Κακάο - Σοκολάτα

Συνταγές, φαγητά, γλυκίσματα, ποτά και cocktails (μόνο για χορτάτους).
Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28676
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 16 Μαρ 2021, 20:45

24 Φεβρουαρίου 2021
Είδος υπό εξαφάνιση η σοκολάτα! Παγκόσμιος «συναγερμός»

Εικόνα

Αυτή η δυσοίωνη πρόβλεψη, ένεκα των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα κακαόδεντρα, είναι πολύ πικρή. Αλλά πέρα για αληθινή.

To σχετικό & φρέσκο αφιέρωμα του The Atlantic σχετικά με τα μύρια κακά της μοίρας τους που αντιμετωπίζουν αυτό το διάστημα τα ‘σοκολατοδάση’ του πλανήτη έρχεται να επιβεβαιώσει το τσουνάμι σχετικών δημοσιευμάτων που έσκασαν μαζικά μύτη στα τέλη του 2014.

Τότε δηλαδή που δύο από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής σοκολάτας στον κόσμο, η εταιρεία Barry Callebaut Group με έδρα την Ελβετία και η βρετανική Mars (σ.σ. συνολικά η ‘αξία’ της αγοράς σοκολάτας ανέρχεται σε 103 δις δολάρια ετησίως), βγήκαν ταυτόχρονα και άρχισαν να βαράνε τα κουδούνια -στον εθισμένο στη σοκολάτα πλανήτη- ότι η χρόνια αυξημένη ζήτηση για κακάο από τη μια και η συνεχιζόμενη έλλειψη του από την άλλη θα είχαν νομοτελειακά ως αποτέλεσμα η τιμή της να εκτοξευθεί στην στρατόσφαιρα.

Εικόνα

Για να μην στο παίξω ‘δαιμόνιος ρεπόρτερ Πίκος Απίκος’ και μιλήσω για περιπτώσεις όπως του John Mason από το Nature Conservation Research Council, που έχει την έδρα του στη Γκάνα (βλέπε Δυτική Αφρική, εκεί που παράγεται το 70% της παγκόσμιας παραγωγής), ο οποίος, ήδη πίσω στο 2010, είχε προβλέψει ότι: «Η σοκολάτα θα γίνει τόσο σπάνια και ακριβή σαν το χαβιάρι. Ο μέσος άνθρωπος δεν θα μπορεί να την αγοράσει». (σ.σ. Εδώ η Heidi Klum μας επιδεικνύει πόσο χαρούμενους μας κάνει κάθε μπουκιά)

Εικόνα

Όπως δηλαδή, στην τελική, συνέβαινε στο μεγαλύτερο μέρος της -διάρκειας 3.000 ετών- ιστορίας της. Ξεκινώντας από τότε που ο πρώτος Ινδιάνος Ολμέκ καλλιέργησε το κακαόδεντρο, το ‘δώρο των θεών προς τους ανθρώπους’. Πρώτα ως ρόφημα με πιπέρι και τσίλι και μεγαλύτερο φαν τον Μοντεζούμα που έπινε 50 κούπες την ημέρα. Συνεχίζοντας με τη 2η φάση, όταν το πήραν πρέφα οι Ισπανοί, έβαλαν μέσα ζάχαρη και βανίλια, και το έφεραν στην Ευρώπη. Και καταλήγοντας τον 20ο αιώνα, όταν και πήρε τη σημερινή μορφή (σ.σ. Το πρώτο κατάστημα άνοιξε στο Λονδίνο το 1657).

Εικόνα

Η αλήθεια είναι ότι, παρότι κρυφο-chocoholic (η γυναίκα μου επιμένει να απορεί πως τελειώνουν τόσο γρήγορα οι σοκολάτες της κόρης μου), δεν έδωσα τότε καμία σημασία. Μου φάνηκε από τις γελοίες κινδυνολογικές προβλέψεις που ο χρόνος έρχεται και ξεφτιλίζει. Έλα όμως που, όπως συμβαίνει συνήθως, η αλήθεια είναι πιο σύνθετη. Και σαφώς πιο επώδυνη.

Ας ξεκινήσουμε από τη ζήτηση για κακάο, η οποία, από τη στιγμή που έχει μπει στο παιχνίδι η Κίνα και η Ινδία (ως καταναλωτές), συνεχίζει να αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς; Ότι σε επτά χρόνια θα χρειαστεί να ανακαλύψουμε από το πουθενά μια ακόμη Ακτή του Ελεφαντοστού, που είναι και η μεγαλύτερη παραγωγός κακάο παγκοσμίως. Κάτι που προφανώς δεν γίνεται.

Εικόνα

Και όχι, αν αναρωτιέσαι, δεν γίνεται να παραχθεί το κακάο κάπου πιο ‘πολιτισμένα’ και οργανωμένα, αφού μιλάμε για ένα πολύ ευαίσθητο και ‘περίεργο’ φυτό που αναπτύσσεται μόνο γύρω από τον Ισημερινό (επίσης παίρνει χρόνια να ωριμάσει το δέντρο και οι καρποί μεγαλώνουν πάνω στον κορμό-κάτι που σημαίνει ότι τους κόβεις μόνο ‘χεράτα’ και όχι με μηχανήματα).

Εικόνα

Ενώ και ότι προσπάθεια έχει γίνει μέχρι τώρα να το ‘πειράξουν’ γενετικά, έχει δυσμενή αποτελέσματα σε εκείνο που τελικά μετράει, δηλαδή τη γεύση. Όπως επίσης άθλια γεύση έχει το κακάο συγκεκριμένης -υποδεέστερης- ποικιλίας που χρησιμοποιούν οι αγρότες επειδή είναι πιο ανθεκτικό.

Από την άλλη η παραγωγή δεν είναι καθόλου, μα καθόλου εύκολο να μεγαλώσει. Όσα παιδιά και αν επιστρατευθούν ως ‘σκλάβοι’ (τα περισσότερα έχουν ουλές στα χέρια αφού κόβουν το σκληρό περίβλημα του καρπού με ματσέτες).



Ο λόγος; Κλιματική αλλαγή, ευαισθησία του φυτού στις ασθένειες (σε ποσοστά τύπου 33% το χρόνο) και, κυρίως, τα κάτω από 2 δολάρια την ημέρα που κερδίζουν κατά μέσο όρο οι εξαθλιωμένοι (και συνήθως άνω των 50 ετών) παραγωγοί που πρέπει, μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει, να πάρουν την ματσέτα και να προσπαθούν να βγάλουν το μεροκάματο μέσα σε ένα δάσος από σκληροτράχηλα ‘σοκολατό-δεντρα’. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να στρέφονται μαζικά σε άλλες καλλιέργειες, όπως αυτή του φοινικέλαιου και του καουτσούκ.

Εικόνα

Άρα, η πρόβλεψη για το τέλος της σοκολάτας (όπως την ξέρουμε) ως το 2020, στέκει σήμερα πιο πολύ από ποτέ. Μια αναπόφευκτη κατάσταση που εταιρίες αντιμετωπίζουν προσωρινά με το να προσθέτουν στη ‘συνταγή’ φρούτα, ξηρούς καρπούς, καραμέλες ή να προσπαθούν να στρέψουν το focus των καταναλωτών στις γκοφρέτες.

Όσο και να ακούγεται οξύμωρο, ο μοναδικός τρόπος να σώσουμε τη σοκολάτα που αγαπάμε (και να μην καταλήξουμε να τρώμε αηδίες) είναι να θέλουμε όντως να αυξηθεί η τιμή της. Να το απαιτήσουμε.Ώστε και οι αγρότες (μέσω fair trade φάσης) να πληρώνονται καλύτερα και να έχουν κίνητρο να συνεχίσουν να καλλιεργούν τις πιο αρχαίες & γευστικές ποικιλίες και οι εταιρίες να έχουν τη δυνατότητα να μας σερβίρουν καλύτερη ποιότητα. Με άλλα λόγια, αν σου αρέσει η σοκολάτα, άρχισε να ασχολείσαι λίγο παραπάνω με ποιος είναι αυτός που στην προσφέρει.


https://newsthessaloniki.gr/eidos-ypo-e ... ynagermos/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28676
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 29 Μαρ 2021, 21:57

28/03/2021
Πάει η σοκολάτα με… αλμυρές γεύσεις;
Ένας φαινομενικά αταίριαστος συνδυασμός δεν είναι όπως τον πιστεύουμε.


Εικόνα

Εντάξει, η σοκολάτα με μπέικον ήταν μια τρέλα του ίντερνετ και των κοινωνικών μέσων που έμοιαζε ακαταμάχητη λίγα μόλις χρόνια πριν.

Πέρα από τις παλαβομάρες ωστόσο του online κόσμου, είναι γνωστό σε κάθε ουρανίσκο πως η σοκολάτα είναι το απόλυτο γλυκό, σε σημείο εξάρτησης, και καλό είναι να μένει εκεί.

Ή μήπως όχι; Όχι φυσικά, καθώς πολλές εθνικές κουζίνες αλλά και οι σύγχρονες γαστρονομικές επιταγές φέρνουν τη σοκολάτα εκεί που θα την περίμενες λιγότερο.

Και δεν μιλάμε απλώς για συμπερίληψη μικρής ποσότητας σοκολάτας για το διαφορετικό του πράγματος, αλλά για πιάτα που συνδυάζουν κρέας σε σοκολάτα σε ίσους βαθμούς!

Εικόνα

Ακόμα και λευκή σοκολάτα, ακόμα πιο γλυκιά δηλαδή, θα βρεις να συνδυάζεται με μοσχάρια, αρνιά και πικάντικες γεύσεις, στέλνοντας αδιάβαστο όποιον παραμένει λάτρης των καθαρών γεύσεων.

Η μεξικανική κουζίνα είναι εξάλλου παγκοσμίως γνωστή για τα πιάτα με σοκολάτα. Όπως το περίφημο Mole de Poblano, το κοτόπουλο (ή γαλοπούλα) σε πλούσια σάλτσα σοκολάτας και τσίλι.

Εικόνα

Ή το Asado de Bodas, χοιρινό κατσαρόλας με γερές δόσεις μεξικανικής σοκολάτας και μπόλικο τσίλι. Ακόμα και enchiladas θα βρεις βουτηγμένες σε πλούσιες σάλτσες με φρούτα και σοκολάτα.

Μόνο που οι συνταγές με κρέας και σοκολάτα δεν εξαντλούνται στη μεξικανική γαστρονομική παράδοση. Η σύγχρονη κουζίνα επιτάσσει μοσχαράκι (Osso Bucco) με σοκολάτα, κοτόπουλο με σοκολάτα και ρούμι, χοιρινά φιλετάκια με σάλτσα λευκής σοκολάτας, ακόμα και συκώτι μοσχαρίσιο με σάλτσα σοκολάτας και πιπεριού.

Πλέον και η περίφημη μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι της Μέσης Ανατολής, το μπαμπά-γκανούς, θα το βρεις με σοκολάτα εντός του να συνοδεύει αρνίσιο κρέας. Αλλά και ο σταθμός στο μπάρμπεκιου, η BBQ σος, έχει δεχτεί στις μέρες μας το άγγιγμα της σοκολάτας.

Η σοκολάτα έχει μετατραπεί για τα καλά σε βασικό συστατικό της δημιουργικής φαντασίας των σεφ…

Εικόνα
https://www.newsbeast.gr/geuseis/arthro ... es-gefseis

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28676
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 01 Απρ 2021, 21:44

Απρίλιος 1, 2021
Βρέθηκε κρυμμένη σοκολάτα 121 ετών με βασιλική υπογραφή.

Εικόνα

Πολλές φορές έχουν βρεθεί αντικείμενα σπάνιας αξίας (υλικής ή συναισθηματικής) αλλά ποτέ κάτι τέτοιο.

Μία σοκολάτα 121 ετών, από μία παρτίδα που ζήτησε η βασίλισσα Βικτώρια για τα βρετανικά στρατεύματα που πολεμούσαν στη Νότια Αφρική, βρέθηκε σε ένα κουτί – που αποτελούσε την αρχική συσκευασία της – στη σοφίτα ενός αγγλικού αρχοντικού.

Εικόνα

Η σοκολάτα ανήκε σε έναν Άγγλο αριστοκράτη που πολέμησε στον Δεύτερο Πόλεμο των Μπόερς, τον Σερ Χένρι Έντουαρντ Πάστον – Μπέντινγκφιλντ, και βρέθηκε στη θήκη του για το κράνος στο προγονικό σπίτι της οικογένειάς του, το 500 ετών Oxburgh Hall στο Νόρφολκ της ανατολικής Αγγλίας.

«Αν και δεν θα το θέλατε ως πασχαλινή απόλαυση, είναι ακόμα άρτιο και αποτελεί αξιοσημείωτο εύρημα», δήλωσε η Άννα Φορστ, επιμελήτρια Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Εθνικό Ταμείο (National Trust), μια φιλανθρωπική οργάνωση που διαχειρίζεται το Oxburgh Hall.

Η συσκευασία έχει ένα μήνυμα με τον γραφικό χαρακτήρα της Βικτώριας που λέει: «Σας εύχομαι καλή χρονιά» και την επιγραφή «Νότια Αφρική 1900», καθώς και ένα πορτρέτο της βασίλισσας.

Εικόνα

Το National Trust είπε ότι πίστευε ότι ο Χένρι είχε κρατήσει το κράνος και τη σοκολάτα μαζί ως αναμνηστικά της συμμετοχής του στον πόλεμο. Ανακαλύφθηκαν μεταξύ των αντικειμένων της κόρης του Φράνσις Γκρέατχεντ μετά τον θάνατό της σε ηλικία 100 ετών το 2020.

Ο δεύτερος πόλεμος των Μπόερς, από το 1899 και το 1902, ήταν η μάχη μεταξύ βρετανικών στρατευμάτων και των δυνάμεων δύο ανεξάρτητων κρατών της Νότιας Αφρικής που διοικούνταν από τους Μπόερς, αγρότες που μιλούσαν αφρικανικά, σε περιοχές όπου είχαν βρεθεί τεράστια κοιτάσματα χρυσού και διαμαντιών.

Η Βικτώρια παρήγγειλε 100.000 μπάρες σοκολάτας των 226 γραμμαρίων η καθεμία για να ανυψώσει το ηθικό των στρατευμάτων στην περιοχή.

Οι τρεις βασικοί κατασκευαστές σοκολάτας της Βρετανίας εκείνη την εποχή, οι Cadbury, Fry και Rowntree, διευθύνονταν από τους Quakers που αντιτάχθηκαν στον πόλεμο, οπότε αρνήθηκαν να δεχτούν πληρωμή για την παραγγελία και συσκεύασαν τη σοκολάτα σε κονσέρβες.

Ωστόσο, η βασίλισσα επέμεινε στους Βρετανούς στρατιώτες να γνωρίζουν ότι οι λιχουδιές τους προέρχονταν από την πατρίδα, και οι κατασκευαστές παραιτήθηκαν και έβαλαν σήμα σε μερικές από τις σοκολάτες, αν και όχι στα κουτιά.

Ενώ κάποια κουτιά διατηρήθηκαν, είπε το National Trust, είναι εξαιρετικά σπάνιο να εντοπίσουμε κάποιο στον αρχικό του ιδιοκτήτη και ακόμη σπανιότερο να βρούμε τη σοκολάτα, καθώς οι περισσότεροι παραλήπτες την έτρωγαν.


https://www.el.gr/paraxena/vrethike-kry ... ton-me-va/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28676
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 06 Απρ 2021, 22:25

06/04/2021
Βραδινή λιγούρα: Ο λόγος που δεν πρέπει να τρώτε μαύρη σοκολάτα.
Δείτε γιατί δεν πρέπει να την τρώτε προτού κοιμηθείτε.


Εικόνα

Είναι γνωστό πως το τελευταίο γεύμα της ημέρας πρέπει να είναι τρεις ώρες πριν κοιμηθείς.

Ωστόσο, γνωρίζατε πως δεν πρέπει να καταναλώνετε μαύρη σοκολάτα, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα πολύ μικρό κομμάτι;

Κατ’ αρχάς η μαύρη σοκολάτα πρέπει να καταναλώνεται μέχρι τις 5 το απόγευμα, ως γλυκό μετά το μεσημεριανό, αργότερα είναι απαγορευμένη. Κι αυτό γιατί περιέχει καφεΐνη, που σημαίνει ότι αν δυσκολεύεσαι ήδη να κοιμηθείς, η μαύρη σοκολάτα θα το κάνει χειρότερο.

Εικόνα

​Εκτός αυτού, αν καταφέρεις τελικά να σε πάρει ο ύπνος, το σίγουρο είναι ότι πρόκειται να είναι βαθύς, που σημαίνει ότι δεν θα ξεκουραστείς όπως σου χρειάζεται. Αν, μάλιστα, το απόγευμα έχεις πιει και έναν καφέ, τότε η μαύρη σοκολάτα το βράδυ θα σε οδηγήσει σίγουρα σε ξενύχτι.

Αξίζει να αναφερθεί πως η μαύρη σοκολάτα έχει πολλά οφέλη, όπως το να περιορίζει το άγχος αλλά και να μειώνει τις καρδιακές παθήσεις.
https://www.pronews.gr/ygeia/976424_vra ... i-sokolata

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28676
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 17 Απρ 2021, 21:36

15.04.2021
Πόσα μετάλλια χωρούν πάνω σε μια σοκολάτα;
Η θαυμαστή ιστορία μιας Σοκολάτας Υγείας που φέτος κλείνει 160 χρόνια ζωής.


Εικόνα

Πότε ήρθε η πρώτη σοκολάτα στην Ελλάδα; Γιατί η σοκολάτα Παυλίδης ονομάστηκε «Υγείας»; Ένα άρθρο αφιερωμένο στη μακροβιότερη ελληνική σοκολάτα.

Είναι να απορείς πώς κάποια πράγματα που τα βλέπεις συνέχεια μπροστά σου από την αρχή της ζωής σου, δεν τα παρατηρείς ποτέ. Για κάποιο απροσδιόριστο λόγο η όψη τους καταγράφεται τόσο έντονα στη μνήμη μας, που ποτέ δεν την αμφισβητούμε, ποτέ δεν αναρωτιόμαστε για αυτήν. Είναι έτσι γιατί πάντα έτσι ήταν. Τέλος. Ύστερα, όμως, έρχεται η μέρα που στην ενήλικη ζωή σου αρχίζεις να παρατηρείς ασυνείδητα ή συνειδητά, τυχαία έστω, ή από βαρεμάρα.

Για εμένα η στιγμή αυτή ήρθε στις ατέλειωτες ώρες της καραντίνας και συγκεκριμένα τη χαριτωμένη ώρα της απογευματινής λιγούρας. Είχα μόλις κόψει στη μέση μια σοκολάτα υγείας Παυλίδη, την ίδια που αγοράζω εδώ κι αιώνες. Τη μασουλούσα ηδονικά, πίνοντας ταυτόχρονα τον καφέ μου. Τίποτα ασυνήθιστο μέχρι που ο γάτος μου ο Παντελής αποφάσισε να πηδήξει στα πόδια μου. Ξαφνιασμένος, τίναξα ασυναίσθητα το χέρι που κρατούσε την κούπα και ο καφές χύθηκε στο τραπεζάκι περιλούζοντας ό,τι είχε πάνω του: τηλεκοντρόλ, περιοδικά, μαζί και τη σοκολάτα Παυλίδης. Σιχτιρίζοντας τον Παντελή και τις ξαφνικές κρίσεις αγάπης του, βούτηξα ένα χαρτομάντιλο και άρχισα το σκούπισμα. Και τότε, καθαρίζοντας σχολαστικά τη χαρακτηριστική μπλε συσκευασία της σοκολάτας, άρχιζα να την παρατηρώ για πρώτη φορά στη ζωή μου.

Εικόνα

Πρόσεξα μικρά κυκλικά σχέδια που έμοιαζαν με νομίσματα, τριγυρισμένα από τοποθεσίες και ημερομηνίες: Παρίσι 1867, Αθήνα 1859, Βιέννη 1873… Τι ήταν όλα αυτά; Και πώς γίνεται να μην τα έχω προσέξει ποτέ πριν; Απ’ όσο ξέρω και θυμάμαι η συγκεκριμένη σοκολάτα δεν έχει αλλάξει ποτέ τη συσκευασία της. Στα 34 χρόνια μου πρέπει να την έχω φάει εκατομμύρια φορές. Είναι δυνατόν να τα παρατηρώ τώρα για πρώτη φορά;

Εικόνα

Σκέφτηκα ότι αν τα συγκεκριμένα σχέδια-νομίσματα βρίσκονται εκεί από την πρώτη σοκολάτα Παυλίδης που κυκλοφόρησε το μακρινό 1861, τότε κάτι σημαίνουν. Αποφάσισα, λοιπόν, να κάνω μια μικρή έρευνα. Και βρήκα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα…

Μια ντουζίνα μετάλλια.

Εικόνα
Ο Σπυρίδωνας Παυλίδης, δημιουργός της Σοκολάτας Παυλίδη.

Κατ' αρχάς αυτά που εγώ αντιλήφθηκα ως «νομίσματα», στην πραγματικότητα είναι μετάλλια. Ένα σωρό! Η σοκολάτα Υγείας Παυλίδη στα πλούσια 160 χρόνια ιστορίας της έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πάμπολλες διακρίσεις, βραβεία ποιότητας και γεύσης. Ωστόσο, τα μετάλλια που βρίσκονται μέχρι και σήμερα ως φόρος τιμής στην μπροστινή όψη της συσκευασίας είναι μεταξύ άλλων και τα εξής:

1. Το πρώτο (αργυρό) μετάλλιο που κέρδισε η σοκολάτα το 1859 στα Ολύμπια, στην πρώτη Πανελλήνια Έκθεση Γεωργικών και Βιομηχανικών προϊόντων!

2. Το δεύτερο χάλκινο μετάλλιο που ήρθε στα 1867 όταν η σοκολάτα Υγείας Παυλίδης έκανε την εμφάνισή της στην Παγκόσμια Έκθεση Παρισιού, όπου παρουσιάζονταν τότε τα πιο καινοτόμα προϊόντα από τον κλάδο της ζαχαροπλαστικής. Ακολουθούν πολλά ακόμα μετάλλια σε πολλές μεγάλες εκθέσεις μεταξύ των οποίων και η παγκόσμια έκθεση Βιέννης το 1873. Για να μην τα πολυλογώ, πάνω στη σοκολάτα βρίσκονται συνολικά 13 μετάλλια από 9 εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Τεράστιο βήμα για μια εταιρεία που προερχόταν από ένα νεοσύστατο κράτος, δεν νομίζετε; Και δεν ήταν το μόνο…

Εικόνα

Η ιστορία της πρώτης ελληνικής σοκολατοποιίας αρχίζει το 1841 όταν ο Σπυρίδωνας Παυλίδης ανοίγει στη συμβολή των οδών Αιόλου και Βύσσης το «Γλυκισματοποιείον» του. Τότε, δεν πουλάει ακόμα σοκολάτες, αλλά δημοφιλή γλυκά της εποχής όπως μπακλαβά, λουκούμια, κουφέτα κ.α. Ο Σπυρίδωνας είναι, όμως, ανήσυχο πνεύμα. Ταξιδεύει πολύ, δοκιμάζει, γνωρίζει όλα τα καινούργια θαυμαστά πράγματα του κόσμου. Το 1852, λοιπόν, παρουσιάζει στο «Γλυκισματοποιείον» την πρώτη σοκολάτα που είδαν ποτέ οι Αθηναίοι, σε μορφή ρόφημα.

Η ιστορία πίσω από τον χαρακτηρισμό «Σοκολάτα Υγείας»

Εικόνα
Το πρώτο περιτύλιγμα της Σοκολάτας Υγείας Παυλίδη.

Θα περάσουν ακόμα 9 χρόνια ώσπου ο Σπυρίδωνας Παυλίδης να φέρει το 1861 στην Ελλάδα από το Παρίσι την πρώτη χειροκίνητη μηχανή για την παρασκευή σοκολάτας και να δημιουργήσει την πρώτη σοκολάτα σε ολόκληρη τη χώρα! Η Σοκολάτα Υγείας Παυλίδη είναι γεγονός και πίσω από το όνομά της κρύβει μια άγνωστη σε εμάς ιστορία… Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ακόμη η διαδικασία παστερίωσης του γάλακτος και το μη παστεριωμένο γάλα οδηγούσε σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Για το λόγο αυτό ο Σπυρίδωνας Παυλίδης φτιάχνει τη δική του σοκολάτα χωρίς γάλα και την ονομάζει… «Υγείας»! Για να καταλάβετε πόσο καλή ήταν αυτή του η ιδέα, σκεφτείτε μόνο ότι σήμερα, 160 ολόκληρα χρόνια μετά, οι κάτοικοι αυτής της χώρας αποκαλούμε όλες τις σοκολάτες που δεν περιέχουν γάλα «Υγείας» και μάλιστα χωρίς καν να ξέρουμε τον λόγο!

Μαζική παραγωγή σοκολάτας: ένα τεχνολογικό θαύμα της εποχής.

Εικόνα
Το εργοστάσιο της Σοκολατοποιίας Παυλίδη στην οδό Πειραιώς, εδώ που βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Μέχρι το 1870 η σοκολάτα παράγεται με τη χειροκίνητη μηχανή που προαναφέραμε και πωλείται στο «Γλυκισματοποιείον» της οδού Αιόλου. Το 1871, όμως, ο Σπυρίδωνας Παυλίδης εισάγει από το εξωτερικό ένα ατμοκίνητο μηχάνημα με το οποίο ξεκινάει τη μαζική παραγωγή σοκολάτας. Αυτό από μόνο του είναι ένα τεχνολογικό θαύμα της εποχής, που καθορίζει μια νέα, βιομηχανική εποχή… Θυμηθείτε ότι βρισκόμαστε στα τέλη του 19ου αιώνα, στη μέση της βιομηχανικής επανάστασης, που για την Ελλάδα όμως μόλις αρχίζει. Το 1876 είναι η χρονιά που ουσιαστικά γεννιέται η Σοκολατοποιία Παυλίδη, καθώς τότε ξεκινάει η λειτουργία του εργοστασίου στην οδό Πειραιώς, εδώ ακριβώς δηλαδή που βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

Εικόνα

Φέτος η Σοκολάτα Υγείας Παυλίδη κλείνει 160 χρόνια ζωής. Για εμένα, όμως, το πραγματικά σπουδαίο δεν είναι ότι κατάφερε να συμπληρώσει περισσότερο από 1,5 αιώνα ζωής, αλλά το γεγονός ότι παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο. Ακριβώς όπως και η συσκευασία της.
Φίλιππος Κόλλιας.
https://www.athensvoice.gr/taste/708005 ... fZieQG1IVY»

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28676
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 01 Μάιος 2021, 22:21

24/04/2021
Milton Hershey: Πώς γίνεσαι μεγιστάνας έπειτα από 3 παταγώδεις επιχειρηματικές αποτυχίες.
Εκεί που άλλοι θα το είχαν εγκαταλείψει το επιχειρείν, ένας άντρας δεν σταμάτησε να προσπαθεί.


Εικόνα

Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να μας διδάξει η πλούσια ιστορία των αυτοδημιούργητων κροίσων, είναι η απίθανη επιμονή τους.

Ο Μπιλ Γκέιτς είδε την πρώτη εταιρία του να καταρρέει και ο Γουόλτ Ντίσνεϊ αναγκάστηκε να κλείσει τη δικιά του, γιατί του έλεγαν ότι δεν ήταν αρκετά δημιουργικός.

Ο Στιβ Τζομπς πήρε πόδι από την Apple και ο King Camp Gillette δεν πούλησε παρά μόλις 51 ξυραφάκια στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της επιχείρησής του.

Η ιστορία του επιχειρείν είναι γεμάτη από τέτοια επεισόδια, που δείχνουν ότι οι αποφασισμένοι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν από αποτυχίες.

Εικόνα

Ξεχωριστή θέση ανάμεσά τους έχει ο Milton Hershey, που έκανε το όνομά του συνώνυμο της σοκολάτας. Αυτή βέβαια είναι η κατάληξη της περιπετειώδους ιστορίας του, ένα απίθανο success story που γεννήθηκε μέσα στις στάχτες της ολοκληρωτικής οικονομικής καταστροφής!

Μέχρι τα 26 του, ο Milton Snavely Hershey ήταν πρακτικά στον άσο. Με τρεις αποτυχημένες εταιρίες στο ενεργητικό του, δεν φάνταζε ακριβώς ιδανικός υποψήφιος για πλούτη.

Κι όμως, με όχημα το ακλόνητο όραμα και την ακόρεστη περιέργειά του, έφτιαξε μια ιστορία που παραμένει η επιτομή της επιτυχίας.

Τα φτωχικά παιδικά χρόνια.

Εικόνα

Ο Milton Hershey γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1857 σε μια επαρχιακή πόλη της Πενσιλβάνια. Αγρότης ήταν ο μπαμπάς του, κι έτσι μεγάλωσε ο Milton, μέσα στα χωράφια για τον επιούσιο.

Και εκείνος βέβαια είχε το μάτι του στραμμένο στο επιχειρείν, αποτύγχανε όμως σε ό,τι κι αν έκανε. Μέχρι το 1867, ο Henry Hershey ήταν εκτός οικογενειακού κάδρου.

Οι λόγοι για τον χωρισμό των γονιών του δεν είναι γνωστοί, οι βιογράφοι του Milton υποθέτουν πάντως ότι η μαμά του κουράστηκε κάποια στιγμή από τις συνεχείς αποτυχίες του συζύγου της. Ο Henry είχε ασχοληθεί με μια φάρμα, έναν παιδικό σταθμό και πολλά ακόμα πράγματα, δεν βρήκε ωστόσο πουθενά την επιτυχία που τόσο έψαχνε.

Ο μικρός εγκατέλειψε το σχολείο στα 13 του για να βγει στη βιοπάλη. Τα χρόνια της φτώχειας που πέρασε στα μικράτα του θα τον ακολουθούσαν πάντα, διαμορφώνοντας ένα σημαντικό κομμάτι του χαρακτήρα του, την ασταμάτητη φιλανθρωπία του.

Πήγε να δουλέψει σε μια εκδοτική εταιρία, ήταν όμως πολύ αδέξιος και τον έδιωξαν σύντομα από το μικρό πιεστήριο. Την επόμενη χρονιά, στα 14 του, εξέφρασε την επιθυμία να μαθητεύσει δίπλα σε έναν ζαχαροπλάστη, όπως και έγινε.

Οι πρώτες αποτυχίες.

Εικόνα

Το 1876, ο 19χρονος και πάντα φιλόδοξος Milton αποφάσισε πως είχε μάθει όλα τα μυστικά της ζαχαροπλαστικής και τώρα ήταν ώρα να δοκιμάσει την τύχη του. Είπε να μετακομίσει στη Φιλαδέλφεια, πάνω στην ώρα για τους λαμπρούς εορτασμούς της πρώτης εκατονταετηρίδας από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.

Ο Milton σκέφτηκε πως οι μεγάλες εθνικές εκδηλώσεις θα του έφερναν ζεστό χρήμα, κι έτσι είπε να φτιάξει το δικό του ζαχαροπλαστείο. Δανείστηκε λοιπόν ένα σημαντικό ποσό από έναν θείο του για να στήσει το μαγαζί του στην καρδιά της Φιλαδέλφειας, αλλά και να το διαφημίσει σε όλη την επικράτεια.

Έφερε στην πόλη ακόμα και τη μαμά και τη θεία του για να τον βοηθήσουν στο ζαχαροπλαστείο. Παρά τη σκληρή δουλειά όλων τους όμως, ο νεαρός δεν έβγαζε λεφτά. Τα χρέη και τα δάνεια τον πρόλαβαν, κι έτσι αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο έπειτα από 5 δύσκολα χρόνια.

Επίμονος καθώς ήταν, δεν συμβιβάστηκε με την αποτυχία. Μετακόμισε στο Ντένβερ, για να βρει τον πατέρα του, ο οποίος είχε διατηρήσει κάποια επαφή με τον μοναχογιό του. Εκεί έπιασε δουλειά σε ζαχαροπλαστείο, μόνο που δεν θα στέριωνε.

Εικόνα

Ο επιχειρηματίας μέσα του δεν τον άφηνε να παραμένει υπάλληλος στη δούλεψη άλλων. Κι έτσι αναζήτησε ξανά την τύχη του ως αφεντικό του εαυτού του, πρώτα στο Σικάγο και μετά στη Νέα Υόρκη. Και στις δύο περιπτώσεις όμως, απέτυχε και μάλιστα οικτρά.

Παρά τις τρεις παταγώδεις αποτυχίες που είχε στο ενεργητικό του και τους δανειστές που τον κυνηγούσαν, δεν έλεγε να εγκαταλείψει. Ακόμα και στη Νέα Ορλεάνη βρέθηκε να προσπαθεί να πιάσει την καλή, διείδε ωστόσο την τέταρτη αποτυχία νωρίς νωρίς και τα μάζεψε για να επιστρέψει στη γενέτειρά του.

Όλα αυτά δεν θα πήγαιναν όμως ολότελα χαμένα…

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28676
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 01 Μάιος 2021, 22:23

Επιχειρηματίας γίνεσαι, δεν γεννιέσαι.

Εικόνα

Επιστρέφοντας στην Πενσιλβάνια, το μόνο που φαινόταν να έχει αποκομίσει ως τώρα στη ζωή του ήταν η γνώση των γλυκών. Και ειδικά ένα πράγμα, το πολύτιμο μάθημα που πήρε από τον ζαχαροπλάστη του Ντένβερ: πώς φτιάχνεις καραμέλα από φρέσκο γάλα.

Τώρα ήταν 26 ετών (1883) και κυριολεκτικά χωρίς μία στην τσέπη. Ήταν τόσο φτωχός που δεν μπορούσε να φέρει στο Λάνκαστερ της Πενσιλβάνια ούτε τα υπάρχοντά του από τη Φιλαδέλφεια.

Η οικογένειά του τον θεωρούσε καιροσκόπο και ο θείος του τον κυνηγούσε μπας και του επιστρέψει το δάνειο. Μόνο που ο Milton ήταν πεπεισμένος πως παρά τις αποτυχίες, μπορούσε να φτιάξει μια κερδοφόρα εταιρία γλυκισμάτων.

Και είδε για πρώτη φορά στη ζωή του την τύχη να του χαμογελά. Ένας παλιός υπάλληλός του από το μαγαζί της Φιλαδέλφειας πλήρωσε για να έρθουν τα υπάρχοντά του στην Πενσιλβάνια και τον βοήθησε να σταθεί στα πόδια του.

Επιστρατεύοντας ξανά μαμά και θεία στη νέα επιχειρηματική προσπάθεια, ο Milton άρχισε να πειραματίζεται με την καραμέλα και σύντομα είχε έτοιμη τη συνταγή αυτού που θα γινόταν γνωστό ως Hershey’s Crystal A, ένα γλύκισμα καραμέλας από φρέσκο γάλα που «έλιωνε στο στόμα», όπως τόνιζε η ρεκλάμα.

Εικόνα

Η Lancaster Caramel Company ιδρύθηκε για να βγάλει το προϊόν στην αγορά. Την παρτίδα έσωσε για τον ίδιο μια μεγάλη παραγγελία από έναν βρετανό εισαγωγέα. Με το χαρτί της παραγγελίας ανά χείρας, πετάχτηκε ως την Εθνική Τράπεζα του Λάνκαστερ ζητώντας δάνειο.

Ο διευθυντής ενθουσιάστηκε τόσο από το καραμελένιο γλυκό που όχι μόνο του έδωσε τα λεφτά, αλλά εγγυήθηκε κιόλας για λογαριασμό του. Όταν ο Βρετανός τού έστειλε την πρώτη επιταγή, 500 ολόκληρες λίρες Αγγλίας, ο Milton τρελάθηκε από τη χαρά του.

Έτρεχε πάνω κάτω στον δρόμο με την ποδιά του φορεμένη και την επιταγή στο χέρι. Έτσι πήγε στην τράπεζα για να την καταθέσει. Ήταν η στιγμή του, είχε στα χέρια του τα πρώτα του καλά λεφτά, που μπορούσε να ξοδέψει για τον εαυτό του.

Πρώτη δουλειά, η αγορά ενός μεγάλου σπιτιού για εκείνον και τη μητέρα του. Η επιτυχία συνεχίστηκε με αμείωτους ρυθμούς και μέσα σε λίγα χρόνια έβρισκες τις καραμέλες του όχι μόνο παντού στις ΗΠΑ, αλλά και στο εξωτερικό.

Μέχρι το 1894, ήταν ένας από τους ευυπόληπτους και επιφανείς πολίτες του Λάνκαστερ.

Το πρώτο εκατομμύριο είναι και το πιο δύσκολο.

Εικόνα

Στη Διεθνή Έκθεση του Σικάγου το 1893, ο Milton είδε για πρώτη φορά από κοντά την τέχνη της παρασκευής σοκολάτας από κάτι κολομβιανούς ζαχαροπλάστες. Και μαγεύτηκε αμέσως. Ήταν μια ευκαιρία που δεν θα άφηνε ανεκμετάλλευτη.

Με την εταιρία καραμέλας να ανθεί, δεν θα του έπαιρνε πολύ να ιδρύσει και μια δεύτερη, τη Hershey Chocolate Company. Τη σοκολάτα γάλακτος είχε κατά νου, αυτό το πανάκριβο έδεσμα που ήταν αποκλειστικότητα λες των Ελβετών.

Αυτός ήθελε όμως να βρει έναν νέο τρόπο επεξεργασίας που να του επιτρέπει να την παρασκευάζει μαζικά, φτάνοντας στα ράφια σε προσιτή τιμή. Ώστε να μπορούν όλοι να τη γευτούν, όχι μόνο οι πλούσιοι. Για να το πράξει όμως αυτό, χρειαζόταν λεφτά. Πολλά λεφτά.

Οι βιογράφοι του μας λένε πως δεν δίστασε ούτε στιγμή να πουλήσει την υπερεπιτυχημένη πια Lancaster Caramel Company το 1900 για 1 εκατ. δολάρια. Ο 43χρονος πλέον επιχειρηματίας θα τα έπαιζε ξανά όλα για όλα.

Τρία χρόνια αργότερα, βρέθηκε να χτίζει ένα τεραστίων διαστάσεων εργοστάσιο σοκολάτας στη γενέτειρά του, με ό,τι πιο σύγχρονο υπήρχε σε όρους ζαχαροπλαστικής και εξοπλισμού. Αλλά και γραμμής παραγωγής.

Εικόνα

Μέχρι τότε είχε τελειοποιήσει τη φόρμουλά του για μια προσιτή οικονομικά σοκολάτα. Όταν ολοκληρώθηκε το 1905, ήταν το μεγαλύτερο εργοστάσιο σοκολάτας του πλανήτη, θέτοντας νέα πρότυπα για τον κλάδο.

Οι πελώριες μηχανές του έβγαζαν από την πρώτη στιγμή 114 διαφορετικά προϊόντα σοκολάτας. Όπως λέγεται συχνά, η καραμέλα τού έδωσε το πρώτο εκατομμύριο, ήταν όμως η σοκολάτα αυτή που τον έκανε βαθύπλουτο.

Ο Hershey διείδε νωρίς την τρέλα της ανθρωπότητας με τη σοκολάτα. Πείστηκε μάλιστα πως έπρεπε να αφιερωθεί σε αυτή όταν είδε κάτι γερμανικές μηχανές για την παρασκευή της. Κανείς ωστόσο δεν είχε πάει το πράγμα τόσο μακριά όσο αυτός.

Όσο φτιαχνόταν το εργοστάσιό του στις ερημιές της Πενσιλβάνια, με τη σύζυγο και τους συνεργάτες του να τον θεωρούν τρελό που πετούσε έτσι τα λεφτά του, εκείνος και μια χούφτα έμπιστοι υπάλληλοί του ήταν κλεισμένοι στο εργαστήριο.

Δούλευαν μέρα και νύχτα, χωρίς σταματημό, για να βρουν το ιδανικό μείγμα για τη σοκολάτα γάλακτος. Όπως θυμόταν ένας από αυτούς τους υπαλλήλους: «Κανείς δεν είπε στον κύριο Hershey πώς να φτιάξει σοκολάτα γάλακτος. Το βρήκε μόνος του με τον δύσκολο τρόπο».

Εικόνα

Η επιτυχία της Hershey Chocolate Company ακούστηκε στα πέρατα του κόσμου. Εκείνος έριχνε πια στην αγορά τη μία σοκολάτα πίσω από την άλλη. Το 1924 συμπεριέλαβε και το περιτύλιγμα από αλουμινόχαρτο στα προϊόντα του, συνήθη έκτοτε πρακτική.

Ο κροίσος πια Milton δεν ξέχασε ποτέ τα δύσκολα παιδικά χρόνια του μέσα στη φτώχεια. Ήταν από τους καπιταλιστές που λάμβανε μεγάλη μέριμνα για τους υπαλλήλους του, χτίζοντας ακόμα και μια πρότυπη εταιρική πόλη για εκείνους.

Ήταν γνωστή ως Hershey και είχε, πέρα από σπίτια, σχολεία, πάρκα, εκκλησίες και χώρους αναψυχής, μεταξύ αυτών γήπεδο γκολφ και ζωολογικό κήπο. Ακόμα και σύστημα μαζικής μεταφοράς διέθετε. Τώρα είχε τον χρόνο να αφιερωθεί στη φιλανθρωπία.

Δεν απέκτησε ποτέ παιδιά με τη σύζυγό του, κι έτσι αφιέρωσε την περιουσία του στα φτωχά και τα ορφανά. Με ορφανοτροφεία, σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα για τα μη προνομιούχα παιδιά της Αμερικής.

Το φιλανθρωπικό του έργο συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση ακόμα και μέσα στη σημαδιακή δεκαετία της Μεγάλης Ύφεσης του 1930. Τώρα έχτιζε σαν τρελός στην πόλη του, νέα σπίτια, ένα ξενοδοχείο, θέατρα, χώρους διασκέδασης, ακόμα και καινούριο στρατηγείο του κολοσσού του, μόνο και μόνο για να έχουν δουλειά οι υπάλληλοί του.

Εικόνα

Η γενναιοδωρία του ερχόταν σε τραγική αντίθεση με τους άλλους μεγάλους κεφαλαιοκράτες της Αμερικής. Εκείνος συνέχισε να εργάζεται ως το τέλος της ζωής του, ζώντας πάντα απλά και ταπεινά.

Από το 1918 εξάλλου, χρόνια πριν φύγει από τον κόσμο (πέθανε το 1945, στα 88 του), έγραψε όλη την περιουσία του στο ίδρυμα που διαχειριζόταν το σχολείο και τις άλλες φιλανθρωπικές του δράσεις.

«Κάποιος μπορεί να είναι ευτυχισμένος μόνο όταν κάνει και τους άλλους να νιώθουν ευτυχία», έλεγε διαχρονικά. Και πίστευε ακράδαντα πως ο πλούτος πρέπει να μοιράζεται στην κοινωνία.
https://americanbusinesshistory.org/mil ... d-creator/
https://www.newsbeast.gr/world/arthro/7 ... apotychies

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28676
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 23 Μάιος 2021, 00:15

Η απίθανη στιγμή όπου μωρό δοκιμάζει για πρώτη φορά σοκολάτα.


https://www.usatoday.com/videos/news/ha ... 735455002/




Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28676
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 01 Ιουν 2021, 21:39

31 Μαΐου, 2021
“Εξωτική” λιχουδιά: Ζαχαροπλαστείο προσφέρει τζιτζίκια με επικάλυψη σοκολάτας.

Εικόνα

Τόσα δισεκατομμύρια τζιτζίκια που εμφανίστηκαν στις ΗΠΑ δεν ξέρουν τι να τα κάνουν, όπως φαίνεται.

Μετά την εμφάνιση δισεκατομμυρίων τζιτζικιών στις ΗΠΑ, ένα ζαχαροπλαστείο εκμεταλλεύεται την ευκαιρία και τα συμπεριλαμβάνει στο περίεργο μενού του.
Έτσι μια “φαεινή” ιδέα είχε το κατάστημα γλυκών Chouqette στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, προσφέροντας αυτά τα άκρως “εξωτικά” σοκολατάκια με γέμιση… τζιτζίκι.



«Αρχικά το έκανα ως αστείο και μετά συνειδητοποίησα ότι οι άνθρωποι ήθελαν να τα αγοράσουν. Έτσι ξεκινήσαμε να τα φτιάχνουμε και τώρα έχουμε πουλήσει εκατοντάδες δεκάδες από αυτά», δήλωσε η ιδιοκτήτρια και της Σάρα Ντόιερ.Σε όλο το μήκος των ανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών, τα τζιτζίκια του είδους Brood X έχουν ξυπνήσει από τον 17ετή “ύπνο” τους και σκαρφαλώνουν στα δέντρα για να τραγουδήσουν το τραγούδι τους και να ζευγαρώσουν μέχρι τα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου, ανάλογα με τον καιρό.

Τα τζιτζίκια είναι τόσο πολλά αυτή τη στιγμή και η Σάρα έχει βάλει τους υπαλλήλους της να τα κυνηγούν.

«Έχω βάλει τους υπαλλήλους μου να είναι εκεί έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν δεν είναι στο μαγαζί. Και τα παίρνουν από τα δέντρα και μετά τα βάζουμε στην κατάψυξη», ανέφερε η ιδιοκτήτρια.

Όσο για τη γεύση τους; Η Σάρα το περιέγραψε ως εξής: «Έχει λίγο από καρύδι, είναι λίγο λαστιχωτό, κυρίως τραγανό και στη συνέχεια βγάζει λίγο κανέλα και σοκολάτα. Είναι πεντανόστιμο. Είναι σαν καρύδι με φτερά».
https://www.el.gr/paraxena/exotiki-lich ... steio-pro/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28676
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 14 Ιουν 2021, 21:53

14/06/2021
Παγωτό με λευκή σοκολάτα - Η μεγάλη αλήθεια που ελάχιστοι γνωρίζουν.
Θα βρεθείτε προ εκπλήξεως.


Εικόνα

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού άπαντες λατρεύουν τα παγωτά και μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών αγαπά την λευκή σοκολάτα.


Τι δεν ξέρεις όμως στην πραγματικότητα γι’ αυτό το γευστικό γλυκό; Ότι η λευκή σοκολάτα σχεδόν πάντα… δεν είναι σοκολάτα! Τα βασικά συστατικά της σοκολάτας είναι το βούτυρο από κακάο και το στερεό κακάο. Ανάλογα με τις αναλογίες του κακάο αλλάζει και το είδος της σοκολάτας. Για παράδειγμα, άλλες αναλογίες κακάο υπάρχουν στη μαύρη σοκολάτα και άλλες στη σοκολάτα γάλακτος. Ωστόσο, σχετικά με τη λευκή σοκολάτα ισχύει κάτι διαφορετικό. Απουσιάζει εντελώς το στερεό κακάο δηλαδή το βασικό συστατικό της σοκολάτας.

Μάλιστα, στο παρελθόν η λευκή σοκολάτα, πολλές φορές παρασκευαζόταν χωρίς ούτε το βούτυρο κακάο, το οποίο πολλοί παρασκευαστές αντικαθιστούσαν με άλλα φυτικά έλαια. Από το 2004 όμως, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει ξεκαθαρίσει πως για να ορίζεται ένα γλυκό ως «λευκή σοκολάτα» πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 20% βούτυρο κακάο.
https://www.pronews.gr/lifestyle/fagito ... -gnorizoyn


Εικόνα

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ Η ΛΕΥΚΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ;

Εικόνα
https://dinanikolaou.gr/en/pos-ftiaxnet ... -sokolata/
https://www.itrofi.gr/fytika/glyka/arti ... i-sokolata

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28676
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 04 Οκτ 2021, 22:24

09/09/2021
Τι ποσότητα σοκολάτας θα πρέπει να δίνετε στα παιδιά σας - Ότι πρέπει να γνωρίζετε.
Την λατρεύουν τα παιδιά.

Εικόνα

Η σοκολάτα είναι το αγαπημένο γλύκισμα μικρών και μεγάλων, είτε είναι γλυκιά είτε πικρή είτε ακόμη και αλμυρή.


Πόση σοκολάτα όμως είναι το επιτρεπτό όριο για ένα παιδί; Και ποια είναι τα όρια μεταξύ απόλαυσης και εθισμού;

Μια απορία που έχουν όλες οι νέες μαμάδες, όταν το παιδί τους αρχίσει να καταναλώνει στέρεες τροφές και γλυκαντικές ουσίες.

Πριν δώσουμε απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, πάμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τη λατρεία μικρών και μεγάλων.

Εικόνα

Ποια είναι τα οφέλη της σοκολάτας;
Η σοκολάτα συμβάλλει στην καταπολέμηση του άγχους. Περιέχει τρυπτοφάνη η οποία βελτιώνει τη θετική διάθεση.

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, ειδικά σε άτομα με υπέρταση.

Συμβάλλει στη μείωση της ανάπτυξης της πλάκας και αποτρέπει την τερηδόνα.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει μέταλλα όπως σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, κάλιο, ψευδάργυρο και σελήνιο που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των παιδιών.

Η μαύρη σοκολάτα έχει αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην αποφυγή ασθενειών.

Η μαύρη σοκολάτα έχει συστατικά που είναι ωφέλιμα για το δέρμα των έφηβων παιδιών.

Επίσης, είναι γνωστό ότι βελτιώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

Η σοκολάτα δρα ως διεγερτικό και δίνει ενέργεια.

Εικόνα

Σε ποια ηλικία μπορούν να φάνε σοκολάτα τα μωρά;
Αυτή είναι σίγουρα μια απάντηση που μόνο οι ειδικοί μπορούν να σας τη δώσουν, κατά γενική ομολογία όμως τα μωρά μπορούν να καταναλώσουν σοκολάτα μετά τον 24ο μήνα από την γέννησή τους και αυτό γιατί το πεπτικό σύστημά τους μπορεί να μην έχει αναπτυχθεί αρκετά για να το επεξεργαστεί.

Πόση σοκολάτα κάνει να τρώνε τα παιδιά;
Σύμφωνα με την διατροφολόγο και συνεργάτη του Mothersblog.gr, Ευσταθία Παπαδά, η ενδεδειγμένη συχνότητα κατανάλωσης της σοκολάτας για τα παιδιά είναι περίπου 2 φορές την εβδομάδα και σε ποσότητα περίπου 30 γραμμαρίων.

Συστατικά που περιέχει η σοκολάτα.
Συνήθως η σοκολάτα περιέχει: πρωτεΐνες, λιπαρές ουσίες, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο, σίδηρο, καφεΐνη, χαλκό και φυτικές ουσίες με αντι-οξειδωτικές ιδιότητες.

Προκαλεί η σοκολάτα ακμή, τερηδόνα, αλλεργίες ή ημικρανίες;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ξεκάθαρα όχι μιας και αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν καταρριφθεί από πολλές επιστημονικές μελέτες.

Ακμή: Μελέτες και έρευνες αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ σοκολάτας και ακμής.

Τερηδόνα: Έρευνες δείχνουν ότι τα βλαβονοειδή μπορεί να προστατεύουν την επιφάνεια των δοντιών από ανάπτυξη μικροβίων.

Αλλεργίες: Η αλλεργία στην σοκολάτα έιναι από τις πιο σπάνιες. Αν κάποιος εμφανίσει αλλεργία σε κάποιο σοκολατούχο προϊόν, θα πρέπει να ελέγξει όχι μόνο το γάλα που περιέχεται μέσα αλλά και τα υπόλοιπα υλικά όπως ξηρούς καρπούς, φρούτα κ.λ.π..

Ημικρανίες: Έρευνα και στοιχεία δείχνουν ότι η σοκολάτα μπορεί να δράσει όχι μόνο ως φάρμακο κατά της ημικρανίας, αλλά και ως προστατευτικός παράγοντας, μειώνοντας ενδεχομένως την πιθανότητα ημικρανίας για ένα χρονικό διάστημα.

Πώς θα διαλέξετε σοκολάτα και πώς μπορείτε να τη σερβίρετε στα παιδιά σας.
Η μαύρη σοκολάτα δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη, δεν προκαλεί εθισμό και πρέπει να βρίσκεται στις πρώτες σας προτιμήσεις όταν βρίσκεστε μπροστά στο ράφι με τις σοκολάτες. Μια συσκευασία με 75% κακάο είναι η καλύτερη επιλογή.

Αν πάλι δεν θέλετε να δώσετε στο παιδί σας ένα "καθαρό" κομμάτι σοκολάτα, τότε δοκιμάστε να του φτιάξετε ένα υπέροχο και πεντανόστιμο κέικ με σοκολάτα, ένα smoothie, μπισκότα που θα προσθέσετε μέσα κομματάκια σοκολάτας, ακόμη και μπάρες δημητριακών.
https://www.pronews.gr/gynaika/paidi/10 ... -prepei-na


15 Σεπτεμβρίου, 2021
Τέλειο σοκολατένιο γλυκό: Κορμός με πραλίνα.

Εικόνα
Μια συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη.
https://www.el.gr/gossip-gynaika/teleio ... mos-me-pr/

Άβαταρ μέλους
Gherschaagk
Συντονίστρια
Δημοσιεύσεις: 29637
Εγγραφή: 04 Ιουν 2018, 05:51

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Gherschaagk » 15 Ιαν 2022, 13:05

Εικόνα

Μου άρεσε πολύ.
Στες τρεις πήρα κι αράχνιασα, εις τες εννιά μυρίζω,
κι απʼ τες σαράντα κʼ ύστερα αρμούς αρμούς χωρίζω.

Άβαταρ μέλους
Eθνικοκοινωνιστης
Δημοσιεύσεις: 39720
Εγγραφή: 05 Μάιος 2018, 12:13

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Eθνικοκοινωνιστης » 15 Ιαν 2022, 13:12

προτιμω την λευκη :102:
"Καλύτερα να φορέσω το κράνος του Κόκκινου Στρατού παρά να φάω χάμπουργκερ στα mc Donald's"

Αλαιν ντε Μπενουα

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28676
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 20 Μαρ 2022, 20:18

17/03/2022
Ρόφημα ζεστής σοκολάτας με φυστικοβούτυρο και νουτέλα.
Θεϊκός συνδυασμός στον οποίο κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί.


Εικόνα

Υλικά:
4 φλ. τσαγιού γάλα με χαμηλά λιπαρά.
2 κ. σ. νουτέλα ή οποιοδήποτε άλειμμα κακάο φουντουκιού.
2 κ. σ. σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη.
1- 2 κ. σ. λείο φυστικοβούτυρο.
2 κ. σ. φυσικό γλυκαντικό της επιλογής σας ή ακατέργαστη ζάχαρη.
Μαρσμέλοους, τριμμένα φουντούκια, κομματάκια σοκολάτας ή επιπλέον νουτέλα για γαρνίρισμα.

Εικόνα

Εκτέλεση:
Βήμα 1
Ζεστάνετε το γάλα σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να ζεσταίνεται και να αχνίζει.
Βήμα 2
Προσθέστε τη νουτέλα, το φυστικοβούτυρο, τη σκόνη κακάο και τη ζάχαρη και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθούν και να ενωθούν.
Βήμα 3
Αφήστε να σιγοβράσει απαλά ανακατεύοντας και κατεβάστε από τη φωτιά.
Βήμα 4
Σερβίρετε με τις γαρνιτούρες που επιθυμείτε.

Εικόνα
https://www.newsbeast.gr/geuseis/arthro ... ai-noutela

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28676
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 20 Μαρ 2022, 20:24

16 Μαρτίου, 2022
Σοκολατάκια με μπισκότο.

Εικόνα

Σοκολατάκια με τριμμένο μπισκότο και κομματάκια σοκολάτας, που όλοι θα τα λατρέψουν.

Ας τα ετοιμάσουμε.

Υλικά:
30 μπισκότα θρυμματισμένα ( ότι μας αρέσει).
1 ζαχαρούχο γάλα.
1 μεγάλη κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια.
250 γραμ. κουβερτούρα για την επικάλυψη.

Εικόνα

Εκτέλεση:
Σπάμε τα μπισκότα στο μούλτι.
Σε ένα κατσαρόλι, σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το ζαχαρούχο γάλα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα σπασμένα μπισκότα με το ζαχαρούχο, αφήνουμε λίγο το μείγμα να ηρεμήσει και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε.
Το βάζουμε λίγο στο ψυγείο να δέσει και παράλληλα λιώνουμε τη σοκολάτα κουβερτούρα, σε μπεν μαρί για την επικάλυψη.
Τέλος πλάθουμε το μείγμα σε μικρά μπαλάκια, με τη βοήθεια ενός κουταλιού και τα ρίχνουμε στη λιωμένη σοκολάτα. Βάζουμε όλα τα σοκολατάκια σε δίσκο με λαδόκολλα και μετά στο ψυγείο για 15 λεπτά μέχρι να παγώσει η σοκολάτα.

Έτοιμα τα υπέροχα σοκολατάκια μας να τους γλυκάνουν όλους.
Καλώς να γλυκαθείτε!
https://www.el.gr/ygeia/sokolatakia-me- ... atheite-a/


Εικόνα

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Μαγειρική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών