Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks
Δημοσιεύτηκε: 01 Απρ 2019, 11:53
Καλώς ήρθατε στο Phorum.com.gr Είμαστε εδώ πολλά ενεργά μέλη της διαδικτυακής κοινότητας του Phorum.gr που έκλεισε. Σας περιμένουμε όλους!
https://www.phorum.com.gr/
Αν το κάνεις για το χάζι που λες, πάω πάσο. Εμείς συνήθως οργανώνουμε διαφορετικά τις δουλειές, τον χρόνο μας και το δικό μας "χάζι", οπότε το κατσίκι ψήνεται πρακτικά σχεδόν μόνο του και ασχολούμαστε με άλλα πράματα. Πχ, το ένα από τα δύο κοκορέτσια, το βλάχικο και κάποιες από τις υπόλοιπες λιχουδιές έχουν ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα, οπότε οι ψητάδες έχουν να ασχοληθούν με... εχμμμ... "δοκιμές" ( ) και μπυρο/οινοποσία.Nostalgia έγραψε: ↑01 Απρ 2019, 11:50Εγω το παιδευω με τις ωρες, χαμηλη φωτια και στην αρχη και ψηλα, μικρες φετες λεμονι μεσα στην κοιλια, αλατοπιπερο και σκορδο μεσα στην κοιλια στα μπουτια και στα χερακια. Φωτια στις ακρες και στην κοιλια λιγοτερο, δεν ειναι σπριντ, εξαλλου ολο το χαζι αυτο ειναι, γιατι να το τελειωσεις γρηγορα;shrike έγραψε: ↑01 Απρ 2019, 11:42Για να είμαι ειλικρινής, το 1,5 που είπα ήταν το χάι σκορ μου, μια φορά, σε ζώο 13 κιλά και με ιδανικές συνθήκες.
Το είπα κυρίως για εντυπωσιασμό
Συνήθως είναι μία και τρία τέταρτα με δύο, κάποιες φορές πιάνουμε και τις δύο και λίγο.
Μου έχει τύχει και μια χρονιά, να το καθυστερήσουμε στις 2,5 ώρες σκόπιμα (από τις 2 θα ήταν έτοιμο), επειδή δεν είχαν προλάβει να ετοιμαστούν άλλα πράματα για το τραπέζι.
Ότι γίνεται όμως, γίνεται. Δεν το λέω στην τύχη, ούτε και και το άκουσα από κάπου αλλού. Το κάνω (σχεδόν) κάθε χρόνο μαζί με τον αδελφό μου εδώ και αρκετά χρόνια.
Λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο θέλουν και τα δυο, ανάλογα με τον τρόπο που τα ψήνεις.Ξυπόλητος Πρίγκιψ έγραψε: ↑01 Απρ 2019, 11:53Κάνετε ένα βασικό λάθος σχεδόν όλοι σας.
Μπερδεύετε το αρνί με το κατσίκι.
Το αρνί θέλει λεμόνι μέσα (σπάει τη μυρωδιά) αλλά όχι λαδόκολλα!
Λαδόκολλά θέλει το κατσίκι για να μη στεγνώσει!
ακριβωςshrike έγραψε: ↑01 Απρ 2019, 12:00Λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο θέλουν και τα δυο, ανάλογα με τον τρόπο που τα ψήνεις.Ξυπόλητος Πρίγκιψ έγραψε: ↑01 Απρ 2019, 11:53Κάνετε ένα βασικό λάθος σχεδόν όλοι σας.
Μπερδεύετε το αρνί με το κατσίκι.
Το αρνί θέλει λεμόνι μέσα (σπάει τη μυρωδιά) αλλά όχι λαδόκολλα!
Λαδόκολλά θέλει το κατσίκι για να μη στεγνώσει!
όταν βγάλεις τη λαδοκολαμίστερ μαξ έγραψε: ↑01 Απρ 2019, 19:22Πως ειναι δυνατόν να αλοίφεις το αρνι ή κατσίκι με λαδι οταν ψήνεται, και να το έχεις με λαδόκολλα;
με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο μου φαίνεται σαν να ήθελες να το ψήσεις στο φούρνο αλλά δε χωρούσεshrike έγραψε: ↑01 Απρ 2019, 11:24Με τόσο λίγο κάρβουνο και τέτοιο μηχανάκι που έχει στη φωτό, γι' αυτό κάνετε 4 ώρες και βάλε να το ψήσετε και σας φαίνονται λίγες οι 1,5 - 2 που λεω. Πιο πολύ ο ήλιος το ψήνει, παρά τα κάρβουνα.
Λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο είναι βασικά, χωρίς αυτά απλά κοροϊδεύεις, δεν ψήνεις.
δεν κατεχω γρι απο ψησιμο, αλα να σας ενημερωσω οτι παιζει 2 σε ενα, λαδοκολλα αλουμινοχαρτο, της σανιτας νομιζω. λογικα θα κανει καλη δουλεια.shrike έγραψε: ↑01 Απρ 2019, 11:24Με τόσο λίγο κάρβουνο και τέτοιο μηχανάκι που έχει στη φωτό, γι' αυτό κάνετε 4 ώρες και βάλε να το ψήσετε και σας φαίνονται λίγες οι 1,5 - 2 που λεω. Πιο πολύ ο ήλιος το ψήνει, παρά τα κάρβουνα.Βινόσαυρος έγραψε: ↑01 Απρ 2019, 10:31τυλιχτο με λαδόκολα/αλουμινοχαρτο
και αστο να σαπίσει στο γύρισμα
μισή ώρα- 1 ώρα πριν το ξεσουβλίσεις
βγάλε και την λαδόκολλα/αλουμινοχαρτο
να πάρει χρώμα
Λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο είναι βασικά, χωρίς αυτά απλά κοροϊδεύεις, δεν ψήνεις.
Δε νομίζω να μου κάνει το συγκεκριμένο προϊόν, γιατί δεν βάζουμε παντού κι απ' τα δυο. Αλουμινόχαρτο μόνο στα "ευπαθή" (κοιλιά δηλαδή) και από πάνω λαδόκολλα σε όλο το ζώο. Λαδολέμονο (λεμόνι κυρίως, ελάχιστο ή και καθόλου λάδι) αλείφουμε μόνο αφού έχει βγει η λαδόκολλα, δηλαδή στο τελευταίο τέταρτο με μισάωρο ανάλογα με το ζώο, που το αφήνεις ανοιχτό για να ξεροψηθούνε οι πετσούλες (μιαμ...).Ασέβαστος έγραψε: ↑03 Απρ 2019, 10:19δεν κατεχω γρι απο ψησιμο, αλα να σας ενημερωσω οτι παιζει 2 σε ενα, λαδοκολλα αλουμινοχαρτο, της σανιτας νομιζω. λογικα θα κανει καλη δουλεια.shrike έγραψε: ↑01 Απρ 2019, 11:24Με τόσο λίγο κάρβουνο και τέτοιο μηχανάκι που έχει στη φωτό, γι' αυτό κάνετε 4 ώρες και βάλε να το ψήσετε και σας φαίνονται λίγες οι 1,5 - 2 που λεω. Πιο πολύ ο ήλιος το ψήνει, παρά τα κάρβουνα.Βινόσαυρος έγραψε: ↑01 Απρ 2019, 10:31τυλιχτο με λαδόκολα/αλουμινοχαρτο
και αστο να σαπίσει στο γύρισμα
μισή ώρα- 1 ώρα πριν το ξεσουβλίσεις
βγάλε και την λαδόκολλα/αλουμινοχαρτο
να πάρει χρώμα
Λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο είναι βασικά, χωρίς αυτά απλά κοροϊδεύεις, δεν ψήνεις.