Bazoomba έγραψε: ↑23 Ιουν 2022, 21:11
taliban έγραψε: ↑23 Ιουν 2022, 21:01
Περιμένοντας να νυχτώσει να μαζευτούν μέσα οι κυρίες για ακόμη μια μεταφορά θα σας δείξω μια ένδειξη για το πότε κοντοζυγωνει η βελανιδιά να δώσει μέλι στο βελανιδι ( διότι δίνει και στο φύλλο) .
Και η απάντηση είναι...στα μυρμήγκια.
Όταν τα μυρμήγκια " μυριστουν " το μελιτωμα επισκέπτονται το βελανιδι πριν τις μέλισσες.
[img]https://i.postimg.cc/1zKTY800/2022 ... .jpg[/img][img]https://i.postimg.cc/Qd1v14Hy/2022 ... .jpg[/img]
Επομένως υπολογίζουμε περίπου ποτε θα ξεκινήσει αφού η επίσκεψη του μυρμηγκιου είναι προάγγελος της επερχόμενης μελιτοφοριας όπως είναι επίσης και η σφήκα στα έλατα.
Στην αρχή είναι πολύ αραιό το μέλι αφού το δέντρο έχει χυμούς να δώσει...
Όσο πέρνα ο καιρός και η θερμοκρασιες ανεβαίνουν τόσο πιο δύσκολο είναι να το συλλέξουν.
Αν όμως ο καιρός στην περίοδο της μελιτοφοριας έχει υγρασία και καθόλου δυνατούς ανέμους ή αν ρίξει και κάποια ήπια βροχή ανανεώνεται η μελουρα και τα μελίσσια συνεχίζουν.
Ιδανικός άνεμος ο νότιος αφού κουβαλά υγρασία.
Το καλοκαίρι Δυστυχώς έχουμε συνήθως δυτικο ή ΒΔ πράγμα που σημαίνει πολύ χαμηλή σχετική υγρασία.
Λύσε μου μια απορία, εσύ βάζεις ζάχαρη στο μέλι σου; Αν όχι σου παγώνει τον χειμώνα; Γενικότερα πρέπει να είναι πηχτό ή να ρέει εύκολα;
Δεν βάζω ζάχαρη στο μέλι.
Η κρυστάλλωση του μελιού είναι φυσιολογική διαδικασία και δεν σχετίζεται με την προσθήκη ζάχαρης.
Αυτό που αλλάζει είναι η χρονική διάρκεια που κάνει να κρυσταλωσει ένα μέλι.
Πχ το ανθομελο συνήθως στον 1 χρόνο .
Ο έλατος δεν κρυσταλλωνει ποτέ.
Το πεύκο στα 2 χρόνια κατά μ.ο.
Δεν υπάρχει πρέπει να είναι η να μην είναι ρευστό.
Δεν παίζει ρόλο στην ποιότητα του μελιού.
Το καλοκαίρι λόγο ζέστης τα μέλια είναι ρευστά.
Το χειμώνα λόγω χαμηλοτωρεν θερμοκρασιών είναι ποιο πηχτα.
Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές.
Από κει και πέρα.
Μέλια που βγαίνουν την άνοιξη είναι αρκετά νερουλα γιατί προέρχονται από ανθη ή μέλι με υψηλή υγρασία.
Το καλοκαίρι όσο περισσότερη χαμηλή υγρασία υπάρχει την στιγμή της συλλογής τόσο περισσότερο τσίχλα γίνεται το μέλι.
Μην παίρνεις ως παράδειγμα μέλια που πουλάνε στα σ/μ.
Πάρε από παραγωγούς.