Η φτωχοποίηση των Ελλήνων σε τρεις πράξεις 1999-2020

Η πολιτική στην Ελλάδα. Νέα, προτάσεις, κριτικές και σχόλια.
Άβαταρ μέλους
Αρίστος
Δημοσιεύσεις: 39398
Εγγραφή: 13 Ιαν 2019, 16:44

Η φτωχοποίηση των Ελλήνων σε τρεις πράξεις 1999-2020

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρίστος » 26 Φεβ 2020, 04:36

Aρθρο μου που δημοσιευθηκε στην ιστοσελιδα του Σταυρου Λυγερου.

Το εγραψα οταν θυμηθηκα μια συζητηση που ειχα κανει πολυ παλια με πελατη μου που χτυπησε η κριση πριν τα μνημονια.


Η φτωχοποίηση των Ελλήνων σε τρεις πράξεις 1999-2020

Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος

Σήμερα, που η φτωχοποίηση είναι η καθημερινή πραγματικότητα για το ένα τρίτο των Ελλήνων, νομίζουμε πως αυτή συντελέστηκε αποκλειστικά στα μνημονιακά χρόνια. Αυτά όντως κορύφωσαν και δραματοποίησαν το πρόβλημα, προηγήθηκαν όμως δυο σημαντικές φάσεις που τις έχουμε ξεχάσει. Ας τις θυμηθούμε μαζί.

Πριν τις μεγάλες μειώσεις επιτοκίων που έγιναν τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του 1990 αρκετοί μικρομεσαίοι Έλληνες είχαν τοποθετήσει τις οικονομίες τους στις τράπεζες. Εισέπρατταν μάλιστα σεβαστούς τόκους που σε κάποιες περιπτώσεις έφταναν και το 20%. Υπήρξε κόσμος που με αυτά τα χρήματα πάντρεψε κόρες και σπούδασε παιδιά. Όταν όμως πρακτικά μηδένισαν τα επιτόκια ο κόσμος απέσυρε τα χρήματα του από τις τράπεζες και θέλησε να τα επενδύσει κάπου.

Με την προσδοκία της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ και της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων υπήρχε μια διάχυτη αίσθηση πως η εποχή που "όλοι θα τρώμε με χρυσά κουτάλια" πλησιάζει. Το Χρηματιστήριο έγινε τότε ο ναός που όλοι έτρεξαν να εξαργυρώσουν αυτές τις ελπίδες. Το 1999 οι ενεργοί κωδικοί επενδυτών στο Χρηματιστήριο έφτασαν το 1,5 εκατομμύριο και οι ΕΛΔΕ (γραφεία αγοράς και πώλησης μετοχών) είχαν φτάσει και στα μικρά χωριά.

Πολλοί πάνω στον ενθουσιασμό τους πούλησαν σπίτια και χωράφια για να παίξουν. Και τότε, όταν όλοι είχαν αρχίσει να πιστεύουν στον λαικό καπιταλισμό, στις 23 Σεπτεμβρίου η φούσκα έσκασε. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου μέσα σε τρεις μόνο μέρες απώλεσε το 12,7% της αξίας του και η καθοδική πτώση συνεχίστηκε για τέσσερα χρόνια, καταστρέφοντας περιουσίες και όνειρα. Σε 300 δισ. υπολογίζονται τα χρήματα που άλλαξαν χέρια με το 90% από αυτά να τα έχουν χάσει μικροεπενδυτές.

Η εποχή του ευρώ

Ας δούμε όμως και τη συνέχεια. Το 2002 η χώρα υιοθετεί το ευρώ. Οι παλιές καλές δραχμούλες αποσύρονται και οι Έλληνες πιάνουν γεμάτοι ελπίδα στα χέρια τους το ευρωπαϊκό νόμισμα. Και πράγματι γίναμε Ευρώπη! Χάρις σε ένα όργιο κερδοσκοπίας το γάλα, το γιαούρτι, το ψωμί, τα γλυκά και ο καφές φτάνουν να πουλιούνται σε τιμές Ιταλίας, Γερμανίας και Βελγίου.

Η κατάσταση ξεφεύγει ακόμη και στα οπωροκηπευτικά των λαϊκών αγορών. Μεγάλες αυξήσεις γίνονται σε όλα τα βασικά αγαθά, στα φάρμακα και στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ. Μέσα σε ένα χρόνο, ο μέσος εργαζόμενος που με το μισθό του μπορούσε να ψωνίζει, να διασκεδάζει και να πηγαίνει διακοπές, ανακαλύπτει πως πλέον δεν του φτάνει να καλύψει ούτε τις βασικές του ανάγκες.

Η απώλεια χρημάτων από την κρίση του Χρηματιστηρίου και η μείωση της αγοραστικής δύναμης με το ευρώ οδήγησε αρκετούς σε δανεισμό. Οι τράπεζες από την αρχή της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα παρότρυναν τα νοικοκυριά σε δανεισμό κάθε είδους, προτείνοντας μέσω μαζικών διαφημίσεων μέχρι διακοποδάνεια. Έκαναν μάλιστα τα στραβά μάτια όταν ο υποψήφιος δανειστής δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις. Τότε πρωτοείδαμε να γίνονται μόδα και οι πιστωτικές κάρτες. Θυμηθείτε και τα τηλέφωνα που δεχόμασταν από μια γαργαλιστική γυναικεία φωνή που μας έλεγε πως μπορούσε να εγκριθεί δάνειο για τόσα χρήματα αν το θέλαμε, ενώ μια νέα κάρτα είναι ήδη στη διάθεση μας.

Η κατανάλωση με κάρτες!

Από το 2005 είχαμε φτάσει στο σημείο οι περισσότεροι να ψωνίζουν με κάρτες στα καταστήματα και οι επιχειρήσεις να διακινούν σχεδόν αποκλειστικά επιταγές αντί μετρητών. Έγιναν της μόδας τότε και οι λογαριασμοί πλαφόν επιταγών όπου οι επιχειρήσεις έχαναν σταθερά κάθε χρόνο χρήματα σαν τόκο προς τις τράπεζες, προκειμένου να τους ρευστοποιήσουν τις μεταχρονολογημένες επιταγές των πελατών τους.

Η διεθνής κρίση του 2008 που πυροδοτήθηκε από τη χρεωκοπία της Lehman Brothers βρήκε την Ελλάδα στη χειρότερη δυνατή κατάσταση. Ίσχυσε τότε η λαϊκή παροιμία "ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε κι ο γάιδαρος". Οι τράπεζες που δάνειζαν μέχρι και στον τελευταίο κακομοίρη ξαφνικά κόβουν το δανεισμό ακόμη και σε μεγάλες υγιείς επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη ρευστότητας.

Τα τηλεφωνήματα από τράπεζες αλλάζουν και γίνονται πια με αυστηρές φωνές που ζητούν το συντομότερο την καταβολή της καθυστερημένης δόσης. Η ψεύτικη ρευστότητα που είχε δημιουργήσει ο άφθονος δανεισμός και η μαζική χρήση πιστωτικών καρτών έχει ήδη στερέψει το 2009. Οι Έλληνες καλούνται για δεύτερη φορά μετά το Χρηματιστήριο να πληρώσουν τον λογαριασμό.

Η φτωχοποίηση και η εποχή των αστέγων

Τέτοια ήταν η κατάσταση όταν στις αρχές του 2010 ξέσπασε η μεγαλύτερη κρίση που είχε γνωρίσει η μεταπολεμική Ελλάδα. Ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνει την προσφυγή σε μνημόνιο από το ακριτικό Καστελλόριζο στους εμβρόντητους Έλληνες που είχαν πιστέψει το σύνθημα "λεφτά υπάρχουν". Η "Ελευθεροτυπία" βγήκε με πρωτοσέλιδο: "Προσφυγή άνευ όρων. Πάμε στον μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ κι όποιος αντέξει". Το Βήμα έγραφε: "Θρίλερ διαρκείας! Αβεβαιότητα παρά την προσφυγή. Κερδοσκόποι και Μέρκελ μας έστειλαν στο ΔΝΤ".

Η μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών στην περίοδο των μνημονίων τελικά έφτασε τα 498 δισ. ευρώ. Υπέρογκο ποσό που ξεπερνάει τις απώλειες σε περιόδους πολέμων και που οδήγησε σε ραγδαία φτωχοποίηση μεγάλα στρώματα του λαού. Σε 40.000 υπολογίζονται όσοι συμπολίτες μας είναι άστεγοι και κοιμούνται πλέον σε χαρτόκουτα. Το δράμα δεν έληξε όμως. Από την πρώτη Μαΐου θα έχουμε μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων που απαίτησαν τα αρπακτικά ξένα funds κι αυτή τη φορά δεν θα ισχύει η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Τελειώνοντας αυτό το άρθρο σας καλώ να αναλογιστείτε πόσο ασύλληπτη ήταν η ληστεία των λαϊκών εισοδημάτων που ξεκίνησε με τις πρωτοφανείς απώλειες των 300 δισ. στο Χρηματιστήριο για να συνεχιστεί με την πρωτοφανή μείωση της αγοραστικής δύναμης λόγω του ευρώ και ολοκληρώθηκε με τα 498 δισ. που χάθηκαν επί μνημονίων. Δεν έγινε μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε αρκετές άλλες χώρες, ακόμη και σε όσες δεν γνώρισαν μνημόνια.

Δεν πρόκειται για λεφτά που χάθηκαν, που έπεσαν σε ένα πηγάδι. Πρόκειται για χρήματα που μας λήστεψαν μεθοδικά και βάσει σχεδιασμού οι διεθνείς δανειστές και τα κερδοσκοπικά funds τους στη μεγαλύτερη ανακατανομή εισοδημάτων που συνέβηκε ποτέ στον πλανήτη. Αντί για την ευημερία που υποσχέθηκε η παγκοσμιοποίηση έφερε φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων και τσάκισμα της μεσαίας τάξης.

https://slpress.gr/oikonomia/i-ftochopo ... 1999-2020/

.

Άβαταρ μέλους
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσιεύσεις: 17016
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:44

Re: Η φτωχοποίηση των Ελλήνων σε τρεις πράξεις 1999-2020

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ » 26 Φεβ 2020, 05:29

Ο Λυγερος αποφασισε να κανει την σελιδα του σελιδα με ανεκδοτα;
Δεν γνωριζει οτι ο αρθρογραφος εχει σοβαρο προβλημα αντιληφθει την αξιας του χρηματος;
Ειναι δυνατον να αρθρογραφει τυπος που υποστηριζει οτι τα λαικα εισοδηματα(αραγε τι σημαινει αυτο) εχασαν
300 δις στο χρηματιστηριο
498 δις απο τα μνημονια
Χ δις απο την εισοδο στο ευρω;


Μιλαμε για τρις και πανω
Ψεκαστειτε με το αρθρο πριν κατεβει
Αρίστος for Tsirpas
Eχουμε ΔΙΠΛΗ πολιτειακη εκτροπη
Μια γιατι ο πρωθυπουργος επραξε αντιθετα στο ΟΧΙ του δημοψηφισματος...
Και δευτερη γιατι μεσω του Ταμειου Ξεπουληματος Χωρας παρεδωσε την εθνικη κυριαρχια και τον εθνικο πλουτο στους δανειστες

Άβαταρ μέλους
Αρίστος
Δημοσιεύσεις: 39398
Εγγραφή: 13 Ιαν 2019, 16:44

Re: Η φτωχοποίηση των Ελλήνων σε τρεις πράξεις 1999-2020

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρίστος » 26 Φεβ 2020, 05:59

Παλι ηρθες να ταιστεις τρομπονια;

Για τα λεφτα που χαθηκαν στα μνημονια.

Τα νούμερα είναι αμείλικτα. Η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση της χώρας είναι αρνητική κατά περισσότερο από 140% του ΑΕΠ, το 70% των φυσικών επενδύσεων στην ελληνική οικονομία έχει εξανεμιστεί, η εσωτερική αποταμίευση είναι κάτω του 10% του ΑΕΠ, στην αγορά ακινήτων, οι σωρευτικές απώλειες ξεπέρασαν το 45%, οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Αθήνας έχασαν 150 δισ. ευρώ από την αξία τους, ενώ το σύνολο της αξίας των περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών νοικοκυριών μέσα σε οκτώ έτη έχει απομειωθεί κατά 498 δισ. ευρώ!

https://www.cnn.gr/oikonomia/story/1433 ... a-toy-2018

.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Αρίστος την 26 Φεβ 2020, 06:49, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Αρίστος
Δημοσιεύσεις: 39398
Εγγραφή: 13 Ιαν 2019, 16:44

Re: Η φτωχοποίηση των Ελλήνων σε τρεις πράξεις 1999-2020

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρίστος » 26 Φεβ 2020, 06:03

Οταν λεμε μειωση περιουσιακων στοιχειων Γιαννοπουλε στη διαρκεια των μνημονιων βαζουμε μεσα και τη μειωση των καταθεσεων, τη μειωση της αξιας των ακινητων, τις απωλειες στο Χρηματιστηριο, τις απωλειες σε μισθους και συνταξεις, ολα αυτα.

.

Άβαταρ μέλους
Αρίστος
Δημοσιεύσεις: 39398
Εγγραφή: 13 Ιαν 2019, 16:44

Re: Η φτωχοποίηση των Ελλήνων σε τρεις πράξεις 1999-2020

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρίστος » 26 Φεβ 2020, 06:11

Για τη μειωση της αγοραστικης δυναμης των Ελληνων με το ευρω.

Απο αρθρο που γραφτηκε στα ΝΕΑ αρχες του 2005.


Στα περίπτερα, στη λαϊκή, στα φαστ φουντ, στα ψιλικατζήδικα και στις
καφετέριες, οι καταναλωτές χάνουν, χωρίς να το καταλαβαίνουν, μέρος της
αγοραστικής τους δύναμης. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι η αγορά
εμφιαλωμένου νερού από το περίπτερο. Όταν, στα τέλη του 2001, το μπουκάλι του
μισού λίτρου κόστιζε 50 δραχμές, σήμερα κοστίζει 50 λεπτά. Ο αριθμός
παραμένει, οι καταναλωτές αγοράζουν το προϊόν με ένα κέρμα, όμως η ανατίμηση
ανέρχεται σε 240,75%. Κατά πόδας ακολουθεί η αγορά αναψυκτικών από περίπτερα
και καταστήματα ψιλικών. Από τις 200 δραχμές (0,59 ευρώ), το κόστος
εκτινάχθηκε στο 1 ευρώ. Ακόμα και το «εθνικό φαγητό» των Ελλήνων, το δημοφιλές
σουβλάκι, έπεσε θύμα των ανατιμήσεων λόγω ευρώ. Ένα σουβλάκι - καλαμάκι
κόστιζε 200 δραχμές και αγοραζόταν σχεδόν πάντα με κέρματα. Σήμερα, η ίδια
αγορά γίνεται πάλι με κέρματα, όμως το κόστος ανέρχεται σε 1 ευρώ, δηλαδή κατά
70% ακριβότερα.

Από τον χορό των ανατιμήσεων δεν ξέφυγε ούτε ο κλάδος της διασκέδασης, από τον
καθημερινό καφέ μέχρι το ποτό και το σινεμά. Για παράδειγμα, λίγο πριν από την
εισαγωγή του ευρώ, ένας καφές φραπέ σερβιρισμένος σε κεντρική καφετέρια των
Αθηνών κόστιζε 800 δραχμές ή 2,35 ευρώ. Σήμερα, η αντίστοιχη τιμή ανέρχεται σε
3,5 ευρώ, δηλαδή είναι αυξημένη κατά 49,08%. Μόνο που σήμερα, οι περισσότεροι
πληρώνουν τον καφέ με κέρματα του ενός ή των δύο ευρώ και δεν συνειδητοποιούν
την ανατίμηση.

Το φιλοδώρημα

Στρογγυλοποιήσεις, όμως, κάνουν συχνά και οι ίδιοι οι καταναλωτές, με δυσμενή
αποτελέσματα για την τσέπη τους. Τρία χρόνια πριν, το συνηθέστερο φιλοδώρημα
για υπηρεσίες (όπως ο καφές ή η παραλαβή φαγητού) ήταν 100 δραχμές, ενώ σήμερα
ανέρχεται συνήθως σε μισό ή ένα ευρώ, δηλαδή είναι αυξημένο κατά 70% ή 240%
αντίστοιχα. Ακόμα και η φράση των επαιτών «έχεις έναν κατοστάρικο;» έχει γίνει
πλέον «έχεις ένα ευρώ;». Πρόκειται για υπερδιπλασιασμό της αξίας, σε μόλις μία
τριετία.

https://www.tanea.gr/2005/02/12/economy ... e-draxmes/

.

Άβαταρ μέλους
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσιεύσεις: 17016
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:44

Re: Η φτωχοποίηση των Ελλήνων σε τρεις πράξεις 1999-2020

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ » 26 Φεβ 2020, 06:15

Εχασαν τα λαικα εισοδηματα 300 δις στο χρηματιστηριο;
Καταρχας δραχμες η ευρω;

Εβααν τα λαικα εισοδηματα 300 δις στο χρηματιστηριο τα οποα εχασαν κιολας
Τι διαβαζουμε θεε μου
Αρίστος for Tsirpas
Eχουμε ΔΙΠΛΗ πολιτειακη εκτροπη
Μια γιατι ο πρωθυπουργος επραξε αντιθετα στο ΟΧΙ του δημοψηφισματος...
Και δευτερη γιατι μεσω του Ταμειου Ξεπουληματος Χωρας παρεδωσε την εθνικη κυριαρχια και τον εθνικο πλουτο στους δανειστες

Άβαταρ μέλους
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσιεύσεις: 17016
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:44

Re: Η φτωχοποίηση των Ελλήνων σε τρεις πράξεις 1999-2020

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ » 26 Φεβ 2020, 06:31

Αρίστος έγραψε:
26 Φεβ 2020, 06:03
Οταν λεμε μειωση περιουσιακων στοιχειων Γιαννοπουλε στη διαρκεια των μνημονιων βαζουμε μεσα και τη μειωση των καταθεσεων, τη μειωση της αξιας των ακινητων, τις απωλειες στο Χρηματιστηριο, τις απωλειες σε μισθους και συνταξεις, ολα αυτα.
Τα ασφαλιστικα ταμεια εχουν παρει πανω απο 250 δις επιδοτησεων απο το 2000 εως και σημερα
Οταν αναφερεσαι σε απωλειες στις συνταξεις τι ακριβως εννοεις;
Δεν σε πιανω
Αρίστος for Tsirpas
Eχουμε ΔΙΠΛΗ πολιτειακη εκτροπη
Μια γιατι ο πρωθυπουργος επραξε αντιθετα στο ΟΧΙ του δημοψηφισματος...
Και δευτερη γιατι μεσω του Ταμειου Ξεπουληματος Χωρας παρεδωσε την εθνικη κυριαρχια και τον εθνικο πλουτο στους δανειστες

Άβαταρ μέλους
Αρίστος
Δημοσιεύσεις: 39398
Εγγραφή: 13 Ιαν 2019, 16:44

Re: Η φτωχοποίηση των Ελλήνων σε τρεις πράξεις 1999-2020

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρίστος » 26 Φεβ 2020, 06:51

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ έγραψε:
26 Φεβ 2020, 06:31
Αρίστος έγραψε:
26 Φεβ 2020, 06:03
Οταν λεμε μειωση περιουσιακων στοιχειων Γιαννοπουλε στη διαρκεια των μνημονιων βαζουμε μεσα και τη μειωση των καταθεσεων, τη μειωση της αξιας των ακινητων, τις απωλειες στο Χρηματιστηριο, τις απωλειες σε μισθους και συνταξεις, ολα αυτα.
Τα ασφαλιστικα ταμεια εχουν παρει πανω απο 250 δις επιδοτησεων απο το 2000 εως και σημερα
Οταν αναφερεσαι σε απωλειες στις συνταξεις τι ακριβως εννοεις;
Δεν σε πιανω


Τις μειωσεις στις συνταξεις και στο κοψιμο 13ης και 14ης συνταξης.

.

Άβαταρ μέλους
Αρίστος
Δημοσιεύσεις: 39398
Εγγραφή: 13 Ιαν 2019, 16:44

Re: Η φτωχοποίηση των Ελλήνων σε τρεις πράξεις 1999-2020

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρίστος » 26 Φεβ 2020, 06:58

Πρωτο Θεμα σε αρθρο του 2011.

Οι μετοχές της τότε Σοφοκλέους έφτασαν να αξίζουν 210 δισ. ευρώ ενώ τώρα η αξία τους είναι λιγότερο από 35 δισ. ευρώ – Απώλεια 175 δισ., σχεδόν όσο το …υφεσιακό ΑΕΠ της χώρας...

Εικόνα

https://www.protothema.gr/economy/artic ... 12-xronia/

.

Άβαταρ μέλους
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ
Δημοσιεύσεις: 8162
Εγγραφή: 12 Μάιος 2018, 23:44
Phorum.gr user: ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ

Re: Η φτωχοποίηση των Ελλήνων σε τρεις πράξεις 1999-2020

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ » 26 Φεβ 2020, 07:26

Αρίστος έγραψε:
26 Φεβ 2020, 06:03
Οταν λεμε μειωση περιουσιακων στοιχειων Γιαννοπουλε στη διαρκεια των μνημονιων βαζουμε μεσα και τη μειωση των καταθεσεων, τη μειωση της αξιας των ακινητων, τις απωλειες στο Χρηματιστηριο, τις απωλειες σε μισθους και συνταξεις, ολα αυτα.

.

.

Ποιές απώλειες σέ μισθούς καί συντάξεις ρέ μεγάλε..... :smt126

Η σύνταξη ΙΚΑ στήν αλλαγή Ευρώ Δραχμής ήταν 370 €.....

Πώς αυξήθηκαν σέ 800 καί 1.000 δέ μάς λέτε.....

Ο Πάγκαλος είπε οτι φαγώθηκαν σέ μισθούς συντάξεις εφάπαξ.....

Τί κλαμπαρχιδιές μάς λέτε τώρα.....

Ποιούς προστατεύετε.... Νεοπλουτόβλαχοι..... :8)
.
291710_226977560691950_100001391241582_656018_1080768685_n.jpg


.
Ταφόπλακα τού Μέλλοντος τών Παιδιών μας η Γραφειοκρατεία καί οί Συντάξεις άνω τών 400 € ....

Δουλειά δέν έχει ό Διάολος γαμάει τά Παιδιά του .... Έλληνική Λαική Σοφία

Δέν ξέρεις κάν τό Λόγο ..........γιά νά μάς Ύποτάξης .........Σαδιστάκο ...

Άβαταρ μέλους
Αρίστος
Δημοσιεύσεις: 39398
Εγγραφή: 13 Ιαν 2019, 16:44

Re: Η φτωχοποίηση των Ελλήνων σε τρεις πράξεις 1999-2020

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρίστος » 26 Φεβ 2020, 07:33

ΚΑΤΣΕ ΚΑΛΑ που θα βγαλεις και γλωσσα.

Τσιμπα τις μειωσεις που εφαρμοστηκαν στις συνταξεις.


Οι 12 περικοπές συντάξεων που ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν μέσα στην κρίση είναι:

Τον Μάιο του 2010, πριν δηλαδή από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου, με τον νόμο 3845 ψηφίστηκε η περικοπή των δώρων, ήτοι της 13ης και της 14ης κύριας σύνταξης καθώς και η υποκατάστασή τους με επιδόματα (€800 συνολικά, με εξαιρέσεις). Οι επικουρικές συντάξεις παρέμειναν 14.

Τον Ιούλιο του 2010, με τους νόμους 3863 και 3865, που έμειναν γνωστοί και ως μεταρρύθμιση Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, ορίζεται νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για μετά το 2015, που οδηγεί σε μικρές μειώσεις που σταδιακά γίνονται μεγάλες. Είναι η μεταρρύθμιση στην οποία «πάτησε» και το 3ο Μνημόνιο, που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 ψηφίστηκε ο νόμος 3869, με αναδρομική εφαρμογή από τον Αύγουστο του 2010. Επέβαλε την ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων, με κλιμακωτές μειώσεις 3% για ποσά άνω των 1.400 ευρώ έως 13% για συντάξεις άνω των 3.500 ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, ψηφίστηκε ο νόμος 3869, που εφαρμόστηκε άμεσα και προέβλεπε μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, κλιμακωτά, από 3% για ποσά άνω των 300 έως 10% για επικουρικές συντάξεις άνω των 650.

Τον Ιούλιο του 2011, με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τους νόμους 3986 και 4002 επήλθαν νέες, μεγαλύτερες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, αυτή τη φορά εισάγοντας ηλικιακά κριτήρια. Έτσι, όσοι συνταξιούχοι ήταν μικρότεροι των 60 ετών και λάμβαναν συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ υπέστησαν μειώσεις από 6% έως και 10% για συντάξεις μεγαλύτερες των 3.000 ευρώ.

Τον Οκτώβριο του 2011, με εφαρμογή από τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, ψηφίστηκε ο νόμος 4024 που προέβλεπε ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στις κύριες συντάξεις των «νεότερων» συνταξιούχων. Έτσι, οι μικρότεροι των 55 ετών υπέστησαν 40% μείωση για ποσά άνω των 1.000 ευρώ. Οι μικρότεροι των 60 και μεγαλύτεροι των 54 υπέστησαν μείωση 20% για ποσά άνω των 1.200 ευρώ.

Ο ίδιος νόμος (4024/11) επέβαλε μειώσεις και στις επικουρικές συντάξεις. Συγκεκριμένα, για τους συνταξιούχους του ETEAM προέβλεπε μείωση 30% για ποσά άνω των 150 ευρώ. Για τα υπόλοιπα επικουρικά του ιδιωτικού τομέα, οι μειώσεις ήταν 15%, ενώ για τους δημοσίους υπαλλήλους προβλέφθηκε μείωση της δεύτερης επικουρικής κατά 20%.

Τον Μάρτιο του 2012, με τον νόμο 4046, αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2012, επιβλήθηκαν νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Συγκεκριμένα, οι συντάξεις που είχαν απομείνει υψηλές, άνω των 1.300 ευρώ, υπέστησαν μειώσεις 12%.

Με τον ίδιο νόμο, μειώθηκαν εκ νέου και οι επικουρικές. Συγκεκριμένα, για ποσά άνω των 250 ευρώ, μείωση ήταν 10%. Για ποσά από 251 έως 300 ευρώ, μείωση 15%, για ποσά άνω των 300 ευρώ, μείωση 20%.

Τον Νοέμβριο του 2012, με εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2013, ψηφίστηκε ο νόμος 4093, με νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές. Συγκεκριμένα, αυτή τη φορά, η μείωση έγινε στο σύνολο των εισοδημάτων από συντάξεις (κύρια + επικουρική). Συγκεκριμένα, ποσά από 1.000-1.500 ευρώ υπέστησαν μείωση 5%, 1.500-2.000 μείωση 10%, από 2.000-3.000 μείωση 15%, και ποσά από 3.000 ευρώ και άνω, μείωση 20%. Επίσης, καταργήθηκαν τα επιδόματα δώρων στις κύριες και τα δώρα στις επικουρικές.

Τον Ιούλιο του 2014, εφαρμόζεται για πρώτη φορά ο νόμος 4254/12 για το ΕΤΕΑ, που προβλέπει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Έτσι, όσοι είχαν ενταχθεί τότε στο υπερ-επικουρικό ταμείο υπέστησαν οριζόντιες μειώσεις της τάξης του 5,2%.

Η τελευταία μείωση έχει την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Συγκεκριμένα, με βάση το 3ο Μνημόνιο (Ν. 4336/15) επέρχεται σημαντική μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, μέσω της αύξησης των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ στις κύριες και της επιβολής εισφοράς στις επικουρικές. Συγκεκριμένα, οι εισφορές αυξήθηκαν κατά 2 μονάδες (6% από 4%) επί του ποσού των κύριων συντάξεων πριν από τις περικοπές που ξεκίνησαν το 2010. Στις επικουρικές, επιβλήθηκε εισφορά 6% επί του ποσού μετά των περικοπών. Στις επικουρικές βέβαια, επιβλήθηκε εισφορά υγείας και στις περιπτώσεις δεύτερης επικουρικής καθώς και στις επικουρικές που δίνονται λόγω θανάτου (χηρείας).

https://www.euro2day.gr/news/economy/ar ... axeon.html

.

Άβαταρ μέλους
Αρίστος
Δημοσιεύσεις: 39398
Εγγραφή: 13 Ιαν 2019, 16:44

Re: Η φτωχοποίηση των Ελλήνων σε τρεις πράξεις 1999-2020

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρίστος » 26 Φεβ 2020, 07:38

Εδω ποσο γκρεμιστηκαν οι μισθοι στο δημοσιο.

https://www.neakriti.gr/article/kriti/1 ... -mnimonia/

Και στον ιδιωτικο τομεα με καθετη μειωση στον βασικο και εφαρμογη του υποκατωτατου για τους νεους που ηταν 510 ευρω μικτα!!!!!!

.

Άβαταρ μέλους
Chilloutbuddy
Δημοσιεύσεις: 9846
Εγγραφή: 18 Απρ 2018, 16:09
Phorum.gr user: Chilloutbuddy

Re: Η φτωχοποίηση των Ελλήνων σε τρεις πράξεις 1999-2020

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chilloutbuddy » 26 Φεβ 2020, 07:51

Παραδόξως δεν είναι και πολύ λάθος αυτά που λέει το άρθρο.

Απλά ξεκινάει από την υπόθεση ότι η νορμάλ κατάσταση στην Ελλάδα είναι να μην είναι φτωχός ο κόσμος, το οποίο δεν προκύπτει από πουθενά. Φτωχοί ήμασταν ανέκαθεν. Οι περίοδοι που δεν είμαστε φτωχοί είναι η ανωμαλία, όχι το αντίθετο. Αν δεις την οικονομική ιστορία της Ελλάδας τα τελευταία 100 χρόνια, κάθε 20 χρόνια κατά μέσο όρο τρώμε ένα αγγούρι να, για διάφορους λόγους. Και όταν κατ'εξαίρεση καμμιά φορά περάσουν πάνω από είκοσι χρόνια χωρίς αγγούρι, μετά έχει τζακ ποτ.
Gamiosante sto vosporo gia mia xoufta iliosporo

Άβαταρ μέλους
Αρίστος
Δημοσιεύσεις: 39398
Εγγραφή: 13 Ιαν 2019, 16:44

Re: Η φτωχοποίηση των Ελλήνων σε τρεις πράξεις 1999-2020

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρίστος » 26 Φεβ 2020, 07:55

Chilloutbuddy έγραψε:
26 Φεβ 2020, 07:51
Παραδόξως δεν είναι και πολύ λάθος αυτά που λέει το άρθρο.

Απλά ξεκινάει από την υπόθεση ότι η νορμάλ κατάσταση στην Ελλάδα είναι να μην είναι φτωχός ο κόσμος, το οποίο δεν προκύπτει από πουθενά. Φτωχοί ήμασταν ανέκαθεν. Οι περίοδοι που δεν είμαστε φτωχοί είναι η ανωμαλία, όχι το αντίθετο. Αν δεις την οικονομική ιστορία της Ελλάδας τα τελευταία 100 χρόνια, κάθε 20 χρόνια κατά μέσο όρο τρώμε ένα αγγούρι να, για διάφορους λόγους. Και όταν κατ'εξαίρεση καμμιά φορά περάσουν πάνω από είκοσι χρόνια χωρίς αγγούρι, μετά έχει τζακ ποτ.


To αρθρο ενω αφορα την Ελλαδα καταληγει πως προκειται για τη μεγαλυτερη ανακατανομη εισοδηματος που εγινε ποτε σε ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ επιπεδο. Η φουσκα του χρηματιστηριου δεν υπηρξε μονο στην Ελλαδα, στην Αμερικη για παραδειγμα κατεστρεψε κοσμο και κοσμακη. Και η λιτοτητα με την φτωχοποιηση των λαικων στρωματων και την συρρικνωση της μεσαιας ταξης επισης ειναι παγκοσμιο φαινομενο.

.

Άβαταρ μέλους
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ
Δημοσιεύσεις: 8162
Εγγραφή: 12 Μάιος 2018, 23:44
Phorum.gr user: ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ

Re: Η φτωχοποίηση των Ελλήνων σε τρεις πράξεις 1999-2020

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ » 26 Φεβ 2020, 08:15

.

Δέν εξηγείς πώς η σύνταξη ΙΚΑ το 2002 τών 370 € αυξήθηκε στα 800 καί 1.000.....

Από πού βρέθηκαν τά λεφτά.....

.
Ταφόπλακα τού Μέλλοντος τών Παιδιών μας η Γραφειοκρατεία καί οί Συντάξεις άνω τών 400 € ....

Δουλειά δέν έχει ό Διάολος γαμάει τά Παιδιά του .... Έλληνική Λαική Σοφία

Δέν ξέρεις κάν τό Λόγο ..........γιά νά μάς Ύποτάξης .........Σαδιστάκο ...

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Εσωτερική Πολιτική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών