Περί σκυροδέματος και σκυροδέτησης, συμβουλές

Τέχνη σχεδιασμού κτηρίων, διαφορές, συγκρίσεις, σχολιασμοί.
seismic
Δημοσιεύσεις: 7192
Εγγραφή: 02 Μάιος 2019, 18:10
Phorum.gr user: seismic

Περί σκυροδέματος και σκυροδέτησης, συμβουλές

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic » 28 Αύγ 2022, 17:05

Το σκυρόδεμα αποτελείται από τα σκύρα - χαλίκια, την άμμο, το τσιμέντο και το νερό και μερικά πρόσμικτα βελτιωτικά υλικά.
1) Το χαλίκι είναι το πιο γερό υλικό από όλα τα άλλα. Πρέπει να έχει τριγωνικό σχήμα και όχι στρογγυλό, για να πλησιάζει όσο είναι δυνατόν το ένα το άλλο αν θέλουμε ισχυρό σκυρόδεμα.
2) Η άμμος συμπληρώνει τα κενά μεταξύ των χαλικιών Πρέπει να έχει άσπρο χρώμα διότι είναι ισχυρότερη από την άμμο που έχει καφέ χρώμα.
3) Η παρασκευή του τσιμέντου ακολουθά την φυσική διαδικασία του ηφαιστείου. Για να γίνει το πέτρωμα λάβα θερμαίνεται σε κλιβάνους στους 1050 βαθμούς C, και μετά το κάνουν πούδρα τοποθετώντας πρόσμικτα συντήρησης και βελτίωσης της αντοχής του.
Το σκυρόδεμα προκαλεί την συνάφεια - συγκόλληση των σκύρων και της άμμου.
4) Το τσιμέντο είναι ένα υλικό το οποίο χρειάζεται το νερό για να προκληθεί χημική αντίδραση και να υπάρξει η σκλήρυνση.
Το καλό σκυρόδεμα αποτελείται από δύο μέρη σκύρων και ένα μέρος άμμου και πολύ λίγο νερό και κατά την τοποθέτησή του πρέπει να δονείται ώστε να υπάρξει συμπύκνωση των σκύρων χωρίς κενά.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι οπλισμένου σκυροδέματος που διαφέρουν σε αντοχή.
Σχετικοί πίνακες στο link
https://eurocodeapplied.com/design/en19 ... 5h5WoCyCDA
Όταν ακούς σκυρόδεμα ( B 250 ) σημαίνει 50kg τσιμέντο Χ 5 = 250 kg/m3 Το ισχυρότερο σκυρόδεμα είναι το ( B 350 ) που σημαίνει 7 τσιμέντα των 50 kg /m3 Αν προσθέσεις περισσότερο τσιμέντο από 7 σακιά των 50 kg /m3 τότε το σκυρόδεμα αρχίζει να χάνει την δύναμή του. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και ενισχυτικά πρόσμικτα υλικά σκυροδέματος, όπως η θηραϊκή γη, οι ρητίνες, τα μονωτικά υλικά, οι διάφορες ίνες οι ελαστικοποιητές τα οποία ενισχύουν μερικές προδιαγραφές των υλικών του σκυροδέματος. Όλα αυτά τα πρόσμικτα υλικά συνεισφέρουν στην αντοχή, αρκεί να μην ξεπερνούν σε ποσότητα τις αναφερόμενες αναλογίες ανά κυβικό μέτρο σκυροδέματος. Το νερό δεν πρέπει να είναι πολύ γιατί είναι το μόνο που εξατμίζεται και ο χώρος που καταλάμβανε μένει κενός, με αποτέλεσμα να χάνει σε αντοχή το σκυρόδεμα και να είναι διαπερατό από το οξυγόνο και την υγρασία, παράγοντες οξείδωσης του χάλυβα.
Το νερό κατά την παρασκευή του σκυροδέματος δεν πρέπει να περιέχει άλατα διότι αυτά μαζί με το οξυγόνο του αέρα και την υγρασία συμβάλουν στην οξείδωση του χάλυβα ο οποίος όταν οξειδώνεται εκτός του ότι χάνει την αντοχή του,διαστέλλεται και καταστρέφει το σκυρόδεμα επικάλυψης οπότε και την συνάφεια του σκυροδέματος και του χάλυβα. Ο χάλυβας οξειδώνεται κατά 40% από το οξυγόνο του αέρα, 40% από την υγρασία, και 20% από το αλάτι που υπάρχει στο νερό κατά την παρασκευή του σκυροδέματος, ή κατά την μεταφορά του από τον αέρα.
Για να μην οξειδώνεται ο χάλυβας πρέπει η επικάλυψη του σκυροδέματος επικάλυψης να είναι το λιγότερο 3,5 cm και στις παραθαλάσσιες περιοχές 4,5 cm.

Το πάχος της επικάλυψης του σκυροδέματος συμβάλει και στην αντοχή του κτιρίου διότι αυξάνει την αντοχή της συνάφειας.
Εν μέρει η μείωση των τάσεων επιτυγχάνεται με αύξηση της επικάλυψης και μείωση της διαμέτρου των ράβδων του οπλισμού. Η αύξηση της οριακής τιμής τους επιτυγχάνεται με αύξηση της αντοχής του σκυροδέματος.
Το καλό βρέξιμο του ξυλότυπου πριν την τοποθέτηση του σκυροδέματος καθώς και το βρέξιμο του σκυροδέματος αμέσως μετά την τοποθέτησή του και επί πολλές μέρες μετά συμβάλει στην ομοιόμορφη ξήρανση χωρίς ρωγμές, καθώς και στην επιτάχυνση της σύσφιξης του σκυροδέματος.
Όσους πόντους είναι η διατομή της πλάκας τόσες μέρες πρέπει να παραμείνει ο ξυλότυπος πριν τον αφαιρέσουμε.
Το σκυρόδεμα στις πρώτες 28 ημέρες αποκτά το 90% της αντοχής του και το υπόλοιπο 10% το αποκτά στα επόμενα 160 χρόνια.

Εικόνα
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/

seismic
Δημοσιεύσεις: 7192
Εγγραφή: 02 Μάιος 2019, 18:10
Phorum.gr user: seismic

Re: Περί σκυροδέματος και σκυροδέτησης, συμβουλές

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic » 29 Αύγ 2022, 00:19

Γιατί σπάνε οι γωνίες στις κολόνες μετά το ξεκαλούπωμα?
Πως θα σταματήσω τις υγρασίες?
Γιατί δημιουργούνται οι ρωγμές?
Πως θα έχω απόδοση χωρίς να κουράζομαι?
Πόσα κυβικά σκυροδέματος έχει η κατασκευή μου?
Πόσους τόνους ζυγίζει το σπίτι μου?
Πόσο μεγάλες δυνάμεις δέχεται το σπίτι μου σε έναν μεγάλο σεισμό?
Πόσο κοστίζει ένα σπίτι?
Αυτά και άλλα πολλά για τις κατασκευές μπορεί να θέλετε να τα μάθετε.
Αν θέλετε ευχαρίστως ρωτήστε κάθε κατασκευαστικό πρόβλημα και θα σας δώσω την λύση.
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/

seismic
Δημοσιεύσεις: 7192
Εγγραφή: 02 Μάιος 2019, 18:10
Phorum.gr user: seismic

Re: Περί σκυροδέματος και σκυροδέτησης, συμβουλές

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic » 05 Αύγ 2023, 11:15

Το YTONG είναι ένα υλικό πολύ ελαφρύ. Όταν το κτίριο διαθέτει φέροντα οργανισμό ( δηλαδή κολόνες και τοιχία ) η τοιχοποιία δεν συμμετέχει στην παραλαβή των στατικών φορτίων αλλά μόνο στην παραλαβή των σεισμικών φορτίων. Οπότε η τοιχοποιία θεωρείτε σαν φορτίο της κατασκευής το οποίον θα παραλάβουν οι δοκοί και τα υποστυλώματα για να το μεταβιβάσουν κάτω στο έδαφος. Αυτό αυξάνει τις διαστάσεις των δοκών των υποστυλωμάτων και του οπλισμού διότι οι τοιχοποιία είναι πρόσθετο βάρος. Το πρόσθετο βάρος της τοιχοποιίας + η αύξηση της διατομής και του οπλισμού του σκυροδέματος, αυξάνουν την μάζα - βάρος της κατασκευής και όταν γίνει σεισμός, η μάζα, η επιτάχυνση του εδάφους και το ύψος της κατασκευής αυξάνουν την αδράνεια και την καταπόνηση του φέροντα οργανισμού με αποτέλεσμα να αστοχεί γρήγορα. Το YTONG λόγο του ότι είναι πολύ ελαφρύ έχει μικρή μάζα οπότε αν αυτό το συνυπολογίσουν στους στατικούς υπολογισμούς θα μειώσουν τον οπλισμό και το σκυρόδεμα των διατομών των δοκών και των υποστυλωμάτων με αποτέλεσμα μεγάλη οικονομία στο κόστος των κατασκευών. Σε αυτό το είδος των κατασκευών συμφέρει να κτίσεις τις τοιχοπληρώσεις με YTONG Όσο ποιο υψίκορμη είναι η κατασκευή τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος. Εγώ θα άφηνα ένα κενό 1- 2cm περιμετρικά του τοίχου Ytong και της σιδηροκατασκευής ή των υποστυλωμάτων, το οποίον θα γέμιζα με διογκούμενη πολυουρεθάνη για να αποφύγω ρωγμές στην περίμετρο και να εξασφαλίσω καλύτερη πρόσφυση με το μέταλλο ή το υποστύλωμα. Πριν την τοποθέτηση της πολυουρεθάνης καλό είναι να βρέχεται η περιοχή διότι διογκώνεται με την υγρασία περισσότερο και εξασφαλίζεις καλύτερο σφήνωμα. Ακόμα η πολυουρεθάνη συντελεί στην σεισμική απόσβεση των μετατοπίσεων και την αποφυγή της ρηγμάτωσης της τοιχοποιίας στον σεισμό. Όταν όμως το κτίριο δεν έχει κολόνες, τότε τα φορτία των πλακών και των πραγμάτων τα αναλαμβάνουν οι τοίχοι για να τα μεταβιβάσουν στο έδαφος. Σε αυτό το σύστημα δόμησης είναι εγκληματικό να χτίσεις με YTONG διότι δεν αντέχει σεισμικά φορτία. Εκτός αν η περιοχή είναι πολύ μικρής σεισμικής επικινδυνότητας.
Εικόνα
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος seismic την 05 Αύγ 2023, 12:21, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/

seismic
Δημοσιεύσεις: 7192
Εγγραφή: 02 Μάιος 2019, 18:10
Phorum.gr user: seismic

Re: Περί σκυροδέματος και σκυροδέτησης, συμβουλές

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic » 05 Αύγ 2023, 11:58

Συνεργασία σκυροδέματος και χάλυβα.
Μηχανισμός συνάφειας ή μηχανισμός προέντασης?
1.Μηχανισμός συνάφειας
Με τον όρο συνάφεια ορίζεται η συνδυασμένη δράση των μηχανισμών που παρεμποδίζουν τη σχετική ολίσθηση μεταξύ των ράβδων του οπλισμού και του σκυροδέματος που τις περιβάλλει. Οι επιμέρους μηχανισμοί της συνάφειας είναι η πρόσφυση, η τριβή και, για την περίπτωση ράβδων χάλυβα με νευρώσεις, η αντίσταση του σκυροδέματος το οποίο εγκλωβίζεται μεταξύ των νευρώσεων.
Η συνδυασμένη δράση των μηχανισμών αυτών επιφέρει την ανάπτυξη διατμητικών τάσεων στη διεπιφάνεια σκυροδέματος και χάλυβα.
Το σκυρόδεμα δεν αντέχει την διάτμηση με αποτέλεσμα όταν οι τάσεις φθάσουν στην οριακή τιμή τους επέρχεται καταστροφή της συνάφειας υπό μορφή διάρρηξης του σκυροδέματος κατά μήκος των ράβδων και αποκόλλησης των ράβδων χάλυβα. Αυτό είναι καταστροφικό διότι ακυρώνει την υπέρ αντοχή του χάλυβα και του σκυροδέματος στον εφελκυσμό και την θλίψη. Επίσης αυτός ο μηχανισμός συνεργασίας δημιουργεί περισσότερα προβλήματα που εντείνουν την πρόωρη αστοχία, όπως είναι η δημιουργία συγκέντρωσης μεγάλων εντάσεων σε συγκεκριμένη περιοχή, αυτή της κρίσιμης περιοχής αστοχίας καθώς και την διαφορά δυναμικού στην πρόσφυση, αφού αστοχεί πάντα κοντά στην βάση.
Το πρόβλημα αυτό μετριάζεται όταν αυξήσουμε το σκυρόδεμα επικάλυψης, όταν αυξήσουμε την ποιότητα του σκυροδέματος, όταν οπλίσουμε με οπλισμό μικρής διαμέτρου, όταν τοποθετήσουμε πολύ εγκάρσιο οπλισμό - τσέρκια.
Σημαντικό μειονέκτημα των στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα είναι ότι κάμπτονται και ρηγματώνονται εύκολα από τα σεισμικά φορτία και από τα φορτία λειτουργίας. Αυτές οι ρωγμές λόγο κάμψης έχουν μεγάλο βάθος όταν τα φορτία είναι μεγάλα, και αναπτύσσονται κάθετα των παρειών του στοιχείου. Αυτή η περιοχή της διατομής με τις ρωγμές χρησιμεύει μόνο για να συγκρατήσει τον οπλισμό αφού η αντίστοιχη που θλίβεται είναι μικρή. Οπότε λιγότερο από το μισό σκυρόδεμα της διατομής είναι χρήσιμο. Αυτό συντελεί στην αύξηση του ιδίου βάρους χωρίς όφελος και το κακό είναι ότι αυξάνονται τα φορτία αδράνειας της κατασκευής στον σεισμό. Οπότε βάση των πάρα πάνω το οπλισμένο σκυρόδεμα έχει δύο μεγάλα βασικά μειονεκτήματα
1.Δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε μεγάλα ανοίγματα και είναι ανίκανα τα κάθετα στοιχεία να παραλάβουν μεγάλα σεισμικά φορτία. Η αδυναμία αυτή προέρχεται από το ίδιον αδρανές βάρος του σκυροδέματος το οποίο δεν χρησιμοποιείται.
Η ρηγμάτωση δημιουργεί και επιπλέον προβλήματα.
2. Μείωση της ενεργού ροπής αδράνειας, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η καμπτική δυσκαμψία του στοιχείου.
3. Η μείωση της δυσκαμψίας και το αυξημένο μη ενεργό ίδιον βάρος δημιουργεί αυξημένα βέλη κάμψεως.
4. Μείωση της υδατοστεγανότητας.
5. Σημαντικός κίνδυνος διάβρωσης του οπλισμού.
6. Αύξηση του κινδύνου κόπωσης.
7. Απαιτείται πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα οπλισμού.
8. Επέρχεται πρόωρη διατμητική αστοχία στο σκυρόδεμα επικάλυψης λόγο της υπέρ αντοχής του χάλυβα στον εφελκυσμό και της μικρής αντοχής του σκυροδέματος στην διάτμηση.
Μηχανισμός προέντασης
Για την προένταση τώρα. Η ιδέα της προέντασης βασίζεται στο ότι όλη η διατομή του στοιχείου είναι ενεργή και όλο το υλικό του σκυροδέματος παραλαμβάνει φορτία θλίψης και εφελκυσμού. Για να αυξηθεί η μικρή εφελκυστική αντοχή του σκυροδέματος πρέπει όλη η διατομή να υπόκειται σε επιβαλλόμενη πρόσθετη θλίψη, και αυτό σκοτώνει τον εφελκυσμό. Αυτός ο μηχανισμός συνεργασίας σκυροδέματος και χάλυβα έχει πολλά πλεονεκτήματα καθότι η προένταση θεωρείτε ελαστική, έχει την δυνατότητα να επαναφέρει μετά από σεισμική φόρτιση την κατασκευή στο αρχικό της σχήμα, ακόμα και μετά από ανελαστική παραμόρφωση με μεγάλες ρωγμές, Αυτό είναι αδύνατον στο οπλισμένο σκυρόδεμα αφού όταν αρχίσει να εμφανίζει ρωγμές αυτές είναι στάσιμες και δεν επανέρχεται η κατασκευή στην αρχική της θέση. Ακόμα επιτυγχάνουμε μεγάλα ανοίγματα π.χ ανοίγματα γεφυρών χρησιμοποιώντας λιγότερο σκυρόδεμα διότι όλη η διατομή είναι ενεργή σε θλίψη και εφελκυσμό.
Η προένταση δεν επιτρέπει

Ρηγμάτωση
Όλη η διατομή είναι ενεργή χωρίς νεκρές περιοχές. Ακόμα και το σκυρόδεμα επικάλυψης παραλαμβάνει φορτία θλίψης και εφελκυσμού
3.Έχει μεγάλη ακαμψία
Βελτιώνει τα βέλη του λοξού εφελκυσμού.
Δεν υφίσταται ο κίνδυνος της διατμητικής αστοχίας του σκυροδέματος επικάλυψης λόγο της υπέρ αντοχής του χάλυβα στον εφελκυσμό.
Αυξάνει η αντοχή της διατομής ποσοτικά ως και 40% ως προς την τέμνουσα βάσης.
7.Όταν η προένταση συνδυαστεί και με πάκτωση στο έδαφος και εφαρμοστεί στις παρειές των τοιχωμάτων όλα τα φορτία σεισμού εκτρέπονται μέσα στο έδαφος
Εννοείται ότι η προένταση εφαρμόζεται μαζί με το οπλισμένο σκυρόδεμα, αλλά με μειωμένο οπλισμό συνάφειας.
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/

seismic
Δημοσιεύσεις: 7192
Εγγραφή: 02 Μάιος 2019, 18:10
Phorum.gr user: seismic

Re: Περί σκυροδέματος και σκυροδέτησης, συμβουλές

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic » 09 Αύγ 2023, 00:18

Εικόνα
Ο οπλισμός ζεματαει στον ήλιο και ρωτήστε κανένα σίδερα να σας πει ότι σου καεί το χέρι. Είναι πάνω από 80 βαθμούς και έχει θερμοχωρητικότητα. Που σημαίνει ότι θα χάσεις το 90% πρόσφυσης με το σκυρόδεμα.
Στην ουσία έχουμε ένα θερμικό σοκ στο πυρήνα που μετατρέπεται σε ρωγμή και σημαντική απώλεια πρόσφυσης.
Με απλά λόγια μια πλάκα χάνει την μισή της δύναμη σε σχέση με την απαίτηση.
Εάν ρίξουμε και κανένα μπαλκόνι σε αυτή την θερμοκρασία.... Μιλάμε για εγκληματική πράξη.
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/

seismic
Δημοσιεύσεις: 7192
Εγγραφή: 02 Μάιος 2019, 18:10
Phorum.gr user: seismic

Re: Περί σκυροδέματος και σκυροδέτησης, συμβουλές

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic » 09 Αύγ 2023, 00:47

Ένας άλλος παράγοντας είναι η σωστή απομάκρυνση - απορροή των ομβρίων του δώματος.
Δεδομένου ότι χρειαζόμαστε πάνω από 1% κλίση για να φεύγουν τα νερά, αν πρέπει να μεταφέρουμε τα νερά 10 μέτρα τότε χρειαζόμαστε 10 εκατοστά κλίση. Αν δώσουμε την κλίση στην επιφάνεια του σκυροδέματος θα έχουμε πιο λεπτή την διατομή της πλάκας ή πιο μεγάλη σε ορισμένα μέρη Είναι καλύτερα αν δώσουμε την κλίση από το καλούπωμα των πάτων των δοκαριών ώστε να έχουμε ομοιόμορφη διατομή στην πλάκα.
Όταν η διατομή της πλάκας δεν είναι όμοια, οι ασθενέστερες μικρές διατομές σκυροδέματος επιτρέπουν την διαπερατότητα του νερού και την οξείδωση του οπλισμού. Αυξάνουν συγχρόνως και τα φορτία της κατασκευής και τις εντάσεις αδράνειας. Οπότε ότι δεν καταφέρει η οξείδωση θα το τελειώσει ο σεισμός. Αν έχεις ένα ξύλο με καρφωμένη μια πρόκα στο ύψος της διατομής της πλάκας και το χρησιμοποιήσεις σαν μέτρο πάνω στο καλούπι, κατασκευάζεις τους οδηγούς εύκολα και σωστά. Δεν πρέπει να διστάζουμε κατά την μελέτη να τοποθετούμε περισσότερες απορροές ομβρίων υδάτων ώστε να μεταφέρουμε τα όμβρια σε μικρότερες αποστάσεις.
Κοκκομετρική διαρρύθμιση σκυροδέματος
Για να καταλάβουμε την καλή λειτουργία του σκυροδέματος πρέπει να κατανοήσουμε την συνεργασία και την ιδιότητα των αδρανών υλικών που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή του. Για να κατασκευάσουμε το σκυρόδεμα χρησιμοποιούμε τα σκύρα, την άμμο, το τσιμέντο και το νερό. Μετά την παρασκευή του σκυροδέματος το μόνο που φεύγει δια της εξάτμισης είναι το νερό, το οποίο αφήνει κενά με αποτέλεσμα να μην έχουμε ένα συμπαγή σκυρόδεμα. Για τον λόγο αυτό πρέπει να βάζουμε όσο το δυνατόν λιγότερο νερό αν θέλουμε ισχυρό σκυρόδεμα. Τα σκύρα είναι το ποιο ισχυρό αδρανές του σκυροδέματος. Αν θέλουμε ισχυρό σκυρόδεμα πρέπει να έχουμε σκύρα από καλό ισχυρό πέτρωμα, και να έχουν τριγωνική μορφή ( όχι στρογγυλεμένη ) Ο λόγος είναι ότι η τριγωνική μορφή εξασφαλίζει ότι τα σκύρα θα πλησιάσουν το ένα πιο κοντά στο άλλο ενώ αν είναι στρογγυλά θα αφήσουν κενά. Τα όποια κενά υπάρχουν μεταξύ των σκύρων τα καταλαμβάνει η άμμος και το τσιμέντο είναι αυτό που επιφέρει την συγκόλληση σκύρων και άμμου. Η άμμος λευκού χρώματος είναι πιο ισχυρή από την καφέ άμμο γιατί δεν περιέχει χώμα και γιατί το άσπρο πέτρωμα είναι πιο γερό, οπότε συνιστάτε για το σκυρόδεμα.
Από την σωστή αναλογία των αδρανών υλικών του σκυροδέματος, καθώς και από την σωστή συμπύκνωσή τους εξαρτάτε και η ποιότητα της αντοχής του σκυροδέματος. Η σωστή χρήση του δονητή είναι απαραίτητη. Δεν χρειάζεται ούτε πολύ δόνηση ούτε λίγη. Η σωστή αναλογία των αδρανών υλικών ανά κυβικό μέτρο είναι δύο μέρη σκύρα και ένα μέρος άμμου.
Πόσο κοστίζει ένα κυβικό οπλισμένου σκυροδέματος?
Το οπλισμένο σκυρόδεμα αποτελεί το 22% με 25% του συνολικού κόστους μιας κτιριοκατασκευής.
Αποτελείται από τα σκύρα - χαλίκια, την άμμο, ( αναλογία 2 προς ένα ) το τσιμέντο και τον οπλισμό του χάλυβα.
Εκτός από το κόστος των υλικών άλλοι παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος του οπλισμένου σκυροδέματος είναι η εργασία κατασκευής του ξυλότυπου καθώς και η απομάκρυνσή του μετά την κατασκευή, η διαμόρφωση και τοποθέτηση του οπλισμού στον ξυλότυπο, η επίστρωση του σκυροδέματος καθώς και το κόστος των μεταφορικών αν η κατασκευή είναι απομακρισμένη π.χ κατασκευή βάσης ανεμογεννήτριας πάνω στις κορυφογραμμές των βουνών, η κατασκευές σε απομακρυσμένα νησιά.
Ο οπλισμός ενός κυβικού οπλισμένου σκυροδέματος είναι περίπου 140 kg/m3
Για να παρασκευάσεις 1 κυβικό σκυροδέματος χρειάζεται 1,2 κυβικά άμμοχάλικου.
Το ένα κυβικό σκυροδέματος χρειάζεται 250 με 350 κιλά τσιμέντου, αναλόγως πόσο ισχυρό θέλουμε να είναι.
Όμως δεν μπορούμε να του βάλουμε περισσότερο από 350 κιλά τσιμέντου γιατί μετά από αυτή την ποσότητα χάνει την δύναμή του.
Συνήθως τοποθετούμε 5,5 με 7 τσουβάλια των 50 kg/m3
Όπως είπαμε τα μεταφορικά αυξάνουν το κόστος οπότε δεν υπάρχει σταθερή τιμή των αδρανών υλικών.
Το μέσο ενδεικτικό κόστος των υλικών ανά κυβικό μέτρο είναι.
Σκύρα και άμμος 30 ευρώ /m3
Χάλυβας 1,00 ευρώ / kg
Τσιμέντο 10 ευρώ / 50 kg
Συνήθως το γενικό κόστος κατασκευής οπλισμένου σκυροδέματος μαζί με την εργασία του οπλισμού και του ξυλότυπου κυμαίνεται μεταξύ των 300 και των 350 ευρώ / m3
Όταν πολλαπλασιάσεις το εμβαδόν ενός ορόφου με τον αριθμό 0,35 σου φανερώνει τα κυβικά οπλισμένου σκυροδέματος του ορόφου.
( πλην των βάσεων όπου ο συντελεστής είναι ... εμβαδόν Χ 0.50 )
Π.χ εμβαδόν ορόφου 100 τ.μ Χ 0,35 = 35 κυβικά οπλισμένου σκυροδέματος έχει ο όροφος εμβαδού 100 τ.μ.
Κάθε κυβικό σκυροδέματος οπλίζεται με χάλυβα 140 κιλών
Οπότε τα 35 κυβικά του ορόφου έχουν 35 Χ 140 = 4900κιλά χάλυβα.
Το ιδικό βάρος του οπλισμένου σκυροδέματος είναι 2450 κιλά/κυβικό.
Οπότε το βάρος του οπλισμένου σκυροδέματος του ορόφου με εμβαδόν 100 τ.μ είναι 35 Χ 2450 κιλά/κυβικό = 85750 κιλά ή 85,75 τόνους.
Ένα εμβαδόν σκυροδέματος 1m2 αντέχει σε θλίψη από 3000 έως και 12000 ton ( αναλόγως της ποιότητας του σκυροδέματος )
Ένας χάλυβας προέντασης διαμέτρου διατομής 50 χιλιοστών αντέχει σε εφελκυσμό 170 τόνους.
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/

seismic
Δημοσιεύσεις: 7192
Εγγραφή: 02 Μάιος 2019, 18:10
Phorum.gr user: seismic

Re: Περί σκυροδέματος και σκυροδέτησης, συμβουλές

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic » 10 Αύγ 2023, 21:48

Πόσο ισχυρό είναι το οπλισμένο σκυρόδεμα?
Όταν πολλαπλασιάσεις το εμβαδόν ενός ορόφου με τον αριθμό 0,35 σου φανερώνει τα κυβικά οπλισμένου σκυροδέματος του ορόφου.
( πλην των βάσεων όπου ο συντελεστής είναι ... εμβαδόν Χ 0.50 )
Π.χ εμβαδόν ορόφου 100 τ.μ Χ 0,35 = 35 κυβικά οπλισμένου σκυροδέματος έχει ο όροφος εμβαδού 100 τ.μ.
Κάθε κυβικό σκυροδέματος οπλίζεται με χάλυβα 140 κιλών
Οπότε τα 35 κυβικά του ορόφου έχουν 35 Χ 140 = 4900κιλά χάλυβα.
Το ιδικό βάρος του οπλισμένου σκυροδέματος είναι 2450 κιλά/κυβικό.
Οπότε το βάρος του οπλισμένου σκυροδέματος του ορόφου με εμβαδόν 100 τ.μ είναι 35 Χ 2450 κιλά/κυβικό = 85750 κιλά ή 85,75 τόνους.
Ένα εμβαδόν σκυροδέματος 1m2 αντέχει σε θλίψη από 3000 έως και 12000 ton ( αναλόγως της ποιότητας του σκυροδέματος )
Ένας χάλυβας προέντασης διαμέτρου διατομής 50 χιλιοστών αντέχει σε εφελκυσμό 170 τόνους.
Δηλαδή ένας και μόνο χάλυβας Φ/50 σηκώνει στον αέρα τον φέροντα οργανισμό δύο ορόφων εμβαδού 100 τ.μ έκαστος, οι οποίοι φέρουν 2 Χ 4900 = 9800 κιλά οπλισμού.
Δεδομένου της υπέρ αντοχής του χάλυβα στον εφελκυσμό, έπρεπε με μια βέργα χάλυβα διαμέτρου 50 χιλιοστών να έχουμε οπλίσει το σκυρόδεμα των δύο ορόφων.
Αυτό δεν συμβαίνει αφού τοποθετούμε 9800 κιλά χάλυβα στους δύο ορόφους, και σε έναν ισχυρό σεισμό έχουμε και ζημιές.
Τι φταίει?
Η απάντηση είναι απλή. Το ταγκό θέλει δύο Αν δύο άνθρωποι τραβάνε έναν χάλυβα που αντέχει έλξη 50 τόνων αυτός δεν θα σπάσει ποτέ γιατί απλά οι άνθρωποι δεν αντέχουν να συγκρατήσουν μέσα στα χέρια τους 50 τόνους έλξη. Ο χάλυβας έχει υπέρ αντοχή στον εφελκυσμό και το σκυρόδεμα υπέρ αντοχή στην θλίψη. Όμως το σκυρόδεμα επικάλυψης δεν αντέχει την διάτμηση η οποία έχει μεγάλες τιμές στην διεπιφάνεια σκυροδέματος και χάλυβα. Οπότε αστοχεί με διάρρηξη και ακυρώνεται και η υπέρ αντοχή του χάλυβα στον εφελκυσμό και η υπέρ αντοχή του σκυροδέματος στην θλίψη. Βασικά είναι λάθος που χρησιμοποιούμε τον μηχανισμό της συνάφειας ως τον κύριο μηχανισμό συνεργασίας. Εν μέρει η μείωση των τάσεων επιτυγχάνεται με αύξηση της επικάλυψης και μείωση της διαμέτρου των ράβδων του οπλισμού. Η αύξηση της οριακής τιμής τους επιτυγχάνεται με αύξηση της αντοχής του σκυροδέματος. Η παρουσία εγκάρσιου οπλισμού δρα ευνοϊκά περιορίζοντας το άνοιγμα των αναπτυσσόμενων ρωγμών. Όμως η λύση είναι η προένταση η οποία έχει και μεγαλύτερη ελαστική περιοχή στις μετατοπίσεις, αφού επαναφέρει την κατασκευή στην αρχική της θέση ακόμα και μετά από πολλές διαρροές. Στην προένταση δεν υπάρχει διατμητική αστοχία και το σκυρόδεμα αναλαμβάνει μόνο θλίψη και ο χάλυβας μόνο εφελκυσμό. Έτσι και αλλιώς η προένταση σκοτώνει τον εφελκυσμό. Με την προένταση χρησιμοποιούμε λιγότερο οπλισμό γιατί ο τένοντας εξαντλεί τις υπέρ αντοχές του στον εφελκυσμό. Αν αυτό συνδυαστεί και με πάκτωση του τένοντα προέντασης με το έδαφος, τότε εκ τρέπουμε τις εντάσεις μέσα στο έδαφος και σταματάμε τις ροπές στους κόμβους. Η γνώμη μου είναι ότι στα τοιχώματα σαν κύριο οπλισμό πρέπει να έχουμε την προένταση και σαν δευτερεύοντα οπλισμό αυτόν της συνάφειας.
Εικόνα
Στην ερώτηση. Γιατί τα δύο μεσαία σίδερα του οπλισμού, είναι μακριά από την κολόνα, η απάντηση είναι η εξής.
Τοποθετείτε ο οπλισμός κοντός ώστε η δοκός σε περίπτωση αστοχίας να αστοχήσει σε αυτό το σημείο που σταματά ο οπλισμός. Επίτηδες το κάνουν ώστε να αστοχήσει η δοκός στις άκρες και για να αστοχήσει η δοκός και όχι το υποστύλωμα. Αν αστοχήσει πρώτο το υποστύλωμα η κατασκευή θα πέσει. Αν αστοχήσει η δοκός θα κρέμεται στον οπλισμό. Προσπαθούν για το μικρότερο κακό, και το μικρότερο κακό είναι η αστοχία να γίνει στην άκρη της δοκού. Ακόμα η δοκός θα πρέπει να έχει την ικανότητα στον κόμβο να πάρει κατά την διάρκεια του σεισμού μεγάλες στροφές υπό ανακυκλιζόμενη φόρτιση....τα σίδερα θα πρέπει να είναι πλάστιμα ώστε να έχουν περιθώρια επιμήκυνσης πριν σπάσουν από εφελκυσμό και τα υποστυλώματα θα πρέπει να αντέξουν τα επιπλέον εντατικά μεγέθη λόγω φαινομένων 2ας τάξης...ειδικά
άμα οι πλαστικές παραμορφώσεις είναι μεγάλες....Αυτό ονομάζεται πλαστιμότητα.
Σύμφωνα με τους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς ο σχεδιασμός των κτιρίων βασίζεται στην πλαστιμότητα και στον ικανοτικό σχεδιασμό.
Η αναπόφευκτη ανελαστική μετατόπιση των κατασκευών κατευθύνεται σε μηχανισμούς αστοχίας ( πλαστιμότητα )
Πλαστιμότητα είναι η ικανότητα ενός στοιχείου ή συστήματος να παραμορφώνεται πέραν της ελαστικής περιοχής ( ανελαστική παραμόρφωση ) χωρίς ουσιαστική μείωση της αντοχής.
Εξετάζεται σε μια μελέτη η πλαστιμότητα του σκυροδέματος και του χάλυβα, η πλαστιμότητα των διατομών, η πλαστιμότητα δοκών και υποστυλωμάτων.
ΙΚΑΝΟΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Ο ικανοτικός σχεδιασμός επιδιώκει να εξασφαλιστεί στην κατασκευή η ικανότητα για τη μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση ενέργειας χωρίς ολική ή μερική αστοχία (κατάρρευση).
Βασίζεται στη χρήση αποθεμάτων αντοχής της κατασκευής, την ιεράρχηση βλαβών και την εξασφάλιση εκδήλωσης τους με την
επιθυμητή σειρά, την κατανομή των βλαβών σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό δομικών στοιχείων
Ορισμοί:
Πλαστικές αρθρώσεις : Ονομάζονται τα σημεία (περιοχές) που υφίστανται διαρροή. Διακρίνονται σε πιθανές και ενδεχόμενες.
Κρίσιμες περιοχές ενός στοιχείου ονομάζονται τα τμήματα του στοιχείου εντός των οποίων αναμένεται ότι θα αναπτυχθούν
πλαστικές αρθρώσεις κατά το σεισμό.
ΕικόναΕικόνα
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Αρχιτεκτονική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών