Εγωισμός ή αλληλεγγύη; Τι υπερισχύει στην ανθρώπινη φύση;

Φιλοσοφία πολιτικής

Εγωισμός ή αλληλεγγύη;

Εγωισμός
1
50%
Αλληλεγγύη
1
50%
 
Σύνολο ψήφων: 2

Άβαταρ μέλους
AlienWay
Δημοσιεύσεις: 23283
Εγγραφή: 08 Οκτ 2019, 13:15
Phorum.gr user: AlienWay

Εγωισμός ή αλληλεγγύη; Τι υπερισχύει στην ανθρώπινη φύση;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από AlienWay » 08 Απρ 2023, 14:46

Στην ανθρώπινη φύση υπερισχύει ο εγωισμός. Ο άνθρωπος επιθυμεί να βελτιώνει την κοινωνική του θέση (να αποκτήσει αίγλη και κύρος) και αντιμετωπίζει τους συνανθρώπους του εγωιστικά.

Ακόμη και στην περίπτωση που επιδεικνύει αλληλεγγύη, το κάνει για να αυξήσει το κύρος του, έναντι άλλων ή -σε περίπτωση που ανήκει σε οργανωμένες ομάδες- προκειμένου να μπει στο μάτι των εξουσιαστών. Βοηθώντας τους μη έχοντες, αισθάνεται ότι βάζει ένα λιθαράκι για τον μακροπρόθεσμο εκτοπισμό των εχόντων.

Στην πραγματικότητα η κοινωνία αποτελείται από αντιμαχόμενες για δύναμη και εξουσία ομάδες, τα μέλη των οποίων επιδεικνύουν αλληλεγγύη μεταξύ τους, ώστε να εκτοπίσουν πιο αποτελεσματικά τις ομάδες μεγαλύτερης ισχύος και να ανταγωνιστούν στα ίσα τις υπόλοιπες ομάδες.

Ο άνθρωπος θέλει να δημιουργήσει κάτι καλό μόνο και μόνο για να μνημονεύεται στην ιστορία και να διατηρηθεί η μνήμη του.

Ο άνθρωπος θέλει να κάνει παιδιά, μόνο και μόνο για να διατηρηθούν τα γονίδιά του εις το διηνεκές.

Παραμυθιάζει τον εαυτό του με χίλιες δυο προφάσεις (είτε λέγονται "καλό", είτε λέγονται "θρησκεία", είτε "έρωτας", είτε "κομμουνισμός" είτε δεν ξέρω κι εγώ τι) αλλά στο τέλος πάντα θριαμβεύει και επικρατεί το εγωιστικό γονίδιο.

Συνευρίσκεται με τους άλλους για να δημιουργεί "κύκλους" και "διασυνδέσεις" που εξυπηρετούν τα ατομικά του συμφέροντα. Μάχεται στο όνομα της "δικαιοσύνης" αλλά όταν βρεθεί σε θέση ισχύος, πολεμά αυτούς που την επικαλούνται (γιατί κι αυτοί θέλουν να γίνουν χαλίφης στη θέση του χαλίφη).

Χαμογελά με ζεστασιά στον συνάνθρωπο, μόνο και μόνο γιατί κατά βάθος θέλει να δείξει ότι είναι "καλός πολίτης" και να εξασφαλίσει με αυτό τον τρόπο κύρος, άρα και δύναμη.

Οσες φορές η αλληλεγγύη επιβλήθηκε στους λαούς, τους καταπίεσε και τους έκανε να αισθανθούν σαν σκλάβοι. Ελευθερία ίσον δύναμη. Δύναμη ίσον επιβολή στους άλλους.

Ο άνθρωπος δίνει αγώνες για την απόκτηση εξουσίας, για τον εκτοπισμό όσων έχουν μεγαλύτερη εξουσία από τον ίδιο και για την προστασία του απ' όσους έχουν λιγότερη εξουσία από τον ίδιο, οι οποίοι προσπαθούν να τον εκτοπίσουν.

Το να τους εκμεταλλεύεται και να τους δίνει ένα χαρτζιλίκι, εξασφαλίζει: 1ον: Οτι θα τους έχει πάντοτε "κάτω" από αυτόν (άρα θα τους αποθαρρύνει από το να τον εκτοπίσουν) και 2ον: Τους χρησιμοποιεί ως "πρώτη ύλη" ώστε να αυξήσει τη δύναμή του.

Τα αισθήματα που συγγενεύουν με την αλληλεγγύη (όπως αγάπη, τρυφερότητα, φιλία, κώδικες ηθικής κλπ) είναι το τέχνασμα προκειμένου να δικαιολογούν οι κατώτερες κοινωνικές τάξεις τη μοίρα τους, αλλά και να βγαίνουν νικητές όσοι τα παρακάμπτουν (οι λιγοστοί που γνωρίζουν τη "μέθοδο" για να τα παρακάμπτουν).
Ζούμε σε μια οικονομία.

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Φιλοσοφία πολιτικής”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών