Μνημόνιο της Βουδαπέστης
Δημοσιεύτηκε: 07 Νοέμ 2024, 07:10
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE ... E%B7%CF%82
Μνημόνιο της Βουδαπέστης
Μνημόνιο της Βουδαπέστης
Μνημόνιο για εγγυήσεις ασφαλείας σχετικά με την ένταξη της Λευκορωσίας, της Ουκρανίας, και του Καζακστάν στη Συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων
Υπογραφή 5 Δεκεμβρίου 1994
Τοποθεσία Βουδαπέστη, Ουγγαρία
Αρχικοί
υπογράφοντες
Λευκορωσία
Καζακστάν
Ουκρανία (Λεονίντ Κούτσμα)
Ρωσία (Μπόρις Γιέλτσιν)
Ηνωμένες Πολιτείες (Μπιλ Κλίντον)
Ηνωμένο Βασίλειο (Τζον Μέιτζορ)
Επικύρωσαν Κανείς
Γλώσσα Αγγλικά, Ρωσικά, Ουκρανικά, Λευκορωσικά, Καζακικά
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα
Το Μνημόνιο για εγγυήσεις ασφαλείας σχετικά με την ένταξη της Λευκορωσίας, της Ουκρανίας, και του Καζακστάν στη Συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων ή πιο απλά το Μνημόνιο της Βουδαπέστης (Budapest Memorandum on Security Assurances) που υπογράφηκε στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, στις 5 Δεκεμβρίου του 1994, κατά τη διάρκεια διάσκεψης του ΟΑΣΕ.
Συγκεκριμένα, με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και το τέλος του ψυχρού πολέμου η Ουκρανία κληρονόμησε περί τα 5.000 πυρηνικά όπλα, με αποτέλεσμα να είναι η τρίτη χώρα μετά από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, σε ισχύ πυρηνικών. Παρόμοια πυρηνικές κεφαλές είχαν ξεμείνει και στη Λευκορωσία και το Καζακστάν. Με την υπογραφή τριών διαφορετικών πράξεων (μια για κάθε χώρα), που τις υπέγραψαν από κοινού η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, συνομολογούνταν από τη μία η πρόθεση της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και του Καζακστάν να επιστρέψουν στη Ρωσία το πυρηνικό οπλοστάσιο που διέθεταν στα εδάφη τους.
Στην ουσία, με τη συνθήκη αυτή δεσμευόνταν η Ουκρανία, η Λευκορωσία και το Καζακστάν να μην διαθέτουν πυρηνικά όπλα με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας εδαφών από τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.