Κακάο - Σοκολάτα

Συνταγές, φαγητά, γλυκίσματα, ποτά και cocktails (μόνο για χορτάτους).
Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29214
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 10 Οκτ 2023, 21:23

09/10/2023
Η τιμή της σοκολάτας κινδυνεύει με άνοδο σε νέα ύψη.
Οι χρηματιστηριακές τιμές του κακάο στη Wall Street καταγράφουν ρεκόρ 12ετίας θυμίζοντας την περίοδο του 1979.

Εικόνα

Είναι από τα προιόντα που έχουν συνδεθεί με την παιδική μας ηλικία. Όμως η κατανάλωση κακάο γίνεται πλέον όλο και πιο απαγορευτική λόγω της αύξησης της τιμής του.


Το κόστος του κακάο έχει αυξηθεί κατά περίπου 47% τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της κληματικής αλλαγής που προκαλεί ασθένειες στις καλλιεργέργειες στην Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα, τις δύο χώρες όπου παράγονται τα δύο τρίτα την παγκόσμιας σοδειάς.

Το κλιματικό φαινόμενο El Nino, έχει επιδεινώσει τα προβλήματα στις καλλιέργειες με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι οι ελλείψεις θα συνεχιστούν και το 2024, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Οι κορυφαίοι παραγωγοί σοκολάτας στον κόσμο, όπως η Hershey Co. και η Lindt & Spruengli AG, έχουν ήδη προειδοποιήσει για πρόσθετες αυξήσεις στις τιμές των προιόντων τους, παρότοι ερευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση στην Ευρώπη μειώνεται σημαντικά όταν οι τιμές αυξάνονται.

Οι χρηματιστηριακές τιμές του κακάο στη Wall Street καταγράφουν ρεκόρ 12ετίας στα μέσα Σεπτεμβρίου, θυμίζοντας την περίοδο του 1979, όταν έφτασαν στα ύψη.

Κλιματική κρίση και λαθρεμπόριο.
Τα μεγάλα επίπεδα βροχής και οι ασθένειες που πλήττουν τις καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική έχουν μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της παγκόσμιας παραγωγής. Το μεγάλο λαθρεμπόριο έρχεται απλά να ολοκληρώνει την καταστροφική εικόνα.

Ο Yves Kone, διευθύνων σύμβουλος της ρυθμιστικής αρχής εμπορίου Le Conseil Cafe-Cacao υποστηρίζει, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, που εισάγει το 68% των κόκκων κακάο από την Ακτή Ελεφαντοστού, που παράγει 2,2 εκατ τόνους το χρόνο, θα αντιμετωπίσει πολλές ελλείψεις και αυξήσεις τιμών εξαιτίας αυτών των τριών βασικών παραγόντων.

«Οι κλιματική αλλαγή απειλεί το κακάο μας», ανέφερε ο Κονέ σε μια τελετή στην πρωτεύουσα, Αμπιτζάν, για την έναρξη της νέας σεζόν. «Δεν είναι απλό, αλλά πρέπει να φροντίσουμε ώστε η παραγωγή κακάο να παραμείνει σε καλή κατάσταση» τόνισε.

Οι αναλυτές της Rabobank και της Marex προβλέπουν μεγάλη πτώση της παραγωγής στη Δυτική Αφρική το 2023 και 2024, με την Marex να εκτιμά ότι 279.000 τόνοι κακάο δεν θα φτάσουν φέτος στην αγορά, ποσοστό μεγαλύτερο από το έλλειμμα των δύο προηγούμενων σεζόν μαζί.

Για τους αφρικανικούς αγρότες δεν είναι μόνο οι πλημμύρες το πρόβλημα. Οι πολύ υψηλές τιμές και οι ελλείψεις σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα, μειώνουν σημαντικά τα κέρδη τους με πολλούς να αδυνατούν να συντηρήσουν τις καλλιέργειες τους για τα επόμενα χρόνια.

Αυτό οδηγεί σε μια παγκόσμια μετατόπιση της παραγωγής σε άλλα σημεία του πλανήτη, που δεν καλλιεργούσαν μέχρι σήμερα κακάο.

Εικόνα

Η Βραζιλία μπαίνει δυναμικά στην αγορά.
Η Schmidt Agricola είναι μια μεγάλη γεωργική εταιρεία που παράγει σόγια, καλαμπόκι και βαμβάκι στη Μπαΐα της Βραζιλίας, μιας περιοχής που είναι κατάλληλη για μεγάλης κλίμακας καλλιέργεια υψηλής τεχνολογίας.

Πρόσφατα πρόσθεσε και νέες καλλιέργειες στα χωράφια της: Το κακάο είναι από τις πιο βασικές καθώς οι αγρότες σε μέρη όπως η Βραζιλία, ο Ισημερινός και η Κολομβία βλέπουν πιθανά κέρδη από την καλλιέργεια.

Το ράλι των τιμών που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 50 ετών ενισχύει αυτή την τάση, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά το ισοζύγιο στην παγκόσμια αγορά κακάο.

Η Βραζιλία - μια γεωργική δύναμη και ο κορυφαίος παγκόσμιος εξαγωγέας σόγιας, καλαμποκιού, καφέ και ζάχαρης - έχει δει φυτείες κακάο να εξαπλώνονται σε υποβαθμισμένους βοσκότοπους στην περιοχή του Αμαζονίου, καθώς και σε μεγάλες φάρμες στην εξαιρετικά ανεπτυγμένη ζώνη σιτηρών.

Η χώρα ήταν κάποτε η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός κακάου μετά την Ακτή του Ελεφαντοστού, όταν ένας καταστροφικός μύκητας τη δεκαετία του 1980, γνωστός ως Witches’ Broom, κατλεστρεψε σχεδόν ολόκληρη την παραγωγή.

Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αργότερα, οι καλλιέργειες ανακάμπτουν με την κυβέρνηση να επιδοτεί τις καλλιέργειες της Βραζιλίας που θα μπορούσαν να παράγουν 300.000 τόνους κακάο έως το 2025 και σε 400.000 τόνους έως το 2030, από περίπου 200.000 τόνους σήμερα, κάτι που θα μετέτρεπε τη χώρα από καθαρό εισαγωγέα σε μεγάλο εξαγωγέα.

Εξαφανίζονται οι καλλιέργειες στην Αφρική.
Στον Ισημερινό, η ετήσια παραγωγή έχει αυξηθεί μεταξύ 400.000 και 430.000 τόνων το 2022-2023 (Οκτώβριος-Σεπτέμβριος) από 287.000 τόνους πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Κακάο (ICCO) και του εξαγωγικού ομίλου του Ισημερινού Aneccao.

Ο Ισημερινός έχει γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως, πίσω από την Γκάνα που παράγει περίπου 750.000 τόνους.

Η αύξηση των καλλιεργειών στην Λατινική Αμερική κινδυνευουν να εξαφανίσουν από το χάρτη τις καλλιέργειες της Δυτικής Αφρικής από τις οποίες ζουν χιλιάδες ανθρωποι.

Το γεγονός ότι δεν μπορούν να συναγωνιστούν τις υψηλής τεχνολογίας, αρδευόμενες περιοχές όπως αυτές που έχει η εταιρεία Schmidt’s δημιουργεί τεράστιες ανισότητες.

Ο Jeroen Douglas, διευθυντής της ολλανδικής μη κερδοσκοπικής Solidaridad, η οποία στοχεύει σε πιο βιώσιμες αλυσίδες εφοδιασμού, βλέπει τον ρόλο της Βραζιλίας στην αγορά να αυξάνεται, με τον ίδιο τρόπο που κυριαρχεί και σε άλλα γεωργικά προϊόντα όπως η σόγια και το καλαμπόκι.
”Στη Βραζιλία, η νοοτροπία είναι σαρωτική. Όταν θέλουν να μπουν σε μια καλλιέργεια δεν υπάρχει τρόπος να τους σταματήσουμε» υπογραμμίζει ο Ντάγκλας.
Πληροφορίες από: Bloomberg, Reuters.
https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-t ... 5fe1b6e84b

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29214
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 02 Δεκ 2023, 22:29

Παρασκευή 01 Δεκεμβρίου 2023
Ανακαλούνται παρτίδες πασίγνωστης σοκολάτας.

Εικόνα

Στην προληπτική ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων του προϊόντος Toblerone 100 γρ. σοκολάτα γάλακτος με νουγκά (10%), από μέλι και αμύγδαλα, προχώρησε με δική της πρωτοβουλία η Mondelēz Ελλάς, καθώς δεν υπάρχει επισήμανση συστατικών στα ελληνικά στη συσκευασία.


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στα συστατικά του προϊόντος περιλαμβάνονται γάλα, αμύγδαλο, σόγια και αυγό, τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν ορισμένους καταναλωτές, οι οποίοι είναι αλλεργικοί ή έχουν δυσανεξία σε κάποιο από τα αυτά τα συστατικά. Το συγκεκριμένο προϊόν είναι άριστης ποιότητας και καθ’ όλα ασφαλές και είναι κατάλληλο για κατανάλωση από όλους πλην των παραπάνω αναφερόμενων.

Η εταιρεία ενημέρωσε προληπτικά τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Υπογραμμίζεται ότι η εν λόγω διαδικασία ανάκλησης αφορά αποκλειστικά και μόνο σε συγκεκριμένες παρτίδες με ημερομηνίες ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 24/12/2024, 25/12/2024, 24/01/2025, 28/01/2025 και σε κανέναν άλλο κωδικό ή και άλλο προϊόν Toblerone.

Εικόνα

Η εταιρεία ανακαλεί από την αγορά το προϊόν Toblerone 100 γρ. σοκολάτα γάλακτος με νουγκά (10%), από μέλι και αμύγδαλα με απουσία επισήμανσης συστατικών στα ελληνικά στη συσκευασία, με ημερομηνίες ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 24/12/2024, 25/12/2024, 24/01/2025, 28/01/2025 και με LOT numbers: OOY4033871, OOY4033913, OOY4034331, OOY4034332, OOY4034372, OOY4034373, OOY4133912, OOY4133913, OOY4134331, OOY4134332, OOY4134372, OOY4134373, OOY4233912, OOY4233913.

Οι καταναλωτές που είναι αλλεργικοί ή έχουν δυσανεξία στο γάλα, το αμύγδαλο, τη σόγια και το αυγό καλούνται να μην ανοίξουν ή καταναλώσουν το προϊόν.

Για οποιοδήποτε ερώτημα, οι καταναλωτές μπορούν να έρθουν σε επαφή με τη Γραμμή Καταναλωτών Ελλάδας στο 800-11-81111 (από σταθερό τηλέφωνο χωρίς χρέωση) όπου μπορούν να λάβουν πρόσθετες πληροφορίες.

Σημειώνεται ότι τα προϊόντα διατίθενται στην Ελλάδα από τη Mondelēz Ελλάς ΑΕ.
https://www.enikos.gr/society/anakaloun ... s/2069450/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29214
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 26 Δεκ 2023, 21:31

Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023
Η σοκολάτα έχει ένα όφελος – έκπληξη για την υγεία.

Εικόνα

Η σοκολάτα εκτός από το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων έχει και ένα επιπλέον όφελος για την υγεία που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν.


Είναι μια καλή πηγή σιδήρου. Περίπου 30 γραμμάρια σοκολάτας περιέχουν περίπου 2 mg (χιλιοστόγραμμα) σιδήρου, το οποίο είναι περίπου το 25% των ημερήσιων αναγκών πρόσληψης για τους άνδρες άνω των 19 ετών και για τις γυναίκες άνω των 50 ετών.

Μια απροσδόκητη πηγή σιδήρου.
Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Ο σίδηρος είναι επίσης απαραίτητος για την παραγωγή ορμονών και για την προστασία των κυττάρων από βλάβες.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου είναι 8 mg για τους άνδρες ηλικίας 19 έως 50 ετών και 18 mg για τις γυναίκες στην ίδια ηλικιακή κατηγορία. Οι ενήλικες άνω των 50 χρειάζονται 8 mg σιδήρου ημερησίως.

Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν αρκετό σίδηρο στη διατροφή τους. Ωστόσο, ορισμένες ομάδες πληθυσμού μπορεί να έχουν αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο, όπως:

. Γυναίκες κατά την έμμηνο ρύση.
. Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.
. Βρέφη και παιδιά.
. Αιμοδότες.
. Άτομα με ορισμένες χρόνιες ασθένειες.

Οι φυτικές τροφές περιέχουν μη αιμικό σίδηρο, ο οποίος δεν απορροφάται από τον οργανισμό τόσο καλά όσο ο αιμικός σίδηρος που βρίσκεται στα ζωικά προϊόντα. Ωστόσο, η σοκολάτα είναι μια εξαιρετική πηγή μη αιμικού σιδήρου.

Η μαύρη σοκολάτα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο περιέχει περισσότερο σίδηρο. Για παράδειγμα, 30 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας με 70% κακάο περιέχει περίπου 3 mg σιδήρου.

Τα οφέλη της σοκολάτας.
Εκτός από το σίδηρο, η μαύρη σοκολάτα είναι επίσης μια καλή πηγή άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως:

Φλαβονοειδή: Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο που βοηθά στη λειτουργία των μυών και των νεύρων.
Κάλιο: Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι αθλητές είναι καλό να καταναλώνουν σοκολάτα καθώς ενισχύει την παραγωγή νιτρικού οξειδίου που προάγει την αντοχή στην άσκηση.

Ωστόσο, για να εξασφαλίσετε τα διατροφικά οφέλη της σοκολάτας πρέπει να ελέγξετε την περιεκτικότητά της σε κακάο. Βεβαιωθείτε ότι η σοκολάτα που επιλέγετε έχει τουλάχιστον 70% κακάο.

Εκτός από το κακάο, η σοκολάτα έχει, επίσης, 10 γραμμάρια ζάχαρης και 11 γραμμάρια λίπους, επομένως, δεν θα πρέπει να είναι η κύρια πηγή σιδήρου σας.

Σίδηρος: Η σωστή ποσότητα είναι απαραίτητη, η υπερβολική είναι επιβλαβής.
Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την υγεία, αλλά η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορούν να οδηγήσουν σε έλλειψη σιδήρου, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως αδυναμία, κόπωση και πεπτικά προβλήματα. Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα, να διαταράξει την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών και ακόμη και να οδηγήσει σε κώμα ή θάνατο.

Το σώμα σας αποθηκεύει σίδηρο στους μύες και το συκώτι σας. Μόνο όταν το σώμα σας εξαντλήσει τον αποθηκευμένο σίδηρο του, θα εμφανίσετε συμπτώματα έλλειψης σιδήρου. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται αναιμία, η οποία μπορεί να κάνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια σας μικρότερα και πιο αδύναμα. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς σας, με αποτέλεσμα συμπτώματα όπως αδυναμία, κόπωση, πεπτικά προβλήματα και κακή συγκέντρωση.

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε έλλειψη σιδήρου, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε εξετάσεις αίματος για να ελέγξετε τα επίπεδα σιδήρου σας. Διασφαλίστε ότι λαμβάνετε την αναγκαία ποσότητα σιδήρου μέσω της διατροφής σας.

Εάν λαμβάνετε συμπλήρωμα σιδήρου, είναι σημαντικό να λάβετε μόνο την ποσότητα που συνιστά ο γιατρός σας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φάρμακα για παθήσεις, όπως το Πάρκινσον ή ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να γίνουν λιγότερο αποτελεσματικά εάν λαμβάνετε συμπλήρωμα σιδήρου (σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας).

Συμπέρασμα.
Η μαύρη σοκολάτα είναι μια νόστιμη και θρεπτική απόλαυση που έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Ένα από αυτά τα οφέλη είναι ότι αποτελεί μια καλή πηγή σιδήρου, ειδικά όταν έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο. Μετά από αυτό, θα νιώθετε λιγότερες τύψεις την επόμενη φορά που θα απολαύσετε την αγαπημένη σας σοκολάτα.
https://www.enikos.gr/timeout/to-aprosd ... a/2077704/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29214
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 29 Δεκ 2023, 21:26

27.12.2023
«Πικρά» θα είναι τα γλυκά στου Αγίου Βαλεντίνου: Έρχεται μεγάλη αύξηση στις τιμές της σοκολάτας.
Τι αναφέρουν από τώρα οι σοκολατοβιομηχανίες.

Εικόνα

Τα χειρότερα για τους μεγαλύτερους κατασκευαστές σοκολάτας στον κόσμο, από το ράλι στο κακάο, δεν έχουν έρθει ακόμα. Κι αυτό γιατί εταιρείες όπως η Hershey Co. και η Nestle SA συνήθως αγοράζουν κακάο πολύ νωρίτερα, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν προμηθευτεί την πρώτη ύλη σε αρκετά χαμηλότερες τιμές.


Καθώς όμως, οι προμήθειες εξαντλούνται και οι τιμές παραμένουν υψηλές, οι σοκολατοποιοί αναγκάζονται να πληρώσουν ένα κόστος που τελικά θα μετακυλίσουν στους καταναλωτές.

«Είναι η πιο ασυνήθιστη κατάσταση που έχω δει στην καριέρα μου», δήλωσε στο Bloomberg, ο Jonathan Parkman, επικεφαλής πωλήσεων γεωργικών προϊόντων στον όμιλο Marex, ο οποίος παρακολουθεί την αγορά του κακάο για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. «Δεν νομίζω ότι έχουμε δει ακόμα τη χειρότερη κατάσταση για τους καταναλωτές».

Οι τιμές της σοκολάτας έχουν ήδη αυξηθεί κατά 17% στις ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια, σε υψηλό 46 ετών, καθώς το κόστος των εμπορευμάτων εκτινάχθηκε, σύμφωνα με τον ερευνητή καταναλωτών Euromonitor International. Και δεν κάποια εκτόνωση των πληθωριστικών πιέσεων στο προσεχές μέλλον, καθώς η παραγωγή κακάο στη Δυτική Αφρική —που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 70% των προμηθειών— αποδεικνύεται πολύ χειρότερη από το αναμενόμενο.

Οι παγκόσμιες προμήθειες αναμένεται να υπολείπονται της ζήτησης για τρίτη χρονιά στη σεζόν που ξεκίνησε τον Οκτώβριο. Οι παραδόσεις στα λιμάνια της κορυφαίας παραγωγικής περιοχής της Ακτής του Ελεφαντοστού έχουν καθυστερήσει σημαντικά. Και αυτό είναι πριν αρχίσει να έχει αντίκτυπο στη συγκομιδή η ξηρασία του Ελ Νίνιο.

Ενός κακού μύρια έπονται.

Οι αυξήσεις συμπαρασύρουν και μια σειρά προϊόντων επεξεργασίας των κόκκων κακάο. Η τιμή του βουτύρου, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του βάρους μιας μέσης πλάκας σοκολάτας, έχει ήδη σημειώσει ρεκόρ, σύμφωνα με το KnowledgeCharts, μια μονάδα Ανάλυσης Κινδύνου Εμπορευμάτων.

Στην κορυφαία καταναλωτική Ευρώπη, οι τιμές είναι κοντά στα 9.600 ευρώ ο μετρικός τόνος, σχεδόν 2,5 φορές το κόστος των συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο.

Η παραγωγή λιχουδιών, συμπεριλαμβανομένων των Hershey Kisses και των Crunch bars, απαιτεί μήνες προγραμματισμού. Το βούτυρο που αποτελούσε το μεγαλύτερο μέρος της σοκολάτας που πωλούνταν το Halloween και τα Χριστούγεννα παρήχθη όταν οι τιμές ήταν χαμηλότερες.

Η πίεση είναι τώρα για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, με τη Nestle και τη Mondelez να έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι θα χρειαστεί να αυξήσουν ξανά τις τιμές το επόμενο έτος.

Οι κατασκευαστές σοκολάτας χρησιμοποιούν την αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο, αγοράζοντας κακάο οκτώ έως εννέα μήνες. Οι τιμές είναι τώρα τόσο υψηλές που η προστασία έχει μειωθεί στους έξι μήνες, σύμφωνα με τη Marex.
https://www.pronews.gr/ygeia/diatrofi/p ... sokolatas/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29214
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 08 Ιαν 2024, 22:07

07/01/2024
Η μαύρη σοκολάτα είναι πράγματι μια υγιεινή τροφή.
Η περιεκτικότητα σε κακάο που καθορίζει το αν είναι ή όχι υγιεινή.

Εικόνα

Όποιος πει ότι δεν λαχταράει μια σοκολάτα ανά πάσα ώρα της ημέρας, σίγουρα δεν λέει όλη την αλήθεια, αφού πρόκειται για το πιο απλό και απολαυστικό γλυκό που θα μπορούσαμε να έχουμε. Αλλά, όπως όλοι γνωρίζουμε, η σοκολάτα δεν μας κάνει καλό. Ή μήπως κάτι τέτοιο δεν ισχύει;


Σύμφωνα με τον Tim Spector, καθηγητή γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου και επιστημονικό συνιδρυτή της Zoe και όσα αναφέρει η Vogue India (https://www.vogue.in/content/yes-dark-c ... -an-expert), στην πραγματικότητα η σοκολάτα κάνει καλό -απλά πρέπει να παίρνετε το σωστό είδος.

«Έχω νέα για εσάς», είπε σε ένα βίντεο στη σελίδα του στο Instagram. «Η σοκολάτα είναι μια υγιεινή τροφή». Δεν μιλάει όμως για οποιαδήποτε σοκολάτα, αλλά πιο συγκεκριμένα για τη μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο πάνω από 70%.

Εικόνα

Με περίπου 10 γραμμάρια φυτικών ινών -περισσότερο από το ήμισυ της μέσης πρόσληψης φυτικών ινών στις περισσότερες δυτικές χώρες, η μαύρη σοκολάτα είναι, επίσης, γεμάτη πολυφαινόλες. Ενώ οι φυτικές ίνες είναι το κλειδί για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, τη βελτίωση της υγείας του εντέρου και τη μείωση της φλεγμονής, οι πολυφαινόλες είναι μια ένωση που βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα με ισχυρή αντιοξειδωτική δύναμη, μεταξύ άλλων ωφελειών για την υγεία.

Στο βίντεο, ο καθηγητής Spector αναφέρεται σε μια πρόσφατη (και μεγάλη) μελέτη 20.000 ατόμων που πραγματοποιήθηκε σε διάστημα τρεισήμισι ετών. Όσοι έλαβαν συμπληρώματα εκχυλίσματος κακάο κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις σε σχέση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Οπότε ναι, στην πραγματικότητα, η μαύρη σοκολάτα αξίζει πραγματικά να ενσωματωθεί στη διατροφή σας για καλύτερη υγεία.

Η περιεκτικότητα σε κακάο που καθορίζει αν μια μαύρη σοκολάτα είναι υγιεινή.

Εικόνα

Το θέμα είναι να επιλέγετε σοκολάτες με περιεκτικότητα σε κακάο άνω του 70%, αλλά θα πρέπει, επίσης, να ελέγχετε την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι η σοκολάτα που επιλέξατε περιέχει ελάχιστα συστατικά.

Όσο λιγότερα είναι τα πρόσθετα -και όσο λιγότερη η ζάχαρη- τόσο το καλύτερο. «Οι χειροποίητες σοκολάτες είναι οι καλύτερες -έχουν μόνο δύο ή τρία συστατικά», λέει ο καθηγητής Spector, αναφέροντας το κακάο και τους ζυμωμένους κόκκους ως δύο από τα βασικά συστατικά που πρέπει να αναζητάτε.
https://www.newsbeast.gr/woman/arthro/1 ... eini-trofi

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29214
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 12 Ιαν 2024, 22:05

12 Ιανουαρίου 2024
Η μαύρη σοκολάτα μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης.

Εικόνα

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports δείχνει ότι η πρόσληψη μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ιδιοπαθούς υπέρτασης. Η ιδιοπαθής υπέρταση αναφέρεται στην υψηλή αρτηριακή πίεση που είναι πολυπαραγοντική και δεν έχει ξεκάθαρη αιτία.


Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία αναπηρίας και θνησιμότητας παγκοσμίως και συμβάλλουν σημαντικά στην παγκόσμια επιβάρυνση των ασθενειών. Ο εκτιμώμενος συνολικός αριθμός των κρουσμάτων καρδιαγγειακής νόσου ήταν 523 εκατομμύρια το 2019, με τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική να έχουν τον υψηλότερο επιπολασμό και την Κεντρική Ασία και την Ανατολική Ευρώπη να έχουν την υψηλότερη θνησιμότητα.

Οι επιστήμονες έλαβαν δεδομένα συνοπτικής μελέτης συσχέτισης σε επίπεδο γονιδιώματος για την πρόσληψη μαύρης σοκολάτας από τον ιστότοπο MRC Integrative Epidemiology Unit (University of Bristol). Τα δεδομένα περιελάμβαναν 64.945 Ευρωπαίους συμμετέχοντες. Επιπλέον, οι επιστήμονες έλαβαν συνοπτικά δεδομένα για καρδιαγγειακές παθήσεις από διάφορες διαθέσιμες στο κοινό μελέτες συσχέτισης σε επίπεδο γονιδιώματος.

Στη συνέχεια, ανέλυσαν τα δεδομένα για να προσδιορίσουν την αιτιολογική σχέση μεταξύ της γενετικά προβλεπόμενης πρόσληψης μαύρης σοκολάτας και των κινδύνων για 12 καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο, έμφραγμα του μυοκαρδίου, κολπική μαρμαρυγή, μη ρευματική βαλβιδοπάθεια, μη ισχαιμική καρδιοπάθεια, υπέρταση, φλεβική θρομβοεμβολή, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, εγκεφαλικό επεισόδιο, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο. Διεξήγαγαν επίσης ευαίσθητες αναλύσεις για να αξιολογήσουν την ευρωστία των αποτελεσμάτων της ανάλυσης.

Εικόνα

Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ιδιοπαθούς υπέρτασης.

Αυτή η μελέτη αποκαλύπτει ότι η γενετικά προβλεπόμενη πρόσληψη μαύρης σοκολάτας σχετίζεται σημαντικά με χαμηλότερο κίνδυνο ιδιοπαθούς υπέρτασης και ενδεικτικά σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής.

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι φλαβανόλες που υπάρχουν στις μαύρες σοκολάτες μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του ενδοθηλίου, να προάγουν την αγγειοδιαστολή και να αποτρέψουν τη συσσώρευση αιμοπεταλίων αυξάνοντας την απελευθέρωση νιτρικού οξειδίου. Οι φλαβανόλες είναι επίσης γνωστό ότι έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Όλες αυτές οι δραστηριότητες των φλαβανολών πιστεύεται ότι είναι οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν σε ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα.

Εικόνα

Τα δεδομένα υπέρτασης που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη μελέτη περιλαμβάνουν περιπτώσεις δευτεροπαθούς υπέρτασης, που είναι ουσιαστικά η εκδήλωση νεφρικής νόσου, νεφρικής αγγειακής νόσου και ορισμένων ενδοκρινικών παθήσεων στο καρδιαγγειακό σύστημα. Ωστόσο, η μελέτη δεν διερευνά καμία αιτιολογική σχέση αυτών των ασθενειών με την πρόσληψη μαύρης σοκολάτας. Έτσι, οι επιστήμονες συμβουλεύουν ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να βασίζονται μόνο στη μαύρη σοκολάτα για την πρόληψη της ιδιοπαθούς υπέρτασης. Αντίθετα, τα άτομα υψηλού κινδύνου για ιδιοπαθή υπέρταση μπορούν να αντικαταστήσουν τα ανθυγιεινά σνακ με μαύρη σοκολάτα για να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή τους υγεία.

Συνολικά, η μελέτη παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την πρόληψη της ιδιοπαθούς υπέρτασης στο γενικό πληθυσμό. Απαιτείται περισσότερη κλινική έρευνα για να εδραιωθεί σταθερά η αιτιώδης σχέση μεταξύ της πρόσληψης μαύρης σοκολάτας και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.
https://hellas-now.com/mayri-sokolata-m ... ypertasis/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29214
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 13 Φεβ 2024, 21:44

12/02/2024
Κακάο: «Χρυσάφι» η αγαπημένη απόλαυση - Ρεκόρ όλων των εποχών στην τιμή του.

Εικόνα

Οι τιμές του κακάο, αυξήθηκαν από τις αρχές του χρόνου σχεδόν 40%.


Το αγαπημένο κακάο των παιδιών είναι πλέον απλησίαστο, καθώς οι τιμές του έχουν εκτοξευτεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 65 ετών καθώς το 1977 ήταν το τελευταίο υψηλό ρεκόρ. Οι τιμές του κακάο, σύμφωνα με το CNBC, έχουν αυξηθεί από τις αρχές του χρόνου πάνω από 1.000 δολάρια τον τόνο, αύξηση σχεδόν 40%, με την τιμή του να είναι πλέον στα 5.874 δολαρίων ανά μετρικό τόνο.

Η κλιματική αλλαγή δεν υπονομεύει μόνο το μέλλον των παιδιών μας αλλά και την αγαπημένη τους απόλαυση καθώς το φαινόμενο Ελ Νίνιο προκαλεί μεγάλη ξηρασία στη Δυτική Αφρική, βλάπτοντας τις αποδόσεις των καλλιεργειών στη Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, τους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς κακάο στον κόσμο.

«Τα μεταβαλλόμενα καιρικά φαινόμενα έχουν μειώσει μόνιμα τις αποδόσεις του κακάο», δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη ο Humza Hussain, αναλυτής εμπορευμάτων στην TD Asset Management.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κακάο, Paul Davis, δήλωσε ότι δεν θα απέκλειε τις τιμές να εκτοξευθούν στα 6.000 δολάρια ανά τόνο μέσα στο 2024. «Εχουμε αντίθετους ανέμους παντού αυτή τη στιγμή. Πολύ ακριβά λιπάσματα, σκληρές συνθήκες για τους αγρότες, σκληρές συνθήκες για τους καταναλωτές» υποστηρίζει ο Ντέιβις.
https://www.huffingtonpost.gr/entry/kak ... b2e7834364

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29214
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 27 Μαρ 2024, 21:03

26.03.2024
«Εκτινάχθηκε» η τιμή του κακάοΞεπέρασε τα 10.000 δολάρια ανά τόνο στη Νέα Υόρκη.
Οι τιμές του κακάο άρχισαν να αυξάνονται το 2023, λόγω των φόβων για έλλειμμα στην προσφορά.
Εικόνα

«Εκτινάχθηκε» η τιμή του κακάο καθώς στη Νέα Υόρκη, ξεπέρασε τα 10.000 δολάρια ανά τόνο λόγω των ελλείψεων προμηθειών από την κακή συγκομιδή στις χώρες παραγωγούς.


Το συμβόλαιο κακάο για παράδοση τον Μάιο με τις περισσότερες συναλλαγές στη Νέα Υόρκη διαπραγματευόταν γύρω στις 19.10 ώρα Ελλάδας στα 9.666 δολάρια, αφότου υπερέβη ήδη το όριο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο κατά την έναρξη της συνεδρίασης στην Ευρώπη.

«Ένας τόνος κακάο στοιχίζει πλέον ακριβότερα κι από έναν τόνο χαλκό», υπογραμμίζει η Κάθλιν Μπρουκς, αναλύτρια της XBT.

Οι τιμές του κακάο άρχισαν να αυξάνονται το 2023, λόγω των φόβων για έλλειμμα στην προσφορά, όμως το ράλι τους επιταχύνθηκε τον Ιανουάριο του 2024.

Η ισχυρή ζήτηση σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση της προσφοράς από τη Δυτική Αφρική, κύρια παραγωγό του κακάο παγκοσμίως, εκτίναξε τις τιμές στα υψηλότερα ιστορικά τους από το 2023. Έκτοτε, τα ρεκόρ διαδέχονται το ένα το άλλο.

Το συμβόλαιο με τη μεγαλύτερη διαπραγμάτευση στη Νέα Υόρκη έχει ήδη δει την τιμή του να υπερδιπλασιάζεται και να καταγράφει άνοδο 130% αυτόν τον χρόνο.

Στο Λονδίνο επίσης η τιμή του αυξήθηκε 135% από τον Ιανουάριο και κατέγραψε ένα νέο ιστορικό ρεκόρ σήμερα στις 8.682 στερλίνες ανά τόνο.

Κακή συγκομιδή.
Αυτό το ράλι των τιμών εξηγείται από έναν συνδυασμό παραγόντων, ιδίως την έλλειψη κακάο από τη Δυτική Αφρική.

Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα είναι μακράν οι κυριότεροι παραγωγοί παγκοσμίως κόκκων κακάο. Οι δυο τους προμηθεύουν σχεδόν το 60% της συνολικής παραγωγής για τη συγκομιδή του 2022-2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Κακάο.

«Τον περασμένο χρόνο αυτές οι χώρες γνώρισαν δύσκολες μετεωρολογικές συνθήκες, ιδίως έντονη ζέστη, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένας αρνητικός αντίκτυπος στην παραγωγή», εξήγησε ο Όλε Χάνσεν, αναλυτής της Saxobank.

Σε αυτό προστίθεται το κλιματικό φαινόμενο El Niño, το οποίο «προκάλεσε ισχυρές βροχοπτώσεις τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι καλλιέργειες» και να ευνοηθεί η διασπορά νόσων, επισήμανε ο Τζον Πλάσαρντ, αναλυτής στο Mirabaud.

Τέλος, «η κλιμάκωση του κόστους των παρασιτοκτόνων και των λιπασμάτων επέβαλε οικονομικούς περιορισμούς στους αγρότες, που δυσκολεύτηκαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα απαραίτητα στοιχεία για τη διατήρηση των καλλιεργειών», συμπλήρωσε ο Όλε Χάνσεν.

Και η σοκολάτα;
Καθώς σε γενικές γραμμές χρειάζονται «μεταξύ 6 και 12 μήνες προκειμένου τέτοιου είδους αυξήσεις να αντικατοπτριστούν στις τιμές λιανικής πώλησης των προϊόντων», ο Όλε Χάνσεν εκτιμά πως οι «καταναλωτές θα πρέπει να αναμένουν μια αύξηση» στις τιμές της σοκολάτας.

«Η σοκολάτα είναι το νέο προϊόν πολυτελείας, (…) και εμείς αναμένουμε ότι οι τιμές των ζαχαρωδών λιχουδιών να αυξηθούν ως αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης αύξησης των τιμών», επισημαίνει η Κάθλιν Μπρουκς.

Ήδη από τις αρχές Μαρτίου, η σοκολατοποιΐα Lindt & Sprüngli προειδοποίησε ότι οι τιμές της θα αυξηθούν εκ νέου το 2024 και 2025, αφότου κατέγραψαν άνοδο 10,1% κατά μέσο όρο το 2023.

Σύμφωνα με τη Σουζάνα Στρίτερ, του Hargreaves Lansdown, «καταγράφονται ήδη ενδείξεις εκ μέρους των καταναλωτών προς μία τάση να στρέφονται πως εναλλακτικές λιγότερο ακριβές», δηλαδή προϊόντα σοκολάτας χαμηλότερης ποιότητας ή απλά να αγοράζουν μικρότερες ποσότητες.
https://www.pronews.gr/oikonomia/diethn ... nea-yorki/

Άβαταρ μέλους
AlienWay
Δημοσιεύσεις: 23231
Εγγραφή: 08 Οκτ 2019, 13:15
Phorum.gr user: AlienWay

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από AlienWay » 27 Μαρ 2024, 21:04

Ζούμε σε μια οικονομία.

Άβαταρ μέλους
AlienWay
Δημοσιεύσεις: 23231
Εγγραφή: 08 Οκτ 2019, 13:15
Phorum.gr user: AlienWay

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από AlienWay » 29 Μαρ 2024, 23:27

Ζούμε σε μια οικονομία.

talaipwros
Δημοσιεύσεις: 25252
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 18:54

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από talaipwros » 29 Μαρ 2024, 23:28

AlienWay έγραψε:
29 Μαρ 2024, 23:27
τι ειναι αυτη η Freedom24 που διαφημιζει;

Άβαταρ μέλους
AlienWay
Δημοσιεύσεις: 23231
Εγγραφή: 08 Οκτ 2019, 13:15
Phorum.gr user: AlienWay

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από AlienWay » 29 Μαρ 2024, 23:33

talaipwros έγραψε:
29 Μαρ 2024, 23:28
AlienWay έγραψε:
29 Μαρ 2024, 23:27
τι ειναι αυτη η Freedom24 που διαφημιζει;
Δεν ξέρω. Κάτι με μετοχές...
Ζούμε σε μια οικονομία.

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29214
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 16 Απρ 2024, 20:21

16/04/2024
Γλυκόπικρο Πάσχα με «αλμυρή» σοκολάτα και γλυκά - Αλλά όχι για όλους.
Οι μεγάλες σοκολατοβιομηχανίες μετακυλίουν τα «σπασμένα» στους καταναλωτές και καταγράφουν σημαντικά κέρδη.

Εικόνα

Οι καταναλωτές μπορεί να έχουν μια πικρή έκπληξη στα καλάθια του Πάσχα φέτος. Τα σοκολατένια αυγά και κουνελάκια είναι πιο ακριβά από ποτέ, καθώς τα μεταβαλλόμενα κλιματικά μοτίβα ροκανίζουν τις παγκόσμιες προμήθειες κακάο και τα κέρδη των αγροτών στη Δυτική Αφρική.


Περίπου τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου κακάο -το κύριο συστατικό της σοκολάτας- παράγονται σε κακαόδεντρα στην Γκάνα, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Νιγηρία και το Καμερούν. Αλλά οι εποχικοί άνεμοι σκόνης από τη Σαχάρα ήταν ισχυροί τους τελευταίους μήνες, εμποδίζοντας το ηλιακό φως που απαιτείται για την ανάπτυξη των σπόρων. Την προηγούμενη σεζόν, οι έντονες βροχοπτώσεις εξάπλωναν μια ασθένεια αποσύνθεσης.

Εικόνα

Με τις εξαγωγές από την Ακτή Ελεφαντοστού, τον κορυφαίο παραγωγό στον κόσμο, να έχουν μειωθεί κατά ένα τρίτο τους τελευταίους μήνες, η παγκόσμια τιμή του κακάο έχει αυξηθεί απότομα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο έχουν ήδη διπλασιαστεί φέτος, μετά από άνοδο άνω του 60% το προηγούμενο έτος. Οι αγρότες που μαζεύουν κόκκους κακάο λένε ότι οι αυξήσεις δεν επαρκούν για να καλύψουν τις χαμηλότερες αποδόσεις και το υψηλότερο κόστος παραγωγής.

Εικόνα

Ωστόσο, η υψηλή ζήτηση για σοκολάτα για το Πάσχα αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των μεγάλων εταιρειών γλυκισμάτων. Οι κολοσσοί του είδους σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μετακυλίσει για τα καλά την άνοδο των τιμών του κακάο στους καταναλωτές. Τα καθαρά περιθώρια κέρδους της Hershey αυξήθηκαν στο 16,7% το 2023 από 15,8% το 2022. Η Mondelez, ιδιοκτήτρια των Toblerone και Cadbury, κατέγραψε άλμα στο 13,8% το 2023 από 8,6% το προηγούμενο έτος.

«Είναι πιθανό οι καταναλωτές να δουν μια απότομη άνοδο της τιμής της σοκολάτας αυτό το Πάσχα», ανέφερε η Wells Fargo σε έκθεσή της αυτόν τον μήνα.

Εικόνα

Η Mondelez αύξησε τις τιμές της σοκολάτας έως και 15% πέρυσι και θα εξετάσει το ενδεχόμενο πρόσθετων αυξήσεων για να συμβάλει στην εκπλήρωση των προβλέψεων για αύξηση των εσόδων της το 2024. Η Hershey αύξησε επίσης τις τιμές στα προϊόντα της πέρυσι και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η βρετανική εταιρεία έρευνας και υπηρεσιών καταναλωτών Which? διαπίστωσε ότι τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά και τα κουνελάκια από δημοφιλείς μάρκες όπως η Lindt και η Toblerone κοστίζουν περίπου 50% περισσότερο φέτος ενώ μερικά σοκολατένια αυγά έχουν μικρύνει σε μέγεθος.

Εικόνα

Το κακάο διακινείται σε μια ρυθμιζόμενη, παγκόσμια αγορά. Οι αγρότες πωλούν σε τοπικούς αντιπροσώπους ή εργοστάσια επεξεργασίας, οι οποίοι στη συνέχεια πωλούν προϊόντα κακάο σε παγκόσμιες εταιρείες σοκολάτας. Οι τιμές καθορίζονται έως και ένα χρόνο νωρίτερα. Πολλοί αγρότες κατηγορούν την κλιματική αλλαγή για τις φτωχές καλλιέργειές τους. Τα κακαόδεντρα αναπτύσσονται μόνο κοντά στον ισημερινό και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις αλλαγές του καιρού.

Εικόνα

Για να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής, οι τοπικές αρχές προωθούν την εκπαίδευση σχετικά με μεθόδους καλλιέργειας που θα μπορούσαν να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η χρήση συστημάτων άρδευσης. Ο πρόεδρος της Γκάνας έχει επίσης υποσχεθεί να παρέμβει για να βοηθήσει τους αγρότες να επιτύχουν μια καλύτερη συμφωνία.

Εικόνα

Η Εθνική Ομοσπονδία Λιανικής, μια αμερικανική εμπορική ένωση, αναμένει ότι οι δαπάνες των καταναλωτών φέτος το Πάσχα θα παραμείνουν υψηλές, παρά τις αυξανόμενες τιμές των γλυκισμάτων. Η τελευταία έρευνα έδειξε ότι οι καταναλωτές αναμένεται α ξοδέψουν 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια για σοκολατένια αυγά, κουνελάκια και άλλα γλυκά αυτό το Πάσχα (από 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο).

Εικόνα

Στην Ελβετία, όπου ζουν οι μεγαλύτεροι καταναλωτές σοκολάτας στον κόσμο κατά κεφαλήν, η εγχώρια κατανάλωση μειώθηκε ελαφρά πέρυσι κατά 1%, στα 10,9 κιλά ανά άτομο, σύμφωνα με τον βιομηχανικό σύνδεσμο Chocosuisse. Αυτή η μικρή πτώση φαίνεται να συνδέεται με την άνοδο των λιανικών τιμών της σοκολάτας.

Εικόνα

Η ελβετική εταιρεία παραγωγής σοκολάτας Lindt & Sprüngli, πάντως, κατέγραψε αυξημένη κερδοφορία, στο 15,6% από 15% ένα χρόνο νωρίτερα. Ωστόσο, ορισμένες μικρότερες επιχειρήσεις που πωλούν σοκολάτα δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με την άνοδο των τιμών του κακάο, ενώ οι πωλήσεις τους μειώνονται.
https://www.huffingtonpost.gr/entry/yle ... bf41ba84ca

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Μαγειρική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών