Μερικές προτάσεις για μια ουσιαστική Συνταγματική Αναθεώρηση

Η πολιτική στην Ελλάδα. Νέα, προτάσεις, κριτικές και σχόλια.
Άβαταρ μέλους
Parrot
Δημοσιεύσεις: 3055
Εγγραφή: 31 Ιούλ 2019, 19:48

Μερικές προτάσεις για μια ουσιαστική Συνταγματική Αναθεώρηση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Parrot » 08 Δεκ 2019, 23:05

- Αλλαγή του τύπου του Πολιτεύματος από Προεδρευόμενη σε Προεδρική Δημοκρατία, με παραχώρηση ουσιαστικών εκτελεστικών αρμοδιοτήτων και δικαιοδοσιών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
- Ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.
- Ίδρυση και δεύτερου νομοθετικού σώματος με κύρια συμμετοχή προσωπικοτήτων από τον Επιχειρηματικό, Ακαδημαϊκό, Στρατιωτικό δημόσιο βίο της χώρας, οι οποίοι θα εκλέγονται με κλήρωση, και θα έχει τον τελευταίο λόγο στην κύρωση των ψηφησμάτων που θα προέρχονται απ' το Κοινοβούλιο.
- Ανεξαρτητοποίηση της Δικαιοσύνης με υπαγωγή του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο Δικαστικό Σώμα, στην ηγεσία του οποίου θα αναδεικνύονται με τη εκλογή νέας κυβέρνησης, ένας γενικός εισαγγελέας και ένας υπουργός κατόπιν ψηφοφορίας απ' τα στελέχη του Δικαστικού Σώματος.
- Διασφάλιση απ' το Σύνταγμα των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών, όπως του εκλέγειν εκλέγεσθαι, της ελεύθερης και μη λογοκριτέας ελεύθερης έκφρασης και γνώμης, της ελεύθερης οπλοκατοχής, της προστασίας της περιουσίας των πολιτών όπως και αυτής της πρώτης κατοικίας, της ενημέρωσης, της ελεύθερης οικονομικής δραστηριότητας και της ανάπτυξης της προσωπικότητας.
- Διασφάλιση της προστασίας της θρησκευτικής συνειδήσεως των πολιτών.
- Θέσπιση ορισμένων και μόνιμων Υπουργείων για όλες τις κυβερνήσεις.
- Αναγνώριση και διάκριση πέντε εξουσιών, εκτελεστικής, νομοθετικής, δικαστικής, τύπου και εκκλησίας, όπου όλες πηγάζουν απ' τον Λαό και θα ασκούνται για το δημόσιο συμφέρον και θα λειτουργούν κάθε μια ως βραχίονας ελέγχου όλων των υπολοίπων εξουσιών.
- Ολοκληρωτική κατάργηση ασυλίας εκλεγμένων προσώπων, και διατήρηση της μόνον για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και για όσο διάστημα διαρκεί η θητεία του.
- Διάκριση της ιθαγένειας απ' την υπηκοότητα και συνταγματική προστασία του χαρακτήρα και των δύο.
- Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας άμεσα απ' τον Λαό.
- Δύο θητείες των τριών ετών ανώτατο όριο για βουλευτές, και τρεις θητείες των 4 ετών για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
- Τοποθέτηση Υπουργών και υφυπουργών όχι απ' τους εκλεγμένους αλλά απ' τις δεξαμενές στελεχών των κομμάτων ή και διακεκριμένων προσωπικοτήτων απ' τον δημόσιο βίο.
- Υποχρεωτική διενέργεια Δημοψηφισμάτων για επίκαιρα και μείζονα θέματα τα αποτελέσματα των οποίων θα λειτουργούν ως μοχλός πίεσης στα νομοθετικά και εκτελεστικά όργανα.
- Καθιέρωση ενός και μόνιμου εκλογικού συστήματος (κατά προτίμηση αυτού της απλής αναλογικής χωρίς όριο).
- Αμεσοδημοκρατική διεύρυνση των νομοθετικών οργάνων των περιφερειών και των δήμων της επικράτειας, με επαύξηση του αριθμού των εκλέξιμων και εκλογή στο 90% του συνόλου με την διαδικασία της κλήρωσης.

@Parrot

ΥΓ. Προσθέστε ότι άλλο θέλετε.

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Εσωτερική Πολιτική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών