Για γερούς μάγειρες τι φιλέτα είναι;

Συνταγές, φαγητά, γλυκίσματα, ποτά και cocktails (μόνο για χορτάτους).
Άβαταρ μέλους
Ερμής
Δημοσιεύσεις: 23303
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 11:00
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Για γερούς μάγειρες τι φιλέτα είναι;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ερμής » 19 Μαρ 2024, 11:54

Niki έγραψε:
19 Μαρ 2024, 11:48
Ερμής έγραψε:
19 Μαρ 2024, 11:46
Niki έγραψε:
19 Μαρ 2024, 11:44


Με κανένα άλλο ψάρι δεν μπορείς να κάνεις πηχτή ψαριού.
Κανένα άλλο ψάρι δεν έχει τόσο ζελέ.
Οι Γάλλοι φτιάχνουν μια μπουγιαμπέσα πηχτή όχι την νερουλή την άλλη την πηχτή και αυτοί υποχρεωτικά βάζουν κομμάτι σμέρνας μέσα για να πήξει.

Αν πάτε στην Γαλλία θα την φάτε και θα την ακριβοπληρώσετε και θα πείτε τί επιστήμονες οι Γάλλοι.

Δυστυχώς οι παππούδες σας όλα αυτά τα ήξεραν.

Τώρα όσο αφορά την σαρακοστή έχεις δίκιο αλλά μόνο το ζελέ παίρνουμε δεν παίρνουμε ψαχνό ούτως ή άλλως το έθιμο το βρήκα και το συνεχίζω δεν το δημιούργησα εγώ.
Για το άλλο που ειπες διατηρω μια επιφύλαξη γιατί δε ξέρω 100%, για το παραπάνω που λές όμως δεν ισχύει ουτε καν.
Αν μιλάμε για τη γαλλική μπουγιαμπέσα και όχι για κάτι που κάποιος φτιάχνει και λέει μπουγιαμπέσα.
Ερμή το διευκρίνισα η πηχτή μπουγιαμπέσα όχι η νερουλή.
Η συζυγος μου παίζει να φτιάχνει την καλύτερη μπουγιαμπέσα της Ελλάδος που της την έμαθε η Μαρσεγιέζα συγκάτοικος της, σεφ με μαγέρικο 150 ετών.
Πρώτα απο όλα ΔΕΝ υπάρχει ακριβής αυθεντική συνταγή για την μπουγιαμπεσα παρα μόνο δυο τρια μπαχαρικά και οτι μέσα θέλει χοντρό ψάρι και οστρακοειδή/οστρακόδερμα. Χωρίς να διευκρινίζεται τι ακριβώς.
Μπουγιαμπέσα Μασσαλίας είναι μια, δε χωρίζεται σε πηχτή και νερουλή.
Αυτά περι μπουγιαμπέσας.
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"

Άβαταρ μέλους
Niki
Δημοσιεύσεις: 5838
Εγγραφή: 04 Μαρ 2020, 08:33
Phorum.gr user: Niki

Re: Για γερούς μάγειρες τι φιλέτα είναι;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Niki » 19 Μαρ 2024, 12:00

Ερμής έγραψε:
19 Μαρ 2024, 11:54
Niki έγραψε:
19 Μαρ 2024, 11:48
Ερμής έγραψε:
19 Μαρ 2024, 11:46


Για το άλλο που ειπες διατηρω μια επιφύλαξη γιατί δε ξέρω 100%, για το παραπάνω που λές όμως δεν ισχύει ουτε καν.
Αν μιλάμε για τη γαλλική μπουγιαμπέσα και όχι για κάτι που κάποιος φτιάχνει και λέει μπουγιαμπέσα.
Ερμή το διευκρίνισα η πηχτή μπουγιαμπέσα όχι η νερουλή.
Η συζυγος μου παίζει να φτιάχνει την καλύτερη μπουγιαμπέσα της Ελλάδος που της την έμαθε η Μαρσεγιέζα συγκάτοικος της, σεφ με μαγέρικο 150 ετών.
Πρώτα απο όλα ΔΕΝ υπάρχει ακριβής αυθεντική συνταγή για την μπουγιαμπεσα παρα μόνο δυο τρια μπαχαρικά και οτι μέσα θέλει χοντρό ψάρι και οστρακοειδή/οστρακόδερμα. Χωρίς να διευκρινίζεται τι ακριβώς.
Μπουγιαμπέσα Μασσαλίας είναι μια, δε χωρίζεται σε πηχτή και νερουλή.
Αυτά περι μπουγιαμπέσας.
Eντάξει Ερμή τι να πω εγώ είδα έφαγα και πηχτή μπουγιαμπέσα , αμέσως είπα είναι σαν την δική μας την πηχτή αλλά αυτή έχει μέσα και ψαχνά εκτός από χόρτα.
Ρώτησα τον σερβιτόρο αν βάζουν πηκτίνη ή σμέρνα έφυγε και σε λίγο ήρθε ό μάγειρας νόμισε ότι ήμουνα κριτικός εστιατορίων.
:smt005:
Του είπα τι φτιάχνουμε εμείς και είμασταν πολύ κοντά.
Στο τέλος μας κέρασε και κρασί.
Μια ειλικρινή συγνώμη που στήριξα και ψήφισα ΝΔ.

Άβαταρ μέλους
Nostalgia
Δημοσιεύσεις: 9516
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 13:24
Phorum.gr user: Nostalgia

Re: Για γερούς μάγειρες τι φιλέτα είναι;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nostalgia » 19 Μαρ 2024, 12:01

Πηχτη ψαριου εχω δει με κρανιο, μυλοκοπι, μπακαλιαρο, σφυριδα, στην Ρωσια μαλιστα εφαγα απο περκα.
"Εγώ Μανιάτα φυσικιά. Θα στεϊρωθού 'ς τα γόνατα. Και όλους τους φίλους θα δεχτού κατά που πρέπει καθενού...."

Άβαταρ μέλους
Saturn
Δημοσιεύσεις: 7176
Εγγραφή: 21 Ιουν 2023, 08:35
Phorum.gr user: Saturn

Re: Για γερούς μάγειρες τι φιλέτα είναι;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Saturn » 19 Μαρ 2024, 12:01

Niki έγραψε:
19 Μαρ 2024, 11:27
Το νήμα το άνοιξα για να σας φτιάξω την διάθεση ταξιδεύοντας σας σε άλλους κόσμους όμορφους στον κόσμο των παππούδων μας που σιγά σιγά χάνεται.
Σε τοπικά έθιμα που εξαφανίζονται.

Να ξεφύγουμε λίγο από την μαυρίλα.
Καλά κάνεις βρε, με ανατρίχιασε η σμέρνα αλλά μαζί σου σε αυτό ! :wave:
Frappezitis έγραψε:
09 Δεκ 2023, 08:03
Το ότι δεν φορέσαμε μαντήλα στην Σακελλαροπούλου, το λες και διπλωματική επιτυχία.

Άβαταρ μέλους
Niki
Δημοσιεύσεις: 5838
Εγγραφή: 04 Μαρ 2020, 08:33
Phorum.gr user: Niki

Re: Για γερούς μάγειρες τι φιλέτα είναι;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Niki » 19 Μαρ 2024, 12:02

Nostalgia έγραψε:
19 Μαρ 2024, 12:01
Πηχτη ψαριου εχω δει με κρανιο, μυλοκοπι, μπακαλιαρο, σφυριδα, στην Ρωσια μαλιστα εφαγα απο περκα.
Πρέπει να βάζουν πηκτίνη η ένα κομμάτι από σμέρνα.
Μια ειλικρινή συγνώμη που στήριξα και ψήφισα ΝΔ.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ
Δημοσιεύσεις: 70078
Εγγραφή: 05 Απρ 2018, 12:19

Re: Για γερούς μάγειρες τι φιλέτα είναι;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 19 Μαρ 2024, 12:02

Niki έγραψε:
19 Μαρ 2024, 12:00
Ερμής έγραψε:
19 Μαρ 2024, 11:54
Niki έγραψε:
19 Μαρ 2024, 11:48


Ερμή το διευκρίνισα η πηχτή μπουγιαμπέσα όχι η νερουλή.
Η συζυγος μου παίζει να φτιάχνει την καλύτερη μπουγιαμπέσα της Ελλάδος που της την έμαθε η Μαρσεγιέζα συγκάτοικος της, σεφ με μαγέρικο 150 ετών.
Πρώτα απο όλα ΔΕΝ υπάρχει ακριβής αυθεντική συνταγή για την μπουγιαμπεσα παρα μόνο δυο τρια μπαχαρικά και οτι μέσα θέλει χοντρό ψάρι και οστρακοειδή/οστρακόδερμα. Χωρίς να διευκρινίζεται τι ακριβώς.
Μπουγιαμπέσα Μασσαλίας είναι μια, δε χωρίζεται σε πηχτή και νερουλή.
Αυτά περι μπουγιαμπέσας.
Eντάξει Ερμή τι να πω εγώ είδα έφαγα και πηχτή μπουγιαμπέσα , αμέσως είπα είναι σαν την δική μας την πηχτή αλλά αυτή έχει μέσα και ψαχνά εκτός από χόρτα.
Ρώτησα τον σερβιτόρο αν βάζουν πηκτίνη ή σμέρνα έφυγε και σε λίγο ήρθε ό μάγειρας νόμισε ότι ήμουνα κριτικός εστιατορίων.
:smt005:
Του είπα τι φτιάχνουμε εμείς και είμασταν πολύ κοντά.
Στο τέλος μας κέρασε και κρασί.
Α, δεν την έκανες εσύ τη μπουγιαμπέσα; Κρίμα και σε είχα για γερή μαγείρισα βρε Νίκη μου. :lol:
Το γαρ πολύ της κατανόησης γεννά αδιαφορία.

Άβαταρ μέλους
Ερμής
Δημοσιεύσεις: 23303
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 11:00
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Για γερούς μάγειρες τι φιλέτα είναι;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ερμής » 19 Μαρ 2024, 12:05

Niki έγραψε:
19 Μαρ 2024, 12:00
Ερμής έγραψε:
19 Μαρ 2024, 11:54
Niki έγραψε:
19 Μαρ 2024, 11:48


Ερμή το διευκρίνισα η πηχτή μπουγιαμπέσα όχι η νερουλή.
Η συζυγος μου παίζει να φτιάχνει την καλύτερη μπουγιαμπέσα της Ελλάδος που της την έμαθε η Μαρσεγιέζα συγκάτοικος της, σεφ με μαγέρικο 150 ετών.
Πρώτα απο όλα ΔΕΝ υπάρχει ακριβής αυθεντική συνταγή για την μπουγιαμπεσα παρα μόνο δυο τρια μπαχαρικά και οτι μέσα θέλει χοντρό ψάρι και οστρακοειδή/οστρακόδερμα. Χωρίς να διευκρινίζεται τι ακριβώς.
Μπουγιαμπέσα Μασσαλίας είναι μια, δε χωρίζεται σε πηχτή και νερουλή.
Αυτά περι μπουγιαμπέσας.
Eντάξει Ερμή τι να πω εγώ είδα έφαγα και πηχτή μπουγιαμπέσα , αμέσως είπα είναι σαν την δική μας την πηχτή αλλά αυτή έχει μέσα και ψαχνά εκτός από χόρτα.
Ρώτησα τον σερβιτόρο αν βάζουν πηκτίνη ή σμέρνα έφυγε και σε λίγο ήρθε ό μάγειρας νόμισε ότι ήμουνα κριτικός εστιατορίων.
:smt005:
Του είπα τι φτιάχνουμε εμείς και είμασταν πολύ κοντά.
Στο τέλος μας κέρασε και κρασί.
Καλά ο,τι πεις.
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"

Άβαταρ μέλους
Niki
Δημοσιεύσεις: 5838
Εγγραφή: 04 Μαρ 2020, 08:33
Phorum.gr user: Niki

Re: Για γερούς μάγειρες τι φιλέτα είναι;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Niki » 19 Μαρ 2024, 12:12

Ερμής έγραψε:
19 Μαρ 2024, 12:05
Niki έγραψε:
19 Μαρ 2024, 12:00
Ερμής έγραψε:
19 Μαρ 2024, 11:54


Η συζυγος μου παίζει να φτιάχνει την καλύτερη μπουγιαμπέσα της Ελλάδος που της την έμαθε η Μαρσεγιέζα συγκάτοικος της, σεφ με μαγέρικο 150 ετών.
Πρώτα απο όλα ΔΕΝ υπάρχει ακριβής αυθεντική συνταγή για την μπουγιαμπεσα παρα μόνο δυο τρια μπαχαρικά και οτι μέσα θέλει χοντρό ψάρι και οστρακοειδή/οστρακόδερμα. Χωρίς να διευκρινίζεται τι ακριβώς.
Μπουγιαμπέσα Μασσαλίας είναι μια, δε χωρίζεται σε πηχτή και νερουλή.
Αυτά περι μπουγιαμπέσας.
Eντάξει Ερμή τι να πω εγώ είδα έφαγα και πηχτή μπουγιαμπέσα , αμέσως είπα είναι σαν την δική μας την πηχτή αλλά αυτή έχει μέσα και ψαχνά εκτός από χόρτα.
Ρώτησα τον σερβιτόρο αν βάζουν πηκτίνη ή σμέρνα έφυγε και σε λίγο ήρθε ό μάγειρας νόμισε ότι ήμουνα κριτικός εστιατορίων.
:smt005:
Του είπα τι φτιάχνουμε εμείς και είμασταν πολύ κοντά.
Στο τέλος μας κέρασε και κρασί.
Καλά ο,τι πεις.
Κάτι βρήκα

https://www.stockfood.co.uk/images/1344 ... nd-chervil
Μια ειλικρινή συγνώμη που στήριξα και ψήφισα ΝΔ.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ
Δημοσιεύσεις: 70078
Εγγραφή: 05 Απρ 2018, 12:19

Re: Για γερούς μάγειρες τι φιλέτα είναι;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 19 Μαρ 2024, 12:17

Niki έγραψε:
19 Μαρ 2024, 12:12
Ερμής έγραψε:
19 Μαρ 2024, 12:05
Niki έγραψε:
19 Μαρ 2024, 12:00


Eντάξει Ερμή τι να πω εγώ είδα έφαγα και πηχτή μπουγιαμπέσα , αμέσως είπα είναι σαν την δική μας την πηχτή αλλά αυτή έχει μέσα και ψαχνά εκτός από χόρτα.
Ρώτησα τον σερβιτόρο αν βάζουν πηκτίνη ή σμέρνα έφυγε και σε λίγο ήρθε ό μάγειρας νόμισε ότι ήμουνα κριτικός εστιατορίων.
:smt005:
Του είπα τι φτιάχνουμε εμείς και είμασταν πολύ κοντά.
Στο τέλος μας κέρασε και κρασί.
Καλά ο,τι πεις.
Κάτι βρήκα

https://www.stockfood.co.uk/images/1344 ... nd-chervil
Αυτό είναι δείγμα μπουγιαμπέσας. Για τη μυρωδιά που λένε. :lol:
Το γαρ πολύ της κατανόησης γεννά αδιαφορία.

Άβαταρ μέλους
Niki
Δημοσιεύσεις: 5838
Εγγραφή: 04 Μαρ 2020, 08:33
Phorum.gr user: Niki

Re: Για γερούς μάγειρες τι φιλέτα είναι;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Niki » 19 Μαρ 2024, 12:50

Εικόνα

Για να τελειώσει όμορφα το ταξίδι μας σας βάζω και το δέρμα σμέρνας που επεξεργάστηκε ο παππούς μου πριν 30 χρόνια μπορεί να είναι και πολύ παραπάνω.
Μια ειλικρινή συγνώμη που στήριξα και ψήφισα ΝΔ.

Άβαταρ μέλους
Πασιφάη
Δημοσιεύσεις: 13348
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 13:32

Re: Για γερούς μάγειρες τι φιλέτα είναι;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πασιφάη » 19 Μαρ 2024, 14:07

Niki έγραψε:
19 Μαρ 2024, 11:27
Το νήμα το άνοιξα για να σας φτιάξω την διάθεση ταξιδεύοντας σας σε άλλους κόσμους όμορφους στον κόσμο των παππούδων μας που σιγά σιγά χάνεται.
Σε τοπικά έθιμα που εξαφανίζονται.

Να ξεφύγουμε λίγο από την μαυρίλα.
Καλά έκανες κοπέλα μου. Να ξεφύγουμε λίγο απ'τις εδώ σμέρνες. :smt023
''Μου αρέσουν οι άνθρωποι που φορούν την ψυχή στο πρόσωπό τους'' Jim Morrison

Άβαταρ μέλους
Saturn
Δημοσιεύσεις: 7176
Εγγραφή: 21 Ιουν 2023, 08:35
Phorum.gr user: Saturn

Re: Για γερούς μάγειρες τι φιλέτα είναι;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Saturn » 19 Μαρ 2024, 14:10

ολντ νιου εντρις; :lol:
Frappezitis έγραψε:
09 Δεκ 2023, 08:03
Το ότι δεν φορέσαμε μαντήλα στην Σακελλαροπούλου, το λες και διπλωματική επιτυχία.

Άβαταρ μέλους
Ερμής
Δημοσιεύσεις: 23303
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 11:00
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Για γερούς μάγειρες τι φιλέτα είναι;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ερμής » 19 Μαρ 2024, 14:26

Niki έγραψε:
19 Μαρ 2024, 12:12
Ερμής έγραψε:
19 Μαρ 2024, 12:05
Niki έγραψε:
19 Μαρ 2024, 12:00


Eντάξει Ερμή τι να πω εγώ είδα έφαγα και πηχτή μπουγιαμπέσα , αμέσως είπα είναι σαν την δική μας την πηχτή αλλά αυτή έχει μέσα και ψαχνά εκτός από χόρτα.
Ρώτησα τον σερβιτόρο αν βάζουν πηκτίνη ή σμέρνα έφυγε και σε λίγο ήρθε ό μάγειρας νόμισε ότι ήμουνα κριτικός εστιατορίων.
:smt005:
Του είπα τι φτιάχνουμε εμείς και είμασταν πολύ κοντά.
Στο τέλος μας κέρασε και κρασί.
Καλά ο,τι πεις.
Κάτι βρήκα

https://www.stockfood.co.uk/images/1344 ... nd-chervil
ο,τι πεις.
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"

Άβαταρ μέλους
Japetus
Δημοσιεύσεις: 2047
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 21:33
Τοποθεσία: KN21QC

Re: Για γερούς μάγειρες τι φιλέτα είναι;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Japetus » 19 Μαρ 2024, 14:32

Ρε σεις τόσο κόκκαλο, πώς το τρώτε; εμείς όταν ρίχναμε κάνα παραγάδι και καμιά φορά αργουσαμε λίγο να το μαζέψουμε, έτρωγαν την ψαριά και πιάνονταν στη θέση τους σμερνες. Τις πετουσαμε πίσω στη θάλασσα εκτός από καμιά δυο που τη ρίχναμε στην κακαβιά. Αλλά και εκείνη την αφαιρουσαμε μετά..
Το χέλι από την άλλη, που έχει παρόμοια όψη και γεύση, είναι κλασεις ανώτερο στη σχάρα...

Άβαταρ μέλους
Ερμής
Δημοσιεύσεις: 23303
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 11:00
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Για γερούς μάγειρες τι φιλέτα είναι;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ερμής » 19 Μαρ 2024, 14:38

Japetus έγραψε:
19 Μαρ 2024, 14:32
Ρε σεις τόσο κόκκαλο, πώς το τρώτε; εμείς όταν ρίχναμε κάνα παραγάδι και καμιά φορά αργουσαμε λίγο να το μαζέψουμε, έτρωγαν την ψαριά και πιάνονταν στη θέση τους σμερνες. Τις πετουσαμε πίσω στη θάλασσα εκτός από καμιά δυο που τη ρίχναμε στην κακαβιά. Αλλά και εκείνη την αφαιρουσαμε μετά..
Το χέλι από την άλλη, που έχει παρόμοια όψη και γεύση, είναι κλασεις ανώτερο στη σχάρα...
Αυτο ξέρω και εγώ.
Αλλα δεν επέμενα γιατί δεν ειμαι 100% γνώστης.
Για την μπουγιαμπέσα που ειμαι, το είπα.
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Μαγειρική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών