιλάς. Το μόνο που απαιτείται είναι η κατανόηση ενός κειμένου.
Είναι προφανές ότι ισχύει το απόφθεγμα του Upton Sinclair: "είναι δύσκολο να κάνεις κάποιον να καταλάβει κάτι όταν η αμοιβή του εξαρτάται από το να μην το καταλάβει."

Βρίσκεσαι σε σύγχυση. Επίτρεψέ με να σε βοηθήσω.
Η υπανάπτυξη ενός κράτους οφείλεται στον προσοδοθηρισμό. Προσοδοθηρισμός είναι ακριβώς αυτό που έκαναν οι ξενοδόχοι. Μέσω λόμπυ στο κράτος διαμόρφωσαν την αγορά. Φυσικά οι ανίκανοι συνδικαλιστές το κατάπιαν. Με άλλα λόγια η υπανάπτυξη της Ελλάδας υπάρχει επειδή άτομα σαν εσένα που υποστηρίζουν προσοδοθηρισμό τέτοιου τύπου ψηφίζουν.

Μια άλλη λέξη που περιγράφει την Ελληνική Οικονομία είναι η λέξη "Γεωπροσοδισμός"

ΘΑ δώσω μερικές εικόνες που απεικονίζουν τις παραπάνω 2 έννοιες:



1) Εικόνα 1. Πλατεία Κολωνακίου 12:30 το μεσημέρι. Ένα ποσοστό που πίνει τον καφέ του εκεί είναι αυτό που ονομάζεται εισοδηματίες. Δηλαδή, άτομα που κληρονόμησαν ακίνητα και τα νοικιάζουν. Είναι αυτοί επιχειρηματίες; Όχι. Αυτό ονομάζεται Γεωπρόσοδος

2) Εικόνα 2: Σαντορίνη. Πλούσιοι Ρώσοι και Κινέζοι έχουν αγοράσει επαγγελματικά ακίνητα στην Οια (στο φαινόμενο αυτό βοήθησε και η "χρυσή βίζα"). Είναι οι Ρώσσοι επιχειρηματίες; Οχι φίλε. Αυτό ονομάζεται Γεωπροσοδος. Στην κυριολεξία. Νοικιάζουν σε κάποιον άλλον το ακίνητο και παίρνουν γεωπρόσοδο. Η ΦΕΚ Β' 1314 ουσιαστικά τους εξασφαλίζει εγγυημένη απόδοση στην επένδυσή τους στην Σαντορίνη, μετατρέποντας σε σκλάβους τους εργαζομένους. Που ακούστηκε ξανά εγγυημένη απόδοση μιας επένδυσης;

3) Είσαι αξιωματικός στην Σκύρο και αγοράζεις ενοικιαζόμενα. Είσαι επιχειρηματίας;

4) Εάν μια οικογένεια στα νησιά έχει ενοικιαζόμενα και είναι βιοπαλαιστές σημαίνει ότι όλη οικογένεια δουλεύει σε αυτά . Αυτούς δεν τους αφορά η αγορά εργασίας γιατί δουλεύουν οι ίδιοι στην μικροεπιχείρηση. Το ΦΕΚ Β' 1314 αφορά αυτούς που θέλουν να πλουτίσουν απασχολώντας άλλους. Θεμιτό, αλλά δεν επιτρέπεται να το κάνουν με προσοδοθηρία. Η ΦΕΚ Β' 1314 είναι ο ορισμός της προσοδοθηρίας
https://en.wikipedia.org/wiki/Rent-seeking

5) Παραδοσιακή ταβέρνα σε νησί. Η έννοια παροδοσιακή ταβέρνα σημαίνει ότι όσο πιο παλιές μεθόδους ψησίματος χρησιμοποιεί, τόσο πιο επιτυχημένη. Η αξία της ταβέρνα δεν βρίσκεται στην συνεχή ανανέωση και ανάπτυξη αλλά την γεωγραφική θέση του ακινήτου της ταβέρνας. Η αξία της ταβέρνας είναι "γεωπροσοδική"

Όλη η οικονομία της Σαντορίνης είναι γεωπροσοδική. Αυτός που έτυχε να έχει ο πατέρας του στάβλο στην Οια πάνω στον γκρεμό, έχει και την πιο επιτυχημένη επιχείρηση. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει η έννοια της επένδυσης και της ανάπτυξης αλλά της ανάκτησης της αξίας ενός κτηρίου μετά την απόσβεσή του.
Τώρα εσύ συγκρίνεις μια τέτοια επιχείρηση με την ASML της Ολλανδίας. Είναι το ακριβώς αντίθετο.

Όλη η οικονομία της Ελλάδας στηρίζεται στην εισαγωγή μεταναστών για να πέσουν οι αμοιβές. Εφόσον ο οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράζει ένα ακίνητο, να προσλαμβάνει μια καθαρίστρια και να βάζει το ακίνητο του στο airbnb, σημαίνει ότι εγγυημένη απόδοση μπορεί να υπάρξει ΜΟΝΟ με την συγκράτηση των αμοιβών. Εφόσον η προσφορά υπηρεσιών αυξάνει τόσο εύκολα (ειδικά μέσω airbnb) ο μόνος τρόπος για να συγκρατηθεί η απόδοση της επένδυσης είναι μέσω αύξηση της προσφοράς εργασίας. Η αύξηση της προσφοράς εργασίας είναι η πηγή του κέρδους σε αυτού του τύπου της οικονομίας και ο μόνος τρόπος για να έχεις συνεχή αύξηση της αγοράς εργασίας είναι η εισαγωγή μεταναστών.

Η ΦΕΚ Β' 1314 μεταφέρει πλούτο από τους βιοπαλαιστές στους ξενοδόχους. Γι' αυτήν την μεταφορά πλούτου την μόνη επιχειρηματική ενέργεια που έκαναν οι ξενοδόχοι ήταν επιτυχημένο λομπινγκ.
Μας κάνουν και μαθήματα οικονομικών και από πάνω!
Σε τι βολική ναρκισιστικη φαντασίωση ζουν!
Φίλε πολύ περισσότερα οίκονομικα ξέρω από σένα. Βγες από την φαντασίωση σου!

metarrythmistis
Δημοσιεύσεις: 197
Εγγραφή: 13 Φεβ 2023, 15:28

Re: Γιατί δεν ανεβαίνουν οι μισθοί;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από metarrythmistis » 20 Δεκ 2023, 12:03

Πολλοί από αυτούς που στηρίζουν την δουλοπαροικία στην Ελλάδα έπαθαν σοκ με την απαίτηση ουδετεροτητας της Ουκρανίας. "Μα πάραβιαζονται τα δικαιώματα αυτόδιάθεσης των Ουκρανων".
Υπεραναπληρωση!

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Οικονομία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών