Το Ευρωκρατικό κτήνος πατάει το κεφάλι του Γερμανικού λιγκαλισμού
Δημοσιεύτηκε: 11 Μάιος 2020, 15:00
Για την περίφημη απόφαση της Καρλσρούης
Η Μέρκελ βέβαια θα προτιμούσε να αποφύγει το ντροπιαστικό αυτό ενδεχόμενο
https://www.naftemporiki.gr/story/15977 ... -germaniasΚομισιόν: Πιθανή η κίνηση «νομικών διαδικασιών» κατά της Γερμανίας
Κυριακή, 10 Μαΐου 2020 18:59 UPD:19:02
REUTERS/POOL New
Share
Το ενδεχόμενο ακόμη και να κινήσει «διαδικασία επί παραβάσει» του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Γερμανίας, για την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από τη ΕΚΤ (PSPP) το διάστημα 2015-18, εξετάζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΜΠΕ, η φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως «παίρνει πολύ στα σοβαρά αυτή την υπόθεση», σε απαντητική επιστολή της προς τον γερμανό ευρωβουλευτή των Πράσινων Σβεν Γκίγκολντ, ο οποίος ζήτησε από την Επιτροπή να προσφύγει εναντίον της χώρας του.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η γερμανική απόφαση αυτή τη στιγμή αναλύεται ενδελεχώς και τονίζει ότι «επί τη βάσει αυτών των δεδομένων εξετάζουμε τα επόμενα βήματα, ακόμη και μια διαδικασία επί παραβάσει». Η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου θέτει ζητήματα που άπτονται του πυρήνα της ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Η νομισματική πολιτική της Ένωσης αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα. Το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερτερεί του εθνικού δικαίου και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το ίδιο θέμα είναι δεσμευτική για όλα τα εθνικά δικαστήρια, επισημαίνεται στην επιστολή, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).
Τον τελευταίο λόγο έχει πάντα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο», γράφει η κυρία φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ είναι μια κοινότητα αξιών και δικαίου, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντα θα υπερασπίζεται. Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, η Επιτροπή είναι ο «θεματοφύλακας» των Συνθηκών και πρέπει να τιμωρεί της παραβάσεις.
Ο κ. Γκίγκολντ, εκπρόσωπος της Κ.Ο. των γερμανών Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διευκρινίζει ακόμη ότι το θέμα δεν είναι απλώς η κριτική προς το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, αλλά το γεγονός ότι «η διαμάχη μεταξύ Καρλσρούης και Λουξεμβούργου απειλεί την ευρωπαϊκή κοινωνία δικαίου». «Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο υποχρεώνει τη γερμανική κυβέρνηση και την Bundestag σε μια διαμάχη με την ΕΚΤ», για αυτό πρέπει όλοι οι θεσμοί της ΕΕ να συνταχθούν πίσω από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αναφέρει ο ευρωβουλευτής στην επιστολή του και ζητά να κινηθεί η διαδικασία επί παραβάσει, διότι, όπως εκτιμά, με την απόφαση τίθεται σε κίνδυνο η σταθερότητα της νομισματικής ένωσης, ενώ είναι «σαν να προσκαλούνται» τα δικαστήρια άλλων χωρών, να παρακάμψουν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Στο ίδιο πνεύμα, η ευρωβουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Καταρίνα Μπάρλεϊ, σε συνέντευξή της στην «Passauer Neue Presse» κάνει λόγο για «θανατηφόρο μήνυμα», ενώ ο ειδικός στο δίκαιο της ΕΕ Φραντς Μάιερ χαρακτηρίζει την απόφαση «ατομική βόμβα».
Η Μέρκελ βέβαια θα προτιμούσε να αποφύγει το ντροπιαστικό αυτό ενδεχόμενο
https://www.naftemporiki.gr/finance/sto ... ikastiriouΜέρκελ: «Επιλύσιμο» το ζήτημα μεταξύ ΕΚΤ και γερμανικού δικαστηρίου
Δευτέρα, 11 Μαΐου 2020 14:15 UPD:14:19
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE
Share
Ως «επιλύσιμο» θεωρεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, το ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με τη συνταγματικότητα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις ενστάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, αρκεί η ΕΚΤ να επιχειρηματολογήσει και να δώσει εξηγήσεις για το QE, αναφέρουν στο Reuters δύο αξιωματούχοι που συμμετείχαν σε σύσκεψη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.
Το γερμανικό δικαστήριο έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στην ΕΚΤ διορία τριών μηνών να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς σε αντίθεση περίπτωση δεν θα επιτρέψει τη συμμετοχή της Bundesbank σε αυτό.
Στη σύσκεψη, η καγκελάριος Μέρκελ φέρεται να δήλωσε ότι είναι κατανοητό που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει το γεγονός ότι τα εθνικά δικαστήρια δεν μπορούν να υπερισχύσουν και να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις των εθνικών δικαστηρίων. Η Μέρκελ έκανε λόγο για «σοφή» απάντηση στην απόφαση των Γερμανών δικαστών, κάτι που είναι μείζονος σημασίας, ενώ εξέφρασε ανησυχίες που κάποιες χώρες της Ε.Ε., όπως η Πολωνία, χαιρέτισαν την απόφαση.