Σελίδα 1 από 3

Έριξαν την “χούντα” τα “παιδιά του Πολυτεχνείου”;

Δημοσιεύτηκε: 17 Νοέμ 2024, 07:17
από Unique
Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους της αριστεράς για το Πολυτεχνείο, είναι πως “έριξε την χούντα”. Ας δούμε κατά πόσο ευσταθεί...
Κατ’ αρχάς, η λέξη “χούντα” είναι ισπανικής προελεύσεως (junta) και σημαίνει “ένωση” ή “σύνδεσμος”. Με την ευρύτερη έννοια, περιγράφει μια στρατιωτική διακυβέρνηση, η οποία συνήθως προέκυψε πραξικοπηματικά.

🔴Τον Νοέμβριο του 1973, δεν υπήρχε στην Ελλάδα στρατιωτική διακυβέρνηση, άρα δεν υπήρχε “χούντα”! Νωρίτερα (στις 29/7/1973) διεξήχθη δημοψήφισμα, με το οποίο καταργήθηκε η Βασιλεία, ο Γ. Παπαδόπουλος ανακηρύχθηκε ΠτΔ, δόθηκε γενική αμνηστία στους πολιτικούς κρατουμένους, ήρθη ο στρατιωτικός νόμος, χαλάρωσε η λογοκρισία στον τύπο, ενώ την 1η Νοεμβρίου ανακοινώθηκαν ελεύθερες φοιτητικές εκλογές και δικαίωμα αναβολής στράτευσης για τους φοιτητές.

🔴Στις 8 Οκτωβρίου, ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Σπύρος Μαρκεζίνης, επικεφαλής πολιτικής κυβέρνησης, με σκοπό να διεξαγάγει βουλευτικές εκλογές στις 10 Φεβρουαρίου 1974. Ο Σ. Μαρκεζίνης -ας μου επιτραπεί ο όρος- ήταν “μυστήριο τραίνο”. Δεν μπορούσε να τον κατατάξει κάποιος στην άκρα δεξιά, αλλά ούτε καν στην παραδοσιακή δεξιά. Είχε δε εμμονή με την ενίσχυση των σχέσεων με την ΕΣΣΔ!

🔴Το 1954, ως υπουργός Συντονισμού, στην τότε κυβέρνηση Παπάγου, εξασφάλισε μια επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί την ΕΣΣΔ και πρότεινε στον Παπάγο πολιτικό και οικονομικό άνοιγμα στην ΕΣΣΔ, αλλά και χαλάρωση των μέτρων κατά των κομμουνιστών, για την “κατοχύρωση της εσωτερικής ειρήνης”. Ο Παπάγος δεν συμφώνησε κι ο Μαρκεζίνης παραιτήθηκε.

🔴Τον Απρίλιο του 1959, ως αρχηγός ενός μικρού κόμματος, ο Μαρκεζίνης εξασφάλισε και πάλι πρόσκληση να επισκεφθεί την Μόσχα. Ήταν ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που επισκέφθηκε την Σοβιετική Ένωση. Στις 25 Απριλίου είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Αναστάς Μικογιάν και την επομένη με τον Νικίτα Χρουστσώφ. Επιστρέφοντας, έγραψε σειρά άρθρων στον τύπο, προωθώντας ένα σχέδιο για “απύραυλη Βαλκανική”. Ο δε Κ. Καραμανλής, τον χαρακτήρισε “φορέα της σοβιετικής προπαγάνδας εν Ελλάδι”.

🔴Σύμφωνα με τον (γνωστό αριστερό και αυτοεξόριστο την περίοδο της δικτατορίας) Σωτήρη Βαλντέν, στο βιβλίο του “Παράταιροι Εταίροι”:
👉«Τον Αύγουστο του 1973, με την φημολογούμενη πρωθυπουργοποίηση του Μαρκεζίνη, ο Σοβιετικός πρεσβευτής ήδη τον κάλεσε στη Μόσχα ως μελλοντικό πρωθυπουργό, με ανταποδοτική επίσκεψη του Μπρέζνιεφ στην Αθήνα. Ο Μαρκεζίνης είχε δηλώσει ότι θα αναπτύξει τις σχέσεις με την ΕΣΣΔ, αλλά και ότι θα νομιμοποιήσει το ΚΚΕ. Η σοβιετική πρεσβεία στην Αθήνα φαίνεται πως ενθάρρυνε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή πολιτικών δυνάμεων στις προγραμματισμένες εκλογές»👈

🔴Καταλάβατε γιατί το ΚΚΕ ήταν κατά της κατάληψης του Πολυτεχνείου; Περίμενε να νομιμοποιηθεί και να συμμετάσχει στις εκλογές! Στις εκλογές θα συμμετείχε και το ΚΚΕ εσωτερικού, λόγω των αρίστων σχέσεων που είχε αναπτύξει ο “χορηγός” του, Τσαουσέσκου, με τον Παπαδόπουλο. Μάλιστα, ήταν προγραμματισμένη 3ήμερη επίσκεψη του Τσαουσέσκου στην Αθήνα, στις 21 Νοεμβρίου, αλλά δεν έγινε λόγω των γεγονότων του Πολυτεχνείου.

🔴Ωστόσο, το σχέδιο “φιλελευθεροποίησης”, δεν είχε γίνει αποδεκτό απ’ όλους στο στρατιωτικό καθεστώς. Υπήρχε μια μεγάλη ομάδα κυρίως χαμηλόβαθμων αξιωματικών, οι λεγόμενοι “κανταφικοί”, οι οποίοι κατηγορούσαν τον Παπαδόπουλο για “συμβιβασμό με το κατεστημένο” και “προδοσία των αρχών της επαναστάσεως”. Επικεφαλής αυτής της “τάσης”, ήταν ο διοικητής της ΕΣΑ, Δημήτριος Ιωαννίδης.

🔴Φυσικά, η δυσαρέσκεια για τον Παπαδόπουλο και τον “εκδημοκρατισμό” του καθεστώτος υπήρχε, αλλά είναι αμφίβολο αν θα οδηγούσε σε πραξικοπηματική ενέργεια χωρίς την κατάλληλη αφορμή. Η αφορμή αυτή ήταν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου! Έτσι, μια βδομάδα μετά το Πολυτεχνείο (στις 25 Νοεμβρίου), εκδηλώθηκε πραξικόπημα που ανέτρεψε τους Παπαδόπουλο και Μαρκεζίνη και απέτρεψε το σχέδιο του “εκδημοκρατισμού”.

🔴Συμπέρασμα: ασχέτως των προθέσεών τους, τα “παιδιά του Πολυτεχνείου”, όχι μόνον δεν έριξαν την “χούντα”, αλλά έφεραν στην εξουσία μια ακόμα πιο σκληρή χούντα!

Re: Έριξαν την “χούντα” τα “παιδιά του Πολυτεχνείου”;

Δημοσιεύτηκε: 17 Νοέμ 2024, 07:31
από Μαδουραίος
:smt005::smt005::smt005:

Το «πείραμα Μαρκεζίνη»

Θα εκανα ''αδιαβλητες'' εκλογες με τελικο αποτελεσμα ενα ευνουχισμενο κοινοβουλιο και προεδρο της Δημοκρατιας τον χουντικο Παπαδοπουλο που ειχε μαζεψει ολες τις εξουσιες.

ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ

Re: Έριξαν την “χούντα” τα “παιδιά του Πολυτεχνείου”;

Δημοσιεύτηκε: 17 Νοέμ 2024, 08:08
από nemo

Re: Έριξαν την “χούντα” τα “παιδιά του Πολυτεχνείου”;

Δημοσιεύτηκε: 17 Νοέμ 2024, 08:11
από nemo
https://x.com/i/status/1857869708898279813

δειτε το εχει μεγαλη φαση ...επισης ενιωσα ενα δεος οταν το κκε με χαλαρη πορεια μπηκε στο πολυτεχνειο
τσακιζοντας τους φανταστικους χουντικους

Re: Έριξαν την “χούντα” τα “παιδιά του Πολυτεχνείου”;

Δημοσιεύτηκε: 17 Νοέμ 2024, 09:50
από George_V
Έριξε τη χούντα? Όχι

Έριξε το προσωπείο της χούντας? Ενδεχομένως ναι

Re: Έριξαν την “χούντα” τα “παιδιά του Πολυτεχνείου”;

Δημοσιεύτηκε: 17 Νοέμ 2024, 09:56
από Green Dragon
Έριξε τον Παπαδόπουλο για να έρθει μετά ο πολύ λιγότερο ικανός Ιωαννίδης. Αυτό το 'καλό' έκανε το Πολυτεχνείο.

Αυτοί που συμμετείχαν, οκ, είχαν καλές προθέσεις αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν καθόλου καλό.

Re: Έριξαν την “χούντα” τα “παιδιά του Πολυτεχνείου”;

Δημοσιεύτηκε: 17 Νοέμ 2024, 09:58
από πατησιωτης
Τον Μαρκεζίνη έριξε.Ο πραγματικός κίνδυνος που αποφεύχθηκε με το πολυτεχνείο και για τον λόγο αυτό εορτάζεται ήταν η περιθωριοποίηση των παλιών πολιτικών,αυτών δηλαδή που καθιέρωσαν τον εορτασμό. :D
Εάν γίνονταν εκλογές δεν θα πάθαινε τίποτε η αριστερά.Αυτή που είναι θα ήταν.Εκείνος που θα πάθαινε θα ήταν ο Καραμανλής διότι αρχηγός της δεξιάς θα ήταν ο Μαρκεζίνης και αυτός θα έμενε στο Παρίσι.Το ίδιο μπορεί να πάθαινε και ο Παπανδρέου που θα έμενε στο Τορόντο εάν δεν έριχνε τα μούτρα του να πάρει μέρος στις εκλογές που δεν θα το έκανε διότι "αντιστασιακός".
Στην πολιτική υπάρχει ένας κανόνας,οι απόντες έχουν πάντα άδικο.

Re: Έριξαν την “χούντα” τα “παιδιά του Πολυτεχνείου”;

Δημοσιεύτηκε: 17 Νοέμ 2024, 10:05
από nemo
για τους δασκαλους που πηραν τα παιδακια και τα πανε σαν πραβατακια στο πολυτεχνειο
τι εχετε να πειτε ;

Re: Έριξαν την “χούντα” τα “παιδιά του Πολυτεχνείου”;

Δημοσιεύτηκε: 17 Νοέμ 2024, 10:11
από foscilis
Το δεξιο "ειπε οχι ο Μεταξας;"

Re: Έριξαν την “χούντα” τα “παιδιά του Πολυτεχνείου”;

Δημοσιεύτηκε: 17 Νοέμ 2024, 10:11
από Ζενίθεδρος
Την χούντα την έριξε ο Αττίλας.

Re: Έριξαν την “χούντα” τα “παιδιά του Πολυτεχνείου”;

Δημοσιεύτηκε: 17 Νοέμ 2024, 10:16
από taxalata xalasa
Κουράζετε...

η στρατιωτικιά ζέφκση (junta) των proletari* κατήργησε την βασιλεία στην ελλάδα κι έδωσε την εξουσία στο proletario βδέλληνα μπολιτικό να γίνει φεουδαρχόculus και να μας ρουφά το αίμα με το μπουρί... το κκε δεν ηθελε βασιλεια στην ελλαδα... όπως κι οι ball σε wiki που ρίξαν τον τσαΤσάρο...

και πάει soy το βδελληνικό φεουδαρχοculομάγαζο εις βάρος των πολλών ηλιθίων που πάν και ψηφίζουν τους βδέλληνες μπολιτικούς...

Τι γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 17 του Νοέμβρη; παραμύθια απολούθε...

τάχα οι ζεφκσαίοι (juntaίοι) είναι ενάντια στους δημοκρετίνους... στην ίδια παράσταση ηθοποιέβουν... μαζί κάνουνε ταμείο μόλις φύγουν οι πελάτες (κοινό - communια)... τα communia (πελάτες) είν'ολούθε... και δεξιά και αριστερά... είναι μια αυτίστατη κατηγόρια...


*
SpoilerShow
Το όνομα προλετάριος προέρχεται από το «proletarius» που σημαίνει «αυτός που γεννά παιδιά» ή «που φροντίζει τα παιδιά», αφού η μόνη συνεισφορά στη ρωμαϊκή κοινωνία ήταν να γεννηθούν παιδιά που αργότερα θα μπορούσαν να γίνουν στρατιώτες στο στρατό που ροβόλαγε στη στράτα.

Re: Έριξαν την “χούντα” τα “παιδιά του Πολυτεχνείου”;

Δημοσιεύτηκε: 17 Νοέμ 2024, 10:19
από Ανίκητος
George_V έγραψε:
17 Νοέμ 2024, 09:50
Έριξε τη χούντα? Όχι

Έριξε το προσωπείο της χούντας? Ενδεχομένως ναι
Πῶς ὁρίζεις τὸ προσωπεῖο καὶ γιατί ἐνδεχομένως τὸ ἀνέτρεψε;

Re: Έριξαν την “χούντα” τα “παιδιά του Πολυτεχνείου”;

Δημοσιεύτηκε: 17 Νοέμ 2024, 10:52
από Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης
Και η άνοιξη της Πράγας έκανε μια τρύπα στο νερό, άρα μαλακές ήταν όσοι το ξεκίνησαν και θυσίασαν τόσο κόσμο τζάμπα. Και γαμω τις λογικές.

Re: Έριξαν την “χούντα” τα “παιδιά του Πολυτεχνείου”;

Δημοσιεύτηκε: 17 Νοέμ 2024, 10:54
από ik_90
17η Νοεμβρίου...
Σε μία χώρα και ήπειρο που έχει αρχίσει εδώ και καιρό να αμφισβητεί, έως και να γελοιοποιεί την αστική δημοκρατία, αυτή η επέτειος κάποιων συμβάντων έξω από το Πολυτεχνείο το 1973 είναι περιέργως επίκαιρη, για να μας θυμίζει πάντα το γιατί μπλέξαμε σαν χώρα και γίναμε περίγελος του κόσμου. Οι λόγοι, συνοπτικά:

1) Το ότι κάποιοι αιώνιοι φοιτητές, επειδή φώναξαν «Εδώ Πολυτεχνείο» και έβγαλαν τη μετεφηβική τους αντίδραση, ένας ολόκληρος λαός αναγκάστηκε να τους υποστεί να τον κυβερνούν και να τον διοικούν από καίρια για τη χώρα πόστα.
2) Αυτοί οι ίδιοι οι αιώνιοι φοιτητές, αποδείχτηκαν τα μεγαλύτερα Πασοκολαμόγια, τα οποία έφαγαν ό,τι μπορούσαν να φάνε και ταυτόχρονα φέσωσαν τη χώρα, οδηγώντας τη στα μνημόνια.
3) Όλος αυτός ο μύθος του Πολυτεχνείου, συνετέλεσε στη δημιουργία της λεγόμενης «γενιάς της μεταπολίτευσης», της χειρότερης γενιάς από σύστασης Ελληνικού Κράτους, της πιο δουλοπρεπούς στη Δύση, της πιο υποτακτικής στην Τουρκία και της -πέραν πάσης αμφιβολίας- πιο διεφθαρμένης.
4) Οι ταραχές του Πολυτεχνείου οδήγησαν σε τέτοια μεγάλη αναστάτωση τη χώρα, τον προδότη Ιωαννίδη να κάνει το δεύτερο πραξικόπημα και παρέα με τον Καραμανλή να ξεπουλάνε την Κύπρο.
5) Στον ιδεολογικό τομέα, εγκαθίδρυσε τη λεγόμενη «ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς» στη χώρα. Ξάφνου, όλοι ήταν αριστεροί και το να είσαι αριστερός ήταν -για κάποιον περίεργο λόγο- αρετή. Μέχρι και ακροδεξιοί έλεγαν «εγώ κατά βάθος αριστερός είμαι.» Μιλάμε για τέτοιο brainwashing.
6) Αυτά τα παράγωγα του Πολυτεχνείου και της γενιάς της Μεταπολίτευσης μπήκαν όλα στο δημόσιο, κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα με την τεμπελιά τους, αριστεροποίησαν την εκπαίδευση και μόλυναν τα μυαλά των παιδιών με τα νοσηρά ιδεολογικά αφηγήματά τους.
7) Με ψέματα, απίστευτες υπερβολές και ιδεολογική φόρτιση, έφτιαξαν τον μύθο του Πολυτεχνείου, τον οποίον προσπάθησαν να κάνουν μέχρι και Εθνική Εορτή (ευτυχώς δεν συνέβη ποτέ τέτοιο ανοσιούργημα και, αφού δεν έγινε μέχρι τώρα, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ.)

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η 17 Νοέμβρη είναι μία μέρα που συμβολίζει την αρχή του κακού, της καταστροφής και της σήψης της κοινωνίας στην Ελλάδα. Ποτέ ξανά αριστερά στη χώρα μας.

Re: Έριξαν την “χούντα” τα “παιδιά του Πολυτεχνείου”;

Δημοσιεύτηκε: 17 Νοέμ 2024, 10:57
από George_V
Ανίκητος έγραψε:
17 Νοέμ 2024, 10:19
George_V έγραψε:
17 Νοέμ 2024, 09:50
Έριξε τη χούντα? Όχι

Έριξε το προσωπείο της χούντας? Ενδεχομένως ναι
Πῶς ὁρίζεις τὸ προσωπεῖο καὶ γιατί ἐνδεχομένως τὸ ἀνέτρεψε;
Αποδεικνυοντας οτι η φιλελευθεροποιηση του καθεστωτος ηταν μια σαχλαμαρα και οτι βασικα παρεμεναν αυταρχικοι συντριβοντας καθε αντιθετη φωνη.