Σελίδα 1 από 2

Σύκα

Δημοσιεύτηκε: 16 Οκτ 2020, 14:43
από Καραμελίτσα
Μου έφεραν ξερά σύκα πασπαλισμένα με σουσάμι από Κυκλάδες. Απίστευτα, δεν έχω φάει ποτέ παρόμοια.

Από σύκα, τί προτιμάτε;

Re: Σύκα

Δημοσιεύτηκε: 16 Οκτ 2020, 14:53
από gassim
τα φρεσκα

Re: Σύκα

Δημοσιεύτηκε: 16 Οκτ 2020, 14:58
από Υδράργυρος
Κύμης. Τα καλύτερα

Εικόνα

Re: Σύκα

Δημοσιεύτηκε: 16 Οκτ 2020, 15:08
από περαστικος
Καραμελίτσα έγραψε:
16 Οκτ 2020, 14:43
Μου έφεραν ξερά σύκα πασπαλισμένα με σουσάμι από Κυκλάδες. Απίστευτα, δεν έχω φάει ποτέ παρόμοια.

Από σύκα, τί προτιμάτε;
Τους συριζαιους.

Re: Σύκα

Δημοσιεύτηκε: 16 Οκτ 2020, 16:53
από Καραμελίτσα
περαστικος έγραψε:
16 Οκτ 2020, 15:08
Καραμελίτσα έγραψε:
16 Οκτ 2020, 14:43
Μου έφεραν ξερά σύκα πασπαλισμένα με σουσάμι από Κυκλάδες. Απίστευτα, δεν έχω φάει ποτέ παρόμοια.

Από σύκα, τί προτιμάτε;
Τους συριζαιους.
Έχω μία απορία. Αυτό το θεώρησες πνευματώδες με κάποιον τρόπο; Για πες μας.

Re: Σύκα

Δημοσιεύτηκε: 06 Μαρ 2022, 21:32
από The Rebel
15 Φεβρουαρίου 2022
Σύκα: Υπερτροφή που λάτρευαν οι αρχαίοι Έλληνες.

Εικόνα

Από άλλα παρόμοια φρούτα, τα σύκα έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση μετάλλων, και τη δεύτερη μεγαλύτερη συγκέντρωση ασβεστίου μετά τα πορτοκάλια.

Το πιο αγαπητό φρούτο στους αρχαίους προγόνους μας ήταν το σύκο. Ήταν σχεδόν αντικείμενο λατρείας και γι αυτό οι αναφορές σε αυτό από ποιητές και συγγραφείς της εποχής δεν ήταν λίγες. Το σύκο της Αττικής θεωρείτο εξαιρετικής ποιότητας και νοστιμιάς, τόσο, που υπήρχε η αντίληψη ότι δεν θα έπρεπε να εξάγεται σε άλλες περιοχές αλλά να το απολαμβάνουν μόνο οι Αθηναίοι. Υπάρχουν αναφορές σε πολλές ποικιλίες σύκων όπως τα χελιδώνια, τα αγριόσυκα, οι φιβαλέοι, οι οπωροβασιλίδες, τα ασπρόσυκα γνωστά ως ‘λευκερίνεα’ και τα ‘οξάλια’ με ξινή γεύση, τα βασιλικά σύκα.

Στην Αχαΐα τα σύκα ωρίμαζαν τον χειμώνα και τα έλεγαν ‘κοδώνια’, ενώ στην Κέα υπήρχαν συκιές που καρποφορούσαν τρείς φορές τον χρόνο και λεγόντουσαν ‘τρίφορες’.

Η αγάπη των αρχαίων Ελλήνων για τα σύκα ήταν τέτοια που είχαν δημιουργήσει αρκετά τοπωνύμια (μερικά διατηρούνται μέχρι σήμερα) με το όνομα του φρούτου αυτού.

Εικόνα

Αν και θεωρείται φρούτο, το σύκο είναι στην πραγματικότητα ένα λουλούδι ανεστραμμένο στον εαυτό του. Οι σπόροι του είναι ο πραγματικός καρπός μέσα στα σύκα. Είναι τα μόνα φρούτα που πρέπει να ωριμάσουν πλήρως και να ημιαποξηραθούν πάνω στο δέντρο. Φύονται από περιοχές της Ασιατικής Τουρκίας μέχρι τη νότια Ινδία, και απλώνονται σε όλες τις χώρες της Μεσογείου. Σήμερα, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι οι κύριες παραγωγικές χώρες αποξηραμένων συκών. Οι Ισπανοί έφεραν τα σύκα στην Αμερική στις αρχές του 16ου αιώνα. Το σύκο της Σμύρνης εισήχθη από την Τουρκία στην Καλιφόρνια το 1882. Η Καλιφόρνια παράγει το 100% των ξηρών σύκων που καλλιεργούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα δέντρα των σύκων έχουν τεράστια μακροζωία, κάποια από αυτά εξακολουθούν να παράγουν καρπούς 100 χρόνια αργότερα.

Ποιες ποικιλίες σύκων υπάρχουν;
Καλλιεργούμενα σύκα.
Υπάρχουν τέσσερις ποικιλίες καλλιεργούμενων σύκων:

Τα πορτοκαλί χρώματος Calimyrna
Τα σκούρα πορφυρά Mission
Τα μικρά αλλά πλούσια σε ζάχαρη Adriatic
Τα μοναδικά λευκά-κεχριμπαρένια Kadota
Οι δύο πρώτες ποικιλίες αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα της εμπορικής παραγωγής. Δύσκολα βρίσκουμε στην αγορά σύκα με την ονομασία της ποικιλίας τους. Συνήθως χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με το χρώμα τους. Έτσι υπάρχουν άσπρα, μαύρα και κόκκινα.

Αποξηραμένα σύκα.
Τα αποξηραμένα σύκα είναι διαθέσιμα σε πολλές μορφές:

Ολόκληρα για αυτούσια κατανάλωση.
Συμπυκνωμένα.
Με τη μορφή πάστας, σκόνης, συμπυκνώματος ή σε κύβους για βιομηχανική χρήση.
Στα ξηρά σύκα προστίθεται σορβικό κάλιο για να ανατρέψει την αλκοολική ζύμωση και την ανάπτυξη μούχλας.
Τα ξηρά σύκα επεξεργάζονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να περιέχουν υγρασία από 14-20% έως 30%.
Συγκριτικά με άλλα αποξηραμένα φρούτα, όπως βερίκοκα ή μήλα, για να σταθεροποιηθεί το χρώμα τους προστίθενται χαμηλά επίπεδα διοξειδίου του θείου.

Τα σύκα δεν έχουν λιπαρά, ούτε χοληστερόλη καθώς και νάτριο. Αντιθέτως, περιλαμβάνουν πολύ κάλιο, το οποίο μπορεί να αντισταθμίσει το νάτριο που καταναλώνουμε από τα επεξεργασμένα τρόφιμα και να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε κάλιο μπορεί να εξουδετερώνει την έκκριση ασβεστίου που προκαλείται από τις υψηλές ποσότητες αλατιού. Αυτό με τη σειρά του βοηθά στη διατήρηση του ασβεστίου στα οστά και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Ασβέστιο.
Από άλλα παρόμοια φρούτα, τα σύκα έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση μετάλλων, και τη δεύτερη μεγαλύτερη συγκέντρωση ασβεστίου μετά τα πορτοκάλια. Μισή κούπα σύκα ισοδυναμεί με τόσο ασβέστιο όσο περιέχεται σε μισή κούπα γάλα. Ο Οργανισμός Άγριας Ζωής της Νέας Υόρκης, πρόσφατα διαπίστωσε ότι το υψηλό ποσοστό ασβεστίου που υπάρχει στα άγρια σύκα, τα κατατάσσει σε φρούτα-κλειδιά, πολύ καίρια για την επιβίωση άλλων φυτών και ζώων.

Φυτικές ίνες.
Επιπλέον, έχουν τις περισσότερες φυτικές ίνες από τα συνηθισμένα φρούτα. Μια μερίδα προσφέρει το 20% των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες, με περισσότερο από το 28% αυτών να είναι διαλυτές. Οι διαλυτές φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος, στη μείωση της χοληστερόλης δεσμεύοντας την στο πεπτικό σύστημα και αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού.

Πρεβιοτικά.
Επίσης, περιέχουν πρεβιοτικά, τα οποία βοηθούν στην υποστήριξη των προϋπαρχόντων καλών βακτηρίων στο έντερο, βελτιώνοντας την πεπτική ευεξία.Τα σύκα είτε σαν φρούτο είτε σαν σνακ είναι ιδανική επιλογή στη διατροφή ενηλίκων και παιδιών γιατί προσφέρουν φυτικές ίνες και είναι από τη φύση τους γλυκά. Τα σύκα έχουν χρησιμοποιηθεί σε θεραπείες δέρματος, στομαχόπονους αλλά και σε όσους επιθυμούν να κόψουν το κάπνισμα. Ακόμη, σε μελέτη με διαβητικά άτομα βρέθηκε ότι όταν στο πρωινό τους γεύμα προστέθηκε εκχύλισμα από φύλλα συκιάς ή τσάι από αυτά, πέτυχαν καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση και μπόρεσαν να μειώσουν τη δόση της ινσουλίνης.

Αντιοξειδωτικά συστατικά των σύκων.
Η αντιοξειδωτική δράση των σύκων έγκειται εκτός από τις πανταχού παρούσες πολυφαινόλες, σε άλλες δύο ενώσεις, συγκεκριμένα τη βενζαλδεϋδη και τις κουμαρίνες.

Βενζαλδεϋδη.
Η βενζαλδεϋδη έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη θεραπεία ανθρώπινων καρκινωμάτων.

Κουμαρίνες.
Οι κουμαρίνες είναι οι κύριες ενώσεις που απομονώνονται από το πτητικό εκχύλισμα των σύκων και έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ για τη θεραπεία του προστάτη.

Πολυφαινόλες.
Τέλος, όσον αφορά τις πολυφαινόλες και χρησιμοποιώντας την ποσότητα των 100γρ ως μέτρο σύγκρισης, τα σύκα περιέχουν το υψηλότερο ποσοστό αυτών συγκριτικά με τα πιο ευρέως καταναλισκόμενα φρούτα. Σε σύγκριση με τα σύκα, ακόμα και το κόκκινο κρασί ή το τσάι-τα οποία είναι πολύ γνωστά για τις πολυφαινόλες τους- έχουν χαμηλότερη συγκέντρωση σε αυτές. Μια μερίδα 40γρ περιέχει κατά μέσο όρο 444mg φαινολών, που είναι πολύ παραπάνω από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα που αγγίζει τα 218mg.
https://hellas-now.com/syka-ypertrofi-p ... i-ellines/

Re: Σύκα

Δημοσιεύτηκε: 06 Μαρ 2022, 22:52
από Naranjita
ωραία είναι, αλλά πρέπει να φας λίγα γιατί σε κόβουν και παχαίνουν.

στο Le Greche στην Μητροπόλεως, φτιάχνουν ένα παγωτό με μασκαρπόνε, ξερά σύκα και σαμιώτικο κρασί, όνειρο.

Re: Σύκα

Δημοσιεύτηκε: 06 Μαρ 2022, 22:53
από George_V
Naranjita έγραψε:
06 Μαρ 2022, 22:52
ωραία είναι, αλλά πρέπει να φας λίγα γιατί σε κόβουν και παχαίνουν.

στο Le Greche στην Μητροπόλεως, φτιάχνουν ένα παγωτό με μασκαρπόνε, ξερά σύκα και σαμιώτικο κρασί, όνειρο.
Σαν το γλυκο συκαλακι δεν εχει...

Re: Σύκα

Δημοσιεύτηκε: 06 Μαρ 2022, 22:57
από Naranjita
George_V έγραψε:
06 Μαρ 2022, 22:53
Naranjita έγραψε:
06 Μαρ 2022, 22:52
ωραία είναι, αλλά πρέπει να φας λίγα γιατί σε κόβουν και παχαίνουν.

στο Le Greche στην Μητροπόλεως, φτιάχνουν ένα παγωτό με μασκαρπόνε, ξερά σύκα και σαμιώτικο κρασί, όνειρο.
Σαν το γλυκο συκαλακι δεν εχει...
μόνο αν είναι γεμισμένο με ολόκληρο αμύγδαλο και ένα καρφί γαρύφαλο καρφωμένο στην βάση του.


η μανούλα ήταν μερακλού, είχαμε και δικιά μας συκιά στο πατρικό μου, με μεγάλα βασιλικά σύκα.

Re: Σύκα

Δημοσιεύτηκε: 06 Μαρ 2022, 22:58
από dna replication
The Rebel έγραψε:
06 Μαρ 2022, 21:32
Στα ξηρά σύκα προστίθεται σορβικό κάλιο για να ανατρέψει την αλκοολική ζύμωση και την ανάπτυξη μούχλας.
εγώ θειώδη διαβάζω στα συστατικά και τότε στριβω μακριά

Re: Σύκα

Δημοσιεύτηκε: 06 Μαρ 2022, 23:00
από dna replication
ξερά συκα, ώριμα τυριά και κόκκινο κρασί

συκαλάκι πράσινο σκούρο, σχεδόν μαύρο, τραγανό

Re: Σύκα

Δημοσιεύτηκε: 06 Μαρ 2022, 23:00
από The Age of Aquarius
Σιχαίνομαι τις τσαπέλες.
Σύκα μόνο κάθε Αύγουστο & Σεπτέμβρη από τις δικές μου συκιές. Βασιλική μαύρη και λευκή.
Επίσης μακριά από εισαγόμενα τούρκικα σύκα που πουλάν στα σουπερ μάρκετ. Δεν είναι πως δε βγάζουν εξαιρετικά. Αλλά αυτά που εξάγονται είναι χαμηλής ποιότητας.

Re: Σύκα

Δημοσιεύτηκε: 07 Μαρ 2022, 12:26
από Airman68
Αγαπημένα!
Στο πατρικό μου έχουμε τέσσερις συκιές, η μία είναι για γλυκό.
Όταν ήμουν μικρός ανέβαινα στα δέντρα και καθόμουν εκεί να τα φάω μέχρι να σκάσω.
Είχαμε και το φαινόμενο ξένοι να μπαίνουν ευθαρσώς στην αυλή μας και να μαζεύουν τα σύκα για γλυκό.
Όταν μεγάλωσα έμαθα και τα ξερά.
Ακόμα τα λατρεύω!

Re: Σύκα

Δημοσιεύτηκε: 17 Αύγ 2022, 22:51
από The Rebel
13|08|2022
Σύκα: 5 εξαιρετικά οφέλη για την υγεία και την ομορφιά.

Εικόνα

Είναι από τα δημοφιλέστερα καλοκαιρινά φρούτα με μοναδική, γλυκιά γεύση. Τα σύκα έχουν συνδεθεί με την υγεία και την ευημερία από την αρχαιότητα. Στην ελληνική μυθολογία, συνδέθηκαν συμβολικά με τη Δήμητρα, την θεά της γεωργίας και της γονιμότητας και τον Διόνυσο, τον θεό του κρασιού και γλεντιού.

Τα σύκα αναπτύσσονται συνήθως στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Τοποθεσίες ζεστές, ηλιόλουστες και ξηρές για μεγάλο μέρος του χρόνου. Πριν μάλιστα γίνει δημοφιλής η ζάχαρη, τα χρησιμοποιούσαν συνήθως, ως φυσικό γλυκαντικό.

Τα σύκα και τα οφέλη τους για την υγεία.

Εικόνα

Ένας λόγος για τον οποίο πολλοί ιστότοποι υγιεινής διατροφής, διαθέτουν συνταγές με σύκα, είναι επειδή το φρούτο αυτό, ικανοποιεί τις λιγούρες για γλυκό, ενώ παρέχεις επίσης πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία. Στην πραγματικότητα, ακόμα κι αν δεν είσαι fan των γλυκών γεύσεων, μόνο οφέλη μπορείς να απολαύσεις με την προσθήκη σύκων στη διατροφή σου.

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των σύκων είναι ότι είναι μια φυσική τροφή χωρίς λιπαρά, χωρίς χοληστερόλη. Αποτελούν επίσης μια εξαιρετική πηγή για:

Βιταμίνη Α
Βιταμίνη C
Ασβέστιο
Σίδερο
Κάλιο
Μαγνήσιο

Τα σύκα μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Ένας παράγοντας που οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η ανισορροπία του καλίου που προκαλείται από την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας νατρίου και ανεπαρκούς καλίου. Τα σύκα είναι τροφή πλούσια σε κάλιο και μπορούν να βοηθήσουν στη διόρθωση αυτής της ανισορροπίας. Εντωμεταξύ, τα υψηλά επίπεδα φυτικών ινών στα σύκα, μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της περίσσειας νατρίου από το σύστημα.

Καρδιαγγειακή υγεία.
Τα σύκα περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες νατρίου και πολύ υψηλές ποσότητες καλίου και μαγνησίου, με αποτέλεσμα να βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Η αυξημένη συγκέντρωση φυτικών ινών εξάλλου ευνοεί τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά των σύκων, όπως η βιταμίνη C, ελέγχουν τις συγκεντρώσεις των ελευθέρων ριζών αποτρέποντας την ανάπτυξη της αθηροσκλήρυνσης. Ο συνδυασμός των παραπάνω βοηθά στην καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία.

Σύκα για καλύτερη πέψη.
Τα πεπτικά προβλήματα κυμαίνονται από δυσκοιλιότητα έως διάρροια. Και στα δύο άκρα του φάσματος, η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, τα σύκα βοηθούν την πέψη και με άλλο τρόπο. Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρεβιοτικών, τα οποία βελτιώνουν τη συνολική υγεία του εντέρου.

Σύκα για γερά κόκαλα.
Τα σύκα είναι καλή πηγή τόσο ασβεστίου, όσο και καλίου. Αυτά τα μέταλλα μπορούν να συνεργαστούν για να βελτιώσουν την οστική πυκνότητα, η οποία μπορεί, με τη σειρά της, να αποτρέψει καταστάσεις όπως η οστεοπόρωση. Μελέτες υποδεικνύουν ότι μια διατροφή πλούσια σε κάλιο, ειδικότερα, μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών και να μειώσει την ανανέωση των οστών. Επίσης, το ασβέστιο είναι ένα βασικό δομικό συστατικό των οστών και η αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη δομή των ορυκτών των οστών σε παιδιά και εφήβους.

Υγιής επιδερμίδα.
Τα σύκα μπορεί να έχουν κάποιες ευεργετικές επιδράσεις στο δέρμα, ειδικά σε άτομα με αλλεργική δερματίτιδα ή ξηρό δέρμα, ως αποτέλεσμα αλλεργιών. Σχετική μελέτη σε παιδιά με δερματίτιδα, διαπίστωσε ότι μια κρέμα από εκχύλισμα αποξηραμένου σύκου, ήταν πιο αποτελεσματική στη θεραπεία των συμπτωμάτων της δερματίτιδας, από ό,τι η κρέμα υδροκορτιζόνης, μιας καθιερωμένης θεραπείας.

Φρέσκα ή αποξηραμένα;
Τα σύκα τρώγονται φρέσκα την περίοδο του καλοκαιριού ή αποξηραμένα όλες τις εποχές του χρόνου. Επίσης, από τα άγουρα σύκα φτιάχνονται υπέροχα γλυκά του κουταλιού. Τα αποξηραμένα σύκα είναι πλούσια σε ασβέστιο και μπορούν να καλύψουν το 17% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας για τον οργανισμό μας. Επίσης τα αποξηραμένα σύκα είναι ιδανικό σνακ για την καθημερινή διατροφή, καθώς έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη και χοληστερόλη, ενώ είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες που δημιουργεί μια αίσθηση πληρότητας στο στομάχι και έτσι βοηθούν στην απώλεια βάρους. Τέλος τα αποξηραμένα σύκα, είναι καλές πηγές βιταμινών (βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β 6, βιταμίνη C, βιταμίνη E).

Η ζάχαρη των αποξηραμένων φρούτων, αν και φυσική, είναι πολύ περισσότερη σε σύγκριση με ίδια ποσότητα φρέσκων φρούτων. Αν και αυτό δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα για τα υγιή άτομα, όσοι προσέχουν το βάρος τους ή δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν πολλή ζάχαρη (π.χ. διαβητικοί) πρέπει να τα καταναλώνουν με μέτρο.
https://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce ... b1-%ce%ba/

Re: Σύκα

Δημοσιεύτηκε: 17 Αύγ 2022, 22:56
από Volk
Με το που διαβασα το νημα, θυμηθηκα κατι γαμηστερα συκα που τρωγα μετα μανιας με προβειο γιαουρτι!

Δεν εχω συκα εδω που ειμαι αποψε, εχω προβειο γιαουρτι ομως και γαμηστερο ζυμωτο ψωμι!

Γαμανε τα συκα, γουσταρω και τα φρεσκα και τα αποξηραμενα.

Πανω απο ολα, φρεσκα συκα σε κομματια μεσα σε προβειο γιαουρτι!!!!

Μια φορα, εχωσα και μελι απο ελατο!

Γαμησε τα!!!

Τοπ τροφες!!!