Αναρχοκαπιταλισμός

Φιλοσοφία πολιτικής
Άβαταρ μέλους
Alexander the Great
Δημοσιεύσεις: 1660
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 15:42

Αναρχοκαπιταλισμός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Alexander the Great » 05 Απρ 2018, 15:16

Εικόνα

Αναρχοκαπιταλισμός ή αναρχισμός της ελεύθερης αγοράς αποκαλείται το ρεύμα εκείνο του αναρχοατομικισμού που αρνείται μεν την ύπαρξη του κράτους, ως αυτόνομου μηχανισμού εξουσίας επί της κοινωνίας, αλλά δέχεται την ύπαρξη του συστήματος της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς και του κινήτρου του χρηματικού κέρδους ως μοχλού της ανθρώπινης δραστηριότητας. Οι κύριοι θεωρητικοί του αναρχοκαπιταλισμού οραματίζονται ένα κοινωνικό μοντέλο στηριγμένο αποκλειστικά στην ατομική ιδιοκτησία και στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι βασικοί τους στόχοι είναι η διαμόρφωση ενός δικαίου στηριγμένου στα αρνητικά δικαιώματα, η ιδιωτικοποίηση όλων των κρατικών θεσμών και η εξάλειψη κάθε μορφής άμεσου εξαναγκασμού έναντι οποιουδήποτε πολίτη. Οι αρχές τους στηρίζονται σε μια προσήλωση στα φυσικά δικαιώματα και στη λοκιανή κοσμοθέαση.

Κατά καιρούς ο αναρχοκαπιταλισμός έχει συνδεθεί με τον νεοφιλελευθερισμό, ως ακραία εκδοχή του τελευταίου, ενώ ορισμένοι θεωρητικοί, κυρίως σοσιαλιστές, έχουν αμφισβητήσει το κατά πόσον αποτελεί πραγματικά κάποια «δεξιά» τάση του αναρχισμού. Υπήρξαν αναρχοατομικιστές οι οποίοι αποδέχονταν την ελεύθερη αγορά ως φυσικό τρόπο διανομής των παραγόμενων αγαθών, αλλά όχι τον καπιταλισμό και το κίνητρο του χρηματικού κέρδους: αυτοί δεν μπορούν να ταξινομηθούν ως αναρχοκαπιταλιστές. Στον αγγλοσαξονικό κόσμο ο αναρχοκαπιταλισμός ορισμένες φορές αποκαλείται δεξιός ελευθεριακός χώρος («right libertarianism»).

Χαρακτηριστικά

Βασικότερη φυσιογνωμία της αναρχοκαπιταλιστικής θεωρίας υπήρξε ο οικονομολόγος, φιλόσοφος και ερασιτέχνης ιστορικός Μάρεϊ Ρόθμπαρντ (Murray Rothbard, 1926-1995). O Ρόθμπαρντ, μέσα από τη μελέτη των οικονομικών συστημάτων που επικράτησαν ιστορικά, έφτασε στα παρακάτω συμπεράσματα:

Ότι το κράτος συνιστά τον κύριο διαταράκτη κάθε ομαλής οικονομικής δραστηριότητας που συνίσταται στις εθελούσιες συναλλαγές μεταξύ συναινούντων ατόμων.

Οτι το βασικό κίνητρο της διατάραξης της οικονομικής ζωής από το κράτος υπήρξε η υφαρπαγή μέρους του παραγόμενου κοινωνικού προϊόντος από τις ομάδες εκείνες που ήλεγχαν τον κρατικό μηχανισμό (μέσω της φορολογίας, της νόθευσης του νομίσματος και της πληθωριστικής επέκτασης του).

Ότι βασική προϋπόθεση μιας ομαλής κοινωνικής συμβίωσης είναι η αμοιβαία αναγνώριση της λεγόμενης ιδιοκτησίας επί του εαυτού, δηλαδή της δυνατότητας αυτοδιάθεσης του ατόμου με μοναδικό κριτήριο τη δική του θέληση δίχως έξωθεν επιβολή, θέληση η οποία περιορίζεται μονάχα από τον σεβασμό στην ιδιοκτησία των άλλων.

Ταυτόχρονα ο Ρόθμπαρντ διαπίστωσε πως σε κάθε ιστορική συγκυρία, οι κοινωνικές δυνάμεις του ανταγωνισμού και της δυναμικής προσαρμογής έτειναν να καλύψουν την υπάρχουσα ζήτηση για κάθε είδος αγαθού, υλικού ή άυλου. Συμπέρανε επίσης πως αυτές οι δυνάμεις μέσα από τα κανάλια της αγοράς κατάφερναν να επιλύουν το πρόβλημα της σπάνης (scarcity) ταχύτερα και πιο αποδοτικά από το κράτος.

Το αμέσως επόμενο πόρισμα ήταν φυσιολογικά ότι σε έναν πολιτικά αποκεντρωμένο κόσμο, μη-κυβερνώμενο από κάποιο κράτος, η κοινωνία θα παρήγαγε περισσότερο πλούτο, και θα έλυνε τα θεμελιώδη της προβλήματα πιο αποτελεσματικά.

Σύγχρονοι εκπρόσωποι του αναρχοφιλελευθερισμού
Ο Χεσούς Ουέρτα ντε Σότο, Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Βασιλεύς Χουάν Κάρλος (Universidad Rey Juan Carlos), στη Μαδρίτη της Ισπανίας, σε ένα άρθρο του με τίτλο Liberalismo versus anarcocapitalismo[1] (Φιλελευθερισμός έναντι αναρχοφιλελευθερισμού), το οποίο εδημοσιεύθη στο επιστημονικό περιοδικό Procesos de Mercado: Revista Europea de Economía Política[2] (Τόμος 4ος, Τεύχος 2ο), υποστήριξε ότι ο κλασικός φιλελευθερισμός είναι ανέφικτος ένεκα της αδυναμίας περιορισμού της ισχύος του κράτους, και τάχθηκε υπέρ του αναρχοφιλελευθερισμού, ως μόνη λύση δια την διασφάλιση της ελευθερίας του ατόμου. Ως εκ τούτου, ο Χεσούς Ουέρτα ντε Σότο πιστεύει στη θεωρητική ανωτερότητα του αναρχοφιλελευθερισμού σε σχέση με τον κλασικό φιλελευθερισμό. Υποστηρίζει επίσης την πλήρη οικονομική ελευθερία και μια εκ βάθρων αναδιοργάνωση του υπάρχοντος χρηματοοικονομικού συστήματος: υποστηρίζει την επιστροφή στον κανόνα του χρυσού και την τήρηση του 100% των καταθέσεων ως αποθεματικό. Για το θέμα αυτό αναφέρεται και στο ντοκυμανταίρ Απάτη: Τα αίτια της μεγάλης ύφεσης[3]. ".

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE ... F%8C%CF%82

Άβαταρ μέλους
akritas
Δημοσιεύσεις: 233
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 10:18

Re: Αναρχοκαπιταλισμός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από akritas » 05 Απρ 2018, 19:45

Τι είναι ο αναρχοκαπιταλισμός;

Μία ουτοπική και λαϊκίστικη θεωρία, που ανέπτυξε ο Μάρει Ρόθμπαρτ, συνδυάζοντας στοιχεία της Αυστριακής Οικονομικής Σχολής, του κλασσικού φιλελευθερισμού και κάποια στοιχεία του αναρχοατομισμού.
Στην θεωρία ο αναρχοκαπιταλισμός είναι ένα συνονθύλευμα πολιτικών στοιχείων το οποίο έχει ως κοινωνικό μοντέλο στηριγμένο αποκλειστικά στην ατομική ιδιοκτησία και στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ο λόγος του είναι εμφανής:
-μίσος προς το κράτος,
-μίσος προς την διακυβέρνηση,
-μίσος προς τον πολίτη,
-μίσος προς την κοινωνία και σε οποιαδήποτε συλλογικό-ακόμα και στην οικογένεια- και
-φυσικά πλήρης ανυπαρξία σε οποιοδήποτε στοιχείο εμπειρικότητας που να αποδεικνύει την θεωρία του.

Μπορεί ο αναρχοκαπιταλισμός να μιλήσει για ένα οικονομικό και ανταποδοτικό κράτος;
ΟΧΙ, διότι είναι εναντίον του κράτους και των θεσμών του. Δεν είναι τυχαίο που οπαδοί του, θεωρούν ως εμβρυακό αναρχικαπιταλιστικό μοντέλο τη μισοδιαλυμένη από τους πολέμους και ουσιαστικά ακυβέρνητη επί χρόνια Σομαλία..

pylothess
Δημοσιεύσεις: 6734
Εγγραφή: 19 Απρ 2018, 22:39
Phorum.gr user: pylothess

Re: Αναρχοκαπιταλισμός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pylothess » 21 Απρ 2018, 00:37

Δεν υφίσταται αναρχοκαπιταλισμός.
Δεν μπορεί να υπάρξει καπιταλισμός χωρίς την ύπραξη κράτους.
Τουλάχιστον έτσι όπως τον γνωρίζουμε εμείς σήμερα.
Ούτε καν σε εμβρυική μορφή.
Ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων στην αγορά οδηγεί σε συνενώσεις επιχειρήσεων και την δημιουργία οικονομικών
κολοσσών και μονοπωλίων. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Πώς για παράδειγμα οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ εξαφάνισαν
τα μπακάλικα; Η πώς τα ΙΚΕΑ εξαφάνισαν τα ξυλουργεία της γειτονιάς;
Και εκτός αυτού υπάρχουν αντιθέσεις στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής που δεν μπορείς να τις ξεπεράσει και που είναι \
η αίτια των χρηματοπιστωτικών κρίσεων που επαναλαμβάνονται περίπου κάθε 10 χρόνια. Αυτά τα θέματα σήμερα που δεν υπάρχει το
αντίπαλο δέος ,που έχει καταρρεύσει ο υπαρκτός σοσιαλισμός δεν είναι ταμπού για τους αστούς οικονομολόγους να τα συζητήσουν.
Ο Μαρξ σήμερα διδάσκεται στα Οικονομικά πανεπιστήμια. Αν ο εργαζόμενος για παράδειγμα πληρωνόταν ολόκληρη την εργασία που παρήγαγε
ο επιχειρηματίας τι κέρδος θα έβγαζε; Ένα πολύ απλό παράδειγμα. Ένα εργοστάσιο έχει 500 εργάτες. Μπορούν και οι 500 εργάτες με το σύνολο των ημερομισθιών τους να αγοράσουν όλη την ημερήσια παραγωγή του εργοστασίου; ασφαλώς και όχι.

Πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ο καπιταλισμός χωρίς κράτους όταν υπάρχουν αντικρουόμενα ταξικά συμφέροντα;
Ο ρόλος του κράτους είναι να εξισορροπεί τις αντίρροπες δυνάμεις της κοινωνίας και να αμβλύνει τις ταξικές αντιθέσεις
για την διατήρηση της κονωνικής ευημερίας. Καμιά φορά για να επιβάλλει και την τάξη με την βία.
Αλήθεια πώς θα μπορούσε η αγορά να λύσει η αγορά το πρόβλημα της διαφύλαξης των συνόρων χωρίς κράτος;
Δηλαδή όταν θα μπουκάρουν οι Τούρκοι ο κάθε πολίτης θα προσλαμβάνει και από ένα στρατιώτη μισθοφόρο να του προστατέψει το σπίτι;
ΟΙ πυραύλοι θα πέφτουν βροχή και εμείς θα παίρνουμε προσφορές για να βρούμε μισθοφόρους στρατιώτες σε καλύτερη τιμή.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΑΜΕ ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ
ΘΑ ΜΙΛΗΣΩ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΑΣ ΠΟΥΜΕ 20 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΝΕΝΟΗΘΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ.
ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΨΕΙ. 20 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΝΕΝΟΗΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΦΟΥΝ ΟΙ
ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ,ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ. Η ΑΚΟΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑ ΟΡΟΦΟΣ ΝΑ ΣΥΝΝΕΝΟΗΘΕΙ
ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΜΙΑ ΛΑΜΠΑ ΠΟΥ ΚΑΗΚΕ. ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΟΜΑΛΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ; ΤΟ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΝΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΟΠΛΕΣ ΦΑΤΡΙΕΣ ΠΟΥ Η ΜΙΑ ΘΑ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ.

Άβαταρ μέλους
Rakomelofronas
Δημοσιεύσεις: 4538
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 19:00
Phorum.gr user: Pegasus - erkebrad

Re: Αναρχοκαπιταλισμός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Rakomelofronas » 22 Απρ 2018, 10:42

Τα κράτη είναι ακριβώς μια κάπως πιο εκλεπτυσμένη, τυποποιημένη εκδοχή αυτού του πολέμου "ένοπλων φατριών". Στον βαθμό που ένας άνθρωπος είναι καταρχήν ελεύθερος να φύγει από τον τόπο του και ακόμα και να αλλάξει ιθαγένεια (ποιοι θα τον δεχτούν είναι άλλη συζήτηση), και μάλιστα με ολοένα και μικρότερο κόστος σε σχέση με παλιά, ο κόσμος είναι αναρχικός. Αν αρχίσει να γίνεται σοβαρή συζήτηση για παγκόσμια κυβέρνηση, το ξανασυζητάμε.

Ποιος είπε ότι οι δεξιοί δεν έχουν και αυτοί τις ουτοπίες τους; Η μεγάλη διαφορά με τους αριστερούς είναι ότι οι δεξιοί ουτοπιστές είναι λίγοι, απομονωμένοι, σταμπαρισμένοι ως γραφικοί και δεν ορίζουν το ιδεολογικό κλίμα.
Ο κόσμος που θυμάσαι δεν υπάρχει πια.
Τargetnews

zteo
Δημοσιεύσεις: 9861
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 02:36

Re: Αναρχοκαπιταλισμός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από zteo » 22 Απρ 2018, 10:53

Αναρχοκαπιταλισμος οπως λεμε παρθενοπουτανα.
Όποιος σπέρνει Τσιπρες και ραντίζει Ανδρουλακηδες θερίζει Μητσοτακιδες και μια γκέισα Παναγία.

Άβαταρ μέλους
Alexander the Great
Δημοσιεύσεις: 1660
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 15:42

Re: Αναρχοκαπιταλισμός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Alexander the Great » 11 Ιουν 2018, 17:11

ΕΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΡΧΟΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗ ΦΡΑΝΚ ΖΑΠΠΑ «Βγάλτε τον σκασμό: ο Φρανκ Ζάππα με τα δικά του λόγια»

Ο Ζάππα ήταν άθεος και απέρριπτε την Χριστιανική θρησκεία, αλλά και τον συνδυασμό πολιτικής και Χριστιανισμού γιατί αυτό αφενός δεν ήταν σκοπός των Πατέρων του Αμερικανικού Έθνους, αφετέρου οδηγεί σε μία «φασιστική θεοκρατία», όπως θεωρούσε την κυβέρνηση Ρέηγκαν. Απέρριπτε επίσης την δημόσια παιδεία στις ΗΠΑ η οποία εκπαιδεύει τα παιδιά στο να είναι αμαθή, ενώ πίστευε ότι η αληθινή μόρφωση βρίσκεται στις βιβλιοθήκες.

Ο επί της ουσίας συντηρητισμός του Φρανκ Ζάππα

Με τέτοιες απόψεις , πολλοί βιάστηκαν να βαπτίσουν τον Φρανκ Ζάππα «αναρχικό» όμως ο ίδιος αυτοχαρακτηριζόταν ως «στην ουσία συντηρητικός». Αυτός ο συντηρητισμός εκφράζεται με αγάπη για τον καπιταλισμό, χαμηλότερη φορολογία και πίστη στην υπευθυνότητα του ατόμου ως πολίτης και επιχειρηματίας. Για αυτό είχε ψηφίσει τον Ρος Περρό, ενώ είχε προταθεί ως υποψήφιος από το Φιλελεύθερο Κόμμα των ΗΠΑ (Libertarian Party). Ο ίδιος πίστευε ότι οι καλλιτέχνες θα πρέπει να δημιουργούν τις δικές τους εταιρίες δίσκων. Ο ίδιος ίδρυσε το 1979 την δική του εταιρεία, την Zappa Records, όπου κυκλοφόρησε το δημοφιλέστερο άλμπουμ της καριέρας του, το επηρεασμένο από το ντίσκο «Sheik Yerbouti».

Η αγάπη του για τον καπιταλισμό τον έκανε να δηλώνει ότι «Ο κύριος Γκορμπατσώφ σκόνταψε σε μια καλά κρυμμένη αλήθεια της Σοβιετικής ιστορίας, ότι ο κομμουνισμός δεν λειτουργεί γιατί πηγαίνει κόντρα στην φύση του ανθρώπου: οι άνθρωποι αρέσκονται να τους ανήκουν πράγματα». Ενώ αλλού δήλωνε: «Ο κομμουνισμός παράγει κακή μουσική, κακή τέχνη, κοινωνική στασιμότητα (ότι ο άνθρωπος δεν ανεβαίνει σε άλλη τάξη) και δυστυχισμένους ανθρώπους» Τέτοιες απόψεις μαζί με τον φιλοκαπιταλισμό του έκαναν τον Πρόεδρο Χάβελ της Τσεχοσλοβακίας να τον προτείνει για ειδικό πρεσβευτή της χώρας στην Δύση σε θέματα Εμπορίου, Κουλτούρας και Τουρισμού. Όμως ο ίδιος αρνήθηκε λόγω του προχωρημένου καρκίνου του προστάτη.

Ένας φιλελεύθερος ενάντια στην λογοκρισία και την επέμβαση του κράτους

Μία από τις διάσημες στιγμές του ντοκυμανταίρ «Βγάλτε τον σκασμό» είναι η καθώς πρέπει εμφάνιση του μπροστά στην Γερουσία ενάντια στην λογοκρισία στην μουσική. Σε αυτήν η ομάδα Parents Resource Music Group ζητούσε την επέμβαση του κράτους να τοποθετούνται ταμπέλες στους δίσκους που να αναφέρουν ότι έχουν χυδαίους στίχους ώστε οι γονείς να μην τους αγοράζουν για τα παιδιά τους. Αυτός ο αγώνας ανήκει στην Δεξιά (ενός παλιομοδίτικου στυλ) και τον Φιλελευθερισμό, που πιστεύουν στην ελευθερία του λόγου και την μη επέμβαση του κράτους στις διάφορες πλευρές της δημόσιας ζωής.

Ο Ζάππα πίστευε στον περιορισμένο ρόλο του κράτους, στον οποίο ανήκαν μόνο η άμυνα και έργα υποδομής, ενώ θα έπρεπε η κυβέρνηση να είναι αποτελεσματική και τα πράγματα να γίνονται με το λιγότερο κόστος. Τέλος πίστευε στην κατάργηση του νόμου εισοδήματος.

Όσο δε αφορά την εξωτερική πολιτική αρνιόταν την επέμβαση των ΗΠΑ στις διάφορες ανά τον κόσμο χώρες, ενώ πίστευε ότι η κυβέρνηση είναι το πιόνι του στρατιωτικο-βιομηχανικού σύμπλεγματος. Αυτές οι δύο τελευταίες απόψεις τον φέρνουν κοντά στην πολιτική του Ρον Πώλ.

Όλα αυτά δικαιολογούν την άποψη μας ότι είναι καιρός να ανακαλύψουμε την ιδιοφυία που άκουγε στο όνομα Φρανκ Ζάππα και ειδικά οι οπαδοί του φιλελευθερισμού.

Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 24861
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 00:37

Re: Αναρχοκαπιταλισμός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Beria » 11 Ιουν 2018, 17:18

Alexander the Great έγραψε:
11 Ιουν 2018, 17:11
ΕΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΡΧΟΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗ ΦΡΑΝΚ ΖΑΠΠΑ «Βγάλτε τον σκασμό: ο Φρανκ Ζάππα με τα δικά του λόγια»

Ο Ζάππα ήταν άθεος και απέρριπτε την Χριστιανική θρησκεία, αλλά και τον συνδυασμό πολιτικής και Χριστιανισμού γιατί αυτό αφενός δεν ήταν σκοπός των Πατέρων του Αμερικανικού Έθνους, αφετέρου οδηγεί σε μία «φασιστική θεοκρατία», όπως θεωρούσε την κυβέρνηση Ρέηγκαν. Απέρριπτε επίσης την δημόσια παιδεία στις ΗΠΑ η οποία εκπαιδεύει τα παιδιά στο να είναι αμαθή, ενώ πίστευε ότι η αληθινή μόρφωση βρίσκεται στις βιβλιοθήκες.

Ο επί της ουσίας συντηρητισμός του Φρανκ Ζάππα

Με τέτοιες απόψεις , πολλοί βιάστηκαν να βαπτίσουν τον Φρανκ Ζάππα «αναρχικό» όμως ο ίδιος αυτοχαρακτηριζόταν ως «στην ουσία συντηρητικός». Αυτός ο συντηρητισμός εκφράζεται με αγάπη για τον καπιταλισμό, χαμηλότερη φορολογία και πίστη στην υπευθυνότητα του ατόμου ως πολίτης και επιχειρηματίας. Για αυτό είχε ψηφίσει τον Ρος Περρό, ενώ είχε προταθεί ως υποψήφιος από το Φιλελεύθερο Κόμμα των ΗΠΑ (Libertarian Party). Ο ίδιος πίστευε ότι οι καλλιτέχνες θα πρέπει να δημιουργούν τις δικές τους εταιρίες δίσκων. Ο ίδιος ίδρυσε το 1979 την δική του εταιρεία, την Zappa Records, όπου κυκλοφόρησε το δημοφιλέστερο άλμπουμ της καριέρας του, το επηρεασμένο από το ντίσκο «Sheik Yerbouti».

Η αγάπη του για τον καπιταλισμό τον έκανε να δηλώνει ότι «Ο κύριος Γκορμπατσώφ σκόνταψε σε μια καλά κρυμμένη αλήθεια της Σοβιετικής ιστορίας, ότι ο κομμουνισμός δεν λειτουργεί γιατί πηγαίνει κόντρα στην φύση του ανθρώπου: οι άνθρωποι αρέσκονται να τους ανήκουν πράγματα». Ενώ αλλού δήλωνε: «Ο κομμουνισμός παράγει κακή μουσική, κακή τέχνη, κοινωνική στασιμότητα (ότι ο άνθρωπος δεν ανεβαίνει σε άλλη τάξη) και δυστυχισμένους ανθρώπους» Τέτοιες απόψεις μαζί με τον φιλοκαπιταλισμό του έκαναν τον Πρόεδρο Χάβελ της Τσεχοσλοβακίας να τον προτείνει για ειδικό πρεσβευτή της χώρας στην Δύση σε θέματα Εμπορίου, Κουλτούρας και Τουρισμού. Όμως ο ίδιος αρνήθηκε λόγω του προχωρημένου καρκίνου του προστάτη.

Ένας φιλελεύθερος ενάντια στην λογοκρισία και την επέμβαση του κράτους

Μία από τις διάσημες στιγμές του ντοκυμανταίρ «Βγάλτε τον σκασμό» είναι η καθώς πρέπει εμφάνιση του μπροστά στην Γερουσία ενάντια στην λογοκρισία στην μουσική. Σε αυτήν η ομάδα Parents Resource Music Group ζητούσε την επέμβαση του κράτους να τοποθετούνται ταμπέλες στους δίσκους που να αναφέρουν ότι έχουν χυδαίους στίχους ώστε οι γονείς να μην τους αγοράζουν για τα παιδιά τους. Αυτός ο αγώνας ανήκει στην Δεξιά (ενός παλιομοδίτικου στυλ) και τον Φιλελευθερισμό, που πιστεύουν στην ελευθερία του λόγου και την μη επέμβαση του κράτους στις διάφορες πλευρές της δημόσιας ζωής.

Ο Ζάππα πίστευε στον περιορισμένο ρόλο του κράτους, στον οποίο ανήκαν μόνο η άμυνα και έργα υποδομής, ενώ θα έπρεπε η κυβέρνηση να είναι αποτελεσματική και τα πράγματα να γίνονται με το λιγότερο κόστος. Τέλος πίστευε στην κατάργηση του νόμου εισοδήματος.

Όσο δε αφορά την εξωτερική πολιτική αρνιόταν την επέμβαση των ΗΠΑ στις διάφορες ανά τον κόσμο χώρες, ενώ πίστευε ότι η κυβέρνηση είναι το πιόνι του στρατιωτικο-βιομηχανικού σύμπλεγματος. Αυτές οι δύο τελευταίες απόψεις τον φέρνουν κοντά στην πολιτική του Ρον Πώλ.

Όλα αυτά δικαιολογούν την άποψη μας ότι είναι καιρός να ανακαλύψουμε την ιδιοφυία που άκουγε στο όνομα Φρανκ Ζάππα και ειδικά οι οπαδοί του φιλελευθερισμού.
λινκ;

αν δεν είσαι ο Πισσαλίδης (δεν είσαι) δεν είναι καλό να βάζεις σεντόνια χωρίς αναφορά στον συγγραφέα τους
gassim έγραψε:
07 Σεπ 2021, 14:12
Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.

Άβαταρ μέλους
Alexander the Great
Δημοσιεύσεις: 1660
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 15:42

Re: Αναρχοκαπιταλισμός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Alexander the Great » 11 Ιουν 2018, 17:29

Οτι θελει το πανιωνακι μας.

ΥΓ Τουλαχιστον δεν σου βγηκε κι αυτος εθνικι σαν τον Παουντ :D

http://www.pissalidis.com/%CE%B5%CE%BD% ... %BD%CF%84/

Άβαταρ μέλους
Drexler
Δημοσιεύσεις: 8047
Εγγραφή: 26 Ιουν 2018, 11:43

Re: Αναρχοκαπιταλισμός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Drexler » 01 Ιούλ 2018, 10:58

Ετσι εξηγειται γιατι η πλειοψηφια των αναρχικων ειναι παιδια πλουσιων.
Με λογισμό και μ' όνειρο τσακίζουμε το ημιπρολεταριάτο!

Άβαταρ μέλους
southern
Δημοσιεύσεις: 13587
Εγγραφή: 19 Απρ 2018, 15:23
Phorum.gr user: southern

Re: Αναρχοκαπιταλισμός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από southern » 01 Ιούλ 2018, 11:13

Drexler έγραψε:
01 Ιούλ 2018, 10:58
Ετσι εξηγειται γιατι η πλειοψηφια των αναρχικων ειναι παιδια πλουσιων.
κωλόπαιδα πλουσίων :smt018
Δελτίο τύπου της Δράσης υπερ της στεγης ψευτομακεδονικου πολιτισμου το 2012, αναδημοσιευμενο στην επισημη σελίδα του Ουρανιου Τοξου http://www.florina.org/news/2012/october06_g.asp
Γενικός Γραμματέας υπουργείου προέρχεται από κόμμα που υποστηρίζει την ψευδομειονότητα στη Μακεδονία

Άβαταρ μέλους
Οργισμένος
Δημοσιεύσεις: 14417
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:21

Re: Αναρχοκαπιταλισμός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Οργισμένος » 01 Ιούλ 2018, 12:05

χαπια χαπια και παλι χαπια...
ΤΟ βιβλίο μου:https://www.smashwords.com/books/view/412984
Η τραγελαφικά ωμή αλήθεια για την Ελλάδα.
ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ!!!
Στηρίξτε με, η αλήθεια ΠΡΕΠΕΙ να λάμψει...

Άβαταρ μέλους
μίστερ μαξ
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 9289
Εγγραφή: 05 Ιούλ 2018, 11:18

Re: Αναρχοκαπιταλισμός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από μίστερ μαξ » 05 Ιούλ 2018, 11:51

Αναρχοκαπιταλισμός- οπως λέμε «κρύες φωτιές»

Ο αναρχισμός θέλει να καταργήσει την εξουσία. Ο Κατιταλισμός θέλει να την εργαλειοποιήσει ακόμη περισσότερο. Οτι να ναι οι αναρχοκαπιτάλες, εξ όσων βλέπω μάλιστα μερικοί ήταν και πρωην ΧΑνοι. Αναμενόμενο.
Αντι-Πουτιν, Αντι-Ζελενσκυ
Τα κράτη ματώνουν της γειτονιας τον χάρτη

Άβαταρ μέλους
Drexler
Δημοσιεύσεις: 8047
Εγγραφή: 26 Ιουν 2018, 11:43

Re: Αναρχοκαπιταλισμός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Drexler » 05 Ιούλ 2018, 15:20

Aνατρεχω στο παντα αξιοπιστο ιντιμιντια

Στον αναρχικό χώρο υπάρχουν περιθώρια για τα πάντα. Ο καθένας μπορεί να προτείνει μοντέλο οργάνωσης, κι αν ανταποκριθούν αρκετοί, θα συστήσουν κοινότητα. Επομένως ουδόλως μας απασχολεί το κατά πόσο μπορεί ένα τέτοιο μοντέλο να λειτουργήσει (ο γράφων αμφιβάλλει) και δεν παίζει κανένα ρόλο στο αν είναι ή δεν είναι αναρχικό. Από το σημείο που η συμμετοχή σε αυτό είναι εθελοντική, είναι και 100% αναρχικό.

Μια απο τις ριζες του αναρχισμού παντως ειναι ο φιλελευθερισμός.
Στις ΗΠΑ μαλιστα το αναρχικό κίνημα εχει επηρεαστεί σχεδον αποκλειστικά απο τον φιλελευθερισμό

Πάντως ο μεγαλυτερος αναρχοκαπιταλιστης παραμενει ο Κ. Μητσοτάκης
Με λογισμό και μ' όνειρο τσακίζουμε το ημιπρολεταριάτο!

Άβαταρ μέλους
Lugozzi
Δημοσιεύσεις: 15718
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 00:31
Τοποθεσία: Βόρεια Περιοχή του Πρώτου Μέρους

Re: Αναρχοκαπιταλισμός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Lugozzi » 05 Ιούλ 2018, 22:06

αναρχοκαπιταλισμός
ο μόνος πραγματικός αναρχισμός

χαιρετίζω την εμφάνιση μίστερ μαξ
“Don't let a win get to your head or a loss to your heart.”

Άβαταρ μέλους
μίστερ μαξ
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 9289
Εγγραφή: 05 Ιούλ 2018, 11:18

Re: Αναρχοκαπιταλισμός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από μίστερ μαξ » 06 Ιούλ 2018, 07:42

Drexler έγραψε:
05 Ιούλ 2018, 15:20
...
To ιντιμίντια δεν είναι αξιόπιστο πάντα. Δεν διεκδικεί καν να είναι. Αν 10 άνθρωποι μαζευτούν και πούνε ότι θα έχουνε 1 βασιλειά και οι υπόλοιποι θα κάνουν ότι τους λέει, αυτό δεν είναι αναρχισμός. Αν θες να μάθεις πέντε πράγματα περισσότερα, διάβασε την σύγχρονη αναρχική βιβλιογραφία. Εγώ θα πρότεινα In Defence of Anarchism του Robert Paul Wolff.


Χαιρετώ πίσω Luggozi (δεν ξέρω ακόμη να κάνω tag)
Αντι-Πουτιν, Αντι-Ζελενσκυ
Τα κράτη ματώνουν της γειτονιας τον χάρτη

Απάντηση

Επιστροφή στο “Φιλοσοφία πολιτικής”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών