


https://ellas2.wordpress.com/2024/08/17 ... lvr.it&utm
Η πιο θερμή και ξηρή χώρα της Ε.Ε. είναι
η Κύπρος, η οποία βασίζει το 80% του ΠΟΣΙΜΟΥ νερού που καταναλώνει στη μέθοδο της αφαλάτωσης
Ας δούμε τώρα τι ισχύει στην Ελλάδα. Μικρές μονάδες αφαλάτωσης υπάρχουν στη Σύρο, τη Νίσυρο, τη Μήλο, την Αίγινα και πιθανόν και σε κάποιο άλλο νησί. Ελάχιστος ο αριθμός σε σχέση με τη λειψυδρία που έχει χτυπήσει τη χώρα μας
Το 2002, οι καθηγητές Ν. Νικητάκος και Θ. Λίλας και ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Ν. Βατίστας, μέλη της επιστημονικής ομάδας του πανεπιστημίου Αιγαίου, συνέλαβαν την ιδέα και σχεδίασαν την πρώτη ενεργειακά αυτόνομη πλωτή μονάδα αφαλάτωσης. Η μονάδα αυτή, η οποία λειτουργεί με ηλεκτρισμό παραγόμενο από ανεμογεννήτρια υποβοηθούμενη από φωτοβολταϊκά πάνελ, κατασκευάστηκε το 2007 στα Ναυπηγεία της Σαλαμίνας, της δόθηκε το όνομα Υδριάδα και αγκυροβόλησε έξω από το λιμάνι της Ηρακλειάς. Η Υδριάδα παραμένει ανενεργή τα τελευταία χρόνια καθώς η Ελληνική Πολιτεία δεν φρόντισε ποτέ να την αξιοποιήσει αναλύοντας και βελτιστοποιώντας τα στοιχεία ωφέλειας-κόστους.
Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου η Κύπρος μπορεί σ’ έναν τομέα να σώσει την Ελλάδα. Ας έρθουν οι Κύπριοι στη χώρα μας να πουν στις αργόσχολες ελλαδικές Αρχές τι πρέπει να κάνουν για να σωθούμε ως προς τη λειψυδρία στο πόσιμο νερό. Να μας δώσουν την έτοιμη τεχνογνωσία και την πρακτική που εφάρμοσαν εκείνοι για ν’ αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της δικής τους λειψυδρίας. Ας πάνε και αντιπροσωπείες των Αθηνών στην Κύπρο να δουν από κοντά πώς δουλεύουν οι κυπριακές μονάδες αφαλάτωσης του πόσιμου νερού.