Συμβουλες μαγειρικης σε εργενηδες

Συνταγές, φαγητά, γλυκίσματα, ποτά και cocktails (μόνο για χορτάτους).
Άβαταρ μέλους
Naida
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 60843
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 12:12

Re: Συμβουλες μαγειρικης σε εργενηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Naida » 21 Φεβ 2019, 09:56

perseus έγραψε:
10 Φεβ 2019, 10:16
τετοιο λες?



την παντρευομαι χθες
Δεν έχω καταλάβει τι εφτιαξε. Η αλήθεια είναι ότι κάνει μεγάλη διαδικασία και ίσως είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο.
Η απάντηση σε όλα είναι νιάου...

I didn't do it, but If I did, I was drunk.

Que Sera, Sera...

stergiosbik
Δημοσιεύσεις: 16957
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 13:22
Τοποθεσία: Λαρισα-Ορεινη Καλαμπακα

Re: Συμβουλες μαγειρικης σε εργενηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stergiosbik » 21 Φεβ 2019, 10:10

Αυτο που χρησιμοποιει ειναι καποιο ειδος φασολιου ή αρακα;
Αλλα πως στο καλο παραμενει χλωρο οταν ολο το φυτο ειναι καταξερο;
Παντως εχει παρα πολυ δουλεια ολο αυτο και ειναι εντυπωσιακο.
Η κοπελα ειναι χαρμα οφθαλμων.

skartados
Δημοσιεύσεις: 997
Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:39

Re: Συμβουλες μαγειρικης σε εργενηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από skartados » 21 Φεβ 2019, 10:16

ΓΑΛΗ έγραψε:
09 Φεβ 2019, 20:02
Δεν κάνουν όλες οι πατάτες για τηγάνι.

Εξαρτάται φυσικά από τον παραγωγό και την εποχή.
Νευροκοπίου, Νάξου, Άργους, Τρίπολης παραδείγματος χάριν, είναι οκ για όλες τις χρήσεις αλλά εξαρτάται απο την εποχή.

Όταν δεν έχω καλές πατάτες και θέλω να τηγανίσω, τις κόβω, τις βάζω σε νερό και πριν να τις ρίξω στο καυτό λάδι, τις βάζω σε μια βαμβακερή πετσέτα (κάνει και απορροφητικό χαρτί) και τις "στεγνώνω". Γίνονται καλύτερες.
Με βολεύει περισσότερο κατσαρόλα (μικρή ή μεγάλη, ανάλογα με τις μερίδες που θέλω) παρά τηγάνι.
Και χαμηλώνω τη φωτιά, μετά από 1 λεπτό (στο 2περίπου) και όχι το ανάποδο.

Κάποιοι τις προτηγανίζουν, τις βγάζουν από τη φωτιά και τις τηγανίζουν πάλι όταν θέλουν να σερβίρουν.
Μια φορά στη ζωή μου προσπάθησα να κάνω πατάτες και μαύρισαν από το πρώτο δευτερόλεπτο μέσα στο τηγάνι.
Νομιζα ότι είναι έτοιμες και τις εβγαλα σε ένα λεπτό.Φυσικά τις πεταξα.
Γιατί έγινε αυτό;

Άβαταρ μέλους
Naida
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 60843
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 12:12

Re: Συμβουλες μαγειρικης σε εργενηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Naida » 21 Φεβ 2019, 10:30

skartados έγραψε:
21 Φεβ 2019, 10:16
ΓΑΛΗ έγραψε:
09 Φεβ 2019, 20:02
Δεν κάνουν όλες οι πατάτες για τηγάνι.

Εξαρτάται φυσικά από τον παραγωγό και την εποχή.
Νευροκοπίου, Νάξου, Άργους, Τρίπολης παραδείγματος χάριν, είναι οκ για όλες τις χρήσεις αλλά εξαρτάται απο την εποχή.

Όταν δεν έχω καλές πατάτες και θέλω να τηγανίσω, τις κόβω, τις βάζω σε νερό και πριν να τις ρίξω στο καυτό λάδι, τις βάζω σε μια βαμβακερή πετσέτα (κάνει και απορροφητικό χαρτί) και τις "στεγνώνω". Γίνονται καλύτερες.
Με βολεύει περισσότερο κατσαρόλα (μικρή ή μεγάλη, ανάλογα με τις μερίδες που θέλω) παρά τηγάνι.
Και χαμηλώνω τη φωτιά, μετά από 1 λεπτό (στο 2περίπου) και όχι το ανάποδο.

Κάποιοι τις προτηγανίζουν, τις βγάζουν από τη φωτιά και τις τηγανίζουν πάλι όταν θέλουν να σερβίρουν.
Μια φορά στη ζωή μου προσπάθησα να κάνω πατάτες και μαύρισαν από το πρώτο δευτερόλεπτο μέσα στο τηγάνι.
Νομιζα ότι είναι έτοιμες και τις εβγαλα σε ένα λεπτό.Φυσικά τις πεταξα.
Γιατί έγινε αυτό;
Τι εννοείς από το πρώτο δευτερόλεπτο μαύρισαν; Έκαιγε υπερβολικά το λάδι;
Η απάντηση σε όλα είναι νιάου...

I didn't do it, but If I did, I was drunk.

Que Sera, Sera...

skartados
Δημοσιεύσεις: 997
Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:39

Re: Συμβουλες μαγειρικης σε εργενηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από skartados » 21 Φεβ 2019, 10:52

Τι εννοείς από το πρώτο δευτερόλεπτο μαύρισαν; Έκαιγε υπερβολικά το λάδι;
Δεν νομίζω.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ
Δημοσιεύσεις: 69803
Εγγραφή: 05 Απρ 2018, 12:19

Re: Συμβουλες μαγειρικης σε εργενηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 21 Φεβ 2019, 11:04

skartados έγραψε:
21 Φεβ 2019, 10:52
Τι εννοείς από το πρώτο δευτερόλεπτο μαύρισαν; Έκαιγε υπερβολικά το λάδι;
Δεν νομίζω.
Όταν οι πατάτες δεν κάνουν για τηγάνι, μαυρίζουν γρήγορα εξωτερικά και μένουν ωμές εσωτερικά.
Ειδικώς, αν τις ρίξεις στο λάδι όταν τις κόψεις χωρίς να τις βάλεις σε νερό προηγουμένως.
Συνήθως, αυτό γίνεται στις πατάτες Κύπρου, που είναι η πιο συνηθισμένη πατάτα των σούπερ μάρκετς.

Ακόμα και σ' αυτήν την περίπτωση, θέλουν καλό ξέβγαλμα μετά το κόψιμο για να φύγει το πολύ άμυλο και "σκούπισμα" μετά για να φύγει η πολλή υγρασία.
Το γαρ πολύ της κατανόησης γεννά αδιαφορία.

Άβαταρ μέλους
Naida
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 60843
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 12:12

Re: Συμβουλες μαγειρικης σε εργενηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Naida » 21 Φεβ 2019, 11:12

ΓΑΛΗ έγραψε:
21 Φεβ 2019, 11:04
skartados έγραψε:
21 Φεβ 2019, 10:52
Τι εννοείς από το πρώτο δευτερόλεπτο μαύρισαν; Έκαιγε υπερβολικά το λάδι;
Δεν νομίζω.
Όταν οι πατάτες δεν κάνουν για τηγάνι, μαυρίζουν γρήγορα εξωτερικά και μένουν ωμές εσωτερικά.
Ειδικώς, αν τις ρίξεις στο λάδι όταν τις κόψεις χωρίς να τις βάλεις σε νερό προηγουμένως.
Συνήθως, αυτό γίνεται στις πατάτες Κύπρου, που είναι η πιο συνηθισμένη πατάτα των σούπερ μάρκετς.

Ακόμα και σ' αυτήν την περίπτωση, θέλουν καλό ξέβγαλμα μετά το κόψιμο για να φύγει το πολύ άμυλο και "σκούπισμα" μετά για να φύγει η πολλή υγρασία.
Οι Κύπρου είναι οι πιο ωραίες για τηγάνι. Εγώ δεν κάνω τέτοιες διαδικασιες. Τις καθαρίζω, τις πλένω,τις κόβω, έχει καψει το λάδι αλλά όχι υπερβολικά τις βάζω κ μετά χαμηλώνω λίγο.
Η απάντηση σε όλα είναι νιάου...

I didn't do it, but If I did, I was drunk.

Que Sera, Sera...

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ
Δημοσιεύσεις: 69803
Εγγραφή: 05 Απρ 2018, 12:19

Re: Συμβουλες μαγειρικης σε εργενηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 21 Φεβ 2019, 11:22

Naida έγραψε:
21 Φεβ 2019, 11:12
Οι Κύπρου είναι οι πιο ωραίες για τηγάνι.
Πιθανόν.

Εγώ πάντως, πέφτω στις εξαιρέσεις του κανόνα. :lol:
Το γαρ πολύ της κατανόησης γεννά αδιαφορία.

stergiosbik
Δημοσιεύσεις: 16957
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 13:22
Τοποθεσία: Λαρισα-Ορεινη Καλαμπακα

Re: Συμβουλες μαγειρικης σε εργενηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stergiosbik » 21 Φεβ 2019, 11:26

Η συντριπτικη πλειοψηφια των πατατων που αγοραζετε ρε παιδια,ασχετα με το μερος που εχει καλλιεργηθει,ειναι της ιδιας ποικιλιας.
Στην Ελλαδα αυτη που προωθειται κατα κυρια λογο ειναι η Σπουντα και ακολουθει η Αγκρια σε πολυ μικροτερο βαθμο.
Ιδιως η Σπουντα κανει για ολα σχεδον τα ειδη μαγειρεματος,εχει μεγαλη αποδοση και χαλαει δυσκολα.
Γι αυτο και την προτιμουν οι καλλιεργητες κι εμεις νομιζουμε οτι οι πατατες Νευροκοπιου ειναι διαφορετικες απο της Θεσσαλιας π.χ. ή της Πελλοπονησου.
Τριχες.Ιδιες ειναι.
Απλα τα διαφορετικα εδαφη δινουν τις οποιες μικρες διαφορες.
Πατε σε ενα φυτωριο ή ενα συνεταιρισμο και ζητηστε πατατες για φυτεμα και θα δειτε τι θα σας προτεινουν-δωσουν κατευθειαν.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ
Δημοσιεύσεις: 69803
Εγγραφή: 05 Απρ 2018, 12:19

Re: Συμβουλες μαγειρικης σε εργενηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 21 Φεβ 2019, 11:43

stergiosbik έγραψε:
21 Φεβ 2019, 11:26
Η συντριπτικη πλειοψηφια των πατατων που αγοραζετε ρε παιδια,ασχετα με το μερος που εχει καλλιεργηθει,ειναι της ιδιας ποικιλιας.
Στην Ελλαδα αυτη που προωθειται κατα κυρια λογο ειναι η Σπουντα και ακολουθει η Αγκρια σε πολυ μικροτερο βαθμο.
Ιδιως η Σπουντα κανει για ολα σχεδον τα ειδη μαγειρεματος,εχει μεγαλη αποδοση και χαλαει δυσκολα.
Γι αυτο και την προτιμουν οι καλλιεργητες κι εμεις νομιζουμε οτι οι πατατες Νευροκοπιου ειναι διαφορετικες απο της Θεσσαλιας π.χ. ή της Πελλοπονησου.
Τριχες.Ιδιες ειναι.
Απλα τα διαφορετικα εδαφη δινουν τις οποιες μικρες διαφορες.
Πατε σε ενα φυτωριο ή ενα συνεταιρισμο και ζητηστε πατατες για φυτεμα και θα δειτε τι θα σας προτεινουν-δωσουν κατευθειαν.
Και λοιπόν;
Τι σημασία έχει αν είναι η ίδια ποικιλία αν το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό από περιοχή σε περιοχή λόγω κλίματος, εδάφους και άλλων παραγόντων; Δεν έχουν όλες οι πατάτες τον ίδιο χρόνο παραγωγής και συγκομιδής. Έχουν εποχικότητα ανάλογα με την περιοχή.

Και σαφώς υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους.
Το γαρ πολύ της κατανόησης γεννά αδιαφορία.

stergiosbik
Δημοσιεύσεις: 16957
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 13:22
Τοποθεσία: Λαρισα-Ορεινη Καλαμπακα

Re: Συμβουλες μαγειρικης σε εργενηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stergiosbik » 21 Φεβ 2019, 12:10

Αλλο ειπα εγω.
Οτι υπαρχουν πολλες,παρα πολλες ποικιλιες πατατας κι εμεις τρωμε 1-2 ποικιλιες.
Αυτο που καθοριζει την ποιοτητα της πατατας ειναι κυριως η ποικιλια της και δευτερευοντως τα υπολοιπα.
Π.χ. στο Νευροκοπι μπορει να φας πολυ καλυτερη πατατα απο μια αλλη ποικιλια η οποια ομως δεν προωθειται απο τους εμπορους και γι αυτο και οι παραγωγοι την αποφευγουν.

Άβαταρ μέλους
Saliveros
Δημοσιεύσεις: 4884
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 23:08
Phorum.gr user: Saliveros
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Re: Συμβουλες μαγειρικης σε εργενηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Saliveros » 21 Φεβ 2019, 12:21

stergiosbik έγραψε:
21 Φεβ 2019, 12:10
Αυτο που καθοριζει την ποιοτητα της πατατας ειναι κυριως η ποικιλια της και δευτερευοντως τα υπολοιπα.
Σε άλλα είδη, πάντως, τα υπόλοιπα είναι που μετράνε.

Π.χ., τα σταφύλια. Και τα κρασιά κατ' επέκτασιν.
Φαντάζομαι το ίδιο ισχύει για κάθε φαγώσιμο ή πόσιμο.

Αλλιώς, θα φτιάχναν σαμπάνια στην Κρήτη, φάβα στην Οξφόρδη ή ουίσκι στο Ιράκ :102:
    Σας κάναμε ανθρώπους.
    Πάνος Σκουρλέτης

    Άβαταρ μέλους
    ΓΑΛΗ
    Δημοσιεύσεις: 69803
    Εγγραφή: 05 Απρ 2018, 12:19

    Re: Συμβουλες μαγειρικης σε εργενηδες

    Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 21 Φεβ 2019, 12:45

    stergiosbik έγραψε:
    21 Φεβ 2019, 12:10
    Αλλο ειπα εγω.
    Οτι υπαρχουν πολλες,παρα πολλες ποικιλιες πατατας κι εμεις τρωμε 1-2 ποικιλιες.
    Αυτο που καθοριζει την ποιοτητα της πατατας ειναι κυριως η ποικιλια της και δευτερευοντως τα υπολοιπα.
    Π.χ. στο Νευροκοπι μπορει να φας πολυ καλυτερη πατατα απο μια αλλη ποικιλια η οποια ομως δεν προωθειται απο τους εμπορους και γι αυτο και οι παραγωγοι την αποφευγουν.
    Όπως θα έλεγε και ο Κωνσταντίνου "δεν με νοιάζει η ποικιλία, με νοιάζει να κάνει για τηγάνι".

    Και όσοι δεν είμαστε ειδικοί ή βαριόμαστε την επιπλέον πληροφόρηση, πάμε με τις δοκιμές. Με τα λάθη μαθαίνουμε. :wink
    Το γαρ πολύ της κατανόησης γεννά αδιαφορία.


    Athos
    Δημοσιεύσεις: 4044
    Εγγραφή: 20 Μάιος 2018, 17:30
    Phorum.gr user: Athos

    Re: Συμβουλες μαγειρικης σε εργενηδες

    Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Athos » 21 Φεβ 2019, 13:06

    ΓΑΛΗ έγραψε:
    21 Φεβ 2019, 12:45
    "δεν με νοιάζει η ποικιλία, με νοιάζει να κάνει για τηγάνι".
    όλες κάνουν.
    Μετά το μπανιάρισμα σε νερό και το σούρωμα (ακούω στέγνωμα, αν είναι δυνατόν!!)
    καλό κόλπο είναι να ρίξεις στο τρυπητό λίγο αλεύρι και να τις ανακατέψεις
    θα το δουλεύετε σκληρά το εξηνταράκι σας

    Απάντηση


    • Παραπλήσια Θέματα
      Απαντήσεις
      Προβολές
      Τελευταία δημοσίευση

    Επιστροφή στο “Μαγειρική”

    Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών