Οι δύσκολες σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας και οι προσπάθειες βελτίωσης τους
Δημοσιεύτηκε: 26 Δεκ 2024, 10:32
Επίσκεψη Ιάπωνα υπουργού στην Κίνα μετά από ένταση σε διεκδικουμενα ακατοικητα νησιά στην Ανατολική Κινεζική θάλασσα
Καλώς ήρθατε στο Phorum.com.gr Είμαστε εδώ πολλά ενεργά μέλη της διαδικτυακής κοινότητας του Phorum.gr που έκλεισε. Σας περιμένουμε όλους!
https://www.phorum.com.gr/
https://www.globaltimes.cn/page/202412/1325771.shtmlΤώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να βελτιωθούν και να αναπτυχθούν οι σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας
Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Takeshi Iwaya προσκλήθηκε να επισκεφθεί την Κίνα την Τετάρτη. Τον περασμένο μήνα, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping συναντήθηκε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Shigeru Ishiba στο Περού, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν για να προωθήσουν συνολικά τη στρατηγική σχέση αμοιβαίου οφέλους μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας και να προσπαθήσουν να οικοδομήσουν μια εποικοδομητική και σταθερή σχέση Κίνας-Ιαπωνίας κατάλληλη για τη νέα εποχή. Κατά τη συνάντησή του με τον Iwaya την Τετάρτη, ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang δήλωσε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ιαπωνία για την εφαρμογή της σημαντικής συναίνεσης που επιτεύχθηκε από τους ηγέτες των δύο χωρών. Αργότερα, κατά τη δεύτερη συνάντηση του Μηχανισμού Διαβούλευσης Υψηλού Επιπέδου για τις ανταλλαγές μεταξύ ανθρώπων και πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας, στην οποία συμμετείχαν ο Wang Yi, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ και υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, και ο Iwaya, η Κίνα και η Ιαπωνία κατέληξαν σε 10 σημαντικές συναινέσεις, συμπεριλαμβανομένης της δυναμικής προώθησης των ανταλλαγών και των επισκέψεων των νέων και της θέσπισης περισσότερων μέτρων διευκόλυνσης για την προώθηση των αμοιβαίων επισκέψεων τουριστών.
Αυτή δεν είναι μόνο η πρώτη επίσκεψη του Iwaya στην Κίνα από τότε που έγινε υπουργός Εξωτερικών, αλλά και η πρώτη επίσκεψη στην Κίνα από Ιάπωνα υπουργό Εξωτερικών από τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο Yoshimasa Hayashi επισκέφθηκε την Κίνα.
Σε σύγκριση με το παρελθόν, η ιαπωνική κοινή γνώμη έχει ιδιαίτερες προσδοκίες για τον Iwaya. Οι σημερινές σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας βρίσκονται σε μια κρίσιμη περίοδο βελτίωσης και ανάπτυξης. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης Ισίμπα, η πολιτική έναντι της Κίνας έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στη ρεαλιστική συνεργασία και μια σειρά διμερών διαλόγων μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας επαναλήφθηκαν σταδιακά.Ο Ισίμπα ισχυρίστηκε ότι είναι μαθητής του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Κακουέι Τανάκα, ο οποίος έστειλε τον τότε υπουργό Εξωτερικών Μασαγιόσι Οχίρα να επισκεφθεί την Κίνα για να προωθήσει την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. Είναι σαφές ότι η ιαπωνική πλευρά εξέλαβε την επίσκεψη του Ιγουέιρα στην Κίνα ως μια ευκαιρία για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Δεν είναι τυχαίο ότι η «εποικοδομητική» και η «σταθεροποίηση» έχουν γίνει η συνισταμένη μεταξύ των δύο χωρών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα και η Ιαπωνία υπέστησαν μια δύσκολη περίοδο που σπάνια παρατηρείται από την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στις ανταλλαγές και την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα. Το μάθημα είναι βαθύ, και υπήρξε πολύς προβληματισμός σχετικά με αυτό από την ιαπωνική πλευρά.
Πριν από την επίσκεψή του στην Κίνα, ο Iwaya ανέφερε σε συνέντευξή του ότι η Κίνα είναι ένας πολύ σημαντικός και αιώνιος γείτονας της Ιαπωνίας.
Είπε ότι η Ιαπωνία έχει ήδη κάνει δηλώσεις για ιστορικά ζητήματα στο παρελθόν και είναι σημαντικό να συνεχίσουμε το πνεύμα αυτών των δηλώσεων.Είναι ακατάλληλο να συνεχίσουμε να αναφερόμαστε σε μια πιθανή εισβολή στο νησί της Ταϊβάν, σημείωσε. Όλες αυτές οι δηλώσεις δείχνουν σαφώς κάτι που αξίζει να αναγνωριστεί.Επιπλέον, ορισμένες φωνές στην Ιαπωνία έχουν επίσης ζητήσει την αλλαγή από την πολιτική της «συμπόρευσης με τις ΗΠΑ» πίσω στην τροχιά της «συμμαχίας Ιαπωνίας-ΗΠΑ και του συντονισμού Ιαπωνίας-Κίνας».Οι πρακτικές ενέργειες της κυβέρνησης Ishiba για την προώθηση της βελτίωσης και της ανάπτυξης των σχέσεων Κίνας-Ιαπωνίας έχουν τη βάση της κοινής γνώμης.
Το πιο σημαντικό είναι ότι το πραγματικό θεμέλιο για τη σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Ιαπωνίας έχει πάντα τις ρίζες του στην πρακτική ανάγκη για ανταλλαγές και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ακόμη και της περιοχής.
Αυτό είναι θεμελιώδες. Μια λεπτομέρεια αξίζει να αναλογιστούμε: Αφού η Κίνα αποφάσισε να εφαρμόσει μονομερείς δοκιμές εισόδου χωρίς βίζα για τους κατόχους απλών διαβατηρίων από την Ιαπωνία, την 1η Δεκεμβρίου, ένας Ιάπωνας τουρίστας που ταξίδευε στο Λάος άλλαξε αμέσως το δρομολόγιό του και πήρε τον σιδηροδρομικό σταθμό Κίνα-Λάος για την Κίνα, και έγινε ο πρώτος Ιάπωνας τουρίστας που εισήλθε στην Κίνα στο πλαίσιο της πολιτικής χωρίς βίζα μέσω του σιδηροδρομικού σταθμού Κίνα-Λάος.
Αυτό επιτεύχθηκε στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Κίνας να επεκτείνει τον «κύκλο χωρίς βίζα» της.
Για την Ιαπωνία, αυτό σημαίνει ότι θα συμπεριληφθεί στην «ταχεία πορεία» για την ανάπτυξη της περιφερειακής ολοκλήρωσης.
Τις τελευταίες ημέρες, τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Toyota σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα νέο εργοστάσιο ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα. Ένα μπλε βιβλίο για την ιαπωνική οικονομία που κυκλοφόρησε από κοινού από την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών και άλλα ιδρύματα αυτόν τον μήνα δείχνει επίσης ότι οι μεγάλες εταιρείες της Ιαπωνίας επιλέγουν να παραμείνουν στην Κίνα για να δραστηριοποιηθούν, αναμένοντας να συνεχίσουν να επωφελούνται από την Κίνα αντί να εξετάζουν το ενδεχόμενο απόσυρσης ή συρρίκνωσης. Αυτό αποδεικνύει ότι η «αποσύνδεση και η διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού» δεν συνάδει με την πραγματικότητα των σχέσεων Κίνας-Ιαπωνίας και οποιαδήποτε προσπάθεια προώθησής της μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας είναι απίθανο να υλοποιηθεί.
Στις αλληλεπιδράσεις Κίνας-Ιαπωνίας, η Κίνα επικεντρώνεται συχνά στις κατευθυντικές πτυχές των διμερών σχέσεων, ενώ η ιαπωνική κοινή γνώμη τείνει να εστιάζει στις διαβουλεύσεις και στις λύσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα. Αυτή η διαφορά δεν οδηγεί αναγκαστικά σε αντιφάσεις.
Ταυτόχρονα, η Κίνα και η Ιαπωνία είναι δύο κρίσιμα σημαντικές χώρες στην περιοχή και η σταθερή ανάπτυξη των σχέσεών τους έχει σημαντική σημασία και για τις δύο χώρες, την περιοχή, ακόμη και για τον κόσμο.
Οι αρχές και οι κατευθύνσεις που καθορίζονται από τα τέσσερα πολιτικά έγγραφα μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας, όπως η συναίνεση ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να είναι «συνεργαζόμενοι εταίροι και όχι απειλές η μία για την άλλη», αποτελούν το «θεμέλιο» των σχέσεων Κίνας-Ιαπωνίας.
Η επίλυση μιας ή δύο συγκεκριμένων διαφορών μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας μπορεί να μην είναι δύσκολη, αλλά το πάχος και η ποιότητα του «θεμελίου» θα καθορίσουν πόσο υψηλή και σταθερή μπορεί να είναι η φιλία μεταξύ των δύο χωρών. Η προοπτική και η κατανόηση της διμερούς σχέσης δεν πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμη και ωφελιμιστική, αλλά μάλλον μακροπρόθεσμη. Εάν μπορέσει να εδραιωθεί μια σωστή αμοιβαία κατανόηση και να κατανοηθεί η σωστή κατεύθυνση για τις σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας, θα είναι ευκολότερο να επιλυθούν ορισμένα συγκεκριμένα προβλήματα.
Η πολιτική της Κίνας έναντι της Ιαπωνίας ήταν συνεπής και σταθερή. Το κλειδί για τις μελλοντικές σχέσεις θα είναι αν η Ιαπωνία μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζει την τρέχουσα ρεαλιστική πολιτική της έναντι της Κίνας, σταθερά και συνεχώς, και να εκμεταλλευτεί αυτή την κρίσιμη περίοδο για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Τόσο ο κινεζικός όσο και ο ιαπωνικός λαός έχουν την παροιμία «Ένα ταξίδι χιλίων μιλίων αρχίζει με ένα μόνο βήμα» και για τις δύο χώρες, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τη βελτίωση και την ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Ιαπωνίας.