Η περιφέρεια ο μεγάλος ασθενής στην εύρεση εργασίας

Ειδήσεις, προβλήματα και προτάσεις
Portia
Δημοσιεύσεις: 671
Εγγραφή: 12 Σεπ 2022, 16:46
Phorum.gr user: Portia

Η περιφέρεια ο μεγάλος ασθενής στην εύρεση εργασίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Portia » 27 Μάιος 2024, 22:10

O πλήρης τίτλος του άρθρου:

Μελέτη: Η περιφέρεια ο μεγάλος ασθενής στην εύρεση εργασίας – Δεν παράγουμε νέες και καλές θέσεις απασχόλησης
https://www.in.gr/2024/05/27/economy/oi ... asxolisis/

Η ανεργία μειώθηκε σε προ κρίσης επίπεδα αλλά μόνο στην Αττική. Σε δυσμενή θέση οι νέοι και οι γυναίκες. Μείωση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό και πολύ αργή αύξηση της απασχόλησης.

Η εικόνα της αγοράς εργασίας και της δομής απασχόλησης για το σύνολο της χώρας κατά τα τελευταία έτη της εξόδου από την οικονομική κρίση παρουσιάζει αντιφατικά χαρακτηριστικά.

Η μείωση του ποσοστού ανεργίας, η οποία είναι σημαντική, δεν προκύπτει από την αύξηση των θέσεων εργασίας αλλά από τη μείωση των συμμετεχόντων στο εργατικό δυναμικό της χώρας. Παράλληλα, η αύξηση των θέσεων εργασίας ακολουθεί έναν πολύ αργό ρυθμό και υστερεί ακόμη πολύ σε σχέση με τις θέσεις απασχόλησης που υπήρχαν πριν την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Η νέα μελέτη του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος με θέμα: «Η ελληνική αγορά εργασίας και η δομή απασχόλησης ανά Περιφέρεια. Από την αρχή της οικονομικής κρίσης έως σήμερα» είναι αποκαλυπτική και συνάμα ανησυχητική για τις βασικές διαστάσεις της αγοράς εργασίας και της δομής απασχόλησης.

Ανισορροπία μεταξύ των περιφερειών

Από τα συμπεράσματα της μελέτης κατανοούμε πως μεγάλο μέρος από τις θέσεις εργασίας (μεγαλύτερο από ότι πριν από την κρίση) είναι μερικής απασχόλησης. «Ενώ λοιπόν παρατηρείται σημαντική μείωση του ποσοστού ανεργίας, ταυτόχρονα παρατηρείται μείωση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό και πολύ αργή αύξηση της απασχόλησης και του ποσοστού απασχόλησης. Ο συνδυασμός των παραπάνω παραγόντων φανερώνει μία σαφή αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να παράγει νέες (και καλές) θέσεις πλήρους απασχόλησης και αποτελεί ανησυχητικό σημάδι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας συνολικά», σημειώνει ο συγγραφέας της μελέτης, Αλέξης Ιωαννίδης.

Εστιάζοντας στη συνέχεια την ανάλυση σε επίπεδο περιφέρειας προκύπτει ένα ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα. Αυτό είναι ότι, κατά τη διαδικασία της κρίσης και ιδίως κατά την έξοδο από αυτή παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση ως προς την επίδοση της αγοράς εργασίας μεταξύ της Αττικής και των άλλων περιφερειών της χώρας (με μία οριακή εξαίρεση για την περιφέρεια του Νότιου Αιγαίου).

Συγκεκριμένα, η Αττική έχει μειώσει (μέχρι το 2021) το ποσοστό ανεργίας της κάτω από τα προ της κρίσης επίπεδα ενώ όλες οι άλλες περιφέρειες παρουσιάζουν πολύ αυξημένα ποσοστά ανεργίας συγκριτικά με την προ κρίσης εποχή.

Ενώ η περιφέρεια Αττικής ξεκίνησε (το 2009) με ποσοστά ανεργίας υψηλότερα από τον πανελλαδικό μέσο όρο, εξέρχεται της κρίσης (2021) με ποσοστά σημαντικά χαμηλότερα από όλες τις άλλες περιφέρειες της χώρας. Αυτή η δυσαναλογία εντείνει ακόμη περισσότερο τις ανισότητες και ενισχύει το ρόλο και τη βαρύτητα της Αττικής στην ελληνική οικονομία.

Ανεργία νέων και γυναικών


Ένα άλλο ανησυχητικό εύρημα της μελέτης δείχνει πως σε πανελλαδικό επίπεδο η ανεργία των νέων κινείται σε πολύ υψηλές τιμές, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και συγκριτικά με τις μεγαλύτερες ηλικίες στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται από τη μεγάλη διαφορά που αναδεικνύει η μελέτη ότι υπάρχει μεταξύ της ανεργίας των νέων στην περιφέρεια της Αττικής, συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.
Η μελέτη εξέτασε επίσης το ζήτημα του φύλου στην περιφερειακή απασχόληση και τη χρονική εξέλιξή του κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η αρχική διαπίστωση είναι ότι οι γυναίκες τόσο πριν όσο και μετά την κρίση υποφέρουν από σημαντικά υψηλότερα ποσοστά ανεργίας συγκριτικά με τους άνδρες.

Όπως ίσως ήταν αναμενόμενο, η κατάσταση είναι καλύτερη για τις γυναίκες στην περιφέρεια Αττικής συγκριτικά με κάθε άλλη περιφέρεια της χώρας. Πρόκειται για έναν ακόμη λόγο μετανάστευσης προς την Αττική, μόνο για τις γυναίκες αυτή τη φορά.

«Η διαφορά στα ποσοστά ανεργίας μεταξύ ανδρών και γυναικών μειώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης, όχι βέβαια γιατί μειώθηκαν τα ποσοστά ανεργίας των γυναικών αλλά γιατί αυξήθηκαν πολύ περισσότερο αυτά των ανδρών» αναφέρει στα συμπεράσματά του ο συγγραφέας της μελέτης.

Κατά την έξοδο από την κρίση η διαφορά στο ποσοστό ανεργίας μεταξύ ανδρών και γυναικών έχει αρχίσει πάλι να αυξάνει, χωρίς η ελληνική αγορά εργασίας και η δομή απασχόλησης ανά περιφέρεια να φτάσει ακόμη την προ κρίσης τιμή της.

Μερική απασχόληση

Στη μελέτη εξετάστηκαν επίσης κάποιες σημαντικές πλευρές της εργασιακής διαδικασίας στην χώρα μας, τόσο στην χρονική τους εξέλιξη όσο και στην περιφερειακή τους διάσταση. Η πρώτη από αυτές είναι η μερική απασχόληση, η οποία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης αλλά μειώνεται κατά την έξοδο από αυτήν, χωρίς όμως να φτάσει ακόμα τις αρχικές χαμηλές τιμές της.

Είναι από τους λίγους δείκτες της αγοράς εργασίας όπου η Αττική δεν είναι στην καλύτερη θέση, παρουσιάζοντας υψηλότερο ποσοστό μερικής απασχόλησης από το πανελλαδικό μέσο όρο, ενώ πριν την κρίση παρουσίαζε χαμηλότερο ποσοστό από αυτόν. Ωστόσο η διαφορά της με τις άλλες περιφέρειες δεν είναι σημαντική και υπάρχουν αρκετές περιφέρειες που βρίσκονται σε χειρότερη θέση.

Ακόμη περισσότερο αρνητική θεωρείται, από όσους την ασκούν, η προσωρινή απασχόληση, όπου το ποσοστό μη αποδοχής της κυμαίνεται σε υπερβολικά επίπεδα. Στον δείκτη αυτό και πάλι παρατηρείται σημαντικά καλύτερη θέση της περιφέρειας Αττικής η οποία παρουσιάζει κάτω από το μισό ποσοστό προσωρινής απασχόλησης από σχεδόν κάθε άλλη περιφέρεια.

Οι Έλληνες εξακολουθούν να εργάζονται πολλές ώρες

Ως προς το χρόνο εργασίας δεν προκύπτουν σημαντικές διαφοροποιήσεις λόγω της κρίσης η μεταξύ των περιφερειών οι κάτοικοι της Ελλάδας εξακολουθούν εργάζονται πολλές ώρες την εβδομάδα και οι αυτοαπασχολούμενοι περισσότερες ώρες από τους μισθωτούς αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι η σημαντικά αυξημένοι χρόνοι εργασίας στο Νότιο Αιγαίο και τα Ιόνια νησιά τόσο στους μισθωτούς όσο και στους αυτοαπασχολούμενους που είναι ένδειξη των συνθηκών εργασίας που επικρατούν στον τουριστικό τομέα.

Ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα προκύπτουν και από την εξέταση των μισθολογικών διαφορών διαχρονικά, ανά ηλικία και ανά περιφέρεια. Οι νέοι στην Ελλάδα είναι σε πολύ δυσμενέστερη μισθολογική θέση συγκριτικά με τους μεγαλύτερους, πολύ περισσότερο από ότι σε άλλες χώρες της ΕΕ. Η θέση της Αττικής είναι καλύτερη από τις υπόλοιπες περιφέρειες στις περισσότερες ηλικιακές κατηγορίες. Η κρίση ευνόησε την Αττική συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα και σε αυτό το πεδίο, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Mε λίγα λόγια, στην επαρχία αν δεν εργάζεσαι στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα ή δεν είσαι Ελεύθερος Επαγγελματίας, την έχεις βάψει.

axilmar
Δημοσιεύσεις: 9205
Εγγραφή: 08 Απρ 2019, 11:48
Phorum.gr user: axilmar

Re: Η περιφέρεια ο μεγάλος ασθενής στην εύρεση εργασίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από axilmar » 28 Μάιος 2024, 11:51

Μα η επαρχια ειναι νεκρη.

Άβαταρ μέλους
Λίνο Βεντούρα
Δημοσιεύσεις: 12449
Εγγραφή: 05 Δεκ 2018, 18:51

Re: Η περιφέρεια ο μεγάλος ασθενής στην εύρεση εργασίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λίνο Βεντούρα » 28 Μάιος 2024, 12:20

Portia έγραψε:
27 Μάιος 2024, 22:10
O πλήρης τίτλος του άρθρου:

Μελέτη: Η περιφέρεια ο μεγάλος ασθενής στην εύρεση εργασίας – Δεν παράγουμε νέες και καλές θέσεις απασχόλησης
γιατί δεν βάζεις εξαρχής την ίδια την μελέτη;
Η Περιφέρεια Αττικής ξεκινάει (το 2009) και καταλήγει (το
2021) με το ίδιο ποσοστό ανεργίας. Σε αντίθεση, όλες οι υπόλοιπες περιφέρειες
έχουν το έτος 2021 μεγαλύτερο ή πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας σε σχέση με το
έτος 2009, πριν την κρίση. Σε πολύ χειρότερη θέση σε σχέση με το 2009 βρίσκονται
οι περιφέρειες της Δυτικής Ελλάδας, του Βόρειου Αιγαίου, της Θεσσαλίας και της
Κεντρικής Μακεδονίας.

(...)

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η περίοδος της κρίσης και της εξόδου
από αυτήν ευνόησε την Αττική ενώ έφερε σε χειρότερη θέση όλες πλην μίας από
τις υπόλοιπες Περιφέρειες και πιο πολύ από όλες την Κεντρική Μακεδονία και
κατ’ επέκταση την Θεσσαλονίκη (αν και η έλλειψη δεδομένων αποκλειστικά για
την πόλη της Θεσσαλονίκης μετατρέπει το παραπάνω συμπέρασμα σε εκτίμηση).
Ενώ λοιπόν το ένα μεγάλο αστικό κέντρο της χώρας ευνοήθηκε, τόσο σε σχετικούς
όρους όσο και απόλυτα κατά τη διαδικασία αυτή, το άλλο φαίνεται να επλήγη στον
μεγαλύτερο βαθμό.
Μπορεί επομένως να υποστηριχθεί σαν ένα βασικό συμπέρασμα από την
παραπάνω ανάλυση ότι η διαδικασία της οικονομικής κρίσης και της εξόδου από
αυτήν επιδείνωσε τα προβλήματα της περιφερειακής ανισότητας στη χώρα και
ταυτόχρονα επιδείνωσε τη θέση της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας σε σχέση με
τη νότια. Ως προς το δίπολο Αθήνας - Θεσσαλονίκης, η θέση της πρώτης έχει
σημαντικά ενισχυθεί, ενώ της δεύτερης συνολικά υποβαθμιστεί. Θα πρέπει να
σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι η εικόνα είναι ακόμη καλύτερη για την Αττική εάν
συνυπολογισθούν και πρόσθετοι παράγοντες όπως οι μισθολογικές αμοιβές και οι
επιπτώσεις στο ποσοστό ανεργίας από τη συμμετοχή των αγροτών στο εργατικό
δυναμικό
όταν λέμε «γαμιέται η Αθήνα» δεν το λέμε γι αστείο. Αυτή η γαμημένη κλίκα καταστρέφει την χώρα.
Mε λίγα λόγια, στην επαρχία αν δεν εργάζεσαι στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα ή δεν είσαι Ελεύθερος Επαγγελματίας, την έχεις βάψει.
Η μελέτη είναι επιπέδου εργασίας λυκείου, δεν διασταυρώνει δεδομένα από άλλες πήγες ώστε να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα. Το ενδιαφέρον εδώ θα ήταν να βλέπαμε σε αριθμούς την μείωση των θέσεων ΔΥ σε όλην την Ελλάδα σε σχέση με την αύξηση των θέσεων ΔΥ στην κρατικοδίαιτη πουτάνα Αθήνα
Fluffy έγραψε:
25 Αύγ 2021, 12:22
Στον καπιταλισμό κυριαρχεί η αντίληψη της κυρίαρχης τάξης, γιαυτό είναι και κυρίαρχη.

Portia
Δημοσιεύσεις: 671
Εγγραφή: 12 Σεπ 2022, 16:46
Phorum.gr user: Portia

Re: Η περιφέρεια ο μεγάλος ασθενής στην εύρεση εργασίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Portia » 28 Μάιος 2024, 12:51

axilmar έγραψε:
28 Μάιος 2024, 11:51
Μα η επαρχια ειναι νεκρη.
Εγραφα πριν ενα χρονο πως μονο στο το στενο οικογενειακο-φιλικο μου κυκλο οσα ατομα εργαζονται στον ΙΤ στην Επαρχια, ειναι ΟΛΟΙ μεσω προγραμματων ΔΥΠΑ*, ΟΛΟΙ δηλωμενοι ημιαπασχοληση, αλλα ΟΛΟΙ δουλευουν πληρες ωραριο συν ολα τα Σαββατα. Διχως πληρωμενες υπερωριες εννοειται. Και ολα αυτα ξαναλεω στενο κυκλο, αν κανουμε την αναγωγη στο γενικο συνολο, μαλλον τα παραπανω ειναι ο κανονας.

*Στα οποια εριξα μια ματια και ειναι αντιστοιχα των Apprenticeships εδω στην Αγγλια, δλδ επιδοτουμενα προγραμματα μαθητειας - κατι σαν τα Stage των παλιων καλων εποχων, μονο που επειδη το τοτε φιασκο ηταν μεγαλο τα τωρινα εχουν και ενσημα.

axilmar
Δημοσιεύσεις: 9205
Εγγραφή: 08 Απρ 2019, 11:48
Phorum.gr user: axilmar

Re: Η περιφέρεια ο μεγάλος ασθενής στην εύρεση εργασίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από axilmar » 29 Μάιος 2024, 11:08

Portia έγραψε:
28 Μάιος 2024, 12:51
axilmar έγραψε:
28 Μάιος 2024, 11:51
Μα η επαρχια ειναι νεκρη.
Εγραφα πριν ενα χρονο πως μονο στο το στενο οικογενειακο-φιλικο μου κυκλο οσα ατομα εργαζονται στον ΙΤ στην Επαρχια, ειναι ΟΛΟΙ μεσω προγραμματων ΔΥΠΑ*, ΟΛΟΙ δηλωμενοι ημιαπασχοληση, αλλα ΟΛΟΙ δουλευουν πληρες ωραριο συν ολα τα Σαββατα. Διχως πληρωμενες υπερωριες εννοειται. Και ολα αυτα ξαναλεω στενο κυκλο, αν κανουμε την αναγωγη στο γενικο συνολο, μαλλον τα παραπανω ειναι ο κανονας.

*Στα οποια εριξα μια ματια και ειναι αντιστοιχα των Apprenticeships εδω στην Αγγλια, δλδ επιδοτουμενα προγραμματα μαθητειας - κατι σαν τα Stage των παλιων καλων εποχων, μονο που επειδη το τοτε φιασκο ηταν μεγαλο τα τωρινα εχουν και ενσημα.
Με νυχια και με δοντια κρατανε την επαρχια, αλλιως θα γινει πραγματικη σαχαρα (απο πλευρας ανθρωπων).

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Οικονομία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών