https://www.lifo.gr/articles/opinions/2 ... sfygopoyla
Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
διαφημίζει την «ανθρωπιστική δράση» και την «ευαισθησία» της για το προσφυγικό, αλλά στην πράξη τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Εδώ και μήνες είχε δηλώσει ότι θα έπαιρνε μερικές εκατοντάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, από τα χιλιάδες που ζουν σε ελληνικούς καταυλισμούς και δομές, συμμετέχοντας στο «Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης» της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά κωλυσιεργεί και βάζει απαράδεκτους όρους (μέχρι και επιλογής φύλου), ενώ μετέρχεται και διαφόρων τεχνασμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στην αρχή της χρονιάς, υπήρχε η συζήτηση για να πάρει 5.000 προσφυγόπουλα, στη συνέχεια αυτά έγιναν 1.000-1.500 και μετά μειώθηκαν σε 243, για να πάρει τελικά λιγότερα από 73, όπως μπορεί να δει κανείς από τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ακόμα πιο αποκαλυπτικό, όμως, είναι ρεπορτάζ του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ARD, σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση παρουσίασε ως ανθρωπιστική δράση μετεγκατάστασης ανήλικων προσφυγόπουλων την αποδοχή αιτημάτων επανένωσης οικογενειών από παιδιά που έχουν μέλη της οικογένειας τους στη Γερμανία και ούτως ή άλλως ήταν υποχρεωμένη να δεχθεί, βάσει του κανονισμού του Δουβλίνου, αλλά καθυστερούσε ή απέρριπτε όλο αυτό το διάστημα με διάφορες δικαιολογίες για τις οποίες έχει καταγγελθεί από ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Στις 8 Μαρτίου, οι κυβερνητικοί βουλευτές δέχθηκαν τελικά να φιλοξενηθούν στη Γερμανία 1.000-1.500 ανήλικοι από τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Ελλάδας, αλλά βάζοντας και επιπλέον όρους. Οι όροι αυτοί ήταν να είναι παιδιά που «χρειάζονται θεραπεία, λόγω σοβαρής ασθένειας, ή να είναι ασυνόδευτα και ηλικίας κάτω των 14 ετών, τα περισσότερα από τα οποία να είναι κορίτσια». Κάθε δημοκρατικός πολίτης θα αναρωτιόταν για ποιο λόγο να γίνεται αυτή η διάκριση φύλου.
Λίγο αργότερα, με άλλη απόφαση τους ωστόσο, στις 8 Μαρτίου, οι κυβερνητικοί βουλευτές δέχθηκαν τελικά, αν και με πολλές επιφυλάξεις, να φιλοξενηθούν στη Γερμανία 1.000-1.500 ανήλικοι από τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Ελλάδας, με την προϋπόθεση ότι θα συνέδραμαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά βάζοντας και επιπλέον όρους. Οι όροι αυτοί ήταν να είναι παιδιά που «χρειάζονται θεραπεία, λόγω σοβαρής ασθένειας, ή να είναι ασυνόδευτα και ηλικίας κάτω των 14 ετών, τα περισσότερα από τα οποία να είναι κορίτσια». Κάθε δημοκρατικός πολίτης θα αναρωτιόταν για ποιο λόγο να γίνεται αυτή η διάκριση φύλου, πολύ περισσότερο όταν η συντριπτική πλειοψηφία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων είναι αγόρια άνω των 14 ετών. 'Η μήπως ακριβώς γι' αυτό;
Μέχρι τώρα έχουν γίνει τρεις αποστολές, μία τον Απρίλιο και δύο τον Ιούλιο, για τις οποίες η Γερμανία άφηνε θολό αν πρόκειται για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης Ανηλίκων ή πρόκειται για επανένωση οικογενειών, καθώς και το τι απέγινε με τα άρρωστα παιδιά, κάποια από το οποία τελικά πήρε, μετά και από την έντονη κριτική γερμανικών ΜΜΕ που μιλούσαν για «κούφιες υποσχέσεις» και «φιάσκο», ή ακόμα και «δόλο».
Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, κρατάει χαμηλούς τόνους, όχι μόνο αποφεύγοντας κάθε διαμαρτυρία, αλλά και να ενημερώσει την κοινή γνώμη. Αντιθέτως, σε κάθε ευκαιρία ευχαριστούν τη γερμανική κυβέρνηση για την αλληλεγγύη που υποτίθεται ότι δείχνει.
Είναι όμως έτσι; Γιατί τα πραγματικά περιστατικά δείχνουν άλλα, αφού από τα 1.500 παιδιά που έλεγε ότι θα έπαιρνε η γερμανική κυβέρνηση στο πλαίσιο του Προγράμματος Μετεγκατάστασης, δεν έχει πάρει ούτε 100, ενώ αρχικά επιδίωξε αυτά να είναι κυρίως κορίτσια και κάτω των 14 ετών, χωρίς φυσικά να το φωνάζουν, για να μην κατηγορηθούν για διακρίσεις και ρατσισμό. Ωστόσο, από τους 5.100 ασυνόδευτους ανήλικους που κατέγραψε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τον περασμένο Απρίλιο στην Ελλάδα, τα κορίτσια κάτω των 14 ετών ήταν λιγότερα από 30.
Όταν οι γερμανικές αρχές πληροφορήθηκαν ότι δεν υπήρχαν τόσα ανήλικα κορίτσια μεταξύ των 5.000 ασυνόδευτων που βρίσκονται στην Ελλάδα και ότι πρόκειται κυρίως για νεαρούς εφήβους, άνω των 14 ετών, προσάρμοσαν και πάλι τα κριτήρια που έθεταν, λέγοντας ότι θα πάρουν τα παιδιά με προβλήματα υγείας. Οι ασυνόδευτοι έφηβοι, ωστόσο, στην πλειοψηφία τους είναι υγιείς νεαροί, ενώ τα παιδιά που έχουν προβλήματα υγείας είναι εδώ με τις οικογένειές τους.
Η συμμόρφωση με τον κανονισμό του Δουβλίνου ως εθελοντικός ανθρωπισμός
Τελικά τον περασμένο Απρίλιο η Γερμανία πήρε μόλις 49 προσφυγόπουλα (σε μερικά γερμανικά μέσα αναφέρονται 47 και σε κάποια ελληνικά 50), τα οποία επελέγησαν χωρίς να ανακοινωθούν τα κριτήρια της επιλογής τους, αλλά διαφημίζοντάς το στα ΜΜΕ σαν μία πράξη ανθρωπισμού και αλληλεγγύης. Στα τέλη Ιουλίου και μετά τη σκληρή κριτική που δέχθηκε η γερμανική κυβέρνηση από αρκετά ΜΜΕ, αναχώρησαν για την Γερμανία 90 αιτούντες άσυλο σε μία αποστολή και άλλοι 175 στην άλλη.
Πόσα από αυτά όμως αφορούν το Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης Ασυνόδευτων Ανηλίκων; Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του Ενημερωτικού Δελτίου για τις Επιστροφές - Α' Εξάμηνο 2020, «σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 73 μετεγκαταστάσεις ασυνόδευτων ανηλίκων σε 5 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Άρα τα παιδιά που πήρε η Γερμανία στο πλαίσιο του Προγράμματος Μετεγκατάστασης των ανήλικων προσφύγων είναι λιγότερα από 73.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ