George_V έγραψε: ↑21 Ιούλ 2023, 16:11
Ναύτης έγραψε: ↑21 Ιούλ 2023, 16:04
George_V έγραψε: ↑21 Ιούλ 2023, 15:59
Αρα το προβλημα σου δεν ειναι η ψηφος στον τοπο διαμονης αλλα να μην ψηφιζει ο Ελληνας πολιτης που δεν ειναι στο εσωτερικο της χωρας τη μερα των εκλογων ειτε λειπει 2 χρονια ειτε λειπει 20.
Δλδ τοσα αλλα κράτη που εχουν επιστολικη ψηφο και ψηφο κατοικων εξωτερικου τι ειναι? Μπανανιες και κράτη με ελλειμα δημοκρατιας?
Το πρόβλημά "μου" είναι ότι όποιος ψηφίζει στις ελληνικές εθνικές εκλογές, πρέπει απαραιτήτως να διατηρεί κάποιους ελάχιστους δεσμούς με την Ελλάδα και το ελληνικό κράτος.
Αν δεν έχει τον παραμικρό δεσμό, πέραν προφανώς του συναισθηματικού, με την Ελλάδα και το ελληνικό κράτος, από πού κι ως πού να ψηφίζει και ν' αποφασίζει από το Τσικάγο, που ζει ακούνητος τα 40 τελευταία χρόνια, για την τύχη τη δική μου και τη δική σου;
Είπαμε, κοινή λογική.
Και οι "ελαχιστοι δεσμοι" περιοριζονται μονο στο να πληρωνουν φορους?
Εχοντας ζησει μαζι τους στο εξωτερικο μπορω να σου πως οτι οι Ελληνες στο "Τσικαγκο" ειναι ισως και πιο πολυ Ελληνες απο οτι εδω περα και ας μην εχουν πατησει το ποδι τους εδω για 20 χρονια και νοιαζονται πολυ περισσοτερο για την χωρα απο οτι ισως εσυ κι εγω.
Αυτοι ειναι σε μια ξενη χώρα και διατηρουν παραδοσεις και εθιμα περισσοτερο απο μας γιατι αυτοι εχουν αναγκη να νιωσουν λιγο πατριδα εκει που βρισκονται και εφτιαξαν τη ζωη τους. Δε σημαινει οτι πηγαν στην Αμερικη και διεγραψαν την Ελλάδα.
Ή, ελπίζω να το δεις αυτή τη φορά, να διαβιεί για κάποιους μήνες στην Ελλάδα μέσα σ' ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Ας πούμε, να διαβιεί στην Ελλάδα για ένα εξάμηνο μέσα σε χρονικό διάστημα 4 ετών (μεταξύ των εθνικών εκλογών δηλαδή).
Όσο για αυτά τα φολκλορικά του τύπου: "οι Έλληνες τους εξωτερικού είναι πιο Έλληνες από τους ελλαδίτες", προσωπικά τ' ακούω βερεσέ.
Αν κάποιοι νοιάζονται την Ελλάδα και θέλουν "να νιώσουν λίγο πατρίδα", ας μπουν στον κόπο να περνάνε πότε-πότε μια βόλτα κι απ' την Ελλάδα.
Κατά τ' άλλα, είπαμε χίλιες φορές, η ψήφος δεν είναι ένδειξη εθνικοφροσύνης, ούτε πατριωτικού ενθουσιασμού, είναι κυρίως συμμετοχή στα κοινά και ανάληψη ατομικής ευθύνης για το αποτέλεσμα. Δεν ψηφίζουμε στην κάλπη για να βγει από μέσα ο μαρμαρωμένος και να ξαναπάρουμε την Πόλη, ψηφίζουμε αυτούς που θα κυβερνάνε την Ελλάδα και θα καθορίζουν τις τύχες των Ελλήνων που διαβιούν στην Ελλάδα. Αν δεν έχεις περιουσία στην Ελλάδα, ούτε υποβάλεις φορολογική δήλωση, ούτε πατάς ποτέ το πόδι σου στην Ελλάδα για 2-3 δεκαετίες, τι είδους πρακτική συνέπεια έχει για τη δική σου ζωή η ψήφος σου στις ελληνικές εθνικές εκλογές; Καμία. Ε, ας μην έχει ούτε για τη δική μου. Δίκαιο δεν είναι;