Βοήθεια σε αρχάριο

Συνταγές, φαγητά, γλυκίσματα, ποτά και cocktails (μόνο για χορτάτους).
Άβαταρ μέλους
Saliveros
Δημοσιεύσεις: 4884
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 23:08
Phorum.gr user: Saliveros
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Βοήθεια σε αρχάριο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Saliveros » 07 Ιουν 2023, 12:06

    Εδώ και 7 χρόνια μένω μόνος και "έμαθα" να μαγειρεύω.
    Μετανιώνω πικρά που, αν και έμενα με τη μαμά τα τελευταία χρόνια πριν πεθάνει, δεν έμαθα από κείνην.
    Τώρα μαγειρεύω από συνταγές που βρίσκω στο Διαδίκτυο.
    Τα καταφέρνω αρκετά καλά, βέβαια με διαρκές σλάλομ μεταξύ κουζίνας και desktop όπου τις κρατάω σε φάκελο.

    Κατά καιρούς έχω απορίες. Π.χ.:

    Λέει η συνταγή "Σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι της και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για ν λεπτά, μέχρι να φύγουν τα περισσότερα υγρά"

    Συγνώμη, αλλά με ανοιχτή κατσαρόλα φανταζόμουν ότι θα φύγουν τα υγρά. Με κλειστή, πού θα πάνε;
      Σας κάναμε ανθρώπους.
      Πάνος Σκουρλέτης

      Άβαταρ μέλους
      Isildur
      Δημοσιεύσεις: 9357
      Εγγραφή: 31 Ιαν 2023, 14:41
      Phorum.gr user: Isildur

      Re: Βοήθεια σε αρχάριο

      Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Isildur » 07 Ιουν 2023, 12:16

      Saliveros έγραψε:
      07 Ιουν 2023, 12:06
        Εδώ και 7 χρόνια μένω μόνος και "έμαθα" να μαγειρεύω.
        Μετανιώνω πικρά που, αν και έμενα με τη μαμά τα τελευταία χρόνια πριν πεθάνει, δεν έμαθα από κείνην.
        Τώρα μαγειρεύω από συνταγές που βρίσκω στο Διαδίκτυο.
        Τα καταφέρνω αρκετά καλά, βέβαια με διαρκές σλάλομ μεταξύ κουζίνας και desktop όπου τις κρατάω σε φάκελο.

        Κατά καιρούς έχω απορίες. Π.χ.:

        Λέει η συνταγή "Σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι της και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για ν λεπτά, μέχρι να φύγουν τα περισσότερα υγρά"

        Συγνώμη, αλλά με ανοιχτή κατσαρόλα φανταζόμουν ότι θα φύγουν τα υγρά. Με κλειστή, πού θα πάνε;
        Δεν εννοεί "σκεπάστε την για να φύγουν τα υγρά", αλλά "μέχρι να φύγουν". Δηλαδή, σαν να σου λέει, ότι θέλει Χ χρόνο με σκεπασμένο το καπάκι (οπότε δεν έχεις και απώλειες θερμοκρασίας) ο οποίος Χ χρόνος αντιστοιχεί περίπου σ' αυτόν που θα χρειαστεί μέχρι να εξατμιστεί η μεγαλύτερη ποσότητα νερού.
        Βαριέμαι λίγο λιγότερο τώρα...

        Άβαταρ μέλους
        enterprise-psi
        Υπερσυντονιστής
        Δημοσιεύσεις: 12541
        Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 07:29
        Phorum.gr user: enterprise-psi
        Τοποθεσία: Sector 001
        Επικοινωνία:

        Re: Βοήθεια σε αρχάριο

        Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από enterprise-psi » 07 Ιουν 2023, 12:18

        Θα σωθεί το νερό και με κλειστό καπάκι, απλά θέλει περισσότερη ώρα, γι'αυτό και η χαμηλή φωτιά, δεν εφαρμόζει όπως στις χυτρες .
        People blow their minds ,They choose to resign
        This deformed society is part of a design
        It'll never go away , It's in the cards that way
        The masses of humanity have always had to suffer

        Άβαταρ μέλους
        Stalker
        Δημοσιεύσεις: 5657
        Εγγραφή: 17 Μάιος 2018, 08:36
        Phorum.gr user: CTAΛKEP

        Re: Βοήθεια σε αρχάριο

        Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Stalker » 07 Ιουν 2023, 12:20

        Γενικά δεν ανησυχείς για μια κατσαρόλα μήπως σφραγίζει τόσο καλά που να μην έχεις απώλειες σε υγρά, αυτό είναι feature της χύτρας ταχύτητος και αλλάζει γενικά το μαγείρεμα.
        If reality is the sum of our perceptions, to acquire more varying points of view is to acquire, literally, more reality

        Άβαταρ μέλους
        Isildur
        Δημοσιεύσεις: 9357
        Εγγραφή: 31 Ιαν 2023, 14:41
        Phorum.gr user: Isildur

        Re: Βοήθεια σε αρχάριο

        Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Isildur » 07 Ιουν 2023, 12:24

        Το νήμα πάντως άνετα θα μπορούσε να ονομαστεί "Ογδοντάχρονος παρθένος"
        Βαριέμαι λίγο λιγότερο τώρα...

        Άβαταρ μέλους
        Saliveros
        Δημοσιεύσεις: 4884
        Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 23:08
        Phorum.gr user: Saliveros
        Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

        Re: Βοήθεια σε αρχάριο

        Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Saliveros » 07 Ιουν 2023, 12:43

        Isildur έγραψε:
        07 Ιουν 2023, 12:16
        Δεν εννοεί "σκεπάστε την για να φύγουν τα υγρά", αλλά "μέχρι να φύγουν". Δηλαδή, σαν να σου λέει, ότι θέλει Χ χρόνο με σκεπασμένο το καπάκι (οπότε δεν έχεις και απώλειες θερμοκρασίας) ο οποίος Χ χρόνος αντιστοιχεί περίπου σ' αυτόν που θα χρειαστεί μέχρι να εξατμιστεί η μεγαλύτερη ποσότητα νερού.
        Και γιατί να μη την κρατήσω ανοιχτή;
          Σας κάναμε ανθρώπους.
          Πάνος Σκουρλέτης

          Άβαταρ μέλους
          Ναύτης
          Δημοσιεύσεις: 13510
          Εγγραφή: 12 Φεβ 2021, 10:50

          Re: Βοήθεια σε αρχάριο

          Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ναύτης » 07 Ιουν 2023, 12:47

          Saliveros έγραψε:
          07 Ιουν 2023, 12:43
          Isildur έγραψε:
          07 Ιουν 2023, 12:16
          Δεν εννοεί "σκεπάστε την για να φύγουν τα υγρά", αλλά "μέχρι να φύγουν". Δηλαδή, σαν να σου λέει, ότι θέλει Χ χρόνο με σκεπασμένο το καπάκι (οπότε δεν έχεις και απώλειες θερμοκρασίας) ο οποίος Χ χρόνος αντιστοιχεί περίπου σ' αυτόν που θα χρειαστεί μέχρι να εξατμιστεί η μεγαλύτερη ποσότητα νερού.
          Και γιατί να μη την κρατήσω ανοιχτή;
          Για να κρατήσει τα αρώματα και για να κατέβει σιγά-σιγά η σάλτσα. Όταν λέει σκεπάστε με το καπάκι, δεν εννοεί να την κλείσεις αεροστεγώς, εννοεί να τοποθετήσεις το καπάκι πάνω ώστε να μη διαφεύγουν αμέσως όλοι οι ατμοί, να ανακυκλώνονται μέσα στην κατσαρόλα μέχρι να εξατμιστούν σταδιακά και να κατέβει η σάλτσα εκεί που θες.

          Άβαταρ μέλους
          Saliveros
          Δημοσιεύσεις: 4884
          Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 23:08
          Phorum.gr user: Saliveros
          Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

          Re: Βοήθεια σε αρχάριο

          Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Saliveros » 07 Ιουν 2023, 12:48

          Isildur έγραψε:
          07 Ιουν 2023, 12:24
          Το νήμα πάντως άνετα θα μπορούσε να ονομαστεί "Ογδοντάχρονος παρθένος"
          :opa:
            Σας κάναμε ανθρώπους.
            Πάνος Σκουρλέτης

            Άβαταρ μέλους
            Ναύτης
            Δημοσιεύσεις: 13510
            Εγγραφή: 12 Φεβ 2021, 10:50

            Re: Βοήθεια σε αρχάριο

            Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ναύτης » 07 Ιουν 2023, 12:51

            btw για να μην κάθεσαι με τις ώρες πάνω στην κατσαρόλα, βάζε το καπάκι να ακουμπάει στραβά. Και πρόσεξε πώς θα το πιάσεις, όταν θες να τσεκάρεις, μη ζεματιστείς και τό 'χω τύψεις.

            Άβαταρ μέλους
            Isildur
            Δημοσιεύσεις: 9357
            Εγγραφή: 31 Ιαν 2023, 14:41
            Phorum.gr user: Isildur

            Re: Βοήθεια σε αρχάριο

            Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Isildur » 07 Ιουν 2023, 12:54

            Saliveros έγραψε:
            07 Ιουν 2023, 12:43
            Isildur έγραψε:
            07 Ιουν 2023, 12:16
            Δεν εννοεί "σκεπάστε την για να φύγουν τα υγρά", αλλά "μέχρι να φύγουν". Δηλαδή, σαν να σου λέει, ότι θέλει Χ χρόνο με σκεπασμένο το καπάκι (οπότε δεν έχεις και απώλειες θερμοκρασίας) ο οποίος Χ χρόνος αντιστοιχεί περίπου σ' αυτόν που θα χρειαστεί μέχρι να εξατμιστεί η μεγαλύτερη ποσότητα νερού.
            Και γιατί να μη την κρατήσω ανοιχτή;
            Γι' αυτό που σου λέει ο Speedy από κάτω. Επίσης, αν το αφήσεις ανοιχτό, θα εξατμιστεί πολύ γρήγορα το νερό και δεν θα βράσει σωστά (θα σωθεί πιο γρήγορα).
            Βαριέμαι λίγο λιγότερο τώρα...

            Άβαταρ μέλους
            Isildur
            Δημοσιεύσεις: 9357
            Εγγραφή: 31 Ιαν 2023, 14:41
            Phorum.gr user: Isildur

            Re: Βοήθεια σε αρχάριο

            Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Isildur » 07 Ιουν 2023, 12:55

            Ναύτης έγραψε:
            07 Ιουν 2023, 12:51
            btw για να μην κάθεσαι με τις ώρες πάνω στην κατσαρόλα, βάζε το καπάκι να ακουμπάει στραβά. Και πρόσεξε πώς θα το πιάσεις, όταν θες να τσεκάρεις, μη ζεματιστείς και τό 'χω τύψεις.
            Γιατί ρε, έχει τίποτα καλύτερο να κάνει; Άσε που θα είναι και τσάμπα τιβί, να κάθεται να το βλέπει να φουσκώνει. :003:
            Βαριέμαι λίγο λιγότερο τώρα...

            Δημοκράτης
            Δημοσιεύσεις: 24772
            Εγγραφή: 25 Ιαν 2019, 00:26

            Re: Βοήθεια σε αρχάριο

            Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Δημοκράτης » 07 Ιουν 2023, 12:57

            εγώ έμαθα πάντως να μαγειρεύω από τον πετρετζίκη και με λίγες γνώσεις χημείας ως ερασιτέχνης χημικός
            ο Πετρετζίκης πρέπει να γίνει εικόνισμα σε κάθε εργένη, χάρη σε αυτόν δεν γίναμε 350 κιλά και φτιάχνουμεκ άτι μόνοι μας.

            υγ ο ναύτης σε έδωσε την ακριβή εξήγηση της κλειστής κατσαρόλας.

            Άβαταρ μέλους
            Ναύτης
            Δημοσιεύσεις: 13510
            Εγγραφή: 12 Φεβ 2021, 10:50

            Re: Βοήθεια σε αρχάριο

            Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ναύτης » 07 Ιουν 2023, 12:57

            Isildur έγραψε:
            07 Ιουν 2023, 12:55
            Ναύτης έγραψε:
            07 Ιουν 2023, 12:51
            btw για να μην κάθεσαι με τις ώρες πάνω στην κατσαρόλα, βάζε το καπάκι να ακουμπάει στραβά. Και πρόσεξε πώς θα το πιάσεις, όταν θες να τσεκάρεις, μη ζεματιστείς και τό 'χω τύψεις.
            Γιατί ρε, έχει τίποτα καλύτερο να κάνει; Άσε που θα είναι και τσάμπα τιβί, να κάθεται να το βλέπει να φουσκώνει. :003:
            :lol:
            Ντροπή να λες τέτοια στον νεαρό μάστερσεφ.

            Άβαταρ μέλους
            Isildur
            Δημοσιεύσεις: 9357
            Εγγραφή: 31 Ιαν 2023, 14:41
            Phorum.gr user: Isildur

            Re: Βοήθεια σε αρχάριο

            Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Isildur » 07 Ιουν 2023, 13:00

            Δημοκράτης έγραψε:
            07 Ιουν 2023, 12:57
            εγώ έμαθα πάντως να μαγειρεύω από τον πετρετζίκη και με λίγες γνώσεις χημείας ως ερασιτέχνης χημικός
            ο Πετρετζίκης πρέπει να γίνει εικόνισμα σε κάθε εργένη, χάρη σε αυτόν δεν γίναμε 350 κιλά και φτιάχνουμεκ άτι μόνοι μας.

            υγ ο ναύτης σε έδωσε την ακριβή εξήγηση της κλειστής κατσαρόλας.
            ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ!
            Βαριέμαι λίγο λιγότερο τώρα...

            Δημοκράτης
            Δημοσιεύσεις: 24772
            Εγγραφή: 25 Ιαν 2019, 00:26

            Re: Βοήθεια σε αρχάριο

            Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Δημοκράτης » 07 Ιουν 2023, 13:01

            Isildur έγραψε:
            07 Ιουν 2023, 13:00
            Δημοκράτης έγραψε:
            07 Ιουν 2023, 12:57
            εγώ έμαθα πάντως να μαγειρεύω από τον πετρετζίκη και με λίγες γνώσεις χημείας ως ερασιτέχνης χημικός
            ο Πετρετζίκης πρέπει να γίνει εικόνισμα σε κάθε εργένη, χάρη σε αυτόν δεν γίναμε 350 κιλά και φτιάχνουμεκ άτι μόνοι μας.

            υγ ο ναύτης σε έδωσε την ακριβή εξήγηση της κλειστής κατσαρόλας.
            ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ!
            εσύ να ακολουθείς την Μπαρμπαρίγου

            Απάντηση


            • Παραπλήσια Θέματα
              Απαντήσεις
              Προβολές
              Τελευταία δημοσίευση

            Επιστροφή στο “Μαγειρική”

            Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών