Σελίδα 4 από 5

Re: Για γερούς μάγειρες τι φιλέτα είναι;

Δημοσιεύτηκε: 19 Μαρ 2024, 11:54
από Ερμής
Niki έγραψε:
19 Μαρ 2024, 11:48
Ερμής έγραψε:
19 Μαρ 2024, 11:46
Niki έγραψε:
19 Μαρ 2024, 11:44


Με κανένα άλλο ψάρι δεν μπορείς να κάνεις πηχτή ψαριού.
Κανένα άλλο ψάρι δεν έχει τόσο ζελέ.
Οι Γάλλοι φτιάχνουν μια μπουγιαμπέσα πηχτή όχι την νερουλή την άλλη την πηχτή και αυτοί υποχρεωτικά βάζουν κομμάτι σμέρνας μέσα για να πήξει.

Αν πάτε στην Γαλλία θα την φάτε και θα την ακριβοπληρώσετε και θα πείτε τί επιστήμονες οι Γάλλοι.

Δυστυχώς οι παππούδες σας όλα αυτά τα ήξεραν.

Τώρα όσο αφορά την σαρακοστή έχεις δίκιο αλλά μόνο το ζελέ παίρνουμε δεν παίρνουμε ψαχνό ούτως ή άλλως το έθιμο το βρήκα και το συνεχίζω δεν το δημιούργησα εγώ.
Για το άλλο που ειπες διατηρω μια επιφύλαξη γιατί δε ξέρω 100%, για το παραπάνω που λές όμως δεν ισχύει ουτε καν.
Αν μιλάμε για τη γαλλική μπουγιαμπέσα και όχι για κάτι που κάποιος φτιάχνει και λέει μπουγιαμπέσα.
Ερμή το διευκρίνισα η πηχτή μπουγιαμπέσα όχι η νερουλή.
Η συζυγος μου παίζει να φτιάχνει την καλύτερη μπουγιαμπέσα της Ελλάδος που της την έμαθε η Μαρσεγιέζα συγκάτοικος της, σεφ με μαγέρικο 150 ετών.
Πρώτα απο όλα ΔΕΝ υπάρχει ακριβής αυθεντική συνταγή για την μπουγιαμπεσα παρα μόνο δυο τρια μπαχαρικά και οτι μέσα θέλει χοντρό ψάρι και οστρακοειδή/οστρακόδερμα. Χωρίς να διευκρινίζεται τι ακριβώς.
Μπουγιαμπέσα Μασσαλίας είναι μια, δε χωρίζεται σε πηχτή και νερουλή.
Αυτά περι μπουγιαμπέσας.

Re: Για γερούς μάγειρες τι φιλέτα είναι;

Δημοσιεύτηκε: 19 Μαρ 2024, 12:00
από Niki
Ερμής έγραψε:
19 Μαρ 2024, 11:54
Niki έγραψε:
19 Μαρ 2024, 11:48
Ερμής έγραψε:
19 Μαρ 2024, 11:46


Για το άλλο που ειπες διατηρω μια επιφύλαξη γιατί δε ξέρω 100%, για το παραπάνω που λές όμως δεν ισχύει ουτε καν.
Αν μιλάμε για τη γαλλική μπουγιαμπέσα και όχι για κάτι που κάποιος φτιάχνει και λέει μπουγιαμπέσα.
Ερμή το διευκρίνισα η πηχτή μπουγιαμπέσα όχι η νερουλή.
Η συζυγος μου παίζει να φτιάχνει την καλύτερη μπουγιαμπέσα της Ελλάδος που της την έμαθε η Μαρσεγιέζα συγκάτοικος της, σεφ με μαγέρικο 150 ετών.
Πρώτα απο όλα ΔΕΝ υπάρχει ακριβής αυθεντική συνταγή για την μπουγιαμπεσα παρα μόνο δυο τρια μπαχαρικά και οτι μέσα θέλει χοντρό ψάρι και οστρακοειδή/οστρακόδερμα. Χωρίς να διευκρινίζεται τι ακριβώς.
Μπουγιαμπέσα Μασσαλίας είναι μια, δε χωρίζεται σε πηχτή και νερουλή.
Αυτά περι μπουγιαμπέσας.
Eντάξει Ερμή τι να πω εγώ είδα έφαγα και πηχτή μπουγιαμπέσα , αμέσως είπα είναι σαν την δική μας την πηχτή αλλά αυτή έχει μέσα και ψαχνά εκτός από χόρτα.
Ρώτησα τον σερβιτόρο αν βάζουν πηκτίνη ή σμέρνα έφυγε και σε λίγο ήρθε ό μάγειρας νόμισε ότι ήμουνα κριτικός εστιατορίων.
:smt005:
Του είπα τι φτιάχνουμε εμείς και είμασταν πολύ κοντά.
Στο τέλος μας κέρασε και κρασί.

Re: Για γερούς μάγειρες τι φιλέτα είναι;

Δημοσιεύτηκε: 19 Μαρ 2024, 12:01
από Nostalgia
Πηχτη ψαριου εχω δει με κρανιο, μυλοκοπι, μπακαλιαρο, σφυριδα, στην Ρωσια μαλιστα εφαγα απο περκα.

Re: Για γερούς μάγειρες τι φιλέτα είναι;

Δημοσιεύτηκε: 19 Μαρ 2024, 12:01
από Saturn
Niki έγραψε:
19 Μαρ 2024, 11:27
Το νήμα το άνοιξα για να σας φτιάξω την διάθεση ταξιδεύοντας σας σε άλλους κόσμους όμορφους στον κόσμο των παππούδων μας που σιγά σιγά χάνεται.
Σε τοπικά έθιμα που εξαφανίζονται.

Να ξεφύγουμε λίγο από την μαυρίλα.
Καλά κάνεις βρε, με ανατρίχιασε η σμέρνα αλλά μαζί σου σε αυτό ! :wave:

Re: Για γερούς μάγειρες τι φιλέτα είναι;

Δημοσιεύτηκε: 19 Μαρ 2024, 12:02
από Niki
Nostalgia έγραψε:
19 Μαρ 2024, 12:01
Πηχτη ψαριου εχω δει με κρανιο, μυλοκοπι, μπακαλιαρο, σφυριδα, στην Ρωσια μαλιστα εφαγα απο περκα.
Πρέπει να βάζουν πηκτίνη η ένα κομμάτι από σμέρνα.

Re: Για γερούς μάγειρες τι φιλέτα είναι;

Δημοσιεύτηκε: 19 Μαρ 2024, 12:02
από ΓΑΛΗ
Niki έγραψε:
19 Μαρ 2024, 12:00
Ερμής έγραψε:
19 Μαρ 2024, 11:54
Niki έγραψε:
19 Μαρ 2024, 11:48


Ερμή το διευκρίνισα η πηχτή μπουγιαμπέσα όχι η νερουλή.
Η συζυγος μου παίζει να φτιάχνει την καλύτερη μπουγιαμπέσα της Ελλάδος που της την έμαθε η Μαρσεγιέζα συγκάτοικος της, σεφ με μαγέρικο 150 ετών.
Πρώτα απο όλα ΔΕΝ υπάρχει ακριβής αυθεντική συνταγή για την μπουγιαμπεσα παρα μόνο δυο τρια μπαχαρικά και οτι μέσα θέλει χοντρό ψάρι και οστρακοειδή/οστρακόδερμα. Χωρίς να διευκρινίζεται τι ακριβώς.
Μπουγιαμπέσα Μασσαλίας είναι μια, δε χωρίζεται σε πηχτή και νερουλή.
Αυτά περι μπουγιαμπέσας.
Eντάξει Ερμή τι να πω εγώ είδα έφαγα και πηχτή μπουγιαμπέσα , αμέσως είπα είναι σαν την δική μας την πηχτή αλλά αυτή έχει μέσα και ψαχνά εκτός από χόρτα.
Ρώτησα τον σερβιτόρο αν βάζουν πηκτίνη ή σμέρνα έφυγε και σε λίγο ήρθε ό μάγειρας νόμισε ότι ήμουνα κριτικός εστιατορίων.
:smt005:
Του είπα τι φτιάχνουμε εμείς και είμασταν πολύ κοντά.
Στο τέλος μας κέρασε και κρασί.
Α, δεν την έκανες εσύ τη μπουγιαμπέσα; Κρίμα και σε είχα για γερή μαγείρισα βρε Νίκη μου. :lol:

Re: Για γερούς μάγειρες τι φιλέτα είναι;

Δημοσιεύτηκε: 19 Μαρ 2024, 12:05
από Ερμής
Niki έγραψε:
19 Μαρ 2024, 12:00
Ερμής έγραψε:
19 Μαρ 2024, 11:54
Niki έγραψε:
19 Μαρ 2024, 11:48


Ερμή το διευκρίνισα η πηχτή μπουγιαμπέσα όχι η νερουλή.
Η συζυγος μου παίζει να φτιάχνει την καλύτερη μπουγιαμπέσα της Ελλάδος που της την έμαθε η Μαρσεγιέζα συγκάτοικος της, σεφ με μαγέρικο 150 ετών.
Πρώτα απο όλα ΔΕΝ υπάρχει ακριβής αυθεντική συνταγή για την μπουγιαμπεσα παρα μόνο δυο τρια μπαχαρικά και οτι μέσα θέλει χοντρό ψάρι και οστρακοειδή/οστρακόδερμα. Χωρίς να διευκρινίζεται τι ακριβώς.
Μπουγιαμπέσα Μασσαλίας είναι μια, δε χωρίζεται σε πηχτή και νερουλή.
Αυτά περι μπουγιαμπέσας.
Eντάξει Ερμή τι να πω εγώ είδα έφαγα και πηχτή μπουγιαμπέσα , αμέσως είπα είναι σαν την δική μας την πηχτή αλλά αυτή έχει μέσα και ψαχνά εκτός από χόρτα.
Ρώτησα τον σερβιτόρο αν βάζουν πηκτίνη ή σμέρνα έφυγε και σε λίγο ήρθε ό μάγειρας νόμισε ότι ήμουνα κριτικός εστιατορίων.
:smt005:
Του είπα τι φτιάχνουμε εμείς και είμασταν πολύ κοντά.
Στο τέλος μας κέρασε και κρασί.
Καλά ο,τι πεις.

Re: Για γερούς μάγειρες τι φιλέτα είναι;

Δημοσιεύτηκε: 19 Μαρ 2024, 12:12
από Niki
Ερμής έγραψε:
19 Μαρ 2024, 12:05
Niki έγραψε:
19 Μαρ 2024, 12:00
Ερμής έγραψε:
19 Μαρ 2024, 11:54


Η συζυγος μου παίζει να φτιάχνει την καλύτερη μπουγιαμπέσα της Ελλάδος που της την έμαθε η Μαρσεγιέζα συγκάτοικος της, σεφ με μαγέρικο 150 ετών.
Πρώτα απο όλα ΔΕΝ υπάρχει ακριβής αυθεντική συνταγή για την μπουγιαμπεσα παρα μόνο δυο τρια μπαχαρικά και οτι μέσα θέλει χοντρό ψάρι και οστρακοειδή/οστρακόδερμα. Χωρίς να διευκρινίζεται τι ακριβώς.
Μπουγιαμπέσα Μασσαλίας είναι μια, δε χωρίζεται σε πηχτή και νερουλή.
Αυτά περι μπουγιαμπέσας.
Eντάξει Ερμή τι να πω εγώ είδα έφαγα και πηχτή μπουγιαμπέσα , αμέσως είπα είναι σαν την δική μας την πηχτή αλλά αυτή έχει μέσα και ψαχνά εκτός από χόρτα.
Ρώτησα τον σερβιτόρο αν βάζουν πηκτίνη ή σμέρνα έφυγε και σε λίγο ήρθε ό μάγειρας νόμισε ότι ήμουνα κριτικός εστιατορίων.
:smt005:
Του είπα τι φτιάχνουμε εμείς και είμασταν πολύ κοντά.
Στο τέλος μας κέρασε και κρασί.
Καλά ο,τι πεις.
Κάτι βρήκα

https://www.stockfood.co.uk/images/1344 ... nd-chervil

Re: Για γερούς μάγειρες τι φιλέτα είναι;

Δημοσιεύτηκε: 19 Μαρ 2024, 12:17
από ΓΑΛΗ
Niki έγραψε:
19 Μαρ 2024, 12:12
Ερμής έγραψε:
19 Μαρ 2024, 12:05
Niki έγραψε:
19 Μαρ 2024, 12:00


Eντάξει Ερμή τι να πω εγώ είδα έφαγα και πηχτή μπουγιαμπέσα , αμέσως είπα είναι σαν την δική μας την πηχτή αλλά αυτή έχει μέσα και ψαχνά εκτός από χόρτα.
Ρώτησα τον σερβιτόρο αν βάζουν πηκτίνη ή σμέρνα έφυγε και σε λίγο ήρθε ό μάγειρας νόμισε ότι ήμουνα κριτικός εστιατορίων.
:smt005:
Του είπα τι φτιάχνουμε εμείς και είμασταν πολύ κοντά.
Στο τέλος μας κέρασε και κρασί.
Καλά ο,τι πεις.
Κάτι βρήκα

https://www.stockfood.co.uk/images/1344 ... nd-chervil
Αυτό είναι δείγμα μπουγιαμπέσας. Για τη μυρωδιά που λένε. :lol:

Re: Για γερούς μάγειρες τι φιλέτα είναι;

Δημοσιεύτηκε: 19 Μαρ 2024, 12:50
από Niki
Εικόνα

Για να τελειώσει όμορφα το ταξίδι μας σας βάζω και το δέρμα σμέρνας που επεξεργάστηκε ο παππούς μου πριν 30 χρόνια μπορεί να είναι και πολύ παραπάνω.

Re: Για γερούς μάγειρες τι φιλέτα είναι;

Δημοσιεύτηκε: 19 Μαρ 2024, 14:07
από Πασιφάη
Niki έγραψε:
19 Μαρ 2024, 11:27
Το νήμα το άνοιξα για να σας φτιάξω την διάθεση ταξιδεύοντας σας σε άλλους κόσμους όμορφους στον κόσμο των παππούδων μας που σιγά σιγά χάνεται.
Σε τοπικά έθιμα που εξαφανίζονται.

Να ξεφύγουμε λίγο από την μαυρίλα.
Καλά έκανες κοπέλα μου. Να ξεφύγουμε λίγο απ'τις εδώ σμέρνες. :smt023

Re: Για γερούς μάγειρες τι φιλέτα είναι;

Δημοσιεύτηκε: 19 Μαρ 2024, 14:10
από Saturn
ολντ νιου εντρις; :lol:

Re: Για γερούς μάγειρες τι φιλέτα είναι;

Δημοσιεύτηκε: 19 Μαρ 2024, 14:26
από Ερμής
Niki έγραψε:
19 Μαρ 2024, 12:12
Ερμής έγραψε:
19 Μαρ 2024, 12:05
Niki έγραψε:
19 Μαρ 2024, 12:00


Eντάξει Ερμή τι να πω εγώ είδα έφαγα και πηχτή μπουγιαμπέσα , αμέσως είπα είναι σαν την δική μας την πηχτή αλλά αυτή έχει μέσα και ψαχνά εκτός από χόρτα.
Ρώτησα τον σερβιτόρο αν βάζουν πηκτίνη ή σμέρνα έφυγε και σε λίγο ήρθε ό μάγειρας νόμισε ότι ήμουνα κριτικός εστιατορίων.
:smt005:
Του είπα τι φτιάχνουμε εμείς και είμασταν πολύ κοντά.
Στο τέλος μας κέρασε και κρασί.
Καλά ο,τι πεις.
Κάτι βρήκα

https://www.stockfood.co.uk/images/1344 ... nd-chervil
ο,τι πεις.

Re: Για γερούς μάγειρες τι φιλέτα είναι;

Δημοσιεύτηκε: 19 Μαρ 2024, 14:32
από Japetus
Ρε σεις τόσο κόκκαλο, πώς το τρώτε; εμείς όταν ρίχναμε κάνα παραγάδι και καμιά φορά αργουσαμε λίγο να το μαζέψουμε, έτρωγαν την ψαριά και πιάνονταν στη θέση τους σμερνες. Τις πετουσαμε πίσω στη θάλασσα εκτός από καμιά δυο που τη ρίχναμε στην κακαβιά. Αλλά και εκείνη την αφαιρουσαμε μετά..
Το χέλι από την άλλη, που έχει παρόμοια όψη και γεύση, είναι κλασεις ανώτερο στη σχάρα...

Re: Για γερούς μάγειρες τι φιλέτα είναι;

Δημοσιεύτηκε: 19 Μαρ 2024, 14:38
από Ερμής
Japetus έγραψε:
19 Μαρ 2024, 14:32
Ρε σεις τόσο κόκκαλο, πώς το τρώτε; εμείς όταν ρίχναμε κάνα παραγάδι και καμιά φορά αργουσαμε λίγο να το μαζέψουμε, έτρωγαν την ψαριά και πιάνονταν στη θέση τους σμερνες. Τις πετουσαμε πίσω στη θάλασσα εκτός από καμιά δυο που τη ρίχναμε στην κακαβιά. Αλλά και εκείνη την αφαιρουσαμε μετά..
Το χέλι από την άλλη, που έχει παρόμοια όψη και γεύση, είναι κλασεις ανώτερο στη σχάρα...
Αυτο ξέρω και εγώ.
Αλλα δεν επέμενα γιατί δεν ειμαι 100% γνώστης.
Για την μπουγιαμπέσα που ειμαι, το είπα.