Αλεκος Παπαδοπουλος: οι νδκρατες εφαγαν και τα πομολα,ερχεται δημοσιονομικη κριση

Η πολιτική στην Ελλάδα. Νέα, προτάσεις, κριτικές και σχόλια.
Άβαταρ μέλους
Eθνικοκοινωνιστης
Δημοσιεύσεις: 39720
Εγγραφή: 05 Μάιος 2018, 12:13

Αλεκος Παπαδοπουλος: οι νδκρατες εφαγαν και τα πομολα,ερχεται δημοσιονομικη κριση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Eθνικοκοινωνιστης » 08 Μάιος 2023, 18:00

Ανοικτή επιστολή-προειδοποίηση Αλέκου Παπαδόπουλου στους αρχηγούς ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Για σημαντικά ρίσκα που προκύπτουν από τον εξωραϊσμό της δημοσιονομικής κατάστασης μιλά ο έμπειρος πρώην υπουργός, παραθέτοντας σημαντικά στοιχεία που αποσιωπούνται και προειδοποιώντας ότι δημιουργείται λάθος αντίληψη στην κοινή γνώμη.



Για προσπάθεια εξωραϊσμού της δημοσιονομικής κατάστασης κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, σε επιστολή που εστάλη στο «Κ Report».

Σε αυτήν εντοπίζει μια σειρά από γκρίζες ζώνες σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά, το χρέος και τα ταμειακά διαθέσιμα και επισημαίνει, απευθυνόμενος στους αρχηγούς, ότι «η ευθύνη σας ως επικεφαλής των κομμάτων εξουσίας θα είναι βαριά και μη συγγνωστή, αν η χώρα εκτροχιαστεί δημοσιονομικά, μέσα σε αυτή τη 10ετία ή στις αρχές της επόμενης, κάτω από το βάρος των επαναλαμβανόμενων ανεύθυνων και αστόχαστων επεκτατικών πολιτικών».

Για τον σκοπό αυτό εισηγείται «την άμεση συγκρότηση από κοινού μιας σταθερής Εθνικής Δημοσιονομικής Στρατηγικής, έστω μετά τις εκλογές, ως άφευκτη ανάγκη λόγω της επικίνδυνα ασθενούς ακόμη ελληνικής οικονομίας».

Αναλυτικά:

«Ανοιχτή επιστολή προς τους Αρχηγούς των τριών μεγαλύτερων ελληνικών κομμάτων.

Θέμα: Τα ρίσκα του εξωραϊσμού της δημοσιονομικής κατάστασης

Αξιότιμοι κύριοι Πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ,

Απευθύνομαι σ’ εσάς με αίσθηση ευθύνης, επίγνωσης και σεβασμού, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι το 2022 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 273 εκ. Το συγκεκριμένο δημοσιονομικό στοιχείο προβλήθηκε μετ’ επιτάσεως ως δήθεν πρωτοφανές επίτευγμα, ενώ αντίθετα άλλα δημοσιονομικά στοιχεία μείζονος σημασίας προβλήθηκαν ανεπαρκώς ή αποσιωπήθηκαν παντελώς.


Συγκεκριμένα, αποσιωπήθηκε ότι το 2022:

(α) Το αποτέλεσμα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού ήταν έλλειμμα 4.727 εκ. (επισημαίνεται ότι το αποτέλεσμα του Προϋπολογισμού είναι η διαφορά ανάμεσα στα έσοδα και τις δαπάνες περιλαμβανομένων των τόκων, ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι η διαφορά ανάμεσα στα έσοδα και τις δαπάνες χωρίς τους τόκους).

(β) Το ύψος του δημόσιου χρέους σε απόλυτους αριθμούς ξεπέρασε αυτό που είχε κατά την κορύφωση της πρόσφατης κρίσης χρέους το 2011 και έφτασε τα 356.256 εκ. (171,3% του ΑΕΠ), το υψηλότερο από την είσοδο της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

(γ) Το ύψος του κρατικού χρέους ξεπέρασε αυτό που ήταν κατά την κορύφωση της πρόσφατης κρίσης χρέους το 2011 και έφτασε τα 400.276 εκ. (192,4% του ΑΕΠ), μακράν το υψηλότερο από την είσοδο της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

(δ) Οι κυβερνητικές εγγυήσεις -εν δυνάμει χρέος- ξεπέρασαν τα 29,8 δισ., μακράν οι μεγαλύτερες από την είσοδο της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

(ε) Το πραγματικό ΑΕΠ υπολείπεται ακόμη του πραγματικού ΑΕΠ που είχε η χώρα πριν από την πρόσφατη κρίση χρέους (ΑΕΠ 2011: 194,2 δισ., ΑΕΠ 2022: 192,1 δισ.)

(στ) Το ονομαστικό ΑΕΠ είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το ονομαστικό ΑΕΠ που είχε η χώρα πριν από την πρόσφατη κρίση χρέους (ΑΕΠ 2011: 203,3 δισ., ΑΕΠ 2022: 208 δισ.).

Χωρίς διάθεση να αμφισβητήσω το νομότυπο των εγγραφών και την εγκυρότητα των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, επισημαίνω ότι η σύμμετρη προβολή των παραπάνω συνιστά προσπάθεια εξωραϊσμού της δημοσιονομικής κατάστασης και σημαντικό πολιτικό ρίσκο δημοσιονομικής διαχείρισης την επομένη των εκλογών, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Γιατί οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης είναι σε θέση να ακτινογραφούν ακριβέστερα τα μεγέθη και να απαιτήσουν προσαρμογές τις οποίες το εκλογικό σώμα θα είναι ανέτοιμο να δεχτεί. Σ’ αυτό το πνεύμα θέλω να κάνω και κάποιες επιπλέον επισημάνσεις.

Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση και εύλογα ερωτηματικά η τεράστια διαφορά (44,1 δισ.) μεταξύ δημόσιου και κρατικού χρέους. Η διαφορά αυτή ήταν μόλις 12 δισ. το 2011 και 25 δισ. το 2019. Δεδομένου ότι το Κράτος είναι ένας μόνο από τους εκατοντάδες φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, πώς εξηγείται το δημόσιο χρέος να είναι πολύ μικρότερο από το κρατικό χρέος;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό προκύπτει από τη σύγκριση των ορισμών δημόσιου και κρατικού χρέους. Δημόσιο χρέος είναι το σύνολο των χρεών όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους (δανειστές εκτός Γενικής Κυβέρνησης), ενώ κρατικό χρέος είναι το σύνολο των χρεών του Κράτους προς όλους τους δανειστές του (εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης).

Πώς γίνεται, λοιπόν, όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης μαζί να έχουν χρέος πολύ μικρότερο από το χρέος του Κράτους; Προφανώς το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εμφανίσει το δημόσιο χρέος μικρότερο, υπερδιπλασίασε το δανεισμό του Κράτους από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και απέφυγε ισόποσο δανεισμό από τις αγορές. Συγκεκριμένα, ο ΟΔΔΗΧ είχε δανειστεί στις 31.12.2022 από την Τράπεζα της Ελλάδος με συμφωνίες επαναγοράς (repos) διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης 46,7 δισ. Το χρέος αυτό δεν προσμετράται στο δημόσιο χρέος, αφού στο δημόσιο χρέος προσμετράται μόνο το χρέος του Κράτους προς τους δανειστές του εκτός Γενικής Κυβέρνησης.

Οι όγκοι δημόσιου και κρατικού χρέους θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιφυλακτικότητα, αφού στο τέλος του 2022:

(α) Υπήρχαν απλήρωτες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1.710 εκατ. (ήδη 2.502 εκ. τέλος Μαρτίου 2023).

(β) Υπήρχαν εκκρεμείς επιστροφές φόρων 658 εκ.

(γ) Είχε ετεροχρονιστεί η πληρωμή δαπανών 1.383 εκ. ευρώ.

(δ) Υπήρχαν εκκρεμείς καταπτώσεις εγγυήσεων 1.300 εκ. και

(ε) ενδεχομένως πολλές ακόμη άγνωστου ύψους υποχρεώσεις.

Οι τεράστιοι όγκοι δημόσιου και κρατικού χρέους, η διαρκώς επιδεινούμενη διάρθρωσή τους (μεγάλη αύξηση του πολύ βραχυπρόθεσμου δανεισμού, repos), καθώς και η αλματώδης αύξηση των επιτοκίων δανεισμού εμβάλλουν σε ανησυχία σχετικά με τη δυνατότητα του Κράτους να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα (περίπου όσα παρέλαβε το 2019, 36-38 δισ.) και εξασφαλίζουν μία άνεση δανεισμού, καθώς και μία σιγουριά αν προκύψουν δυσκολίες. Ωστόσο, από τα παραπάνω δεδομένα ανακύπτουν ορισμένα σοβαρά και κρίσιμα ερωτήματα:

(α) Αν τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης είναι 36-38 δισ., τότε πώς μπόρεσε η Κυβέρνηση να δανειστεί 46,7 δισ. στις 31.12.2022;

(β) Αφού η Κυβέρνηση έχει ήδη δανειστεί και δαπανήσει όλα τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, πώς αυτά εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης ανάγκης;

(γ) Τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων (Κοινό Κεφάλαιο) με τι όρους τα δανείστηκε η Κυβέρνηση από την Τράπεζα της Ελλάδος; ειδικότερα, τα ταμειακά διαθέσιμα του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (οι εισφορές των εργαζομένων στους ατομικούς κουμπαράδες που διαφημίζει η Κυβέρνηση) με τι όρους τα δανείστηκε;

(δ) Είναι θεμιτό να δανείζεται η Κυβέρνηση τις εισφορές των εργαζομένων με συμφωνίες επαναγοράς (repos) για ταμειακή διευκόλυνσή της και λογιστική μείωση του δημόσιου χρέους;

(ε) Ποιος μεριμνά για την αποδοτική επένδυση των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων προς όφελος εργαζομένων και συνταξιούχων;

(στ) Ποιος εκπροσωπεί τα συμφέροντα εργαζομένων και συνταξιούχων στις συμφωνίες επαναγοράς (repos) που συνάπτει ο ΟΔΔΗΧ με την Τράπεζα της Ελλάδος και δανείζεται τις εισφορές τους;

(ζ) Σκοπεύει και είναι σε θέση η Κυβέρνηση να επιστρέψει τα δανεικά από τα ασφαλιστικά ταμεία (Κοινό Κεφάλαιο), ώστε να αξιοποιηθούν αποδοτικότερα;

Οι ασταμάτητα προβαλλόμενες αναβαθμίσεις, η μη κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται ακόμη εκτεθειμένα στη ζώνη της κερδοσκοπικής κατηγορίας και η κατ’ εξαίρεση αγορά τους από την ΕΚΤ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και άνευ όρων. Κατόπιν αυτών είναι αυτονόητο ότι τα περιθώρια επιπλέον δανεισμού για τη χώρα είναι πολύ περιορισμένα. Τυχόν υπέρβαση αυτών των περιθωρίων η όποια αξιοπρόσεκτη διόγκωση του δανεισμού από τις αγορές αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αύξηση των περιθωρίων κινδύνου στα επιτόκια δανεισμού. Δυστυχώς, ο δανεισμός από τις αγορές φαίνεται ότι είναι πλέον για την Κυβέρνηση και τη χώρα μονόδρομος, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να καταλήγει σε δύσβατο μονοπάτι αν δεν γίνει μια πιο συνετή διαχείριση των προσδοκιών. Με αυτό το σκεπτικό, ο ακριβής προσδιορισμός της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας πριν από τις επικείμενες εκλογές μπορεί να αποτρέψει την επανάληψη των δεινών της τραυματικής κρίσης χρέους.

Η συνεχής και συγχρονισμένη προβολή μιας ρόδινης εικόνας για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και δεν επιτρέπει στον πολίτη να χαράξει και να ακολουθήσει αξιόπιστη προσωπική και επαγγελματική πορεία. Πρόσφατο παράδειγμα, η καταιγιστική και συγχρονισμένη προβολή του σχετικά ασήμαντου και ουσιαστικά ανύπαρκτου πρωτογενούς πλεονάσματος και η εξαφάνιση του ελλείμματος πολλών δισεκατομμυρίων, καθώς και της πρωτοφανούς διόγκωσης δημόσιου και κρατικού χρέους. Θα είναι άραγε αυτές οι εκλογές ευκαιρία να τεθούν προς συζήτηση τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας ή θα επαναληφθούν τα ίδια σφάλματα που μας οδήγησαν στη πρόσφατη χρεοκοπία;

Η ευθύνη σας ως επικεφαλής των κομμάτων εξουσίας θα είναι βαριά και μη συγγνωστή αν η χώρα εκτροχιαστεί δημοσιονομικά, μέσα σε αυτήν την 10ετία ή στις αρχές της επόμενης κάτω από το βάρος των επαναλαμβανόμενων ανεύθυνων και αστόχαστων επεκτατικών πολιτικών.

Πιστεύω βαθιά και επιτρέψτε μου να σας προτείνω την άμεση συγκρότηση από κοινού μιας σταθερής Εθνικής Δημοσιονομικής Στρατηγικής, έστω μετά τις εκλογές, ως άφευκτη ανάγκη λόγω της επικίνδυνα ασθενούς ακόμη ελληνικής οικονομίας.

Νομίζω ότι αυτά και πολλά άλλα αδιάψευστα και βοώντα στοιχεία για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σας υποχρεώνουν, ως επικεφαλής των κόμματων εξουσίας, να ακολουθήσετε αυτόν τον αναπόφευκτο, οδυνηρό, προσωπικό και πολιτικό μονόδρομο.

Με τιμή
Αλέκος Παπαδόπουλος, πρώην Υπουργός Οικονομικών»

https://www.euro2day.gr/news/politics/a ... oyloy.html

πλεον δεν μπορουν να το κρυψουν,τα λενε και απο μονοι τους :102:
"Καλύτερα να φορέσω το κράνος του Κόκκινου Στρατού παρά να φάω χάμπουργκερ στα mc Donald's"

Αλαιν ντε Μπενουα

Portia
Δημοσιεύσεις: 371
Εγγραφή: 12 Σεπ 2022, 16:46
Phorum.gr user: Portia

Re: Αλεκος Παπαδοπουλος: οι νδκρατες εφαγαν και τα πομολα,ερχεται δημοσιονομικη κριση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Portia » 08 Μάιος 2023, 18:13

Ηταν καλοκαιρι 2006 οπου σε ανυποπτο χρονο κι εν μεσω Μουντιαλ ο ΑΠ ειχε δωσει συνεντευξη στην Ελευθεροτυπια οπου προειδοποιουσε για το τι ερχοταν. Φυσικα ειχε αγνοηθει πληρως.

Άβαταρ μέλους
Τζιτζιμιτζιχότζιρας
Δημοσιεύσεις: 11551
Εγγραφή: 10 Απρ 2020, 15:13
Phorum.gr user: 2.Χόρχε ντελ Σάλτο 1.Brainstorm
Τοποθεσία: Δημοκρατία του Καμπαρτίνο Μπαλκάρια

Re: Αλεκος Παπαδοπουλος: οι νδκρατες εφαγαν και τα πομολα,ερχεται δημοσιονομικη κριση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τζιτζιμιτζιχότζιρας » 08 Μάιος 2023, 18:17

Εικόνα
Για σας τα κάνω όλα- Θα μπορούσα να 'μουνα στο χωριό να διαλογιζόμουνα τώρα ρε.

Άβαταρ μέλους
Αρχέλαος
Δημοσιεύσεις: 6711
Εγγραφή: 03 Απρ 2018, 19:01

Re: Αλεκος Παπαδοπουλος: οι νδκρατες εφαγαν και τα πομολα,ερχεται δημοσιονομικη κριση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρχέλαος » 09 Μάιος 2023, 18:48

Γνωστά αυτά που γράφει ο Παπαδόπουλος. Τα γράφει καιρό ο Προκοπάκης, τα αναφέρουμε χρόνια.

Προκοπάκης ξανά:

George J. Prokopakis
Επί των επί μέρους:
1. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν αρκετά περισσότερο, τόσο ώστε να είναι 15-20 δισ πάνω από τις εξαγωγές ΚΑΙ τις ξένες επενδύσεις μαζί. Επίπεδα 2008.
2. Ο περίφημος δημοσιονομικός χώρος φτιάχνεται με δεδομένο ότι θα φαγωθούν τουλάχιστον 2.2 δισ των Ταμείων.
3. Η περίοδος COVID δεν ήταν μόνον περίοδος κρίσης. Ήταν και περίοδος ελάχιστων επιτοκίων. Σημαντικά χαμηλότερων αυτών των δανείων των θεσμών. Εάν δεν κάνεις κάτι για το χρέος σου όταν το χρήμα είναι φθηνό και άφθονο πότε θα κάνεις;
4. Τα 2.645 δισ που αγόρασαν μια δόση διακρατικών δανείων GLF ξέρεις τι αξία χρέους αγόραζαν (τον Δεκέμβριο που έγινε η πρόωρη εξαγορά) στο 30ετες ομόλογο; 4.3 δισ. Γιατί δεν αγόρασαν 30ετες; Μεταξύ άλλων γιατί φρόντισαν να μην υπάρχουν ομόλογα στην αγορά. Γιατί νόμιζαν τα βόδια πως μπορούν να το παίζουν αλογομούρηδες. Ξέρεις τι άλλο σημαίνει αυτό; Πως δεν έχει και τίποτε να αγοράσει η ΕΚΤ στην παρέμβαση που φαντασιωνεσαι ότι θα κάνει.
5. Έχεις δει το εμπορικό ισοζύγιο;
6. Ο κυβέρνηση έχει 17 δισ σε λογαριασμούς με βαρίδια - άρα λεφτά λεφτενια. Δανείζεται 40 δισ (Σεπτέμβριος 2023) από Ταμεία κλπ και εμφανίζει 19 δισ σύνολο διαθεσίμων. Κάνε την αριθμητική σου. Η δική μου αριθμητική λέει πως 38 δισ των Ταμείων κλπ δεν υπάρχουν πλέον, έχουν αναλωθεί. [Δεκέμβριο δανείζεται 50 δισ από Ταμεία, θα ξέρουμε την άλλη εβδομάδα πόσα διαθέσιμα είχε 31/12]
7. Ας μην πούμε για τις παροχές και το επίδομα αναποφάσιστου ψηφοφόρου, μιας και εσύ βγάζεις σπυράκια.
8. Έχει πλάκα που ξεχνάμε πως το χρέος είχε φτάσει στα 206% του ΑΕΠ - τότε όμως "δεν είχε σημασία ο λόγος χρέους". Βλέπεις πώς αλλάζουν τα πράγματα σε ενάμισυ χρόνο;
9. Αν είσαι χρεωμένος μέχρι το λαιμό και σου προσφέρεται δάνειο με 0.1% θα το απέρριπτες ως "μη επιθυμητό δανεισμό" και να μη βρίσκεις να δανειστείς με 4%; Έτσι χαρακτήρισε ο ΥΠΟΙΚ το υγειονομικό δάνειο 3.9 δισ του ESM.
10. Το μόνο που σου έχει προσφέρει μέχρι στιγμής η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία είναι η δυνατότητα να μοιράζεις προεκλογικά λεφτά.
Μένω στα 10.
"Πως μπορεί να είμαστε 20 χρόνια πίσω από την Αμερική, χωρίς αυτή να είναι 20 χρόνια μπροστά από εμάς;"

Άβαταρ μέλους
Αρχέλαος
Δημοσιεύσεις: 6711
Εγγραφή: 03 Απρ 2018, 19:01

Re: Αλεκος Παπαδοπουλος: οι νδκρατες εφαγαν και τα πομολα,ερχεται δημοσιονομικη κριση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρχέλαος » 09 Μάιος 2023, 18:48

https://www.facebook.com/george.j.prokopakis



Μια παρένθεση για να καθαρίσει η εικόνα:
Το ακαθάριστο δημόσιο χρέος των €400 δισ είναι το χρέος που έχει "φορτωθεί" η κεντρική κυβέρνηση - ο ΥΠΟΙΚ ως ταμίας της κυβέρνησης και διαχειριστής του χρέους. Το δημόσιο (εξωτερικό) χρέος είναι μικρότερο (θα ξέρουμε τον Απρίλιο, εκτιμώ €355-€357 δισ) και αυτό μπαίνει στον αριθμητή του λόγου [χρέος/ΑΕΠ]]. Το δημόσιο (εξωτερικό) χρέος προκύπτει από το ακαθάριστο, διορθωμένο κατά το ενδοκυβερνητικό χρέος. Σχηματικά, ένα μέρος του δανεισμού του ΥΠΟΙΚ γίνεται από κυβερνητικούς φορείς. Οπότε, ερχόμαστε στην αφήγηση Χλωμούδη, ο οποίος μιλάει για επικοινωνιακή διαχείριση. Σωστότερο θα ήταν να λέμε για την υποκατάσταση εξωτερικού δανεισμού από εσωτερικές πηγές. Στην πράξη αυτό σημαίνει ανάλωση δημόσιας περιουσίας για να αποφευχθεί εξωτερικός δανεισμός. Είναι χαρακτηριστικό πως τα repos δημοσίου (υποχρεωτικός δανεισμός από τους φορείς του δημοσίου) εκτινάχθηκε από €37 δισ τον Δεκέμβριο 2021 στα €50 δισ τον Δεκέμβριο 2022. Δηλαδή ο ΥΠΟΙΚ για να έχει διαθέσιμα (ως κεντρική κυβέρνηση) καμιά 20αριά δισ, (α) έχει δανειστεί €16 δισ από ESM και αγορές, (β) έχει αποθεματικό €1 δισ από τα λεφτά που μοίρασε σ όλο τον πλανήτη το ΔΝΤ τον Αύγουστο 2021, (γ) έχει δανειστεί €50 δισ από Ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, κλπ. Αυτό μας δίνει πάνω από €40 δισ φορέων του δημοσίου που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να επιστραφούν, παρά το ότι είναι δάνεια 15 ημερών (μετακυλίονται!), επειδή απλώς έχουν αναλωθεί και υποκαταστήσει χρέος. Αν βάλουμε στα διαθέσιμα της κεντρικής κυβέρνησης και τα (περίπου €5 δισ τον Δεκέμβριο) αδιάθετα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα πράγματα είναι τρισχειρότερα. [Σε μερικές ημέρες θα ξέρουμε και τα διαθέσιμα Δεκεμβρίου της Κεντρικής Κυβέρνησης - το "πάνω από €40 δισ των φορέων" μπορεί να είναι υποεκτίμηση μεγάλης έκτασης]
Στο διάγραμμα που επισυνάπτεται παρουσιάζεται η εξέλιξη των διαθεσίμων της κεντρικής κυβέρνησης (data ανά τρίμηνο) και των repos δημοσίου. Είναι εμφανής η ανάλωση των διαθεσίμων των φορέων - δεν πρόκειται για δανεισμό που συνεισφέρει ρευστότητα. Το διάγραμμα δείχνει και κάτι ακόμη. Μεταξύ Σεπτέμβρίου 2019 και Μαρτίου 2020 (πριν από την υγειονομική κρίση) αναλώθηκαν €7 δισ διαθεσίμων των φορέων. [Το ανέφερε ο Πολάκης στο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ όταν την έπεσε στον Τσακαλώτο πως μπορούσε να αφήσει €7 δισ λιγότερα στο μαξιλάρι και τα μοίρασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη] Η πολιτική ανάλωσης των διαθεσίμων των φορέων του δημοσίου είχε αρχίσει - και έντονα μάλιστα - ΠΡΙΝ από τις κρίσεις και τις χαλαρώσεις του Συμφώνου Σταθερότητας. Οι διαδοχικές κρίσεις απλώς "έδιναν άλλοθι" στην πολιτική.
Πηγαίνουμε σε εκλογές χωρίς να συζητάμε τον δημοσιονομικό τοίχο. Για να συμμαζευτεί το πράγμα - και να μην έχουμε μια επανάληψη του 2009 όπως φοβάται ο κ. Χλωμούδης - όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές είναι υποχρεωμένη να λάβει μέτρα. Ουσιαστικά να εφαρμόσει ένα ελληνικό μνημόνιο για να μην το γυρίσουμε ξανά στην καλοσύνη των ξένων.
Δυό λόγια και για τα repos.
Μέχρι και το 2013 ήταν στο μηδέν. Η κυβέρνηση Σαμαρά, επιδιώκοντας την έξοδο από τα μνημόνια με τη λήξη του 2ου μνημονίου, άρχισε να "χτίζει" ένα επιδείξιμο μαξιλάρι. Να παράσχει στους δανειστές και τις αγορές εχέγγυα "μη πτώχευσης". Το 2014 έκλεισε με υπόλοιπο repos €8.6 δισ. Ο Τσίπρας παρέδωσε τον Ιούλιο 2019 €21.9 δισ. Τον Δεκέμβριο 2022 το υπόλοιπο έχει φθάσει τα €49.9 δισ. Υπάρχει και η φιλολογία "του δημοσίου είναι τα λεφτά, τι πειράζει;". Δεν θα πείραζε εάν ήταν λεφτά που κάθονται γιατί έχουν περισσέψει από προηγούμενες χρήσεις με καλή διαχείριση. Το μεγαλύτερο μέρος είναι τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών φορέων, τα οποία ανανεώνονται κάθε μήνα με τις εισφορές. Έτσι λύνεται και η απορία "πώς διάολο γίνεται και αυτό το μαξιλάρι διαθεσίμων να διατηρείται ψηλά, ενώ δεν έχει υπάρχει χρήση που να αφήνει ένα δεκαράκι να περισσεύει;"
Η πολιτική που εγκαινιάσθηκε με την "καθαρή έξοδο" του 2018 και ακολουθείται έκτοτε από Τσακαλώτο και Σταϊκούρα είναι η κατά γράμμα εφαρμογή των εντολών της τρόικα από το 2010. Θυμηθείτε πως το κοπανούσε και ο γερμανικός τύπος: η Ελλάδα έχει λεφτά, ας πληρώνει για το χρέος. Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά: το κορόιδο ήταν ο ΓΑΠ. Δεν άπλωσε το χέρι να πάρει λεφτά των φορέων. Δεν θα γλυτώναμε το μνημόνιο, τουλάχιστον θα είχαμε χρόνο να φτιαχτεί σε μια εφαρμόσιμη μορφή.

https://www.facebook.com/george.j.proko ... ZZLNzgxe8l

Nα εξηγήσουμε τα εξής:

1) Η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτικές Ανδρέα Παπανδρέου και Αλέξη Τσίπρα.
Ως προς τον πρώτο:
O Aνδρέας διατηρούσε κατά κανόνα 80% δανεισμό από το εσωτερικό, ρέπος, έντοκα γραμμάτια δημοσίου κλπ.
Για αυτό το δημόσιο χρέος αξιολογείτο με Α2 από τις αγορές, το εξωτερικό δημόσιο χρέος με ΒΑΑ1.
Και για αυτό η χώρα δεν κινδύνευε ποτέ με χρεοκοπία, ΔΝΤ και άλλοι τότε στέκονταν στο παραγωγικό έλλειμμα και τις μεταρρυθμίσεις, δεν θεωρούσαν το δημόσιο χρέος πρόβλημα.
Εν ολίγοις, ήταν διαχειρίσιμο
Ξέρω ότι αρκετοί εδώ μέσα το αγνοούσαν, το έχουμε αναφέρει πολλές φορές.
Όπως και ότι ο Μητσοτάκης το 1990-93 κεφαλαιοποίησε μεγάλο μέρος των τόκων, στέλνοντας το χρέος στην επόμενη κυβέρνηση και έχοντας ο ίδιος πιο εύκολη την δυνατότητα για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Μπορούσε να το κάνει γιατί μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους ήταν δραχμικό.

Ως προς τον δεύτερο:
Ο Τσίπρας ιδίως λόγω του ότι αρνείτο αρχικά την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης καθιέρωσε, αυτό που έκανε ο Σαμαράς, πιο εντατικά. Δηλαδή, το δημόσιο με αστραπιαίες κυκλικές κινήσεις δανειζόταν από φορείς του δημοσίου(ΟΤΑ, πανεπιστήμια, ασφαλιστικά ταμεία και πάει λέγοντας).
Αργότερα, για να καθιερώσουν ένα ασφάλιστρο εξόδου στις αγορές, επέκτειναν αυτή την πολιτική δημιουργώντας το μαξιλάρι με δανεικά, όχι έναν μη δανεικό κουμπαρά όπως παρουσίαζαν. Βέβαια με την πανδημία αποδείχθηκε ότι το μαξιλάρι αυτό ως ασφάλιστρο δεν μπορούσε να κάνει πολλά, χρειάστηκε παρέμβαση της ΕΚΤ.
Η μητσοτακική κυβέρνηση λοιπόν, πλειοδότησε. Συνέχισε την ίδια φάμπρικα, το έχουμε γράψει παλαιότερα, το παρουσιάζει πάντοτε και ο Προκοπάκης με στοιχεία και τεκμήρια.
Μάλιστα, το μαξιλάρι Τσακαλώτου βοήθησε σε δαπάνες και προ πανδημίας αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής.
Είναι ειρωνικό!

2) Όταν έχεις έλλειμμα στο ΙΤΣ 20 δις ευρώ, αυτό σημαίνει πως η ανάπτυξη χρηματοδοτείται με δανεικά. Μάλιστα, πέραν του σκέλους που το έλλειμμα διευρύνθηκε λόγω ενεργειακού κόστους, αλλά και ένεκα δομικών αδυναμιών και στρεβλώσεων.
Έχοντας λοιπόν εκτεταμένο εσωτερικό δανεισμό από χρήματα που δεν...κάθονταν, και μεγάλο εξωτερικό έλλειμμα, δημιουργείται μία μεγάλη δυσκολία.
Πάλι μία παλαιοκομματική πολιτική.
"Πως μπορεί να είμαστε 20 χρόνια πίσω από την Αμερική, χωρίς αυτή να είναι 20 χρόνια μπροστά από εμάς;"

Άβαταρ μέλους
Αρίστος
Δημοσιεύσεις: 39733
Εγγραφή: 13 Ιαν 2019, 16:44

Re: Αλεκος Παπαδοπουλος: οι νδκρατες εφαγαν και τα πομολα,ερχεται δημοσιονομικη κριση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρίστος » 09 Μάιος 2023, 19:13

Aπο το σημερινο αρθρο του Μανωλη Κοττακη.



Η ανάπτυξη σήμερα φαίνεται ότι γίνεται με δανεικά από το υστέρημά μας και όχι με δανεικά από τις αγορές. Προκειμένου να μειωθεί τεχνητά το ύψος του δημόσιου χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, η κυβέρνηση φαίνεται να περιορίζει την έκθεσή της στις αγορές και να δανείζεται διαρκώς κρυφά από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Οπως μάλιστα ισχυρίζεται ο Αλέκος Παπαδόπουλος, από τις εισφορές των εργαζομένων. Γενικότερα τα κρατικά διαθέσιμα.

(Το 1999 έπαιζαν τις εισφορές των εργαζομένων στο Χρηματιστήριο, τώρα μετατρέπουν τις εισφορές των εργαζομένων σε δανεικά για προεκλογικές παροχές.) Το ποσοστό του κρυφού εσωτερικού δανεισμού έχει φτάσει το ποσό των 46,7 δισ. ευρώ, σε σημείο που να διερωτάται κανείς αν το μαξιλάρι για το οποίο γίνεται συζήτηση των 36 δισ. υπάρχει ή έχει γίνει καπνός. Πολιτική με δανεικά όμως δεν γίνεται, όπως έλεγε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Δανείζεσαι από το μέλλον. Κλέβεις το μέλλον. Δεν πρόκειται για φιλελεύθερη πολιτική. Και επειδή έχει αναχθεί ο λαϊκισμός ως το μείζον ιδεολόγημα στην πατρίδα μας, διερωτάται κανείς πώς ονομάζεται η ανακοίνωση της εφάπαξ παροχής 150 ευρώ σε κάθε νέο με την ενηλικίωσή του.

https://www.newsbreak.gr/apopseis/46594 ... achthimen/

.

Άβαταρ μέλους
Υδράργυρος
Δημοσιεύσεις: 25529
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 17:47

Re: Αλεκος Παπαδοπουλος: οι νδκρατες εφαγαν και τα πομολα,ερχεται δημοσιονομικη κριση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Υδράργυρος » 10 Μάιος 2023, 08:25

Το αποτέλεσμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Για ακόμα μια φορά η Νέα Δημοκρατία έκανε πάρτυ και άφησε πίσω της τη χώρα χρεωκοπημένη


Άβαταρ μέλους
Γαληνός
Δημοσιεύσεις: 5730
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 15:15

Re: Αλεκος Παπαδοπουλος: οι νδκρατες εφαγαν και τα πομολα,ερχεται δημοσιονομικη κριση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γαληνός » 10 Μάιος 2023, 09:26

Γι αυτό η ελευθερία του Τυπου είναι εκεί που είναι...
Και έπεσε κι άλλο.
Κ Α Θ Ε Σ Τ Ω Σ Μητσοτάκη

Την αλήθεια κρυβουμε, για να κυβερνήσουμε
“A bird doesn’t sing because it has an answer, it sings because it has a song.”—Joan Walsh Anglund


Άβαταρ μέλους
Γαληνός
Δημοσιεύσεις: 5730
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 15:15

Re: Αλεκος Παπαδοπουλος: οι νδκρατες εφαγαν και τα πομολα,ερχεται δημοσιονομικη κριση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γαληνός » 10 Μάιος 2023, 09:50

αντίθετα με τα όσα ισχυρίστηκε ψευδώς η επίσης καλεσμένη Δόμνα Μιχαηλίδου, όλοι οι δείκτες φτώχειας και ανισότητας αυξήθηκαν επί Ν.Δ.
Με βάση τους πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ που έδειξε η κ. Φωτίου, επί ΣΥΡΙΖΑ η φτώχεια και η παιδική φτώχεια μειώθηκαν κατά 5 μονάδες, ενώ επί Ν.Δ. αυξήθηκαν κατά 2. Παράλληλα, ο δείκτης ανισότητας επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε κατά 3 μονάδες και επί Ν.Δ. αυξήθηκε κατά 1,5.
https://www.efsyn.gr/politiki/paraskini ... s-ftoheias

ΥΓ. Σε 3 χρόνια
https://www.documentonews.gr/article/tr ... is-kalpes/
αν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση τη στιγμή που η χώρα εισέρχεται ξανά σε περίοδο δημοσιονομικής σύσφιξης, δεσμευμένος με ένα πρόγραμμα με δυναμική εκτροχιασμού, θα υποχρεωθεί να αυξήσει τα έσοδα φορολογώντας ξανά τα υψηλότερα εισοδήματα. Το έχει κάνει και μπορεί να το ξανακάνει αλλά σαν να ακούμε από τώρα τις κραυγές Μητσοτάκη και άλλων στελεχών της ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε για να καταστρέψει τη μεσαία τάξη για δεύτερη φορά.
“A bird doesn’t sing because it has an answer, it sings because it has a song.”—Joan Walsh Anglund

Άβαταρ μέλους
Otto Weininger
Δημοσιεύσεις: 29834
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 00:29
Τοποθεσία: Schwarzspanierstraße 15

Re: Αλεκος Παπαδοπουλος: οι νδκρατες εφαγαν και τα πομολα,ερχεται δημοσιονομικη κριση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Otto Weininger » 12 Μάιος 2023, 15:30

:a040::a040:


Εικόνα

:a040::a040:

Friday, May 12, 2023
Fitch για Ελλάδα: Ισχυρή βελτίωση των δημοσιοοικονομικών και σημαντική μείωση του χρέους
Νέο πλήγμα στο αφήγημα Αλέκου Παπαδόπουλου, ΠΑΣΟΚ και άλλων για "δημοσιονομικό εκτροχιασμό".

Αυτή τη φορά από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch, o οποίος σε ανάλυσή του αναφέρει ότι το πρόσφατο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπέβαλλε η Κυβέρνηση στην Κομισιόν "υπογραμμίζει την ισχυρή βελτίωση των δημοσίων οικονομικών και τη σημαντική περαιτέρω μείωση του χρέους".

"Τα [δημοσιονομικά] αποτελέσματα του 2022 που αναφέρονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι ακόμη καλύτερα από τις εκτιμήσεις της Fitch, με τα ονομαστικά και τα πρωτογενή ισοζύγια να ξεπερνούν τις προβλέψεις που συμπεριλάβαμε στο Sovereign Data Comparator του Μαρτίου κατά περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα."

https://www.fitchratings.com/research/s ... 10-05-2023

https://koutsomitis.blogspot.com/2023/05/fitch.html?m=1


"Beauty slept and angels wept
For Her immortal soul
In this response, all evil chose
To claim her for their very own"


Άβαταρ μέλους
nyxtovios
Δημοσιεύσεις: 12813
Εγγραφή: 15 Ιουν 2018, 19:14

Re: Αλεκος Παπαδοπουλος: οι νδκρατες εφαγαν και τα πομολα,ερχεται δημοσιονομικη κριση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nyxtovios » 12 Μάιος 2023, 15:39

Λογικά οι κουμουνιστές θα φταίνε για την επόμενη χρεοκοπία

Portia
Δημοσιεύσεις: 371
Εγγραφή: 12 Σεπ 2022, 16:46
Phorum.gr user: Portia

Re: Αλεκος Παπαδοπουλος: οι νδκρατες εφαγαν και τα πομολα,ερχεται δημοσιονομικη κριση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Portia » 12 Μάιος 2023, 16:12

nyxtovios έγραψε:
12 Μάιος 2023, 15:39
Λογικά οι κουμουνιστές θα φταίνε για την επόμενη χρεοκοπία
Και ο παππους που δεν καταφερε να κανει διακανονισμο του δανειου του. Μα το λενε οι Νεοφιλελεδες που τα βρηκαν ετοιμα απο τα εφαπαξ των ΔΥ γονεων και πεθερικων τους.

Άβαταρ μέλους
Otto Weininger
Δημοσιεύσεις: 29834
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 00:29
Τοποθεσία: Schwarzspanierstraße 15

Re: Αλεκος Παπαδοπουλος: οι νδκρατες εφαγαν και τα πομολα,ερχεται δημοσιονομικη κριση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Otto Weininger » 15 Μάιος 2023, 23:01

Δεύτερη χαστούκα:

του Γιάννη Κουτσομύτη

Νέο πλήγμα στο αφήγημα Αλέκου Παπαδόπουλου, ΠΑΣΟΚ και άλλων περί κινδύνου "δημοσιονομικού εκτροχιασμού".

Μετά τη Fitch, σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εαρινή έκθεσή της για τις οικονομικές προοπτικές των κρατών-μελών αναφέρει για την Ελλάδα ότι το 2023 και το 2024 προβλέπεται σημαντική μείωση του ελλείμματος στο 1,3% και το 0,6% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

Μάλιστα στην πρόβλεψη για το έλλειμμα έχει συνυπολογίσει το δημοσιονομικό κόστος του market pass, όσο και το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους.

Παράλληλα προβλέπει μείωση του χρέους στο 160,2% του ΑΕΠ το 2023 και στο 154,4% το 2024.

Τον μόνο δε πιθανό κίνδυνο που βλέπει η Κομισιόν είναι να τελεσιδικήσουν οι αγωγές του Μαντωνανάκη κατά της ΕΤΑΔ. Εν τω μεταξύ διεξάγονται διαπραγματεύσεις και προφανώς το Δημόσιο δεν θα καταβάλει τελικά 620 εκατομμύρια.

Κανένα άλλο δημοσιονομικό κίνδυνο δεν βλέπει η Κομισιόν, ενώ βλέπει την πιθανότητα ακόμη καλύτερου δημοσιονομικού αποτελέσματος "εάν συνεχιστεί η βελτίωση της φορολογικής συνέπειας".

Σημειωτέον, η έκθεση της Κομισιόν δημοσιεύεται κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες και η σημερινή δημοσίευση δεν έχει καμία σχέση με τον χρόνο των εκλογών.


"Beauty slept and angels wept
For Her immortal soul
In this response, all evil chose
To claim her for their very own"


Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Εσωτερική Πολιτική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών