γιατί πίνουμε ούζο τώρα που ανοίγει ο καιρός...
γιατί πίνουμε ούζο τώρα που ανοίγει ο καιρός...
Κι όμως υπάρχει ένα αλκοολούχο ποτό που όχι μόνο δρα ευεργετικά στις αρτηρίες, αλλά προστατεύει το στομάχι και το συκώτι. Μάλιστα, το ποτό αυτό συνοδεύει τα ελληνικά καλοκαίρια, και για πολλούς είναι απαραίτητη συνήθεια.
Ο λόγος βέβαια για το ούζο, το οποίο αποτελεί βιομηχανικό μίγμα καθαρής αλκοόλης, νερού και αρωματικών ουσιών με κύριο το γλυκάνισο.
Λέγεται ότι η ονομασία «ούζο» προέρχεται από το εξής περιστατικό: Μια Ιταλική (ή Επτανησιώτικη) εμπορική εταιρεία είχε συσκευάσει μια παρτίδα τσίπουρου εξαιρετικής ποιότητας και πολύ πλούσιου σε γλυκάνισο. Στα κιβώτια αναγράφονταν η ένδειξη "USO MASSALIA" δηλ. «για χρήση στη Μασσαλία».
Αυτό έγινε "σλόγκαν" και για αρκετό καιρό σήμαινε το πολύ καλό τσίπουρο. Το σλόγκαν γρήγορα συντμήθηκε (έφυγε το "Μασσαλία"). Αρκετά αργότερα το ούζο τυποποιήθηκε σαν άλλο, ξεχωριστό ποτό.
Σύμφωνα με τον Κλινικό Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, ΜSc Επιστημονικό Διευθυντή του Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ και Προέδρου της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας κ. Δημήτρη Γρηγοράκη, το ούζο έχει περίπου 284 θερμίδες και το άρωμά του οφείλεται στον γλυκάνισο. Στο φυτό αυτό περιέχονται οργανικές χημικές ουσίες οι οποίες ονομάζονται τερπένια. Είναι αυτά που εξασφαλίζουν το χαρακτηριστικό άρωμα του γλυκάνισου, άρα και του ούζου.
Η ευεργετική δράση των τερπενίων
Πολλαπλές μελέτες έχουν καταδείξει ότι τα τερπένια αποτελούν ουσίες οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.
Μεταξύ άλλων εμφανίζουν ισχυρά αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά που προστατεύουν τα κύτταρα και τους ιστούς του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες, στις οποίες οφείλονται πολλές ασθένειες (π.χ. καρδιοπάθειες, διάφορες μορφές καρκίνου, γήρανση του δέρματος, σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ.). Επίσης τα τερπένια είναι γνωστό ότι παρεμποδίζουν την οξείδωση της LDL (γνωστή ως «κακή» χοληστερίνη).
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί στον άνθρωπο να δρουν προληπτικά κατά του σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας.
Πειράματα, επίσης, έδειξαν ότι προστατεύουν το ήπαρ, δρουν κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και επομένως συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του έλκους και ανακουφίζουν ασθενείς με νόσο του Crohn βελτιώνοντας την κλινική τους εικόνα και μειώνοντας τη φλεγμονή.
Πηγή: https://www.onmed.gr/diatrofi/story/317 ... -to-sykoti
Ο λόγος βέβαια για το ούζο, το οποίο αποτελεί βιομηχανικό μίγμα καθαρής αλκοόλης, νερού και αρωματικών ουσιών με κύριο το γλυκάνισο.
Λέγεται ότι η ονομασία «ούζο» προέρχεται από το εξής περιστατικό: Μια Ιταλική (ή Επτανησιώτικη) εμπορική εταιρεία είχε συσκευάσει μια παρτίδα τσίπουρου εξαιρετικής ποιότητας και πολύ πλούσιου σε γλυκάνισο. Στα κιβώτια αναγράφονταν η ένδειξη "USO MASSALIA" δηλ. «για χρήση στη Μασσαλία».
Αυτό έγινε "σλόγκαν" και για αρκετό καιρό σήμαινε το πολύ καλό τσίπουρο. Το σλόγκαν γρήγορα συντμήθηκε (έφυγε το "Μασσαλία"). Αρκετά αργότερα το ούζο τυποποιήθηκε σαν άλλο, ξεχωριστό ποτό.
Σύμφωνα με τον Κλινικό Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, ΜSc Επιστημονικό Διευθυντή του Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ και Προέδρου της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας κ. Δημήτρη Γρηγοράκη, το ούζο έχει περίπου 284 θερμίδες και το άρωμά του οφείλεται στον γλυκάνισο. Στο φυτό αυτό περιέχονται οργανικές χημικές ουσίες οι οποίες ονομάζονται τερπένια. Είναι αυτά που εξασφαλίζουν το χαρακτηριστικό άρωμα του γλυκάνισου, άρα και του ούζου.
Η ευεργετική δράση των τερπενίων
Πολλαπλές μελέτες έχουν καταδείξει ότι τα τερπένια αποτελούν ουσίες οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.
Μεταξύ άλλων εμφανίζουν ισχυρά αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά που προστατεύουν τα κύτταρα και τους ιστούς του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες, στις οποίες οφείλονται πολλές ασθένειες (π.χ. καρδιοπάθειες, διάφορες μορφές καρκίνου, γήρανση του δέρματος, σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ.). Επίσης τα τερπένια είναι γνωστό ότι παρεμποδίζουν την οξείδωση της LDL (γνωστή ως «κακή» χοληστερίνη).
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί στον άνθρωπο να δρουν προληπτικά κατά του σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας.
Πειράματα, επίσης, έδειξαν ότι προστατεύουν το ήπαρ, δρουν κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και επομένως συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του έλκους και ανακουφίζουν ασθενείς με νόσο του Crohn βελτιώνοντας την κλινική τους εικόνα και μειώνοντας τη φλεγμονή.
Πηγή: https://www.onmed.gr/diatrofi/story/317 ... -to-sykoti
- κουλούρι Θεσσαλονίκης
- Δημοσιεύσεις: 11590
- Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 16:39
- Phorum.gr user: κουλούρι Θεσσαλονίκης
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: γιατί πίνουμε ούζο τώρα που ανοίγει ο καιρός...
ισχύει και για το τσίπουρο;
το ούζο δε μ'αρέσει.
υσ.ήμουν σίγουρη ότι εσύ ανοιξες το νήμα!
+1
το ούζο δε μ'αρέσει.
υσ.ήμουν σίγουρη ότι εσύ ανοιξες το νήμα!
+1
Re: γιατί πίνουμε ούζο τώρα που ανοίγει ο καιρός...
αν είναι τσίπουρο με γλυκάνισο, ισχύει...κουλούρι Θεσσαλονίκης έγραψε: ↑27 Μαρ 2019, 22:00ισχύει και για το τσίπουρο;
το ούζο δε μ'αρέσει.
υσ.ήμουν σίγουρη ότι εσύ ανοιξες το νήμα!
+1
Re: γιατί πίνουμε ούζο τώρα που ανοίγει ο καιρός...
Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα ο πιο όμορφος κόσμος.
Re: γιατί πίνουμε ούζο τώρα που ανοίγει ο καιρός...
κουλούρι Θεσσαλονίκης έγραψε: ↑27 Μαρ 2019, 22:00ισχύει και για το τσίπουρο;
το ούζο δε μ'αρέσει.
υσ.ήμουν σίγουρη ότι εσύ ανοιξες το νήμα!
+1
Σου αρέσει το τσίπουρο;
Πέσιμο ή χεσιμο;
- κουλούρι Θεσσαλονίκης
- Δημοσιεύσεις: 11590
- Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 16:39
- Phorum.gr user: κουλούρι Θεσσαλονίκης
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: γιατί πίνουμε ούζο τώρα που ανοίγει ο καιρός...
χωρίς γλυκάνισο ρε συ.the comet the course the tail έγραψε: ↑27 Μαρ 2019, 22:01αν είναι τσίπουρο με γλυκάνισο, ισχύει...κουλούρι Θεσσαλονίκης έγραψε: ↑27 Μαρ 2019, 22:00ισχύει και για το τσίπουρο;
το ούζο δε μ'αρέσει.
υσ.ήμουν σίγουρη ότι εσύ ανοιξες το νήμα!
+1
βάζεις λίγο και βάζεις και 2 παγάκια και το ''ζαχαρώνεις''.
στο ούζο βάζεις νερό γιατί έχει γλυκάνισο.(και στο τσίπουρο που έχει γλυκάνισο αλλά αν είναι να πεις με γλυκάνισο πίνς και ούζο,που λέει και ο ντάντι μου)
- κουλούρι Θεσσαλονίκης
- Δημοσιεύσεις: 11590
- Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 16:39
- Phorum.gr user: κουλούρι Θεσσαλονίκης
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: γιατί πίνουμε ούζο τώρα που ανοίγει ο καιρός...
σε σφηνάκια το έχω πιει σε παλιοτερη δουλειά.LEONAS έγραψε: ↑27 Μαρ 2019, 22:02κουλούρι Θεσσαλονίκης έγραψε: ↑27 Μαρ 2019, 22:00ισχύει και για το τσίπουρο;
το ούζο δε μ'αρέσει.
υσ.ήμουν σίγουρη ότι εσύ ανοιξες το νήμα!
+1
Σου αρέσει το τσίπουρο;
καλά ήταν!!
γενικά αποφευγω το αλκοόλ,δε μ'αρέσει.
-
- Μέλη που αποχώρησαν
- Δημοσιεύσεις: 6812
- Εγγραφή: 17 Οκτ 2018, 15:11
Re: γιατί πίνουμε ούζο τώρα που ανοίγει ο καιρός...
Άκου ούζο. Άκου τσίπουρο με γλυκάνισο.
Αιτία μπαν και τα δύο.
Αιτία μπαν και τα δύο.
-
- Δημοσιεύσεις: 21048
- Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 13:13
Re: γιατί πίνουμε ούζο τώρα που ανοίγει ο καιρός...
Εσύ ευρωλιγούρη να πίνεις μπύρα, κονιάκ και απερόλ...brb και tyt έγραψε: ↑27 Μαρ 2019, 22:05Άκου ούζο. Άκου τσίπουρο με γλυκάνισο.
Αιτία μπαν και τα δύο.
Re: γιατί πίνουμε ούζο τώρα που ανοίγει ο καιρός...
Προφητικοί οι διάλογοι στο παρόν νήμα. Σε 5-10 χρόνια το νέο πεδίο κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης θα είναι "Με ή Χωρίς".
-
- Μέλη που αποχώρησαν
- Δημοσιεύσεις: 6812
- Εγγραφή: 17 Οκτ 2018, 15:11
Re: γιατί πίνουμε ούζο τώρα που ανοίγει ο καιρός...
Τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ρε.Εμπεδοκλής έγραψε: ↑27 Μαρ 2019, 22:06Εσύ ευρωλιγούρη να πίνεις μπύρα, κονιάκ και απερόλ...brb και tyt έγραψε: ↑27 Μαρ 2019, 22:05Άκου ούζο. Άκου τσίπουρο με γλυκάνισο.
Αιτία μπαν και τα δύο.
Τα άλλα ποτά που μ' αρέσουν (αλλά δεν τα πίνω γιατί το έκοψα) είναι η ρετσίνα και η κόκκινη Σμιρνόφ με Αμίτα πορτοκάλι.
Re: γιατί πίνουμε ούζο τώρα που ανοίγει ο καιρός...
δεν ξέρω αν έχει αρκετά τερπένια το χωρίς γλυκάνισο...κουλούρι Θεσσαλονίκης έγραψε: ↑27 Μαρ 2019, 22:04χωρίς γλυκάνισο ρε συ.the comet the course the tail έγραψε: ↑27 Μαρ 2019, 22:01αν είναι τσίπουρο με γλυκάνισο, ισχύει...κουλούρι Θεσσαλονίκης έγραψε: ↑27 Μαρ 2019, 22:00ισχύει και για το τσίπουρο;
το ούζο δε μ'αρέσει.
υσ.ήμουν σίγουρη ότι εσύ ανοιξες το νήμα!
+1
βάζεις λίγο και βάζεις και 2 παγάκια και το ''ζαχαρώνεις''.
στο ούζο βάζεις νερό γιατί έχει γλυκάνισο.(και στο τσίπουρο που έχει γλυκάνισο αλλά αν είναι να πεις με γλυκάνισο πίνς και ούζο,που λέει και ο ντάντι μου)
Re: γιατί πίνουμε ούζο τώρα που ανοίγει ο καιρός...
Αχ, τι μου κάνεις...
SpoilerShow
1 μήνας και 21 μέρες
-
- Μέλη που αποχώρησαν
- Δημοσιεύσεις: 6812
- Εγγραφή: 17 Οκτ 2018, 15:11
Re: γιατί πίνουμε ούζο τώρα που ανοίγει ο καιρός...
Τελευταία φορά που ήπια ήταν μία μπύρα τον προπερασμένο Δεκέμβριο.
Σ' αυτό έχουμε καταλήξει. Χωρίς.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος brb και tyt την 27 Μαρ 2019, 22:15, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Είναι καιρός να μπει στα σχολεία σχολική αστυνομία;
από βοθρατζης » 19 Μάιος 2022, 17:27 » σε Εσωτερική Πολιτική - 179 Απαντήσεις
- 3899 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από ΓΑΛΗ
27 Μάιος 2022, 14:20
-
-
-
Νέα δημοσίευση Είναι καιρός να πούμε οριστικά αντίο στο πχορουμ;
από Σενέκας » 19 Απρ 2023, 10:07 » σε Περί ανέμων και υδάτων - 699 Απαντήσεις
- 18616 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Saturn
29 Νοέμ 2023, 17:43
-
-
-
Νέα δημοσίευση Οι δικτατορίες ποτέ δεν έχουν έρθει τόσο κοντά. Καιρός να το κάνουν και οι δημοκρατίες
από Ίακχος » 16 Απρ 2024, 09:16 » σε Φιλοσοφία πολιτικής - 0 Απαντήσεις
- 52 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Ίακχος
16 Απρ 2024, 09:16
-
-
- 32 Απαντήσεις
- 985 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Dorian
05 Ιούλ 2022, 16:46