EKPLIKTIKOS έγραψε: ↑12 Ιαν 2023, 11:07
Σ ευχαριστώ για τα στατιστικά. Είναι πολύ ενδιαφέροντα. Περίμενα ότι θα έχουμε πολύ περισσότερους αποφοίτους σχολων της θεωρητικής (ανθρωπιστικές, εκπαίδευση κτλ). Αναρωτιέμαι τώρα όλοι αυτοί στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τι κάνουν. Απασχολούνται στο αντικείμενο που σπουδασαν; Δουλεύουν σε κάτι άσχετο, αλλά λόγω καλύτερης αγοράς εργασίας δεν τους πολυνοιαζει κιόλας; Είναι όπως στην Ελλάδα και απλά ο κόσμος γκρινιάζει κ εκεί για τους υπεραριθμους αποφοιτους "αχρήστων" σχολών;
Δεν μπορω να γνωριζω για αλλες χωρες, παρα μονο για τη Βρετανια οποτε τα παρακατω τα γραφω με απολυτη σιγουρια:
Ακομη και στο παρον κλιμα ασταθειας που επικρατει στην οικονομια της χωρας, η αγορα εργασιας παραμενει σταθερα ανταγωνιστικη και ανοιχτη σε καθε αποφοιτο της Τριτοβαθμιας. Φιλολογοι, Ιστορικοι, πτυχιουχοι των Καλλιτεχνικων σχολων κλπ εργαζονται με περισσεια ανεση σε κλαδους ασχετους/διαφορετικους απο την ακαδημαικη τιυς εξειδικευση.
Απο προσωπικη εμπειρια, επτα χρονια εργαζομενη στα κεντρικα γραφεια μεγαλου χρηματοοικονομικου οργανισμου συνεργαστηκα και στα τεσσερα τελευταια εκπαιδευσα πολλους αποφοιτους των παραπανω σχολων, οι οποιοι δεν υστερουσαν μπροστα στον αποφοιτο του Οικονομικου η του Μαθηματικου. Ο λογος ειναι πως μεσα απο την τριβη των σπουδων ειχαν μαθει να μελετουν, να ερευνουν και να αξιολογουν - στοιχεια απαραιτητα για την οποια επαγγελματικη εξελιξη.
Ως εκ τουτου εδω πανω στο Νησι δε θα ακουσεις για πορειες αδιοριστων πτυχιουχων, γιατι η εκπαιδευση δεν ειναι η μονη διεξοδος αποκαταστασης οπως συμβαινει στην Ελλαδα. Λογικο ειναι να αντιδρουν οι δικοι μας αποφοιτοι καθως οι μεθοδευσεις της Κεραμεως τους αποκλειει απο τη μονη αξιοπρεπη εργασιακη προοπτικη που ειχαν ως τωρα.