Παλιού τύπου μαγέρικα.

Συνταγές, φαγητά, γλυκίσματα, ποτά και cocktails (μόνο για χορτάτους).
Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29116
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Παλιού τύπου μαγέρικα.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 03 Αύγ 2022, 21:45

Δέκα αυθεντικά μαγειρεία που σε ταξιδεύουν στην παλιά Αθήνα.
Γεύσεις και αρώματα μιας άλλης εποχής.


Εικόνα

Με το που θα περάσεις το κατώφλι τους θα νομίζεις ότι έχεις μεταφερθεί σε ένα ταξίδι στο χρόνο. Μαγειρεία με αυθεντικές συνταγές και νοσταλγικό περιβάλλον που σου προσφέρουν μια εμπειρία βγαλμένη από την παλιά Αθήνα. Τα αυθεντικά μαγειρεία στο κέντρο της πόλης αποτελούν σταθερές αξίες που αξίζει να επισκεφθείς για δοκιμή. Το ρετρό περιβάλλον και η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα σε έναν ακαταμάχητο συνδυασμό.

Μαρτίνης Μαγειρείο, Αθήνα.

Εικόνα

Στεγασμένο σε ένα κτήριο που χρονολογείται από το 1888, το Μαγειρείο Μαρτίνης προσφέρει καθημερινά περίπου 40 διαφορετικές γεύσεις. Με μισό αιώνα λειτουργίας και συνταγές από την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα καταλαβαίνει κανείς γιατί έχει τόσους φανατικούς θαμώνες.

Εκεί θα βρεις καθημερινά μαγειρειμένα φαγητά με πολύ μεράκι. Παλιές, δοκιμασμένες συνταγές και διαχρονικές.
Διεύθυνση: Πατησίων 289 & Ιακωβάτων
Τηλ: 210 2111063
Ιστοσελίδα: martiniskouzina.gr
Facebook Page: Μαρτίνης Μαγειρείο – Μartinis Kouzina


Οινομαγειρείο Παραδοσιακό (Ευγενία)

Εικόνα

Το Παραδοσιακό Οινομαγειρείο λειτουργεί από το 1987 προσφέροντας μεγάλες και γευστικές μερίδες. Στα ατού του είναι τα θαλασσινά. Παρόλο που βρίσκεται σε μια καθαρά τουριστική περιοχή δε χάνει την ποιότητά του. Θα φας ωραίο ψάρι, φρέσκες σαλάτες και νόστιμα ορεκτικά. Η ίδια υψηλή ποιότητα και στην εξυπηρέτηση.
Μια εγγυημένη επιλογή με αέρα από τα παλιά.
Διεύθυνση: Βουλής 44Α – Πλάκα
Τηλ: 210 3214121


Μπαρμπαγιάννης Οινομαγειρείο.

Εικόνα

Μετά από σχεδόν μισό αιώνα ζωής το Οινομαγειρείο Μπαρμπαγιάννης μπορεί να υπερηφανεύεται ότι ανήκει στα all time classic μαγειρεία της Αθήνας. Ξεκίνησε να πουλάει κρασί και κάρβουνα πριν πολλά χρόνια και τώρα είναι ένα από τα καλύτερα οινομαγειρεία. Τα μαγειρευτά του έχουν τη γεύση της παλιάς, καλής Αθήνας και οι τιμές του παραμένουν σε λογικά επίπεδα. Ωραία γεύση, καλή τιμή, ρετρό περιβάλλον.

Τι άλλο θες; Μην ξεχνάς ότι εδώ γυρίστηκε η ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα «Μεθύστακας», με πρωταγωνιστή τον Ορέστη Μακρή. Τρώγοντας στο Μπαρμπαγιάννη θα νομίζεις ότι είσαι και εσύ πρωταγωνιστής σε μια ταινία άλλης εποχής.
Διεύθυνση: Εμμανουήλ Μπενάκη 94 – Εξάρχεια
Tηλ: 210 3824138
Facebook Page: Μπαρμπαγιαννης Οινομαγειρειο


Μπούκα.

Εικόνα

Ακόμη ένα εξαρχειώτικο μαγειρείο που μοσχοβολά παράδοση. Θα βρεις καλομαγειρεμένα φαγητά που θυμίζουν μαμά και τιμές απόλυτα λογικές ώστε να φύγεις χορτασμένος και ευχαριστημένος. Όπως τον παλιό, καλό καιρό.

Στα συν είναι η μεγάλη ποικιλία των πιάτων ανάμεσα από τα οποία μπορείς να διαλέξεις. Και όλα σου σερβίρονται σε μεγάλες μερίδες.
Διεύθυνση: Σολωμού 29 – Εξάρχεια
Τηλ: 210 3800365
Facebook page: Η Μπουκα-μαγειρειο


Δίπορτο, Αθήνα.

Εικόνα

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μαγειρεία της παλιάς Αθήνας. Ένας υπόγειος χώρος στον οποίο δεσπόζουν τα μεγάλα κρασοβάρελα. Σαν να είσαι πρωταγωνιστής σε παλιά ελληνική ταινία. Θα δοκιμάσεις φρέσκο ψάρι και θα διαλέξεις ανάμεσα σε 5-6 φαγητά που εναλλάσσονται καθημερινά. Κανένα δε θα σε απογοητεύσει.

Στο υπόγειο αυτό κουτούκι ενός κτιρίου 150 ετών θα περάσεις ευχάριστες ώρες με γευστικό φαγητό και θα κάνεις ένα ταξίδι στο παρελθόν. Το μαγαζί είναι συνήθως γεμάτο οπότε ίσως χρειαστεί να κάνεις λίγο υπομονή. Ωστόσο από τη στιγμή που θα κάτσεις η παραγγελία σου θα έρθει στο άψε-σβήσε.
Διεύθυνση: Σωκράτους 9 – Αθήνα
Τηλ.: 210 3211463

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29116
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Παλιού τύπου μαγέρικα.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 03 Αύγ 2022, 21:46

Κίτσουλας.

Εικόνα

Μπορεί να μην είναι στο κέντρο της Αθήνας αλλά έχει αναθρέψει γενιές και γενιές στο Χαλάνδρι. Ένα μαγειρείο με ιστορία και βασικά, καλό φαγητό. Σερβίρει παραδοσιακά ελληνικά φαγητά από το 1946 και έχει κάθε λόγο να είναι στη λίστα με μαγειρεία της παλιάς Αθήνας.

Τα σπιτικά νόστιμα φαγητά συνοδεύονται από πολύ καλή και πρόθυμη εξυπηρέτηση αλλά και από πολύ καλές τιμές. Αν βρεθείς στο Χαλάνδρι, ρίξε μια ματιά.
Διεύθυνση: Φιλικής Εταιρείας 25 – Χαλάνδρι
Τηλ: 210 6814798
Facebook page: Kitsoulas Tavern/ Κίτσουλας Ταβέρνα


Οινομαγειρείο Η Ήπειρος.

Εικόνα

Ένα από τα πιο παραδοσιακά μαγειρεία στην Αθήνα. Ένα ιστορικό μαγαζί για φαγητό μέσα στη Βαρβάκειο Αγορά. Θα απολαύσεις παραδοσιακές ηπειρώτικες συνταγές και σούπες που γίνονται ανάρπαστες. Η ηπειρώτικη κουζίνα, εξάλλου, φημίζεται για τις ωραίες παραδοσιακές γεύσεις της.

Γίδα, μοσχαράκι και γιουβαρελάκια είναι στα top. Αν τώρα είσαι και θαυμαστής του πατσά, βρήκες το μαγειρείο που θα πας και θα ξαναπάς.
Διεύθυνση: Φιλοποίμενος 4 – Αθήνα
Τηλ: 210 3240773
Facebook Page: Οινομαγειρείο “Η Ήπειρος” Oinomageireio Epirus


Οικονόμου.

Εικόνα

Έχοντας πολλές δεκαετίες λειτουργίας στο ενεργητικό του, ο Οικονόμου αποτελεί μία από τις σταθερές αξίες για φαγητό στη γραφική γειτονιά των Πετραλώνων. Το μαγειρείο λειτουργεί από τη δεκαετία του 1930 και δεν μπορεί παρά να σε μεταφέρει ταυτόχρονα στην παλιά Αθήνα με τις γεύσεις του.

Τα φαγητά και οι μεζέδες του είναι μιας άλλης εποχής ξεφεύγοντας από το συνηθισμένο γρήγορο φαγητό. Το μενού έχει συγκεκριμένες επιλογές αλλά όλες αξίζουν να τις δοκιμάσεις.
Διεύθυνση: Τρώων 41 & Κυδαντιδών – Άνω Πετράλωνα
Τηλ.: 210 3467555
Facebook Page: Ταβέρνα του Οικονόμου


Οινοπωλείον, Αθήνα.

Εικόνα

Ψυρρή και παλιά καλή Αθήνα πάνε μαζί. Το Οινοπωλείον είναι ένα από τα παλαιότερα παραδοσιακά οινομαγειρεία στου Ψυρρή λειτουργώντας από το 1928. Εκτός από ωραίο παραδοσιακό φαγητό, θα βρεις και καλό κρασί. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις την ηπειρώτικη κασόπιτα και απάκι με θυμάρι.

Τα αρνίσια παϊδάκια είναι το κάτι άλλο και στα συν να μετράς επίσης και τη ζωντανή μουσική που σε ταξιδεύει στην παλιά Αθήνα.
Διεύθυνση: Αισχύλου 12Α – Αθήνα
Τηλ: 213 0081461
Facebook Page: Οινοπωλειον


Φιλίππου.

Εικόνα

Ιστορικό μαγειρείο που λειτουργεί από το 1923 στο ίδιο πόστο στο Κολωνάκι, σε ένα υπόγειο μιας πολυκατοικίας. Οι συνταγές του παππού Κώστα παραμένουν αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου και αυτό κάνει τη διαφορά. Ένα μίνιμαλ ρετρό περιβάλλον που σου θυμίζει αλλοτινές εποχές.

Από το 1968, μάλιστα, έχει ανοιχτή κουζίνα, κάτι πολύ πρωτοποριακό για την εποχή.Το εστιατόριο είναι διαχρονικό στέκι πολλών διάσημων και μη. Αν περάσεις από εκεί, θα καταλάβεις γιατί.
Διεύθυνση: Ξενοκράτους 19 – Κολωνάκι
Τηλ: 210 7216390
Ιστοσελίδα: filippou.gr
https://exploringgreece.tv/athina/deka- ... ina/10218/

Volk
Δημοσιεύσεις: 4950
Εγγραφή: 01 Νοέμ 2021, 18:52

Re: Παλιού τύπου μαγέρικα.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Volk » 03 Αύγ 2022, 22:09

Γαμηστερο νημα!!!

:sal13::sal13::sal13:
Whatever the mind can conceive and believe, it can achieve.

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29116
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Παλιού τύπου μαγέρικα.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 22 Ιαν 2023, 20:58

21.01.2023
5 ρετρό ταβέρνες στην Αθήνα.

Εικόνα

Όσο κι αν η γαστρονομική σκηνή στην πόλη εξελίσσεται και νέα στέκια δίνουν το παρών με ενδιαφέρουσες γευστικές προτάσεις και όμορφους, περιποιημένους χώρους, οι σταθερές γευστικές αξίες θα παραμένουν πάντα στις πρώτες επιλογές όλων.


Οι ρετρό ταβέρνες στην Αθήνα έχουν φιλέψει γενιές και γενιές, συνεχίζοντας τη λειτουργία τους με σεβασμό πάντα στην παράδοση.

Δίπορτο.

Εικόνα

Αποτελεί ένα από τα πιο παραδοσιακά και αυθεντικά σημεία της πόλης, που αναβιώνουν το χτες. Το Δίπορτο, στη Βαρβάκειο Αγορά (Σωκράτους 9 & Θεάτρου), είναι μια αθηναϊκή ταβέρνα βγαλμένη από άλλη εποχή. Δεν μπορείς να το κατηγοριοποιήσεις, γιατί πολύ απλά αποτελεί μια κατηγορία από μόνο του, βρίσκεται στα υπόγεια της γης και σερβίρει ό,τι έχει μαγειρέψει. Εδώ το ανεπιτήδευτο σπιτικό φαγητό βρίσκει το νόημά του. Θα δοκιμάσετε όσπρια, μαγειρευτά, ψιλό ψαράκι και χύμα κρασί από τα βαρέλια.

Καραβίτης.

Εικόνα

Στην Πλατεία Προσκόπων η ταβέρνα του Καραβίτη αποτελεί θρύλο για το Παγκράτι, αλλά και τους λάτρεις της κρεατοφαγίας, από την δεκαετία του 1920. Η αίσθηση που δημιουργείται εδώ είναι ότι βρίσκεσαι σε κάποια παλιά γειτονιά της Αθήνας, με τα χαρακτηριστικά δρύινα βαρέλια να προσθέτουν μια πιο καλτ πινελιά στην ήδη νοσταλγικό ατμόσφαιρα. Απλό, λιτό κι απέριττο το περιβάλλον στον Καραβίτη, με την έμφαση να δίνεται στην κουζίνα και το κρέας. Πιάτα- συνώνυμα της ταβέρνας τα διάσημα μπιφτέκια του, απλά ή γεμιστά με τυρί, ενώ στις αγαπημένες επιλογές του κοινού συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η σπιτική στάμνα και τα άριστα κομμένα και ψημένα παϊδάκια του.

Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου.

Εικόνα

Με έτος ίδρυσης το 1865, η παραδοσιακή ταβέρνα Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου στη γραφική Πλάκα (Κυδαθηναίων 41), δεν θεωρούνται άδικα μία από τις πιο θρυλικές της πόλης. Η επωνυμία του μπορεί να μαρτυρά τη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού (μπακαλιάρος τηγανητός), ωστόσο προσφέρει έναν κατάλογο με λίγες αλλά καλές προτάσεις από κρέατα, φρέσκα ψάρια, κρύα και ζεστά ορεκτικά και φρέσκες σαλάτες. Ο χώρος είναι διακοσμημένος με φωτογραφίες διασημοτήτων που έχουν διαβεί το κατώφλι της, διονυσιακά αποφθέγματα με τις υπογραφές των Πολέμη, Μωραϊτίνη και Χριστόπουλου, αλλά και χρυσά βραβεία που έχει αποσπάσει κατά καιρούς.

Η Ήπειρος.

Εικόνα

Μια από τις πιο καλτ διευθύνσεις και ένα από τα θρυλικά ξενυχτάδικα της πόλης, μέσα στη Βαρβάκειο Αγορά. Ό,τι θα έφτιαχνε μία μαμά ή μία γιαγιά στο σπίτι για να ταΐσει την οικογένειά της, φιγουράρει καθημερινά στη βιτρίνα της Ηπείρου και σερβίρεται σε γενναίες μερίδες. Ψυχή του ιστορικού μαγειρείου η Ράνια που συνεχίζει με αγάπη και μεράκι την παράδοση που ξεκίνησε ο πατέρας της Τζίμης, μυώντας στα μυστικά των αυθεντικών, ηπειρώτικων συνταγών, ελαφρώς πειραγμένων με μια γαλλική νότα. Σημείο αναφοράς του οινομαγειρείου –τι άλλο;– οι ζεστές και χορταστικές σούπες του, που γίνονται καθημερινά ανάρπαστες. Στα όσα πρέπει να δοκιμάσετε, επίσης, τα παραδοσιακά, χειροποίητα σουτζουκάκια.

Τσομπανάκος.

Εικόνα

Από τις σταθερές αξίες και κοινό μυστικό για τους κατοίκους της Καισαριανής, ο Τσομπανάκος (Ανακρέοντος 2) βρίσκεται κοντά στα γήπεδα μπάσκετ της περιοχής και φημίζεται για τα εξαιρετικά κρεατικά του. Στους πρωταγωνιστές των επιλογών τα περίφημα παϊδάκια του ή «φρούτα του δάσους» όπως τα αποκαλούν και οι ίδιοι, που συνοδεύονται ιδανικά με σπιτική τυροκαυτερή και τηγανητές πατάτες. Κλασική, γραφική ταβέρνα με φιλική ατμόσφαιρα και λογικές τιμές.
https://www.pronews.gr/lifestyle/fagito ... hina-foto/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29116
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Παλιού τύπου μαγέρικα.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 04 Φεβ 2023, 19:34

Νόστιμο, οικονομικό φαγητό άλλης εποχής: Η ταβέρνα με την πιο ωραία αυλή της Αθήνας σερβίρει πιάτα- αριστούργημα.

Εικόνα

Κάθε επίσκεψη και μια εμπερία.


Η διάσημη Μεταξού, του Μεταξουργείου, είναι μια από τις πιο ξακουστές και παλιές ταβέρνες της Αθήνας και αν δεν την έχεις επισκεφτεί, μάλλον δεν έχεις ιδέα για το πως ήταν η νυχτερινή ζωή μισό αιώνα περίπου πριν στη χώρα μας. Ναι, μια βόλτα στη Μεταξού, ένα βράδυ, θα σου θυμίσει σκηνές από παλιές και αγαπημένες ελληνικές ταινίες και θα σου καταστήσει σαφές τον τρόπο με τον οποίο διασκέδαζαν οι άνθρωποι το 1960. Με δυο λόγια, σε αυτή την ταβέρνα κάθε νύχτα η μυσταγωγία περισσεύει και οι live μουσικές δημιουργούν γλέντια αυθεντικά, σπάνια για την εποχή και πολύ διαφορετικά από όσα έχουμε συνηθίσει.

Εικόνα

Η αυλή είναι πολύχρωμη και τα ξύλινα απλά τραπεζάκια δίνουν τον απλό χαρακτήρα στον χώρο. Οι βοκαμβίλιες και η μουριά στολίζουν υπέροχα τον εξωτερικό χώρο και τον κάνουν να θυμίζει την αγαπημένη αυλή του χωριού σου.

Στη Μεταξού θα βρεις εξαιρετικά μεζεδάκια για να τα μοιραστείς με την παρέα σου, τίμιες μερίδες κρατικών για τη μέση και μαγειρευτά που θυμίζουν πως βγήκαν από την κουζίνα της μαμάς.

Εικόνα

Η ποικιλία είναι τεράστια, η ποιότητα πάντα υψηλή και όταν έρθει η ώρα του λογαριασμού θα πειστείς πως αυτό πρέπει να γίνει το στέκι σου. Ναι, η Μεταξού μας δίνει το δικαίωμα να πούμε πως η τιμή σε σχέση με την ποιότητα, θεωρείται εξαιρετικά χαμηλή και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που χαμογελάμε.

Εικόνα

Η πρόταση μας είναι να βρεθείς στη Μεταξού Κυριακή μεσημέρι ή βράδυ καθημερινής για να αποφύγεις την πολυκοσμία. Τσέκαρε τις μέρες των live και μη χάσεις την ευκαιρία να τη δεις στην πιο ιδιαίτερη μορφή της. Εκεί που ζωντανεύει και πάλι η υπέροχη δεκαετία του 60′, οι άνθρωποι απολαμβάνουν στο έπακρο την ατόφια ελληνική διασκέδαση.

Εικόνα

Πάρε την παρέα σου και κλείσε τραπέζι άμεσα. Αν γνωρίσεις τη Μεταξού, θα την αγαπήσεις και συ, όπως όλοι εκείνοι που έγιναν θαμώνες. Όπως και να έχει, μια δοκιμή θα σε πείσει.

Μεταξού.
Διεύθυνση: Πυθοδώρου 10
Πληροφορίες & παραγγελίες: 21 0522 9290
https://exodos.com.gr/estiatoria/nostim ... -pics.html

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29116
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Παλιού τύπου μαγέρικα.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 02 Ιούλ 2023, 19:49

27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023
Το Eιδικόν: η υπεραιωνόβια μπακαλοταβέρνα του Πειραιά.

Εικόνα

Όλα στη γύρω περιοχή του Πειραιά βιάζονται να αλλάξουν. Ολοκληρώθηκε το μετρό, σηκώθηκαν πολυκατοικίες, τα μπαρμπεράδικα έγιναν κομμωτήρια, το παλιό πυρηνελαιουργείο μεταμορφώθηκε σε Δημοτικό Σχολείο γεμάτο με γκραφίτι, στίχους του Ελύτη και παιδικές φωνές που ανταλλάσσουν πληροφορίες για viral βίντεο στο TikTok.


Περπατώντας κατά μήκος της οδού Σαλαμίνος, εκεί που γωνιάζει με την Ψαρών, λίγο προτού ο Πειραιάς αγγίξει τη Δραπετσώνα, στέκει η ιστορική μπακαλοταβέρνα Το Ειδικόν. Μια γωνία που δεν μοιάζει καθόλου παράταιρη με το υπόλοιπο τετράγωνο κι ας μην είναι hip. Ζωγραφισμένες στο χέρι πινακίδες με «Εδώδιμα», «Αποικιακά» και «Ρετσίνα Μεσογείων» είναι κρεμασμένες και σε εισάγουν άμεσα σε μια αλλοτινή εποχή, στην οποία μεταφέρεσαι από το κατώφλι, προτού ακόμα πατήσεις τα φθαρμένα τσιμεντένια πλακάκια του μαγαζιού.

Το οινοπαντοπωλείο άρχισε να λειτουργεί το 1920 από τον κ. Αριστείδη, εκ Πειραιώς, με καταγωγή από το Γαρδίκι Τρικάλων. Το πρωί λειτουργούσε ως μπακάλικο και το βράδυ ως ταβέρνα, ένα στυλ που είχε άνθηση εκείνα τα χρόνια και έδωσε το όνομά του στις μπακαλοταβέρνες. Από την παραγωγή στην κατανάλωση, λοιπόν, οι μεζέδες και το κρασί που το πρωί ήταν προς πώληση, το βράδυ έφταναν σερβιρισμένοι στα λιγοστά τραπέζια.

Ο κόσμος που περνάει σήμερα την πόρτα γνωρίζει τον κύριο Αποστόλη, γιο του ιδρυτή, κλειδοκράτορα και θεσμοφύλακα του μαγαζιού.

Το πρώτο ραντεβού.
Ψηλός, ευθυτενής και με βιτριολικό χιούμορ, ο Αποστόλης περίμενε το ραντεβού μας όχι με ιδιαίτερη ανυπομονησία, καθώς ως γνήσιος σταρ έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις σε ελληνικά και διεθνή Μέσα. Ο κύριος του Ειδικόν είναι πραγματική «γάτα», καθώς θεωρείται ειδήμων στο face control και παραδίδει δωρεάν μαθήματα συμπεριφοράς σε φερέλπιδες ταβερνιάρηδες. «Από τότε που ανέλαβα ήξερα εξαρχής ποιος θα κάνει φασαρία. Όλα φαίνονται στα μάτια κι εγώ τα διαβάζω. Ποτέ δεν έγινε κάτι άσχημο εδώ μέσα, αλλά και να γινόταν είχα τον τρόπο μου».

Αυτή η ταβέρνα αποτελεί πραγματικό φαινόμενο, καθώς τίποτε -ουσιαστικό- δεν έχει αλλάξει από τη γέννησή της. Η μπαλάντζα, η βρύση για το νερό, οι βιτρίνες, οι παλιές διαφημίσεις, η αίσθηση ταξιδιού στον χωροχρόνο.

Το μεγάλο -κυριολεκτικά- καμάρι του μαγαζιού είναι το παλιό ψυγείο πάγου (ηλεκτρικό πια) πίσω από τον μαρμάρινο πάγκο. Με ξύλινη σκαλιστή επένδυση, πιο ταιριαστή για σκρίνιο, φέρει υπερήφανα την επιγραφή «Πρωτότιπον Ψυγείον Εν Ελλάδι 1938» μαζί με την υπογραφή του κατασκευαστή. Πόσα «κοράκια» θα ήθελαν να αποκτήσουν το ψυγείο; Το μαγαζί; Αυτή την αυθεντικότητα; «Ξέρεις πόσοι έρχονται εδώ κάθε τρεις και λίγο για να μου πουν ότι θέλουν να αγοράσουν το μαγαζί ή για να με ρωτήσουν πώς το έφτιαξα; Έχω βαρεθεί να τους μετράω. Δεν το πουλάω, δεν θα φύγω εγώ από εδώ μέσα. Σε αυτό το πατάρι, που είναι πάνω από το κεφάλι σου, με γέννησε η μάνα μου και εδώ μέσα έχει ανατραφεί όλη μου η οικογένεια. Αυτό είναι το δικό μου μαγαζί και δεν μπορεί να γίνει κάποιου άλλου. Δεν θα του πετύχει, δεν θα του φτουρήσει. Όλοι τα πούλησαν τα δικά τους και έκλεισαν σε λίγα χρόνια, αυτό εδώ το τρίστρατο είναι πάνω από έναν αιώνα όρθιο και έτσι θα παραμείνει», λέει χαλαρός ενώ ταυτόχρονα ανησυχεί γιατί δεν έχουμε καθαρίσει όλα τα πιάτα.

Εικόνα

Όχι, δεν είναι υπερφίαλος, αλήθεια λέει. Ο γιος του συνεχίζει μαζί του την ταβέρνα και την παραγωγή κρασιού στο υπόγειο. Η οικογένεια Παπακωνσταντίνου ήταν από τις πρώτες που έφτιαξαν δικό τους κρασί για την ταβέρνα τους και παραμένει μία από τις τελευταίες στη χώρα. «Στην Κατοχή το υπόγειο μετατράπηκε σε καταφύγιο για ολόκληρη τη γειτονιά. Σε κάθε σειρήνα όλοι τρέχανε στο μαγαζί και εκεί έτρωγαν ό,τι βρίσκανε και κοιμόντουσαν ανάμεσα στα βαρέλια. Στα στόρια και τις πόρτες υπάρχουν ακόμα οι τρύπες από τις σφαίρες των Γερμανών.

Εκεί, στο υπόγειο, μαζευτήκαμε όλοι ξανά στην εισβολή της Κύπρου το καλοκαίρι του 1974, εκεί με έστελνε μικρό και ο πατέρας μου να ανεβάσω κρασί, εκεί παίζαμε με τα ξαδέρφια μου».

Τότε και τώρα.
Κοιτάζοντας τους τοίχους, τα ράφια και οι κρεμασμένες φωτογραφίες δίνουν την εικόνα μιας άλλης εποχής. Ο χώρος φέρνει στον νου καρέ από παλιά κινηματογραφική ταινία, το μπακάλικο του Ζήκου ή σκηνές από τον «Θανασάκη τον πολιτευόμενο», ενώ ταυτόχρονα παραμένει με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο σύγχρονο.

Οι παρέες έχουν αλλάξει στυλ, το ίδιο και τα γούστα ή η εποχή, όπως με κάποιον τρόπο και η ίδια η ταβέρνα. Ο γιος Αριστείδης -με το όνομα του παππού- παίρνει τη θέση στο πόστο του, καθώς ετοιμάζονται να ανοίξουν.

Λίγο πριν ξαναγεμίσουμε τα ποτήρια μας, ρωτάω τον κύριο Αποστόλη: «Σε πιέζει καθόλου ο γιος σου να βάλεις καινούρια πράγματα στο μενού;». «Μπα, καθόλου. Δεν πιέζομαι εγώ γενικώς. Ούτε πιέζομαι, ούτε καταπιέζομαι. Ούτε για πιάτα, ούτε για ποτήρια, ούτε για πελάτες. Έχω φτιάξει ένα μαγαζί ολοκληρωμένο. Έχει ό,τι χρειάζεται και ό,τι του πρέπει. Αυτά έκανε και ο πατέρας μου, λίγοι μεζέδες και φρέσκοι. Τα μαγαζιά που έχουν πολλές επιλογές με φοβίζουν, ένας κατάλογος με είκοσι είδη μπορούν να είναι όλα φρέσκα; Τα δικά μου είναι πέντε ή έξι και είναι πρώτης ποιότητας, τόσα προλαβαίνουμε και είναι όλοι ευχαριστημένοι», λέει αραχτός.

Τυρί, φάβα, ντομάτα με ελιές, κεφτέδες, συκώτι, κάνα παστό, ομελέτα κορν μπιφ και το περίοπτο βαθύ πιάτο με τις τηγανητές πατάτες και από πάνω τέσσερα αυγά μάτια. Από ποτά, κρασί και μπίρα. Τελεία.

Η σύζυγος, η μοναδική κυρία Βούλα, φτιάχνει τους μεζέδες, τηγανίζει και διατηρεί την τάξη και την ευνομία πίσω από τον πάγκο. Τίποτε δεν βρίσκεται τήδε κακείσε στον χώρο. «Όλα έχουν τη θέση τους και τον σκοπό τους», παραδέχεται με συνωμοτικό βλέμμα. «Εδώ όλοι είναι πελάτες και όλοι είναι ίσοι. Είτε πρόκειται για τον φραγκάτο επιχειρηματία, είτε για τον απλό νοικοκύρη, όλοι θα εξυπηρετηθούν με τον ίδιο τρόπο και θα φάνε ακριβώς τα ίδια φαγητά».

Οι αβρότητες των «μεγάλων» εστιατορίων σε ανθυποσελέμπριτι και διάσημους στο Ειδικόν θεωρούνται ανέκδοτο. Περπατώντας στον δρόμο προς το λιμάνι, ίσως λιγάκι να αναθεώρησα. Η περιοχή όντως έχει αρχίσει να αλλάζει -για το καλύτερο-, όμως όταν στο διάβα σου βρίσκονται τέτοιοι υπεραιωνόβιοι πλάτανοι, πάντα θα θέλεις να ξεκουραστείς στη σκιά της αυθεντικότητάς τους.

info
Το Ειδικόν, Ψαρών 38 & Σαλαμίνος, Πειραιάς, τηλ. 210 4612674
https://www.olivemagazine.gr/exodos/to- ... u-peiraia/

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Μαγειρική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών