Και ηρθε η ωρα για το ανεπαναληπτο κοτοπουλακι μου,καθαρα δικια μου συνταγη.Το οποιο βεβαια γινεται και με χοιρινο,αλλα με το κοτοπουλο ειναι ιδανικο.Φτιαξτε το,θα με θυμηθητε!
Η γευση ειναι πικαντικη και γλυκοξινη,αλλα οχι το κινεζικο γλυκοξινο.
Κοτοπουλο γλυκοξινο λοιπον με κρασι ΣΑΜΟΣ και λεμονι.ΥΛΙΚΑ
-Κοτοπουλο
-κρεμμυδι
-σκορδο
-πιπερια,εκτος αν δεν σας αρεσει
-Λευκο γλυκο κρασι ΣΑΜΟΣ(οχι οποιοδηποτε ημιγλυκο η γλυκο κρασι,
αλλα συγκεκριμενα το καργα γλυκο ΣΑΜΟΣ)
-Λεμονι
-Το ινδικο μειγμα ΤΑΝΤΟΥΡΙ(
οπωσδηποτε,το βρισκεις σγουρα σε ΣΜ γαλαξιας,σκλαβενητης κλπ)
-Αλατοπιπερο
-Ριγανη
-Ελαιολαδο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
-Σε κατσαρολα,κατα προτιμηση κεραμικη με καπακι,ριχνουμε λαδι οχι πολυ,κρεμμυδι κομμενο,σκορδο,τις πιπεριες αν τις γουσταρουμε, και αλατοπιπερωνουμε.
-Τσιγαριζουμε πολυ λιγο,και βεβαια προεραιτικα,και στη συνεχεια βαζουμε μεσα το κοτοπουλακι σε κομματια.
-Ριχνουμε αρκετο γλυκο κρασι ΣΑΜΟΣ,ποσοτητα για ολοκληρο κοτοπουλο υπολογιζω 3 νεροποτηρα τουλαχιστον.Εγω για 2 μπουτακια βαζω παντως εναμιση νεροποτηρο.
-Ξανα αλατοπιπερωνουμε αναλογα με τις ορεξεις μας και αφου σιγοβρασει λιγο,μετα απο κανενα μισαωρο ριχνω λεμονι.Ποσο;
Παλι για δυο μπουτακια εγω ριχνω μισο λεμονι.Αυτο ομως θα το δειτε εσεις με δοκιμη,αναλογα με το ποσο ξυνο το θελετε.Η αν θελετε να επικρατει το γλυκο ή το ξυνο.Για ολοκληρο κοτοπουλο συμφωνα με τα δικα μου γουστα υπολογιζω τουλαχιστον εναμιση λεμονι,μπορει και παραπανω.
-Οπωσδηποτε το μπαχαρικο που κανει την διαφορα ειναι το ινδικο μειγμα ΤΑΝΤΟΥΡΙ.Μπολικο.
-Σκεπαζουμε με το καπακι και το αφηνουμε να σιγοβρασει και να μεινει με ζουμακι,αλλα λιγο.
-Ριγανη προς το τελος για να μην πικρισει.
Ισως χρειαστει να προσθεσουμε λιγο νερο,αναλογα ποσα υγρα εχει το φαγητο μας,αυτο το τσεκαρουμε.
-Σιγοβραζουμε με κλειστο καπακι(σε 9βαθμιδη κουζινα εγω το εχω στο 3,ή 2)
Μπορειτε να συνοδευσετε με πατατες τηγανητες η ρυζακι.
Ή και σκετο.
Καλη μας ορεξη.