Κακάο - Σοκολάτα

Συνταγές, φαγητά, γλυκίσματα, ποτά και cocktails (μόνο για χορτάτους).
Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 11 Απρ 2020, 20:16

11/04/2020
Βέλγιο τα σοκολατένια πασχαλινά λαγουδάκια φορούν μάσκες.

Εικόνα

Σοκολατένια πασχαλινά λαγουδάκια προς τιμήν... γιατρών και νοσηλευτών,
με τα έσοδα από τις πωλήσεις τους θα αγοραστεί ιατρικός εξοπλισμός.


Βελγίδα ζαχαροπλάστρια που ειδικεύεται στις σοκολατένιες λιχουδιές, αποφάσισε να προσθέσει μάσκες στα πασχαλινά της λαγουδάκια στέλνοντας μήνυμα συμπαράστασης στους επαγγελματίες υγείας που δίνουν μάχη με τον κορωνοϊό.

Με το Βέλγιο σε καραντίνα, η Ζενεβιέβ Τρεπάν έκλεισε το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής που είχε κοντά στο Ναμούρ και άνοιξε ένα διαδικτυακό κατάστημα, όπου πουλάει τα λαγουδάκια της στην τιμή των 12 ευρώ το ένα.

Εικόνα

Η ίδια είπε πως θέλει με τις δημιουργίες της, ύψους 20 εκατοστών, να επιδείξει αλληλεγγύη στους γιατρούς και νοσηλευτές του νοσοκομείου του Ναμούρ. Κάτι ανάλογο έχει κάνει εξαιρετικά ζαχαροπλαστείο στην Ελλάδα που πουλά λαγουδάκια με μάσκα και γάντια για τον κορωνοϊό.

«Κάνουμε ό,τι όλοι. Προσαρμοζόμαστε, βρίσκουμε λύσεις και στηρίζουμε τους επαγγελματίες υγείας», επισήμανε. Συμμετέχοντας στην προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων του ιδρύματος King Baudouin, η δημιουργός ελπίζει να αγοράσει ιατρικό εξοπλισμό για το νοσοκομείο της πόλης της.

Εικόνα

Επομένως, οι πελάτες της μπορούν να επιλέξουν μεταξύ ενός «λαγού της αλληλεγγύης», τον οποίο θα παραδώσει η ίδια στο ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου ή ενός «λαγού της καραντίνας» που θα απολαύσουν οι ίδιοι.

Εικόνα

Το Βέλγιο καταμετρά 26.667 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 3.019 νεκρούς.
https://www.ctvnews.ca/health/coronavir ... -1.4891564
https://www.pronews.gr/lifestyle/good-l ... nosileyton

Άβαταρ μέλους
janoulis
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: 07 Μάιος 2020, 10:43
Phorum.gr user: jkfoodland
Επικοινωνία:

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από janoulis » 07 Μάιος 2020, 11:13

Τέλειο το θέμα...Σαν ζαχαροπλάστης μου έδωσε πολλές πληροφορίες για την σοκολάτα και το κακάο.....Αν επιτρέπετε θα συμπληρώσω 1 συνταγή για σοκολατόπιτα που δεν έχει σχέση με τις σκόνες και τις λασπωμένες του εμπορίου
Εικόνα
https://jkfoodland.wordpress.com/2019/0 ... olatopita/

και μια σειρά με βίντεο για την διαχείριση της σοκολάτας και για το πως φτιάχνουμε μοντέρνα σοκολατάκια σε καλούπι
https://jkfoodland.wordpress.com/2020/0 ... te-tricks/

Άβαταρ μέλους
Ερμής
Δημοσιεύσεις: 22929
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 11:00
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ερμής » 07 Μάιος 2020, 12:21

νταξει το σπάμαρες το μπλογκ σου.
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"

Άβαταρ μέλους
Otto Weininger
Δημοσιεύσεις: 29396
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 00:29
Τοποθεσία: Schwarzspanierstraße 15

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Otto Weininger » 07 Μάιος 2020, 12:22

Lol


"Beauty slept and angels wept
For Her immortal soul
In this response, all evil chose
To claim her for their very own"


Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 19 Μάιος 2020, 22:10

19/05/2020
Να γιατί πρέπει να τρώτε καθημερινά λίγη μαύρη σοκολάτα.

Εικόνα

Η σοκολάτα αποτελεί τον αγαπημένο και... γλυκό πειρασμό πολλών. Άλλοι, προτιμούν τη γάλακτος, άλλοι τη λευκή και άλλοι τη μαύρη σοκολάτα.

Για όσους ανήκετε στην τελευταία κατηγορία, σας έχουμε ευχάριστα νέα.

Η μαύρη σοκολάτα έχει κάποια πραγματικά οφέλη για την υγεία. Και αν δε υπερβάλλετε στην κατανάλωσή της, μπορεί να γίνει σύμμαχος για την υγεία.

Εικόνα

Δείτε, λοιπόν, παρακάτω κάποια από τα οφέλη της και γιατί είναι καλό να καταναλώνετε λίγη κάθε μέρα:

Η μαύρη σοκολάτα προέρχεται από την επιλογή του καλύτερου κακάου που παράγεται στον κόσμο, χωρίς όμως να προσθέσετε μεγάλο αριθμό πρόσθετων συστατικών.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή και επικατεχίνη, η οποία ευνοεί την καρδιαγγειακή υγεία.

Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος που ρυθμίζει τους νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη.

Εικόνα

Επιπλέον, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Β και Α , καθώς και ορυκτά όπως το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο και πολλά άλλα.
https://www.pronews.gr/ygeia/diatrofi/8 ... i-sokolata

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 01 Ιουν 2020, 20:01

31/05/2020
Ο καλύτερος και γρηγορότερος τρόπος να λιώσεις σοκολάτα.
Η ρευστή σοκολάτα έχει τα μικρά μυστικά της.


Εικόνα

Λίγη ρευστή σοκολάτα κάνει θαύματα σε πράγματα όπως το κέικ, τα μπισκότα ή ακόμα και πάνω σε φρέσκα φρούτα.

Κι ενώ η διαδικασία του λιωσίματος της σοκολάτας είναι μια δουλειά που γίνεται κανονικά αργά, η Susan Westmoreland, διευθύντρια του Good Housekeeping Institute των ΗΠΑ, έχει τον τρόπο να γίνεται στο φτερό.

Πώς; Λιώνοντάς τη στον φούρνο μικροκυμάτων!

Ξεκινάμε, μας λέει, με μια ημίγλυκη ή πικρή σοκολάτα, την οποία κόβουμε σε μικρά κομμάτια και ψιλοκόβουμε κατόπιν με ένα μαχαίρι.

Παίρνουμε μικρά γυάλινα βαζάκια και τα γεμίζουμε με τα ξύσματα σοκολάτας. Και προτείνει διάφανα βαζάκια ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε τη διαδικασία σε πραγματικό χρόνο.

Μόλις ένα λεπτό χρειάζεται για να λιώσει η ψιλοτεμαχισμένη σοκολάτα στον φούρνο μικροκυμάτων (σε υψηλή θερμοκρασία). Δεν είναι ακόμα έτοιμη, μας λέει η Westmoreland.

Την ανακατεύουμε και την ξαναβάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για άλλα 20 δευτερόλεπτα. Και όσες τέτοιες σύντομες περιόδους των 20 δευτερολέπτων χρειαστεί τελικά μέχρι να γίνει λεία, ανακατεύοντας πάντα στο τέλος κάθε κύκλου.

Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι το γεγονός ότι η σοκολάτα συνεχίζει να λιώνει όταν τη βγάλουμε από τον φούρνο. Κι έτσι σταματάμε τη διαδικασία πριν γίνει απόλυτα λεία, ώστε να μην καεί...
https://www.newsbeast.gr/geuseis/nea-si ... s-sokolata


12/02/2020
Δέκα λόγοι για να απολαμβάνετε τη σοκολάτα χωρίς ενοχές.

Εικόνα

Η αλήθεια είναι πως η σοκολάτα είναι από τις λιχουδιές εκείνες που έχουν διχάσει περισσότερο από κάθε άλλη. Από τη μία είναι συνδεδεμένη με μία σειρά από αρνητικές επιπτώσεις, όπως η πρόκληση βλαβών στα δόντια (τερηδόνα), η ακμή στο πρόσωπο και βεβαίως, η αύξηση του βάρους, λόγω των υψηλών θερμίδων που περιέχει. Μπορεί ακόμη και να προκαλέσει εθισμό, ενώ η υπερβολική κατανάλωσή της έχει συνδεθεί και με την πρόκληση ημικρανιών.

Εικόνα

Ωστόσο, για εσάς που λατρεύετε τις σοκολάτες, υπάρχουν και τα καλά νέα. Και σύμφωνα με αυτά, ο γλυκός αυτός πειρασμός προσφέρει και μία σειρά από οφέλη στον οργανισμό. Δίνει ενέργεια, είναι τονωτική και αποτελεί πλούσια πηγή ζωτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει, επίσης και αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Και το κυριότερο, συγκαταλέγεται στις λίστες με τις τροφές, που καταπολεμούν το άγχος.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα οφέλη. Κι αν κάθε φορά που τρώτε την αγαπημένη σας, νιώθετε τύψεις, τότε οι παρακάτω πληροφορίες, θα σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα:

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα 70% σε κακάο έχει θετική επίδραση στο στρες, στις φλεγμονές, στη διάθεση, στη μνήμη και στην ανοσία ενάντια στις ασθένειες.

Καναδοί επιστήμονες, σε σχετική μελέτη, διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν σοκολάτα, είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο συγκριτικά με εκείνους, που δεν κατανάλωναν.

Σύμφωνα με σουηδική μελέτη, η σοκολάτα έχει καρδιαγγειακά οφέλη. Μία ή δύο μερίδες μαύρης σοκολάτας κάθε εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια κατά το 1/3.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη, η κατανάλωση 30 γραμμαρίων σοκολάτας καθημερινά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να ωφελήσει σημαντικά στην εμβρυϊκή ανάπτυξη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Hull στη Βρετανία διαπίστωσαν μετά από σχετική έρευνα, πως η σοκολάτα είναι η καλύτερη θεραπεία για τον βήχα. Κι αυτό διότι, η θεοβρωμίνη, που εντοπίζεται στο κακάο, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην καταπολέμηση του βήχα.

Νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Ophthalmology, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να συνδέεται με τη βελτίωση της όρασης.

Η σοκολάτα είναι καλή πηγή σιδήρου. Μάλιστα, η μαύρη σοκολάτα (με περιεκτικότητα 70% κακάο) περιέχει 17.4mg σίδηρο ανά 100γρ (97% RDA), ενώ η γλυκιά σοκολάτα γάλακτος δίνει 2.4mg ανά 100γρ (13% RDA).

Κάνει καλό στην επιδερμίδα. Μάλιστα, η μαύρη σοκολάτα περιέχει φλαβονόλες, που μπορούν να προστατεύσουν την επιδερμίδα από τη ζημία από τον ήλιο.

Η μαύρη σοκολάτα είναι αντιοξειδωτική, γι’ αυτό και μπορεί να καταπολεμήσει το αίσθημα της κόπωσης. Έτσι, δυο με τρία κομμάτια μαύρης σοκολάτας αρκούν για να ανεβεί η διάθεσή σας.

Γενικά, να έχετε στο νου σας πως η μαύρη σοκολάτα είναι περισσότερο ωφέλιμη από τις υπόλοιπες.
https://www.baby.gr/babyzine/ygeia/deka ... hes/21559/


Εικόνα
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 03 Σεπ 2020, 20:41

03/09/2020
Σοκολάτα: Πώς έγινε από νόμισμα η πιο γλυκιά απόλαυση.

Εικόνα

Η σοκολάτα είναι μεγάλη αδυναμία των περισσοτέρων κι ένα μόνο κομματάκι της μπορεί να μας αλλάξει τη διάθεση μέσα σε μερικά λεπτά.

Αποτελεί από τα πιο δημοφιλή γλυκά παγκοσμίως, καταναλώνεται δε σε τόσο ευρεία κλίμακα που έχει γίνει πλέον προϊόν μαζικής κατανάλωσης. Ωστόσο, πόσα πράγματα γνωρίζεις για αυτήν;

Η λευκή σοκολάτα στην ουσία δεν είναι σοκολάτα: Πώς γίνεται αυτό; Δεν περιέχει καθόλου σκόνη κακάο, παρά μόνο το βούτυρό του. Άλλα συστατικά της είναι η ζάχαρη, το γάλα, η λεκιθίνη και η βανίλια.

Παλαιότερα οι καρποί του κακάο χρησιμοποιούνταν ως νόμισμα: Πολλοί αρχαιολόγοι έχουν υποστηρίξει ότι οι αρχαίοι κάτοικοι του Μεξικού, της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής ξεκίνησαν να καλλιεργούν κακαόδεντρα το 1900 π.Χ. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο πολύτιμος καρπός τους χρησιμοποιήθηκε ως νόμισμα στην κοινωνία των Αζτέκων. Τον αντάλλαζαν για αντικείμενα πολυτελείας, αλλά και για τρόφιμα και ρούχα.

Εικόνα

Το περισσότερο κακάο καλλιεργείται στην Αφρική: Μπορεί να έχει τις ρίζες του στην Κεντρική Αμερική, ωστόσο σήμερα το περισσότερο κακάο, σχεδόν το 70% της παγκόσμιας προσφοράς, προέρχεται από την Αφρική. Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός, αφού παρέχει περίπου το 30% του παγκόσμιου κακάο.

Εικόνα

Ο Ναπολέων λάτρευε τη σοκολάτα: Ο Γάλλος ηγέτης είχε δώσει εντολή να υπάρχει διαθέσιμη σοκολάτα για αυτόν αλλά και για τους συμβούλους του ακόμα και κατά τη διάρκεια έντονων στρατιωτικών εκστρατειών. Ήταν επίσης γνωστό ότι επέλεγε σοκολάτα και όχι καφέ όταν εργαζόταν αργά τη νύχτα.

Εικόνα

Η πρώτη μπάρα σοκολάτας παράχθηκε στη Μ. Βρετανία: Το 1847, ο Βρετανός κατασκευαστής σοκολάτας Τζόσεφ Φράι βρήκε έναν τρόπο να αναμίξει τη ζάχαρη με το κακάο, για να παράξει μια πάστα που μπορούσε να δημιουργήσει μπάρες σοκολάτας. Η ζήτηση ήταν αμέσως υψηλή και το εργοστάσιό του στο Μπρίστολ άρχισε αμέσως να παράγει απίστευτες ποσότητες του προϊόντος. Στις επόμενες δεκαετίες εισήχθησαν πάνω από 220 καινοτόμα προϊόντα σοκολάτας στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής του πρώτου σοκολατένιου πασχαλινού αβγού το 1873.

Εικόνα

Πρώτοι οι Αζτέκοι απόλαυσαν ζεστή τη σοκολάτα, ως ρόφημα: Ονομαζόταν Χοκολάτ, που σημαίνει «Πικρό νερό» και για να το φτιάξουν χρησιμοποιούσαν κακάο, βανίλια και καυτερή πιπεριά. Θεωρούσαν, μάλιστα, πως καταπολεμά την κούραση. Όταν ο Κολόμβος έφερε τον καρπό στην Ευρώπη, η ζάχαρη προστέθηκε στη συνέχεια στο ρόφημα, βοηθώντας να γίνει πιο γλυκό.

Τα κακαόδεντρα ζουν μέχρι και 200 χρόνια: Ακούγεται εντυπωσιακό ότι αυτά τα αρχαία δέντρα, τα οποία θεωρούνταν ως «δώρα από τους θεούς», μπορούν να ζήσουν για αιώνες. Ωστόσο, μόνο για 25 χρόνια μπορούν να παράγουν κακάο.

Εικόνα

Η σοκολάτα και η συμβολή της στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Οι ιστορικοί πιστώνουν τις ποσότητες σοκολάτας που προσέφερε η εταιρία Hershey στα στρατεύματα ως πηγή θετικού ηθικού και ενέργειας. Η εταιρία, μάλιστα, δημιούργησε το 1937 μια ειδικά σχεδιασμένη μπάρας μόνο για τις ανάγκες του αμερικανικού στρατού. Σύμφωνα με τον επικεφαλής χημικό της Hershey Chocolate, Σαν Χίνκλεϊ, η αμερικανική κυβέρνηση είχε μόνο τέσσερα αιτήματα: οι μπάρες έπρεπε να ζυγίζουν τέσσερις ουγγιές, να είναι υψηλής ενέργειας, να αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες και να έχουν λίγο καλύτερη γεύση από μια βραστή πατάτα.

Εικόνα

Η Ελβετία καταναλώνει τη μεγαλύτερη ποσότητα σοκολάτας ετησίως: Η Ελβετία είναι ο νούμερο 1 αγοραστής σοκολάτας στον κόσμο, με τον κάθε της κάτοικο να αγοράζει 8,2 κιλά το 2015 και περίπου 9 κιλά το 2016.

Εικόνα

Το 2017 και ύστερα από 80 χρόνια δημιουργήθηκε νέο είδος σοκολάτας: Πρόκειται για τη σοκολάτα «Ρούμπι» ή ροζ σοκολάτα. Είναι φτιαγμένη από ρουμπινένιους σπόρους κακάο, οι οποίοι παράγουν κόκκινο κακάο σε σκόνη, συστατικό που της χαρίζει το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα της. Η Barry Calledbaut, η εταιρία που τη δημιούργησε, εξηγεί πως το γλύκισμα προσφέρει «μια έντονη, αισθησιακή απόλαυση» και δεν είναι «καθόλου πικρό, γαλακτερό ή γλυκό, αλλά δημιουργεί μια ένταση μεταξύ των φρουτώδων μούρων και της πλούσιας απαλότητας».
https://www.pronews.gr/lifestyle/fagito ... a-apolaysi
https://www.oeze.gr/new2/wp-content/upl ... %20146.pdf

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 07 Σεπ 2020, 20:23

06/09/2020
Αυτά είναι τα οφέλη της κατανάλωσης σοκολάτας στην διατροφή των παιδιών.

Εικόνα

H σοκολάτα μπορεί να αποτελεί το αγαπημένο γλύκισμα για μικρούς και μεγάλους, όμως έχει χαρακτηριστεί και ως ένα από τα πιο απαγορευμένα γλυκά που υπάρχουν στην αγορά.

Η σύσταση της σοκολάτας είναι γνωστό ότι περιέχει ορισμένα στοιχεία και ουσίες που επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Έχουν γίνει έρευνες όπου μετρήθηκε η ανταπόκριση του εγκεφάλου κάποιου που κατανάλωσε μισή από μια κανονική πλακέτα σοκολάτας, ή 48 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας με 70% κακάο.

Τα πρώτα σημάδια ανταπόκρισης του εγκεφάλου φάνηκαν από την πρώτη δαγκωματιά, καθώς τα χημικά συστατικά του εγκεφάλου, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, αυξήθηκαν με την κατανάλωση της σοκολάτας και το αποτέλεσμα είναι η καλύτερη διάθεση, καθώς το κακάο απορροφάται στο κυκλοφορικό, προσφέροντάς μας ευχαρίστηση.

Η μαύρη σοκολάτα συνιστάται από τους ειδικούς, καθώς παίζει ζωτικό ρόλο στην ενεργοποίηση της παρουσίας φλαβονοειδών στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου. Αυτά τα στοιχεία, όταν διεγείρονται, έχουν ως αποτέλεσμα τα παιδιά να έχουν καλύτερη συγκέντρωση και αποτελεσματική μνήμη. Επιπλέον, η μαύρη σοκολάτα περιέχει και αρκετά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες Α και Ε και πολλά άλλα.

Ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωση της σοκολάτας για τα παιδιά;
1. Η σοκολάτα συμβάλλει στην καταπολέμηση του άγχους. Περιέχει τρυπτοφάνη η οποία βελτιώνει τη θετική διάθεση.
2. Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, ειδικά σε άτομα με υπέρταση.
3. Επίσης συμβάλλει στη μείωση της ανάπτυξης της πλάκας και αποτρέπει την τερηδόνα.
4. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει μέταλλα όπως σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, κάλιο, ψευδάργυρο και σελήνιο που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των παιδιών.
5. Η μαύρη σοκολάτα έχει αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην αποφυγή ασθενειών.
6. Η μαύρη σοκολάτα έχει συστατικά που είναι ωφέλιμα για το δέρμα των έφηβων παιδιών.
7. Η σοκολάτα δρα ως διεγερτικό και δίνει ενέργεια.

Εικόνα

Πόση σοκολάτα κάνει να τρώνε τα παιδιά;
Σύμφωνα με την διατροφολόγο και συνεργάτη του Mothersblog.gr, Ευσταθία Παπαδά, η ενδεδειγμένη συχνότητα κατανάλωσης της σοκολάτας για τα παιδιά είναι περίπου 2 φορές την εβδομάδα και σε ποσότητα περίπου 30 γραμμαρίων.

Όσο για το από ποια ηλικία και έπειτα μπορούν τα παιδιά να φάνε σοκολάτα, καλό είναι να έχουν συμπληρώσει τον 24ο μήνα από τη γέννησή τους και αυτό γιατί το πεπτικό σύστημα του μωρού μπορεί να μην έχει αναπτυχθεί αρκετά για να το επεξεργαστεί.
https://www.mothersblog.gr/paidi/diatro ... idion-pics

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 11 Σεπ 2020, 22:17

7 οφέλη της μαύρης σοκολάτας για την υγεία.

Εικόνα

Την επόμενη φορά που θα βρεθείς στο Supermarket μη σνομπάρεις το ράφι με τη μαύρη σοκολάτα!

Εάν είσαι σαν εμάς, τότε σου αρέσει η σοκολάτα, αλλά όχι οποιαδήποτε σοκολάτα. Εγώ τρώω ποικιλίες σοκολάτας που συχνά χαρακτηρίζονται ως superfoods. Αναφέρομαι στη μαύρη σοκολάτα και στους κόκκους κακάο, που είναι αμφότεροι πραγματικά καλοί για την υγεία εάν επιλέξετε τα κατάλληλα προϊόντα. Πιθανώς να σκέφτεσαι πως η μαύρη σοκολάτα είναι καλή γενικά αλλά και για εσένα. Παρακάτω θα μάθεις για τη μαύρη σοκολάτα και πως τα οφέλη της είναι σίγουρα πραγματικά.

Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει περίπου 12 κιλά σοκολάτας ετησίως και πάνω από 75 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανώνται παγκοσμίως για τη σοκολάτα. (1) Υπάρχει μεγάλη κατανάλωση σοκολάτας που συμβαίνει τακτικά, γι ‘αυτό θέλουμε να σε βοηθήσουμε να κάνεις την έξυπνη, υγιεινή επιλογή. Έτσι μπορείς να φας τη σοκολάτα σου χωρίς ενοχή και να γνωρίσεις τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας για την υγεία.

Οι λάτρεις της σοκολάτας χαίρονται όταν μιλούν για τα οφέλη των αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στη σοκολάτα, αλλά είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν παρασκευάζονται όλες οι σοκολάτες με τον ίδιο τρόπο. Τα πιθανά οφέλη για την υγεία από την επεξεργασμένη, υψηλή σε γλυκαντική ουσία σοκολάτα είναι σχεδόν μηδενικά, αλλά τα οφέλη από τη μαύρη σοκολάτα είναι πολυάριθμα κι εντυπωσιακά.

Εικόνα
Τα οφέλη της αγαπημένης μας σοκολάτας σε dark edition

Ως προληπτικός καρδιολόγος, η Dr. Suzanne Steinbaum του νοσοκομείου Lenox Hill στη Νέα Υόρκη λέει: «Όταν ψάχνεις για ένα γλυκό σνακ, ένα κομματάκι μαύρης σοκολάτας μπορεί να είναι στην πραγματικότητα η πιο υγιεινή επιλογή!» (2) Ας δούμε ακριβώς γιατί η ιατρική γνωμάτευση των ειδικών είναι πραγματικά αλήθεια και γιατί λίγη μαύρη σοκολάτα είναι κάτι περισσότερο από μια νόστιμο κέρασμα. Τα οφέλη για την υγεία περιλαμβάνουν προστασία από ασθένειες και βελτιωμένη υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς.

1. Προστασία από ασθένειες που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες.
Ένα από τα αγαπημένα μου πλεονεκτήματα της μαύρης σοκολάτας είναι η ικανότητά της να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μη ισορροπημένες ενώσεις που δημιουργούνται από κυτταρικές διεργασίες στο σώμα και είτε προστατεύουν τον οργανισμό από ιούς, παράσιτα και μικρόβια, είτε μεταλλάσσουν το DNA, καταστρέφουν υγιή κύτταρα, προκαλούν βλάβες στις πρωτεΐνες και στα λιπίδια των κυττάρων. Τα αντιοξειδωτικά είναι οι ενώσεις που θεωρείται ότι εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν το σώμα από τη βλάβη τους.

Τα αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά (χρήσιμες φυτικές ενώσεις). Μία από τις πιο εντυπωσιακές ιδιότητες της μαύρης σοκολάτας είναι το υψηλό ποσοστό περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά.

Δύο ομάδες αντιοξειδωτικών που επικρατούν στη μαύρη σοκολάτα είναι τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες. Το κακάο της μαύρης σοκολάτας έχει αποδειχθεί ότι έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, ακόμη μεγαλύτερη από το κρασί και το τσάι. (3) Έτσι, όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό κακάο της επόμενης μπάρας σοκολάτας που φας, τόσο πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά θα καταναλώσεις.

Εικόνα
Μαύρη σοκολάτα έτοιμη για την επόμενη σου μπάρα!

2. Πιθανή πρόληψη του καρκίνου.
Ίσως είναι δύσκολο να το πιστέψεις, αλλά αυτή η γευστική μαύρη σοκολάτα που τρως και σου αρέσει, μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να αποφύγεις τον καρκίνο. Ένα από τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας είναι η δυνατότητά της σας τροφή που καταπολεμά τον καρκίνο.

Σύμφωνα με το American Cancer Institute : (4)
«Δεδομένης της πλούσιας προσφοράς φλαβονοειδών της σοκολάτας, οι ερευνητές έχουν επίσης διερευνήσει εάν μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Οι μελέτες πρόληψης του καρκίνου εξακολουθούν να ξεπροβάλλουν. Μια πρόσφατη ανασκόπηση των μελετών σχετικά με τις προστατευτικές ιδιότητες του κακάο κατά του καρκίνου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία είναι περιορισμένα αλλά με υπονοούμενα. Πιο αυστηρές μελέτες θα πρέπει να διεξαχθούν για τον προστατευτικό ρόλο της σοκολάτας κατά του καρκίνου», κατέληξε ο συγγραφέας, επειδή παρέχει «ισχυρά αντιοξειδωτικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με μια ευχάριστη εμπειρία φαγητού».

3. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς.
Οι φλαβονόλες είναι ο κύριος τύπος φλαβονοειδούς που βρίσκεται στη μαύρη σοκολάτα. Σύμφωνα με την κλινική του Cleveland, η έρευνα έχει δείξει ότι οι φλαβανόλες έχουν πολύ θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς, βοηθώντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της ροής του αίματος τόσο στην καρδιά όσο και στον εγκέφαλο. Οι φλαβανόλες που βρίσκουμε στη μαύρη σοκολάτα μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα αιμοπετάλια να είναι λιγότερο κολλώδη και ικανά να «πήξουν», γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο θρόμβων στο αίμα και εγκεφαλικού επεισοδίου. (5)

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cardiology είχε ασθενείς που είτε καταναλώνουν ημερήσια δόση μαύρης σοκολάτας πλούσια σε φλαβονοειδή, είτε λευκή σοκολάτα χωρίς φλαβονοειδή για δύο εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρόσληψη μαύρης σοκολάτας πλούσια σε φλαβονοειδή βελτίωσε σημαντικά την κυκλοφορία της καρδιάς σε υγιείς ενήλικες. Από την άλλη πλευρά, η λευκή σοκολάτα με μηδενικά φλαβονοειδή -για να καυχιέται- δεν είχε θετικές επιδράσεις στην υγεία στα άτομα που πήραν μέρος στη μελέτη. (6)

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 παρακολούθησε την υγεία περισσότερων από 20.000 ανθρώπων για 11 χρόνια. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι συσσωρευμένες αποδείξεις δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη σοκολάτας συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο μελλοντικών καρδιαγγειακών επεισοδίων» και ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η σοκολάτα πρέπει να αποφεύγεται σε όσους ανησυχούν για καρδιαγγειακό κίνδυνο». Μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν την περισσότερη σοκολάτα, το 12% ανέπτυξε ή πέθανε από καρδιαγγειακή νόσο κατά τη διάρκεια της μελέτης, σε σύγκριση με το 17,4% εκείνων που δεν έτρωγαν σοκολάτα. (7) Αυτό δεν δίνει σε κανέναν άδεια να τρώει σοκολάτα κάθε μέρα, αλλά είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι αυτή η μεγάλη και μακρόχρονη μελέτη φαίνεται να δείχνει μια θετική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης σοκολάτας και της υγείας της καρδιάς.

Εικόνα
Η σοκολάτα βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου

4. Είναι καλή για το συνολικό «προφίλ» χοληστερόλης.
Το βούτυρο κακάο που βρίσκεται στη μαύρη σοκολάτα περιέχει ίσες ποσότητες ελαϊκού οξέος (ένα υγιές μονοακόρεστο λίπος που βρίσκεται επίσης στο ελαιόλαδο), στεατικό και παλμιτικό οξύ. Είναι αλήθεια ότι τα στεατικά και τα παλμιτικά οξέα είναι μορφές κορεσμένων λιπαρών, αλλά η έρευνα δείχνει ότι το στεατικό οξύ φαίνεται να έχει ουδέτερη επίδραση στη χοληστερόλη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν το αυξάνει ούτε το μειώνει. Το παλμιτικό οξύ στη μαύρη σοκολάτα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης, αλλά ευτυχώς αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος του λίπους στη μαύρη σοκολάτα και η μαύρη σοκολάτα έχει πολλές μεγάλες φυτικές θρεπτικές ουσίες που συνιστούν το παλμιτικό οξύ.

Μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στο Southern Medical Journal εξέτασε τις επιπτώσεις της μαύρης σοκολάτας σε 28 υγιείς εθελοντές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο μία εβδομάδα κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας βελτίωσε τα λιπιδικά προφίλ και μείωσε την αντιδραστικότητα των αιμοπεταλίων τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, μειώνοντας παράλληλα τη φλεγμονή μόνο στις γυναίκες. (8)

Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι:

Οι πολυφαινόλες κακάου της μαύρης σοκολάτας μπορεί να σχετίζονται στον έλεγχο της χοληστερόλης.
Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας πλούσια σε πολυφαινόλη για τρεις εβδομάδες αύξησε την HDL (καλή) χοληστερόλη.
Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας πλούσια σε πολυφαινόλη για 15 ημέρες είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής και της LDL (“κακής”) χοληστερόλης κατά 6,5% και 7,5% αντίστοιχα.
Η κατανάλωση κανονικής μαύρης σοκολάτας για μία εβδομάδα είχε ως αποτέλεσμα 6% μείωση της LDL χοληστερόλης και 9% αύξηση της HDL χοληστερόλης.

Εικόνα

5. Καλύτερη γνωστική λειτουργία.
Η μαύρη σοκολάτα συμπληρώνει τη λίστα με τις 15 ιδανικές τροφές για τον εγκέφαλο που ενισχύουν τη συγκέντρωση και τη μνήμη για καλό λόγο. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι «η οξεία και η χρόνια πρόσληψη κακάο πλούσιου σε φλαβανόλη σχετίζεται με αυξημένη ροή αίματος προς την εγκεφαλική φαιά ουσία και έχει προταθεί ότι οι φλαβανόλες κακάο μπορεί να είναι ευεργετικές σε συνθήκες με μειωμένη ροή του εγκεφαλικού αίματος, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας και του εγκεφαλικού επεισοδίου».

Μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition έδειξε την ικανότητα της μαύρης σοκολάτας να βελτιώσει τη γνωστική ικανότητα, ειδικά στους ηλικιωμένους. Αυτή η διασταυρωμένη μελέτη σε περισσότερους από 2.000 συμμετέχοντες ηλικίας από 70 έως 74 ετών εξέτασε τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης σοκολάτας, του κρασιού και του τσαγιού (όλα πλούσια σε φλαβονοειδή) και των γνωστικών επιδόσεων. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η πρόσληψη πλούσιων σε φλαβονοειδή τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας, του κρασιού και του τσαγιού, συνδέεται με την καλύτερη απόδοση σε διάφορες γνωστικές ικανότητες και ότι οι ενώσεις εξαρτώνται από τη δόση». Οι ερευνητές προτείνουν ότι περαιτέρω μελέτες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και άλλες βιοδραστικές διατροφικές ουσίες στη σοκολάτα, το κρασί και το τσάι για να διασφαλιστεί ότι είναι το περιεχόμενο των φλαβονοειδών που βοηθά τον εγκέφαλο τόσο πολύ. (9)

6. Αρτηριακή πίεση και γλυκόζη στο αίμα.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 συνέκρινε δύο διαβητικούς τύπου την κατανάλωση λευκής σοκολάτας ενάντια με εκείνη που είχε υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, πλούσια σε πολυφαινόλη μαύρη σοκολάτα. Τα άτομα κατανάλωναν 25 γραμμάρια μαύρης ή λευκής σοκολάτας για οκτώ εβδομάδες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όχι μόνο η μαύρη σοκολάτα μείωσε την αρτηριακή πίεση των υπερτασικών διαβητικών, αλλά επίσης μείωσε τη γλυκόζη στο αίμα. (10)

Φυσικά, αν είσαι διαβητικός, όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε κακάο, που σημαίνει επίσης ότι τόσο χαμηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τόσο το καλύτερο. Είναι επίσης βασικό να σημειωθεί ότι αυτή ήταν μια πολύ μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας ανά ημέρα λίγο λιγότερη από 25 γραμμάρια.

7. Superfood πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.
Σε μια μελέτη που διεξήχθη από τη Hershey Co. και δημοσιεύτηκε στην Chemistry Central Journal, η συνολική περιεκτικότητα σε φλαβανόλη και πολυφαινόλη καθώς και η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτική δράση της μαύρης σοκολάτας και της σκόνης κακάο συγκρίθηκαν με superfoods όπως το acai, το cranberry, το βατόμουρο και το ρόδι. Οι μαύρες σοκολάτες, οι σκόνες και το rρόφημα κακάο στη μελέτη περιείχαν όλα φυσικό ή μη αλκαλικό κακάο. Αυτό είναι σημαντικό να σημειωθεί αφού η αλκαλοποίηση του κακάο έχει αποδειχθεί ότι καταστρέφει τις υγιείς πολυφαινολικές ενώσεις.

Τι έδειξε λοιπόν η μελέτη; Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η περιεκτικότητα σε φλσβανόλη της σκόνης κακάου(30,1 χιλιοστόγραμμα ανά γραμμάριο) ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από όλες τις άλλες σκόνες superfoods. Επίσης, αποκαλύφθηκε ότι η αντιοξειδωτική ικανότητα της μαύρης σοκολάτας ήταν υψηλότερη από όλους τους χυμούς superfoods εκτός από το ρόδι. Η συνολική περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες ανά μερίδα ήταν επίσης υψηλότερη για τη μαύρη σοκολάτα (περίπου 1.000 χιλιοστόγραμμα ανά μερίδα), η οποία ήταν αρκετά υψηλότερη απ’ όλους τους χυμούς φρούτων εκτός από το χυμό ροδιού. (11)

Τι είναι η μαύρη σοκολάτα;

Εικόνα

Υπάρχουν διάφοροι τύποι σοκολάτας, όπως ίσως ήδη γνωρίζεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι χωρίζουν τη σοκολάτα σε τρεις κατηγορίες: λευκή, γάλακτος και μαύρη σοκολάτα. Η FDA στην πραγματικότητα δεν έχει στάνταρ ταυτότητας για τη σκοτεινή σοκολάτα, αλλά η γενική συναίνεση είναι ότι η μαύρη σοκολάτα περιέχει τυπικά από 70% μέχρι 99% καθαρό κακάο ή σκόνη. Κάποιοι έθεσαν το στάνταρ για τη μαύρη σοκολάτα ακόμη χαμηλότερο στο 60% ή λιγότερο. Αυτό μπορεί να γίνει αφού δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο στάνταρ προς το παρόν.

Η μαύρη σοκολάτα παρασκευάζεται από σπόρους κακαόδεντρου ή από σκόνη κακάο που έχει επεξεργαστεί σε υψηλή θερμοκρασία. Όλες οι σοκολάτες ξεκινούν με τη συγκομιδή από τα κακαόδεντρα. Μετά τη συγκομιδή, οι κόκκοι κακάο συνήθως ζυμώνοται και ξηραίνονται πριν αποσταλούν στα εργοστάσια για περαιτέρω παραγωγή. Το καθαρό κακάο και η καθαρή σκόνη κακάο έχουν αντιοξειδωτικά και οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, η ακατέργαστη σκόνη κακάο είναι διαφορετική επειδή δεν υφίσταται θέρμανση και ως εκ τούτου έχει περισσότερες θρεπτικές ουσίες και ιδιότητες υγείας. Η ακατέργαστη σκόνη κακάο παρασκευάζεται […] από μη καβουρδισμένους κόκκους, ώστε να διατηρεί περισσότερο τη φυσική του γεύση ενώ η σκόνη κακάο θερμαίνεται συνήθως σε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες. Το κακάο, το οποίο έχει διοχετευτεί, πλένεται επίσης με ένα διάλυμα καλίου που εξουδετερώνει την οξύτητά του, γεγονός που του δίνει ένα πιο σκούρο χρώμα και μια πιο ζεστή γεύση. (12)

Η μαύρη σοκολάτα ονομάζεται επίσης ημίγλυκη σοκολάτα ενώ επιπλέον θεωρείται συχνά η ίδια με την γλυκόπικρη, αν και η αναλογία βουτύρου κακάο με τους σπόρους μπορεί να διαφέρει μεταξύ των ποικιλιών. (13) Σύμφωνα με το FDA, η ημίγλυκη ή η γλυκόπικρη σοκολάτα είναι γλυκιά σοκολάτα που περιέχει τουλάχιστον 35% (καθαρό βάρος) καθαρού κακάο. (14) Η ημίγλυκη και η γλυκόπικρη χρησιμοποιούνται και στη μαγειρική και παρόλο που ο FDA τα ορίζει με τον ίδιο τρόπο, η γλυκόπικρη σοκολάτα έχει συνήθως μια βαθύτερη γεύση και λιγότερη γλυκύτητα από την ημίγλυκη σοκολάτα. (15) Η σοκολάτα χωρίς ζάχαρη ή ζαχαροπλαστικής είναι συνήθως σχεδόν 100% κακάο χωρίς καθόλου γλυκύτητα.

Λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε κακάο, η μαύρη σοκολάτα έχει πολύ πιο πλούσια γεύση από τη σοκολάτα γάλακτος. Όσο υψηλότερη είναι η αναλογία του κακάο, τόσο μεγαλύτερη είναι η γεύση. Το κακάο έχει από τη φύση του μια δυνατή και πικρή γεύση. Οι κατασκευαστές σοκολάτας (ειδικά εκείνοι της σοκολάτας γάλακτος) ζυμώνουν αυτή τη γεύση με μεθόδους όπως αλκαλίωση, ζύμωση, φρύξη και προσθήκη γάλακτος ή / και ζάχαρης, που μπορούν να καταστρέψουν υγιείς φλαβανόλες, να αλλάξουν την ικανότητά τους να τα χρησιμοποιήσουν ή να αρνηθούν την υγεία τους όλα μαζί με τα ανθυγιεινά πρόσθετα.

Από νομική άποψη, η σοκολάτα γάλακτος πρέπει να είναι τουλάχιστον 10% καθαρή σοκολάτα με τουλάχιστον 3,39% λίπος γάλακτος και τουλάχιστον 12% σκόνη γάλακτος. (16) Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πρωτεΐνες στο γάλα θα μπορούσαν να μειώσουν την απορρόφηση των υγιεινών αντιοξειδωτικών από το κακάο. Ποιο είναι το πρόβλημα με το γάλα; Το γάλα φαίνεται να συνδέεται με τα φλαβονοειδή στη σοκολάτα, καθιστώντας τα μη διαθέσιμα στο σώμα μας. (17) Γι ‘αυτό, η σοκολάτα γάλακτος δεν αποτελεί καλή αντιοξειδωτική πηγή. Αφορά επίσης το λόγο που δεν θέλεις να πίνεις γάλα με τη μαύρη σοκολάτα.

Η λευκή σοκολάτα είναι ακόμη χειρότερη από τη σοκολάτα γάλακτος. Η λευκή «σοκολάτα» δεν είναι στην πραγματικότητα σοκολάτα γιατί δεν περιέχει καν σκόνη κακάο, αλλά μόνο βούτυρο κακάο.

Συνιστώ να τρώτε μόνο μικρές ποσότητες ελάχιστα επεξεργασμένης μαύρης σοκολάτας με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο ή υψηλότερη. Αυτός ο τύπος σοκολάτας είναι μια υγιεινή σοκολάτα που περιέχει τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά και τη μικρότερη ποσότητα ζάχαρης, παρέχοντας τα περισσότερα οφέλη της μαύρης σοκολάτας που μπορείς να πάρεις.

Διατροφή με μαύρη σοκολάτα.
Η μαύρη σοκολάτα είναι φτιαγμένη από σπόρους κακάο, που στην πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι. Είναι σπόροι του καρπού από το κακαόδεντρο Theobroma. Για να φτιάξεις μαύρη σοκολάτα, οι σπόροι πρέπει να είναι αποξηραμένοι και επεξεργασμένοι στο έπαρκο για να παραχθούν οι σοκολάτες με τη μορφή που τις λαμβάνεις.

Δεν θα σκεφτόσουν ποτέ ότι κάποιο γλύκισμα θα μπορούσε να είναι θρεπτικό , αλλά η διατροφή μαύρης σοκολάτας είναι πραγματικά εντυπωσιακή, ειδικά όταν πρόκειται για ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και χαλκό. Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας αφθονούν χάρη στην τελειότητά της.

Μόλις 28 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας με 70% έως 85% σκόνης κακάο περιέχει: (18)

168 θερμίδες
12,8 γραμμάρια υδατάνθρακες
2.2 γραμμάρια πρωτεΐνης
12 γραμμάρια λίπους
3.1 γραμμάρια ινών
0,5 χιλιοστόγραμμα μαγγανίου (27% DV)
0,5 χιλιοστόλιτρα χαλκού (25% DV)
3.3 χιλιοστόγραμμα σιδήρου (19% DV)
63,8 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου (16% DV)
86,2 χιλιοστόγραμμα φωσφόρου (9% DV)
200 χιλιοστόγραμμα καλίου (6% DV)
0.9 χιλιοστόγραμμα ψευδαργύρου (6% DV)
2 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ (3% DV)
1,9 μικρογραμμάρια σεληνίου (3% DV)
20,4 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου (2% DV)

Εικόνα

Προφυλάξεις από τη μαύρη σοκολάτα.
Για να αποφύγεις την υπερβολική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας και να αποκτήσεις τα οφέλη, είναι μια έξυπνη ιδέα να φας ένα μικρό κομμάτι μόνο μετά από ένα στερεό γεύμα ή να το συμπεριλάβετε σε συνταγή. Εάν είσαι ευαίσθητος στην καφεΐνη ή θέλεις να αποφύγεις την καφεΐνη εξ ολοκλήρου, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι υπάρχουν μετρήσιμες ποσότητες καφεΐνης στη μαύρη σοκολάτα. Οι παρενέργειες της καφεΐνης μπορεί να περιλαμβάνουν νευρικότητα, αυξημένη ούρηση, αϋπνία και ταχυπαλμία, όλοι οι λόγοι δηλαδή για την αποφυγή υπερβολικής δόσης καφεΐνης.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η σοκολάτα μπορεί επίσης να προκαλέσει:

Ακμή
Αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις
Φούσκωμα
Κολικό σε βρέφη
Δυσκοιλιότητα
Μειωμένη οστική πυκνότητα
Τερηδόνα
Εκζεμα
Αέρια
Πονοκεφάλους
Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης
Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης
Ταχυπαλμία
Σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου
Ημικρανίες
Νεφρική βλάβη και διαταραχές
Ναυτία κι Εμετός
Πονόλαιμος
Νευρικότητα
Αστάθεια
Διαταραχές του ύπνου
Στομαχικές διαταραχές
Πρήξιμο κάτω από το δέρμα
Δυσάρεστη γεύση
Αύξηση βάρους

Πρόκειται για μία μεγάλη λίστα, αλλά όλες αυτές οι πιθανές παρενέργειες μπορούν τυπικά να αποφευχθούν εάν δεν το παρακάνεις με τη σοκολάτα.

Οι γυναίκες που είναι έγκυος, εκείνες που θηλάζουν ή προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί πρέπει να σιγουρευτούν ότι δεν θα καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σοκολάτας. Με μέτρο, η μαύρη σοκολάτα θεωρείται ασφαλής για τις έγκυες. (19)

Εάν είσαι αλλεργικός ή έχεις δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα, να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός σχετικά με τη σοκολάτα που θα πάρεις και τα συστατικά της. Το γάλα επιτρέπεται νομικά να τοποθετηθεί στη μαύρη σοκολάτα, αλλά επειδή είναι ένα από τα οκτώ κύρια αλλεργικά τρόφιμα, οι νόμοι των ΗΠΑ απαιτούν από τους κατασκευαστές σοκολάτας να αναγράφουν το γάλα ως συστατικό.

Σύμφωνα με το FDA, οι σοκολάτες είναι, δυστυχώς, μία από τις πιο κοινές πηγές μη δηλωμένου γάλακτος που συνδέονται με τις αντιδράσεις των καταναλωτών. Επιπλέον, πρόσφατες δοκιμές από το FDA διαπίστωσαν ότι δεν μπορείς πάντα να είσαι σίγουρος αν μια μαύρη σοκολάτα έχει γάλα, διαβάζοντας μόνο τον κατάλογο των συστατικών. Πολλοί κατασκευαστές φτιάχνουν τη μαύρη σοκολάτα στον ίδιο εξοπλισμό που χρησιμοποιούν για την παραγωγή σοκολάτας γάλακτος, με αποτέλεσμα τα ίχνη γάλακτος να καταλήγουν και στη μαύρη σοκολάτα. (20) Αν ανησυχείτε μήπως το γάλα βρίσκεται στη μαύρη σοκολάτα, επικοινώνησε με τον κατασκευαστή.

Ένα άλλο πιθανό αλλεργιογόνο που πρέπει να προσέξεις στη μαύρη σοκολάτα (ακόμη και στα οργανικά brands) είναι η λεκιθίνη σόγιας, η οποία προστίθεται συνήθως ως ένας παράγοντας γαλακτοματοποίησης. Η λεκιθίνη σόγιας περιέχει ιχνοστοιχεία πρωτεϊνών σόγιας και αυτές έχουν αποδειχθεί ότι περιλαμβάνουν αλλεργιογόνα σόγιας. Ωστόσο, η λεκιθίνη σόγιας δεν φαίνεται να περιέχει επαρκή υπολείμματα πρωτεΐνης σόγιας για την πρόκληση αλλεργικών αντιδράσεων στην πλειοψηφία των καταναλωτών που έχουν αλλεργία στο εν λόγω προϊόν. (21)

Μερικοί άνθρωποι φαίνονται να αποφεύγουν τη λεκιθίνη σόγιας όχι για αλλεργικούς λόγους, αλλά λόγω της επιθυμίας τους να αποφύγουν τη γενετικά τροποποιημένη σόγια. Εάν πρόκειται να αγοράσεις μια μαύρη σοκολάτα με λεκιθίνη σόγιας, σου συνιστώ να ψάξεις οργανική λεκιθίνη σόγιας ή λεκιθίνη σόγιας χωρίς γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Η μαύρη σοκολάτα δεν είναι τροφή χαμηλή σε θερμίδες ή σε λίπος και αυτοί είναι καλοί λόγοι για να μην το παρακάνεις. Η γεύση είναι τόσο πλούσια που μπορείς να την απολαύσεις και να πάρεις τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας με ένα μικρό κομμάτι.

Εάν έχεις κατοικίδια, βεβαιώσου ότι δεν έχουν πρόσβαση στην «κρυψώνα» με τη μαύρη σοκολάτα, αφού η σοκολάτα σε όλες τις μορφές είναι δηλητηριώδης τόσο για τις γάτες όσο και για τα σκυλιά.


Τελικές σκέψεις για τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας.

Τελικά η μαύρη σοκολάτα είναι καλή για εσένα; Σίγουρα ναι, εφ ‘όσον επιλέξεις το σωστό προϊόν. Όταν επιλέγεις την καλύτερη και πιο υγιεινή επιλογή, υπάρχουν τόσες πολλές εκπληκτικές παροχές της μαύρης σοκολάτας.

Με μέτρο (28 γραμμάρια ημερησίως), η μαύρη σοκολάτα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τόσα πολλά κοινά και χρόνια προβλήματα υγείας. Με όλα τα φυσικά συστατικά και συστατικά που προάγουν την υγεία (όπως τα φλαβονοειδή, οι πολυφαινόλες και οι φλαβανόλες), η μαύρη σοκολάτα είναι μια αντιοξειδωτική δύναμη και μια σούπερ τροφή που είναι πραγματικά μια ευχαρίστηση για φαγητό. Έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την καρδιά και την υγεία του εγκεφάλου, μαζί με την καταπολέμηση της ασθένειας. Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολλά οφέλη της μαύρης σοκολάτας.

Αντάμειψε λοιπόν τον εαυτό σου χωρίς ενοχές και βελτίωσε ταυτόχρονα την υγεία σου με ένα νόστιμο κομμάτι μαύρης σοκολάτας.
https://runningmagazine.gr/2018/03/%CE% ... %AF%CE%B1/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 17 Σεπ 2020, 22:15

22/02/2016
Σοκολάτα: Τα οφέλη της για τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Εικόνα

Τα οφέλη από την κατανάλωση λίγης σοκολάτας έχουν επιβεβαιωθεί από πλήθος ερευνών.

Λίγη μαύρη σοκολάτα την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, προστατεύει από το Αλτσχάιμερ και ρίχνει την αρτηριακή πίεση.

Νέα έρευνα συστήνει σε όσους θέλουν ο εγκέφαλός τους να αποδίδει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, να βάλουν λίγη σοκολάτα στη ζωή τους.

Η νέα, διεθνής μελέτη επιβεβαιώνει ότι πολλές εγκεφαλικές λειτουργίες βελτιώνονται με την συστηματική κατανάλωση σοκολάτας, γεγονός που είναι ανεξάρτητο από την ηλικία, άλλες παραμέτρους του τρόπου ζωής και την τυχόν ύπαρξη καρδιαγγειακού προβλήματος υγείας.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, του Ινστιτούτου Υγείας του Λουξεμβούργου (LIH) και του Πανεπιστημίου του Μέιν, στις ΗΠΑ, σε 968 εθελοντές ηλικίας 23 έως 98 ετών.

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, τρόπου ζωής και υγείας, και υποβλήθηκαν σε μία σειρά τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών τους.

Εικόνα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσο συχνότερη ήταν η κατανάλωση σοκολάτας, τόσο πιο βελτιωμένες ήταν οι επιδόσεις τους στα τεστ οπτικοχωρικής μνήμης (είναι η ικανότητα να θυμόμαστε το πού ακριβώς στο χώρο βρισκόταν ένα αντικείμενο ή ερέθισμα) και οργάνωσης, εργασιακής μνήμης (είναι η ικανότητα να θυμόμαστε τι πρέπει να κάνουμε, πως και γιατί), σάρωσης του χώρου και παρακολούθησης και αφηρημένης σκέψης.

Αναλόγως με την κατανάλωση σοκολάτας βελτιώνονταν επίσης και οι επιδόσεις τους στην επονομαζόμενη Σύντομη Εξέταση της Νοητικής Κατάστασης (MMSE), ένα τεστ 30 ερωτήσεων που αξιολογεί συνολικά τη νοητική κατάσταση και συμβάλλει στη διάγνωση των νοητικών διαταραχών.

Με εξαίρεση την εργασιακή μνήμη, οι βελτιώσεις στις υπόλοιπες δεξιότητες με τη βοήθεια της σοκολάτας παρέμειναν ισχυρές ακόμα κι όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν τους άλλους παράγοντες που μπορεί να τις επηρεάσουν, όπως τη διατροφή στο σύνολό της και την κατάσταση της υγείας.

Αν και οι ερευνητές δεν μπορούν να ξέρουν με βεβαιότητα που οφείλονται οι συσχετίσεις που παρατήρησαν, είναι πιθανό να παίζουν ρόλο οι φλαβανόλες του κακάο, σημειώνουν στο άρθρο τους.

Οι φλαβανόλες είναι φυτοχημικές ουσίες οι οποίες βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αυτές έχουν οι σοκολάτες με υψηλή περιεκτικότητα σε στερεά κακάο (πάνω από 70%).

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Appetite».
https://www.onmed.gr/ygeia/story/340489 ... -egkefalou


Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 28 Σεπ 2020, 20:00


Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 28 Σεπ 2020, 20:01


Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 07 Δεκ 2020, 20:47

Καφές και σοκολάτα: Ένας απολαυστικός συνδυασμός σε ένα φλιτζάνι.
Ιδανικό για τους ανθρώπους που ψάχνουν ένα εναλλακτικό ρόφημα.


Εικόνα
https://www.newsbeast.gr/woman/arthro/6 ... a-flitzani


Εύκολα σοκολατένια δαμάσκηνα με τρούφα.
Το απόλυτο γλύκισμα την περίοδο των εορτών.


Εικόνα
https://www.newsbeast.gr/geuseis/arthro ... -me-troyfa


Σπιτική πάστα σοκολατίνα.
Για τους... κολλημένους με τη σοκολάτα.


Εικόνα
https://www.newsbeast.gr/geuseis/arthro ... sokolatina

Άβαταρ μέλους
Iron Dushh
Δημοσιεύσεις: 122
Εγγραφή: 05 Δεκ 2020, 18:19

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Iron Dushh » 07 Δεκ 2020, 20:54

Μας κάνεις ζημιές, (από τον Σεπτέμβριο έχεις να μας γράψεις τσουκολατενιες γεύσεις..).

Τρέχω για παστουλες. Ενώ αύριο ξέρω πως όλοι θα μου λένε, . Ζοριστηκατεεε;;

Τα αποτελέσματα βλέπεις. :roll:
down into the vortex

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 07 Δεκ 2020, 20:56

Σοκολατένιες γκοφρέτες.

Εικόνα

Eύκολη συνταγή για σπιτικές σοκολατένιες γκοφρέτες, με απλά υλικά που έχουμε όλοι σπίτι μας. Αν έχετε και παιδάκια θα τις λατρέψουν.


https://www.el.gr/gossip-gynaika/sokola ... is-ftiaxe/


Για πολύ Mερακλήδες.





Εικόνα
Εικόνα

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Μαγειρική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών