ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΕΡΕΥΝΑ

Τέχνη σχεδιασμού κτηρίων, διαφορές, συγκρίσεις, σχολιασμοί.
seismic
Δημοσιεύσεις: 7192
Εγγραφή: 02 Μάιος 2019, 18:10
Phorum.gr user: seismic

Re: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΕΡΕΥΝΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic » 26 Μάιος 2023, 20:26

nick έγραψε:
26 Μάιος 2023, 17:09
seismic έγραψε:
26 Μάιος 2023, 16:18
Ακτύπητο δίδυμο Αλλά. Ισόποσα Που συγκεντρώνετε η περισσότερη δύναμη, στην νέα γνώση ή το χρήμα?
Η έρευνα σε πάει σε άλλη γνώση από αυτή την πεπατημένη των βιβλίων.
Η ερευνα πρεπει να εμβαθύνει την υπάρχουσα γνώση. Ο Αινσταιν συνέχισε το έργο του Νεύτωνα και παρατήρησε ότι οι νομοι του δεν δεν είναι 100% ακριβείς αλλά 99.999999… και το σφάλμα του Νεύτωνα μεγαλώνει στις μεγάλες ταχύτητες κοντά στην c.
Κανεις δε είπε (ούτε ο Αινσταιν) ότι ο Νεύτωνας ήταν λάθος.
Εσυ πιάσε την αντισεισμική έρευνα από εκεί που την έχουν φτάσει οι μηχανικοί και εξελίξε την παραπέρα.
Έχεις δίκαιο σε αυτά που λες nick Με την συμπληρωματικότητα και με την σύνθεση ιδεών δημιουργείς τεχνολογία.
Οι μηχανικοί έχουν ανακαλύψει την ελαστικότητα. Οι μηχανικοί έχουν ανακαλύψει την προένταση, η μηχανικοί έχουν ανακαλύψει την πλαστιμότητα, οι μηχανικοί έχουν ανακαλύψει την δυναμική, οι μηχανικοί έχουν ανακαλύψει τις αγκυρώσεις τους πάσσαλους.
Το θέμα ενός ερευνητή πάνω στην αντισεισμική τεχνολογία, δεν είναι να καταργηθούν οι πάρα πάνω τεχνολογίες αλλά να ενισχυθούν.
Π.χ η πλαστιμότητα των καμπύλων η ελαστικότητα και η δυναμική τους αυξάνουν με την προένταση.
Όμως δεν χρησιμοποιούν με τον σχεδιασμό των τοιχωμάτων αυτόν τον σχεδιασμό των ιδιοτήτων της προέντασης οι οποίοι οι ίδιοι έχουν ανακαλύψει.
Η δουλειά του ερευνητή είναι να συνθέτει υπάρχουσες ιδέες και να δημιουργεί μέσο της σύνθεσης των ιδεών μια νέα τεχνολογία, όπως ο μουσικοσυνθέτης συνθέτει τις νότες στο πεντάγραμμο και δημιουργεί νέα τραγούδια. Οι νότες είναι ίδιες Όμως η σειρά που τις τοποθετεί ο συνθέτης κατασκευάζει το νέο τραγούδι. Όλα είναι θέμα σύνθεσης Ο ζωγράφος συνθέτει τα χρώματα ο μουσικοσυνθέτης τις νότες και ο ερευνητής τις ιδέες.
What is a new idea? How are new ideas born in science, art and politics?
https://www.researchgate.net/post/What_ ... 01620d5b3e
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/

seismic
Δημοσιεύσεις: 7192
Εγγραφή: 02 Μάιος 2019, 18:10
Phorum.gr user: seismic

Re: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΕΡΕΥΝΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic » 28 Μάιος 2023, 09:51

Νέος αντισεισμικός σχεδιασμός
Η δύναμη είναι αόρατη και εμφανίζει μόνο τα αποτελέσματά της όταν χαθεί η ισορροπία δυνάμεων.
Η δύναμη εκτρέπεται προς διάφορες κατευθύνσεις.
Ένας πολιτικός μηχανικός ο οποίος σχεδιάζει έναν φέροντα οργανισμό αποτελούμενο από πλάκες δοκούς υποστυλώματα και τοιχία και τοιχώματα κατευθύνει τις δυνάμεις προς το έδαφος για να υπάρξει ισορροπία δυνάμεων με την αντίδραση του εδάφους.
Αυτό εξασφαλίζεται 100% όταν η κατασκευή είναι σε κατάσταση ηρεμίας, αφού όλες οι δυνάμεις κατευθύνονται προς το έδαφος.
Όταν αρχίσει ο σεισμός δεν συμβαίνει το ίδιο. Στον σεισμό αναπτύσονται πολλές δυνάμεις στα φέροντα στοιχεία της κατασκευής, η οποίες κατευθύνονται και προς το διάστημα.
Π.χ ένα τοιχίο το οποίο λαμβάνει καθ ύψος την πλάγια αδράνεια της κατασκευής, θα ανατρεπόταν αν δεν είχε τους δοκούς να το συγκρατήσουν.
Κατά το λίκνισμα της κατασκευής το τοίχωμα περιστρέφει μια προς τα πάνω και μία προς τα κάτω την δοκό με δύναμη. Αν η δύναμη της δοκού είναι ισχυρή θα αντέξει αυτή την καταπόνηση και αν όχι θα σπάσει. Για να κάνουμε ισχυρή την δοκό ώστε να ανταπεξέλθει στις ροπές που λαμβάνει, τοποθετούμε 1) πολλά τσέρκια ( πλαστιμότητα ) 2) αυξάνουμε την αντοχή του σκυροδέματος, 3) μειώνουμε την διατομή του οπλισμού ( όχι τον οπλισμό ) Όμως παρόλα αυτά αν ο σεισμός ( επιτάχυνση εδάφους ) είναι μεγάλος και με διάρκεια τα μέτρα που σχεδιάσαμε δεν είναι ικανά να φέρουν την ισορροπία των δυνάμεων και η δοκός σπάει. Αν αυξήσουμε την διάσταση των διατομών των δοκών, αυξάνουμε την αδράνεια οπότε δώρον άδωρον.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Υπάρχει λύση ώστε να κατασκευάσουμε έργα ισχυρά σε κάθε επιτάχυνση σεισμού, και σε όποια διάρκεια ?
Είπαμε ότι σε κατάσταση ηρεμίας όλες οι δυνάμεις κατευθύνονται προς το έδαφος ενώ στον σεισμό δημιουργούνται και άλλες δυνάμεις οι οποίες κατευθύνονται ανοδικά ( λόγο ροπών ) προς το διάστημα.
Είμαι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που κάνω την πρόταση να βιδώσουμε τα άνω άκρα των τοιχωμάτων με το έδαφος θεμελίωσης, με σκοπό να παραλάβω τις ανοδικές δυνάμεις προερχόμενες από την ροπή ανατροπής του τοιχώματος, και να τις στείλω μέσα στο έδαφος, αποτρέποντας αυτές να κατευθυνθούν πάνω στους δοκούς και να τους σπάσουν.
Αυτό είναι επανάσταση αγαπητοί πολιτικοί μηχανικοί και θέλω να πάρετε σοβαρά την πρότασή μου για να νικήσουμε κάθε μεγάλο σεισμό.
Ακόμα θα ρίξουμε το κόστος κατασκευής γιατί θα μειώσουμε τον οπλισμό, και θα δημιουργήσουμε ισχυρή θεμελίωση λόγο πάκτωσης.
Αν τραβήξουμε την άκρη στο σκοινί η δύναμη εκτρέπεται στο άλλο άκρο. Γιατί δεν εκτρέπουμε τις σεισμικές δυνάμεις μέσα στο έδαφος?

Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/

seismic
Δημοσιεύσεις: 7192
Εγγραφή: 02 Μάιος 2019, 18:10
Phorum.gr user: seismic

Re: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΕΡΕΥΝΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic » 29 Μάιος 2023, 21:21

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
ΕΔΑΦΟΣ
1. Αν το έδαφος στο οποίο εδράζεται η κατασκευή είναι χαλαρό τα ίδια στατικά φορτία της κατασκευής το παραμορφώνουν, πολλές φορές παρουσιάζοντας ανομοιόμορφη καθίζηση, με αποτέλεσμα την εμφάνιση τάσεων και παραμορφώσεων στο σκυρόδεμα και τον χάλυβα του οπλισμού.
Τα εδαφικά υλικά είναι ασυνεχή υλικά και η μετάδοση τάσεων στο εσωτερικό τους γίνεται αφενός μεν με τη μετάδοση δυνάμεων μεταξύ των κόκκων τους, αφετέρου δε με την ανάπτυξη πιέσεων στο νερό που περιέχεται στους πόρους τους.
2. Κατά τον σεισμό στα στατικά φορτία που παραλαμβάνει το έδαφος, προστίθενται και τα σεισμικά φορτία των οποίων οι τάσεις που αναπτύσσουν ξεπερνούν ακόμα και το τριπλάσιο από ότι είναι αυτών των στατικών φορτίων.

Συμπέρασμα.
Πρέπει να αποτρέψουμε την ανομοιόμορφη καθίζηση του εδάφους (προερχόμενη από τα στατικά και τα σεισμικά φορτία) που έχει σαν αποτέλεσμα την ψαθυρή παραμόρφωση των διατομών γύρο από τους κόμβους.
Η ευρεσιτεχνία συμβάλει στα μέγιστα και στην βελτίωση του εδάφους θεμελίωσης αφού είναι η μόνη που έχει την δυνατότητα από την επιφάνεια του εδάφους θεμελίωσης να προ συμπυκνώνει το έδαφος εξασκώντας τις απαιτούμενες σε μέγεθος πιέσεις προς δύο κατευθύνσεις οριζοντίως, καθέτως και εις βάθος, το οποίο βάθος συμπύκνωσης εκτείνεται από την επιφάνεια θεμελίωσης μέχρι το κάτω άκρο του μηχανισμού αγκύρωσης το οποίο είναι τοποθετημένο στα βάθη μιας γεώτρησης.
Η δύναμη συμπύκνωσης εφαρμόζεται με υδραυλικούς γρύλους προέντασης επί του μηχανισμού πριν την κατασκευή της βάσης, με εφαρμοζόμενη δύναμη έλξης τριπλάσια των στατικών φορτίων και ολοκληρώνεται με την πλήρωση της γεώτρησης με τσιμεντοειδή ενέματα.
Για να αφαιρέσουμε τους γρύλους ακολουθούμε την μέθοδο της προέντασης.
Η αντισεισμική αυτή μέθοδος σχεδιασμού σταματήσει την παραμόρφωση προερχόμενη από την ανατροπή του τοιχώματος και της κατασκευής στον σεισμό, την παραμόρφωση του φέροντα προερχόμενη από την καθίζηση του εδάφους και την έξτρα καθίζηση προερχόμενη από τα σεισμικά φορτία που παραλαμβάνει. Εξασφαλίζει κατά 40% μεγαλύτερη δυναμική ως προς την τέμνουσα βάσης, καθώς και αποκλείει την διατμητική αστοχία του σκυροδέματος επικάλυψης λόγο της υπέρ αντοχής του χάλυβα στον εφελκυσμό. Πενταπλό το όφελος!



ΕικόναΕικόναΕικόναΕικόνα
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/

seismic
Δημοσιεύσεις: 7192
Εγγραφή: 02 Μάιος 2019, 18:10
Phorum.gr user: seismic

Re: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΕΡΕΥΝΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic » 31 Μάιος 2023, 22:43

Είμαι από χωριό.
1) Αν βιδώσουμε μια κολόνα της Δεή στο έδαφος αυτή δεν ανατρέπεται.
Γιατί απλά ακουμπάμε τις κολόνες τις οικοδομής στο έδαφος χωρίς να τις πακτώνουμε με το έδαφος? Για να ανατρέπονται και να σπάνε τους δοκούς?
Εγώ λέω να μην βιδώνουμε ούτε τις θέσεις στα λεωφορεία για να φτάνουμε στον προορισμό μας πιο γρήγορα.
2) Γιατί τοποθετούμε σίδερα στις κολόνες? Για να αντέχουν τον εφελκυσμό. Αν τοποθετήσουμε σίδερα μέσα στο βούτυρο θα αντέξει στον εφελκυσμό?
3) Γιατί σπάει η κολόνα σκυροδέματος στον σεισμό? Γιατί δεν αντέχει στον εφελκυσμό. Και γιατί δεν επιβάλουμε θλίψη στην κολόνα για να αντέξει τον εφελκυσμό?
4) Γιατί σπάει η κολόνα μετά την όποια ελαστικότητα που έχει και δεν επανέρχεται στην αρχική της θέση? Γιατί έχει αρχίσει να ολισθαίνει το σίδερο μέσα στο μπετό που παραλάμβανε τον εφελκυσμό. Και γιατί δεν εφαρμόζουμε θλίψη στην διατομή η οποία θα επανέφερε την κολόνα στην αρχική της θέση?
5) Οι δοκοί γιατί σπάνε? Γιατί τα υποστυλώματα έχουν την τάση να ανατραπούν και να λυγίσουν, και σπάνε τα δοκάρια με τα οποία συνδέονται.
Και γιατί δεν εφαρμόζουμε θλίψη + πάκτωση στην κολόνα για να μην ανατρέπεται να μην σπάει και να μην λυγίζει? Τότε δεν θα έσπαγαν ούτε οι δοκοί.
6) Γιατί η κολόνα κόβεται οριζοντίως κοντά στην βάση? Γιατί η επιτάχυνση του σεισμού και η αδράνεια της κατασκευής λειτουργούν σαν ψαλίδι και την κόβουν. Και γιατί δεν επιβάλουμε θλίψη στην διατομή της κολόνας για να μην κόβεται εύκολα?
7) Γιατί υποχωρεί το έδαφος και σπάνε οι δοκοί? Γιατί είναι χαλαρό. Και γιατί δεν το συμπυκνώνουμε πριν με μηχανισμούς πάκτωσης?
Δεν ξέρω εγώ είμαι από χωριό. Τους πολιτικούς μηχανικούς ρωτήστε. :003:
Εικόνα
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/

seismic
Δημοσιεύσεις: 7192
Εγγραφή: 02 Μάιος 2019, 18:10
Phorum.gr user: seismic

Re: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΕΡΕΥΝΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic » 02 Ιουν 2023, 08:52

Τι είναι ο σεισμός και πως πρέπει να αντιδρούν οι κατασκευές.
Ένας σεισμός είναι βασικά μια οριζόντια μετατόπιση του εδάφους η οποία περιλαμβάνει και μερικές κάθετες συνιστώσες.
Η διάρκεια του σεισμού και η ένταση της επιτάχυνσης είναι οι παράγοντες που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις καταστρεπτικές του συνέπειες.
Παράγοντες που διαμορφώνουν την επιτάχυνση του σεισμού που φτάνει κάτω από την κατασκευή είναι το μέγεθος του σεισμού, το εστιακό βάθος, η απόσταση από την κατασκευή και η γεωλογική σύνθεση των εδαφών που βρίσκεται μεταξύ του σεισμού και της κατασκευής. Το έδαφος αναδεύει την μετατόπιση του εδάφους δύο με έξη φορές περισσότερο από τον βράχο. Άλλοι καταστροφικοί παράγοντες είναι η ιδιοπερίοδος εδάφους κατασκευής της οποίας το μέγεθος είναι ανάλογο του ύψους της κατασκευής.
Ο σεισμός επιβάλει στην κατασκευή μια οριζόντια μετατόπιση και μερικές κάθετες συνιστώσες μετατόπισης, που περιέχουν άγνωστο αριθμό συχνοτήτων και άγνωστη στάθμη επιτάχυνσης, παράγοντες που συντελούν στην παραμόρφωση των κατασκευών και στην διαφορετική συμπεριφορά τους.
Εάν η παραμόρφωση είναι αρκετά μικρή για να κρατήσει όλα τα μέλη της δομής εντός της ελαστικής περιοχής, η ενέργεια που δημιουργείται, είναι
ενέργεια που αποθηκεύεται στη δομή και εκτονώνεται μετά για να επαναφέρει την δομή στην αρχική της μορφή.
Όσο η μετατόπιση κρατά κάθε τμήμα οποιουδήποτε μέλους εντός ελαστικής περιοχής, όλη η ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στη δομή θα κυκλοφορήσει στο τέλος του κύκλου, προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Αυτή η περιοχή μετατόπισης ονομάζεται ελαστική περιοχή, στην οποία δεν παρατηρούνται αστοχίες.
Εάν η σεισμική ενέργεια (που μετράται από την επιτάχυνση εδάφους) είναι πάρα πολύ μεγάλη, θα παράγει
υπερβολικά μεγάλες μετατοπίσεις που θα προκαλέσουν μια πολύ υψηλή καμπυλότητα στα
κατακόρυφα και οριζόντια στοιχεία.
Αν η καμπυλότητα είναι πολύ υψηλή, αυτό σημαίνει ότι η περιστροφή των τμημάτων των στηλών και των δοκών θα είναι πολύ πάνω από την
ελαστική περιοχή (Θλιπτική παραμόρφωση σκυροδέματος πάνω από το 0,35% και τάσεις των ινών του οπλισμού πάνω από το 0,2 %) πέραν του ορίου διαρροής.
Όταν η περιστροφή περάσει πάνω από αυτό το όριο ελαστικότητας, η δομή αρχίζει να «διαλύει την αποθήκευση της ενέργειας «μέσω πλαστικής μετατόπισης, το οποίο σημαίνει ότι τα τμήματα θα έχουν μια υπολειμματική μετατόπιση που δεν θα είναι σε θέση να ανακτηθεί.
Ο σχεδιασμός της αντοχής ενός σημερινού κτιρίου περιορίζετε στα όρια του ελαστικού φάσματος σχεδιασμού, και μετά περνά σε ανελαστικές μετατοπίσεις παρουσιάζοντας διαρροές και πλαστικές παραμορφώσεις.
Αν τα τμήματα των διατομών που βιώνουν τις πλαστικές παραμορφώσεις, ξεπερνούν το όριο του σημείου θραύσης, και είναι και πάρα
πολλές πάνω στην δομή, η δομή θα καταρρεύσει.
Στόχος της εργασίας είναι
1. Να αποτρέψουμε τις ανελαστικές παραμορφώσεις των κατασκευών
2. Να αυξήσουμε την απόκριση των διατομών των τοιχωμάτων από οπλισμένο σκυρόδεμα ως προς την τέμνουσα βάσης
3. Να αποτρέψουμε την διατμητική αστοχία του σκυροδέματος επικάλυψης που αναπτύσσεται πάνω στην δι επιφάνεια σκυροδέματος και
χάλυβα λόγο της υπέρ αντοχής του χάλυβα στον εφελκυσμό
4. Η αύξηση της φέρουσας ικανότητας του εδάφους θεμελίωσης
5. Να εκ τρέψουμε τις σεισμικές εντάσεις μέσα στο έδαφος πριν αυτές αναπτυχθούν στις διατομές.
Η μέθοδος πακτώνει τις παρειές των τοιχωμάτων με το έδαφος θεμελίωσης χρησιμοποιώντας αφενός διαστελλόμενους μηχανισμούς πάκτωσης τοποθετημένους στα βάθη μιας γεώτρησης που διεγείρονται από την επιφάνεια του εδάφους με την βοήθεια υδραυλικών γρύλων και επικαλύπτουμε τους μηχανισμούς μετά την έλξη και πάκτωση με οπλισμένο σκυρόδεμα και αφετέρου η μέθοδος εφαρμόζει θλίψη στις διατομές των παρειών των τοιχωμάτων καθ ύψος, χρησιμοποιώντας τένοντες προέντασης ενωμένους με τους μηχανισμούς πάκτωσης εδάφους
Τα βασικά αποτελέσματα πειραμάτων και προσομοιώσεων έδειξαν σημαντική αύξηση της φέρουσας ικανότητας του κτιρίου και ποσοστιαία αύξηση της απόκρισης κατά 40% ως προς την τέμνουσα βάσης.
Εικόνα
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/

seismic
Δημοσιεύσεις: 7192
Εγγραφή: 02 Μάιος 2019, 18:10
Phorum.gr user: seismic

Re: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΕΡΕΥΝΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic » 03 Ιουν 2023, 13:28

Δημοσίευσα και σε συνέδριο μαζί με τους Τούρκους :003:
Ο μαστρογιάννης σε συνέδριο χα χα χα Θα το στείλω στο βιβλίο Γκίνες.. :lol:
Στην δεύτερη φωτογραφία εκεί που λέει τα ονόματα, Το τελευταίο όνομα Ioannis Lymperis είναι το δικό μου.

Εικόνα
Εικόνα
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/

seismic
Δημοσιεύσεις: 7192
Εγγραφή: 02 Μάιος 2019, 18:10
Phorum.gr user: seismic

Re: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΕΡΕΥΝΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic » 04 Ιουν 2023, 08:45

Δες εδώ Άρχισαν να με αντιγράφουν στην Αμερική και στην Ελλάδα κοιμόνται όρθιοι. :cry

Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/

seismic
Δημοσιεύσεις: 7192
Εγγραφή: 02 Μάιος 2019, 18:10
Phorum.gr user: seismic

Re: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΕΡΕΥΝΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic » 05 Ιουν 2023, 04:21

ΝΕΟΣ ΙΣΧΥΡΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
Σύμφωνα με την § 5.2.1 του ΕΚ8 υπάρχει επιλογή σχεδιασμού της διαθέσιμης πλαστιμότητας του κτιρίου.
Τα κτίρια οπλισμένου σκυροδέματος ( Ο.Σ ) μπορούν να μελετηθούν με δύο διαφορετικές μεθόδους σχεδιασμού.
α) Να σχεδιαστούν διαθέτοντας την αναγκαία πλαστιμότητα που σημαίνει να διαθέτουν την απαιτούμενη - αναγκαία ικανότητα να καταναλώνουν σεισμική ενέργεια, χωρίς όμως να χάνουν την αντοχή τους σε σχετικά ανεκτές φορτίσεις κατά το λίκνισμα του σεισμού.
β) Να σχεδιαστούν διαθέτοντας μικρή πλαστιμότητα δηλαδή χαμηλή ικανότητα κατανάλωσης ενέργειας, αλλά να διαθέτουν πολύ μεγάλη δυναμική.
γ) Σαν ερευνητής κατόρθωσα να σχεδιάσω μια νέα μέθοδο αντισεισμικού σχεδιασμού η οποία αφενός αυξάνει την πλαστιμότητα, αυξάνει την δυναμική, συγχωνεύοντας συγχρόνως αυτές τις δύο μεθόδους σχεδιασμού έτσι ώστε η κατασκευή να διαθέτει ταυτοχρόνως και πλαστιμότητα και δυναμική. Αλλά κάνω και κάτι άλλο ακόμα πιο σοβαρό για πρώτη φορά παγκοσμίως. Ως τώρα η απόκριση των διατομών από οπλισμένο σκυρόδεμα ήταν η μόνη άμυνα προς τις δυνάμεις του σεισμού. Ο σχεδιασμός που εισάγω στην αντισεισμική τεχνολογία εκτός του ότι αυξάνει την πλαστιμότητα και την δυναμική της κατασκευής, εκτός του ότι η κατασκευή μπορεί να σχεδιαστεί έχοντας ταυτοχρόνως και πλαστιμότητα και δυναμική, αφαιρεί συγχρόνως τα σεισμικά φορτία από τον φέροντα οργανισμό πριν αυτά αναπτυχθούν στις διατομές, και τα εκτρέπει μέσα στο έδαφος. Δηλαδή εισάγει μια νέα έξτρα δύναμη χωρίς μάζα προερχόμενη από την απόκριση του εδάφους θεμελίωσης ώστε αυτή να συνεργαστεί με την απόκριση των διατομών για να ισορροπήσουν ευκολότερα τις σεισμικές εντάσεις των μεγάλων επιταχύνσεων. Κατ αυτή την μέθοδο εξαλείφονται οι ανελαστικές μετατοπίσεις και παραμορφώσεις οπότε και οι αστοχίες.
Αυτή η νέα αντισεισμική μέθοδος εισάγει στον σχεδιασμό την τεχνητή θλίψη (στο 70% του σ.θρ.) όλων των παρειών των τοιχωμάτων, με την ταυτόχρονη πάκτωση αυτών με το έδαφος θεμελίωσης, χρησιμοποιώντας για τον σκοπό αυτό ισχυρούς ενιαίους τένοντες προέντασης και μηχανισμούς διαστολής οι οποίοι διεγείρονται από την επιφάνεια του εδάφους με υδραυλικούς γρύλους και τοποθετούνται στα βάθη γεωτρήσεων για να κατορθώσουν την συμπύκνωση και πάκτωση στο έδαφος. Η πλήρωση των γεωτρήσεων με ρητινούχα ενέματα σκυροδέματος πετυχαίνει καλύτερη πρόσφυση και προστασία του οπλισμού.
Ο φέρον οργανισμός του κτηρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα στην διάρκεια ενός σεισμού παραλαμβάνει ροπές (Μ), ορθές δυνάμεις (Ν) (θλιπτικές και εφελκυσμού), και τέμνουσες (Q)
Η νέα αντισεισμική μέθοδος σχεδιασμού, μέσο των μηχανισμών προέντασης και πάκτωσης, εκτρέπει τις ορθές δυνάμεις (Ν) θλίψης και του εφελκυσμού μέσα στο έδαφος, αποτρέποντας την δημιουργία των ροπών (Μ) στις διατομές ευρισκόμενες γύρο από τους κόμβους και συγχρόνως λόγο της θλίψης της τάξεως του 70% του σ.θρ. αυξάνει ποσοστιαία κατά 40% την απόκριση των διατομών των τοιχωμάτων ως προς τις τέμνουσες (Q) και την τέμνουσα βάσης. Εκτός των άλλων, λόγο του ότι οι τένοντες προέντασης δεν εφάπτονται με το σκυρόδεμα αποκλείουν την συνάφεια,(διότι η διέλευσή τους μέσα από το σκυρόδεμα επικάλυψης πραγματοποιείται μέσα από πλαστικές σωλήνες διόδου) εξασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξει η διατμητική αστοχία του σκυροδέματος επικάλυψης η οποία συμβαίνει λόγο της υπέρ αντοχής του χάλυβα στον εφελκυσμό. Ο εφελκυσμός στις παρειές των τοιχωμάτων εξουδετερώνεται από τις δυνάμεις θλίψης. Η προ συμπύκνωση του εδάφους από τους μηχανισμούς διαστολής και η πλήρωσή τους με τσιμεντενέματα εξασφαλίζουν εκτός από την ισχυρή πάκτωση και ισχυρή έδραση θεμελίωσης. Η διάνοιξη των γεωτρήσεων για την τοποθέτηση των μηχανισμών μας εξασφαλίζει και τον έλεγχο της ποιότητας του εδάφους (καρότα) Η θλίψη γενικά στις παρειές των τοιχωμάτων εκτός των αναφερθέντων βελτιώνει τις τροχιές του λοξού εφελκυσμού, επαναφέρει τις διατομές στην αρχική τους θέση κλίνοντας τις ανελαστικές αναπτυσόμενες ρωγμές και διαρροές. Κατ αυτόν τον τρόπο σχεδιασμού αυξάνει σημαντικά η φέρουσα ικανότητα του κτιρίου και μειώνεται ο οπλισμός του χάλυβα λόγο του ότι δεν υφίσταται ποια η διατμητική αστοχία του σκυροδέματος επικάλυψης η οποία αχρηστεύει την συνεργασία των δύο υλικών, καθώς και ότι ο χάλυβας και το σκυρόδεμα αναλαμβάνουν μόνο τις εντάσεις των ισχυρών προδιαγραφών τους είτε ο χάλυβας τον εφελκυσμό και το σκυρόδεμα την θλίψη αποκλείοντας τον σχηματισμό διατμητικών αστοχιών κατά μήκος των ράβδων πάνω στην διεπιφάνεια σκυροδέματος και χάλυβα.
Επιτάχυνση πειραμάτων 2,41g πραγματικού σεισμού.
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/

seismic
Δημοσιεύσεις: 7192
Εγγραφή: 02 Μάιος 2019, 18:10
Phorum.gr user: seismic

Re: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΕΡΕΥΝΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic » 11 Ιουν 2023, 13:05

Μία κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα η οποία αναλαμβάνει τα στατικά φορτία της κατασκευής και τα μεταφέρει στο έδαφος ονομάζετε φέρον οργανισμός. Ο χάλυβας και το σκυρόδεμα συνεργάζονται για να αναλάβουν αυτά τα φορτία. Εκτός των στατικών φορτίων που έχουν πάντα κάθετη κατεύθυνση στην κατασκευή, αναπτύσσονται ακόμα και τριπλάσιες πλάγιες δυνάμεις από αυτές των στατικών φορτίων κατά την διάρκεια μεγάλου σεισμού, τις οποίες καλούνται να αναλάβουν οι μηχανισμοί συνεργασίας σκυροδέματος και χάλυβα.
Οι μηχανισμοί συνεργασίας είναι δύο Ο μηχανισμός της συνάφειας και η μέθοδος της προέντασης.
Από την άλλη το σκυρόδεμα και ο χάλυβας έχουν διαφορετικές προδιαγραφές Π.χ το σκυρόδεμα έχει σούπερ αντοχές στην θλίψη και πολύ μικρές αντοχές στον εφελκυσμό και στην διάτμηση, ενώ ο χάλυβας έχει μεγάλες αντοχές σε όλες τις δυνάμεις με σούπερ αντοχή στον εφελκυσμό.
Φυσικά αυτά τα δύο υλικά συνεργάζονται για να παραλάβουν τις καταπονήσεις του εφελκυσμού της θλίψης της διάτμησης κ.λ.π άλλες δυνάμεις.
Το ερώτημα είναι ποιος μηχανισμός συνεργασίας σκυροδέματος και χάλυβα είναι καλύτερος σε αντοχές?
Οι διαφορές στον σύνδεσμο. https://www.esofia.net/sites/default/fi ... _ldH8UCc88

Εικόνα
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/

seismic
Δημοσιεύσεις: 7192
Εγγραφή: 02 Μάιος 2019, 18:10
Phorum.gr user: seismic

Re: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΕΡΕΥΝΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic » 13 Ιουν 2023, 19:43

Για να νικήσω τον σεισμό πρέπει πρώτα να νικήσω αυτούς τους οποίους τρέφει.
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/

seismic
Δημοσιεύσεις: 7192
Εγγραφή: 02 Μάιος 2019, 18:10
Phorum.gr user: seismic

Re: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΕΡΕΥΝΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic » 13 Ιουν 2023, 20:45

Δεν μπορώ να το πιστέψω!
Πριν δεκαπέντε χρόνια έβλεπα ένα ντοκιμαντέρ για τις παγόδες. Μου ήρθε η ιδέα σαν φλας ότι αν ενώσουμε την κατασκευή με το έδαφος και συγχρόνως εφαρμόσουμε θλίψη στις διατομές των παρειών των τοιχωμάτων θα σταματήσει η παραμόρφωση του φέροντα οργανισμού και θα νικήσουμε τον σεισμό, αφού χωρίς παραμόρφωση δεν υπάρχει αστοχία. Έκανα πατέντα διεθνή την ιδέα μου και τον μηχανισμό πάκτωσης.
Γράφτηκα σε φόρουμ πολιτικών μηχανικών michanikos.gr , eMichanikos, και σε πολλά άλλα φόρουμ πολιτικών μηχανικών και μη μηχανικών.
Όλα μου έχουν κλείσει την πρόσβαση στο να λέω τις απόψεις μου για την χρησιμότητα της μεθόδου μου.
Από την άλλη γράφω και σε επιστημονικές σελίδες έρευνας στο εξωτερικό και σε επιστημονικά περιοδικά οι οποίες με έχουν σε μεγάλη εκτίμηση και μάλιστα στις πρώτες θέσεις, και κανένας δεν διαφωνεί με αυτά που λέω και τα πειράματα που κάνω.
https://www.researchgate.net/profile/Io ... eris/stats
https://www.scirp.org/journal/hottestpa ... rnalid=788
Τελικά ρε παιδιά ή το Ελληνικό κατεστημένο δεν ξέρει γράμματα, ή του παίρνω την μπουκιά από το στόμα και με έχει επικηρύξει.
Ένα είναι σίγουρο. Κανένας από τους καθηγητές της αντισεισμικής τεχνολογίας δεν έχει τα κότσια να συζητήσει μαζί μου.
Με κάλεσαν αρκετές φορές, διευθυντές οργανισμών και πανεπιστημίων να μιλήσουν μαζί μου και στο τέλος συμφώνησαν μαζί μου, αλλά μέχρι εκεί.
Τίποτα δεν προχωράει στην Ελλάδα αξιοκρατικά.
Σε βλέπουν σαν τον ηλίθιο που πιστεύει σε μια ιδέα και θέλουν να τους πληρώσεις για να τους μάθεις γράμματα.
Μόνο τίτλους έχουν και από πράξη μηδέν.
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/

seismic
Δημοσιεύσεις: 7192
Εγγραφή: 02 Μάιος 2019, 18:10
Phorum.gr user: seismic

Re: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΕΡΕΥΝΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic » 18 Ιουν 2023, 09:08

Ανελαστική παραμόρφωση και κατάρρευση δομικών κατασκευών, πως θα την αποφύγουμε
Το πόση μεγάλη είναι η επιτάχυνση του σεισμού που φτάνει κάτω από την κατασκευή είναι ο παράγοντας που καθορίζει την καταστροφή και όχι το μέγεθος του.
Σε μεγάλες επιταχύνσεις η ανελαστική παραμόρφωση σήμερα είναι αναπόφευκτη, οπότε υπάρχει σχέση επιτάχυνσης και παραμόρφωσης.
Χωρίς παραμόρφωση αστοχία δεν υπάρχει.
Αλλιώς αστοχεί μια ελαστική κατασκευή αλλιώς μία άκαμπτη.
Οι λόγοι που αστοχούν οι κατοικίες είναι διότι δημιουργούν διάφορες ρωγμές οι οποίες προέρχονται από διαφορετικές αιτίες στις ελαστικές και τις άκαμπτες κατασκευές.
Ας εξετάσουμε τρις διαφορετικές κατασκευές και πως αστοχούν πριν καταρρεύσουν.
Θα εξετάσουμε
1) μια ελαστική κατασκευή με υποστυλώματα, 2) μια πιο άκαμπτη κατασκευή με τοιχία, 3) μια κατασκευή εξολοκλήρου κατασκευασμένη από οπλισμένο σκυρόδεμα συνεχούς δόμησης, όπως είναι τα προκατασκευασμένα σπίτια από οπλισμένο σκυρόδεμα.
Ελαστική κατασκευή με υποστυλώματα
Η ελαστική κατασκευή έχει την απαιτούμενη πλαστιμότητα, δηλαδή την απαιτούμενη ικανότητα να στέκεται όρθια ακόμα και με μεγάλη ανελαστική παραμόρφωση, δηλαδή ακόμα και με την εμφάνιση μεγάλων ρωγμών.
Δεν διαθέτει όμως δυναμική να αντισταθεί στον σεισμό.
Η ελαστικότητα οφείλετε στην μικρή τετράγωνη διατομή και στο ότι έχει την ικανότητα να παραμορφώνεται τόσο το υποστύλωμα όσο και η δοκός, οπότε η όποια παραμόρφωση που προκαλεί η μετατόπιση μοιράζεται στα δύο στοιχεία, οπότε έχουν την ικανότητα να παραμορφώνονται το διπλάσιο τόσο ελαστικά όσο και ανελαστικά χωρίς το κτίριο να πέσει. Εδώ ο κύριος παράγοντας αστοχίας είναι η ανελαστική κάμψη του κορμού του υποστυλώματος και της δοκού. Ο ικανοτικός σχεδιασμός προβλέπει πιο ισχυρές διατομές στα υποστυλώματα ώστε να αστοχούν πρώτα τα δοκάρια γιατί αν αστοχήσουν πρώτα τα υποστυλώματα με λοξή / αστοχία η κατασκευή θα πέσει. Ακόμα προβλέπει περισσότερο εγκάρσιο οπλισμό γύρω από τους κόμβους ( τσέρκια ) ο οποίος μειώνει το άνοιγμα των αναπτυσσόμενων ρωγμών. Ακόμα η ποιότητα του σκυροδέματος και η μείωση της διαμέτρου του οπλισμού συντελούν στην αύξηση της αντοχής της συνάφειας και την αποφυγή της διατμητικής αστοχίας του σκυροδέματος επικάλυψης κατά μήκος των ράβδων του οπλισμού, λόγο της υπέρ αντοχής του χάλυβα στον εφελκυσμό. Αυτή είναι η άμυνα των ελαστικών πλάστιμων κατασκευών. Δεν διαθέτει όμως καμία δυναμική ως προς την τέμνουσα βάσης η οποία κόβει το υποστύλωμα κοντά στην βάση όπως κόβει το ψαλίδι το χαρτί. Η παραμόρφωση του κορμού της δοκού συνδέετε άμεσα με την παραμόρφωση του κορμού του υποστυλώματος η οποία εκτρέπεται μέσο των κόμβων με τους οποίους συνδέονται Η ελαστικότητα και η δημιουργία ρωγμών συντελεί σε σεισμική απόσβεση και προστατεύει την κατασκευή. Όταν η επιτάχυνση του σεισμού είναι μεγάλη και οι διατομές καμφθούν πολύ και περάσουν το σημείο θραύσης η κατασκευή θα πέσει ..... συνεχίζεται.
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/

seismic
Δημοσιεύσεις: 7192
Εγγραφή: 02 Μάιος 2019, 18:10
Phorum.gr user: seismic

Re: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΕΡΕΥΝΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic » 18 Ιουν 2023, 19:16

Ειμή άκαμπτη κατασκευή με τοιχία
Το ύψος της πολυκατοικίας εν σχέση με το μέγεθος και το σχήμα της διατομής, την ελαστικότητα του υλικού και την διαμόρφωση του οπλισμού καθορίζουν την ελαστικότητα της κατασκευής.
Η ελαστικότητα και η πλαστιμότητα είναι μία άμυνα της κατασκευής προς τον σεισμό.
Αν αντί των υποστυλωμάτων που διαθέτουν τετραγωνική διατομή, τοποθετήσουμε επιμήκη τοιχώματα ( - ) ή τοιχώματα με διάφορα σχήματα όπως γωνιακής ( Γ ) ή σταυροειδούς ( + ) διατομής, τότε η κατασκευή αποκτά δυναμική.
Όσο μεγαλύτερα είναι αυτά τα σχήματα κάτοψης των κατακόρυφων στοιχείων της διατομής, τόσο μεγαλύτερη είναι και η δυναμική τους.
Όσο όμως μεγαλώνει η δυναμική τους τόσο μικραίνει και η ελαστικότητα και η πλαστιμότητα των κατακόρυφων στοιχείων.
Η αντίδραση της κατασκευής με επιμήκη τοιχώματα και τοιχία, δεν είναι ίδια με αυτή της ελαστικής κατασκευής με υποστυλώματα.
Οι διαφορές είναι οι εξής.
Το τοίχωμα δεν κάμπτετε ελαστικά, οπότε δεν βοηθάει στην σεισμική απόσβεση με αποτέλεσμα να κατεβάζει πολύ μεγάλες ροπές στην βάση τις οποίες αδυνατούν να παραλάβουν οι πεδιλοδοκοί και σπάνε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείτε μια μεγάλη ροπή ανατροπής στο τοίχωμα η οποία δημιουργεί την ανάκληση του πέλματος βάσης και την μεγαλύτερη καταπόνηση των δοκών και των πεδιλοδοκών με τους οποίους συνδέετε στα κομβικά σημεία, διότι η ελαστικότητα περιορίζεται μόνο στα οριζόντια στοιχεία. Οπότε οι δοκοί και οι πεδιλοδοκοί παραλαμβάνουν τις διπλάσιες εντάσεις από αυτές που παραλάμβαναν με τα υποστυλώματα, διότι κάμπτονται περισσότερο, και αυτό διότι η κάμψη δεν διαμοιράζεται και στα κατακόρυφα μέρη όπως συμβαίνει με τα υποστυλώματα, αλλά μεταφέρετε όλη στους δοκούς. Βέβαια από την άλλη ο διπλός μοχλοβραχίονας ( του ύψους και του πλάτους ) των τοιχωμάτων μειώνει την ροπή ανατροπής και την καταπόνηση των δοκών.
Οι πολιτικοί μηχανικοί ( δομοστατικοί ) σχεδιάζουν με τοιχία για να έχουν την δυναμική απόκριση στα σεισμικά φορτία και τοποθετούν και υποστυλώματα στον ίδιο φέροντα για να παραλάβουν τα στατικά φορτία. Αυτή η μελέτη έχει επικρατήσει σήμερα. Συνεχίζετε.
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/

seismic
Δημοσιεύσεις: 7192
Εγγραφή: 02 Μάιος 2019, 18:10
Phorum.gr user: seismic

Re: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΕΡΕΥΝΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic » 18 Ιουν 2023, 22:41

Κατασκευή συνεχούς δόμησης, εξολοκλήρου κατασκευασμένη από οπλισμένο σκυρόδεμα
Αυτές οι κατασκευές είναι εντελώς άκαμπτες, δεν έχουν κολόνες ή τοιχία και η τοιχοποιία από οπλισμένο σκυρόδεμα ή από οπτόπλινθους ή τσιμεντόλιθους αναλαμβάνουν να μεταφέρουν τα στατικά φορτία στο έδαφος αλλά να αναλάβουν και τις σεισμικές εντάσεις.
Η βάση τους εκτείνεται καθ όλο το μήκος της τοιχοποιίας και δεν έχουν μεμονωμένα πέδιλα βάσης.
Για τον λόγο αυτό ονομάζεται συνεχής δόμηση.
Μπορούν να σχεδιαστούν να είναι εξίσου αντισεισμικά με αυτά που έχουν υποστυλώματα και τοιχία.
Δεν ενδεικνύεται αυτή η μέθοδος σχεδιασμού για πολυόροφες κατασκευές διότι είναι ασύμφορη και άκαμπτη οπότε ανατρέπεται εύκολα αν έχει πολλούς ορόφους. Για δύο μόνο ορόφους είναι πολύ συμφέρουσα κατασκευή διότι κοστίζει πολύ φθηνότερα από ότι κοστίζουν οι φέροντες οργανισμοί. Μάλιστα τα προκατασκευασμένα σπίτια από οπλισμένο σκυρόδεμα είναι εργοστασιακά και το κόστος τους είναι στο μισό από ότι είναι οι συμβατικές κατοικίες με υποστυλώματα. Το πρόβλημά τους είναι ότι λόγο ακαμψίας ανατρέπονται ολόκληρα αν υποχωρήσει το έδαφος και αν η επιτάχυνση του εδάφους είναι μεγάλη. Για τους λόγους αυτούς σε σεισμογενής περιοχές αποφεύγεται ο σχεδιασμός τους πάνω από δύο ορόφους.
Οπότε δεν ενδεικνύεται αυτή η μέθοδος για πολλούς ορόφους μέσα στις πόλεις παρά μόνο στα περίχωρα όπου η επιτρεπόμενη δόμηση περιορίζεται σε ισόγειο και έναν όροφο.
Αυτή η κατασκευή στον σεισμό δεν κάμπτεται ελαστικά, δεν ανασηκώνει κανένα μεμονωμένο πέλμα βάσης ( αφού δεν διαθέτει ) έχει τεράστια δυναμική, αλλά ανατρέπεται ολόκληρη η κατασκευή αν είναι υψίκορμη με ισχυρές διατομές από οπλισμένο σκυρόδεμα, ή υφίσταται μικρή ανάκληση όλο το εμβαδόν της βάσης αν έχει μικρό ύψος.
Η επιτάχυνση του σεισμού με το μεγάλο ύψος και την μεγάλη αδράνεια της μάζας δημιουργούν τεράστια ροπή που τείνουν να ανατρέψουν την άκαμπτη υψίκορμη κατασκευή.
Κατά την ανατροπή υπάρχει ανάκληση ολόκληρου του εμβαδού της βάσης, και η κατασκευή χάνει μεγάλο μέρος από την στήριξη του εδάφους με αποτέλεσμα τα αστήρικτα πλέων στατικά φορτία να δημιουργούν μια αντίρροπη ροπή προς την ροπή ανατροπής του κτιρίου με αποτέλεσμα να σπάνε οι διατομές στο αδύνατο σημείο τους που είναι οι μικρές διατομές πάνω από της πόρτες και τα παράθυρα και η κατασκευή να γκρεμίζεται.
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/

seismic
Δημοσιεύσεις: 7192
Εγγραφή: 02 Μάιος 2019, 18:10
Phorum.gr user: seismic

Re: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΕΡΕΥΝΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic » 18 Ιουν 2023, 23:24

Η λύση
ΝΕΟΣ ΙΣΧΥΡΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΣΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
Σύμφωνα με την § 5.2.1 του ΕΚ8 υπάρχει επιλογή σχεδιασμού της διαθέσιμης πλαστιμότητας του κτιρίου.Τα κτίρια οπλισμένου σκυροδέματος ( Ο.Σ ) μπορούν να μελετηθούν με δύο διαφορετικές μεθόδους σχεδιασμού.α) Να σχεδιαστούν διαθέτοντας την αναγκαία πλαστιμότητα που σημαίνει να διαθέτουντην απαιτούμενη - αναγκαία ικανότητα να καταναλώνουν σεισμική ενέργεια, χωρίς όμωςνα χάνουν την αντοχή τους σε σχετικά ανεκτές φορτίσεις κατά το λίκνισμα του σεισμού.β) Να σχεδιαστούν διαθέτοντας μικρή πλαστιμότητα δηλαδή χαμηλή ικανότητα κατανάλωσης ενέργειας, αλλά να διαθέτουν πολύ μεγάλη δυναμική.γ) Σαν ερευνητής κατόρθωσα να σχεδιάσω μια νέα μέθοδο αντισεισμικού σχεδιασμού η οποία αφενός αυξάνει την πλαστιμότητα, αυξάνει την δυναμική, συγχωνεύοντας συγχρόνως αυτές τις δύο μεθόδους σχεδιασμού έτσι ώστε η κατασκευή να διαθέτει ταυτοχρόνως και πλαστιμότητα και δυναμική. Αλλά κάνω και κάτι άλλο ακόμα πιο σοβαρό για πρώτη φορά παγκοσμίως. Ως τώρα η απόκριση των διατομών από οπλισμένο σκυρόδεμα ήταν η μόνη άμυνα προς τις δυνάμεις του σεισμού. Ο σχεδιασμός που εισάγω στην αντισεισμική τεχνολογία εκτός του ότι αυξάνει την πλαστιμότητα και την δυναμική της κατασκευής, εκτός του ότι η κατασκευή μπορεί να σχεδιαστεί έχοντας ταυτοχρόνως και πλαστιμότητα και δυναμική, αφαιρεί συγχρόνως τα σεισμικά φορτία από τον φέροντα οργανισμό πριν αυτά αναπτυχθούν στις διατομές, και τα εκτρέπει μέσα στο έδαφος.Δηλαδή εισάγει μια νέα έξτρα δύναμη χωρίς μάζα προερχόμενη από την απόκριση του εδάφους θεμελίωσης ώστε αυτή να συνεργαστεί με την απόκριση των διατομών για να ισορροπήσουν ευκολότερα τις σεισμικές εντάσεις των μεγάλων επιταχύνσεων. Κατ αυτή την μέθοδο εξαλείφονται οι ανελαστικές μετατοπίσεις και παραμορφώσεις οπότε και οι αστοχίες.Αυτή η νέα αντισεισμική μέθοδος εισάγει στον σχεδιασμό την τεχνητή θλίψη (στο 70% του σ.θρ.) όλων των παρειών των τοιχωμάτων, με την ταυτόχρονη πάκτωση αυτών με το έδαφος θεμελίωσης, χρησιμοποιώντας για τον σκοπό αυτό ισχυρούς ενιαίους τένοντες προέντασης και μηχανισμούς διαστολής οι οποίοι διεγείρονται από την επιφάνεια του εδάφους με υδραυλικούς γρύλους και τοποθετούνται στα βάθη γεωτρήσεων για να κατορθώσουν την πάκτωση στο έδαφος. Η πλήρωση των γεωτρήσεων με ρητινούχα ενέματα σκυροδέματος πετυχαίνει καλύτερη πρόσφυση και προστασία του οπλισμού.Ο φέρον οργανισμός του κτηρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα στην διάρκεια ενός σεισμού παραλαμβάνει ροπές (Μ), ορθές δυνάμεις (Ν) (θλιπτικές και εφελκυσμού), και τέμνουσες(Q)Η νέα αντισεισμική μέθοδος σχεδιασμού, μέσο των μηχανισμών προέντασης και πάκτωσης, εκτρέπει τις ορθές δυνάμεις (Ν) θλίψης και του εφελκυσμού μέσα στο έδαφος,αποτρέποντας την δημιουργία των ροπών (Μ) στις διατομές ευρισκόμενες γύρο από τους κόμβους και συγχρόνως λόγο της θλίψης της τάξεως του 70% του σ.θρ. αυξάνει ποσοστιαία κατά 40% την απόκριση των διατομών των τοιχωμάτων ως προς τις τέμνουσες (Q) και την τέμνουσα βάσης. Εκτός των άλλων, λόγο του ότι οι τένοντες προέντασης δεν εφάπτονται με το σκυρόδεμα αποκλείουν την συνάφεια,(διότι η διέλευσή τους μέσα από το σκυρόδεμα επικάλυψης πραγματοποιείται μέσα από πλαστικές σωλήνες διόδου)εξασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξει η διατμητική αστοχία του σκυροδέματος επικάλυψης η οποία συμβαίνει λόγο της υπέρ αντοχής του χάλυβα στον εφελκυσμό. Ο εφελκυσμός στις παρειές των τοιχωμάτων εξουδετερώνεται από τις δυνάμεις θλίψης. Η προ συμπύκνωση του εδάφους από τους μηχανισμούς διαστολής και η πλήρωσή τους με τσιμεντενέματα εξασφαλίζουν εκτός από την ισχυρή πάκτωση και ισχυρή έδραση θεμελίωσης. Η διάνοιξη των γεωτρήσεων για την τοποθέτηση των μηχανισμών μας εξασφαλίζει και τον έλεγχο της ποιότητας του εδάφους (καρότα) Η θλίψη γενικά στις παρειές των τοιχωμάτων εκτός των αναφερθέντων βελτιώνει τις τροχιές του λοξού εφελκυσμού, επαναφέρει τις διατομές στην αρχική τους θέση κλίνοντας τις ανελαστικές αναπτυσσόμενες ρωγμές και διαρροές. Κατ αυτόν τον τρόπο σχεδιασμού αυξάνει σημαντικά η φέρουσα ικανότητα του κτιρίου και μειώνεται ο οπλισμός του χάλυβα λόγο του ότι δεν υφίσταται ποια η διατμητική αστοχία του σκυροδέματος επικάλυψης η οποία αχρηστεύει την συνεργασία των δύο υλικών,καθώς και ότι ο χάλυβας και το σκυρόδεμα αναλαμβάνουν μόνο τις εντάσεις των ισχυρών προδιαγραφών τους είτε ο χάλυβας τον εφελκυσμό και το σκυρόδεμα την θλίψη αποκλείοντας τον σχηματισμό διατμητικών αστοχιών κατά μήκος των ράβδων πάνω στην διεπιφάνεια σκυροδέματος και χάλυβα.Επιτάχυνση πειραμάτων 2,41g πραγματικού σεισμού.
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Αρχιτεκτονική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών