Καλώς ήρθατε στο Phorum.com.gr Είμαστε εδώ πολλά ενεργά μέλη της διαδικτυακής κοινότητας του Phorum.gr που έκλεισε. Σας περιμένουμε όλους! https://www.phorum.com.gr/
Το νήμα το άνοιξα για να σας φτιάξω την διάθεση ταξιδεύοντας σας σε άλλους κόσμους όμορφους στον κόσμο των παππούδων μας που σιγά σιγά χάνεται.
Σε τοπικά έθιμα που εξαφανίζονται.
Αν εννοείς τις διάφορες δοξασίες και αμπελοφιλοσοφίες για τα ξύλα να κατέβουν τα κόκκαλα στην ουρά όχι δεν το κάνουμε στην Κρήτη.
Καλό μαχαίρι να έχεις και άμα ξέρεις να την φιλετάρεις δεν βρίσκεις ούτε κοκαλάκι ούτε μικρή τσίτα.
Ειδικά η σμέρνα έχει ένα κόκαλο μόνο στο κέντρο.
Τα περιφερειακά στα πλαί και στην κορυφή απλά τα κόβεις από το φιλέτο.
Α ναι; Εσένα στα έφεραν έτοιμα τα φιλέτα. Ως γερή μαγείρισσα, εποικοδομητικό θα ήταν να ανεβάσεις κάποιο βιντεάκι για το πως φιλετάρουν τις σμέρνες, το πως μουνουχίζουν τα αρνιά και τα κατσίκια, πώς σφάζουν και ξεπουπουλιάζουν τις κότες... και όχι μόνον.
Το νήμα το άνοιξα για να σας φτιάξω την διάθεση ταξιδεύοντας σας σε άλλους κόσμους όμορφους στον κόσμο των παππούδων μας που σιγά σιγά χάνεται.
Σε τοπικά έθιμα που εξαφανίζονται.
Αν εννοείς τις διάφορες δοξασίες και αμπελοφιλοσοφίες για τα ξύλα να κατέβουν τα κόκκαλα στην ουρά όχι δεν το κάνουμε στην Κρήτη.
Καλό μαχαίρι να έχεις και άμα ξέρεις να την φιλετάρεις δεν βρίσκεις ούτε κοκαλάκι ούτε μικρή τσίτα.
Ειδικά η σμέρνα έχει ένα κόκαλο μόνο στο κέντρο.
Τα περιφερειακά στα πλαί και στην κορυφή απλά τα κόβεις από το φιλέτο.
Δεν ειναι δοξασίες. Αν δε γίνει αυτη η διαδικασία τότε εντος του κρέατος της σμέρνας έχει άπειρα μικρά κοκκαλάκια.
Εκτός και αν αυτό που χτύπησαν είναι μουγκρι και όχι σμέρνα
Αν εννοείς τις διάφορες δοξασίες και αμπελοφιλοσοφίες για τα ξύλα να κατέβουν τα κόκκαλα στην ουρά όχι δεν το κάνουμε στην Κρήτη.
Καλό μαχαίρι να έχεις και άμα ξέρεις να την φιλετάρεις δεν βρίσκεις ούτε κοκαλάκι ούτε μικρή τσίτα.
Ειδικά η σμέρνα έχει ένα κόκαλο μόνο στο κέντρο.
Τα περιφερειακά στα πλαί και στην κορυφή απλά τα κόβεις από το φιλέτο.
Όχι σμέρνα είναι.
Δεν ειναι δοξασίες. Αν δε γίνει αυτη η διαδικασία τότε εντος του κρέατος της σμέρνας έχει άπειρα μικρά κοκκαλάκια.
Εκτός και αν αυτό που χτύπησαν είναι μουγκρι και όχι σμέρνα
Όχι δεν έχει άπειρα κοκαλάκια εγώ έχω φιλετάρει προσωπικά τρεις φορές σμέρνα μικρές όμως για κάτι σαν σούσι (ψήσιμο στο ξύδι).
Καλό μαχαίρι και να σου δείξει κάποιος μια φορά.
Re: Για γερούς μάγειρες τι φιλέτα είναι;
Δημοσιεύτηκε: 19 Μαρ 2024, 11:34
από Ερμής
Τι να σου πώ, προσωπικά δε ξέρω να φιλετάρω, σμέρνα όμως έχω φάει απο τα χέρια ψαρά που πιο πολύ έχει ζήσει στο νερό παρά στη στεριά και ο ίδιος ακολουθεί την διαδικασία που σου είπα.
Τι να σου πώ, προσωπικά δε ξέρω να φιλετάρω, σμέρνα όμως έχω φάει απο τα χέρια ψαρά που πιο πολύ έχει ζήσει στο νερό παρά στη στεριά και ο ίδιος ακολουθεί την διαδικασία που σου είπα.
εντάξει η διαδικασία δεν θα κάνει κακό καλό θα κάνει αλλά άμα ξέρεις απλά τα αφαιρείς δεν χρειάζεται να την φας όλη.
μόνο που σκέφτομαι σμέρνα θέλω να πάρω δρόμο να φύγω
Είναι πανέμορφη.
Εγώ τις λυπάμαι όσες φορές ψάρεψα τις πέταξα πίσω.
Έχω ένα δέρμα από σμέρνα πανέμορφο που το επεξεργάστηκε ο παππούς μου είναι 30 χρονών και ακόμα αντέχει.
Είναι ότι πρέπει για επένδυση βιβλίου.
Re: Για γερούς μάγειρες τι φιλέτα είναι;
Δημοσιεύτηκε: 19 Μαρ 2024, 11:37
από Nostalgia
Καλα εκανες, αλλα η σμερνα δεν ειναι αξιολογο "ψαρι", πολυ κακο για το τιποτα θα ελεγα (αρμεγμα κλπ εχει δικιο ο Ερμης). Οσο υπαρχει ο μπακαλιαρος η σμερνα δεν εχει λογο υπαρξης στο τραπεζι, ουτε ως φιλετο, ουτε ως σουπα. Επισης την Σαρακοστη δεν τρωμε ψαρια.
Τι να σου πώ, προσωπικά δε ξέρω να φιλετάρω, σμέρνα όμως έχω φάει απο τα χέρια ψαρά που πιο πολύ έχει ζήσει στο νερό παρά στη στεριά και ο ίδιος ακολουθεί την διαδικασία που σου είπα.
εντάξει η διαδικασία δεν θα κάνει κακό καλό θα κάνει αλλά άμα ξέρεις απλά τα αφαιρείς δεν χρειάζεται να την φας όλη.
Την άλλη φορά που θα φιλετάρεις το οτιδήποτε, βάλε δικό σου βιντεάκι Νεράιδα μου. Εκτός αν πιάνονται και οι Ιάπωνες που έχουν κάνει επιστήμη το φιλετάρισμα ως παραδοσιακοί Κρήτες παπούδες.
Καλα εκανες, αλλα η σμερνα δεν ειναι αξιολογο "ψαρι", πολυ κακο για το τιποτα θα ελεγα (αρμεγμα κλπ εχει δικιο ο Ερμης). Οσο υπαρχει ο μπακαλιαρος η σμερνα δεν εχει λογο υπαρξης στο τραπεζι, ουτε ως φιλετο, ουτε ως σουπα. Επισης την Σαρακοστη δεν τρωμε ψαρια.
Με κανένα άλλο ψάρι δεν μπορείς να κάνεις πηχτή ψαριού.
Κανένα άλλο ψάρι δεν έχει τόσο ζελέ.
Οι Γάλλοι φτιάχνουν μια μπουγιαμπέσα πηχτή όχι την νερουλή την άλλη την πηχτή και αυτοί υποχρεωτικά βάζουν κομμάτι σμέρνας μέσα για να πήξει.
Αν πάτε στην Γαλλία θα την φάτε και θα την ακριβοπληρώσετε και θα πείτε τί επιστήμονες οι Γάλλοι.
Δυστυχώς οι παππούδες σας όλα αυτά τα ήξεραν.
Τώρα όσο αφορά την σαρακοστή έχεις δίκιο αλλά μόνο το ζελέ παίρνουμε δεν παίρνουμε ψαχνό ούτως ή άλλως το έθιμο το βρήκα και το συνεχίζω δεν το δημιούργησα εγώ.
Καλα εκανες, αλλα η σμερνα δεν ειναι αξιολογο "ψαρι", πολυ κακο για το τιποτα θα ελεγα (αρμεγμα κλπ εχει δικιο ο Ερμης). Οσο υπαρχει ο μπακαλιαρος η σμερνα δεν εχει λογο υπαρξης στο τραπεζι, ουτε ως φιλετο, ουτε ως σουπα. Επισης την Σαρακοστη δεν τρωμε ψαρια.
Με κανένα άλλο ψάρι δεν μπορείς να κάνεις πηχτή ψαριού.
Κανένα άλλο ψάρι δεν έχει τόσο ζελέ.
Οι Γάλλοι φτιάχνουν μια μπουγιαμπέσα πηχτή όχι την νερουλή την άλλη την πηχτή και αυτοί υποχρεωτικά βάζουν κομμάτι σμέρνας μέσα για να πήξει.
Αν πάτε στην Γαλλία θα την φάτε και θα την ακριβοπληρώσετε και θα πείτε τί επιστήμονες οι Γάλλοι.
Δυστυχώς οι παππούδες σας όλα αυτά τα ήξεραν.
Τώρα όσο αφορά την σαρακοστή έχεις δίκιο αλλά μόνο το ζελέ παίρνουμε δεν παίρνουμε ψαχνό ούτως ή άλλως το έθιμο το βρήκα και το συνεχίζω δεν το δημιούργησα εγώ.
Για το άλλο που ειπες διατηρω μια επιφύλαξη γιατί δε ξέρω 100%, για το παραπάνω που λές όμως δεν ισχύει ουτε καν.
Αν μιλάμε για τη γαλλική μπουγιαμπέσα και όχι για κάτι που κάποιος φτιάχνει και λέει μπουγιαμπέσα.
Τι να σου πώ, προσωπικά δε ξέρω να φιλετάρω, σμέρνα όμως έχω φάει απο τα χέρια ψαρά που πιο πολύ έχει ζήσει στο νερό παρά στη στεριά και ο ίδιος ακολουθεί την διαδικασία που σου είπα.
εντάξει η διαδικασία δεν θα κάνει κακό καλό θα κάνει αλλά άμα ξέρεις απλά τα αφαιρείς δεν χρειάζεται να την φας όλη.
Την άλλη φορά που θα φιλετάρεις το οτιδήποτε, βάλε δικό σου βιντεάκι Νεράιδα μου. Εκτός αν πιάνονται και οι Ιάπωνες που έχουν κάνει επιστήμη το φιλετάρισμα ως παραδοσιακοί Κρήτες παπούδες.
Τώρα τι θες να σου πω;
Έχεις δίκιο και γω την ησυχία μου.
Καλα εκανες, αλλα η σμερνα δεν ειναι αξιολογο "ψαρι", πολυ κακο για το τιποτα θα ελεγα (αρμεγμα κλπ εχει δικιο ο Ερμης). Οσο υπαρχει ο μπακαλιαρος η σμερνα δεν εχει λογο υπαρξης στο τραπεζι, ουτε ως φιλετο, ουτε ως σουπα. Επισης την Σαρακοστη δεν τρωμε ψαρια.
Με κανένα άλλο ψάρι δεν μπορείς να κάνεις πηχτή ψαριού.
Κανένα άλλο ψάρι δεν έχει τόσο ζελέ.
Οι Γάλλοι φτιάχνουν μια μπουγιαμπέσα πηχτή όχι την νερουλή την άλλη την πηχτή και αυτοί υποχρεωτικά βάζουν κομμάτι σμέρνας μέσα για να πήξει.
Αν πάτε στην Γαλλία θα την φάτε και θα την ακριβοπληρώσετε και θα πείτε τί επιστήμονες οι Γάλλοι.
Δυστυχώς οι παππούδες σας όλα αυτά τα ήξεραν.
Τώρα όσο αφορά την σαρακοστή έχεις δίκιο αλλά μόνο το ζελέ παίρνουμε δεν παίρνουμε ψαχνό ούτως ή άλλως το έθιμο το βρήκα και το συνεχίζω δεν το δημιούργησα εγώ.
Για το άλλο που ειπες διατηρω μια επιφύλαξη γιατί δε ξέρω 100%, για το παραπάνω που λές όμως δεν ισχύει ουτε καν.
Αν μιλάμε για τη γαλλική μπουγιαμπέσα και όχι για κάτι που κάποιος φτιάχνει και λέει μπουγιαμπέσα.
Ερμή το διευκρίνισα η πηχτή μπουγιαμπέσα όχι η νερουλή.
Καλα εκανες, αλλα η σμερνα δεν ειναι αξιολογο "ψαρι", πολυ κακο για το τιποτα θα ελεγα (αρμεγμα κλπ εχει δικιο ο Ερμης). Οσο υπαρχει ο μπακαλιαρος η σμερνα δεν εχει λογο υπαρξης στο τραπεζι, ουτε ως φιλετο, ουτε ως σουπα. Επισης την Σαρακοστη δεν τρωμε ψαρια.
Με κανένα άλλο ψάρι δεν μπορείς να κάνεις πηχτή ψαριού.
Κανένα άλλο ψάρι δεν έχει τόσο ζελέ.
Οι Γάλλοι φτιάχνουν μια μπουγιαμπέσα πηχτή όχι την νερουλή την άλλη την πηχτή και αυτοί υποχρεωτικά βάζουν κομμάτι σμέρνας μέσα για να πήξει.
Αν πάτε στην Γαλλία θα την φάτε και θα την ακριβοπληρώσετε και θα πείτε τί επιστήμονες οι Γάλλοι.
Δυστυχώς οι παππούδες σας όλα αυτά τα ήξεραν.
Τώρα όσο αφορά την σαρακοστή έχεις δίκιο αλλά μόνο το ζελέ παίρνουμε δεν παίρνουμε ψαχνό ούτως ή άλλως το έθιμο το βρήκα και το συνεχίζω δεν το δημιούργησα εγώ.
Οι Γάλλοι, θεωρούν φοβερό γκουρμέ ακόμη και το πατέ, που προέρχεται από πρησμένο άρρωστο σηκώτι πάπιας ή χήνας.
Σαφώς και παίζουν γαλλικές γεύσεις που τα σπάνε αλλά κάπου έλεος. Ισχύει για όλες τις κουζίνες και είναι καθαρά θέμα προσωπικού γούστου.