Τέτρις: Πώς ένα σοβιετικό παιχνίδι με ελληνικό όνομα κατέκτησε τον κόσμο κατά λάθος

Παιχνίδια ρόλων, ηλεκτρονικά, PC games/consoles, cheats, συζητήσεις και σχολιασμοί
Άβαταρ μέλους
vantono
Δημοσιεύσεις: 22898
Εγγραφή: 14 Απρ 2018, 13:22
Phorum.gr user: vantono
Τοποθεσία: κεντρικά γραφεία George Soros

Τέτρις: Πώς ένα σοβιετικό παιχνίδι με ελληνικό όνομα κατέκτησε τον κόσμο κατά λάθος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vantono » 06 Νοέμ 2019, 12:16

Η άγνωστη ιστορία ενός εκ των πιο επιτυχημένων ηλεκτρονικών παιχνιδιών όλων των εποχών.

Οπως πολλές από τις μεγαλύτερες ιδέες και εφευρέσεις της ιστορίας έτσι και το πασίγνωστο παιχνίδι τέτρις προέκυψε ουσιαστικά κατά λάθος.
Ο Αλεξέι Παζίτνοφ ήταν μηχανικός λογισμικού στη Σοβιετική Ακαδημία Επιστημών στη Μόσχα, επιφορτισμένος με τη δοκιμή ενός νέου τύπου ηλεκτρονικού υπολογιστή, του Electronika 60. Για να το πετύχει αυτό, δημιούργησε ένα απλό παιχνίδι βασισμένο σε ένα παζλ από την παιδική του ηλικία. Με τον τρόπο αυτό ήθελε να διαπιστώσει πόσο ισχυρός ήταν ο υπολογιστής - και παράλληλα να προσφέρει μια πιο διασκεδαστική πλευρά στο εγχείρημά του.

Αυτό που δεν γνώριζε ήταν ότι το παιχνίδι που προέκυψε έμελλε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα, πιο εθιστικά και πιο επιτυχημένα όλων των εποχών.
Ηταν 6 Ιουνίου του 1984 και το τέτρις μόλις ξεκινούσε να γράφει ιστορία.
Ο Παζίτνοφ εμπνεύστηκε από το πεντόμινο, ένα κλασικό επιτραπέζιο παιχνίδι που αποτελείται από όλα τα διαφορετικά σχήματα που μπορούν να γίνουν συνδυάζοντας πέντε τετράγωνα.
Εικόνα
Για να απλοποιήσει τα πράγματα, μείωσε τον αριθμό των τετραγώνων σε τέσσερα, μειώνοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των πιθανών σχημάτων από 12 σε επτά.

Το παιχνίδι ονομάστηκε τέτρις, από το συνδυασμό του ελληνικής λέξης τέσσερα (σ.σ τέτρα) και το τένις - το αγαπημένο άθλημα του Ρώσου μηχανικού. Ο ίδιος, εξάλλου, «κόλλησε» από την πρώτη στιγμή. «Δεν μπορούσα να σταματήσω να παίζω αυτή την πρωτότυπη έκδοση, επειδή ήταν πολύ εθιστικό να βάζω τα σχήματα μαζί», ανέφερε στο CNN.
Αλλά η δημιουργία ενός βιντεοπαιχνιδιού στη Σοβιετική Ρωσία την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου δεν ήταν εύκολο. Μόνο μέσα από την απόλυτη λαμπρότητα του σχεδιασμού του, το τέτρις μετατράπηκε από ένα περίεργο πρόγραμμα δοκιμών σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Από στόμα σε στόμα
Παρόλο που το τέτρις έγινε αμέσως δημοφιλές μεταξύ των προγραμματιστών που είχαν πρόσβαση σε ένα Electronika 60, το μηχάνημα δεν είχε γραφικές δυνατότητες - και διέθετε λιγότερη μνήμη από τους αριθμητικούς υπολογιστές του σήμερα.
Λαμβάνοντας αιτήματα για δημιουργία μιας έκδοσης του παιχνιδιού για τον IBM PC, έναν πιο διαδεδομένο υπολογιστή με καλύτερα γραφικά, ο Παζίτνοφ ανέθεσε τη δουλειά στον Βαντίμ Γκερασίμοφ, έναν 16χρονο φοιτητή που δούλευε ένα καλοκαίρι στο γραφείο του (σήμερα εργάζεται ως μηχανικός στη Google).

Το παιχνίδι εξαπλώθηκε γρήγορα. «Ηταν σαν μια δασική πυρκαγιά ξύλου. Ολοι στη Σοβιετική Ενωση, που είχαν υπολογιστή, έπαιζαν τέτρις», δήλωσε ο δημιουργός του.
Ο Παζίτνοφ δεν έβγαλε χρήματα από το παιχνίδι, ούτε προτίθετο να το κάνει. Οι ιδέες ανήκαν στο κράτος και η ίδια η έννοια της πώλησης λογισμικού ως προϊόντος ήταν άγνωστη σε αυτόν. Το τέτρις διαδιδόταν από στόμα σε στόμα και οι άνθρωποι το διαμοιράζονταν με αντίγραφα σε δισκέτες.

Στη συνέχεια ο Παζίτνοφ άκουσε φήμες ότι το παιχνίδι μπορεί να έχει διασχίσει σύνορα και να παίζεται σε άλλες χώρες του ανατολικού μπλοκ. Το 1986 έλαβε μήνυμα μέσω τηλετύπου - πρόδρομος της συσκευής φαξ - από τον Ρόμπερτ Στέιν, έναν πωλητή εταιρείας λογισμικού με έδρα το Λονδίνο, την Andromeda.

Ο Στέιν, ο οποίος είχε δει το τέτρις στην Ουγγαρία, ήθελε να εξασφαλίσει τα δικαιώματα για να το πουλήσει ως παιχνίδι ηλεκτρονικών υπολογιστών στη Δύση. Προσέφερε, μάλιστα, σημαντικά χρήματα εκ των προτέρων.
Γνωρίζοντας, όμως, ότι η απευθείας συνεργασία με μια δυτική επιχείρηση θα μπορούσε να τον είχε στείλει στη φυλακή, ακόμα και πριν καν λάβει χρήματα, άρχισε να διερευνά πώς θα μπορούσε να πουλήσει τα δικαιώματα του παιχνιδιού μέσω του κράτους.

Ο Στέιν, ωστόσο, παρερμήνευσε την απάντησή του ως «πράσινο φως» και άρχισε αμέσως να παράγει το παιχνίδι. Ωστόσο, καθώς προετοιμαζόταν να ξεκινήσει, έλαβε ένα άλλο μήνυμα από την Elorg - συντομογραφία για την Electronorgtechnica, τον σοβιετικό οργανισμό που επιβλέπει τις εξαγωγές λογισμικού και υλικού - που τον ενημέρωνε ότι τα δικαιώματα δεν είχαν χορηγηθεί επισήμως και ότι το λανσάρισμά του στην αγορά ήταν παράνομο.
Τελικά, ο Στέιν απέκτησε τα δικαιώματα και το τέτρις κυκλοφόρησε ως εμπορικό παιχνίδι για PC στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ το 1988. Το παιχνίδι τράβηξε την προσοχή χάρη στις σοβιετικές του καταβολές με εικονογραφήσεις που είχαν ως θέμα το Κρεμλίνο και με τους κυριλλικούς χαρακτήρες τους.

Η απογείωση μέσω του Game Boy
Το τέτρις πωλούσε καλά στους υπολογιστές, αλλά τα μεγάλα χρήματα στον τομέα των παιχνιδιών έρχονταν από αλλού: από τις κονσόλες. Ο Χενκ Ρότζερς, ένας Ολλανδός κατασκευαστής βιντεοπαιχνιδιών και επιχειρηματίας που ζει στην Ιαπωνία, ήταν ο πρώτος που συνειδητοποίησε ότι το τέτρις ήταν το ιδανικό παιχνίδι για το Game Boy, ένα νέο τότε φορητό σύστημα που κυκλοφόρησε η Νintendo στην Ιαπωνία στις αρχές του 1989.
Εικόνα
Η κονσόλα επρόκειτο να λανσαριστεί στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη, και ο Ρότζερς επιχείρησε να πείσει την εταιρεία να διατίθεται ένα αντίγραφο του παιχνιδιού με τη συσκευή, μια κοινή πρακτική εκτός της Ιαπωνίας.

Κάπου εκεί, όμως, συνειδητοποίησε ότι υπήρχαν μισές εταιρίες που ισχυρίζονταν ότι κατέχουν τα δικαιώματα στο παιχνίδι. Ο ίδιος πήγε στη Μόσχα και μια εβδομάδα αργότερα έφυγε με μια υπογεγραμμένη συμφωνία για την εισαγωγή του τέτρις στο Game Boy.
Η έκδοση του Game Boy με το τέτρις πώλησε 35 εκατομμύρια αντίτυπα και βοήθησε την κονσόλα να γίνει μια από τις πιο επιτυχημένες όλων των εποχών. Εξακολουθεί να θεωρείται από πολλούς - συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Παζίτνοφ - ότι αυτή ήταν η καλύτερη έκδοση του τέτρις.

Καθυστερημένα προνόμια
Παρά την επιτυχία του παιχνιδιού, ο Παζίτνοφ εξακολουθούσε να μην βγάζει χρήματα από αυτό.
Ενα νομικό πρόβλημα προκάλεσε διαμάχη μεταξύ της Nintendo και της Atari σχετικά με τα δικαιώματα του τέτρις. Ενας δικαστής αποφάνθηκε υπέρ της Nintendo στα τέλη του 1989 και προκάκεσε ένα τεράστιο χτύπημα στην Atari, που είχε ήδη παράγει εκατοντάδες χιλιάδες άχρηστα αντίγραφα της έκδοσης του παιχνιδιού, με ττίτλο «Τέτρις: Το σοβιετικό παιχνίδι του μυαλού».

Η Nintendo υιοθέτησε μια διαφορετική προσέγγιση, επιλέγοντας το σύνθημα «Από τη Ρωσία με διασκέδαση».
Ο Παζίτνοφ εγκατέλειψε τη Μόσχα για το Σιάτλ το 1991, με τη βοήθεια του φίλου του Χενκ Ρότζερς. Και όταν η συμφωνία του για τα δικαιώματα έληξε το 1995, τελικά άρχισε να καρπώνεται τα προνόμια.
Εικόνα
Το 1996, οι δυό τους ίδρυσαν την Tetris Company, η οποία με τη σειρά της εξαγόρασε το 2005 την Elorg - που μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης είχε μετατραπεί από μια κρατική επιχείρηση σε ιδιωτική - αποκτώντας τον απόλυτο έλεγχο όλων των δικαιωμάτων του τέτρις παγκοσμίως.

Η εταιρεία έχει ακόμη κατοχυρώσει τα ονόματα και τα χρώματα του κάθε κομματιού τέτρις- που ονομάζεται επίσημα τετρίμινο.
Το τέτρις αποτέλεσε αντικείμενο πολλών επιστημονικών μελετών. Κάποιος διαπίστωσε ότι το παιχνίδι μπορεί να είναι αποτελεσματικό για την καταπολέμηση της επιθυμίας για φαγητό και ακόμη και ναρκωτικά, ενώ άλλος διαπίστωσε αύξηση του πάχους ορισμένων τμημάτων του εγκεφάλου σε άτομα που έπαιζαν συστηματικά.

Το να παίζει κανείς τέτρις για παρατεταμένες χρονικές περιόδους μπορεί να τον οδηγήσει να ονειρεύεται τα «τουβλάκια» του παιχνιδιού ή να ερμηνεύει τα αντικείμενα του πραγματικού κόσμου ως «τουβλάκια» - ένα φαινόμενο γνωστό ως «αντίκτυπο του τέτρις».
Μέχρι σήμερα, το τέτρις έχει κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 65 πλατφόρμες - ένα παγκόσμιο ρεκόρ - με περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο downloads σε κινητές συσκευές, σύμφωνα με την Tetris Company.
Εικόνα
Η τελευταία έκδοση, που κυκλοφόρησε στις αρχές του 2019 και συμπίπτει με την 35η επέτειο του παιχνιδιού, παίζεται απευθείας από πολλούς χρήστες ταυτόχρονα (μέχρι και 99) και για αυτό ονομάζεται «τέτρις 99».

Από το 2010, ένα τουρνουά βασισμένο στην έκδοση του τέτρις της Nintendo Entertainment System του 1989 φιλοξενεί τους καλύτερους παίκτες του κόσμου στο Πόρτλαντ του Ορεγκον. Μερικοί από τους αγώνες, οι οποίοι μπορούν να ξεπεράσουν τα 30 λεπτά σε διάρκεια, έχουν συγκεντρώσει πάνω από 10 εκατομμύρια προβολές στο YouTube.

Πηγή: CNN

https://www.huffingtonpost.gr/entry/tet ... -mit5eesCY

Άβαταρ μέλους
Λίνο Βεντούρα
Δημοσιεύσεις: 10275
Εγγραφή: 05 Δεκ 2018, 18:51

Re: Τέτρις: Πώς ένα σοβιετικό παιχνίδι με ελληνικό όνομα κατέκτησε τον κόσμο κατά λάθος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λίνο Βεντούρα » 06 Νοέμ 2019, 12:19

Η άγνωστη ιστορία ποια είναι; Οι πίπες που γράφει το άρθρο για κατά λάθος δημιουργείς του παιχνιδιού; Πολύ κακό κείμενο/μετάφραση παρεμπιπτόντως
Fluffy έγραψε:
25 Αύγ 2021, 12:22
Στον καπιταλισμό κυριαρχεί η αντίληψη της κυρίαρχης τάξης, γιαυτό είναι και κυρίαρχη.

Άβαταρ μέλους
Airman68
Δημοσιεύσεις: 8551
Εγγραφή: 09 Ιαν 2019, 20:22
Phorum.gr user: Airman68
Τοποθεσία: UK

Re: Τέτρις: Πώς ένα σοβιετικό παιχνίδι με ελληνικό όνομα κατέκτησε τον κόσμο κατά λάθος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Airman68 » 06 Νοέμ 2019, 12:22

Έχω φάει κι εγώ τρελλό κόλλημα με το τέτρις στο παρελθόν.
Και όπως λέει και το άρθρο, έβλεπα τουβλάκια στον ύπνο (αλλά και στον ξύπνιο) μου...
Yippie Kay Yay

Άβαταρ μέλους
ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ
Δημοσιεύσεις: 21305
Εγγραφή: 28 Ιουν 2018, 23:56
Phorum.gr user: ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ

Re: Τέτρις: Πώς ένα σοβιετικό παιχνίδι με ελληνικό όνομα κατέκτησε τον κόσμο κατά λάθος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ » 06 Νοέμ 2019, 12:23

Λίνο Βεντούρα έγραψε:
06 Νοέμ 2019, 12:19
Η άγνωστη ιστορία ποια είναι;
ότι το τέτρις στη πραγματικότητα ξεκίνησε από τα Μέθανα, κόμπρες Αθηναίοι.
"Ο φασισμός δεν είναι ιδεολογία, είναι νοοτροπία."
Τζίμης Πανούσης

Άβαταρ μέλους
taliban
Δημοσιεύσεις: 11636
Εγγραφή: 26 Ιουν 2018, 13:28
Phorum.gr user: Πνεύμα Αντιλογίας
Τοποθεσία: Καραβλαχία

Re: Τέτρις: Πώς ένα σοβιετικό παιχνίδι με ελληνικό όνομα κατέκτησε τον κόσμο κατά λάθος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taliban » 06 Νοέμ 2019, 12:27

Είναι γνωστό πως οι αρχαίοι έλληνες έπαιζαν τέτρις
SpoilerShow
(με καταπέλτες όμως)

Άβαταρ μέλους
Airman68
Δημοσιεύσεις: 8551
Εγγραφή: 09 Ιαν 2019, 20:22
Phorum.gr user: Airman68
Τοποθεσία: UK

Re: Τέτρις: Πώς ένα σοβιετικό παιχνίδι με ελληνικό όνομα κατέκτησε τον κόσμο κατά λάθος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Airman68 » 06 Νοέμ 2019, 12:27

taliban έγραψε:
06 Νοέμ 2019, 12:27
Είναι γνωστό πως οι αρχαίοι έλληνες έπαιζαν τέτρις
SpoilerShow
(με καταπέλτες όμως)
:smt005:
Yippie Kay Yay

Άβαταρ μέλους
Λίνο Βεντούρα
Δημοσιεύσεις: 10275
Εγγραφή: 05 Δεκ 2018, 18:51

Re: Τέτρις: Πώς ένα σοβιετικό παιχνίδι με ελληνικό όνομα κατέκτησε τον κόσμο κατά λάθος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λίνο Βεντούρα » 06 Νοέμ 2019, 12:28

«Ήταν σαν μια δασική πυρκαγιά ξύλου» :smt005: μλκ δεν τα διαβάζουν καν αυτά που αντιγράφουν από το γουγλοτρανσλειτ
Fluffy έγραψε:
25 Αύγ 2021, 12:22
Στον καπιταλισμό κυριαρχεί η αντίληψη της κυρίαρχης τάξης, γιαυτό είναι και κυρίαρχη.

Άβαταρ μέλους
Μπίστης
Δημοσιεύσεις: 14597
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 19:39
Τοποθεσία: Helsingør

Re: Τέτρις: Πώς ένα σοβιετικό παιχνίδι με ελληνικό όνομα κατέκτησε τον κόσμο κατά λάθος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπίστης » 06 Νοέμ 2019, 12:37

Airman68 έγραψε:
06 Νοέμ 2019, 12:22
Έχω φάει κι εγώ τρελλό κόλλημα με το τέτρις στο παρελθόν.
Και όπως λέει και το άρθρο, έβλεπα τουβλάκια στον ύπνο (αλλά και στον ξύπνιο) μου...
:+1:
Την μέρα που δεν έπαιζα τέτρις ήμουν ράκος, ζόμπι, σαν τα τυπάκια που σου ζητάνε ψιλά γιά τυρόπιτα δήθεν ...
"I beseech you, in the bowels of Christ, think it possible you may be mistaken".

Άβαταρ μέλους
alekhine
Δημοσιεύσεις: 12465
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 14:36
Phorum.gr user: alekhine
Τοποθεσία: Highway to ΚΤΕΛ

Re: Τέτρις: Πώς ένα σοβιετικό παιχνίδι με ελληνικό όνομα κατέκτησε τον κόσμο κατά λάθος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από alekhine » 06 Νοέμ 2019, 13:46

ισως το νο1 παιχνιδι ολων των εποχων αν υπολογισει κανεις ποσο απλο και ταυτοχρονα εθιστικο ειναι

bonus η τρομερη μουσικη που το συνοδευε(ειδικα στα coin ops)

πατησιωτης έγραψε:
10 Μαρ 2021, 20:59
Ο Σημίτης είναι η συνέχεια του Κωνσταντίνου Καραμανλή,στην Ευρώπη,στα ελληνοτουρκικά,στο ανήκομεν εις την Δύσιν,στην οικονομία,παντού.

Άβαταρ μέλους
AlienWay
Δημοσιεύσεις: 22690
Εγγραφή: 08 Οκτ 2019, 13:15
Phorum.gr user: AlienWay

Re: Τέτρις: Πώς ένα σοβιετικό παιχνίδι με ελληνικό όνομα κατέκτησε τον κόσμο κατά λάθος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από AlienWay » 06 Νοέμ 2019, 13:56

Το σημαντικό που έμαθα από το άρθρο και που δεν ήξερα, ήταν ότι όταν εγώ γνώρισα το παιχνίδι ως arcade, ήταν μόλις δυο χρόνια μετά την εφεύρεσή του (το 1986).

Τότε ήμουν στα ηλεκτρονικά με έναν φίλο (νομίζω 7 χρονών ήμασταν). Τον ρώτησα "πώς παίζεται αυτό;". Μου απάντησε. "Βλέπεις τον πύργο που βρίσκεται ο Ρώσος; Ε, πρέπει να κάνεις έναν που είναι το ίδιο ψηλός". Οπως ήταν αναμενόμενο, έχασα στα πρώτα δευτερόλεπτα. (LOL!)

Μετά το έβαλα στον PC μου (είχα έναν schneider τότε) και έμαθα πραγματικά πώς παίζεται. Αυτός που κόλλησε και έπαιζε όλη μέρα tetris, ήταν ο πατέρας μου.
Ζούμε σε μια οικονομία.

Άβαταρ μέλους
aljawn
Δημοσιεύσεις: 6237
Εγγραφή: 19 Απρ 2019, 20:19
Phorum.gr user: aljawn

Re: Τέτρις: Πώς ένα σοβιετικό παιχνίδι με ελληνικό όνομα κατέκτησε τον κόσμο κατά λάθος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από aljawn » 06 Νοέμ 2019, 14:03

taliban έγραψε:
06 Νοέμ 2019, 12:27
Είναι γνωστό πως οι αρχαίοι έλληνες έπαιζαν τέτρις
SpoilerShow
(με καταπέλτες όμως)
Και ο Χίτλερ

Άβαταρ μέλους
Orion22
Δημοσιεύσεις: 14704
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 01:41

Re: Τέτρις: Πώς ένα σοβιετικό παιχνίδι με ελληνικό όνομα κατέκτησε τον κόσμο κατά λάθος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Orion22 » 06 Νοέμ 2019, 15:17

alekhine έγραψε:
06 Νοέμ 2019, 13:46
bonus η τρομερη μουσικη που το συνοδευε(ειδικα στα coin ops)
+ για την μουσική αλλά με διαφορετικό κομμάτι

TYΡΕ Β ΦΤΓ :smt047
Dolce et decorum est contra pasok.* pugnatre
@gov.gr : «You were given the choice between war and dishonour. You chose dishonour, and you will have war.»

Άβαταρ μέλους
lyna
Δημοσιεύσεις: 2140
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 01:38

Re: Τέτρις: Πώς ένα σοβιετικό παιχνίδι με ελληνικό όνομα κατέκτησε τον κόσμο κατά λάθος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από lyna » 06 Νοέμ 2019, 15:24

[[/sub]
Airman68 έγραψε:
06 Νοέμ 2019, 12:22
Έχω φάει κι εγώ τρελλό κόλλημα με το τέτρις στο παρελθόν.
Και όπως λέει και το άρθρο, έβλεπα τουβλάκια στον ύπνο (αλλά και στον ξύπνιο) μου...
+1
Αν ξανά έβγαινε θα το αγόραζα . Φορητός εθισμός .
Το candy crash παρά είναι γκεη
~~¥~~

Άβαταρ μέλους
dna replication
Δημοσιεύσεις: 30298
Εγγραφή: 16 Απρ 2018, 21:29
Phorum.gr user: dna

Re: Τέτρις: Πώς ένα σοβιετικό παιχνίδι με ελληνικό όνομα κατέκτησε τον κόσμο κατά λάθος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dna replication » 06 Νοέμ 2019, 15:24

Orion22 έγραψε:
06 Νοέμ 2019, 15:17
alekhine έγραψε:
06 Νοέμ 2019, 13:46
bonus η τρομερη μουσικη που το συνοδευε(ειδικα στα coin ops)
+ για την μουσική αλλά με διαφορετικό κομμάτι

TYΡΕ Β ΦΤΓ :smt047
το κορομπεϊνικι
Наше дело правое - победа будет за нами!

Άβαταρ μέλους
Orion22
Δημοσιεύσεις: 14704
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 01:41

Re: Τέτρις: Πώς ένα σοβιετικό παιχνίδι με ελληνικό όνομα κατέκτησε τον κόσμο κατά λάθος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Orion22 » 06 Νοέμ 2019, 15:27

αυτό εννούσα

Dolce et decorum est contra pasok.* pugnatre
@gov.gr : «You were given the choice between war and dishonour. You chose dishonour, and you will have war.»

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Παιχνίδια”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών