seismic έγραψε: ↑
Χθες, 23:33
Τι νέο έφερα στην κατασκευή που δεν χωρά καμία αμφισβήτηση από κανέναν λογικό άνθρωπο, πόσο μάλλον από επιστήμονες του κλάδου.
Ο σεισμός επιβάλει μια δύναμη στην κατασκευή και η κατασκευή αντιστέκεται σε αυτή την δύναμη με τις διατομές των φερόντων στοιχείων.
Οι διατομές των πλακών των δοκών και των τοιχωμάτων και υποστυλωμάτων έχουν κάποια αντοχή και μετά σπάνε. Αν αυξήσουμε τις διατομές και τον οπλισμό για να αυξήσουμε την αντοχή της κατασκευής, χωρίς ο σεισμός να είναι ισχυρότερος, αυξάνουν και τα σεισμικά φορτία διότι είναι συνδεδεμένα με την μάζα τις κατασκευής. Μεγαλύτερη μάζα = μεγαλύτερα φορτία με την ίδια επιτάχυνση.
Συμπέρασμα. Η κατασκευή είναι κορεσμένη από οπλισμό και σκυρόδεμα και μέχρι εκεί είναι τα όρια αντοχής της. Δεν πάει άλλο.
Αυτή την αντοχή που έχει η κατασκευή σήμερα ανταποκρίνεται μόνο σε μικρούς σεισμούς και σε μεσαίους με κάποιες επιδιορθώσεις βλαβών μετά τον σεισμό. Καμία κατασκευή στον κόσμο δεν αντέχει τους πολύ μεγάλους σεισμούς.
Και έρχομαι εγώ και λέω στους πολιτικούς μηχανικούς.
Αν αυξήσετε τον οπλισμό και το σκυρόδεμα για να αυξήσετε την αντοχή είναι δώρο άδωρον διότι αυξάνεται μαζί με την αντοχή και τα σεισμικά φορτία.
Πρέπει να αυξήσουμε την αντοχή χωρίς να αυξήσουμε την μάζα.
..................................................................................................................................................................................
Νταγκλης ... Αυτό είναι σωστό αλλά είναι πλήρως αντίθετο με αυτά που προτείνεις εσύ. Μέχρι χθες ήθελες να κάνεις κτίριο εξ' ολοκλήρου από μπετόν!! Αντιλαμβάνεσαι την αντίφαση;
Το μεγλύτερο μέρος της μάζας ενός πραγματικού κτιρίου (όχι στο σκυλοσπιτο του πειράματος) βρίσκεται στις πλάκες. Η απόλυτη αντισεισμική λύση είναι να εφαρμοστούν ελαφρού τύπου πλάκες που όμως να έχουν την ικανότητα να λειτουργούν ως διαφράγματα ορόφων ώστε να μην είναι εις βάρος της στατικότητας.
Τα θυμάμαι όλα. Η ευρεσιτεχνία μου μπορεί να τοποθετηθεί παντού. Σε μεταλλικές και σύμμεικτες κατασκευές, σε υποστυλώματα στο κέντρο, σε τοιχία στα δύο άκρα, σε τοιχώματα ο τένοντας πρέπει να τοποθετηθεί στα δύο άκρα, και στις γωνίες αν είναι γωνιακά, και αν είναι επιμήκη τοιχώματα όπως τα προκάτ και σε επιμέρους ενδιάμεσα μέρη. Η ευρεσιτεχνία σαν βασικό της μέλημα είναι να σταματήσει την μεγαλύτερη δύναμη που εφαρμόζεται στην κατασκευή που δεν είναι άλλη από την ροπή ανατροπής των τοιχωμάτων και την ροπή ανατροπής ολόκληρης της κατασκευής.
Την ροπή την σταματάει από το ανώτατο σημείο του δώματος και όχι από την βάση. Τα κατακόρυφα φέροντα στοιχεία είναι τεράστιοι μοχλοβραχίονες που πολλαπλασιάζουν τις ροπές και τις κατεβάζουν στην βάση. Το τοίχωμα εκτός τον μοχλοβραχίονα του ύψους που πολλαπλασιάζει τις ροπές, έχει και τον μοχλοβραχίονα του πλάτους ο οποίος μειώνει τις ροπές. Η δύναμη της ροπής μειώνεται όταν το πλάτος είναι μεγάλο οπότε μειώνονται και οι εντάσεις που πρέπει να αναλάβει ο μηχανισμός πάκτωσης. Αυτός είναι ο λόγος που στις υψίκορμες κατασκευές συνιστώ τοιχώματα.
seismic.. Και τους δίνω δύο λύσεις όχι μία για να αυξήσουμε την αντοχή χωρίς να αυξήσουμε την μάζα.
Πρώτη λύση. Παίρνουμε δύναμη από το έδαφος δηλαδή μια εξωτερική δύναμη η οποία δεν έχει μάζα γιατί προέρχεται από το έδαφος και την χρησιμοποιούμε για να βοηθήσει τις διατομές προσθετικά 1+1=2 να αντιμετωπίσουν τον σεισμό.
Νταγκλης ...Δυστυχώς η "εξωτερική" δύναμη λειτουργεί μόνο ως βαθειά θεμελίωση. Δεν μπορεί να περιορίσει την κάμψη και διάτμηση της ανωδομής όπως σου έχει αποδειχθεί με τρομακτική λεπτομέρεια.
Λάθος ας δούμε τι κάνει ο τένοντας με την εξωτερική δύναμη που την μεταφέρει και την εφαρμόζει στο δώμα.
1. Σταματάει την ροπή ανατροπής του τοιχώματος από το δώμα είναι ή δεν είναι προεντεταμένος, και την στέλνει μέσα στο έδαφος. Οπότε σταματάει αυτόματα και την μεταφορά των ροπών στους κόμβους τις κατασκευής.
2. Δεν επιτρέπει εφελκυσμό στην παρειά του τοιχώματος είναι ή δεν είναι προεντεταμένος.
3. Αν ο τένοντας είναι προεντεταμένος αυξάνει την αντοχή της διατομής προς την τέμνουσα βάσης. (καραντί ερευνητικά αποτελέσματα του Μετσόβιου πολυτεχνείου )
4.Αυξάνει την ακαμψία αν είναι προεντεταμένος οπότε μειώνει ακόμα περισσότερο την παραμόρφωση στους κόμβους και τον κορμό του τοιχώματος.
seismic.. Δεύτερη λύση. Στον σεισμό το 30% της διατομής του τοιχώματος του σκυροδέματος είναι ενεργό. Το άλλο 70% είναι αδρανές, δεν προσφέρει τίποτα και το μόνο που κάνει είναι να αυξάνει σαν μάζα τις δυνάμεις του σεισμού. Αν εφαρμόσουμε προένταση όλη η διατομή σκυροδέματος γίνεται ενεργή και συμβάλει στην αντιμετώπιση του σεισμού χωρίς να αυξάνει την αδράνεια.
.................................................................................................................................................................................
Νταγκλης ...Αν κάποιο μέρος της διατομής είναι ενεργό δεν σημάινει ότι δεν αυξάνει τις δυνάμεις της αδράνειας. Δεν χάνει τη μάζα του!

Παρόλα αυτα, το να ασκείς θλίψη δεν σημαίνει ότι "εκμεταλλεύεσαι" όλη τη διατομή σου όπως συμβάινει στις γέφυρες.
Υπενθυμίζω....η χάραξη τένοντα στις γέφυρες είναι έκκεντρη (ακολουθεί το διάγραμμα των ροπών) και έχει τη μέγιστη αποδοτικότητα. Αντίθετα η χάραξη του τένοντά σου είναι κεντρική και συνεπώς έχει την ελάχιστη αποδοτικότητα.
Πρακτικά απλά αντικαθιστάς τον οπλισμό με (πολύ ακριβότερο) συρματόσχοινο.
Αν κάποιο μέρος της διατομής είναι ενεργό και προεντεταμένο δεν μειώνει την μάζα του μεν αλλά αυξάνει την δυναμική φέρουσα ικανότητα.
Πρέπει κάποιος να σε μάθει ότι αν ένας και μόνο τένοντας θλίβει ένα τοίχωμα στο κέντρο η θλίψη του τένοντα μεταφέρεται σε όλη την διατομή του.
Τελεία και παύλα.
Πρέπει να σε μάθω και κάτι άλλο. Τα πολλά σίδερα που τοποθετείται στα τοιχώματα μόνο σαν βοηθητικός οπλισμός μπορεί να υπολογιστεί και όχι σαν κύριος οπλισμός. Η ανικανότητα του σκυροδέματος να τον συγκρατήσει μέσα του όταν ο χάλυβας εφελκύεται οδηγεί σε ψαθυρή διατμητική αστοχία δια μήκους των ράβδων με αποτέλεσμα την καταστροφή του σκυροδέματος επικάλυψης και την πρόωρη παύση της συνεργασίας.
Στην προένταση δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα διότι δεν υπάρχει συνάφεια παρά μόνο θλίψη στην διατομή του σκυροδέματος.
Συμπέρασμα Στην προένταση ο τένοντας εξαντλεί την εφελκυστική του ικανότητα πριν αστοχήσει, ενώ στον γραμμικό οπλισμό δεν χρησιμοποιεί ούτε το 20% της αντοχής του γιατί η διατμητική αστοχία του σκυροδέματος επικάλυψης είναι πρόωρη. Οπότε ένας χάλυβας προέντασης κάνει την ίδια δουλειά με 10 σίδερα γραμμικού οπλισμού, και λίγα λέω.
Βασικά η ευρεσιτεχνία αυξάνει την φέρουσα ικανότητα και του εδάφους και της κατασκευής, διότι σταματάει την παραμόρφωση εδάφους κατασκευής. Και χωρίς παραμόρφωση αστοχία δεν υπάρχει. Ακόμα αυξάνει την αντοχή προς την τέμνουσα βάσης κατά 31% όταν η θλίψη στην διατομή είναι στο 50% του σημείου θραύσης και κατά 40% όταν η θλίψη στην διατομή είναι της τάξεως του 70% του σημείου θραύσης.
Αυτά που λέω μπορώ και να τα αποδείξω 100%
https://www.researchgate.net/publicatio ... m_behavior