οδηγός κρασιού
οδηγός κρασιού
εάν κάποιος έχει σταφύλια είναι πανεύκολο να φτιάξει κρασί
σίγουρα δεν θα έχει καμία σχέση με εκείνα του εμπορίου, δεν θα έχει χημικά ούτε μπογιές ούτε θα σε χτυπάει κατακέφαλα
όταν το κρασί έχει μέσα του ότι χημικό υπάρχει στο ράφι , τότε και ένα ποτηράκι να πιεις μετά θα πονάει το κεφάλι
η διαδικασία που κάνω εδώ και δεκαπέντε χρόνια είναι πολύ πολύ απλή
αφού όλο το καλοκαίρι ξεφυλώνω τις κληματαριές και φροντίζω να φτιαχτούν όμορφα και υγιή τσαμπιά, κατόπιν
όταν μετρήσουμε ρόγες και βρούμε ότι υπάρχουν αρκετά ζάχαρα πχ 13 και πάνω..
τρυγάμε
μαζεύουμε λοιπόν τα τσαμπιά
τα ξαπλώνουμε σε μουσαμά να φύγει όποια υγρασία για δυο μέρες να τα βλέπει ο ήλιος
εάν έχουμε μηχανή ξεχωρίσματος απο τα τσάγκουρα καλά είναι αλλιώς τα ξεχωρίζουμε με το χέρι.
όταν έχουμε τις ρόγες, πατάμε
δεν έχουμε στέβλα; κανένα πρόβλημα πατητήρι αυτοσχέδιο
και μαζεύουμε μούστο
απο εκεί και πέρα η όλη μαγκιά είναι σε αυτό το μηχάνημα
https://www.skroutz.gr/s/395769/Rover-P ... 25002.html
για δέκα μέρες ανακατεύουμε το μούστο για να βράσει
κάθε μέρα πρωί βράδυ ανάλογα με τι σταφύλια έχουμε
μετά απο σαράντα μέρες το μεταφέρουμε σε βαρέλι και το κλείνουμε.
και έχουμε το κρασί μας
προσωπικά κάθε χρόνια φτιάχνω καμιά πενηνταριά κιλά γιατί δεν είμαι και πολύ στο πιόμα
και μου φτάνουν
εφέτος έχω διπλασιάσει τα κλήματα γιατί βρήκα και έφερα ποικιλίες σαντορινιές και ειδικά το μαυροτράγαναο
σε τρία χρόνια θα πάω για μεγαλύτερη παραγωγή και βλέπουμε
σίγουρα δεν θα έχει καμία σχέση με εκείνα του εμπορίου, δεν θα έχει χημικά ούτε μπογιές ούτε θα σε χτυπάει κατακέφαλα
όταν το κρασί έχει μέσα του ότι χημικό υπάρχει στο ράφι , τότε και ένα ποτηράκι να πιεις μετά θα πονάει το κεφάλι
η διαδικασία που κάνω εδώ και δεκαπέντε χρόνια είναι πολύ πολύ απλή
αφού όλο το καλοκαίρι ξεφυλώνω τις κληματαριές και φροντίζω να φτιαχτούν όμορφα και υγιή τσαμπιά, κατόπιν
όταν μετρήσουμε ρόγες και βρούμε ότι υπάρχουν αρκετά ζάχαρα πχ 13 και πάνω..
τρυγάμε
μαζεύουμε λοιπόν τα τσαμπιά
τα ξαπλώνουμε σε μουσαμά να φύγει όποια υγρασία για δυο μέρες να τα βλέπει ο ήλιος
εάν έχουμε μηχανή ξεχωρίσματος απο τα τσάγκουρα καλά είναι αλλιώς τα ξεχωρίζουμε με το χέρι.
όταν έχουμε τις ρόγες, πατάμε
δεν έχουμε στέβλα; κανένα πρόβλημα πατητήρι αυτοσχέδιο
και μαζεύουμε μούστο
απο εκεί και πέρα η όλη μαγκιά είναι σε αυτό το μηχάνημα
https://www.skroutz.gr/s/395769/Rover-P ... 25002.html
για δέκα μέρες ανακατεύουμε το μούστο για να βράσει
κάθε μέρα πρωί βράδυ ανάλογα με τι σταφύλια έχουμε
μετά απο σαράντα μέρες το μεταφέρουμε σε βαρέλι και το κλείνουμε.
και έχουμε το κρασί μας
προσωπικά κάθε χρόνια φτιάχνω καμιά πενηνταριά κιλά γιατί δεν είμαι και πολύ στο πιόμα
και μου φτάνουν
εφέτος έχω διπλασιάσει τα κλήματα γιατί βρήκα και έφερα ποικιλίες σαντορινιές και ειδικά το μαυροτράγαναο
σε τρία χρόνια θα πάω για μεγαλύτερη παραγωγή και βλέπουμε
“Success is not about winning every battle, but about having the strength to keep fighting”?
Re: οδηγός κρασιού
Εφτιαχνα, δεν ειχα μεγάλο καλό αμπέλι, ούτε καλό κατάλληλο χωράφι να φυτέψω και αγόρασζα για να συμπλήρωνω σταφύλια, κάποιες χρονιές που πήρα πολύ καλα βγήκε εκπληκτικό. Τελικά βαρέθηκα να πληρώνω σταφύλια με τυχαια αποτελέσματα.
Να προσθέσω την απλή οικονομική μέθοδο που κατέληξα.
2-3 200λιτρα πλαστικά βαρέλια με τοποθετημένη ναυλον σακούλα ανάλογου μεγέθους για να μην το καθαρίζεις με τις ώρες. Πα΄τημα οπου βολέυει, μεσα από πλαστικό στραγγιστίρι ο μούστος στο βαρέλι. Αποφυγή να ακουμπήσει οτιδήποτε μεταλλικό . Μετράμε με μπομόμετρο για να δουμε αν εχει κατάλληλα σάκχαρα, νούμερα δεν θυμάμαι, υπάρχουν σε αναζήτηση. Στρουφίζουμε την ναυλον σακούλα και την δένουμε με ένα σκληρό σωλήνα μερικών πόντων διαμέτρου σαν πουγκί στην κορυφή ώστε να αναπνέει. Τοποθετούσα ενα βαμβάκι στην κορυφή του σωλήνα μην πεσουν μυγιες κλπ μέσα στον μούστο. Προσοχή σε υπόγειο ειναι επικίνδυνο να κάνει λιμνη διοξειδιου. ακόμα και σε δωμάτιο με κουφωτά παράθυρα ειναι επικίνδυνο, γενικά πρέπει να μπει σε μέρος που δεν μένει άνθρωπος ή ζώο. οταν σταματούσε ο βρασμός αφαιρούσα το σωλήνα και εκλεινα σφικτά το νάυλον, όχι όμως και ασφυκτικά αεροστεγώς. Κάποια κρύα μέρα του Δεκέμβρη περίπου το μετέφερα πλεον το νεαρό κρασί σε ανοξείδωτο δοχείο που σφράγγιζε με λάστιχο πανω, με βρυσάκι από κάτω, όπου ωριμαζε σταδιακά και καταναλωνόταν ταυτόχρονα
. Καλά κρασιά.
Να προσθέσω την απλή οικονομική μέθοδο που κατέληξα.
2-3 200λιτρα πλαστικά βαρέλια με τοποθετημένη ναυλον σακούλα ανάλογου μεγέθους για να μην το καθαρίζεις με τις ώρες. Πα΄τημα οπου βολέυει, μεσα από πλαστικό στραγγιστίρι ο μούστος στο βαρέλι. Αποφυγή να ακουμπήσει οτιδήποτε μεταλλικό . Μετράμε με μπομόμετρο για να δουμε αν εχει κατάλληλα σάκχαρα, νούμερα δεν θυμάμαι, υπάρχουν σε αναζήτηση. Στρουφίζουμε την ναυλον σακούλα και την δένουμε με ένα σκληρό σωλήνα μερικών πόντων διαμέτρου σαν πουγκί στην κορυφή ώστε να αναπνέει. Τοποθετούσα ενα βαμβάκι στην κορυφή του σωλήνα μην πεσουν μυγιες κλπ μέσα στον μούστο. Προσοχή σε υπόγειο ειναι επικίνδυνο να κάνει λιμνη διοξειδιου. ακόμα και σε δωμάτιο με κουφωτά παράθυρα ειναι επικίνδυνο, γενικά πρέπει να μπει σε μέρος που δεν μένει άνθρωπος ή ζώο. οταν σταματούσε ο βρασμός αφαιρούσα το σωλήνα και εκλεινα σφικτά το νάυλον, όχι όμως και ασφυκτικά αεροστεγώς. Κάποια κρύα μέρα του Δεκέμβρη περίπου το μετέφερα πλεον το νεαρό κρασί σε ανοξείδωτο δοχείο που σφράγγιζε με λάστιχο πανω, με βρυσάκι από κάτω, όπου ωριμαζε σταδιακά και καταναλωνόταν ταυτόχρονα

https://youtu.be/-VhIL6Ld9qI?t=1166 Πράξη ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Κατσαφάδου Κωνσταντίνου, Μιχαηλίδου Δόμνας, Βλαχάκου Νικολάου http://tinyurl.com/4hwb2kra
αυτό ρε συ είναι το κόλπο που κάνουμε όταν θέλουμε να φτιάξουμε τα στάφυλα για τσίπουρο;;;Dorian έγραψε: ↑24 Σεπ 2024, 17:24. Στρουφίζουμε την ναυλον σακούλα και την δένουμε με ένα σκληρό σωλήνα μερικών πόντων διαμέτρου σαν πουγκί στην κορυφή ώστε να αναπνέει. Τοποθετούσα ενα βαμβάκι στην κορυφή του σωλήνα μην πεσουν μυγιες κλπ μέσα στον μούστο. Προσοχή σε υπόγειο ειναι επικίνδυνο να κάνει λιμνη διοξειδιου. ακόμα και σε δωμάτιο με κουφωτά παράθυρα ειναι επικίνδυνο, γενικά πρέπει να μπει σε μέρος που δεν μένει άνθρωπος ή ζώο. οταν σταματούσε ο βρασμός αφαιρούσα το σωλήνα και εκλεινα σφικτά το νάυλον, όχι όμως και ασφυκτικά αεροστεγώς.
“Success is not about winning every battle, but about having the strength to keep fighting”?
Αφού γινεται βρασμός υποθέτω αυξάνει και τους βαθμούς του τσίπουρου. Από την άλλη αυτό με το ανακάτεμα με μηχανήμα δεν το έχω ξανακούσει. βοηθάει οντως ; δεν παιρνει μυρωδια από μηχανικά μέρη;βοθρατζης έγραψε: ↑24 Σεπ 2024, 19:01αυτό ρε συ είναι το κόλπο που κάνουμε όταν θέλουμε να φτιάξουμε τα στάφυλα για τσίπουρο;;;Dorian έγραψε: ↑24 Σεπ 2024, 17:24. Στρουφίζουμε την ναυλον σακούλα και την δένουμε με ένα σκληρό σωλήνα μερικών πόντων διαμέτρου σαν πουγκί στην κορυφή ώστε να αναπνέει. Τοποθετούσα ενα βαμβάκι στην κορυφή του σωλήνα μην πεσουν μυγιες κλπ μέσα στον μούστο. Προσοχή σε υπόγειο ειναι επικίνδυνο να κάνει λιμνη διοξειδιου. ακόμα και σε δωμάτιο με κουφωτά παράθυρα ειναι επικίνδυνο, γενικά πρέπει να μπει σε μέρος που δεν μένει άνθρωπος ή ζώο. οταν σταματούσε ο βρασμός αφαιρούσα το σωλήνα και εκλεινα σφικτά το νάυλον, όχι όμως και ασφυκτικά αεροστεγώς.
https://youtu.be/-VhIL6Ld9qI?t=1166 Πράξη ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Κατσαφάδου Κωνσταντίνου, Μιχαηλίδου Δόμνας, Βλαχάκου Νικολάου http://tinyurl.com/4hwb2kra
- enterprise-psi
- Υπερσυντονιστής
- Phorum.gr user: enterprise-psi
- Επικοινωνία:
Δεν ξέρω, εγώ είχα βάλει μπλακεντεκερ με χρονοδιακόπτη, στηριγμένο πάνω από το βαρέλι με πλαστικό αναδευτήρα επειδή ήθελε κάθε μέρα ο μούστος στις αρχές 

The business man whose master plan controls the world each day,
Is blind to indications of his species slow decay.
Is blind to indications of his species slow decay.
ένα ένα
μιλώντας για κρασί πρώτα
το ανακάτεμα με την αντλία μετάγγισης είναι η πρακτική που ενεργοποιεί τα σάκχαρα για να κάνουν τον βρασμό του μούστου
σε αυτή τη φάση τα σάκχαρα κατεβαίνουν από 13 πχ πέφτουν όσο περνάν οι μέρες και όταν φτάσουν μηδέν αρχίζει και ανεβαίνει το οινόπνευμα
πρόκειται για την φάση που μόλις έχουμε μαζέψει το μούστο και τον έχουμε βάλει σε βαρέλι και περιμένουμε να βράσει. Παλιότερα τον ανακάτευαν με ξύλο αλλά αντί γι αυτό η αντλία κάνει πολύ καλύτερη δουλειά και ξεκινάει άμεσα ο βρασμός
μιλώντας για κρασί πρώτα
το ανακάτεμα με την αντλία μετάγγισης είναι η πρακτική που ενεργοποιεί τα σάκχαρα για να κάνουν τον βρασμό του μούστου
σε αυτή τη φάση τα σάκχαρα κατεβαίνουν από 13 πχ πέφτουν όσο περνάν οι μέρες και όταν φτάσουν μηδέν αρχίζει και ανεβαίνει το οινόπνευμα
πρόκειται για την φάση που μόλις έχουμε μαζέψει το μούστο και τον έχουμε βάλει σε βαρέλι και περιμένουμε να βράσει. Παλιότερα τον ανακάτευαν με ξύλο αλλά αντί γι αυτό η αντλία κάνει πολύ καλύτερη δουλειά και ξεκινάει άμεσα ο βρασμός
πόσοι την έχουν πατήσει στην αρχή που ξεκινάν να φτιάξουν κρασί και βάζουν το μούστο και περιμένουν με το ανακάτεμα με το ξύλο να ξεκινήσει να βράζει; και τελικά δεν; πολλοί.... 

σε αυτή τη φάση αν βάλεις την αντλία να τραβάει από την μια σωλήνα το μούστο και από την άλλη να τον αδειάζει πάλι στο ίδιο βαρέλι τι πετυχαίνεις;
περνάει ο μούστος μέσα από τη φτερωτή της αντλία και έιναι σαν να τον έχεις βάλει στη φραπεδιέρα..
ε αυτό τον κάνει να βράζει
περνάει ο μούστος μέσα από τη φτερωτή της αντλία και έιναι σαν να τον έχεις βάλει στη φραπεδιέρα..
ε αυτό τον κάνει να βράζει
enterprise-psi έγραψε: ↑25 Σεπ 2024, 12:23Δεν ξέρω, εγώ είχα βάλει μπλακεντεκερ με χρονοδιακόπτη, στηριγμένο πάνω από το βαρέλι με πλαστικό αναδευτήρα επειδή ήθελε κάθε μέρα ο μούστος στις αρχές

πάντως η όλη αξία βρίσκεται στα αρώματα
τα αρώματα πως φτιάνονται;
έχει να κάνει με το αν έχεις πολλά και διαφορετικά σταφύλια (ποικιλίες)
έτσι όταν φτιάνεις το πολυποικιλιακό κρασί ...δεν τολμάς να το μυρίσεις... σε ξετρελάινει
έχω κοντά δώδεκα διαφορετικές κληματαριές και φυσικά τις έχω πολλαπλασιάσει
όταν βάζουμε ένα ποτήρι απο το δικό μου κάτω στο τραπέζι..το παίρνουν γύρα για μυρωδιά όλη η παρέα

τα αρώματα πως φτιάνονται;
έχει να κάνει με το αν έχεις πολλά και διαφορετικά σταφύλια (ποικιλίες)
έτσι όταν φτιάνεις το πολυποικιλιακό κρασί ...δεν τολμάς να το μυρίσεις... σε ξετρελάινει
έχω κοντά δώδεκα διαφορετικές κληματαριές και φυσικά τις έχω πολλαπλασιάσει
όταν βάζουμε ένα ποτήρι απο το δικό μου κάτω στο τραπέζι..το παίρνουν γύρα για μυρωδιά όλη η παρέα

- taliban
- Phorum.gr user: Πνεύμα Αντιλογίας
Φέτος πρώτη φορά πήρα μεγάλη παραγωγή από το αμπέλι και μου βγήκε περίπου 55 κιλα για κρασί.
Οι βαθμοί όμως ήταν χαμηλοί γιατί τις ημέρες που έπρεπε να τα μαζέψω ξεκωλοθηκε να βρέχει.
Τα άφησα λίγες μέρες και πήγαν στο 11.5
Βέβαια είμαι και σε ένα υψόμετρο 1000+
Τα μάζεψα και τα σκεπςσα με ναυλον.
Ανέβασαν έναν βαθμό κοντά στο 12.5.
Έχω μηχανή που στιβει και ξεχωρίζει τα τσάμπρα.
Μετά βάζω ένα ειδικό πανί για να περάσει μέσα σε ένα βαρέλι καθαρό και το αφήνω εκεί μέχρι να μηδενίσει.
Περίπου 1 μήνα κάνει εδώ πάνω.
Το ανακατεύω με μεγάλη ξύλινη κουτάλα για την βράση.
Μόλις μηδενίσει θα το βάλω σε ξύλινο βαρέλι και θα το σφραγίσω με κερί.
Τα Χριστούγεννα θα είναι έτοιμο.
Οι βαθμοί όμως ήταν χαμηλοί γιατί τις ημέρες που έπρεπε να τα μαζέψω ξεκωλοθηκε να βρέχει.
Τα άφησα λίγες μέρες και πήγαν στο 11.5
Βέβαια είμαι και σε ένα υψόμετρο 1000+
Τα μάζεψα και τα σκεπςσα με ναυλον.
Ανέβασαν έναν βαθμό κοντά στο 12.5.
Έχω μηχανή που στιβει και ξεχωρίζει τα τσάμπρα.
Μετά βάζω ένα ειδικό πανί για να περάσει μέσα σε ένα βαρέλι καθαρό και το αφήνω εκεί μέχρι να μηδενίσει.
Περίπου 1 μήνα κάνει εδώ πάνω.
Το ανακατεύω με μεγάλη ξύλινη κουτάλα για την βράση.
Μόλις μηδενίσει θα το βάλω σε ξύλινο βαρέλι και θα το σφραγίσω με κερί.
Τα Χριστούγεννα θα είναι έτοιμο.
ωραίος ο ταλιμπαν
όμως η κουτάλα μπορεί να πιάσει μύκητες, γενικά όμως αν όταν μαζεύεις το μετράς με το μπομόμετρο τη ρόγα και έχεις 12 και άντε 13 κατά μέσο όρο συνήθως θα βράσει
όμως εδώ ξέρεις που μπορεί να την πατήσεις αν δεν έχει βράσει πλήρως; γιατί με την κουτάλα δεν το ενεργοποιείς πλήρως
να το βάλεις σε μπουκάλια αν περισσέψει και να αρχίσει να κάνει εκρήξεις λόγω του ότι άρχισε το καλοκαίρι να ξαναβράζει
όμως η κουτάλα μπορεί να πιάσει μύκητες, γενικά όμως αν όταν μαζεύεις το μετράς με το μπομόμετρο τη ρόγα και έχεις 12 και άντε 13 κατά μέσο όρο συνήθως θα βράσει
όμως εδώ ξέρεις που μπορεί να την πατήσεις αν δεν έχει βράσει πλήρως; γιατί με την κουτάλα δεν το ενεργοποιείς πλήρως
να το βάλεις σε μπουκάλια αν περισσέψει και να αρχίσει να κάνει εκρήξεις λόγω του ότι άρχισε το καλοκαίρι να ξαναβράζει
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος βοθρατζης την 25 Σεπ 2024, 12:41, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
...1000 μέτρα υψόμετρο... μια χαρά

εφέτος 150 κιλά

εφέτος 150 κιλά
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος βοθρατζης την 25 Σεπ 2024, 18:39, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
βοθρατζης έγραψε: ↑25 Σεπ 2024, 12:38ωραίος ο ταλιμπαν

Γνώστης ο μαν. Και εμεις έτσι την πατήσαμε μια χρονία και είχαμε μπουκάλια που σκάσανε.
αφού κι εγώ την έχω πατήσει και έκανα ένα υπόγειο μέσα στο μαύρο κρασί ...GoBzi έγραψε: ↑25 Σεπ 2024, 12:43βοθρατζης έγραψε: ↑25 Σεπ 2024, 12:38ωραίος ο ταλιμπαν
Γνώστης ο μαν. Και εμεις έτσι την πατήσαμε μια χρονία και είχαμε μπουκάλια που σκάσανε.
ότι πρέπει για μπανιέρα

-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Ο οδηγός του Nascar Kyle Larson υποστηρίζει ότι είναι καλύτερος οδηγός από τον Verstappen
από Ίακχος » 16 Αύγ 2024, 14:36 » σε Μηχανοκίνηση - 4 Απαντήσεις
- 692 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Μαδουραίος
16 Αύγ 2024, 19:55
-
-
-
Νέα δημοσίευση Ο πολιτικός οδηγός ενός λαντζιέρη
από Antipnevma » 26 Μάιος 2024, 17:27 » σε Φιλοσοφία πολιτικής - 1 Απαντήσεις
- 215 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από ΑΙΝΕΙΑΝ06
26 Μάιος 2024, 17:36
-
-
-
Νέα δημοσίευση Μέγας οδηγός αλλαγής ώρας
από Libre arbitre » 31 Μαρ 2024, 16:52 » σε Περί ανέμων και υδάτων - 1 Απαντήσεις
- 409 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Dwarven Blacksmith
31 Μαρ 2024, 16:54
-
-
-
Νέα δημοσίευση Οδηγός επιβίωσης στην Ελλάδα!
από Κοιτάσματα » 12 Φεβ 2025, 03:37 » σε Εσωτερική Πολιτική - 2 Απαντήσεις
- 196 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Dorian
12 Φεβ 2025, 09:52
-