Υπάρχει Θεός;

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Υπάρχει Θεός;

Ναι
51
55%
Οχι
42
45%

Σύνολο ψήφων: 93

sharp

Re: Υπάρχει Θεός;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp » 30 Ιαν 2025, 22:30

Λοξίας έγραψε:
30 Ιαν 2025, 21:36
sharp έγραψε:
30 Ιαν 2025, 19:04
Λοξίας έγραψε:
30 Ιαν 2025, 14:27

4. Ναι, έχεις δίκιο. Πρόταξα άλλη αιτία αντί της κυρίας, η οποία σαφώς και είναι το δέος του θανάτου.
Όσον αφορά την δυστυχία που συνεχώς, και όχι κατά καιρούς, βάλλει εμάς τους θνητούς αλλά και την ίδια την ζωή (βλέπε ζώα), καλύτερα να μην μου φέρεις ως εξήγηση τον Θεό.
Εδώ σε έχασα. Πώς γίνεται να το καταλαβαίνεις για τον θάνατο και όχι για αρρώστιες, ατυχήματα, πείνες κλπ; Ο θάνατος είναι η μεγαλύτερη δυστυχία, το μεγαλύτερο κακό που μπορεί να μας τύχει και δυστυχώς θα μας τύχει σίγουρα (αν και δεν νομίζω να υπάρχει απόδειξη).
Έχεις δίκιο. Έχω μία φράση, ατάκτως ερριμένη και δεν βγάζει νόημα έτσι ξεκρέμαστη που είναι.
Την φράση "δυστυχία που συνεχώς, και όχι κατά καιρούς, βάλλει εμάς τους θνητούς αλλά και την ίδια την ζωή (βλέπε ζώα)", θα την εξηγήσω πιο κάτω.

Ο θάνατος είναι το μεγαλύτερο κακό. Συμφωνώ. Ο θάνατος, αυτός ο αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος και αφεντικό της ζωής από την στιγμή που αυτή εμφανίστηκε στον πλανήτη. Ο μόνος διαρκώς παρών και ουδέποτε απών! Ο μόνος που έχει αποδεδειγμένη και ΜΗ αμφισβητήσιμη ύπαρξη.
Κάτι που δεν μπορεί να το "καυχηθεί" κανείς θεός.
Αστεία αστεία, αλλά έτσι είναι. :lol:

Από την άλλη, να αναλύσω τι εννοούσα με την ημιτελή και ξεκρέμαστη φράση.
Τον θάνατο μπορεί να τον αποδεχθώ. Όμως δεν αποδέχομαι όλες τις άλλες δυστυχίες που βρίσκουν καθημερινά τον άνθρωπο και όχι μόνον.
Ας πούμε για το τρίχρονο παιδάκι που χαροπαλεύει από τον ξυλοδαρμό της ίδιας του της μάνας και του συντρόφου της.
Ας πούμε για σεξουαλική κακοποίηση και τους βιασμούς που υφίστανται δεκάδες χιλιάδες παιδάκια και γυναίκες ανά την υφήλιο.
Για τα απάνθρωπα βασανιστήρια και δολοφονίες που βιώνουν ανυπεράσπιστοι άνθρωποι καθημερινά σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

Για αυτά ρε φίλε, θα ζητούσα να απολογηθεί. ΠΩΣ στα κομμάτια επιτρέπει να γίνονται αυτά;
Και μη μου πεις την χιλιοπαιγμένη δικαιολογία πως φταίει ο άνθρωπος που εξέπεσε. Άσε που έχω ακούσει και διαβάσει του κόσμου τις αστείες δικαιολογίες.

Αλλά θα ζητούσα εξηγήσεις και για το πως έχει "οργανώσει" έτσι την υπόλοιπη ζωή στα ζώα;
Έχεις ποτέ σου διανοηθεί τι πόνος είναι να τελειώνεις την ζωή σου στα σαγόνια ενός θηρευτή;
Για ΠΟΙΟΝ λόγο; Γιατί πρέπει να υπάρχουν ζώα (των ανθρώπων συμπεριλαμβανομένων), που πρέπει να τρέφονται με τις σάρκες άλλων ζώων;
Και μη μου φέρεις τη χιλιοπαιγμένη δικαιολογία πως επειδή εξέπεσε ο άνθρωπος του Παραδείσου, εξέπεσαν και τα ζώα!

Για εμένα δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ δικαιολογία.
Τέτοια έλλειψη συμπόνοιας, τέτοια απουσία ενσυναίσθησης και τέτοια επίδειξη αναισθησίας και αδιαφορίας, για τη ζωή που ο ίδιος δημιούργησε και του λογίζουν την ιδιότητα "πανάγαθος";

Αν, λοιπόν, εμφανιζόταν ο θεός, για αυτά θα τον ρωτούσα και θα απαιτούσα εξηγήσεις και όχι να μου έκανε κάνα μαγιολίκι για να πιστέψω.

Τέσπα...άκρη δεν βγαίνει και ούτε πρόκειται να βγει, τουλάχιστον σύντομα.
Αυτό μου μοιάζει με μιαν απορία που είχα κι εγώ. Έχω έναν φίλο που καμμιά φορά συμβουλεύομαι, επειδή είναι πιο ψημένος στο θέμα και μεγαλύτερος ηλικιακά και τον ρώτησα, αφού είχα πιστέψει (πρωτύτερα τσακωνόμασταν με το θέμα αυτό, γιατί εκείνος πίστευε κι εγώ του την έλεγα). Η ερώτηση ήταν "γιατί ενώ πιστεύω, φοβάμαι"; Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει ο Θεός και όχι μόνο, το σημαντικότερο είναι ότι με αγαπάει και δεν θα με παρατήσει. Το ξέρω γιατί το νοιώθω.

Κι όμως και τώρα που το γράφω αυτό, έχω άγχη διαφόρων ειδών. Έχω μια διένεξη με τον ιδιοκτήτη και ανησυχώ μήπως βρεθούμε στο δρόμο. Με έχουν πάρει και μένα τα χρόνια και σκέφτομαι ότι μπορεί να πάθω κάτι. Τι θα απογίνουν οι υπόλοιποι; Ή αν πάθουν κάτι δικοί μου άνθρωποι, τι πόνος θα είναι αυτός για μένα; Εδώ, δεν συμφωνώ μαζί σου ότι δεν φοβάσαι τον θάνατο, μου θύμισες τον Γ. Άλλεν που λέει, δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον θάνατο μου, φτάνει να μην είμαι εκεί όταν θα συμβεί. :lol:

Η απάντηση που μου έδωσε, λοιπόν, είναι ότι εδώ δεν είναι το Βασίλειο του Θεού. Στη Γη επάνω συγκατοικούν το Καλό με το Κακό. Μου άρεσε αυτό, δηλ. δεν το είχα δει έτσι κι άρχισα να το δουλεύω μέσα μου. Πράγματι όλη μας η ζωή, διέπεται από διαρκείς αποφάσεις ανάμεσα στο Καλό και στο Κακό. Κάθε τι που κάνουμε γέρνει προς την μία ή την άλλη πλευρά. Να βρίσω έναν εδώ μέσα για τα πολιτικά, ας πούμε, του κάνω κάτι κακό, τον χτυπάω, τον στεναχωρώ, τον βλάπτω. Και πολλές φορές στη ζωή μας πρέπει να πάρουμε αποφάσεις δύσκολες, βασανιζόμαστε αν θα μας βγει σε καλό, κάποιες άλλες φορές αν είναι σωστό, δηλ. μήπως κάνουμε κακό σε άλλον.

Οπότε το ερώτημα σου ουσιαστικά είναι, γιατί δεν παρεμβαίνει ο Θεός να γλυτώσει το 3χρονο παιδάκι. Με άλλα λόγια αναρωτιέσαι τελικά γιατί δεν είναι εδώ ο Παράδεισος, όπου δεν υπάρχει το Κακό πουθενά. Σε αυτό έχεις πάρει κάποιες απαντήσεις, πιθανόν τις βλέπεις κοινότοπες, ωστόσο θα σου πω κι εγώ κάτι. Μέσα από αυτές τις δοκιμασίες, δεν έχεις γίνει καλύτερος; Έχοντας ζήσει όλα αυτά τα χρόνια δεν νοιώθεις πιο ώριμος, πιο σοφός ή έστω κατασταλλαγμένος; Όταν ζητάει να πιστέψεις, δεν ζητά τίποτε περισσότερο από αυτό, να έρθεις στα ίσα με τον εαυτό σου. Τα άλλα έρχονται μετά από μόνα τους.

Πώς λοιπόν θα το πετύχεις αυτό, όταν όλα είναι λυμένα, χωρίς να κάνεις τίποτε εσύ; Πόσο δύσκολο είναι για κάποιον που τα έχει όλα έτοιμα, να αποκτήσει γνώση, να ωριμάσει, να κατανοήσει; Εδώ πολλοί θα γελάσουν, θα πούνε "μας δουλεύεις, ας είχα εγώ εκατομμύρια από την κούνια μου..." Ναι, το λες όμως τώρα που δεν έχεις. Αν τα είχες δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ήσουν ευτυχισμένος που τελικά σημαίνει ήρεμος ψυχικά μέσα σου.

Για τα ζώα, πάλι ο ίδιος άνθρωπος μου είχε πει ότι μέσα στη Βίβλο αναφέρεται κάτι σαν "και τα ζώα υποφέρουν παρέα με τον άνθρωπο" κάπως έτσι, δεν το θυμάμαι καλά, είχα κι εγώ τις ίδιες απορίες με τις δικές σου. Και γι' αυτό που λες, η αλεπού που τρώει το λαγό, ο θανατος σου είναι η ζωή μου. Εδώ, δυστυχώς, δεν μπορώ να σε διαφωτίσω ιδιαίτερα.

Υπάρχει όμως κάποιος για όλα αυτά, που σίγουρα μπορεί να σου δώσει την απάντηση, φτάνει να τον ρωτήσεις. Δεν ξέρω αν θα το κάνει, πιστεύω πως ναι, ίσως όχι την ίδια στιγμή, μπορεί να πρέπει να περιμένεις. Αξίζει πάντως να δοκιμάσεις, δεν έχεις τίποτε να χάσεις. :wink
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος sharp την 31 Ιαν 2025, 03:13, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

Befaios

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Befaios » 30 Ιαν 2025, 23:40

Δεν έχω να αφιερώσω τον χρόνο σε ατέρμονες συζητήσεις.
Το μόνο που κάνω είναι παρατηρήσεις που οδηγούν σε συμπεράσματα εύκολα για τον οποιονδήποτε θέλει να τα παραδεχτεί.

axilmar έγραψε:
29 Ιαν 2025, 11:24
Το αντιθετο, ξεροντας οτι μετα θανατον υπαρχει η ανυπαρξια, η σημασια της ζωης αυτης αυξανεται κατακορυφα.
Δεν μιλάμε για το πως το βλέπει ο καθένας σε θέμα καλοπέρασης, αλλά υπό το τελικό πρίσμα της φιλοσοφίας πέρα από οτιδήποτε.

axilmar έγραψε:
Ουτε η μετα θανατον ζωη εχει καποιο νοημα.
Αντε πες οτι πηγες στον παραδεισο. Μετα; αυτο ητανε; αιωνιως ενας παραδεισος; Μετα ποιο θα ειναι το νοημα της υπαρξης σου;
Μα κανείς δεν είναι σε θέση να δογματίσει εάν μετά τον θάνατο δεν θα υπάρχει κάποιο νόημα στη ζωή.
Ο παράδεισος δογματικά δεν είναι τόσο τόπος, όσο η βίωση της ψυχής. Αυτά όμως είναι χριστιανικά δόγματα που δεν έχουν σχέση με το θέμα.
Όπως εδώ στη Γη δεν υπάρχει ποτέ ένα μόνιμο σκηνικό και τα πάντα γυρίζουν μέσα στην ιστορία, έτσι θα είναι και έξω από τον πλανήτη μιας και ο κόσμος ΔΕΝ είναι μόνο ο πλανήτης μας.
Αν σε ενδιαφέρει το χριστιανικό δόγμα φέρνει σαν παράδειγμα νομίζω τα Χερουβίμ, όπου αέναα τους αποκαλύπτονται νέα γνωρίσματα του Θεού και αυτό τους κάνει πάντα να δοξολογούν.

axilmar έγραψε:
Η υπαρξη κανονων δεν εχει προαπαιτουμενο την υπαρξη σχεδιαστη. Μπορει οι κανονες να εχουν δημιουργηθει τυχαια.
Εδώ δογματίζεις και δεν είσαι σε θέση να δογματίζεις. Μπορεί να νομίζεις ότι είσαι στην πλεονεκτική θέση, αλλά δεν είσαι.
Αντίθετα από την πλευρά μου πάντα επισημαίνω το υπάρχον σκηνικό το οποίο οδηγεί σε λογικά συμπεράσματα.

axilmar έγραψε:
Οι ενθεοι ισχυριζεστε οτι υπαρχει θεος, πρεπει να το αποδειξετε.
Εγω σου αποδειξα παντως οτι δεν μπορει να υπαρξει θεος,
Το δημιούργημα του σύμπαντος με τους κανόνες του απαιτεί κάποιος να το σκέφτηκε, τυχαίο δεν υπάρχει.
Αν είχε ποτέ αποδειχτεί η μη ύπαρξη του Θεού με κάποιο τρόπο αυτό θα γινόταν η αιώνια σημαία για όλους τους άθεους. Αντίθετα η αιώνια σημαία των ένθεων είναι ότι ο κόσμος υπάρχει... και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί.

Ασέβαστος έγραψε:
29 Ιαν 2025, 08:47
αντε, καλα, για τη συζητηση, ας πουμε ναι, καποιος τον δημιουργησε.
πως μπορουμε να ξερουμε ποιος, και πως μπορουμε να ξερουμε οτι δεν πεθανε, η εφυγε.
Λογικά το να παραδεχτεί κάποιος το πρώτο που απαιτείται, δηλαδή την ύπαρξη του Θεού, είναι το πρώτο βήμα και μετά ακολουθούν και τα άλλα.
Είναι ανήκουστο να βρίσκεσαι σε έναν κόσμο και να θεωρείς ότι αυτό δεν δείχνει κάτι.
Το πρώτο είναι η ψυχή και το λογικό να παραδεχτούν το βασικό.

δημητριος έγραψε:
28 Ιαν 2025, 21:41
και τον δημιουργο του κοσμου ποιος τον δημιουργησε;
Όταν κάποιος επισημαίνει το πρώτο που πρέπει να παραδεχτεί κανείς:
«Εκείνο που ξέρω εγώ είναι ότι ο κόσμος υπάρχει».
Δεν γίνεται να τον ρωτάμε επιπλέον εξηγήσεις, αφού δεν καταλάβαμε την πρώτη και βασική.

Άβαταρ μέλους
Ασέβαστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ασέβαστος » 31 Ιαν 2025, 09:30

sharp έγραψε:
30 Ιαν 2025, 20:04
Ασέβαστος έγραψε:
30 Ιαν 2025, 19:27
Αλιόσα έγραψε:
30 Ιαν 2025, 12:19

Ο Θωμάς πίστευε στον Θεό αλλά ήταν τρομοκρατημένος μετά την σταύρωση και δυσπιστούσε πως ο Ιησούς ανέστη μέχρι που τον είδε και τον άγγιξε. Μετά την Ανάληψη του Ιησού στο Θαβώρ όταν ο Ιησούς είπε στους τρεις μαθητές που τον ακολούθησαν να μην αποκαλύψουνε τίποτα μέχρι την μέρα που θα αναστηθεί, αυτοί αναρωτιόνταν τι εννοούσε λέγοντας πως θα αναστηθεί, δηλαδή απ'οτι καταλαβαίνω ούτε οι ίδιοι οι μαθητές πιστευανε πως θα αναστηθεί και μετά ξαφνικά απο εκει που ήταν κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους και τρομοκρατημένοι άρχισαν να κυρρήτουνε για την Ανάσταση του Χριστού, έ κάτι θα είδανε. Από την άλλη εμείς εδώ και σχεδόν 2000 χρόνια έχουμε την Καινή Διαθηκη (μαζί με την Παλαιά Διαθήκη φυσικά). Επίπλέον απο προσωπική εμπειρία ο Θεός κάνει αισθητή την παρουσία του σε όσους τον αναζητούνε και του απευθύνονται για παράδειγμα Ψαλμός 50(49)-15

"Επικαλέσου με στης θλίψης σου τη μέρα·
θα σε λυτρώσω και θα με δοξάσεις".
εξακολουθει να μην ειναι δικαιο. εκεινοι πιστεψαν βλεποντας τον να κανει αναστασεις και λοιπα μαγιολικια. απο μας περιμενει να πιστεψουμε απο ενα κακογραμμενο βιβλιο, και κατι απατεωνες που βαζουν τις εικονες να δακρυζουν.
Δεν πίστεψαν μόνον αυτοί. Πίστεψαν κι ένα σωρό άλλοι που άκουσαν άλλους, που είδαν ή άκουσαν άλλους που είδαν ή άκουσαν άλλους κ.ο.κ. Επίσης πίστεψαν πολλοί κι αργότερα από κηρύγματα ιεραποστόλων που δεν έζησαν την εποχή του Χριστού, όπως ο Παύλος. Εκείνος έλεγε ότι είδε όραμα στην έρημο τον Θεό στο γνωστό "Σαούλ γιατί με διώκεις;" και από κυνηγός των Χριστιανών έγινε πιστός. Κάποιοι είπαν, αυτά είναι μαλακίες, κάποιοι άλλοι πίστεψαν.

Όσον αφορά το σήμερα, δεν είναι όλοι οι πιστοί απατεώνες. Σαφώς υπάρχου και τέτοιοι, αλλά όχι οι πάντες, ίσως δεν έτυχε να γνωρίσεις.
οσοι δεν ειναι απατεωνες, ειναι κατα κανονα κοροιδα, που κοροιδευουν οι απατεωνες.

και στα ζωδια, πιστευουν περισσοτεροι απο οσους πιστευουν στο χριστο. δε λεει κατι.
To be old and wise, you must first be young and stupid.

https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.

Άβαταρ μέλους
Ασέβαστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ασέβαστος » 31 Ιαν 2025, 09:36

sharp έγραψε:
30 Ιαν 2025, 20:25
Ας δούμε τι λένε και δύο πιο διαβασμένοι από εμάς σχετικά με την ύπαρξη του Θεού, ένα debate των δύο πλευρών από καθηγητές των θετικών επιστημών. Ένα μόλις 7λεπτο βίντεο.

ο τιτλος ειναι λαθος.

τα επιχειρηματα του θεουσου καταριπτονται απο τον αθεο σε αυτο το βιντεο. :102:
To be old and wise, you must first be young and stupid.

https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.

sharp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp » 31 Ιαν 2025, 14:19

Ασέβαστος έγραψε:
31 Ιαν 2025, 09:36
sharp έγραψε:
30 Ιαν 2025, 20:25
Ας δούμε τι λένε και δύο πιο διαβασμένοι από εμάς σχετικά με την ύπαρξη του Θεού, ένα debate των δύο πλευρών από καθηγητές των θετικών επιστημών. Ένα μόλις 7λεπτο βίντεο.

ο τιτλος ειναι λαθος.

τα επιχειρηματα του θεουσου καταριπτονται απο τον αθεο σε αυτο το βιντεο. :102:
Μαλακία είναι το βίντεο. Το έβαλα πριν το δω. Το άλλο μοιάζει καλύτερο, θα το δω σε πρώτη ευκαιρία.

sharp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp » 31 Ιαν 2025, 14:22

Ασέβαστος έγραψε:
31 Ιαν 2025, 09:30
sharp έγραψε:
30 Ιαν 2025, 20:04
Ασέβαστος έγραψε:
30 Ιαν 2025, 19:27

εξακολουθει να μην ειναι δικαιο. εκεινοι πιστεψαν βλεποντας τον να κανει αναστασεις και λοιπα μαγιολικια. απο μας περιμενει να πιστεψουμε απο ενα κακογραμμενο βιβλιο, και κατι απατεωνες που βαζουν τις εικονες να δακρυζουν.
Δεν πίστεψαν μόνον αυτοί. Πίστεψαν κι ένα σωρό άλλοι που άκουσαν άλλους, που είδαν ή άκουσαν άλλους που είδαν ή άκουσαν άλλους κ.ο.κ. Επίσης πίστεψαν πολλοί κι αργότερα από κηρύγματα ιεραποστόλων που δεν έζησαν την εποχή του Χριστού, όπως ο Παύλος. Εκείνος έλεγε ότι είδε όραμα στην έρημο τον Θεό στο γνωστό "Σαούλ γιατί με διώκεις;" και από κυνηγός των Χριστιανών έγινε πιστός. Κάποιοι είπαν, αυτά είναι μαλακίες, κάποιοι άλλοι πίστεψαν.

Όσον αφορά το σήμερα, δεν είναι όλοι οι πιστοί απατεώνες. Σαφώς υπάρχου και τέτοιοι, αλλά όχι οι πάντες, ίσως δεν έτυχε να γνωρίσεις.
οσοι δεν ειναι απατεωνες, ειναι κατα κανονα κοροιδα, που κοροιδευουν οι απατεωνες.

και στα ζωδια, πιστευουν περισσοτεροι απο οσους πιστευουν στο χριστο. δε λεει κατι.
Φίλε μου, μην έχεις στο μυαλό σου μόνο χαρτορίχτρες και καφετζούδες. Υπάρχουν και έχουν υπάρξει άνθρωποι που ήσαν διανοούμενοι, επιστήμονες, λογοτέχνες, καλλιτέχνες, πολύ σπουδαιότεροι από εσένα κι εμένα. Παρομοίως υπήρξαν και τέτοιοι άθεοι, όπως ο Χούσερλ, διάσημος φιλόσοφος της Φαινομενολογίας, δάσκαλος του Χάιντεγγερ και του Σαρτρ. Αυτός ήταν δεδηλωμένος άθεος κι όμως λίγο πριν πεθάνει, στο κρεββάτι του πόνου, ψυθίρισε "ελπίζω ο Θεός να είναι ευσπλαχνικός μαζί μου".

Αυτή είναι η έκπτωση του ανθρώπου, ο εγωισμός και η ψωρουπερηφάνεια του, να προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν έχει ανάγκη κανέναν και μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του. Ε, δεν μπορεί! Για την ακρίβεια δεν μπορεί καν το κυριότερο, το να μην φύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο, ενώ δεν το επιθυμεί.

sharp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp » 31 Ιαν 2025, 18:44

Σχετικά με το γιατί δεν επεμβαίνει ο Θεός στην ανθρώπινη δυστυχία, που αποτελεί και συχνό παράπονο/επιχείρημα των άθεων.

Άβαταρ μέλους
Αχθος Αρουρης
Phorum.gr user: Αχθος Αρουρης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αχθος Αρουρης » 31 Ιαν 2025, 23:34

..............

το εν διανοια χρονιζων κακο
εις ασκησιν αρετης επιτηδειον (χρησιμον) .....

................

Befaios

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Befaios » 02 Φεβ 2025, 11:17

sharp έγραψε:
31 Ιαν 2025, 14:22
δεν μπορεί καν το κυριότερο, το να μην φύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο, ενώ δεν το επιθυμεί.
Πολύ καλό και κοφτερό σαν μαχαίρι...

Άβαταρ μέλους
Αλιόσα
Phorum.gr user: Αλιόσα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αλιόσα » 14 Φεβ 2025, 13:54

"η Βίβλος λέει παραμύθια"

Χιλή: Φάλαινα κατάπιε άνθρωπο που έκανε καγιάκ και... τον «έφτυσε» ζωντανό λίγο αργότερα

https://www.protothema.gr/world/article ... -argotera/

Άβαταρ μέλους
Καβαλάρης
Phorum.gr user: Doc McCoy

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καβαλάρης » 15 Φεβ 2025, 10:22

Befaios έγραψε:
30 Ιαν 2025, 23:40
Δεν έχω να αφιερώσω τον χρόνο σε ατέρμονες συζητήσεις.
Το μόνο που κάνω είναι παρατηρήσεις που οδηγούν σε συμπεράσματα εύκολα για τον οποιονδήποτε θέλει να τα παραδεχτεί.
Και βρήκες τον αξιλμάρ για τις παρατηρήσεις; Χάνεις τον χρόνο σου. Το παλληκάρι είναι καθυστερημένο.
Αλιόσα έγραψε:
14 Φεβ 2025, 13:54
"η Βίβλος λέει παραμύθια"
Πάλι προπαγάνδα μικρέ; Ναι ο Ιωνάς είναι όντως παραμύθι. Αυτό που έβαλες είναι επιβεβαίωση; Λέει ότι η φάλαινα τον έφτυσε μετά από δευτερόλεπτα και όχι τρεις μέρες.

Κάπου έλεος με την ευπιστία σας.

Άβαταρ μέλους
Αλιόσα
Phorum.gr user: Αλιόσα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αλιόσα » 15 Φεβ 2025, 10:41

Καβαλάρης έγραψε:
15 Φεβ 2025, 10:22
Πάλι προπαγάνδα μικρέ;
Mικρό είναι το αναπαραγωγικό σου όργανο για αυτο αισθάνεσαι την ανάγκη να υποβιβάζεις τους άλλους.

Άβαταρ μέλους
Καβαλάρης
Phorum.gr user: Doc McCoy

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καβαλάρης » 15 Φεβ 2025, 11:46

Αλιόσα έγραψε:
15 Φεβ 2025, 10:41
Mικρό είναι το αναπαραγωγικό σου όργανο για αυτο αισθάνεσαι την ανάγκη να υποβιβάζεις τους άλλους.
Αυτός που γράφει για μικρά όργανα παραπονιέται για υποβιβασμούς. :lol:

Τώρα που το ξαναβλέπω, υποψιάζομαι ότι διάβασες απλώς τον τίτλο και όχι το δημοσίευμα. Οπότε δεν έχουμε προπαγάνδα, αλλά την συνήθη επιπολαιότητα.

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Phorum.gr user: Wild Rebel

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 18 Φεβ 2025, 22:18

13 Φεβρουαρίου 2025
Υπάρχει Θεός; Οι επιστήμονες δίνουν τις οριστικές απαντήσεις τους στο αιώνιο ερώτημα.
Μια έρευνα που έχε προκαλέσει σάλο, δημοσίευσε η βρετανική Daily Mail.

Εικόνα

Για αιώνες, η απάντηση ήταν ένα τεράστιο θέμα συζήτησης, για το οποίο διαφωνούσαν ιερείς, ακαδημαϊκοί και το κοινό.

Και είναι σίγουρα συνυφασμένη με το θέμα του γιατί οι άνθρωποι βρίσκονται εδώ σε αυτόν τον πλανήτη - που χρονολογείται ακριβώς από τη Μεγάλη Έκρηξη πριν από 14 δισεκατομμύρια χρόνια, ή και περισσότερο.

Ο Θεός - που απεικονίζεται σε ταινίες και στην τηλεόραση δεν είναι βέβαια μόνο για τον χριστιανισμό.

Αλλά ανεξάρτητα από τη θρησκεία, τρομερά γεγονότα όπως πόλεμοι, σεισμοί και προσωπικές τραγωδίες συχνά κάνουν τους ανθρώπους να αμφισβητούν την ύπαρξη μιας παντοδύναμης θεότητας.

Δεν έχουν βρεθεί επιστημονικές αποδείξεις για την ύπαρξη του Θεού - αν και πολλοί θα ισχυρίζονταν ότι η απόδειξη ότι είμαστε ζωντανοί είναι απόδειξη του Θεού.

Υπάρχει λοιπόν Θεός, και αν ναι, ποια μορφή παίρνει ο Θεός;

Τώρα, οι ερευνητές δίνουν την οριστική τους απάντηση στο αιώνιο ερώτημα.

Στη λαϊκή κουλτούρα, ο Θεός απεικονίζεται εδώ και πολύ καιρό ως ένας ηλικιωμένος γενειοφόρος άνδρας με λευκά ρούχα, ιδίως στην «Δημιουργία του Αδάμ» του Ιταλού καλλιτέχνη Μιχαήλ Άγγελου.

Αποτελώντας μέρος της οροφής της Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό, το έργο του 16ου αιώνα απεικονίζει τη στιγμή που η ανθρωπότητα δημιουργήθηκε από τα χέρια του Θεού.

Ακόμη και στη Βίβλο, ο Θεός αναφέρεται ως «αυτός» και «αυτόν», ενώ ένα χωρίο της Παλαιάς Διαθήκης υποστηρίζει ακόμη και την παραδοσιακή ολόλευκη απεικόνιση.

Αναφέρει: «Ο κόσμος είναι ο μόνος που μπορεί να είναι λευκός: «Τα ρούχα του ήταν λευκά σαν το χιόνι- τα μαλλιά του κεφαλιού του ήταν λευκά σαν το μαλλί. Ο θρόνος του φλεγόταν από φωτιά, και οι τροχοί του ήταν όλοι φλεγόμενοι. ποταμός φωτιάς έτρεχε, που έβγαινε από μπροστά του.

Παρά τη χρήση αντωνυμιών για την αναφορά στον Θεό (τόσο «αυτός» όσο και «αυτή»), ο Θεός δεν υπάρχει ούτε ως άνδρας ούτε ως γυναίκα, σύμφωνα με τους ειδικούς της θρησκείας.

Αντίθετα, ο Θεός υπάρχει με την υποκειμενική έννοια - ως οδηγός και πηγή δύναμης για εκατομμύρια ανθρώπους - και όχι με ανθρώπινη μορφή.

Ο Δρ Ilia Delio, θεολόγος στο Πανεπιστήμιο Villanova στην Πενσυλβάνια, λέει ότι η κοινωνία έχει από καιρό αποδώσει ανθρώπινα χαρακτηριστικά στον Θεό - αλλά αυτό δεν κάνει τον Θεό άνθρωπο.

«Έχουμε ανθρωποποιήσει τον Θεό - κάνοντας τον Θεό έναν σούπερ «άνθρωπο», τον μεγάλο τύπο στον ουρανό που μπορούμε είτε να αποδεχτούμε είτε να απορρίψουμε», δήλωσε στη MailOnline.

«Αλλά αυτό δεν είναι ο Θεός - είναι μια προβολή της ανάγκης μας για έναν θεό».

Ο Θεός δεν είναι «ένα αντικείμενο που πρέπει να βλέπουμε» αλλά ένα «υποκείμενο», «το όνομα του ίδιου του Είναι» και «ένα σύμβολο για την άνευ όρων ζωή», πρόσθεσε ο Δρ Ντέλιο.

'Όποιος επιχειρηματολογεί υπέρ ή κατά του Θεού δεν έχει κατανοήσει τη λέξη Θεός', δήλωσε στη MailOnline.

'Ως εκ τούτου, ο Θεός δεν είναι ένα αντικείμενο για να διαφωνήσουμε, αλλά η βάση όλων όσων υπάρχουν, που δεν υπόκειται στα όρια του ανθρώπινου νου'.

Ο Αλέξανδρος Μπαταλιάς, υποψήφιος διδάκτωρ Τεχνητής Νοημοσύνης και Θεολογικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, συμφωνεί ότι ο Θεός δεν είναι αντικείμενο, αλλά «υποκείμενο».

'Σε όλη την ιστορία του Χριστιανισμού, θεολόγοι και φιλόσοφοι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν λογικά επιχειρήματα και αποδείξεις για να αποδείξουν την ύπαρξη του Θεού', δήλωσε στη MailOnline.

'Όμως η πραγματικότητα του Θεού δεν μπορεί να αποδειχθεί, επειδή υπερβαίνει την ανθρώπινη κατανόηση.

'Δεν υπάρχει τρόπος να κατασκευάσουμε ένα επιχείρημα ή μια θεωρία που να μπορεί να αποδείξει αντικειμενικά την ύπαρξη του Θεού, καθώς ο Θεός δεν είναι ένα αντικείμενο που μπορεί να αναλυθεί ή να μετρηθεί'.

Το αν ο Θεός δημιούργησε ή όχι το σύμπαν είναι ένα θέμα που αμφισβητείται έντονα και στο οποίο ίσως να μην υπάρξει ποτέ οριστική απάντηση.

Αν και πολλοί επιστήμονες θα παραδεχτούν ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που να διαψεύδουν αυτή τη θεωρία, όπως δεν υπάρχει κάποιο πείραμα που θα μπορούσε να ανιχνεύσει τον Θεό.

Οι επιστήμονες γενικά συμφωνούν ότι το σύμπαν ξεπήδησε όταν συνέβη η Μεγάλη Έκρηξη πριν από περίπου 14 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ενώ ορισμένοι χριστιανοί πιστεύουν ότι η Μεγάλη Έκρηξη χρειαζόταν έναν θεϊκό δημιουργό για να συμβεί, πολλοί ακαδημαϊκοί έχουν αντικρούσει αυτή την πρόταση, συμπεριλαμβανομένου του αείμνηστου Στίβεν Χόκινγκ.

Ο θρυλικός Άγγλος φυσικός είπε ότι η Μεγάλη Έκρηξη ήταν αναπόφευκτη λόγω του νόμου της βαρύτητας, αμφισβητώντας την πεποίθηση του σερ Ισαάκ Νεύτωνα ότι το σύμπαν πρέπει να έχει σχεδιαστεί από τον Θεό, καθώς δεν θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί από το χάος.

Στο βιβλίο του «The Grand Design» του 2010, ο Χόκινγκ είπε ότι «το σύμπαν μπορεί και θα δημιουργηθεί από το τίποτα», πυροδοτώντας μια θρησκευτική συζήτηση.

'Δεν είναι απαραίτητο να επικαλεστούμε τον Θεό για να ανάψουμε το μπλε χαρτί αφής και να θέσουμε σε λειτουργία το σύμπαν', είπε, προσθέτοντας: «Η αυθόρμητη δημιουργία είναι ο λόγος που υπάρχει κάτι και όχι το τίποτα».

Εν τω μεταξύ, ο βρετανός εξελικτικός βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς προσδιόρισε ως γνωστόν επτά ορόσημα που κατηγοριοποιούν την πίστη στην ύπαρξη μιας θεότητας.

t κυμαίνεται από 100 τοις εκατό σίγουρο ότι υπάρχει Θεός (θεϊστής) έως 100 τοις εκατό σίγουρο ότι δεν υπάρχει Θεός (άθεος) - με 50 τοις εκατό σίγουρο (εντελώς αμερόληπτος) στη μέση.

Ενώ κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν ότι η ύπαρξη ενός Θεού μπορεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προσωπική πίστη και πεποίθηση, ο Ντόκινς, ένας άθεος, πιστεύει ότι η έννοια του προσωπικού θεού χαρακτηρίζεται ως αυταπάτη.

Στο βιβλίο του The God Delusion (Η αυταπάτη του Θεού) έγραψε: «Υπάρχει κάτι παιδαριώδες στην υπόθεση ότι κάποιος άλλος έχει την ευθύνη να δώσει στη ζωή σας νόημα και νόημα.

'Η πραγματικά ενήλικη άποψη, αντίθετα, είναι ότι η ζωή μας έχει τόσο νόημα, είναι τόσο πλήρης και υπέροχη όσο εμείς επιλέγουμε να την κάνουμε».
https://www.newsbomb.gr/kosmos/story/16 ... io-erotima

Άβαταρ μέλους
Unicex

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Unicex » 26 Φεβ 2025, 07:17

Αφροδίτη. Που είσαι;

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”