ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΕΡΕΥΝΑ

Τέχνη σχεδιασμού κτηρίων, διαφορές, συγκρίσεις, σχολιασμοί.
seismic
Δημοσιεύσεις: 7192
Εγγραφή: 02 Μάιος 2019, 18:10
Phorum.gr user: seismic

Re: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΕΡΕΥΝΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic » 21 Νοέμ 2021, 11:34

Λοξίας έγραψε:
21 Νοέμ 2021, 11:16
seismic έγραψε:
21 Νοέμ 2021, 10:40
Λοξίας έγραψε:
21 Νοέμ 2021, 10:29

Σκέψου!
Ούτε τα λινκ δεν σε αφήνουν να δεις...Κατάλαβε πόσο τους είχες πρήξει με τις ανοητολογίες σου... :smt005:

Δεν πειράζει. Τα βλέπουν οι άλλοι και καταλαβαίνουν πόσο ψεύτης είσαι που κατηγορείς τα φόρα πως σε μπανάρουν επειδή δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με εσένα τον, ανώτερο του καθηγητή, επιστήμονα...

Ρε άντε να χτίσεις κάνα δωματιάκι να έχεις να πληρώνεις τα σαΐνια που σου τρώνε τα λεφτά... :003:
Όχι μόνο θα τους τα πρήξω αλλά και θα τους τα βγάλω και θα τους τα δώσω να τα φάνε. :smt005: Ας απαντήσουν ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΊΨΟΥΝ τα πάρα πάνω που γράφω γιατί είναι δεδομένο το ρεζίλεμα που θα φάνε όταν αναγνωριστούν στο εξωτερικό αυτά που λέω.
ΌλΑ ΤΑ ΆΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΑΛ@ΚΕς ΣΑΝ ΕΣΈΝΑ. :smt005:
Αχαχαχα..."όταν αναγνωριστούν στο εξωτερικό αυτά που λέω"! :smt005:
Τα λες από το 2012 κα δεν σε ακούει ΚΑΝΕΙΣ.
Ούτε από το εξωτερικό, ούτε από το εσωτερικό... :smt005:

Ή καλύτερα, σε έχουν ακούσει όντως. Και μετά σου έκλεισαν την πόρτα κατάμουτρα αφού γράφεις αερολογίες...

Συνέχισε για ακόμα δέκα χρόνια να μας λες ότι στο εξωτερικό θα σε αναγνωρίσουν...και μην ξεχάσεις την παγκόσμια συνωμοσία. :smt005:
...μόνο άλλαξε πλευρό να μην πιαστείς... :smt005:
Δυστυχώς για εσάς η επιστήμη δεν είναι κάτι σταθερό αλλά υπόκειται σε αλλαγές, συγκρούσεις, και κάνει άλματα.
Στέκεται στο ένα πόδι στηριζόμενη στην πεπατημένη γνώση και με το άλλο ρίχνει μια κλωτσιά και τα αλλάζει όλα.
Αυτήν την κλωτσιά είμαι έτοιμος να την δώσω στα @@κια των Ελλήνων πολιτικών μηχανικών στο φόρουμ του michanikos.gr και σε εσένα μαζί. :smt005:
Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει μια σωστή ιδέα όταν έρθει ο καιρός να βγει τεκμηριωμένη προς τα έξω.
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/

seismic
Δημοσιεύσεις: 7192
Εγγραφή: 02 Μάιος 2019, 18:10
Phorum.gr user: seismic

Re: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΕΡΕΥΝΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic » 21 Νοέμ 2021, 14:28

seismic έγραψε:
21 Νοέμ 2021, 09:48
Σε έναν σεισμό υπάρχει μετατόπιση του εδάφους και δημιουργείται μια αντίθετη δύναμη αδράνειας στην μάζα της κατασκευής το μέγεθος της οποίας εξαρτάτε από το βάρος της μάζας την επιτάχυνση της μετατόπισης της κατασκευής και το ύψος της κατασκευής.
Η κατασκευή παραμορφώνεται και δημιουργεί αστοχίες έως και κατάρρευση. Αν σταματήσουμε την παραμόρφωση της κατασκευής θα σταματήσουμε και τις βλάβες αφού αυτοί οι δύο παράγοντες σχετίζονται άμεσα. Για να σταματήσει η παραμόρφωση δεν υπάρχει άλλη λύση από το να επιβάλουμε δυνάμεις αντίδρασης, δηλαδή δυνάμεις αντίθετης κατεύθυνσης από αυτές τις δυνάμεις τις αδράνειας ώστε να επέλθει απόκριση ισορροπίας δυνάμεων και να σταματήσει η παραμόρφωση. Σήμερα η επιστήμη των πολιτικών μηχανικών που ασχολούνται με αυτά τα προβλήματα στατικότητας των κατασκευών κάνει φοβερά λάθη. Δύο είναι τα κυριότερα λάθη που κάνει. Το πρώτο είναι ότι προσπαθεί με τις μικρές διατομές των δοκών και των υποστυλωμάτων και τοιχωμάτων να δημιουργήσει αντίθετες δυνάμεις ισορροπίας. Σε έναν βαθμό το καταφέρνει αλλά σε μεγάλους σεισμούς με διάρκεια έχει πρόβλημα. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και δεν το έχουν καταλάβει είναι ότι όσο αυξάνουν τις διατομές και τον οπλισμό για να εξισώσουν τις δυνάμεις αδράνειας, τόσο αυξάνουν και την μάζα της κατασκευής η οποία τροφοδοτεί με μεγαλύτερες εντάσεις την αδράνεια. Όσο αυξάνουν το ύψος της κατασκευής τόσο μεγαλύτερη είναι η αδράνεια και η καταπόνηση των διατομών γύρο από τους κόμβους. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνουν τις διατομές τον οπλισμό και συγχρόνως το κόστος των κατασκευών χωρίς να επιτυγχάνουν αποτέλεσμα στατικής επάρκειας σε μεγάλης επιτάχυνσης και διάρκειας σεισμούς. Το ότι δεν καταρρέουν συχνά οι κατασκευές οφείλεται στο ότι αυτοί οι σεισμοί συμβαίνουν σπάνια.
Το δεύτερο μεγάλο λάθος που κάνουν στον σχεδιασμό είναι ότι βάζουν να συνεργαστούν μαζί δύο υλικά που το ένα έχει υπέρ αντοχή και το άλλο καμία αντοχή. Μιλώ για τον χάλυβα και το σκυρόδεμα. Ο χάλυβας έχει υπέρ αντοχή στον εφελκισμό και το σκυρόδεμα έχει υπέρ αντοχή στην θλίψη. Τα τοποθετούν να συνεργαστούν μαζί χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό της συνάφειας. Αυτός ο μηχανισμός έχει πρόβλημα διότι αναγκάζει το σκυρόδεμα να παραλάβει και άλλες δυνάμεις εκτός αυτής της θλίψης στην οποία έχει υπέρ αντοχές. Το σκυρόδεμα δεν αντέχει στην διάτμηση και ο μηχανισμός της συνάφειας το αναγκάζει να παραλάβει μεγάλες δυνάμεις διάτμησης οι οποίες δημιουργούνται στην διεπιφάνεια του σκυροδέματος επικάλυψης και του χάλυβα. Το αποτέλεσμα είναι να αστοχεί με διάρρηξη το σκυρόδεμα επικάλυψης, να χάνεται η συνεργασία σκυροδέματος και χάλυβα, και να ακυρώνεται η χρήση του χάλυβα ως προς την παραλαβή του εφελκυσμού οπότε η κατασκευή καταρρέει. Αυτό το πρόβλημα μεγαλώνει γιατί ο μηχανισμός αυτός εκτός των άλλων μετατρέπει το τοίχωμα σε τεράστιο μοχλοβραχίονα ο οποίος κατεβάζει μεγάλες ροπές στην βάση. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργεί κρίσιμη περιοχή αστοχίας δηλαδή περιοχή στον κορμό του τοιχώματος κοντά στην βάση όπου εκεί και πολλαπλασιάζονται οι εντάσεις και δημιουργούν διαφορά δυναμικού στην πρόσφυση. Το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό διότι ακυρώνεται η συνεργασία της συνάφειας και η κατασκευή καταρρέει. Αυτός είναι και ο λόγος που ενώ τοποθετούμε χιλιάδες κιλά χάλυβα η κατασκευή καταρρέει. Σκεφτείτε ότι μια κατασκευή ενός ορόφου εμβαδού 100 τ.μ τελειωμένη ζυγίζει 100 τόνους και έχει μέσα της οπλισμό 3500 κιλών. Ένας και μόνο χάλυβας οπλισμού από αυτούς που έχει η κατασκευή διαμέτρου 40 mm σηκώνει 120 τόνους πριν αστοχήσει. Το πρόβλημα του ότι τα 3500 kg οπλισμού δεν είναι αρκετά για να κρατήσουν όρθια την κατασκευή σε μεγάλο σεισμό οφείλονται σε αυτά που ανέφερα πάρα πάνω.
Όταν εντοπίζεις το ακριβές πρόβλημα μπορείς να βρεις και την λύση και αυτό έκανα για να σώσω τις κατασκευές από κατάρρευση στον μεγάλο σεισμό. Οι πολιτικοί μηχανικοί και οι αρμόδιοι φορείς του κράτους της Ελλάδας αρνούνται συστηματικά να συνεργαστούν μαζί μου και να λύσουμε το πρόβλημα που λέγεται σεισμός. Αυτό το θεωρώ εγκληματικό.
Θα σας πω την λύση στα πάρα πάνω προβλήματα και όποιος θεωρεί ότι κάνω λάθος ας μου το πει τεκμηριωμένα.
1) Οι πολιτικοί μηχανικοί σχεδιάζουν έτσι ώστε οι διατομές του φέροντα να δημιουργήσουνε την απαιτούμενη εξίσωση δυνάμεων ισορροπίας.
Λάθος. Το σωστό είναι α) Να εκ τρέψουμε τις δυνάμεις αδράνειας έξω από την κατασκευή προτού αυτές κατευθυνθούν στις διατομές.
β) Οι δυνάμεις απόκρισης δεν πρέπει να προέρχονται από τις διατομές των φερόντων στοιχείων, αλλά από εξωτερικές δυνάμεις οι οποίες να μεταφέρονται πάνω στην κατασκευή για να ισορροπήσουν τις δυνάμεις αδράνειας και να αποτρέψουν παραμορφώσεις και αστοχίες.
γ) Οι δυνάμεις απόκρισης δεν πρέπει να έχουν μάζα ( kg ) ώστε να μην αυξάνουν τις εντάσεις αδράνειας.
δ) Ο χάλυβας πρέπει να αναλαμβάνει μόνο εφελκυσμό στον οποίο έχει υπέρ αντοχές, και το σκυρόδεμα μόνο δυνάμεις θλίψης όπου έχει υπέρ αντοχές.
ε) Πρέπει να αποκλείσουμε οποιαδήποτε διατμητική αστοχία προέρχεται είτε από κάμψη, είτε από εφελκυσμό, είτε λόγο της υπέρ αντοχής του χάλυβα στον εφελκυσμό ο οποίος στρέφει την αστοχία σε ''διατμητικής μορφής'' στον μηχανισμό της συνάφειας.
ζ) Πρέπει σε κάθε κατασκευή να παίρνουμε δείγματα εδάφους ( καρότα ) για να ξέρουμε σε τι έδαφος στηρίζεται η κατασκευή, τι κινδύνους κρύβει και αν χρειαστεί να το ενισχύουμε.
η) Πρέπει να δημιουργήσουμε μηχανισμούς απόσβεσης σεισμικής ενέργειας και συστήματα που να αποτρέπουν τον μηχανισμό του συντονισμού, δηλαδή την ιδιοπερίοδο εδάφους κατασκευής η οποία επιφέρει την αύξηση της μετατόπισης και παραμόρφωσης των στοιχείων προς το άπειρον μέσα στην διάρκεια του χρόνου.
Πως τα κατορθώνουμε όλα αυτά ρίχνοντας το κόστος των κατασκευών στην συνέχεια.....
Ας αρχίσουμε πρώτα με την κρίσιμη περιοχή αστοχίας Όταν κάμπτετε ένα υποστύλωμα η μια του πλευρά εφελκύεται και η άλλη θλίβεται.
Εφελκυσμός ονομάζεται η εντατική κατάσταση κατά την οποία σε ένα σώμα ασκούνται δυνάμεις αντίθετης φοράς που τείνουν να το επιμηκύνουν.
Θλίψη ονομάζεται η εντατική κατάσταση κατά την οποία σε ένα σώμα ασκούνται δυνάμεις αντίθετης φοράς που τείνουν να το συμπιέσουν.
Αυτές οι δυνάμεις θλίψης και εφελκυσμού έχουν κάτι κοινό και αυτό είναι ότι έχουν αντίθετη φορά.
Αντίθετη φορά σημαίνει ότι οι δυνάμεις ή κάπου συναντιούνται ή κάπου διαχωρίζουν την κατεύθυνσή τους. Το σημείο που οι δυνάμεις συναντιούνται για την θλίψη και το σημείο που διαχωρίζουν την κατεύθυνσή τους προς τα πάνω και προς τα κάτω για τον εφελκυσμό,ονομάζεται ''κρίσιμη περιοχή αστοχίας'' Στην κρίσιμη περιοχή αστοχίας οι δυνάμεις έχουν την μέγιστη τιμή τους και αυτός είναι ο λόγος που αστοχεί η διατομή του υποστυλώματος σε αυτή την ''κρίσιμη περιοχή αστοχίας'' Ένα τοίχωμα ή τοιχίο κάμπτεται πιο δύσκολα από ένα υποστύλωμα τετράγωνης διατομής. Η κρίσιμη περιοχή αστοχίας στο ελαστικό υποστύλωμα δημιουργείται από την κάμψη του κορμού του, ενώ στο άκαμπτο τοίχωμα δημιουργείται από διάτμηση. Διάτμηση υπάρχει όπου υπάρχει αστοχία προερχόμενη από εφελκυσμό και έχει πάντα διεύθυνση διασταυρούμενη με την διεύθυνση του άξονα εφελκυσμού.
Πως καταργώ την κρίσιμη περιοχή αστοχίας προερχόμενη από κάμψη ή από διάτμηση ?
Δηλαδή πως εξαφανίζω την κάμψη και την διάτμηση.
Για να υπάρξει κρίσιμη περιοχή αστοχίας προερχόμενη από κάμψη και διάτμηση πρέπει να υπάρχει ο εφελκυσμός. Χωρίς εφελκυσμό τίποτα από αυτά δεν υπάρχει. Πως καταργούμε τον εφελκυσμό? Απλά καταργούμε τον εφελκυσμό που τείνει να επιμηκύνει την διατομή, εφαρμόζοντας στο μέρος αυτό της παρειάς του τοιχώματος δυνάμεις θλίψης που τείνουν να συμπιέσουν την διατομή. Κατ αυτόν τον τρόπο επέρχεται ισορροπία δυνάμεων και καταργείται ο εφελκυσμός και μαζί με αυτόν η κάμψη, η αστοχία από διάτμηση και η κρίσιμη περιοχή Αυτή η μέθοδος ονομάζεται προένταση και δεν είναι δική μου εφεύρεση.
Τέμνουσα βάσης
Η επιτάχυνση του σεισμού και η αντίδραση της μάζας της κατασκευής προς την αντίθετη φορά δημιουργούν την αδράνεια που ισούται με την μάζα σε κιλά επί την επιτάχυνση. Η αδράνεια και η τέμνουσα βάσης είναι το ίδιο. Η τέμνουσα βάσης είναι αυτή που κόβει στα δύο μια στήλη βιβλίων που πάμε να την μετακινήσουμε απότομα. Η ίδια δύναμη κόβει το τοίχωμα σε μια απότομη επιτάχυνση του σεισμού.
Αν βάλουμε με τα χέρια μας μια δύναμη πάνω κάτω η στήλη των βιβλίων δεν θα κοπή στα δύο. Το ίδιο συμβαίνει και στο τοίχωμα. Αν εφαρμόσουμε θλίψη στην διατομή του δεν θα έχουμε αστοχία από τέμνουσα. Αυτό λέγεται προένταση και δεν είναι δική μου εφεύρεση.
Αστοχία του σκυροδέματος επικάλυψης με διάτμηση λόγο της υπέρ αντοχής του χάλυβα στον εφελκυσμό.
Η συνεργασία μεταξύ σκυροδέματος και χάλυβα επιτυγχάνεται με τη συνάφεια. Με τον όρο συνάφεια ορίζεται η συνδυασμένη δράση των μηχανισμών που παρεμποδίζουν τη σχετική ολίσθηση μεταξύ των ράβδων του οπλισμού και του σκυροδέματος που τις περιβάλλει. Οι επιμέρους μηχανισμοί της συνάφειας είναι η πρόσφυση, η τριβή και, για την περίπτωση ράβδων χάλυβα με νευρώσεις, η αντίσταση του σκυροδέματος το οποίο εγκλωβίζεται μεταξύ των νευρώσεων. Η συνδυασμένη δράση των μηχανισμών αυτών θεωρείται ισοδύναμη με την ανάπτυξη διατμητικών τάσεων στη διεπιφάνεια σκυροδέματος και χάλυβα. Όταν οι τάσεις αυτές φθάσουν στην οριακή τιμή τους επέρχεται καταστροφή της συνάφειας με τη μορφή διάρρηξης του σκυροδέματος κατά μήκος των ράβδων και αποκόλλησης των ράβδων χάλυβα. Βασικά αυτό το πρόβλημα αστοχίας δημιουργείται γιατί πρέπει κανονικά να υπάρχει ισοδύναμη συνεργασία των δύο υλικών η οποία δεν υπάρχει. Όταν ο χάλυβας εφελκύεται το σκυρόδεμα προσπαθεί να τον συγκρατήσει μέσα στην δομή μου. Όμως η υπέρ αντοχή του χάλυβα στον εφελκυσμό, και η μικρή αντοχή του σκυροδέματος επικάλυψης στην διάτμηση δεν συμβιβάζονται. Για τον λόγο αυτό σε έναν σεισμό σπάει το σκυρόδεμα επικάλυψης και παύει η συνεργασία των δύο υλικών με καταστροφικά αποτελέσματα. Για τον λόγο αυτό δεν θα δείτε ποτέ σε χαλάσματα έστω και ένα σίδερο κομμένο.
Υπάρχει λύση για αυτό το πρόβλημα?
Ναι υπάρχει. Χρησιμοποιούμαι τον μηχανισμό συνεργασίας της συνάφειας σαν δευτερεύοντα οπλισμό, και σαν πρωτεύοντα οπλισμό χρησιμοποιούμε πάλη τον μηχανισμό της προέντασης. Δηλαδή επιβάλομε θλίψη στην διατομή του τοιχώματος, με προεντεταμένους τένοντες άνευ ή με συνάφεια, την οποία αντέχει μια χαρά το σκυρόδεμα και καταργούμε την αστοχία από διάτμηση αφού αλλάξαμε τον μηχανισμό συνεργασίας της συνάφειας με αυτόν της προέντασης που δεν υφίσταται μηχανισμός διάτμησης. Αυτός είναι και ο λόγος που ενώ χρησιμοποιούμε 3500 κιλά οπλισμού σε μία κατασκευή εμβαδού 100 τ.μ εν τούτης έχουμε αστοχίες ( γιατί δεν αντέχει στην διάτμηση το σκυρόδεμα )
Ως τώρα σας εξήγησα πως με την μέθοδο της προέντασης καταργούμε ποσοτικά την αστοχία από την τέμνουσα βάσης, την αστοχία από διάτμηση, πως καταργούμε την κάμψη και την κρίσιμη περιοχή αστοχίας που συγκεντρώνονται οι μεγαλύτερες εντάσεις.
Πως καταργούμε την διαφορά δυναμικού γύρω από την κρίσιμη περιοχή αστοχίας.
Ο μηχανισμός της συνάφειας παρουσιάζει μηχανισμό αστοχίας πάντα κοντά στον κορμό του τοιχώματος κοντά στην βάση. Οι δυνάμεις συνάφειας από την κρίσιμη περιοχή και κάτω είναι μικρότερες από αυτές που έχουν αντίθετη κατεύθυνση και δρουν από την κρίσιμη περιοχή και πάνω όταν έλκονται. Δημιουργείτε διαφορά δυναμικού και εξολκεύση του χάλυβα γίνεται ακόμα πιο εύκολα από την κάτω μεριά της κρίσιμης περιοχής. Στην προένταση δεν υφίσταται η διαφορά δυναμικού αφού δεν υπάρχει κρίσιμη περιοχή διαχωρισμού τις φοράς των εντάσεων.
Πως καταργώ τον συντονισμό.
Όταν η περίοδος εδάφους κατασκευής συμπέσουν να είναι ίδιες επέρχεται ιδιοπερίοδος ή αλλιώς συντονισμός.
Κατά τον συντονισμό κάθε μετατόπιση των κόμβων της ανώτατης στάθμης της κατασκευής μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο προς το άπειρο με αποτέλεσμα μέσα στην σεισμική διάρκεια να καταστρέφεται η κατασκευή. Ως τώρα αυτό το πρόβλημα είναι άλυτο.
Εγώ το έλυσα εφαρμόζοντας προένταση στις διατομές για να ελέγξω την παραμόρφωση προερχόμενη από κάμψη, και πάκτωση του τένοντα προέντασης με το έδαφος θεμελίωσης χρησιμοποιώντας βαθιές αγκυρώσεις εδάφους, για να σταματήσω τον συντονισμό, δηλαδή να ελέγξω την μετατόπιση των κόμβων της ανώτατης στάθμης με μία εξωτερική δύναμη προερχόμενη από το έδαφος. Ελέγχοντας την παραμόρφωση του κορμού των τοιχωμάτων μέσο του μηχανισμού της προέντασης και των δύσκαμπτων τοιχωμάτων, και ελέγχοντας την ροπή ανατροπής του τοιχώματος με την πάκτωση στο έδαφος όλων των παρειών του, εξασφάλισα τον έλεγχο του συντονισμού, την αποτροπή μεταφορά ροπών στους κόμβους και καθ αυτόν τον τρόπο εξασφάλισα τον έλεγχο των παραμορφώσεων του φέροντα οργανισμού. Και ξέρουμε ότι χωρίς ανελαστική παραμόρφωση δεν υφίσταντε και αστοχίες αφού ελέγχοντας την παραμόρφωση ελέγχεις και τις αστοχίες.
Με την μέθοδο σχεδιασμού, πάκτωσης των κόμβων της ανώτατης στάθμης με το έδαφος ευελπιστώ να εκτρέψω τις πλάγιες αδρανειακές εντάσεις του σεισμού μέσα στο έδαφος από όπου και προήλθαν αφαιρώντας καθ αυτόν τον τρόπο μεγάλες εντάσεις και αστοχίες πάνω από τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου εξασφαλίζοντας συγχρόνως μία πιο ισχυρή φέρουσα ικανότητα του εδάφους θεμελίωσης. Με τον κατάλληλο σχεδιασμό διαστασιολόγισης των τοιχωμάτων και την τοποθέτηση τους σε κατάλληλες θέσεις αποτρέπουμε και τον στρεπτοκαμπτικό λυγισμό που εμφανίζεται σε ασύμμετρες και μεταλλικές υψίκορμες κατασκευές.
Πως καταργώ τον μοχλοβραχίονα του τοιχώματος που κατεβάζει μεγάλες ροπές στην βάση
Χωρίς ροπή στον κορμό του τοιχώματος δεν υφίσταται μοχλοβραχίονας αφού οι δυνάμεις της ροπής ανατροπής κατευθύνονται μέσα στο έδαφος. Χωρίς εφελκυσμό δεν υπάρχει παραμόρφωση από κάμψη, ούτε διατμητική αστοχία. Και που οδηγούνται αυτές οι δυνάμεις? Οδηγούνται μέσα στο έδαφος.
Η μέθοδος σχεδιασμού που χρησιμοποιώ αποτελείτε από από ισχυρές αγκυρώσεις εδάφους οι οποίες αφού πρωτίστως πακτώσουν ισχυρά στο έδαφος μεταφέρουν με τένοντες άνευ συνάφειας την δύναμη πάκτωσης πάνω σε όλες τις παρειές των τοιχωμάτων με σκοπό να δημιουργήσουνε δυνάμεις απόκρισης προς τις δυνάμεις της αδράνειας και να τις εκτρέψουν μέσα στο έδαφος αποκλείοντας την μεταφορά των πάνω στις διατομές.
Βασικά η πάκτωση των παρειών των τοιχωμάτων με το έδαφος αποτρέπει την ανατροπή του τοιχώματος και την μεταφορά ροπών στις διατομές γύρω από τους κόμβους, εκ τρέποντας αυτές τις δυνάμεις μέσα στο έδαφος και αν εφαρμόσουμε και προένταση με τους ίδιους τένοντες στην διατομή των τοιχωμάτων αποτρέπουμε την κάμψη του κορμού τους την διατμητική αστοχία του σκυροδέματος επικάλυψης και των διατομών, και αυξάνουμε ποσοτικά την απόκριση προς την τέμνουσα βάσης. Η διάνοιξη γεωτρήσεων για την τοποθέτηση των αγκυρώσεων μας δείχνει και την σύσταση του εδάφους καθώς και τους κινδύνους που κρύβει. Ο διαστελλόμενος μηχανισμός αγκύρωσης μαζί με το ένεμα πλήρωσης της γεώτρησης εξασφαλίζουν ισχυρή στήριξη στην κατασκευή ακόμα και πάνω σε μαλακό έδαφος.
Χαιρετισμούς στο michanikos.gr και αν μπορέσουν να διαψεύσουν αυτά που γράφω εγώ θα φάω την διεθνή πατέντα που έχω. :g030:
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/

seismic
Δημοσιεύσεις: 7192
Εγγραφή: 02 Μάιος 2019, 18:10
Phorum.gr user: seismic

Re: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΕΡΕΥΝΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic » 26 Νοέμ 2021, 20:56

Και εδώ η πάρα πάνω έρευνα στην παγκόσμια πύλη ερευνητών με 7.000.000 μέλη.
https://www.researchgate.net/publicatio ... mic_design
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/

seismic
Δημοσιεύσεις: 7192
Εγγραφή: 02 Μάιος 2019, 18:10
Phorum.gr user: seismic

Re: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΕΡΕΥΝΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic » 27 Νοέμ 2021, 22:16

Πολλοί είναι οι παράγοντες ενός σεισμού που είναι πιθανόν να αυξήσουν την παραμόρφωση των φερόντων στοιχείων της κατασκευής και να δημιουργήσουν από σοβαρές ζημιές έως και την κατάρρευση.
Το να λέμε ότι οι κατασκευές είναι εντελώς αντισεισμικές είναι ψευδές και είναι σαν να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί.
Ότι παραμορφώνεται ελαστικά δεν σπάει π.χ το λάστιχο και ότι παραμορφώνεται χωρίς να έχει την απαιτούμενη ελαστικότητα σπάει π.χ η κιμωλία.
Με αυτή την φιλοσοφία έπρεπε να χτίζουμε με ελαστικά υλικά παρά να κτίζουμε με άκαμπτα.
Όμως εκτός από το λάστιχο όλα τα άλλα υλικά μπορεί να είναι λίγο ελαστικά ή πολύ άκαμπτα.
Στο μέτρο της ελαστικότητας, μεγάλο ρόλο έχει και το μέγεθος και το σχήμα της διατομής του στοιχείου εν σχέση με το ύψος του.
Ένα υλικό μπορεί να έχει ελαστικότητα αλλά αν είναι ελαστικό δεν έχει δυναμική.
Αντίθετα ένα άκαμπτο υλικό δεν έχει ελαστικότητα αλλά μπορεί να διαθέτει μεγάλη δυναμική.
Παλιά οι πολιτικοί μηχανικοί σφαζόντουσαν μεταξύ των με τους μισούς να υποστηρίζουν τον ελαστικό σχεδιασμό και οι άλλοι μισοί την δυναμική απόκριση των κατασκευών.
Τελικά επικράτησε κάτι μεταξύ των δύο. Σε έναν σχεδιασμό σήμερα τοποθετούν και ελαστικά υποστυλώματα και άκαμπτα τοιχώματα. Τα τοιχώματα παραλαμβάνουν δυναμικά τα σεισμικά φορτία και τα υποστυλώματα τα στατικά φορτία.
Όμως δεν μπορούν να ελέγξουν την ανελαστική παραμόρφωση ακόμα και σήμερα με αποτέλεσμα να έχουμε από αστοχίες μέχρι και καταρρεύσεις.
Οι παράγοντες που αυξάνουν την παραμόρφωση είναι πάρα πολλοί.
Σχεδιάζουν π.χ για επιτάχυνση εδάφους από 0,16 μέχρι και 0,36 g και με άλλους σχεδιαστικούς παράγοντες όπως είναι η πλαστιμότητα και ο ικανοτικός σχεδιασμός, άντε η κατασκευή να αντέξει επιταχύνσεις μέχρι και 0,60 g πριν καταρρεύσει. Όμως ο σεισμός μπορεί να φθάσει και επιταχύνσεις της τάξεως των 3 g ! Τότε παύει να ισχύει η αντισεισμικότητα των κατασκευών.
Εκτός από την επιτάχυνση άλλοι παράγοντες που μεγαλώνουν την παραμόρφωση είναι η διάρκεια του σεισμού.
Ένα κτίριο αντέχει μεγάλη επιτάχυνση για λίγη ώρα και μικρή επιτάχυνση για μεγάλη ώρα. Δεν αντέχει όμως μεγάλη επιτάχυνση για μεγάλη διάρκεια.
Η κατεύθυνση του σεισμού είναι άγνωστη και τα ασύμμετρα κτίρια παρουσιάζουν στρεπτοκαμπτικές παραμορφώσεις.
Είναι άγνωστος ο αριθμός των συχνοτήτων ενός σεισμού και τα κτίρια αντιδρούν διαφορετικά το ένα από το άλλο στις διαφορετικές συχνότητες μετατόπισης οπότε ένας μεγάλος σεισμός μπορεί να περάσει απαρατήρητος από μια κατασκευή, και ένας άλλως μικρότερος σεισμός να συντονίσει την ίδια κατασκευή και να την ρίξει.
Συμπέρασμα.
Αν δεν μπορέσουμε να αυξήσουμε την δυναμική της κατασκευής δεν θα κατορθώσουμε να έχουμε απόλυτες αντισεισμικές κατασκευές.
Όμως αν αυξήσουμε την δυναμική δηλαδή την ακαμψία τότε θα έχουμε ανατροπή ολόκληρης της κατασκευής.
Έτσι και αλλιώς είναι αδύνατον να αυξηθεί η δυναμική διότι αυξάνοντας τις διατομές αυξάνεις και την αδράνεια οπότε δώρον άδωρο.
Από την άλλη το σκυρόδεμα δεν μπορεί να γίνει ποιο γερό από B 350
Τι πρέπει να κάνουμε?
Εγώ το έλυσα εφαρμόζοντας προένταση στις διατομές για να ελέγξω την παραμόρφωση προερχόμενη από κάμψη, και πάκτωση του τένοντα προέντασης με το έδαφος θεμελίωσης χρησιμοποιώντας βαθιές αγκυρώσεις εδάφους, για να σταματήσω τον συντονισμό, δηλαδή να ελέγξω την μετατόπιση των κόμβων της ανώτατης στάθμης με μία εξωτερική δύναμη προερχόμενη από το έδαφος. Ελέγχοντας την παραμόρφωση του κορμού των τοιχωμάτων μέσο του μηχανισμού της προέντασης και των δύσκαμπτων τοιχωμάτων, και ελέγχοντας την ροπή ανατροπής του τοιχώματος με την πάκτωση στο έδαφος όλων των παρειών του, εξασφάλισα τον έλεγχο του συντονισμού, την αποτροπή μεταφορά ροπών στους κόμβους και καθ αυτόν τον τρόπο εξασφάλισα τον έλεγχο των παραμορφώσεων του φέροντα οργανισμού. Και ξέρουμε ότι χωρίς ανελαστική παραμόρφωση δεν υφίσταντε και αστοχίες αφού ελέγχοντας την παραμόρφωση ελέγχεις και τις αστοχίες.
Με την μέθοδο σχεδιασμού, πάκτωσης των κόμβων της ανώτατης στάθμης με το έδαφος ευελπιστώ να εκτρέψω τις πλάγιες αδρανειακές εντάσεις του σεισμού μέσα στο έδαφος από όπου και προήλθαν αφαιρώντας καθ αυτόν τον τρόπο μεγάλες εντάσεις και αστοχίες πάνω από τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου εξασφαλίζοντας συγχρόνως μία πιο ισχυρή φέρουσα ικανότητα του εδάφους θεμελίωσης. Με τον κατάλληλο σχεδιασμό διαστασιολόγισης των τοιχωμάτων και την τοποθέτηση τους σε κατάλληλες θέσεις αποτρέπουμε και τον στρεπτοκαμπτικό λυγισμό που εμφανίζεται σε ασύμμετρες και μεταλλικές υψίκορμες κατασκευές.
Και τα πειράματα.
Πριν όπως σχεδιάζουν σήμερα


Και όπως σχεδιάζω τώρα εγώ.

Τα συμπεράσματα δικά σας.
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/

seismic
Δημοσιεύσεις: 7192
Εγγραφή: 02 Μάιος 2019, 18:10
Phorum.gr user: seismic

Re: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΕΡΕΥΝΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic » 28 Νοέμ 2021, 18:11

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Ερώτηση
Γιατί πακτώνεται τον πρόβολο με την πλάκα?
Απάντηση
Για να αναλάβουμε τις ροπές του προβόλου
Ερώτηση
Γιατί χρησιμοποιείτε τους πεδιλοδοκούς?
Απάντηση
Για να αναλάβουμε τις ροπές του τοιχώματος που κατεβάζει ο μοχλοβραχίονας του.
Ερώτηση
Γιατί χρησιμοποιείται την προένταση αντί τον συνηθισμένο οπλισμό της συνάφειας όταν θέλετε να δημιουργήσετε μεγάλα ανοίγματα προβολικά και μη?
Απάντηση
Γιατί η προένταση είναι καλύτερη μέθοδο για να παραλάβουμε μεγάλες ροπές κάμψης.
Λοιπόν
Όποιος κάνει ότι δεν καταλαβαίνει τι κάνω με την πατέντα μου του λέω το εξής και αν μπορεί ας με διαψεύσει δημόσια.
Για τον ίδιο λόγο που οι πολιτικοί μηχανικού ενώνουν σήμερα τον πρόβολο με την πλάκα και τοποθετούν την πεδιλοδοκό για να αναλάβουν ροπές, το ίδιο κάνω και εγώ στο τοίχωμα το οποίο πακτώνω στο έδαφος.
Ερώτηση
Γιατί το πακτώνω?
Απάντηση
Για να σταματήσω την ροπή ανατροπής του.
Όπως οι πολιτικοί μηχανικοί χρησιμοποιούν την προένταση για να καλύψουν μεγάλα ανοίγματα από την κάμψη, το ίδιο και εγώ χρησιμοποιώ την προένταση για να σταματήσω την παραμόρφωση του κορμού του τοιχώματος σε πολυώροφες κατασκευές.
Η κάμψη και η ροπή ανατροπής του τοιχώματος παραμορφώνουν τους κορμούς των δοκών, τους σπάνε και τρώμε το νταβάνι στο κεφάλι.
Αν σταματήσουμε τους λόγους που σπάνε την δοκό θα προστατέψουμε το κεφάλι μας από το νταβάνι.
Τι δεν καταλαβαίνετε?
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος seismic την 28 Νοέμ 2021, 20:18, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/

Άβαταρ μέλους
nick
Δημοσιεύσεις: 5052
Εγγραφή: 25 Μάιος 2018, 22:21

Re: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΕΡΕΥΝΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nick » 28 Νοέμ 2021, 18:24

Καταρχάς κανε ενα replace 'αι' -> 'ε'. Θα εχει πιο λιγα ορθογραφικά μετα.

seismic
Δημοσιεύσεις: 7192
Εγγραφή: 02 Μάιος 2019, 18:10
Phorum.gr user: seismic

Re: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΕΡΕΥΝΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic » 28 Νοέμ 2021, 18:35

nick έγραψε:
28 Νοέμ 2021, 18:24
Καταρχάς κανε ενα replace 'αι' -> 'ε'. Θα εχει πιο λιγα ορθογραφικά μετα.
Το έκανα. Ευχαριστώ. :D
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/

Άβαταρ μέλους
nick
Δημοσιεύσεις: 5052
Εγγραφή: 25 Μάιος 2018, 22:21

Re: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΕΡΕΥΝΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nick » 28 Νοέμ 2021, 18:38

seismic έγραψε:
28 Νοέμ 2021, 18:35
nick έγραψε:
28 Νοέμ 2021, 18:24
Καταρχάς κανε ενα replace 'αι' -> 'ε'. Θα εχει πιο λιγα ορθογραφικά μετα.
Το έκανα. Ευχαριστώ. :D
Θελει κ αλλο.
Το λίπος που κολλαει;
Λιπών

seismic
Δημοσιεύσεις: 7192
Εγγραφή: 02 Μάιος 2019, 18:10
Phorum.gr user: seismic

Re: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΕΡΕΥΝΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic » 28 Νοέμ 2021, 20:19

nick έγραψε:
28 Νοέμ 2021, 18:38
seismic έγραψε:
28 Νοέμ 2021, 18:35
nick έγραψε:
28 Νοέμ 2021, 18:24
Καταρχάς κανε ενα replace 'αι' -> 'ε'. Θα εχει πιο λιγα ορθογραφικά μετα.
Το έκανα. Ευχαριστώ. :D
Θελει κ αλλο.
Το λίπος που κολλαει;
Λιπών
:smt005:
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/

seismic
Δημοσιεύσεις: 7192
Εγγραφή: 02 Μάιος 2019, 18:10
Phorum.gr user: seismic

Re: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΕΡΕΥΝΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic » 28 Νοέμ 2021, 20:24

Ας τα πάρουμε από την αρχή!. Η στατικη εξετάζει ενα κτίριο κ διαστασιολογει τα φεροντα στοιχεία του. Στην μέθοδο που μάθαμε, το κτίριο τελειώνει στα θεμέλια του. Η στατικη μας λέει ότι η Μ, N, Q στην κορυφή του τοιχιου εφόσον παραληφθει από το έδαφος, τότε έχουμε πακτωση. Στην μέθοδο των πασσαλων, οταν έχουμε κακό έδαφος, θεμελιωνουμε σε βαθη υγειες έδαφος κ τις ροπες τις περνουμε με την αντίσταση του εδάφους στις πλευρικες μετακινήσεις των πασσαλων, ενω το αξονικο φορτίο δεν το περνει κανεις αν δεν έχει πλάτος το θεμέλιο. Ποια είναι η πρωτοτυπια; Πόσο ποιο ακριβή είναι αυτη η λύση από την πρώτη κ κυριως οταν εχω βραχωδες υπεδαφος;
Εικόνα
Ας αρχίσουμε. ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ

Μέτρηση επιτάχυνσης.
Έκανα διάφορα πειράματα μικροκλίμακας με δοκίμιο
κλίμακας 1 προς 7,
μάζας 900kg
με οπλισμό διπλό κάνναβο5Χ5 cm Φ/1,5mm,
με υλικό σκυροδέματος σε μικροκλίμακα .
Χρησιμοποίησα Άμμο με τσιμέντο αναλογίας 6 προς 1
Πλάτος ταλάντωσης 0,15m
Μετατόπιση 0,30m
Πλήρη ταλάντωση 0,60m
Συχνότητα 2 Hz
Επιτάχυνση σε ( g ) a=( -(2*π*2)^2 * 0,15 ) / 9.81
a=3,14χ2=6,28χ2=12,56X12,56=157,754X0,15=23,6631/9,81=2,41g φυσικού σεισμού.
Δύο όροφοι 900 kg 450 kg έκαστος
Μέτρηση Αδράνειας και τέμνουσας βάσης
Επιτάχυνση 2,41g X 900kg = αδράνεια και τέμνουσα βάσης 2169 kg
Το κάθε ένα από τα 4 τοιχώματα έχει τέμνουσα βάσης 2169kg/4=τέμν. βάσης 542,24kg
Μέτρηση Ροπής ανατροπής
Για να βρούμε την ροπή ανατροπής του κάθε τοιχώματος πρέπει πρώτα να βρούμε την πλάγια δύναμη που δέχεται το κάθε ένα τοίχωμα ανά όροφο.
Οπότε λέμε 2169 kg / 2 = 1084,5 kg αδράνειας ανά όροφο / 4 τοιχώματα = 271,2 kg δύναμη αδράνειας δέχεται το κάθε ένα τοίχωμα ανά όροφο.
Για να βρούμε την ροπή ανατροπής των καθ ύψος τοιχωμάτων προσθέτουμε όλα τα ύψη των ορόφων ήτοι (0,67+1,34) = 2,01m
και τα πολλαπλασιάζουμε με τα kg αδράνειας που δέχεται κάθε τοίχωμα ορόφου ανά όροφο που είναι 271,2kg
Το αποτέλεσμα είναι 2,01Χ271,02= Ροπή ανατροπής για κάθε ένα τοίχωμα 545,1kg
Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια αντίρροπη ροπή ευστάθειας ώστε να μην ανατραπεί το τοίχωμα αυτή πρέπει να είναι μεγαλύτερη > των 545,1kg
Kάθε ένα τοίχωμα παίρνει μια ροπή ανατροπής 545,1kg και τα 4 τοιχώματα μαζί παίρνουν μια ροπή 2180 kg
Το βάρος τις κατασκευής σε ακινησία είναι 900 kg
Δηλαδή ένα διώροφο δοκίμιο βάρους 900 kg με επιτάχυνση 2,41g δημιουργεί μια ροπή ανατροπής 2180/900 = 2,42 φορές μεγαλύτερη του βάρους του, που σημαίνει ανατροπή όχι μόνο τις βάσης αλλά ολόκληρου του κτιρίου. Αυτές οι δυνάμεις ροπής αν δεν ήταν ο τένοντας πακτωμένος στο έδαφος θα εκτρέπονταν στις διατομές γύρο από τους κόμβους και θα έσπαγαν τα δοκάρια και την κοιτόστρωση. Αυτό συνέβη όταν το απελευθέρωσα από την βάση δες εδώ. Οι διαστάσεις του δοκιμίου εδώ στην φωτογραφία. Υ.Γ Αν παρατηρήσεις στο τέλος του πρώτου πειράματος οι δοκοί της σεισμικής βάσης που προσομοιώνουν το έδαφος θεμελίωσης ανασηκώνονται επάνω. Αυτό δείχνει που εκτρέπω τις δυνάμεις εγώ. Τις εκτρέπω μέσα στο έδαφος. Σε μεγάλα επιμήκη τοιχώματα η ροπή είναι μικρότερη διότι διερούμε την ροπή δια του πλάτους του τοιχώματος. Οπότε εγώ αναλαμβάνω πλήρως και τις ορθές δυνάμεις θλίψης και εφελκυσμού. Το πέδιλο στην καλύτερη αναλαμβάνει μόνο τις ορθές δυνάμεις θλίψης και πολύ μικρή ροπή. Οι πάσσαλοι αναλαμβάνουν λίγες ροπές και θλίψη μόνο Η Αγκύρωση η δική μου αναλαμβάνει ροπές Μ όλες τις ορθές δυνάμεις N και η προένταση τις δυνάμεις Q και αποκλείει κάμψη και διατμητική αστοχία του σκυροδέματος επικάλυψης και της διατομής.
Εικόνα
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/

seismic
Δημοσιεύσεις: 7192
Εγγραφή: 02 Μάιος 2019, 18:10
Phorum.gr user: seismic

Re: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΕΡΕΥΝΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic » 29 Νοέμ 2021, 16:33

Στον αντισεισμικό σχεδιασμό των δομικών κατασκευών επιδιώκουμε την ισορροπία των δυνάμεων και η διαφορά του δυναμικού μας φανερώνει ψαθυρά τα λάθη του σχεδιασμού. Σε μια ισχυρή μετατόπιση του εδάφους οι δυνάμεις που δρουν πάνω στην κατασκευή τριπλασιάζονται, αλλάζουν κατεύθυνση και περιοχές επιρροής. Το μέγεθος των αναπτυσσόμενων δυνάμεων είναι ανάλογο τις επιτάχυνσης του εδάφους, του βάρους της μάζας, του ύψους που αυτές δρουν, την χρονική διάρκεια της καταπόνησης, και την σύγκληση των συχνοτήτων λικνίσματος εδάφους και κατασκευής - ιδιοπερίοδος.
Όσο αυτές οι τιμές μεγαλώνουν και οι εντάσεις μεγαλώνουν.
Δεν μεγαλώνουν όμως και οι αντοχές των διατομών των δομικών έργων ώστε να εξασφαλίσουν την ισορροπία των δυνάμεων.
Αν τις μεγαλώσουμε εμείς αυξάνοντας την μάζα τους, θα έχει ως συνέπεια αυτομάτως θα αυξηθούν και οι εντάσεις καταπόνησης των διατομών, αφού ο παράγοντας της μάζας αυξάνει τις εντάσεις. Αυτό το πρόβλημα έρχεται να λύσει η ευρεσιτεχνία και η μέθοδος σχεδιασμού που χρησιμοποιεί.
Αυτό που κάνει είναι να μεταφέρει πάνω στην κατασκευή μεγαλύτερες εξωτερικές δυνάμεις από αυτές που αναπτύσσονται λόγο σεισμού, προερχόμενες από το έδαφος, οι οποίες δεν έχουν μάζα, με σκοπό να επέλθει η επιθυμητή ισορροπία των δυνάμεων αφενός και αφετέρου να εκτρέψει τις αναπτυσσόμενες εντάσεις εκ της γέννησής των μέσα στο έδαφος αποτρέποντας αυτές να αναπτυχθούν πάνω στις διατομές και να τις σπάσουν. Αυτή την μέθοδο σχεδιασμού εξηγώ στο πάρα κάτω άρθρο.

Τα τοιχώματα κατά το λίκνισμα της κατασκευής παραλαμβάνουν ροπές ( Μ ), ορθές δυνάμεις ( Ν ) (θλιπτικές και εφελκυσμού), και τέμνουσες ( Q )
Οι ροπές ( M ) τείνουν να περιστρέψουν το τοίχωμα γύρω από ένα σημείο αυτό της άρθρωσης της βάσης. Το μέγεθος των ροπών του τοιχώματος εξαρτάτε από το μέγεθος της πλάγιας δύναμης που εφαρμόζεται επάνω του επί την (κάθετη) απόσταση της δύναμης από το σημείο περιστροφής.
Το τοίχωμα αντιστέκεται σε αυτήν την περιστροφή λόγο της αδράνειας που έχει, λόγο του μοχλοβραχίονα του πλάτους του και λόγο τις αντίδρασης των διατομών γύρο από τους κόμβους. Οι διατομές δοκού και τοιχώματος οι οποίες ενώνονται στον κόμβο αντιδρούν με αντίρροπες ροπές ως προς την ροπή ανατροπής του τοιχώματος. Η αντίδραση αυτή καμπυλώνει αρχικά ελαστικά τον κορμό της δοκού.
Εάν η σεισμική ενέργεια (που μετράται από την επιτάχυνση εδάφους) είναι πάρα πολύ μεγάλη, θα παράγει υπερβολικά μεγάλες μετατοπίσεις που θα προκαλέσουν μια πολύ υψηλή καμπυλότητα στην δοκό.
Αν η καμπυλότητα είναι πολύ υψηλή, αυτό σημαίνει ότι η περιστροφή των τμημάτων των δοκών θα είναι πολύ πάνω από την ελαστική περιοχή (Θλιπτική παραμόρφωση σκυροδέματος πάνω από το 0,35% και τάσεις των ινών του οπλισμού πάνω από το 0,2 %) πέραν του ορίου διαρροής.
Όταν η περιστροφή περάσει πάνω από αυτό το όριο ελαστικότητας, η δομή αρχίζει να «διαλύει την αποθήκευση της ενέργειας «μέσω πλαστικής μετατόπισης, το οποίο σημαίνει ότι τα τμήματα θα έχουν μια υπολειμματική μετατόπιση που δεν θα είναι σε θέση να ανακτηθεί (ενώ στην ελαστική περιοχή όλες οι μετατοπίσεις ανακτούνται). Αν η δοκός περάσει το όριο θραύσης η κατασκευή θα καταρρεύσει.
Αυτή η καμπυλότητα του κορμού επέρχεται και στο τοίχωμα αν και έχει μεγαλύτερη διατομή από την δοκό, διότι καθ ύψος έχει μεγαλύτερη διάσταση.
Ακόμα την αντίρροπη ροπή την ασκεί και η διατομή του τοιχώματος διότι η ροπή δημιουργείται γύρο από τον κόμβο. Όμως αν ο σεισμός είναι πολύ μεγάλος οι διατομή της δοκού και αργότερα του τοιχώματος περνάνε σε σημείο θραύσης.
Κατά την καμπυλότητα ο κορμός της δοκού και του τοιχώματος παραλαμβάνει ορθές δυνάμεις ( Ν ) ( θλιπτικές και εφελκυσμού )
Θλίβεται η μια παρειά του και εφελκύεται η άλλη. Ακόμα η διατομή του τοιχώματος κοντά στην βάση, δέχεται μια τέμνουσα δύναμη ( Q ) η οποία έχει το μέγεθος της δύναμης αδράνειας και επιφέρει σοβαρές αστοχίες στο τοίχωμα.
Εδώ παρατηρούμε ότι όσο μεγαλώνει η ροπή ( Μ ) του τοιχώματος τόσο μεγαλώνει και η καμπυλότητα του τοιχώματος και της δοκού. Όσο μεγαλώνει η καμπυλότητα τόσο μεγαλώνουν και οι ορθές δυνάμεις ( Ν ) ( θλιπτικές και εφελκυσμού ) στις διατομές των φερόντων στοιχείων. Όσο μεγαλώνει η αδράνεια μεγαλώνει και η τέμνουσα βάσης ( Q ) Για τον υπάρχοντα αντισεισμικό σχεδιασμό η ανελαστική παραμόρφωση των φερόντων στοιχείων είναι αναπόφευκτη, δηλαδή δεν μπορεί να την ελέγξει με αποτέλεσμα σε έναν μεγάλο σεισμό με διάρκεια να επέρχεται κατάρρευση της κατασκευής.
Ας τα πάρουμε από την αρχή
Το κακό ξεκινά από την δύναμη της αδράνειας της οποίας το μέγεθος εξαρτάτε από την μάζα Χ την επιτάχυνση του εδάφους.
Η δύναμη αδράνειας επιφέρει μια ροπή ανατροπής ( Μ ) η οποία προσπαθεί να περιστρέψει τα τοιχώματα γύρο από την άρθρωση της βάσης. Αυτή η ροπή δημιουργεί αντίρροπες ροπές οι οποίες δημιουργούν καμπυλότητες στους κορμούς η οποίες δημιουργεί τις ορθές δυνάμεις ( Ν ) ( θλιπτικές και εφελκυσμού )
Για να αποφύγουμε αυτό το ντόμινο των καταστροφικών δυνάμεων που σπάνε τις διατομές ( κυρίως των δοκών ) πρέπει να εντοπίσουμε από που αρχίζουν και να τις εκ τρέψουμε έξω από την κατασκευή προτού αυτές κατευθυνθούν πάνω στις διατομές του φέροντα.
Το κακό αρχίζει από την επιτάχυνση του εδάφους για την οποία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.
Την μάζα μπορούμε να την ελαττώσουμε κατασκευάζοντας με ελαφριά υλικά.
Εκεί που μπορούμε να επέμβουμε είναι να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε την ροπή ανατροπής των τοιχωμάτων με μία εξωτερική έχτρα δύναμη προερχόμενη από το έδαφος ( χωρίς την ύπαρξη της μάζας που αυξάνει την αδράνεια ) ώστε να μην καταπονούνται πολύ οι διατομές των δοκών και σπάνε. Για να γίνει αυτό πρέπει αρχικά να δημιουργήσουμε ισχυρούς διαστελλόμενους πασσάλους μέσα στο έδαφος ώστε να υπάρξει πάκτωση ικανή να αναλάβει ροπές ( Μ ) και ορθές δυνάμεις ( Ν ) ( θλιπτικές και εφελκυσμού ) Αυτές οι δυνάμεις προερχόμενες από την πάκτωση του εδάφους μπορούμε να τις μεταφέρουμε στα ανώτατα άκρα των παρειών του τοιχώματος με σκοπό να σταματήσουν την στροφή - ροπή ανατροπής του τοιχώματος.Βασικά για να παραλάβουμε τις ανοδικές εξωτερικές δυνάμεις περιστροφής της ροπής ( αυτές που δημιουργούν τον εφελκυσμό ) και να τις εκ τρέψουμε μέσο του τένοντα άνευ συνάφειας και μέσο του διασταλλόμενου πάσσαλου μέσα στο έδαφος. Οι άλλες ορθές δυνάμεις ( Ν ) της θλίψης τις παραλαμβάνει η διατομή του τοιχώματος και τις στέλνει μέσα στο έδαφος μέσο του αντικριστού διαστελλόμενου πασσάλου.
Έτσι οι διατομές των δοκών θα ανακουφιστούν από τις μεγάλες ροπές διότι θα μειωθεί η καμπυλότητα τους οπότε και ο κίνδυνος της ψαθυρής αστοχίας.
Κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε την παραμόρφωση των διατομών των δοκών είναι να ελαττώσουμε την όποια κάμψη του κορμού των τοιχωμάτων. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με την αύξηση της διατομής του αφενός αλλά και με την επιβολή εντάσεων θλίψης στην διατομή του της τάξεως του 50 μέχρι και 70% του σθρ. χρησιμοποιώντας τον ίδιο τένοντα για να επιβάλουμε την προένταση, με τον οποίο μεταφέραμε τις δυνάμεις πάκτωσης στην ανώτατη στάθμη. Αυτή η προένταση θα αυξήσει ποσοτικά την ικανότητα της διατομής του τοιχώματος κατά 40% ως προς την τέμνουσα βάσης. Θα βοηθήσει και στο να αποφύγουμε την όποια διατμητική αστοχία προέλθει στην διατομή, και θα εξαφανίσει και την διατμητική αστοχία του σκυροδέματος επικάλυψης προερχόμενη από την υπέρ αντοχή του χάλυβα στον εφελκυσμό.
Με την μέθοδο σχεδιασμού, πάκτωσης των παρειών των τοιχωμάτων από την ανώτατη στάθμη τους με το έδαφος, ευελπιστώ να εκ τρέψω τις δυνάμεις αδράνειας μέσα στο έδαφος από όπου και προήλθαν αφαιρώντας καθ αυτόν τον τρόπο μεγάλες εντάσεις και αστοχίες πάνω από τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου εξασφαλίζοντας συγχρόνως μία πιο ισχυρή φέρουσα ικανότητα του εδάφους θεμελίωσης. Με τον κατάλληλο σχεδιασμό διαστασιολόγισης των τοιχωμάτων και την τοποθέτηση τους σε κατάλληλες θέσεις αποτρέπουμε και τον στρεπτοκαμπτικό λυγισμό που εμφανίζεται σε ασύμμετρες και μεταλλικές υψίκορμες κατασκευές.
Εικόνα
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/

seismic
Δημοσιεύσεις: 7192
Εγγραφή: 02 Μάιος 2019, 18:10
Phorum.gr user: seismic

Re: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΕΡΕΥΝΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic » 02 Δεκ 2021, 17:58

1) Όταν βιδώσουμε εγκάρσια έναν στύλο επάνω σε ένα τραπέζι και κουνήσουμε το τραπέζι ο στύλος δεν θα ανατραπεί.
Γιατί οι πολιτικοί μηχανικοί δεν βιδώνουν εγκάρσια τις κολόνες και τα τοιχώματα με το έδαφος για να μην ανατρέπονται, ώστε να προστατεύουν τους δοκούς από το σπάσιμό? Μόνο οι πολιτικοί μηχανικοί το ξέρουν?
2) Η παραμόρφωση του κορμού ενός υποστυλώματος λόγο κάμψης είναι δεδομένη στον σεισμό. Αν θέλουμε να ελαττώσουμε την κάμψη του υπάρχουν δύο τρόποι. α) να αυξήσουμε την διατομή του ή να το αντικαταστήσουμε με τοιχίο, β) να του επιβάλουμε προένταση ( θλίψη ) στην διατομή του.
Γιατί οι πολιτικοί μηχανικοί το εφαρμόζουν αυτό μόνο στα οριζόντια στοιχεία και δεν το εφαρμόζουν στα εγκάρσια ώστε να αποτρέψουν την παραμόρφωση από κάμψη για να μην σπάσουν οι δοκοί? Αυτό μόνο οι πολιτικοί μηχανικοί το ξέρουν. Εγώ είμαι από χωριό.
3) Γιατί οι πολιτικοί μηχανικοί δεν εφαρμόζουν εγκάρσια προένταση στις παρειές των τοιχωμάτων ώστε να αποτρέπουν την διατμητική αστοχία της διατομής και του σκυροδέματος επικάλυψης και να αυξήσουν ποσοτικά την αντοχή της διατομής προς την τέμνουσα βάσεις, μόνο αυτοί το ξέρουν.
Και η επιστήμη της μηχανικής και εγώ τα ξέρω. Όμως για πολλούς μηχανικούς εγώ δεν ξέρω γιατί αν παραδεχθούν ότι ξέρω πρέπει να ξεχάσουν αυτά που ξέρουν αυτοί.
Εκεί κολλάει η υπόθεση και δεν γουστάρουν την πατέντα μου.
Εγώ τι να κάνω?
Με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται. :102:
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/

seismic
Δημοσιεύσεις: 7192
Εγγραφή: 02 Μάιος 2019, 18:10
Phorum.gr user: seismic

Re: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΕΡΕΥΝΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic » 03 Δεκ 2021, 18:05

Η τεχνική των αγκυρίων εδάφους δεν είναι κάτι νέο.
Είναι εύκολο να πακτώσεις αγκύριο σε βράχο αλλά πολύ δύσκολο να πακτώσεις σε έδαφος.
Το θέμα δεν είναι να πακτώσεις σε βράχο ή σε χώμα.
Το θέμα είναι πόσο ισχυρή θα είναι η πάκτωση, γιατί όσο πιο ισχυρή είναι τόσο περισσότερες εφαρμογές μπορεί να αναλάβει
Π.χ καμία αγκύρωση ως σήμερα δεν είναι τόσο ισχυρή ώστε να μπορεί να πακτώσει ανεμογεννήτριες στο έδαφος.
Το να σπάσεις το παγκόσμιο ρεκόρ πάκτωσης με αγκυρώσεις είναι ένα μεγάλο επίτευγμα με χιλιάδες εφαρμογές.
Καταργείς την βάση που δουλεύει βαρυτικά και εξαλείφεις την ροπή ανατροπής από διάφορες αιτίες.
Αυτό το επίτευγμα μεγαλώνει όταν η πάκτωση εφαρμόζεται ακόμα και πάνω σε άμμο.
Αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ πάκτωσης προσπαθώ να πετύχω.
Εικόνα
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/

seismic
Δημοσιεύσεις: 7192
Εγγραφή: 02 Μάιος 2019, 18:10
Phorum.gr user: seismic

Re: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΕΡΕΥΝΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic » 04 Δεκ 2021, 09:06

December 2021
Conference: IAGA IASPEI 2021
Συμμετέχω και εγώ σαν συγγραφέας. :003:
Πειραματική εγκατάσταση ενός πρόσφατα μετατρεπόμενου ενεργοποιητή κυμάτων P που θα χρησιμοποιηθεί στον νέο προσομοιωτή σεισμικού εδάφους πυκνού κύματος P και προσομοιωτή αντοχής υλικού
https://www.researchgate.net/publicatio ... ileContent
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/

seismic
Δημοσιεύσεις: 7192
Εγγραφή: 02 Μάιος 2019, 18:10
Phorum.gr user: seismic

Re: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΕΡΕΥΝΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic » 04 Δεκ 2021, 13:54

Γιατί καταστρέφονται οι κατασκευές στον μεγάλο σεισμό?
Η μάζα έχει κάποιο βάρος το οποίο το μετράμε σε κιλά.
Η μάζα τις αρέσει να κάνει αυτό που κάνει στην κατάσταση που βρίσκεται εκείνη την στιγμή.
Αν κινείται τις αρέσει να συνεχίσει να κινείται και αν είναι στάσιμη της αρέσει να είναι στάσιμη.
Αν μια δύναμη την αναγκάσει να κινηθεί ή να σταματήσει να κινείται η μάζα αντιδρά με μια αντίθετης κατεύθυνσης δύναμη την οποία ονομάζουμε αδράνεια.
Αν είμαστε όρθιοι στο λεωφορείο και δεν κρατάμε την χειρολαβή, και ξεκινήσει ή φρενάρει το σώμα μας δέχεται μια δύναμη ανατροπής προς τα πίσω ή προς τα εμπρός.
Στις κατασκευές τα υποστυλώματα και τα τοιχώματα από οπλισμένο σκυρόδεμα δέχονται στην βάση τους μια δύναμη μετατόπισης από το έδαφος και στην κορυφή τους μια αντίθετης κατεύθυνσης δύναμη προερχόμενη από την αδράνεια των πλακών και των δοκών.
Αυτές οι δύο δυνάμεις αντίθετης κατεύθυνσης τείνουν να περιστρέψουν τα τοιχώματα και τα υποστυλώματα γύρω από την άρθρωση της βάσης.
Αυτή η δύναμη ροπής που δέχονται ονομάζεται ροπή ανατροπής και το μέγεθός της εξαρτάτε από το μέγεθος της δύναμης αδράνειας επί το ύψος στο οποίο εφαρμόζεται. Κατά την περιστροφή των τοιχωμάτων οι δοκοί και οι πλάκες αντιδρούν. Οι δοκοί που βρίσκονται τοποθετημένοι στην παρειά του τοιχώματος η οποία περιστρέφεται ανοδικά, αντιδρούν με το ίδιον βάρος τους εφαρμόζοντας δυνάμεις αντίθετες αυτών που ανεβαίνουν από την παρειά του τοιχώματος. Η αντίθεση των ανοδικών δυνάμεων της ροπής του τοιχώματος ως προς αυτών των δυνάμεων που δημιουργούν τα στατικά φορτία γεννούν τον εφελκυσμό σε αυτήν την παρειά του τοιχώματος. Αυτή είναι η μια αιτία γέννησης του εφελκυσμού και η άλλη αιτία προέρχεται λόγο της κάμψης του κορμού των τοιχωμάτων και κυρίως των υποστυλωμάτων.
Οι δοκοί που βρίσκονται τοποθετημένοι στην παρειά του τοιχώματος η οποία περιστρέφεται καθοδικά, αντιδρούν με την αντοχή της διατομής τους.
Βασικά οι διατομές των δοκών είναι αυτές που αποτρέπουν την ανατροπή των τοιχωμάτων, καθώς και το πλάτος τις διατομής του τοιχώματος.
Αν η ροπή ανατροπής του τοιχώματος είναι πολύ μεγάλη οι διατομές των δοκών δεν αντέχουν και αφού πρώτα καμπυλώσουν τον κορμό τους και περάσουν το σημείο θραύσης τους αυτές σπάνε και επέρχεται η καταστροφή.
Οι πολιτικοί μηχανικοί έχουν αναπτύξει κάποιους μηχανισμούς άμυνας στον σχεδιασμό τους ώστε να αντιμετωπίσουν αυτήν την αναπόφευκτη για αυτούς ανελαστική παραμόρφωση των κορμών των φερόντων στοιχείων.
Αυτοί οι μηχανισμοί είναι δύο. Ο ικανοτικός σχεδιασμός και η πλαστιμότητα των διατομών.
Ο ικανοτικός σχεδιασμός βασικά επιδιώκει την μέγιστη δυνατή απορρόφηση ενέργειας από τις διατομές, χωρίς να παρουσιάσουν μερική ή ολική αστοχία. Επιδιώκει βασικά να εξασφαλίσει την όσο καλύτερη επάρκεια των διατομών σε κάμψη ή σε διάτμιση την απαιτούμενη αντοχή των διατομών γύρο από τον κόμβο, και σε περίπτωση αστοχίας να σπάσουν πρώτα επιλεγμένες πλαστικές περιοχές των δοκών και όχι αυτές των τοιχωμάτων.
Δηλαδή εξετάζει την μέγιστη επάρκεια των διατομών σε αντοχές και σε απορρόφηση ενέργειας πριν την αστοχία, καθώς και την σειρά που θα αστοχήσουν.
Η πλαστιμότητα εξασφαλίζεται με την προσθήκη περισσοτέρων τσερκιών κοντά στους κόμβους. Αυτό εξασφαλίζει σε περίπτωση αστοχίας να δημιουργηθούν στις διατομές ( κυρίως των δοκών ) περισσότερες και μικρότερες ρωγμές οι οποίες είναι προτιμότερες από τις λίγες και μεγάλες.
Ένα υλικό είναι πλάστιμο εάν μπορεί να αντέξει μεγάλες παραμορφώσεις κατά τη φόρτισή του ( π.χ. λάστιχο). Για μέλη και κατασκευές από ωπλισμένο σκυρόδεμα, πλαστιμότητα είναι η ικανότητα τους να παραμορφώνονται πέραν του ορίου διαρροής, δηλαδή μεγάλες σχετικά παραμορφώσεις, χωρίς σημαντική μείωση της αντοχής τους.
Υλικά χωρίς πλαστιμότητα αστοχούν αμέσως μόλις αναλάβουν το μέγιστο φορτίο χωρίς προειδοποίηση (π.χ κιμωλία )
Και έρχομαι εγώ μετά από μεγάλη έρευνα που έκανα και τους λέω τα εξής.
1) Για να σταματήσουμε την ροπή των τοιχωμάτων και να ξεκουράσουμε τις διατομές των δοκών ώστε να μην πονάει η πλάτη τους από το σκύψιμο, πρέπει να βρούμε έναν άλλο τρόπο να σταματάει η ροπή ανατροπής των τοιχωμάτων. Τους πρότεινα να βιδώσουμε τα τοιχώματα στο έδαφος ώστε η δύναμη της ροπής του τοιχώματος να εκτρέπεται μέσα στο έδαφος και όχι να την στέλνουμε αυτούσια πάνω στους δοκούς.
2) Διότι η αδράνεια εκτός από την ροπή ανατροπής γεννά και την κάμψη του τοιχώματος η οποία και αυτή μεταφέρει εντάσεις στους δοκούς είπα να την σταματήσω με την προένταση. Η προένταση εξαλείφει τον εφελκυσμό και χωρίς εφελκυσμό δεν υπάρχει κάμψη, ή αστοχία από διάτμηση.
Τέρμα η παραμόρφωση τέρμα και η αστοχίες. Τέρμα και οι αστοχίες από την τέμνουσα βάσης.
Τόσο απλά.
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Αρχιτεκτονική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών