Σουβλακομαχίες.
Δημοσιεύτηκε: 08 Απρ 2020, 14:00
Παρακαλώ να περάσουμε εδώ στο σαλόνι, για κόντρες περί σουβλακίων, και ανάλογες συζητήσεις, μη χέζουμε άλλα νήματα.
Beria έγραψε: ↑06 Απρ 2020, 00:06Στις προσφυγογειτονιές (εκεί δηλαδή που πρωτοφτιάχτηκε σουβλάκι όπως το ξέρουμε σήμερα) μέσα στην πίτα έμπαινε κεμπάπ και σπανιότερα ντονέρ. Μόνο.
Χοιρινός γύρος ήταν άγνωστος.
Στις γειτονιές που υποδέχτηκαν επαρχιώτες (Ρουμελιώτες και Ηπειρώτες κυρίως) σουβλάκι σήμαινε αποκλειστικά κομμάτια κρέας εναλλάξ με λίπος σε ξύλινο σουβλάκι (καλαμάκι) με ένα μικρό κομμάτι ψωμί καρφωμένο επάνω.
Χοιρινός γύρος (ο επονομαζόμενος και Γύρος του Θανάτου) εμφανίζεται στην αρχή του '70, αλλά περιθωριακά. Η μέτρια ποιότητα του και οι συχνές κακές συνθήκες υγιεινής ήταν η αιτία. Επικράτησε λόγω χαμηλού κόστους και αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες λόγω της γιγάντις προπαγάνδας της χούντας υπέρ του χοιρινού κρέατος (δεν ξέρω γιατί)
μετά ήρθε το ΠΑΣΟΚ
Αρχέλαος έγραψε: ↑06 Απρ 2020, 00:38Beria έγραψε: ↑06 Απρ 2020, 00:06Στις προσφυγογειτονιές (εκεί δηλαδή που πρωτοφτιάχτηκε σουβλάκι όπως το ξέρουμε σήμερα) μέσα στην πίτα έμπαινε κεμπάπ και σπανιότερα ντονέρ. Μόνο.
Χοιρινός γύρος ήταν άγνωστος.
Στις γειτονιές που υποδέχτηκαν επαρχιώτες (Ρουμελιώτες και Ηπειρώτες κυρίως) σουβλάκι σήμαινε αποκλειστικά κομμάτια κρέας εναλλάξ με λίπος σε ξύλινο σουβλάκι (καλαμάκι) με ένα μικρό κομμάτι ψωμί καρφωμένο επάνω.
Χοιρινός γύρος (ο επονομαζόμενος και Γύρος του Θανάτου) εμφανίζεται στην αρχή του '70, αλλά περιθωριακά. Η μέτρια ποιότητα του και οι συχνές κακές συνθήκες υγιεινής ήταν η αιτία. Επικράτησε λόγω χαμηλού κόστους και αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες λόγω της γιγάντις προπαγάνδας της χούντας υπέρ του χοιρινού κρέατος (δεν ξέρω γιατί)
μετά ήρθε το ΠΑΣΟΚ
Από τέλη 80'ς που έχω μνήμες θυμάμαι και μπιφτέκι. Ο γυρός κοτόπουλο πρέπει να εμφανίστηκε στα μέσα των 90'ς. Σταδιακά οι επιλογές επεκτάθηκαν ιδίως τα τελευταία 10-15 χρόνια.
Μέχρι και γύρος γαλοπούλα εμφανίστηκε ή μοσχαρίσιο κρέας σε καλαμάκι ή κοκορέτσι, κοντοσούβλι κλπ.
Cavaliere έγραψε: ↑08 Απρ 2020, 13:06δεκαετία του ΄80, μέσα, υπήρχε καλαμάκι και κεμπάπ, το οποίον το λέγανε με κρέας, ή με μπιφτέκι. Η λέξη κεμπάπ δεν υπήρχε στα σουβλατζίδικα, ή το λέγανε σουβλάκι, ή μπιφτέκι. Επίσης ο γύρος ήταν σπανιότατος.Στη γειτονιά μου στον Πειραιά, μόνο ένας έκανε γύρο. Το Νο 1 ήταν η Δροσοπηγή, που ακόμα δεν είχε γίνει αλυσίδα, κι έκανε μόνο καλαμάκι και μπιφτέκι, και δεν έβαζε τζατζίκι. Σφιχτό τυλιχτό σνακ σε λαδόχαρτο, έτρωγες άνετα 4. Αυτά τα πίτα με λουκάνικο, πίτα με παπούτσι, πίτα με παστίτσιο, είναι από πάνω Θεσσαλονίκη, που δεν ξέρουν από σουβλάκι. Πήγαινα Βόρεια Ελλάδα τα καλοκαίρια, έτρωγα νόστιμο γύρο, δεν λέω, όλα κομπλέ, και είχε και καραμπαμπιλίκι, σάντουιτς τα λέγανε, και βάζανε μουστάρδα, και ιστορίες, αλλά βλάχικο, δεν είχε το ντελικάτο που είχε το αθηναϊκό αστικό σουβλάκι, που ήταν ένα μοναδικό πράγμα, για όποιον το πρόλαβε. Όποιος δεν το πρόλαβε, δεν το έζησε, είναι τυρόγαλο, δεν έχει μάθει τίποτα. Και δεν το λέω υποτιμητικά, μόνο που δεν καταλαβαίνει τι σνακ μιλάμε.Υδράργυρος έγραψε: ↑05 Απρ 2020, 23:12Κυριως καλαμακι χοιρινο, κεμπαμπ σε συγκεκριμενα σημεια, και γυρο χοιρινο στα μεγαλα σουβλατζηδικα. Υπηρχε και γυρος με κιμα που ειχε απαγορευτει σε καποια φαση λογω νοθειας, ηταν πιο νοστιμος ομως