Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Συνταγές, φαγητά, γλυκίσματα, ποτά και cocktails (μόνο για χορτάτους).
Άβαταρ μέλους
Σπύρος
Δημοσιεύσεις: 4876
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 19:50
Phorum.gr user: Σπυρος1
Τοποθεσία: ερημος
Επικοινωνία:

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σπύρος » 26 Μαρ 2025, 17:46

Οι Βόριοι το θέλουν το θέμα φλου. Προτιμούν την γενίκευση. Μπορούμε όμως να το πάμε το πράγμα ένα επίπεδο πάρα πέρα. Αντί να λέμε πάμε για σάντγουιτς, μπορούμε να πούμε πάμε για φαγητό.
ΕΙΜΙ Η ΖΩΗ = ΙΗΣΟΥΣ = 888

Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa
Δημοσιεύσεις: 20671
Εγγραφή: 27 Αύγ 2021, 20:52

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa » 26 Μαρ 2025, 18:16

Allah έγραψε:
26 Μαρ 2025, 14:17
taxalata xalasa έγραψε:
25 Μαρ 2025, 18:51
hellegennes έγραψε:
25 Μαρ 2025, 18:24


Υπάρχουν γραβιέρες και κεφαλογραβιέρες που είναι πιο μαλακές στην υφή. Αυτό είναι θέμα ωρίμανσης. Ποτέ όμως δεν θεωρούνται ημίσκληρα τυριά, ανήκουν στα κατεξοχήν σκληρά τυριά.

Κασέρια λέμε τα ημίσκληρα τυριά. Το έχω γράψει ίσαμε 600 φορές.
το κεφαλοτύρι είναι κασέρι και δεν ειναι τυρί... κεφαλοκασέρι πρέπει να λέγεται...

η μυζήθρα είναι είδος τυριού. ανθότυρο...
Μέχρι να ωριμάσει και να αρχίσει να κιτρινίζει, τύπε. Μετά λέγεται ανθοκάσερο.
δεν υπαρχει ανθοκασερο...
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.

Άβαταρ μέλους
ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ
Δημοσιεύσεις: 2403
Εγγραφή: 24 Σεπ 2019, 15:07

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ » 26 Μαρ 2025, 18:22

Πάντως και σε επίσημα κείμενα περί το 1900 βλέπει κανείς να γίνονται διακρίσεις:τυρός κασσέρι ή κασκαβάλι, μυζήθρα, τυρός εν άλμη (τουλουμοτύρι)
Από την αποπλανητική έλξη στον σημειωτικό τυχοδιωκτισμό μια αμφίκρημνη παλινδρομία

Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa
Δημοσιεύσεις: 20671
Εγγραφή: 27 Αύγ 2021, 20:52

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa » 26 Μαρ 2025, 18:32

ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε:
26 Μαρ 2025, 15:02
Leporello έγραψε:
26 Μαρ 2025, 08:15
Λάθος! Στα Σλαβομακεδόνικα (και νομίζω σε όλες τις σλαβικές γλώσσες γλώσσες των Βαλκανίων) τα άσπρα τυριά λέγονται сирење και τα κίτρινα кашкавал. Και τα δύο είναι και ονόματα συγκεκριμένων τύπων τυριών. Π.χ. η τυρόπιτα λέγεται бурек со сирење παρ'ό,τι δεν χρησιμοποιείται сирење αλλά урда, ένα άλλο είδος άσπρου τυριού.
Οπότε, αντί η Βόρεια Ελλάδα να λέει τα κίτρινα τυριά "κασκαβάλια" (κατά σλαβομακεδονική επιρροή), αποφάσισε να τα λέει "κασέρια"...
τα κασκαβαλια ειναι κασερια καβαλας.... :P

το caciocavallo πήραν οι τούρκοι σαν κασκαβάλ και το πήραν και ματσεντόσκατα...

επίσης αν δεν παρακολουθησες ολο το εργο, εχουμε πει πως η μοτσαρελα και το κεφαλοτυρι ειναι κασερια και δεν ειναι λεμονατα (κιτρινα)...
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.

Άβαταρ μέλους
Σέλευκας
Δημοσιεύσεις: 10980
Εγγραφή: 04 Αύγ 2018, 01:00
Phorum.gr user: Seleykos
Τοποθεσία: Sapan

Re: Re:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σέλευκας » 26 Μαρ 2025, 18:39

Λοξίας έγραψε:
24 Μαρ 2025, 23:36
Σέλευκας έγραψε:
24 Μαρ 2025, 22:11
Λοξίας έγραψε:
24 Μαρ 2025, 19:56

Τι λες μωρέ; Τι είναι αυτά; Ποιος έκανε εφεύρεση λέξης και ποιο γραφείο αποφάσισε την ονομασία φέτα;
Κάνε μια έρευνα, μάθε ως βγήκε η ονομασία φέτα και μετά κοίτα τι έγραψες...
Πέφτεις από τα σύννεφα;
Δεν πρέπει, ε;
Έχεις δίκιο...με αυτά που γράφεις κατά καιρούς, δεν πρέπει να εκπλήσσομαι...

Φαντάσου:
ένα μισοσκότεινο γραφείο, 7 συνωμότες δημόσιοι υπαλλήλοι του υπουργείου εμπορίου, επεξεργάζονται την μυστική λέξη και τσουουούπ, την περνάνε σε ένα διάταγμα που κανείς δεν το είδε και έτσι, η λέξη φέτα γίνεται κάρφος στο μυαλό σου και το διαπερνάει πέρα για πέρα...
:c020:

Έχεις δίκιο, έτσι ή κάπως έτσι, εφευρέθηκε η λέξη φέτα...τους ξεμπρόστιασες λέμε...
:8)
ποιοι συνωμότες ρε πας καλά, τίποτε άσχετοι θα ήταν στην καλύτερη
σαν να βάλεις γυναίκα να σου ονομάσει το οφσάιτ και να το πει φάουλ
Ιδιωτικές δομές παιδιών. Πως είναι δυνατόν;
Κοινοβουλευτισμός είναι η εκπροσώπηση των φεουδαρχών απέναντι στον βασιλιά.
Azzurra Carnelos
Εθνικισμός είναι η βούληση για την επιβίωση του έθνους.

Άβαταρ μέλους
Communio Sancta
Δημοσιεύσεις: 1471
Εγγραφή: 02 Μαρ 2024, 19:12

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Communio Sancta » 26 Μαρ 2025, 18:40

taxalata xalasa έγραψε:
26 Μαρ 2025, 18:32
εχουμε πει πως η μοτσαρελα και το κεφαλοτυρι ειναι κασερια και δεν ειναι λεμονατα (κιτρινα)...
Όχι, η μοτσαρέλα είναι τυρί κι αυτό, ενώ το κεφαλοτύρι είναι κασέρι, το blue cheese είναι μουχλιασμένο κασέρι, και το τριγωνάκι κασέρι-αλοιφή.
:lol:
ΕΙΔΟΝ ΕΓΩ ΤΑΣ ΠΑΓΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ HΠΛΩΜΕΝΑΣ ΕΠΙ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗΝ.

Άβαταρ μέλους
Communio Sancta
Δημοσιεύσεις: 1471
Εγγραφή: 02 Μαρ 2024, 19:12

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Communio Sancta » 26 Μαρ 2025, 18:48

Μπακάλικα εκεί που μεγάλωσα είχαμε, αλλά δεν θυμάμαι πολύ τα άσπρα τυριά, γιατί ως μια ηλικία σιχαινόμουν τη φέτα και τη λάτρεψα όταν δοκίμασα της Γιαγιάς και άρχισε να μας στέλνει τενεκέ από το Χωριό μας. Θυμάμαι όμως το κεφαλοτύρι, και θυμάμαι αυτά τα βαρελάκια με τις ελιές, που ήταν all the money. Εγώ πάντα ήθελα τις πράσινες κρητικές.
ΕΙΔΟΝ ΕΓΩ ΤΑΣ ΠΑΓΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ HΠΛΩΜΕΝΑΣ ΕΠΙ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗΝ.

Άβαταρ μέλους
ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ
Δημοσιεύσεις: 2403
Εγγραφή: 24 Σεπ 2019, 15:07

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ » 26 Μαρ 2025, 18:58

Στο δε κλασικό βιβλίο του Λιαμπέη (1899) Γαλακτοκομία και τυροκομία : μετά εικόνων, διαβάζουμε για την παρασκευή "τυρού φέτας", "τυρού τουλουμίσιου", "τυρού κοπανιστή", κεφαλοτυριού"
https://digital.lib.auth.gr/record/147961/files/2.pdf
Από την αποπλανητική έλξη στον σημειωτικό τυχοδιωκτισμό μια αμφίκρημνη παλινδρομία

Άβαταρ μέλους
Communio Sancta
Δημοσιεύσεις: 1471
Εγγραφή: 02 Μαρ 2024, 19:12

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Communio Sancta » 26 Μαρ 2025, 19:00

ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε:
26 Μαρ 2025, 18:58
Στο δε κλασικό βιβλίο του Λιαμπέη (1899) Γαλακτοκομία και τυροκομία : μετά εικόνων, διαβάζουμε για την παρασκευή "τυρού φέτας", "τυρού τουλουμίσιου", "τυρού κοπανιστή", κεφαλοτυριού"
https://digital.lib.auth.gr/record/147961/files/2.pdf
Γαμώ είναι , σαν λεξικό τυριών της εποχής. Έχει και τα ευρωπαϊκά. Δεν το ήξερα, τέλειο.
ΕΙΔΟΝ ΕΓΩ ΤΑΣ ΠΑΓΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ HΠΛΩΜΕΝΑΣ ΕΠΙ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗΝ.

Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa
Δημοσιεύσεις: 20671
Εγγραφή: 27 Αύγ 2021, 20:52

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa » 26 Μαρ 2025, 19:03

Communio Sancta έγραψε:
26 Μαρ 2025, 18:40
taxalata xalasa έγραψε:
26 Μαρ 2025, 18:32
εχουμε πει πως η μοτσαρελα και το κεφαλοτυρι ειναι κασερια και δεν ειναι λεμονατα (κιτρινα)...
Όχι, η μοτσαρέλα είναι τυρί κασερι κι αυτό, ενώ το κεφαλοτύρι είναι κασέρι, το blue cheese είναι μουχλιασμένο κασέρι τυρί, και το τριγωνάκι κασέρι-αλοιφή γεωμετρικο σχήμα.
:lol:
φιξιδι
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.

Άβαταρ μέλους
Communio Sancta
Δημοσιεύσεις: 1471
Εγγραφή: 02 Μαρ 2024, 19:12

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Communio Sancta » 26 Μαρ 2025, 19:03

Communio Sancta έγραψε:
26 Μαρ 2025, 19:00
ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε:
26 Μαρ 2025, 18:58
Στο δε κλασικό βιβλίο του Λιαμπέη (1899) Γαλακτοκομία και τυροκομία : μετά εικόνων, διαβάζουμε για την παρασκευή "τυρού φέτας", "τυρού τουλουμίσιου", "τυρού κοπανιστή", κεφαλοτυριού"
https://digital.lib.auth.gr/record/147961/files/2.pdf
Γαμώ είναι , σαν λεξικό τυριών της εποχής. Έχει και τα ευρωπαϊκά. Δεν το ήξερα, τέλειο.
OK, όχι, είναι κυρίως τεχνικό, αλλά έχει αναφορές στα ελληνικά, και νόμιζα πως μετά το Emmental θα έχει και άλλα. Πάντως, πολύ χρήσιμη πηγή.
ΕΙΔΟΝ ΕΓΩ ΤΑΣ ΠΑΓΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ HΠΛΩΜΕΝΑΣ ΕΠΙ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗΝ.

Άβαταρ μέλους
sys3x
Δημοσιεύσεις: 40002
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 21:40
Τοποθεσία: m lagou

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sys3x » 26 Μαρ 2025, 19:15

Communio Sancta έγραψε:
26 Μαρ 2025, 18:40
taxalata xalasa έγραψε:
26 Μαρ 2025, 18:32
εχουμε πει πως η μοτσαρελα και το κεφαλοτυρι ειναι κασερια και δεν ειναι λεμονατα (κιτρινα)...
Όχι, η μοτσαρέλα είναι τυρί κι αυτό, ενώ το κεφαλοτύρι είναι κασέρι, το blue cheese είναι μουχλιασμένο κασέρι, και το τριγωνάκι κασέρι-αλοιφή.
:lol:
👌
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

.

Άβαταρ μέλους
ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ
Δημοσιεύσεις: 2403
Εγγραφή: 24 Σεπ 2019, 15:07

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ » 26 Μαρ 2025, 19:18

Ο Παλαιολόγος (1900), Κλεις της Κυπριακής Νομοθεσίας κλπ κατονομάζει στους λοιπούς τυρούς: "Γρουγιέρα, Ολλανδικός, Τσέδδαρ, Τσεσάιρ , Στίλτον , Γοργονζόλα , Παρμεζιάν , Ροκφόρ, Βρί κτλ . καὶ τὰ ἀπομιμήματα τούτων"
Από την αποπλανητική έλξη στον σημειωτικό τυχοδιωκτισμό μια αμφίκρημνη παλινδρομία

Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa
Δημοσιεύσεις: 20671
Εγγραφή: 27 Αύγ 2021, 20:52

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa » 26 Μαρ 2025, 19:28

ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε:
26 Μαρ 2025, 19:18
Ο Παλαιολόγος (1900), Κλεις της Κυπριακής Νομοθεσίας κλπ κατονομάζει στους λοιπούς τυρούς: "Γρουγιέρα, Ολλανδικός, Τσέδδαρ, Τσεσάιρ , Στίλτον , Γοργονζόλα , Παρμεζιάν , Ροκφόρ, Βρί κτλ . καὶ τὰ ἀπομιμήματα τούτων"
η ασχετοσύνη βαστα απο το 1900... τουλάχιστον... αφου ονομαζει τυρους και τα κασέρια... άσχετος κι ο κύριος...

να περάσει ο επόμενος...!
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.

Άβαταρ μέλους
Λοξίας
Δημοσιεύσεις: 8221
Εγγραφή: 07 Απρ 2018, 15:06
Phorum.gr user: Δέλτα / Δέλτα-Λοξ

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 26 Μαρ 2025, 21:49

ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε:
26 Μαρ 2025, 18:58
Στο δε κλασικό βιβλίο του Λιαμπέη (1899) Γαλακτοκομία και τυροκομία : μετά εικόνων, διαβάζουμε για την παρασκευή "τυρού φέτας", "τυρού τουλουμίσιου", "τυρού κοπανιστή", κεφαλοτυριού"
https://digital.lib.auth.gr/record/147961/files/2.pdf
Πας καλά;
Εδώ είπαμε πως την ονομασία φέτα την καθιέρωσαν κάτι άσχετοι υπάλληλοι μετά το 1970! :fp:
Α, επίσης μετά το 1970 ονομάστηκε σουβλάκι το σουβλάκι... :fp:

:lol:

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Μαγειρική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών