vantono έγραψε: ↑04 Σεπ 2024, 02:30
Έτσι πιστεύω και έτσι βλέπω. Όσοι φιλοι-γνωστοι μου έχουν ξεμείνει ακόμα στο κροσφιτ, στην καλύτερη αυτό που βλέπω να πετυχαίνουν είναι να συντηρούνται στα κιλά τους και να βελτιώνεται η αντοχή και φυσική τους κατάσταση γενικότερα.
Και αυτά μια χαρά είναι δηλαδή, αλλά αυτά μπορείς να τα αποκτήσεις και με ένα σωρό άλλες παραδοσιακές μεθόδους, όχι (μόνο) με μια μαρκετίστικη φούσκα.
Μυϊκά κέρδη-προοδο δεν βλέπω πάντως σε αυτούς. Ούτε καν από άποψη γράμμωσης θα έλεγα, απλώς μένουν στάσιμοι.
Ο,τι μύες είχαν φτιάξει, τους είχαν ήδη φτιάξει από πριν ξεκινήσουν κροσφιτ, και από το κροσφιτ και μετά έχουν παραμείνει ακριβώς στο ίδιο μυϊκό επίπεδο.
Ορισμένοι εξ αυτών αδυνάτισαν μάλιστα (και έχασαν και μυες μαζί με λίπος προφανώς) λόγω της εξαντλητικής φύσης του κροσφιτ.
Ναι οκ, κατάλαβα τι λες. Αναφέρεσαι σε άτομα λογικά που μεταπήδησαν απο σιδεράδικο σε crossfit. Τέτοιος είμαι κ γω. Πριν το γυρίσω σε diesel που λέγανε κάποτε οι ναυτικοί είχα πολύ μεγαλύτερα P.R. σε powerlifting φάση. Το κλασσικό gym είναι για bodybuilding (η γράμμωση που αναφέρεις έχει μεγαλύτερη σημασία) κ ενίοτε powerlfiting (το οποίο είναι σαφώς ποιο χρήσιμο για το σώμα). Όταν ξεκίνησα Crossfit τα δυο πρώτα σοκ που έφαγα ήταν:
α) Δεν είχα το mobility να κάνω overhead squat snatch ούτε καν με stick ενώ μια γκόμενα δίπλα μου ανεβοκατέβαινε με 40 κιλά.
β) Μπαίνω σε ένα WoD που είχε 80 αν θυμάμαι καλά στο συνόλο deadlift με 60 κιλά κ νομίζω διπλά σχοινάκια στο ενδιάμεσο. Γέλασα. Εγώ τότε έκανα ζέσταμα με 120 κιλα στο deadlift (άλλη ανωριμότητα αυτό - ακόμα κ οι αρσιβαρίστες ξεκινάνε ζέσταμα με άδεια μπάρα). Θα το ξεφτιλίσω σκέφτηκα. 10-12 λεπτά ήταν το πρόγραμμα, στην μέση περίπου κ μετά από 30-40 dealift κ κάποια σχοινάκια η μέση είχε μπετώσει κ είχα μείνει από ανάσες.
Αυτό που θέλω να πώ είναι ότι προφανώς αν επενδύεις από την μια 4-6 ώρες την βδομάδα στο strength μόνο κ από την άλλη ξοδεύεις τις ίδιες ώρες για strength, power, endurance, mobility, agilgity, cardio, etc το αποτέλεσμα σε δύναμη/γράμμωση δεν θα είναι το ίδιο.
Για μένα προσωπικά είναι προτιμότερο που έχω πέσει από τα μέγιστα σε δύναμη, αλλά μπορώ να περπατήσω με τα χέρια (το αναφέρω όχι γτ δουλεύω σε τσίρκο αλλά ήμουν τόσο ατσούμπαλος που ούτε κατακόρυφο δεν έκανα πριν), να τρέχω άνετα κ γρήγορα 10km χωρίς να προπονούμαι σε τρέξιμο,να χτίζω ισορροπημένα τις μυικές ομάδες (δεν με χτυπάει ηλεκτρισμός όταν στέκομαι σε κρίκους λόγω αγύμναστων μυών σταθεροποίησης) κ πολλά άλλα που δεν είχα όταν κοίταγα τον Σβάρτζα στον τοίχο κάνοντας πιέσεις ώμων. Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν βαριέμαι.
Προφανώς είναι προσωπικό θέμα σε τι δίνει βάρος ο καθένας κ δεν είναι πιο μούρη ή πιο μύστης όποιος κάνει Crossfit ή Sap. Δεν είναι όμως ακριβές ότι το Crossfit δεν ευνοεί την μυική ανάπτυξη ή την γράμμωση. Απλά δεν κάνει μόνο αυτό. Το καταλαβαίνεις αν παρατηρήσεις είτε αθλούμενους που πριν δεν έκαναν bodybuilding/powerlifting ή αθλητές του Crossfit που επενδύουν παραπάνω απο 4-5 ώρες την βδομάδα σε αυτό.