Ξεκινάει η Πολωνία.

Πολιτικά θέματα εκτός Ελλάδας
Άβαταρ μέλους
Οργισμένος
Δημοσιεύσεις: 15100
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:21

Re: Ξεκινάει η Πολωνία.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Οργισμένος » 01 Απρ 2024, 00:09

Αλιόσα έγραψε:
30 Μαρ 2024, 08:54
Niki έγραψε:
29 Μαρ 2024, 21:54
Poland suspends participation in Treaty on Conventional Forces in Europe

Η Πολωνία αναστέλλει τη συμμετοχή στη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη
Η Πολωνία αναστέλλει τις δεσμεύσεις της βάσει της Συνθήκης για αόριστο χρονικό διάστημα, αλλά δεν αποχωρεί επίσημα από αυτήν
ΜΟΣΧΑ, 29 Μαρτίου. /TASS/. Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα υπέγραψε νόμο που αναστέλλει τη συμμετοχή της χώρας στη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE), ανακοίνωσε το γραφείο του αρχηγού του πολωνικού κράτους.

posting.php?f=30&mode=reply&t=46017&sid ... 01d6221567
Πολύ σοβαρή εξέλιξη.
Aυτό τι σημαίνει.
Σημαίνει ακύρωση μονομερώς από μέρος της Πολωνίας τους περιορισμούς όπως του αριθμού των στρατιωτών που είναι στο έδαφος της.
Είτε δικοί της είτε του Νατο. Τύποι όπλων κ.λ.π.

Εγγυητές στην συνθήκη ήτανε Ρωσία και ΗΠΑ.
Parrot έγραψε:
30 Μαρ 2024, 00:15
Καταλάβατε τώρα γιατί οι έλληνες δεν έχουμε καμία δικαιολογία για την παρακμή μας..;;;;;;;;;;;;;;;;;
Οι πολωνοί, τόσα που τράβηξαν, έφτιαξαν την χώρα τους αστέρι, όπου έκανε η δύση πόλεμο (Ιρακ, Αφγανιστάν κλπ.) η πολωνία πήγαινε απόκοντα να μάθει τα κόλπα.. Εμείς εδώ κάναμε αντιπολεμικές πορείες..
Έτσι και κάνει το λάθος ο ρώσος δικτάτορας αυτή τη φορά δεν θα επαναληφθεί το 1939..!!!!

Οι Πολωνοί εξοπλιζονται σαν αστακοί και προτιμούνε να πεθάνουνε ολοι πολεμώντας παρά να ξαναγίνουνε σκλάβοι της Ρωσίας, και αυτό το διακυρρήτουνε σε ολον τον κόσμο. Εμείς ούτε εξοπλιζομαστε οσο θα πρέπε και απέναντι στην Τουρκία συμπεριφερόμαστε λες και είναι καμιά φιλική χώρα, λέμε διάφορες πίπες του στυλ "οι λαοί δεν έχουνε τίποτα να χωρίσουνε" κτλ απλώς για να κρύψουμε την δειλία μας να υπερασπιστούμε τα όσα νόμιμα και με διεθνής συνθήκες έχουμε.
Ετσι ειναι και αυτο γινεται σε τοσο μεγαλο βαθμο στην Ελλαδα που πλεον ειμαι σιγουρος οτι οφειλεται σε χρημα που εχει μοιρασει αφειδως και μεθοδολογικα η φιλη χωρα εξ ανατολων εδω και 30 χρονια ,ε αραληπτες ολα τα κομματα, κυριως τα αριστερα και τα ακροδεξια.
ΤΟ βιβλίο μου:https://www.smashwords.com/books/view/412984
Η τραγελαφικά ωμή αλήθεια για την Ελλάδα.
ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ!!!
Στηρίξτε με, η αλήθεια ΠΡΕΠΕΙ να λάμψει...

Άβαταρ μέλους
nostromos
Δημοσιεύσεις: 23488
Εγγραφή: 12 Ιούλ 2018, 22:06
Phorum.gr user: nostromos

Re: Ξεκινάει η Πολωνία.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nostromos » 01 Απρ 2024, 02:11

🇪🇺Δεν έχει πλέον σημασία αν θα κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ ή ο Τζο Μπάιντεν (το πιθανότερο) τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το Νοέμβριο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι απόψεις του Τραμπ για τις ευρωπαϊκές στρατιωτικές δαπάνες είναι οι επικρατέστερες στις ΗΠΑ εδώ και καιρό. Οι Αμερικανοί δεν θα διεξάγουν πολέμους για εμάς.

Οι Ρεπουμπλικανοι ζητούν περιορισμό της χρηματοδότησης των ΗΠΑ για την Ουκρανια και απαιτούν από εμάς τους Ευρωπαίους να καλύψουμε το κενό αυξάνοντας τις δικές μας στρατιωτικές δαπάνες. Το τελευταίο θα είναι δύσκολο γιατί πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανώτατα δημοσιονομικά όρια χρέους. Εάν αυξήσουμε στην Ευρώπη τις στρατιωτικές δαπάνες, θα είναι εις βάρος των επίσης απαραίτητων κοινωνικών προγραμμάτων. Μια έρευνα του ΝΑΤΟ δείχνει (https://nato.int/nato_static_fl2014/ass ... 023-en.pdf
) ότι ο ευρωπαϊκός πληθυσμός δεν ενδιαφέρεται για μια στροφή από τις κοινωνικές στις στρατιωτικές δαπάνες.

Ακόμη πιο προβληματικό για την Ευρώπη είναι ότι οι χώρες έχουν περιορίσει τις επενδύσεις που σχετίζονται με το κλίμα, μιλάμε πάντα για την τεχνολογική μετάβαση, αυξάνοντας ταυτόχρονα λιγάκι τις επενδύσεις που σχετίζονται με την άμυνα.

Το 2023, τα 2/3 του συνολικού προϋπολογισμού του ΝΑΤΟ ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ προήλθαν από τις ΗΠΑ, δηλαδή διπλάσιο από αυτό που ξοδεύουν τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Βρετανία και η Νορβηγία για τις στρατιωτικές τους δυνάμεις. Η πίεση του Τραμπ στις ευρωπαϊκές χώρες να ξοδέψουν το λιγότερο 2% του ΑΕΠ τους στον στρατό τους θα καθορίσει την ατζέντα ακόμη και αν χάσει τις προεδρικές εκλογές.

Νηφάλιες εκτιμήσεις για την κατάσταση των ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων ( δείχνουν ότι τα ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν τη στρατιωτική ικανότητα να διεξάγουν επιθετικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, και πολλά εξ αυτών μάλλον ούτε να αμυνθούν επαρκώς. Μια έρευνα της Wall Street Journal καταλήγει ότι ο βρετανικός στρατός έχει μόνο 150 άρματα μάχης και «ίσως 12 επιχειρησιακά πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς», ενώ η Γαλλία έχει «λιγότερα από 90 βαρέα πυροβόλα» και ο γερμανικός στρατός έχει «αρκετά πυρομαχικά για δύο ημέρες μάχης».

Από τη δεκαετία του 1950 η Ευρώπη βασίζεται στις ΗΠΑ για τη διεξαγωγή βομβαρδισμών μεγάλης κλίμακας και πολεμικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων πολέμων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Χάρη στην τεράστια δύναμη πυρός των ΗΠΑ, οι χώρες του Παγκόσμιου Βορρά είναι σε θέση να ισοπεδώσουν χώρες, αν και δεν κατάφεραν να κερδίσουν πραγματικά έναν πόλεμο.

Διακυβεύεται η αξιοπιστία του Παγκόσμιου Βορρά

Η στάση ανωτερότητας των ΗΠΑ - που αντικατοπτρίζεται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες - είναι ένα άλλο παράδειγμα της ύβρεως και της αλαζονείας του Παγκόσμιου Βορρά: Όταν ο Μακρόν λέει πράγματα όπως το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, δεν είναι μόνο επικίνδυνο, αλλά υποθηκεύει την αξιοπιστία της ΕΕ.

Προ ημερών ο αρχηγός των γαλλικών στρατευμάτων στρατηγός Πιερ Σιλ ανέφερε ότι «είναι έτοιμος». Ο Σιλ απέκτησε την εμπειρία του κατά τη διάρκεια γαλλικών αποστολών στο εξωτερικό στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Τσαντ, την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Σομαλία. Στο άρθρο γνώμης ( ο στρατηγός δήλωσε ότι τα στρατεύματά του είναι «έτοιμα» για οποιαδήποτε αντιπαράθεση και ότι θα μπορούσε να κινητοποιήσει 60.000 από τους 121.000 στρατιώτες της Γαλλίας για οποιαδήποτε σύγκρουση μέσα σε ένα μήνα. Επικαλούμενος το παλιό λατινικό ρητό, «αν θέλετε ειρήνη, προετοιμαστείτε για πόλεμο», συνέχισε, «τα προβληματικά σημεία πολλαπλασιάζονται και κινδυνεύουν να χειροτερέψουν ή να επεκταθούν». Ο στρατηγός δεν κατονόμασε μια χώρα, αλλά ήταν ξεκάθαρο ότι αναφερόταν στην Ουκρανία επειδή το άρθρο του εμφανίστηκε μόλις δύο εβδομάδες αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν είπε στις 27 Φεβρουαρίου ότι στρατεύματα του ΝΑΤΟ ενδέχεται να σταλούν στην Ουκρανία.

Λίγες ώρες μετά την δήλωση του Μακρόν, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, είπε: «Δεν θα υπάρχουν αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας σε ρόλο μάχης».

Πώς θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν νέα όπλα ?

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν και η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάλλας ζητούν κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό. Όμως η πρόταση χωρίζει τα κράτη μέλη σε δύο στρατόπεδα. Η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα το υποστηρίζουν. Άλλα έθνη αναφέρουν το θέμα ως ταμπού, όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Ολλανδία.

Ο Γερμανός καγκελάριος απάντησε σχεδόν σα να μην έπαιρνε στα σοβαρά την πρόταση. Θα έπρεπε η ΕΕ, ρωτήθηκε ο Όλαφ Σολτς στις Βρυξέλλες πριν από λίγες ημέρες, να αναλάβει κοινό χρέος για να αγοράσει όπλα για την Ουκρανία? Ο Σόλτς γέλασε και είπε: «Δεν είμαστε πραγματικά οπαδοί τέτοιων ιδεών».

Η Κάλλας πρότεινε «αμυντικά ομόλογα» στα τέλη του περασμένου έτους, αναφέροντας ένα ποσό 100 δισ ευρώ. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, μίλησε ακόμη και για 600 δισ ευρώ κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας. Ένας εφιάλτης για τη Γερμανία και τους συμπολεμιστές της στις Βρυξέλλες.

Ταμείο ανασυγκρότησης ως πρότυπο ?

Οι Γερμανοί αμφιβάλλουν επίσης για τα κίνητρα της Γαλλίας. «Ο Μακρόν δεν ενδιαφέρεται για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ευρώπης, αλλά μάλλον για τη μετατόπιση των γαλλικών κρατικών δαπανών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Υπάρχει ήδη ένα σχέδιο για το τι απαιτούν ο Μακρόν, η Κάλλας και ο Μισέλ: το Ταμείο Ανασυγκρότησης της ΕΕ ύψους 800 δισ ευρώ. Αποσκοπεί στην ανακούφιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, στην προώθηση της ενεργειακής μετάβασης και στην επιτάχυνση της ψηφιοποίησης. Περίπου το ήμισυ του ταμείου αποτελείται από επιχορηγήσεις και το άλλο μισό από δάνεια.

Για το ταμείο ανασυγκρότησης, η ΕΕ ανέλαβε για πρώτη φορά μεγάλο χρέος και θεωρείται ιστορικό. Στην αρχή, τον Ιούλιο του 2020, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μισέλ μίλησε τότε για μια «Κοπέρνικη ανατροπή». Στο μεταξύ, η ευφορία έχει υποχωρήσει σημαντικά. Διότι το εγχείρημα κοστίζει στα κράτη της ΕΕ πολύ περισσότερα χρήματα από τα προβλεπόμενα. Η Επιτροπή υποτίμησε την αύξηση των επιτοκίων το 2022 και το 2023.

Η Γερμανία και οι άλλες χώρες συμφώνησαν για το Ταμείο με έναν όρο: να λήξει το 2026. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί το κοινό χρέος ως εργαλείο για τον μετριασμό των οικονομικών συνεπειών ενός μεγάλου σοκ - της πανδημίας, όχι ως τη νέα κανονικότητα. Τώρα όμως υπάρχουν και άλλα σοκ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας προς τη Δύση. Η προοπτική του να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ - ένας Αμερικανός πρόεδρος που απείλησε να φύγει από το ΝΑΤΟ: η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να αμυνθεί. Και αυτό, πιστεύουν ο Μακρόν και οι σύμμαχοί του, μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνο με κοινό χρέος.

Η ΕΕ διστάζει για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Όσον αφορά μόνο την υποστήριξη της Ουκρανίας με όπλα υπάρχουν και άλλες ιδέες, όπως η χρήση των εσόδων από τόκους από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας ύψους 210 δισ. ευρώ. Αλλά και εδώ η κοινότητα είναι διστακτική. Είναι «πολύ νωρίς» για να ληφθεί μια απόφαση για το θέμα, εξήγησε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, μετά τη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας. Και χώρα που λιμνάζει μεγάλος μέρος αυτών των περιουσιακών στοιχείων.

Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν νομικές ανησυχίες. Η ΕΕ δεν άγγιξε ποτέ τα περιουσιακά στοιχεία τρίτων χωρών - και φοβάται ότι εάν το πράξει τώρα, θα μπορούσε να χάσει τη φήμη της ως καταφύγιο σταθερότητας στον χρηματοπιστωτικό κόσμο.

Μια άλλη ιδέα είναι η χρηματοδότηση των προμηθειών όπλων να προέλθει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Γι' αυτή την πρόταση υπάρχει μια κάποια υποστήριξη στη γερμανική κυβέρνηση. Όμως το καταστατικό της τράπεζας απαγορεύει κάτι τέτοιο. Μπορεί να βοηθήσει μόνο όταν πρόκειται για αγαθά διττής χρήσης - προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς, για παράδειγμα δορυφόρους. Η ΕΤΕπ θεωρεί τον εαυτό της ως «τράπεζα για το κλίμα» και χρηματοδοτεί πρωτίστως καθαρές τεχνολογίες. Η στροφή σε μια «τράπεζα όπλων» θα ήταν ριζική, γι' αυτό πολλοί πολιτικοί αποφεύγουν να αλλάξουν τους κανόνες. Προς το παρόν.

***
διάφορες πηγές, σταχυολόγηση
εξαιρετικο κειμενο ...η πηγη

η προσοχη μας στο Καστελοριζο

Dorian
Δημοσιεύσεις: 2777
Εγγραφή: 09 Απρ 2018, 22:13

Re: Ξεκινάει η Πολωνία.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dorian » 01 Απρ 2024, 10:24

Αλιόσα έγραψε:
30 Μαρ 2024, 17:13
Dorian έγραψε:
30 Μαρ 2024, 14:21
Οι Πολωνοί σώθηκαν κυριολεκτικά από τους Ρώσους
Tυπε αμα εισαι μαγκας πες το αυτο σε Πολωνους και θα σε φανε ζωντανο και με το δικιο τους.
Tι εννοείς ότι θα με δείρουν; εξαρτάται πόσοι είναι κάποιους θα τους έχω κλπ. σίγουρα δεν είναι κατα κύριο λόγο αναρχοαριστεροφιλελε αδερφές όπως οι νεοέλληνες έχουν τα θετικά τους. Στο συγκεκριμένο λένε μαλακίες. Τι δεν ισχύει ; ποιο δικιο εχουν;Δεν τους είχαν καταλάβει πλήρως οι Γερμανοί με πανηλίθιο στόχο να κάνουν αποικίες στην ευρωπαϊκή ήπειρο και να τους εξοντώσουν σε στυλ ιθαγενών Αυστραλίας κλπ; Δεν τους ελευθέρωσαν οι Ρώσοι; Δεν τους έδωσαν τεράστιες καλύτερες εκτάσεις της Γερμανίας κανοντας εθνοκάθαρση από Γερμανούς χωρίς κόπο; Αυτά που έχασαν είχαν ελάχιστο μειονοτικό πληθυσμό. Σαν να μας ειχαν καταλα΄βει οι Τούρκοι να μας απελευθέρωναν κάποιοι τρίτοι και αντί Αλβανίας να μας έδιναν Ανατολική Θράκη Ιωνία, διωχνοντας και τους τουρκους για παρτι μας.
https://youtu.be/-VhIL6Ld9qI?t=1166 Πράξη ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Κατσαφάδου Κωνσταντίνου, Μιχαηλίδου Δόμνας, Βλαχάκου Νικολάου http://tinyurl.com/4hwb2kra

Άβαταρ μέλους
Αλιόσα
Δημοσιεύσεις: 7327
Εγγραφή: 23 Ιουν 2021, 15:43
Phorum.gr user: Αλιόσα
Τοποθεσία: Βλαδιβοστόκ

Re: Ξεκινάει η Πολωνία.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αλιόσα » 01 Απρ 2024, 12:07

Dorian έγραψε:
01 Απρ 2024, 10:24
Tι εννοείς ότι θα με δείρουν;
Ε παιζει να φας και ξύλο ναι. Η Πολωνια έχει περάσει τα πάνδεινα απο τους Ρώσους. Στον Β'ΠΠ οι Ρώσοι απλώς πήραν την θέση των προηγούμενων κατακτητών, δηλαδή των Γερμανών αφού τους νίκησαν και βεβαίως για να μην το ξεχνάμε το 1939 οι Γερμανοι και οι Ρώσοι επιτέθηκαν μαζί στην Πολωνία.

πατησιωτης
Δημοσιεύσεις: 34919
Εγγραφή: 06 Ιαν 2019, 06:41
Phorum.gr user: πατησιωτης
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Re: Ξεκινάει η Πολωνία.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από πατησιωτης » 05 Απρ 2024, 12:41

Και συνεχίζει η Τουρκία.


https://www.liberal.gr/diethni-themata/ ... eyropi-cfe

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Διεθνής πολιτική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών