Re: Στη Θεσσαλονίκη δεν πίνουν πια φραπέ
Δημοσιεύτηκε: 06 Απρ 2024, 14:11
Καλώς ήρθατε στο Phorum.com.gr Είμαστε εδώ πολλά ενεργά μέλη της διαδικτυακής κοινότητας του Phorum.gr που έκλεισε. Σας περιμένουμε όλους!
https://www.phorum.com.gr/
μπουρζουαDwarven Blacksmith έγραψε: ↑06 Απρ 2024, 14:12Κάποτε έπινα φραπέ 2 φορές τη μέρα. Από τότε που άρχισα να πίνω φρέντο, όποτε ξαναδοκίμασα φραπέ μου έρχεται κυριολεκτικά να ξεράσω, δεν τον μπορώ.
Νομίζω ότι είναι απλά πολύ επίκτητη απόλαυση.Κόκκορας έγραψε: ↑06 Απρ 2024, 14:46μπουρζουαDwarven Blacksmith έγραψε: ↑06 Απρ 2024, 14:12Κάποτε έπινα φραπέ 2 φορές τη μέρα. Από τότε που άρχισα να πίνω φρέντο, όποτε ξαναδοκίμασα φραπέ μου έρχεται κυριολεκτικά να ξεράσω, δεν τον μπορώ.
Προφανώς δεν είναι αλήθεια. Το κείμενο λέει παπαριές. Η λέξη "φραπέ" υπήρχε στην λίνγκο των ροφημάτων αλλά δεν είχε καμμιά σχέση με τον φραπέ που ξέρουμε. Ακόμα μπορείς να βρεις καφέ φραπέ σε κατάλογους καφέ-μπαρ ξένων χωρών αλλά αν το παραγγείλεις θα βρεθείς προ εκπλήξεως.Καραμελίτσα έγραψε: ↑05 Απρ 2024, 18:16Ρε σεις, είναι αλήθεια ότι η ιστορία για την εφεύρεση του φραπέ στη Θεσσαλονίκη είναι μούφα;https://www.kathimerini.gr/society/9255 ... toy-frape/Και όμως υπάρχουν διαφημιστικές καταχωρήσεις της εταιρίας αυτής και του αντιπροσώπου της που συνιστούν «όταν κάνει πολύ ζέστη… Nescafe φραππέ…». (Η Καθημερινή, 11 Ιουλίου 1957) Δηλαδή περίπου δύο μήνες πριν από την Εκθεση της Θεσσαλονίκης όπου υποτίθεται γεννήθηκε ο φραππές. Και ακολουθεί στις 20 Αυγούστου, ο ελβετικός επίσης, ανταγωνιστής Mocafino, που αντιπροτείνει το στιγμιαίο του παρασκεύασμα παγωμένο.
Και βέβαια ο φραππές μπορεί τότε να μην ήταν διαδεδομένος καθώς ο πολύς κόσμος, για να έχει παγάκια, έπρεπε να θρυματίσει το τέταρτον κολώνας πάγου που του δρόσιζε το ξύλινο ψυγείο… Υπήρχε όμως για τους γνωρίζοντες. Καφέ φραπέ σερβίριζε, τουλάχιστον από το 1948, το "Πέτρογραδ" της οδού Σταδίου, του Ρώσου μουσικοσυνθέτη Νίκυ Γιάκοβλεφ. (Η σχετική διαφήμιση στην Καθημερινή της 24ης Φεβρουαρίου.) Ισως δεν παρασκευαζόταν από σκόνη στιγμιαίου καφέ, δεν έπαυε όμως να είναι φραπέ (frappe de glace, παγωμένος)....
Προσθήκη: Χθες το βράδυ είδα στο Youtube την ταινία των Ντίνου Ηλιόπουλου και Μίμη Φωτόπουλου «Προπαντός ψυχραιμία», του 1951. Εκεί οι δύο ήρωες εργάζονται στο μπαρ του τότε νέου ζαχαροπλαστείου «Παυλίδου» στην πλατεία Αμερικής και ο Ηλιόπουλος λέει: «Την παραμικρή στραβοτιμονιά να κάνουμε, θα μας κάνουνε καφέ φραπέ». Το 1951.
Τι κάνεις λέει;Καραμελίτσα έγραψε: ↑05 Απρ 2024, 15:26Εγώ χτυπάω το στιγμιαίο με παγάκια, γάλα καρύδας, ταχίνι, τζίντζερ και μέλι στο μούλτι. Αυτό λέγετε φραπέ; Ή να το ονομάζω αλλιώς;
hellegennes έγραψε: ↑07 Απρ 2024, 00:29Ονομάστηκε φραπές επειδή παρασκευάστηκε σε σέικερ του κακάο της Νεστλέ, Νεσκουίκ Φραπέ:
Σιγά, ένα πισωγυρισματάκι είναι, θα το ξεπεράσεις.Dwarven Blacksmith έγραψε: ↑06 Απρ 2024, 14:12Κάποτε έπινα φραπέ 2 φορές τη μέρα. Από τότε που άρχισα να πίνω φρέντο, όποτε ξαναδοκίμασα φραπέ μου έρχεται κυριολεκτικά να ξεράσω, δεν τον μπορώ.
Λογικά είναι εντελώς επίκτητη γεύση και δεν ξεπερνιέται αν δεν το κάνεις συνέχεια για ένα διάστημα. Αλλά ποιός ο λόγος να το κάνω;sys3x έγραψε: ↑08 Απρ 2024, 15:06Σιγά, ένα πισωγυρισματάκι είναι, θα το ξεπεράσεις.Dwarven Blacksmith έγραψε: ↑06 Απρ 2024, 14:12Κάποτε έπινα φραπέ 2 φορές τη μέρα. Από τότε που άρχισα να πίνω φρέντο, όποτε ξαναδοκίμασα φραπέ μου έρχεται κυριολεκτικά να ξεράσω, δεν τον μπορώ.
Να γίνεις Άντρας.Dwarven Blacksmith έγραψε: ↑08 Απρ 2024, 15:08Λογικά είναι εντελώς επίκτητη γεύση και δεν ξεπερνιέται αν δεν το κάνεις συνέχεια για ένα διάστημα. Αλλά ποιός ο λόγος να το κάνω;sys3x έγραψε: ↑08 Απρ 2024, 15:06Σιγά, ένα πισωγυρισματάκι είναι, θα το ξεπεράσεις.Dwarven Blacksmith έγραψε: ↑06 Απρ 2024, 14:12Κάποτε έπινα φραπέ 2 φορές τη μέρα. Από τότε που άρχισα να πίνω φρέντο, όποτε ξαναδοκίμασα φραπέ μου έρχεται κυριολεκτικά να ξεράσω, δεν τον μπορώ.
Τώρα κι εσύ, ....Andromachi έγραψε: ↑08 Απρ 2024, 15:11Δεν ξέρω για φραπέ αλλά όσες φορές ζήτησα ένα νες σκετο χλιαρό αχτύπητο με ρωτούσαν πάντα! Πάντα όμως! Αν θέλω γάλα....
Αν ήθελα μάνα μ θα στο λεγα....