Σελίδα 1 από 8
Βοήθεια σε αρχάριο
Δημοσιεύτηκε: 07 Ιουν 2023, 12:06
από Saliveros
Εδώ και 7 χρόνια μένω μόνος και "έμαθα" να μαγειρεύω.
Μετανιώνω πικρά που, αν και έμενα με τη μαμά τα τελευταία χρόνια πριν πεθάνει, δεν έμαθα από κείνην.
Τώρα μαγειρεύω από συνταγές που βρίσκω στο Διαδίκτυο.
Τα καταφέρνω αρκετά καλά, βέβαια με διαρκές σλάλομ μεταξύ κουζίνας και desktop όπου τις κρατάω σε φάκελο.
Κατά καιρούς έχω απορίες. Π.χ.:
Λέει η συνταγή "
Σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι της και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για ν λεπτά, μέχρι να φύγουν τα περισσότερα υγρά"
Συγνώμη, αλλά με
ανοιχτή κατσαρόλα φανταζόμουν ότι θα φύγουν τα υγρά. Με κλειστή, πού θα πάνε;
Re: Βοήθεια σε αρχάριο
Δημοσιεύτηκε: 07 Ιουν 2023, 12:16
από Isildur
Saliveros έγραψε: ↑07 Ιουν 2023, 12:06
Εδώ και 7 χρόνια μένω μόνος και "έμαθα" να μαγειρεύω.
Μετανιώνω πικρά που, αν και έμενα με τη μαμά τα τελευταία χρόνια πριν πεθάνει, δεν έμαθα από κείνην.
Τώρα μαγειρεύω από συνταγές που βρίσκω στο Διαδίκτυο.
Τα καταφέρνω αρκετά καλά, βέβαια με διαρκές σλάλομ μεταξύ κουζίνας και desktop όπου τις κρατάω σε φάκελο.
Κατά καιρούς έχω απορίες. Π.χ.:
Λέει η συνταγή "
Σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι της και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για ν λεπτά, μέχρι να φύγουν τα περισσότερα υγρά"
Συγνώμη, αλλά με
ανοιχτή κατσαρόλα φανταζόμουν ότι θα φύγουν τα υγρά. Με κλειστή, πού θα πάνε;
Δεν εννοεί "σκεπάστε την
για να φύγουν τα υγρά", αλλά "
μέχρι να φύγουν". Δηλαδή, σαν να σου λέει, ότι θέλει Χ χρόνο με σκεπασμένο το καπάκι (οπότε δεν έχεις και απώλειες θερμοκρασίας) ο οποίος Χ χρόνος αντιστοιχεί περίπου σ' αυτόν που θα χρειαστεί μέχρι να εξατμιστεί η μεγαλύτερη ποσότητα νερού.
Re: Βοήθεια σε αρχάριο
Δημοσιεύτηκε: 07 Ιουν 2023, 12:18
από enterprise-psi
Θα σωθεί το νερό και με κλειστό καπάκι, απλά θέλει περισσότερη ώρα, γι'αυτό και η χαμηλή φωτιά, δεν εφαρμόζει όπως στις χυτρες .
Re: Βοήθεια σε αρχάριο
Δημοσιεύτηκε: 07 Ιουν 2023, 12:20
από Stalker
Γενικά δεν ανησυχείς για μια κατσαρόλα μήπως σφραγίζει τόσο καλά που να μην έχεις απώλειες σε υγρά, αυτό είναι feature της χύτρας ταχύτητος και αλλάζει γενικά το μαγείρεμα.
Re: Βοήθεια σε αρχάριο
Δημοσιεύτηκε: 07 Ιουν 2023, 12:24
από Isildur
Το νήμα πάντως άνετα θα μπορούσε να ονομαστεί "Ογδοντάχρονος παρθένος"
Re: Βοήθεια σε αρχάριο
Δημοσιεύτηκε: 07 Ιουν 2023, 12:43
από Saliveros
Isildur έγραψε: ↑07 Ιουν 2023, 12:16
Δεν εννοεί "σκεπάστε την
για να φύγουν τα υγρά", αλλά "
μέχρι να φύγουν". Δηλαδή, σαν να σου λέει, ότι θέλει Χ χρόνο με σκεπασμένο το καπάκι (οπότε δεν έχεις και απώλειες θερμοκρασίας) ο οποίος Χ χρόνος αντιστοιχεί περίπου σ' αυτόν που θα χρειαστεί μέχρι να εξατμιστεί η μεγαλύτερη ποσότητα νερού.
Και γιατί να μη την κρατήσω ανοιχτή;
Re: Βοήθεια σε αρχάριο
Δημοσιεύτηκε: 07 Ιουν 2023, 12:47
από Ναύτης
Saliveros έγραψε: ↑07 Ιουν 2023, 12:43
Isildur έγραψε: ↑07 Ιουν 2023, 12:16
Δεν εννοεί "σκεπάστε την
για να φύγουν τα υγρά", αλλά "
μέχρι να φύγουν". Δηλαδή, σαν να σου λέει, ότι θέλει Χ χρόνο με σκεπασμένο το καπάκι (οπότε δεν έχεις και απώλειες θερμοκρασίας) ο οποίος Χ χρόνος αντιστοιχεί περίπου σ' αυτόν που θα χρειαστεί μέχρι να εξατμιστεί η μεγαλύτερη ποσότητα νερού.
Και γιατί να μη την κρατήσω ανοιχτή;
Για να κρατήσει τα αρώματα και για να κατέβει σιγά-σιγά η σάλτσα. Όταν λέει σκεπάστε με το καπάκι, δεν εννοεί να την κλείσεις αεροστεγώς, εννοεί να τοποθετήσεις το καπάκι πάνω ώστε να μη διαφεύγουν αμέσως όλοι οι ατμοί, να ανακυκλώνονται μέσα στην κατσαρόλα μέχρι να εξατμιστούν σταδιακά και να κατέβει η σάλτσα εκεί που θες.
Re: Βοήθεια σε αρχάριο
Δημοσιεύτηκε: 07 Ιουν 2023, 12:48
από Saliveros
Isildur έγραψε: ↑07 Ιουν 2023, 12:24
Το νήμα πάντως άνετα θα μπορούσε να ονομαστεί "Ογδοντάχρονος παρθένος"
Re: Βοήθεια σε αρχάριο
Δημοσιεύτηκε: 07 Ιουν 2023, 12:51
από Ναύτης
btw για να μην κάθεσαι με τις ώρες πάνω στην κατσαρόλα, βάζε το καπάκι να ακουμπάει στραβά. Και πρόσεξε πώς θα το πιάσεις, όταν θες να τσεκάρεις, μη ζεματιστείς και τό 'χω τύψεις.
Re: Βοήθεια σε αρχάριο
Δημοσιεύτηκε: 07 Ιουν 2023, 12:54
από Isildur
Saliveros έγραψε: ↑07 Ιουν 2023, 12:43
Isildur έγραψε: ↑07 Ιουν 2023, 12:16
Δεν εννοεί "σκεπάστε την
για να φύγουν τα υγρά", αλλά "
μέχρι να φύγουν". Δηλαδή, σαν να σου λέει, ότι θέλει Χ χρόνο με σκεπασμένο το καπάκι (οπότε δεν έχεις και απώλειες θερμοκρασίας) ο οποίος Χ χρόνος αντιστοιχεί περίπου σ' αυτόν που θα χρειαστεί μέχρι να εξατμιστεί η μεγαλύτερη ποσότητα νερού.
Και γιατί να μη την κρατήσω ανοιχτή;
Γι' αυτό που σου λέει ο Speedy από κάτω. Επίσης, αν το αφήσεις ανοιχτό, θα εξατμιστεί πολύ γρήγορα το νερό και δεν θα βράσει σωστά (θα σωθεί πιο γρήγορα).
Re: Βοήθεια σε αρχάριο
Δημοσιεύτηκε: 07 Ιουν 2023, 12:55
από Isildur
Ναύτης έγραψε: ↑07 Ιουν 2023, 12:51
btw για να μην κάθεσαι με τις ώρες πάνω στην κατσαρόλα, βάζε το καπάκι να ακουμπάει στραβά. Και πρόσεξε πώς θα το πιάσεις, όταν θες να τσεκάρεις, μη ζεματιστείς και τό 'χω τύψεις.
Γιατί ρε, έχει τίποτα καλύτερο να κάνει; Άσε που θα είναι και τσάμπα τιβί, να κάθεται να το βλέπει να φουσκώνει.
Re: Βοήθεια σε αρχάριο
Δημοσιεύτηκε: 07 Ιουν 2023, 12:57
από Δημοκράτης
εγώ έμαθα πάντως να μαγειρεύω από τον πετρετζίκη και με λίγες γνώσεις χημείας ως ερασιτέχνης χημικός
ο Πετρετζίκης πρέπει να γίνει εικόνισμα σε κάθε εργένη, χάρη σε αυτόν δεν γίναμε 350 κιλά και φτιάχνουμεκ άτι μόνοι μας.
υγ ο ναύτης σε έδωσε την ακριβή εξήγηση της κλειστής κατσαρόλας.
Re: Βοήθεια σε αρχάριο
Δημοσιεύτηκε: 07 Ιουν 2023, 12:57
από Ναύτης
Isildur έγραψε: ↑07 Ιουν 2023, 12:55
Ναύτης έγραψε: ↑07 Ιουν 2023, 12:51
btw για να μην κάθεσαι με τις ώρες πάνω στην κατσαρόλα, βάζε το καπάκι να ακουμπάει στραβά. Και πρόσεξε πώς θα το πιάσεις, όταν θες να τσεκάρεις, μη ζεματιστείς και τό 'χω τύψεις.
Γιατί ρε, έχει τίποτα καλύτερο να κάνει; Άσε που θα είναι και τσάμπα τιβί, να κάθεται να το βλέπει να φουσκώνει.
Ντροπή να λες τέτοια στον νεαρό μάστερσεφ.
Re: Βοήθεια σε αρχάριο
Δημοσιεύτηκε: 07 Ιουν 2023, 13:00
από Isildur
Δημοκράτης έγραψε: ↑07 Ιουν 2023, 12:57
εγώ έμαθα πάντως να μαγειρεύω από τον πετρετζίκη και με λίγες γνώσεις χημείας ως ερασιτέχνης χημικός
ο Πετρετζίκης πρέπει να γίνει εικόνισμα σε κάθε εργένη, χάρη σε αυτόν δεν γίναμε 350 κιλά και φτιάχνουμεκ άτι μόνοι μας.
υγ ο ναύτης σε έδωσε την ακριβή εξήγηση της κλειστής κατσαρόλας.
ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ!
Re: Βοήθεια σε αρχάριο
Δημοσιεύτηκε: 07 Ιουν 2023, 13:01
από Δημοκράτης
Isildur έγραψε: ↑07 Ιουν 2023, 13:00
Δημοκράτης έγραψε: ↑07 Ιουν 2023, 12:57
εγώ έμαθα πάντως να μαγειρεύω από τον πετρετζίκη και με λίγες γνώσεις χημείας ως ερασιτέχνης χημικός
ο Πετρετζίκης πρέπει να γίνει εικόνισμα σε κάθε εργένη, χάρη σε αυτόν δεν γίναμε 350 κιλά και φτιάχνουμεκ άτι μόνοι μας.
υγ ο ναύτης σε έδωσε την ακριβή εξήγηση της κλειστής κατσαρόλας.
ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ!
εσύ να ακολουθείς την Μπαρμπαρίγου