Σελίδα 1 από 3

Γραβιέρες, κεφαλογραβιερες, κεφαλοτυρια

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 11:25
από Libre arbitre
Τι προτιμάτε ανάμεσα στα τρία και γραψτε ποιο ποιο συγκεκριμένο τυρί.

Re: Γραβιέρες, κεφαλογραβιερες, κεφαλοτυρια

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 11:27
από Libre arbitre
Εγώ τα τρώω όλα βέβαια...

Re: Γραβιέρες, κεφαλογραβιερες, κεφαλοτυρια

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 11:28
από Υδράργυρος
Εξαρταται απ τα κεφια και τη χρηση.
Για τα μακαρονια καποιο κεφαλοτυρι ή κεφαλογραβιερα, αλλα συνηθως παιρνω γραβιερες ναξου και αμφιλοχιας

Re: Γραβιέρες, κεφαλογραβιερες, κεφαλοτυρια

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 11:30
από Libre arbitre
Πήρα γραβιέρα Μυλοποτάμου. Πολύ ελαφριά, βουτυράτη γεύση.

Re: Γραβιέρες, κεφαλογραβιερες, κεφαλοτυρια

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 11:38
από Τζιτζιμιτζιχότζιρας
Libre arbitre έγραψε:
26 Μαρ 2023, 11:30
Πήρα γραβιέρα Μυλοποτάμου. Πολύ ελαφριά, βουτυράτη γεύση.
Του συνεταιρισμού; Ή με όνομα παραγωγού;

Άνω ή κάτω Μυλοποταμου ;

Re: Γραβιέρες, κεφαλογραβιερες, κεφαλοτυρια

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 11:40
από Otto Weininger
Υπάρχουν οι γραβιέρες και η γραβιέρα Νάξου. Αν μάλιστα έχεις κάνα "βύσμα" και τσιμπήσεις κεφάλι ωρίμανσης, τότε αντιλαμβάνεσαι ότι χτυπάει στα ίσια την παρμεζάνα.

Re: Γραβιέρες, κεφαλογραβιερες, κεφαλοτυρια

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 11:42
από Τζιτζιμιτζιχότζιρας
Otto Weininger έγραψε:
26 Μαρ 2023, 11:40
Υπάρχουν οι γραβιέρες και η γραβιέρα Νάξου. Αν μάλιστα έχεις κάνα "βύσμα" και τσιμπήσεις κεφάλι ωρίμανσης, τότε αντιλαμβάνεσαι ότι χτυπάει στα ίσια την παρμεζάνα.
Προφανως είναι διαφορετική από τις άλλες καθώς φτιάχνεται κυρίως από αγελαδινό γάλα, ενώ οι υπόλοιπες αποκλειστικά από αιγοπρόβειο.
Τώρα για καλύτερη ή χειρότερη είναι θέμα γούστου.

Re: Γραβιέρες, κεφαλογραβιερες, κεφαλοτυρια

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 11:44
από Otto Weininger
Τζιτζιμιτζιχότζιρας έγραψε:
26 Μαρ 2023, 11:42
Otto Weininger έγραψε:
26 Μαρ 2023, 11:40
Υπάρχουν οι γραβιέρες και η γραβιέρα Νάξου. Αν μάλιστα έχεις κάνα "βύσμα" και τσιμπήσεις κεφάλι ωρίμανσης, τότε αντιλαμβάνεσαι ότι χτυπάει στα ίσια την παρμεζάνα.
Προφανως είναι διαφορετική από τις άλλες καθώς φτιάχνεται κυρίως από αγελαδινό γάλα, ενώ οι υπόλοιπες αποκλειστικά από αιγοπρόβειο.
Αν είχες έρθει να κάνουμε την επαγγελματική καθετοποίηση, πέραν όλων των υπέρ θα σε είχα μόνιμα εφοδιασμένο με γραβιέρες.

Σε περιμένω να ρθεις και πάλι
μαζί να φτιάξουμε δαπάνη μεγάλη

Re: Γραβιέρες, κεφαλογραβιερες, κεφαλοτυρια

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 11:54
από Orion22
Κεφαλοτυρι ως πιο πικαντικο.
Ολα ομως οπως ειπε ο οττο ειναι θεμα ωριμανσης.

Re: Γραβιέρες, κεφαλογραβιερες, κεφαλοτυρια

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 12:01
από Libre arbitre
Τζιτζιμιτζιχότζιρας έγραψε:
26 Μαρ 2023, 11:38
Libre arbitre έγραψε:
26 Μαρ 2023, 11:30
Πήρα γραβιέρα Μυλοποτάμου. Πολύ ελαφριά, βουτυράτη γεύση.
Του συνεταιρισμού; Ή με όνομα παραγωγού;

Άνω ή κάτω Μυλοποταμου ;
Αυτό που είχε προσφορά ο Σκλαβενίτης με 16 περίπου ευρώ το κιλό.

Re: Γραβιέρες, κεφαλογραβιερες, κεφαλοτυρια

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 12:06
από Libre arbitre

Re: Γραβιέρες, κεφαλογραβιερες, κεφαλοτυρια

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 15:25
από Libre arbitre
Γραβιέρα με σκορδαλιά. Όλα τα λεφτά...

Re: Γραβιέρες, κεφαλογραβιερες, κεφαλοτυρια

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 20:23
από Τζιτζιμιτζιχότζιρας
Libre arbitre έγραψε:
26 Μαρ 2023, 15:25
Γραβιέρα με σκορδαλιά. Όλα τα λεφτά...
Εικόνα

Υγ. Του συνεταιρισμού είναι αυτή που ανέβασες.
Πριν λίγα χρόνια στο Πέραμα είχε 5 ευρώ το κιλό η β και 9 η α ποιότητας.

Re: Γραβιέρες, κεφαλογραβιερες, κεφαλοτυρια

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 20:28
από Καραμελίτσα
Γενικά στη μαζική παραγωγή, το κεφαλοτύρι είναι λιγότερο καλό, λόγω αλατιού, έχει κατά μέσο όρο διπλάσιο, αλλά επειδή η γραβιέρα είναι ποπ, υπάρχουν ωραία τυρια που δεν δικαιούνται την ονομασία γραβιέρα και λέγονται κεφαλοτύρια. Ας πούμε, τα ακατονόμαστα τυριά σε μικρά κυκλαδικά νησιά (σέριφος, σίφνος) που είναι απίστευτα.

Re: Γραβιέρες, κεφαλογραβιερες, κεφαλοτυρια

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 20:37
από Green Dragon
Γραβιέρα. Το κεφαλοτύρι είναι υπερβολικά αλμυρό για να το φάω σκέτο, μόνο σαν καρύκευμα σε μακαρόνια κλπ.