Εκλογική στρατηγική για την αντιμετώπιση της εισαγωγής εργαζομένων στον Τουρισμό από την Ασία

Η πολιτική στην Ελλάδα. Νέα, προτάσεις, κριτικές και σχόλια.
metarrythmistis
Δημοσιεύσεις: 197
Εγγραφή: 13 Φεβ 2023, 15:28

Εκλογική στρατηγική για την αντιμετώπιση της εισαγωγής εργαζομένων στον Τουρισμό από την Ασία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από metarrythmistis » 04 Απρ 2023, 20:22

Έγραψα ένα thread (tree-thread) που ασχολείται με το θέμα της εισαγωγής εργαζομένων στον Τουρισμό από την Ασία.
Το αρχικό tweet του (tree-thread) είναι το παρακάτω:
1/n
Το παρόν νήμα παρουσιάζει μια αποτελεσματική στρατηγική για την οργάνωση ενός κινήματος ανατροπής με βάση το Twitter. Αφορμή υπήρξε η κυνικη και σοκαριστική Υπ. Απ. ΦΕΚ Β΄ 1314 ( https://kathimerini.gr/economy/56231765 ... es-chores/ ), η οποία, με κυνικό τροπο, αποφασίζει την μεταφορά εισοδήματος από τους εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού προς τους ξενοδόχους μέσω της αύξησης της προσφοράς εργασίας μέσω της εισαγωγής εργαζομένων από την Ασία. Εάν δεν δραστηριοποιηθούν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι, οι πολιτικοί δεν θα ασχοληθούν με το αυτό το ζήτημα, διότι όπως λέει και το απόφθεγμα του Upton Sinclair: "είναι δύσκολο να κάνεις κάποιον να καταλάβει κάτι όταν η αμοιβή του εξαρτάται από το να μην το καταλάβει."

ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ (ΚΟΦΤΗ)

Η Ελλάδα έχει δύο κατηγορίες επαγγελμάτων από νομική άποψη:

α) Τα κλειστά επαγγέλματα για μετανάστες, όπου απαιτούνται πιστοποιητικά ιθαγένειας για να τα ασκήσεις (π.χ. μηχανικοί, χημικοί, δικηγόροι, Οικονομικό Επιμελητήριο (λογιστές κλπ), κά) - στο εξής Κατηγορία 1 επαγγελμάτων.

β) Τα ανοιχτά επαγγέλματα για μετανάστες, όπου αρκούν έγγραφα νομιμοποίησης - στο εξής Κατηγορία 2 επαγγελμάτων.

Αυτή η νομική διαφορά είναι η αιτία για τη φτώχεια των βιοπαλαιστών στην Ελλάδα. Το κράτος έχει δημιουργήσει ένα σύστημα ελέγχου που αποτρέπει τους μισθούς της Κατηγορίας 2 να υπερβούν το κατώτερο όριο του ημερομισθίου. Έχουμε δηλαδή ένα κλασικό control system (όπως ένας θερμοστάτης) που αποτρέπει την αύξηση των μισθών ουσιαστικά πάνω από το όριο επιβίωσης, δηλαδή έναν ΚΟΦΤΗ ή ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ.

Έτσι λοιπόν, έχουμε νομική ανισότητα μεταξύ των πολιτών.

Η έννοια της δουλείας αποτελεί μια γενική ιδέα που περιγράφει διαφορετικά νομικά καθεστώτα, τα οποία επιβάλλουν περιορισμό στα νομικά δικαιώματα μιας κοινωνικής ή εθνοτικής ομάδας. Μόνο στην Αρχαία Ελλάδα και στον Ελληνιστικό κόσμο, υπήρχαν εκατοντάδες διαφορετικές παραλλαγές νομικών καθεστώτων που κάλυπταν το φάσμα μεταξύ ελεύθερου πολίτη ως δούλου στα ορυχεία των Λαυρίου, Αιγύπτου κλπ.

Πρέπει λοιπόν να δώσουμε έναν αφηρημένο και γενικευμένο ορισμό της έννοιας της δουλείας:

"Μια τάξη ανθρώπων βρίσκονται υπό καθεστώς δουλείας όταν το νομικό καθεστώς εμποδίζει την αύξηση της αμοιβής τους πάνω από το όριο της επιβίωσης"

Αυτός ο ορισμός θεμελιώνεται στο γεγονός ότι οι δούλοι μπορούσαν και επιβίωναν (είχαν δηλαδή μισθό επιβίωσης) και ότι το ζητούμενο των δουλοκτητικών κοινωνιών ήταν η οικονομική εκμετάλλευση των δούλων και τίποτα παραπάνω.

Όταν επιβληθεί νομικά ο περιοριστής (κόφτης) στο εισόδημα σε μια κατηγορία πολιτών, αυτή τελικά θα καταλήξει σε χρέη.

Η οικονομία των Αρχαίων Ελλήνων, των Ρωμαίων, Νοτίων στις ΗΠΑ και εκατοντάδων άλλων πολιτισμών στην παγκόσμια ιστορία είχε οικοδομηθεί πάνω στην εργασία των γενικευμένων δούλων. Η γενικευμένη δουλειά ήταν ο μηχανισμός παραγωγής πλουτου. Έτσι και σήμερα η Ελληνική οικονομία έχει οικοδομηθεί πάνω στον περιοριστή (κόφτη).
Στο παρακάτω subthread κάνω κάποια σχόλια πάνω στην Οικονομική Θεωρία του προβλήματος



Παραθέτω το thread:

Η οικονομική θεωρία του περιοριστή (κόφτη).

Ας μελετήσουμε ένα οποιοδήποτε textbook της Μικροοικονομικης (πχ το κλασσικό "Advanced Microeconomics" του Mas-Colell) . Ο σκοπός της Μικροοικονομικης, εκτός από ένα μικρό τμήμα (welfare economics and incentives), είναι να εξηγήσει πώς διαμορφώνεται η τιμή σε μια αγορά όταν η προσφορά και η ζήτηση αλλάζουν για διάφορους τύπους αγοράς (ανταγωνιστική αγορά, ολιγοπώλιο, μονοπώλιο). Η πολυπλοκότητα και όγκος των textbooks υφίσταται διότι πρέπει να εισαχθεί η έννοια του ρίσκου (lottaries) και διότι για να μελετηθεί το ολιγοπώλιο πρέπει να εισαχθεί η game theory. Στο πεδίο της μικροοικονομικής δεν υπάρχει τίποτα άλλο από προσφορά και ζήτηση και η διαμόρφωση μέσω αυτών της τιμής της αγοράς (του μισθού στην περίπτωση της αγοράς εργασίας).
Σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο στην Μικροοικονομική, η έννοια της έλλειψης εργαζομένων δεν έχει νόημα (είναι μαθηματικά ασυνεπής). Στο framework της Μικροοικονομικης το να υιοθετησεις την έννοια της έλλειψης εργαζομένων, είναι σαν λες ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι rational economic agents και δεν έχουν δικαίωμα να επιλεξουν την δική τους utility function (να επιλέξουν τι είναι καλύτερο για αυτούς). Αλλά αυτό εισάγεται αξιωματικά στην Μικροοικονομική . Οι καμπύλες προσφοράς και ζήτησης διαμορφώνονται από rational economic agents και από τις δύο πλευρές.
Ο περιοριστής (κόφτης) δηλαδή καταργεί μονομερώς στους εργαζόμενους της Κατηγορίας 2 το δικαίωμα να είναι rational economic agents. Συνεπώς, για να μελετηθεί η Κατηγορία 2 στο πλαίσιο της Μικροοικονομικης θα πρέπει να εισαχθεί ένα νέο concept, αυτό του economic agent περιορισμένων δικαιωμάτων.
Ιστορικά, σε παλαιότερες κοινωνίες υπήρχε η έννοια του πολίτη περιορισμένων νομικών δικαιωμάτων (πχ μέτοικος περιοικος,χωρις οικουντες, μισθοφορουντες (έμμισθοι δούλοι που πληρώνουν την "αποφορα" στον κύριο τους), απελεύθεροι υπόχρεοι σε "παραμονή" paramonē, οικεται, είλωτες, πενεσται, δοροφοροι , δουλοπάροικοι, οι μαύροι την εποχή των "Black Codes" και του Jimmy Crow και εκατοντάδες άλλα νομικά καθεστώτα.
Για παράδειγμα, στην Αρχαία Αθήνα, οι απελεύθεροι υπόχρεοι σε "παραμονή" ήταν υπό καθεστώς περιοριστή (κόφτη): "...να μη επιτρέπεται δε να γίνη πλουσιότερος από τον απελευθερώσαντα. Το δε πλεόνασμα ας γίνεται κτήμα του κυρίου του. " ( Πλάτων, Νόμοι ΙΑ)
Επιπλέον, ο κόφτης όχι μόνο αυξάνει τεχνητά την προσφορά εργασίας για την 2η Κατηγορία εργαζομένων αλλά ταυτόχρονα αυξάνει την ζήτηση για τις υπηρεσίες της 1ης Κατηγορίας εργαζομένων
Η ισότητα επιβαλει είτε να καταργηθεί ο περιοριστης (κόφτης) ή να γίνει καθολικός.
Με άλλα λόγια η αποδοχή του περιοριστή (κόφτη) μόνο για τους εργαζόμενους της Κατηγορίας 2 είναι βαριά ανήθικη πολιτικά στάση που οδηγεί στον εξανδραποδισμό τους.

Τεχνολογική υποβάθμιση

Ο αποκλεισμός μεταναστών από τα επαγγέλματα της Κατηγορίας 1 και η προσέλκυση χαμηλότερης ειδίκευσης οδηγούν σε μειωμένο ανταγωνισμό στο σκέλος της προσφοράς για τα επαγγέλματα της Κατηγορίας 1. Ταυτόχρονα, προκαλείται αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών στα επαγγέλματα αυτής της κατηγορίας. Αυτό οδηγεί σε προσοδοθηρισμο και επομένως σε πολύ χαμηλό επίπεδο τεχνολογίας.
Οικονομικό όφελος από την μετανάστευση θα μπορούσε να υπάρχει εαν ίσχυε το αντίστροφο, εάν δίνονταν σε μετανάστες που έχουν τα κατάλληλα προσόντα η άδεια να ασκήσουν επαγγέλματα της Κατηγορίας 1. Στην περίπτωση αυτή αν και θα μειώνονταν οι μισθοί των ημεδαπών εργαζομένων της Κατηγορίας 1, τελικά λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης μπορεί να υποστηριχθεί ότι η Ελληνική οικονομία ως σύνολο θα κέρδιζε.

Στις ΗΠΑ υπάρχει η H1B visa που δίνει άδεια εργασίας για 199 χιλιάδες ανά έτος σε μη- Αμερικανούς μηχανικούς και επιστήμονες
Στην Ελλάδα ισχύει ο Ευρωπαϊκός θεσμός της μπλε κάρτας για άτομα υψηλής εξειδίκευσης. Ωστόσο, η Ελλάδα, τα τελευταία 10 χρόνια έχει εγκρίνει συνολικά μόλις 27 (είκοσι εφτά) μπλε κάρτες

Πολιτική αστάθεια

Ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει το μέσο εισόδημα μιας χώρας είναι το μέσο επίπεδο πολυπλοκότητας των εργασιών της. Όσο αυξάνονται οι εργαζόμενοι χαμηλής ειδίκευσης, τόσο θα αποκλίνει το πραγματικό μέσο εισόδημα της Ελλάδας από το μέσο εισόδημα της Ευρώπης. Αλλά η οικονομία της Ελλάδας είναι συνδεδεμένη με το σκληρό νόμισμα της ΕΕ και υπάρχουν εισοδηματικές προσδοκίες Ευρωπαϊκού επιπέδου . Επομένως, η οικονομία θα βρεθεί σε κρίση γιατί οι κυβερνήσεις δεν θα έχουν την πολιτική δύναμη να επιβάλουν περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα. Αυτό θα οδηγήσει σε μια Βραζιλοποίηση της χώρας και μια πολιτική αποσταθεροποίηση.
Ο
@Gkarampelias
είχε παρουσιάσει μια ακριβή εικόνα της κατάστασης. Η άρχουσα τάξη έχει λογαριασμούς στην ΕΕ στο σκληρό νόμισμα του ευρώ, καθώς και διαμερίσματα στο εξωτερικό. Εάν καταρρεύσει η χώρα, όλοι αυτοί θα συνεχίσουν πολύ άνετα τη ζωή τους στην ΕΕ.
Σε αυτό το thread αναφέρομαι σε μερικές όψεις της Ελληνικής πραγματικότητας:
Gaslighting
Η νομική ανισότητα μεταξύ των δύο κατηγοριών επαγγελμάτων οδηγεί στην εκμετάλλευση όσων ανήκουν στη Κατηγορία 2 και παράλληλα σε γενικότερη οικονομική και τεχνολογική υποβάθμιση της χώρας. Αντιθέτως, θα υπήρχε οικονομικό όφελος για τη χώρα εάν ίσχυε το αντίθετο, δηλαδή εάν τα επαγγέλματα της Κατηγορίας 1 ήταν ανοιχτά στους μετανάστες, ενώ εφαρμόζονταν περιορισμοί για τα επαγγέλματα της Κατηγορίας 2.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Google, της Microsoft και της IBM είναι Ινδοί που έχουν σπουδάσει μηχανική στην Ινδία. Στη περίπτωση που ήταν μετανάστες στην Ελλάδα δεν θα είχαν το δικαίωμα να εργαστούν ως μηχανικοί. Αντίθετα, ένας Ινδός ή Αφρικανός μετανάστης μέντιουμ μπορεί μπορεί νόμιμα να κάνει έναρξη στην εφορία. Είναι προφανές ότι το Ελληνικό πολιτικό σύστημα προτιμάει την είσοδο μέντιουμ στη χώρα, που στην πραγματικότητα εκμεταλλεύονται αδυναμους ανθρωπους, αντί την είσοδο μηχανικών και επιστημόνων, που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην οικονομία της χώρας. Είναι σαφές ότι τα ταξικά οικονομικά συμφέροντα έχουν προτεραιότητα έναντι του οικονομικού συμφέροντος της χώρας.
Πρόκειται για κραυγαλέο gaslighting. Έχουν πείσει το εκλογικό σώμα ότι είναι δίκαιο και επωφελές για την χώρα να επιτρέπεται σε έναν μεντιουμ να λαμβάνει άδεια εργασίας αλλά όχι σε έναν μηχανικό.

Η νομιμη προσφορά εργασίας από Βουλγαρία.
Το πολιτικό σύστημα εκτοξεύει την συκοφαντική κατηγορία ότι οι Έλληνες δεν θέλουν να δουλέψουν. Αυτό είναι ψευδές και γίνεται με σκοπό την ενίσχυση του περιοριστή ακόμα περισσότερο. Αυτό φαίνεται από την πρόσφατη Υπ. Απ. ΦΕΚ Β΄ 1314 , που σκοπό έχει να εισάγει αλλοδαπούς εργαζόμενους (από το Μπανγκλαντές κλπ) στον τουριστικό τομέα με το πρόσχημα ότι Έλληνες δεν πάνε σε τέτοιες δουλειές. Αλλά ούτε οι Βούλγαροι και Ρουμάνοι έχουν που έχουν νόμιμο δικαίωμα να δουλέψουν στην Ελλάδα δεν θέλουν να δουλέψουν στον Ελληνικό τουρισμό. Και αυτοί τεμπέληδες; Πολλές θέσεις παλιότερα καλύπτονταν από Αλβανούς και Σκοπιανούς και Γεωργιανούς. Ούτε αυτοί δεν θέλουν να δουλέψουν στον Ελληνικό τουρισμό. Και αυτοί τεμπέληδες; Όλη η Ευρώπη τεμπέληδες εκτός από τους Έλληνες πολιτικούς;
Αυτό συμβαίνει διότι με την συνεχή χρήση του περιοριστή για δεκαετίες, η συνθήκες τις εργασίας στον Τουριστικο Τομέα σε σχέση με τις απολαβές έχουν γίνει απάνθρωπες

Το κράτος παρακράτος
Το πολιτικό σύστημα παρανομεί συστηματικά εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων των εργαζομένων της Κατηγορίας 2. Αυτό αποδεικνύεται από την απόφαση του ΣτΕ Α' 1500/2022. Το Ανώτατο Δικαστήριο επέβαλε αποζημίωση αστικής ευθύνης στο Κράτος προς όφελος της Μύρτους που έμεινε ανάπηρη μετά από εγκληματική ενέργεια παράνομου μετανάστη. Πίσω από την απόφαση του ΣτΕ βρίσκεται η πεποίθηση ότι η Αστυνομία συστηματικά και σιωπηρώς δεν εκτελούσε τους νόμους 3907/2011 και 3386/2005. Είναι βέβαιο ότι η μη εφαρμογή του νόμου έγινε με σιωπηλή εντολή του πολιτικού συστήματος.
Βλέπουμε ότι το κράτος, παρανόμως, επιτρέπει ακόμα και σε μετανάστες χωρίς κανένα νομιμοποιητικό έγγραφο να εργάζονται, με θύμα αυτής της "κρατικής παρανομίας" τους εργαζόμενους της Κατηγορίας 2. Ο κόφτης εισοδήματος λειτουργεί όχι μόνο μέσω των εχόντων άδεια παραμονής αλλά και μέσω εντελώς παράνομων μετανάστων. Ένα κράτος παρακράτος που αντικειμενικά εξυπηρετεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα
Σε αυτό το thread αναλύω την εκλογική στρατηγικοί που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι που πλήττονται από το άδικο νομικό σύστημα
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ


Οι συνδικαλιστές, κυρίως αριστεροί, αγνοούν εντελώς το ρόλο του περιοριστή (κόφτη), δεν έχουν καμία στρατηγική για την επίλυση του προβλήματος και είναι αγκυλωμένοι στη μακροπρόθεσμη ιδεολογική τους ατζέντα, αγνοώντας την απόγνωση των εργαζομένων
Επομένως η παρακάτω εκλογική στρατηγική και ακτιβισμός είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους της Κατηγορίας 2

Ανάλυση της Στρατηγικής

Ορισμοί:
Κίνημα ονομάζουμε την παρούσα προσπάθεια (μέσω του παρόντος subthread) ανατροπής του περιοριστή (κόφτη) στους εργαζόμενους της Κατηγορία 2.
Οι όροι "μέλος του κινήματος" και "ακτιβιστής" σημαίνουν το ίδιο πράγμα. Η ατζέντα του κινήματος είναι η ανατροπή του περιοριστή.

Οι στρατηγικοί στόχοι είναι οι εξής:
1) Να τεθεί το ζήτημα του περιοριστή εισοδήματος και εξανδραποδισμού των εργαζομένων της Κατηγορίας 2 ιεραρχικά πάνω από όλα τα άλλα ιδεολογικά και πολιτικά θέματα των εκλογών.
2) Να τεθεί το ζήτημα του περιοριστή με τέτοιο τρόπο που να δίνει την δυνατότητα ad hoc συντονισμού των ψηφοφόρων από όλο το πολιτικό φάσμα.

Η εκλογική στρατηγική στηρίζεται σε 3 δεδομένα:
1. Το νομοσχέδιο περί "Αποκατάστασης των νομικών ανισοτήτων στο εργασιακό καθεστώς" ( ). Δίνει τον πολιτικό στόχο και την ατζέντα στην εκλογική στρατηγική. Το νομοσχέδιο είναι πολιτικά ουδέτερο. Δεν παίρνει θέση στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Το μόνο που λέει είναι ότι πρέπει να υπάρξει οικονομική αποζημίωση λόγω της νομικής ανισότητας μεταξύ των δύο κατηγοριών εργαζομένων. Επομένως, όταν κάποιος υιοθετεί το νομοσχέδιο δεν υιοθετεί κάποια αριστερή ή δεξιά ατζέντα. Αυτό μας επιτρέπει έναν ad hoc συντονισμό αριστερών και δεξιών εργαζόμενων.
2. Οι εκλογές θα γίνουν σε 2 βήματα: α) οι εκλογές απλής αναλογικής που είναι στην πραγματικότητα μια καθολική δημοσκόπηση και στη συνέχεια β) οι καθοριστικές εκλογές με σύστημα ενισχυμένη αναλογική.
3. Η ανάπτυξη των social media και ειδικά του Twitter δίνει νέες δυνατότητες συντονισμού.

.

Η Υλοποίηση εκλογική στρατηγική βασίζεται σε 3 βασικές ιδέες:
1. Ο "ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ", σύμφωνα με τον οποίο ο πολίτης θα επιλεγεί κάθε φορά έναν πολιτικό με μια απόφαση δύο βημάτων:
α) επιλέγει τον πολιτικό που δεσμεύεται πιο αποφασιστικά στο νομοσχέδιο
και στην συνέχεια
β) από τους πολιτικούς που ικανοποίησαν το κριτήριο α) επιλέγει τον πολιτικό που ταιριάζει με την ιδεολογία του σε όλα τα άλλα θέματα.
Δηλαδή στον αλγόριθμο ιεραρχικά πρώτο στην διαδικασία επιλογής μπαίνει η δέσμευση του πολιτικού στο νομοσχέδιο. Ο ακτιβιστής εκφράζει την προτίμηση στα social media (και ψηφίζει στις εκλογές) για τους υποψηφίους που επιλέγει

2. Η "ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΔΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΥ". Εκτός από διάδοση της ατζέντας του κινήματος θα πρέπει να γίνει και διάδοση του ακτιβισμού σε άλλους πολίτες μέσω των social media ή μέσω της φυσικής επαφής μέσω της ενημέρωσης της παρούσας εκλογικής στρατηγική και ειδικά για την παρούσα "Διαδικασία διάδοσης του ακτιβισμού". Με άλλα λόγια έχουμε μια αναδρομικότητα με σκοπό να πετύχουμε μια αλυσιδωτή αντίδραση.

3. Το κίνημα δεν έχει Εκτελεστικό Γραφείο ή κάποιου άλλου είδους πολιτική εκπροσώπηση. Θα είναι τελείως ανώνυμο. Η απουσία πολιτικής εκπροσώπησης εξαλείφει τον κίνδυνο πολιτικής διάσπασης. Στο πλαίσιο ενός έντονα πολωτικού κλίματος, οι ιδεολογικές προτιμήσεις των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εντάσεις και να υπονομεύσουν τη συνοχή του κινήματος. Το κίνημα στηρίζεται αποκλειστικά στην υλοποίηση των αλγορίθμων της παρούσας Εκλογικής Στρατηγικής από ανώνυμους πολίτες.

Άβαταρ μέλους
southern
Δημοσιεύσεις: 14032
Εγγραφή: 19 Απρ 2018, 15:23
Phorum.gr user: southern

Re: Εκλογική στρατηγική για την εισαγωγή εργαζομένων στον Τουρισμό από την Ασία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από southern » 04 Απρ 2023, 20:23

μεγάλο σεντόνι. γράψε περίληψη
Δελτίο τύπου της Δράσης υπερ της στεγης ψευτομακεδονικου πολιτισμου το 2012, αναδημοσιευμενο στην επισημη σελίδα του Ουρανιου Τοξου http://www.florina.org/news/2012/october06_g.asp
Γενικός Γραμματέας υπουργείου προέρχεται από κόμμα που υποστηρίζει την ψευδομειονότητα στη Μακεδονία

metarrythmistis
Δημοσιεύσεις: 197
Εγγραφή: 13 Φεβ 2023, 15:28

Re: Εκλογική στρατηγική για την εισαγωγή εργαζομένων στον Τουρισμό από την Ασία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από metarrythmistis » 04 Απρ 2023, 20:30

southern έγραψε:
04 Απρ 2023, 20:23
μεγάλο σεντόνι. γράψε περίληψη
Δεν θα βοηθήσει πολύ εάν γράψω περίληψη. Αυτοί που ανήκουν στην Κατηγορία 2 εργαζομένων πρέπει να δραστηριοποιηθούν. Για να δραστηριοποιηθούν θα πρέπει να κάνουν τον κόπο 10 λεπτά να διαβάσουν τα κείμενα. Αντί να κλαίγονται σαν μικρά παιδιά (όσοι κλαίγονται) και να κατηγορούν το πολιτικό σύστημα, θα πρέπει να ξέρουν ότι είναι ενήλικοι και οι πολιτικοί δεν είναι ο μπαμπάς τους.
Αναπτύσσω μια πλήρη στρατηγική για το τι να κάνουν. Αλλά εάν δεν μπορούν να διαθέσουν 10 λεπτά από την ζωή τους τίποτε δεν μπορεί να γίνει.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος metarrythmistis την 04 Απρ 2023, 20:34, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

metarrythmistis
Δημοσιεύσεις: 197
Εγγραφή: 13 Φεβ 2023, 15:28

Re: Εκλογική στρατηγική για την αντιμετώπιση της εισαγωγής εργαζομένων στον Τουρισμό από την Ασία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από metarrythmistis » 04 Απρ 2023, 20:33

Σε αυτό το το tweet (από το tree-thread) παρουσιάζω παράδειγμα εξανδραποδισμού εργαζομένου της Κατηγορίας 2:


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 2

Μου υποβλήθηκε η ακόλουθη περίπτωση εξανδραποδισμού ενός εργαζομένου της 2ης κατηγορίας: ο Γιώργος είναι courier και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Ο Γιώργος υφίσταται τις ακόλουθες αδικίες:
i) άθεμιτο ανταγωνισμό στην αγορά courier προς όφελος του κομματικού στρατού (
ii) τον κόφτη εισοδήματος μέσω της εισροής μεταναστών στον κλάδο του.

Ο Γιώργος διαθέτει ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία, για το οποίο η Πολεοδομία (όπου, παρεμπιπτόντως, απαιτείται πιστοποιητικό ιθαγένειας για να εργαστεί κανείς) έχασε την άδεια και τα σχέδια. Έτσι, η πολυκατοικία ήταν υποχρεωμένη να προσλάβει έναν μηχανικό για να κάνει ξανά τα σχέδια. Ως γνωστόν, τα πιο επίκαιρα σχέδια πάντα βρίσκονται στη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας. Ο μηχανικός πήρε τα σχέδια και πραγματοποίησε μικρές διορθώσεις πάνω τους, λαμβάνοντας αντίτιμο 650 ευρω ανά διαμέρισμα.
Το Ελληνικό Πολιτικό σύστημα απαγορεύει στον Ινδό μηχανικό να προσφέρει ανταγωνιστικές υπηρεσίες στους Έλληνες κούριερ, ενώ από την άλλη πλευρά επιτρέπει στον Έλληνα μηχανικό να λαμβάνει υπηρεσίες κούριερ σε τιμές που διαμορφώνονται από τον ακραίο ανταγωνισμό στην προσφορά εργασίας που προκύπτει από την αύξηση της προσφοράς εργασίας από μετανάστες. Αυτή η νομική ανισότητα είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει τους κουριέρ σε χρέη και, τελικά, στον εξανδραποδισμο. Ήδη, ο Γιώργος χρωστάει νοίκια μηνών.
Εάν περιοριζόταν η προσφορά εργασίας courier στις ταχυδρομικές εταιρείες, και επομένως αυξάνονταν οι μισθοί τους, οι ταχυδρομικές εταιρείες δεν θα κλονιζοταν γιατί θα μετακύλιαν το κόστος στους καταναλωτές. Ακριβώς όπως οι επαγγελματίες της Κατηγορίας 1 μετακυλιουν στην οικονομία τις αυξημένες αμοιβές τους που προκύπτουν λόγω της περιορισμένης προσοφρας εργασίας λόγω της δια νόμου απαγόρευσης στους μετανάστες να ασκούν επαγγέλματα που ανήκουν στην Κατηγορία 1.
Η εφημερίδα "Τα Νέα" στις 12/10/2021 είχε τον τίτλο: " βρίσκουν σωσίβιο στους μετανάστες".
Πόσο πιο αποδοτικό θα ήταν άραγε εάν ο Γιώργος είχε και αυτός ένα σωσίβιο, για παράδειγμα Ινδούς μηχανικούς, μια και οι Έλληνες μηχανικοί δεν αναλαμβάνουν δουλειές σαν αυτή που περιγράφεται παραπάνω για αμοιβές κάτω από 650 ευρώ; Θα μπορούσαμε να πούμε κατά αναλογία ότι έχουμε έλλειψη μηχανικών.
Ας δούμε μια ακόμα εικόνα από την πραγματικότητα του κόφτη εισοδήματος: Ο πολιτικός μηχανικός τον περασμένο Αύγουστο απόλαυσε τις διακοπές του στα νησιά, ενώ ο φίλος μου Σωτήρης δούλεψε για 6 μήνες ως νυχτερινός ρεσεψιονίστ σε ξενοδοχείο χωρίς ούτε ένα ρεπό και χωρίς να καταφέρει να δει ένα καλοκαιρινό μεσημέρι. Ο μισθός του ήταν 800 ευρώ και 300 ευρω μαύρα για τα ρεπό.
Φέτος επειδή υπήρχε η αίσθηση ότι θα αυξηθούν οι μισθοί των ξενοδοχοϋπαλλήλων το πολιτικό σύστημα κυνικά ενεργοποίησε και πάλι τον περιοριστή εισοδηματος ( https://kathimerini.gr/economy/56231765 ... es-chores/ )

metarrythmistis
Δημοσιεύσεις: 197
Εγγραφή: 13 Φεβ 2023, 15:28

Re: Εκλογική στρατηγική για την εισαγωγή εργαζομένων στον Τουρισμό από την Ασία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από metarrythmistis » 04 Απρ 2023, 22:07

southern έγραψε:
04 Απρ 2023, 20:23
μεγάλο σεντόνι. γράψε περίληψη
Έβαλα το GPT4 να κάνει μια περίληψη του αρχικού tweet (
).
Κάποια στιγμή θα κάνω για όλα τα tweets του thread. Ελπίζω αυτό να βοηθήσει:
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Το παρόν κείμενο (tweet, βλέπε παραπάνω) αναφέρεται σε μια κυνική υπουργική απόφαση που αποσκοπεί στη μεταφορά εισοδήματος από τους εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού προς τους ξενοδόχους μέσω της εισαγωγής εργαζομένων από την Ασία. Το κείμενο προτείνει τη δημιουργία ενός κινήματος μέσω Twitter για την ανατροπή αυτής της κατάστασης. Περιγράφει τη νομική διαφορά μεταξύ των κλειστών και ανοιχτών επαγγελμάτων για μετανάστες και τονίζει την ανισότητα που προκύπτει από αυτό. Επιπλέον, παρουσιάζει μια γενικευμένη έννοια της δουλείας και συνδέει αυτήν την έννοια με τον περιοριστή (κόφτη) που επιβάλλεται στο εισόδημα κάποιων κατηγοριών πολιτών.

metarrythmistis
Δημοσιεύσεις: 197
Εγγραφή: 13 Φεβ 2023, 15:28

Re: Εκλογική στρατηγική για την αντιμετώπιση της εισαγωγής εργαζομένων στον Τουρισμό από την Ασία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από metarrythmistis » 04 Απρ 2023, 22:58

Περίληψη του παρακάτω subthread:


Το subthread αναφέρεται στην οικονομική θεωρία του περιοριστή (κόφτη) και πώς σχετίζεται με τη Μικροοικονομική. Η Μικροοικονομική εξετάζει τη διαμόρφωση της τιμής στην αγορά μέσω της προσφοράς και της ζήτησης. Ωστόσο, η έννοια της έλλειψης εργαζομένων δεν έχει νόημα σε αυτό το πλαίσιο σε μακροπρόθεσμη βάση.

Ο περιοριστής (κόφτης) καταργεί μονομερώς το δικαίωμα των εργαζομένων της Κατηγορίας 2 να είναι rational economic agents. Αυτό απαιτεί την εισαγωγή ενός νέου concept, του «economic agent περιορισμένων δικαιωμάτων». Ιστορικά, υπήρχαν περιπτώσεις περιορισμένων νομικών δικαιωμάτων σε διάφορες κοινωνίες.

Ο περιοριστής (κόφτης) αυξάνει τεχνητά την προσφορά εργασίας για την 2η Κατηγορία εργαζομένων και τη ζήτηση για τις υπηρεσίες της 1ης Κατηγορίας εργαζομένων. Για να επιτευχθεί ισότητα, θα πρέπει να καταργηθεί ο περιοριστής (κόφτης) ή να γίνει καθολικός. Η αποδοχήτου περιοριστή (κόφτη) μόνο για τους εργαζόμενους της Κατηγορίας 2 θεωρείται βαριά ανήθικη πολιτικά στάση, καθώς οδηγεί στον εξανδραποδισμό τους. Συνεπώς, η θεωρία του περιοριστή (κόφτη) αναδεικνύει τη σημασία της ισότητας και της δίκαιης μεταχείρισης των εργαζομένων στο πλαίσιο της οικονομίας και της κοινωνίας.


Η τεχνολογική υποβάθμιση και η πολιτική αστάθεια είναι δύο κύριες συνέπειες της αποκλειστικής προσέγγισης στη μετανάστευση. Η περιοριστική πολιτική που αποκλείει τους μετανάστες από τα επαγγέλματα της Κατηγορίας 1 οδηγεί σε μειωμένο ανταγωνισμό και χαμηλότερο επίπεδο τεχνολογίας. Η Ελληνική οικονομία θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια πιο ανοιχτή προσέγγιση που επιτρέπει σε μετανάστες με κατάλληλα προσόντα να ασκήσουν επαγγέλματα της Κατηγορίας 1. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των μπλε καρτών που εγκρίνονται είναι σχεδόν μηδενικός. Η αύξηση των εργαζομένων χαμηλής ειδίκευσης θα αποδυναμώσει το μέσο εισόδημα της Ελλάδας και θα οδηγήσει σε οικονομική κρίση, πολιτική αποσταθεροποίηση και "Βραζιλοποίηση" της χώρας.

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Εσωτερική Πολιτική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών